בית פורומים עצור כאן חושבים

הרי את מקודשת לי ומותרת לכל אדם מהו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/5/2006 14:01 לינק ישיר 
הרי את מקודשת לי ומותרת לכל אדם מהו

רמב"ם אישות ז יז  [יג] האומר לאישה, הרי את מקודשת לי חוץ מפלוני, כלומר שלא תיאסר עליו, אלא תהיה אשת איש על כל העולם ולפלוני כפנויה--הרי זו ספק מקודשת.  אבל אם אמר לה, הרי את מקודשת לי, על מנת שתהיי מותרת לפלוני--הרי זו מקודשת; ותהיה אסורה על אותו פלוני כשאר העם, מפני שהתנה בדבר שאי אפשר לקיימו.

מהות הקידושין הם האיסור לכל אדם, קידושין שאינה אוסרים אינם קידושין, אלא שאם לכל אדם הם אוסרים חוץ מאחד זהו ספק בגמרא (גיטין פב ב) ופסק הרמב"ם שהם ספק קידושין, לעומתו פסקו ראשונים אחרים כי אינם קידושין כלל.
אך ברור שאם אינם אוסרים לאף אחד אין כל משמעות לקידושין והרי הם כאומר הרי את מקודשת לי על מנת שאינך מקודשת לי.

פסיקת בג"ץ מיום 14/5/06 
http://elyon1.court.gov.il/Files/04/500/066/a19/04066500.a19.HTM

הפרשה הנידונה בקיצור:
בעל תבע את אשתו בבית הדין הרבני בנתניה כי בגדה בו, להוכחה הציג תמונות שצילם בשעה שחדר לדירתם המשותפת בתקופה בה היא גרה לבדה, בתמונות נראית האשה בשעת מעשה, בית הדין פסק לטובת הבעל, האשה עתרה לבית הידן הרבני העליון לבטל את פסיקת בית הדין בטענה כי ראיה זו הושגה תוך פגיעה בפרטיותה ועל כן אינה קבילה, בית הדין העליון הסכים אמנם כי ראיה שהושגה תוך עבירה על חוק הגנת הפרטיות אינה קבילה אף בבית דין רבני אך טען כי אשה ובעלה חד המה ואין לה תביעה לפרטיות כלפיו, בית הדין הרבני העליון אישר לכן את פסק בית הדין האיזורי.
האשה עתרה לבג"ץ שביטל את פסיקת בתי הדין הרבניים בטענה כי לאשה אוטונומיה אף כלפי בן זוגה ואף בעניני אישות. 

מתוך הפרוטוקול
השאלה הבאה שעלינו ליתן הדעת עליה הינה, אם התמונות שבמחלוקת הושגו תוך כדי פגיעה בפרטיות האשה. לבחינתה של שאלה זו נפנה עתה.
ז. האם נפגעה זכותה של האשה לפרטיות?
20. סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות מגדיר פגיעה בפרטיות. לעניינה של העתירה שלפנינו רלבנטית ההוראה הבאה:
"פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה:

(3) צילום אדם כשהוא ברשות היחיד".

המשיב ושני חבריו צילמו את העותרת. האם עומדת לעותרת זכותה לפרטיות כלפי המשיב-בעלה? בעניין זה ציין הרב ש' דיכובסקי בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול, כי:

"לטעמי, החוק להגנת הפרטיות אינו מתאים ליחסים שבין בני זוג... חושבנו שנכון לומר שבבני זוג אין מושג של פרטיות נפרדת. הפרטיות המשותפת של שניהם, היא יחידה אחת. עץ אחד. זהו טבעם של חיי הנישואין העושים את האינטימיות הפרטית של כל אחד, לאינטימיות אחת... כיצד ניתן לדבר על חדירה לפרטיות של בן זוג אחד כלפי השני, כאשר כל מהות הנישואין היא הרחבת הפרטיות הנפרדת לפרטיות משותפת? גם כשבני הזוג מסוכסכים, כל עוד לא ניתק קשר הנישואין או כל עוד לא ניתן פסק דין לגירושין, קיימת ועומדת הפרטיות הקולקטיבית ששני הצדדים שותפים לה" (פסקה ה').

אין בידי לקבל דברים אלה. הנישואין אינם שוללים מבני הזוג את זכותם לפרטיות זו כלפי זה. הזכות לפרטיות עומדת לכל אחד מבני הזוג כלפי העולם כולו, לרבות כלפי בן זוגו. אכן, כשם שכל אחד מבני הזוג זכאי לכבודו, ולחירות גופו כלפי בן זוגו (ראו ע"פ 91/80 כהן נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(3) 281), וכשם שכל אחד מבני הזוג שומר על קניינו כלפי בן זוגו, כך זכאי כל אחד מבני הזוג לפרטיותו כלפי בן זוגו. האוטונומיה של הפרט היא גם אוטונומיה כלפי בן הזוג. הפרטיות של הפרט, היא גם פרטיותו כלפי בן זוגו. גם בחיי הנישואין שומר לעצמו כל אחד מהצדדים לקשר תחומים של פרטיות כלפי בן זוגו. כמובן, חוק הגנת הפרטיות קובע כי איסור הפגיעה בפרטיות אינו קיים במקום שיש הסכמה לפגיעה זו (סעיף 1). הסכמה זו יכולה להיות מפורשת ויכולה להיות משתמעת (ראו הלם, שם, עמ' 43). מעצם הנישואין אין הסכמה משתמעת לפגיעה בפרטיות. את ההסכמה המשתמעת יש לבחון בכל מקרה ומקרה בו נטען כי בן זוג פגע בפרטיות של בן זוגו (ראו גבאי, שם, עמ' 566). בהפעילנו אמות מידה אלה למקרה שלפנינו, אך ברור הוא כי העותרת לא הסכימה (במפורש או במשתמע) כי המשיב יצלם אותה בהיותה במצב אינטימי עם זר.

עד כאן מפסק בג"ץ.

אם אין בעצם הקידושין ויתור מוחלט על אוטונמיה כלפי הבעל לפחות בעניני אישות, האם אלו קידושין?

כאשר ברור שהמערכת הקובעת בעת סכסוך תהיה המערכת המשפטית שאינה מכירה בהיות הקידושין מסירת חיי האישות לבעל, האם אין בכך חיסול של משמעות הקידושין ההלכתיים?

מאיר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 14:14 לינק ישיר 

מאיר,
עד שאנחנו דנים במרות בג"ץ על בתי הדין, אני לא מבין את עצם הפסק של הרב דייכובסקי.
נניח שאכן היתה כאן פלישה לפרטיות. ונניח שעל פי ההלכה יש דבר כזה שנקרא 'פרטיות' (שאני לא מכיר). אז מה? האם על פי ההלכה יש לכך משמעות בדיני ראיות? מה המקור לכך?
אמנם ישנה הגמ' בחזקת הבתים לגבי גחין ולחיש, שם מוכח שאם הדיין יודע שהאיש משקר כדי להשיג מיגו הוא לא יקבל את המיגו, אבל אינני רואה מכאן ראיה לחידוש זה.
כל זה בהנחה שתמונות הן אכן ראיה כמו שני עדים. אך גם זה אינו ברור לי. האם מצולם כמכחול בשפופרת? האם הכוונה רק לעוברת על דת יהודית?

ובאותו הקשר, מעבר לכל זה, לא ברור לי על מה התביעה? האם כדי שתאבד כתובתה, כלומר בדיני ממונות? או שמא כדי לחייבה להתגרש? דומני שגם לזה יש השלכה לדיון כאן (בעיקר לגבי סמכות בג"ץ ומשמעות דיני הקידושין תחתיהם).

ולעצם הצגת הבעיה, אני לא חושב שקידושין חוץ מפלוני הם ראיה לכאן או לכאן. אמנם אני מסכים שהתמונה ההלכתית מביאה לכך שלא תהיה כאן פגיעה בפרטיות, אבל ראיה אינני רואה.
מעבר לכך, כפי שהזכרתי אני לא מכיר קטגוריה הלכתית של פרטיות ביחס לבני זוג או בכלל (אולי פרט להיזק ראיה, כחלק מדיני נזיקין והרחקתם, ולא כחלק מדיני ראיות). כעל כן לא ברור לי מה יש כאן לדון בכלל.

אשמח להבהרות מהקהל הק' בנקודות אלו.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 14:45 לינק ישיר 

לגבי הזכות לפרטיות ,גם אצל אנשים נשואים, אין שום צורך במקור הלכתי מפורש. הדברים נכללים באמרתו הידועה של הלל "מאי דעלך סני לחברך לא תעביד". והיזק ראיה עליה מדברת הגמרא , עוסקת בסיטואציה שונה. דהתם הוא משתמש בתוך שלו ומנא לן לאסור? על זה חידשה הגמרא דאפילו הכי יש איסור בהבטה לתוך חצר חברו. אבל בנידון דידן דליכא למימר הבכי פשיטא שיש בזה פגיעה בפרטיות וגרימת צער לאחר דאסור מדין תורה. והחלוקה בין זוג נשוי לרווקים נראית לי די תמוהה. כל זה לעצם איסור הפגיעה בפרטיות , אבל מכאן ועד לומר שראיות שהושגו תוך כדי פגיעה בפרטיות אינם ראיות -הדרך ארוכה. ובכלל נראה לומר , שכל שני עדים המעידים על מעשה איסור שעשה פלוני פוגעים בפרטיותו , שהרי ברור שאותו פלוני לא היה רוצה שידעו אחרים במעשיו . ונמצא אם כן שפגיעה בפרטיות לצורך עדות אינה רק מותרת על אף נכללת במצוות עדות "ואם לא יגיד ונשא עוונו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 14:57 לינק ישיר 

אסופי,
גם אני לא דיברתי על הזכות לפרטיות. אם תמצי לומר יש מקור טוב יותר מאשר 'דסני עלך', והוא מ'לא תלך רכיל' שכידוע אוסר גם גילוי סודות.
וכן בחדר"ג, שאוסר להציץ למקום פרטי. ובשו"ת חיים שאל (למוהר"ח פלאג'י) כתב שיש בזה כמה איסורי תורה (כמו גניבת דעת ועוד), ואכ"מ. השאלה שלי היתה מה עניין זה לדיני ראיות?

לגבי ראייתך מ'ואם לא יגיד' זה אינו מוכרח. אולי מדובר בעבירה שברה"ר או ברשות שמותר לו להיות בה. במקרה כזה אדם לא יכול לומר שהוא אינו רוצה שיראו אותו.
אבל כל זה הוא דקדוקי עניות, והשאלה העיקרית היא כנ"ל.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 15:17 לינק ישיר 

אי קבילותה של ראיה שהושגה בדרך שאינה ראויה הוא שיקול של תיקון העולם שלא יהא כל אחד ואחד חודר לבית חבירו לחקור מעשיו כדי להפלילו ונמצאת הפרטיות נעדרת.
שיקול כזה יכירנו מקומו גם בהלכה וכעין שמצאנו  <וכי מאחר שזה תפוס ועומד וזה תפוס ועומד שבועה זו למה אמר ר' יוחנן שבועה זו תקנת חכמים היא שלא יהא כל אחד ואחד הולך ותוקף בטליתו של חבירו ואומר שלי הוא> (בבא מציעא ה)
השאלה מי יכול לתקן תקנה כזו ואם כוחה יפה כתקנה כללית או רק לפי ראות עיני הדיין היא שאלה בפני עצמה.
כל זה נכון רק לדיני ממונות, להבנתי זה הדיון כאן.

עדות אינה סתירה לפרטיות שכן אדם העובר עבירה בשטח שאינו שלו אינו יכול לתבוע פרטיות, וכי היכן יש הצדקה בתורה לפרוץ לבית חבירו כדי לראותו מחלל שבת?

ויתור על פרטיות הוא הגבלה מפורשת גם בחוק הישראלי כך שאשה שהתקדשה לבעלה כמשמעות קידושין - הרי את אסורת לכל אדם, ויתרה בזאת מראש על פרטיותה ביחסי אישות כלפי בעלה.
גם טיעון של היזק ראיה או 'דעלך סני' אינו רלוונטי בין בעל לאשתו בכל הנוגע ליחסיה עם זר על חשבונו, כשם שאין טיעונים אלו באים בחשבון כלפי נגזל המתבונן בחצירו שלו איך הפולש עושה שימושי צניעות.  

ובחזרה לעיקר הדיון ההלכתי, ענין חוץ מפלוני הובא כראיה לכך שכל תוכנם של קידושין הוא באוסרם את האשה לכל העולם, דבר זה אף אינו צריך לראיה, כך שלא רק שהתמונה המתקבלת מן ההלכה שונה אלא שהתמונה העולה מעמדת בג"ץ אינה מסוגלת להתיישב עם עצם המושג קידושין. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 00:51 לינק ישיר 

לגבי תמיהתו של ר' מיכי על דברי הרב דייכובסקי - השאלה אכן קשה מאד. אם יורשה לי להעלות השערה - חוששני שהרב דייכובסקי כתב את הדברים לא לאמיתתה של תורה, אלא מפני היראה. אף על פי שבהלכה (ככל הידוע לי) אין גדר כזה של פגיעה בפרטיות שפוסלת ראיה, הרב דייכובסקי נאלץ להתמודד עם טענה זו, כדי שפסק דינו יהיה תקף על פי החוק ולא ייפסל ע"י הבג"ץ. ולצערנו לא עלתה בידו.
אם נכונה השערה זו, אוי לנו שחזרנו (במידה מסויימת) לימים שבהם רבנים ודיינים בישראל נאלצו לשנות את דברי תורתם מפני יראת המלכות.

לעצם השאלה שהועלתה כאן - איני מבין מה התחדש בבג"ץ זה. הרי אין בחוק הישראלי עבירה של ניאוף אשת איש, ואם כן גם קודם אפשר היה להעלות את הטענה, שמי שמקדש במדינת ישראל הרי זה בגדר "אין את אסורה לכל אדם", שהרי לפי החוק הישראלי אינה אסורה לכל אדם.
אך כמובן, הקידושין הם פעולה הלכתית, ולכן המדד למשמעותה הוא ההלכה ולא החוק. אם אדם יאמר "הרי את מקודשת וכתוצאה מכך יחולו עליך רק הנפק"מ שחלות על אשה נשואה על פי חוקי מדינת ישראל", אז באמת זו תהיה בעיה. אך כיוון שהוא אומר "כדת משה וישראל" (וגם בלי זה - ברור לכולם שהקידושין הם פעולה הלכתית ומשמעותם היא המשמעות ההלכתית), הרי הכוונה בקידושין היא לאוסרה לכל אדם, על פי ההלכה גם אם לא על פי החוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 03:30 לינק ישיר 

מאיר,

בלי להיכנס לסיפור המסוים ובשאלה על הפרטיות ובכלל בנושא של "הוכחה לא קבילה" [שנראה שיש בכך ממש אך כדי להגן על הנאשם מעונש הציבור אבל לא להניחו משום כך לפגוע בזולתו], אתיחס למה שעוררה בי הכותרת וכפי שכתבת בהמשך,
"אך ברור שאם אינם אוסרים לאף אחד אין כל משמעות לקידושין והרי הם כאומר הרי את מקודשת לי על מנת שאינך מקודשת לי."

מנין כה ברור לך? הרי עיקר הקידושין הם הקיחה כמשנה הראשונה ש"האשה נקנית" [ראה קידושין ב'] ומה שהיא לכו"ע כהקדש זו תוצאה מהקנין. מעתה הגע בעצמך מי שקונה חפץ אך נותן רשות לכ"א להשתמש בו, עדיין "שלכם" [כלעניין מצות ארבע מינים ביום הראשון] יהיה רק לקונה החפץ. כך בקידושין וגם נפ"מ למצות שאר כסות ועונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 08:05 לינק ישיר 

ש.
דווקא הנקודה הכואבת שאתה מעלה אין בה כל חידוש, ראה ירושת הבת ועוד,
כיום אפילו בתי הדין הפרטיים כולל אלו שאינם מכירים בקיומה של המדינה אינם חיים בבועה.

החידוש בפסיקת בג"ץ האחרונה הוא בכך שלא רק שהחוק אינו נותן תוקף למהות קנין הקידושין ואינו מונע ניאוף - מה שאכן אינו מונע מהקידושין להיות תקפים כשלעצמם, כאן התחדשה הצהרה כי האשה לא ויתרה לבעלה על רשות האישות שבה אף במישור האישי וההסכמתי - להבדיל מהמשפטי, שהרי מי שויתר לחבירו על פרטיותו גם אם לא עשה כן במסגרת החוק הרי אינו יכול אחר כך לתבוע על פי החוק את פרטיותו.
הוי אומר, גילוי דעת יש כאן כי לא נעשה ויתור והקנאה מעולם בכל מישור שהוא.
אלא שיש לדון האם הצהרת הבג"ץ יש בה כדי לבטא או לקבוע את כוונת הציבור, ובכך דומני כי בציבור המצהיר, בדיבור או במעשה, כי בכל מקרה הזוקק הכרעה הוא יעשה זאת על פי החוק הישראלי, הרי שהצהרת בג"ץ משמעותית ומהווה גילוי דעת שלו.
נידון דומה כבר נדון בשנים האחרונות לגבי היתר העיסקא הנערך עם הבנקים שלא כובד על ידי בית המשפט בהיותו מסמך לצורכי דת בלבד, ואכן נפסל משום כך גם על ידי מערכת הדין התורנית.

ווטו.
הרי לכך הבאתי את ההוכחה מדין 'חוץ מפלוני' המוכיח כי אין ההיתר לפלוני כתנאי חיצוני לקידושין כרשות השתמשות ממונית אלא מהוה סתירה מיניה וביה.
  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 08:35 לינק ישיר 

והרי לפניכם ממאמרו של הרב שלמה דיכובסקי  מתחומין יא מעמוד-299, שכנראה מבוסס על הנאמר באותו תיק

____________________-

האזנות
סתר *:namespace prefix = o />

ראשי פרקים

א. הקדמה: כיצד לוחמת ההלכה בהאזנות-סתר?

ב. האם מותר להאזין בסתר לדברי אחר?

1. היזק ראיה

2. חרם דרבנו גרשום

3. מניעת עבירה

4. הכמנת עדים

5. בין איש לאשתו

ג. ערך סרטי הקלטה כאומדנה בבית-דין

1. אומדנה בדיני ממונות

2. אומדנה בדיני אישות

3. אומדנה בדיני נפשות

4. אפשרות ההיקש מדיני נפשות לדיני אישות

ד. רמת האמינות בהכרת קול

1. אפשרות זהוי אדם ע"י קולו

2. הכרת קול- ראיה או ידיעה

3. הכרת הקול גרועה מטביעת עין

4. הקלטות משמשות כאמצעי עזר לחקירה

ה. קבילות הקלטות כראיה על פי חוקי המדינה

1. הקלטה קבילה כאשר נעשתה לצורכי הגנה וברשות ביה"ד

2. חוקי המדינה בדבר האזנת סתר אינם חלים על בה"ד הרבניים

* *

ההתפתחות הטכנולוגית בדורנו הולידה את האפשרות להידבר או להתכתב בזמן-אמת עם הזולת הנמצא במרחק רב באמצעות טלפון ופקסימיליה. יחד עם זאת איפשרה הטכנולוגיה לכל

....

ה. קבילות הקלטות כראיה על פי חוקי המדינה

1. הקלטה קבילה כאשר נעשתה לצורכי הגנה וברשות ביה"ד

הבעיה המשפטית בערעור היא: כיצד שימוש בהאזנת סתר מתיישב עם סעיף 13 בחוק האזנת סתר שבו נאמר:

דברים שנקלטו בדרך האזנת סתר בניגוד להוראות חוק זה, לא יהיו קבילים כראייה בבית משפט.

בסעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות נאמר:

חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות, יהיה פסול לשמש ראיה בבית משפט ללא הסכמת הנפגע, זולת אם בית המשפט התיר, מטעמים שירשמו, להשתמש בחומר, או אם היו לפוגע, שהיה צד להליך, הגנה או פטור לפי חוק זה.

אף אם נניח שחוקים אלו מכוונים גם כלפי ביה"ד הרבני, אין מקום לערעור. בסעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות נקבעו שני סייגים לפסילת חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות מלשמש כראיה בבית משפט:

1. היתר של ביהמ"ש;

2. אם הפוגע היה צד להליך, ויש לו טענת הגנה או פטור.

יפה ציין ב"כ המשיב, כי גם בסעיף 13 לחוק האזנת סתר קיימים שני סייגים אלו, שכן בסעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות מצויין:

2. פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה.

1....

2. האזנה האסורה על פי חוק.

אמור מעתה, כי שני הסייגים המתירים פגיעה בפרטיות, מתירים גם פגיעה בהאזנת סתר.

ההגנה הראשונה שבסעיף 32 אומרת: "זולת אם בית המשפט התיר מטעמים שירשמו להשתמש בחומר". היות ולדברי ב"כ המערערת "בית המשפט" בחוק זה הוא גם "בי"ד רבני", הרי מוסמך ביה"ד הרבני גם להתיר שימוש בחומר. לא יעלה על הדעת שכלפי איסור האזנת סתר, יהיה ביה"ד הרבני כלול במונח "בית המשפט", ואילו לגבי המותר לא יהיה ביה"ד הרבני כלול. ועיין בפד"י ל"ח (2) 673 בעמוד 683, שבו עמד בג"ץ על הקשר בין סעיף 2 (2) לחוק האזנת סתר לבין סעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות.

ההגנה השניה מתבססת על סעיף 18 בפרק ג לחוק הגנת הפרטיות. נאמר בו:

18. במשפט פלילי או אזרחי בשל פגיעה בפרטיות תהא זו הגנה טובה אם נתקיימה אחת מאלה:

1 ....

2. הנתבע או הנאשם עשה את הפגיעה בתום לב באחת הנסיבות האלה:

א....

ב....

ג. הפגיעה נעשתה לשם הגנה על ענין אישי כשר של הפוגע.

סעיף 32 לחוק הנ"ל קובע שבנסיבות אלו ניתן להשתמש בחומר שהושג כראיה בבית משפט. ואכן בנדון תיק זה יש למשיב הגנה לפי סעיף 18 הנ"ל, נוסף למה שבית הדין הרבני התיר לו להשתמש בחומר.

2. חוקי המדינה בדבר האזנת סתר אינם חלים על בה"ד הרבניים

אולם לגופם של דברים, אין ספק כי הוראותיהם של שני החוקים הנ"ל מכוונות לבתי המשפט, ולא לבתי הדין הרבניים. דיני הראיות בבתי הדין שונים במהותם ובאופיים מדיני הראיות שבבתי המשפט. ולפיכך דינים אלו אינם חלים כלל על בתי הדין הרבניים, זולת במקום שהדבר צויין במפורש בחוק. דוגמה לכך היא סעיף 52 בפרק ג לפקודת הראיות, המדגיש כי הוראות פרק זה יחולו גם על מסירת ראיות בפני בי"ד.

בנוסף: המונח "בית משפט" מוגדר בסעיף (א) של חוק יסוד: השפיטה, ושם נקבע במפורש, שהכוונה היא לבתי המשפט האזרחיים, בעוד שבי"ד רבני אינו נכלל בהגדרה זו.

ב"כ המשיב ציין שורה של חוקים, שבהם צויין במפורש שהם מכוונים גם לבתי דין. לשם הקיצור נסתפק בציונם בלבד: סעיף 7 לחוק שיווי זכויות האשה (תשי"א 1951); סעיף 79 לחוק הכשרות המשפטית (תשכ"ב 1962); סעיף 155 (כ) לחוק הירושה (תשכ"ה 1965); סעיף 19 (א) לחוק תיקון דיני משפחה (מזונות) (תשכ"ט 1959); סעיף 27 (ב) לחוק אמוץ ילדים (תשמ"א 1981); סעיף 13 (ב) לחוק יחסי ממון בין בני זוג (תשל"ג 1973). כמו כן נזקקו להחיל בחוק מיוחד- חוק בתי דין דתיים (כפית ציות) (תשמ"א 1981) סעיפים מסויימים מתוך פקודת בזיון בית המשפט. אמור מעתה: כל שלא הוחלו במפורש הוראות חוק מסויים על בי"ד רבני, אין "בית הדין" כלול במונח "בית משפט".

דעתו של פרופ' אריאל רוזן-צבי במאמרו "פיצול השיפוט ופיצול הדין בעניני משפחה" ("תקדים", קיץ תשמ"ט, עמ' 29) כי חוק האזנת סתר וחוק הגנת הפרטיות באים להשליט נורמות כלליות על בתי דין דתיים עקב הצורך לתת אחידות נורמטיבית למערכת השיפוטית, אינה מקובלת עלי לאור האמור לעיל.

*1. ההקדמה היא מאת המערכת.

*2 מדברי המשנה בסנהדרין פ"ז מ"י נראה לכאורה חילוק אחר בין מסית לבין שאר כל חייבי מיתות. כלפי המסית נוהגים במידה שונה לחלוטין מאשר כלפי השאר, כיון שכלפיו נצטוינו ב"לא תחמול ולא תכסה עליו" (דברים יג,ט). מטעם זה לאחר שניסה המסית להסית אדם אחד, שאינו יכול להעיד עליו, חייב המוסת להזמינו להסית שוב בתואנה "יש לי חברים רוצים בכך", ואף להכמין לו עדים. אולם להיכן נעלם איסור "לפני עיור לא תתן מכשול"? ומצות תוכחה להיכן הלכה? והרי בשאר חייבי מיתות בודאי הדבר אסור משום לפנ"ע וחיוב תוכחה. וכי יעלה על הדעת שמי שחילל שבת בינו לבין עצמו, או בפני עד אחד, יתבקש לחזור על מעשיו בפני עדים?! יתכן, שלכן גם לאחר שהכמינו למסית עדים, אומרים לו "היאך נניח את אלקינו שבשמים ונלך ונעבוד עצים ואבנים?!", ופותחים לו פתח לחזור בו. בכל שאר חייבי מיתות לא מצאנו כמעט אפשרות שחזרה בתשובה משפיעה על בי"ד של מטה (ראה מאמרי על החנינה בהלכה, תחומין ז עמ' 413 ואילך). דוקא במסית מצאנו קולא זאת, אולי כדי שהמוסת לא ייחשב כעובר על לפני עיור. ועי' מש"כ בהערתי בתחומין ז עמ' 113 הערה מס' 6, שהמושיט כוס יין לנזיר, אך בד בבד מזהירו שלא לשתות את היין אינו עובר בלפנ"ע. וראייתך מכאן, שבד בבד עם הבקשה לחזור על ההסתה, מזהיר המוסת "היאך נניח וכו'", ומאפשר למסית לחזור בו תוך כדי דיבור או בעודם עסוקים באותו ענין. אפשרות זו ניתנת למסית רק כאשר הוא מסית אחד, והלה "מסית" אותו לחזור ולהסית בפני שניים או כשיש שני עדים מוכמנים מאחורי הגדר. אין צורך להתרות בו, ולאפשר לו לחזור במוטב כאשר הוא מסית מיד שניים, שהם הם עדיו, וכפי שנכתב בתחילת המשנה. ועי' בדברי יד-רמה לסנהדרין (סז,א) שאמירת "היאך נניח" היא משום התראה (שעכ"פ קיימת גם במסית, ברמה קלושה) או כדי שיוכל לחזור בתשובה.

העולה מכל דברינו אלה, שהכמנת עדים אינה מותרת אלא במסית, וכאשר ניתן למונעו מהעבירה ע"י אזהרתו ופתיחת הפתח לתשובה. אולם הכמנת עדים אסורה בכל עבירה אחרת, משום שהמכמין עובר בלפנ"ע ומבטל מצות תוכחה. ואולי אף נוכחותו במקום העבירה, שאילו היתה מתגלית לעבריין היתה מונעת ממנו לעבור את העבירה, עושה אותו במידת מה שותף לדבר עבירה. נראה שלתנא היה הדבר כה פשוט, עד שהוצרך לומר "כל חייבי מיתות שבתורה אין מכמינין עליהם", היינו: לגבי חיובים אחרים (כגון מלקות וקנסות ממון) פשיטא שאין להכמין, משום לפנ"ע ותוכחה. רק לגבי חייבי מיתות שמשום חומרתם אפשר היה להעלות על הדעת היתר הכמנה קמ"ל שהותר הדבר רק במסית. ואפשר שכוונת התנא באומרו "שאר חייבי מיתות שבתורה" היא לנביא שקר ולמדיח את עיר הנידחת בלבד (שאליהם הושווה המסית בראשית המשנה האמורה), שאף כלפיהם נאסרה הכמנה, והותר הדבר עם סייגיו (אמירת "היאך נניח" ומתן האפשרות לחזרה בתשובה) רק במסית משום הציווי "לא תחמול ולא תכסה עליו". הערת עורך (א.ד.)

תגובת המחבר: אין הנדון דומה לראיה. "הכמנת עדים" במסית ופיתויו של המסית לחזור על דבריו מהוים הכשלתו של המסית המותרת רק בענין זה. אולם ב"האזנת סתר" אין כל יצירה חדשה של עבירה או הסתה לדבר עבירה. השיחה המוקלטת בסתר עוסקת בדרך כלל בעבירה שכבר נעשתה, או בתכנית לעבור עבירה בעתיד. המאזין אינו תורם דבר ליצירתה של עבירה חדשה.

3 יצויין, כי ההרכב המיוחד של ביהמ"ש המחוזי במשפט זה הסתמך על מקורות הלכתיים לקביעת ערכן של תמונות ואמצעי זיהוי אחרים בנידון שהיה במשפט הנ"ל.

4 השימוש באמצעי הוכחה מדעיים נדון על ידי בפסק-דין בענין בדיקת רקמות (פסקי דין של בתי הדין הרבניים - פד"ר - כרך יג עמ' 51). הובאו שם מקורות הלכתיים, כי השימוש בחכמת הטבע נחשב לבירור גמור גם לפי הדין [וראה עוד תחומין ד עמ' 431 ואילך]. ועי' פד"ר יג עמ' 224 בענין מהימנותה של מכונת-אמת (פוליגרף) לפי ההלכה [וראה עוד תחומין ה עמ' 315 ואילך, ותחומין ז עמ' 381 ואילך]

תוקן על ידי - נישטאייך - 18/05/2006 8:46:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 08:36 לינק ישיר 

מאיר,
לפי דבריך ניתן היה לומר באותה מידה כי ציבור שאומר, במעש או בדיבור, כי פעולת הקידושין נעשית על דעת שניתן יהיה לנאוף אחריה, אינו יכול לקדש על פי ההלכה. חזרנו ל'חוץ מפלוני' (ובעצם ל'מותרת לכל העולם'). אם כן, לא ברור לי עדיין מה ההבדל?
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 13:15 לינק ישיר 

מאיר

מהות הקידושין הוא איסור על כולי עלמא ומי שלא התכוון להחלת איסור אשת איש על כל העולם לא התכוון לקידושין. מה לזה ולזכות לפרטיות שיש או אין לאישה כלפי בעלה? החוק אוסר לצלם אדם ברשות היחיד , למה החלת איסור זה גם על הבעל סותר את זה שהיא אסורה על כל העולם? מה עניין שמיטה אצל הר סיני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 14:03 לינק ישיר 

מיכי
ההבדל הוא בין 'על דעת שינאפו אחריה' לבין 'על דעת שניתן יהיה לנאוף אחריה' .

מייציץ
אני התרשמתי שהחדירה לפרטיות היא עצם נוכחותו של הבעל בסיטואציה כזו,
<(ב) אין נכנסים לרשות היחיד של אדם  שלא בהסכמתו. >
זוהי סתירה לקידושין בהם האשה מבטלת את עצם רשותה לעשות כמעשה זה.

לדבריך טענתה היא על הצילום,
<(3) צילום אדם כשהוא ברשות היחיד".>

זה אכן אינו רשות הבעל אף ללא הסיטואציה. אם כדבריך הרי נצחתני.   מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 14:32 לינק ישיר 

מאיר,
עדיין אין הבדל. גם בנדון של הניאוף מדובר על דעת שיהיה מותר לנאוף. הרי בית המשפט יעגן גם את זכותה של האישה לנאוף. האם בעל יוכל לתבוע את אשתו בבית משפט על ניאוף, או להימנע מניאוף?
למעשה הפסק הזה עצמו עושה משהו דומה. הוא מכיר בשכות של אישה לנאוף בפרטיות, ואוסר על הבעל לפגוע בה, וממילא גם פוסל את הראיות שהושגו כך.

נישט,
אני עדיין לא מבין את המקור לפסילת ראיות בגלל פגיעה בפרטיות. האם הרב דייכובסקי במאמרו שם מביא לכך מקור כלשהו? כמובן שאיסור (או אי חיוב) הכמנת עדים בכל האיסורים פרט למסית אינו עניין לכאן. השאלה היא לגבי תקפות הראיות ולא לגבי האיסור שבזה (שלמעלה הבאנו מקורות אליו).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 14:46 לינק ישיר 

ymy33655:

וכשגזרה המלכות שכל הנשאת תבעל להגמון תחלה, האם גם אז לא היו קידושין?

בודאי שאין למלכות הרשעה היכולת להגדיר קידושין מה הן. וכבר כתב הרשב"א שדינא דמלכותא דינא רק אפה שאינו סותר לדין תורה.

הסברא שנקטת משתמשים בה בפוסקים לדיני ממונות. וכגון בענין היזק ראיה, שאין לשכן לאסור לבנות כיון שבזמן שקנה דירתו ידע מראש שיש לשכן את היכולת לבנות על פי החוק ועל כן ויתר על היזק ראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 14:48 לינק ישיר 

מאיר,

"ממקום שבאת"!

קבעת שמהות הקידושים הם האיסור לכל אדם [ואף מציץ לא הסכים לך אלא שאין כוונתו להיכנס בזה אלא בהשלכה הצדדית שהסקת] והוכחת שכך סברו חז"ל שב"חוץ מפלוני" יש סתירה מיניה וביה.

זאת כי למדת שגם אם על הקידושין לאסור, מ"מ אם זה רק חוץ מפלוני ולא מכל העולם, יש צד שלמהות הקידושין שלשיטתך זה שהם אוסרים לאחרים, מספיק שזה אוסר לשאר בני אדם גם אם לא לפלוני. [בכ"ז מכותלי דבריך נראה שלא נוח לך בזה שיש כזה צד ולכן הנמכת את ערכו בציינך כי הוא רק ספק ושלעומת הרמב"ם פסקו ראשונים שאינם קידושין כלל וזאת כי מהות הקידושין לאסור על כל אדם ואף לא חוץ מפלוני].

על קביעתך ערערתי למעלה מצד ההיגיון שמהות הקידושין היא השיוך הנוצר הקובע את פלונית כבת זוגו של פלוני ולפ"ז האיסור לכל בני האדם אינו ממהות הקידושין אלא השלכה חיצונית מהמהות, שמאחר והיא קנויה-לקוחה לאישה [במפיק ה'], נעשית מקודשת ואסורה.

על הוכחתך שכך סברו חז"ל, בסוגיא אך מוכח שסברו שקידושין גמורים הם "קנין מעליא" וקידושין עם שיור הם "קנין כל דהו", אך מידי קנין לא יצא אף קנין כל דהו המשייר. א"כ אין הוכחה שעצם מהות הקנין הוא האיסור על אחר אלא כמובן שאם גם אוסרה על האחרים, הקנין חזק יותר-"מעליא". יתר על כן, כל הצד של ר' אבא ששיור לא יועיל בקידושין הוא מצד שעל הקידושין להיות שוים לגירושין בהם צריך כריתות שלימה, מהיקש של "ויצאה והיתה" שגם בקידושין יידרש קנין מעליא [וההיקש כשאר הדרשות שאינן קובעות במהות אלא בהשוואת חלקי התורה אלו לאלו כמבואר באשכול אחר על המדות שהתורה נדרשת]. כן מה שחילק הרמב"ם בין "חוץ" ו"על מנת" שב"על מנת" אין צד שיועיל -וכן יש שם בגמ' עמוד א' להפך- היינו כשיטתו בפ"ח וט' מגירושין שב"על מנת" הוא מדיני תנאי שאינם יכולים לסתור את המעשה האוסר לכל, ע"ש בלח"מ בה' אישות שהבאת.

ע"כ אין הוכחה שיש חילוק בין אוסרה חוץ מפלוני או חוץ מכל העולם להצד שניתן לשייר וממילא אין הוכחה שמהות הקידושין הם האיסור על אחרים ובזה שבנו להיגיון שהקידושין הם עצם הלקיחה [שיש בה נפ"מ בלאו האיסור על אחרים כאמור למעלה].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2006 15:28 לינק ישיר 

מיכי
בית המשפט באי כפייתו איסור ניאוף על אשה אינו מתעלם ממחויבותה האישית כלפי בעלה אלא שאינו נזקק לכך, מה שאין כן בקביעתו כי לא ויתרה מעולם על זכותה.

צ'אוט
אין הנידון כאן משום תוקפו של בית המשפט אלא משום הצהרתו שאני חושש שהרבה אזרחים רואים בה את הנורמה המחייבתם.

ווטו
יש שתי אפשרויות להבין את דבריך, ולא הצלחתי להכריע מתוך קריאה.
א) מהות הקידושין הם רק השיוך, האיסור הוא השלכה חיצונית.
ב) מהות הקידושין כוללים את השיוך ומעבר לו את האיסור.

לאפשרות א אם כן גם היקש לגירושין אינו יכול להגדיר היתר לאדם אחד כשיור בקנין שכן האיסור וההיתר אין להם קשר מהותי לשיוך=הקנין, האם מי שיקדש על מנת שלא תכסה את ראשה נאמר שיש כאן שיור בקנין משום שעל אשה נשואה לכסות את ראשה?

לאפשרות ב יש כאן הרחבה של הקנין וכפל משמעות, סבורני כי יש להביא סימוכין לכך שכן זה בלא זה מתקיימים ומניין לנו שיש כאן שני תכנים?
לכן סברתי שאם בהכרח האיסור הוא מהותי ותוכני בקנין הרי אין לנו אלא את האיסור ובהעדרו נעדר הקנין.

בנוסף יש להעיר מעצם הלשון 'הרי את מקודשת לי חוץ מפלוני' כלומר: כלפי פלוני אינך מקודשת לי, הרי שהאיסור הוא הוא תוכנם של הקידושין. 

מאיר תוקן על ידי - ymy33655 - 18/05/2006 15:52:58

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרי את מקודשת לי ומותרת לכל אדם מהו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext