|
|
| נשלח ב-24/5/2006 11:19 |
|
| |
בי טי, גלויעינים (לאן נעלמת) וכלב חי שלום לכולם ולכל מי שפרח מזכרוני החלוד. השאלה הייתה לא אם מותר או אפשר לפרש אחרת מחז"לנו וכבודם אור לחיינו. אלא בעיקר ה'איך'. אם נכון הדבר, כמו שבחיינו אנו אם נשתמש במילים מסויימות לומר משהו לילד קטן ובאותם המילים נאמר לאדם בוגר- תיתכן משמעות שונה. כך גם כשבתורה ובנביאים (ואף בתלמוד) אם הם מעלים על נס את חטאיו של פלוני אנחנו צרכים לבדוק את ההיסטוריה של אותו פלמון, ובכך להתיחס אולי אחרת לאותו הפסוק? אני צודק?
ושאינו יודע לישאול? את פתח לו. את מא' ועד ת'.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 12:34 |
|
| |
כמתעסק,
מה היה פרצופו של משה רבנו ? 'פני רוצח' ! - זו עבודת האדם, התהליך שהוא עבר
[שכחתי את הפרחים ]
תוקן על ידי - riv - 24/05/2006 12:41:14
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 13:35 |
|
| |
כמתעסק
מאיר עיניים. אבל,
מעניין שדווקא הרוצח הראשון הוא גם בונה העיר הראשון. (נדמה לי שזו הערה של מלבים).
וידע אדם את אשתו שבראש הפרשה משמש לטעמי כמציין את בחירת של אדם וחוה להוליד ילדים ולהקים חברה, ע"י ציון המעשה שהביא להולדת הילד (ועוד ע"י "וידע") הרי אפשר היה פשוט לכתוב ותהר חוה ותלד או ויולד אדם את וכדו'. וכפי שציינתי בחירה היא אחת מנושאיה הסמויים של הפרשה.
נבצר מבינתי איך ניתן לראות את מרכז הכובד בפרשה על היחסים הבין אישיים של קין ואחיו בזמן שמודגש כי הנושא הוא: קרבת האל, והבל כמו שציינתי בהתחלה אינו פעיל בפני עצמו אלא במסגרת פרשת יחסיו של נושא הפרשה קין ואלוהיו. הפרדוקס המעניין הוא שהאל בוחר להעניק את חסדו תחילה דווקא להבל, ועל לא עוול בכפו, וההתגלות המשמעותית הראשונה, לקין, באה דווקא בהקשר החטא.
תוקן על ידי - bt77 - 24/05/2006 14:21:40
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 14:11 |
|
| |
ביט:
"עניין שדווקא הרוצח הראשון הוא גם בונה העיר הראשון. (נדמה לי שזו הערה של מלבים)". הרי אף אני ציינתי והסברתי זאת לפי שיטתי.
"וידע קין את אשתו שבראש הפרשה משמש לטעמי כמציין את בחירתו של האדם להוליד ילדים ולהקים חברה, ע"י ציון המעשה שהביא להולדת הילד (ועוד ע"י "וידע") הרי אפשר היה פשוט לכתוב ותהר חוה ותלד או ויולד אדם את וכדו'. וכפי שציינתי בחירה היא אחת מנושאיה הסמויים של הפרשה."
לא הבנתי, הרי הדגשתי שזו גופא לטעמי הבחירה להמשיך בכינון חברה והוא הוא מסלול התיקון.
"נבצר מבינתי איך ניתן לראות את מרכז הכובד בפרשה על היחסים הבין אישיים של קין ואחיו בזמן שמודגש כי הנושא הוא: קרבת האל, והבל כמו שציינתי בהתחלה אינו פעיל בפני עצמו אלא במסגרת פרשת יחסיו של נושא הפרשה קין ואלוהיו.". מה שנבצר ממך הוא שאני מניח מהלקונות שבטקסט -
מרכז הכובד אינו היחסים הבין אישיים, אלא תודעת הבודד המתעלם מהתביעה של האחוה שהיא היא התביעה ליחסים הבין אישיים - לשון אחר: ספורנו הוא המצגת של האלטרנטיבה - זהו סיפור השולל את התמקדותו של האדם בעצמו על והתעלמות מזולתו. זהו סיפור על דרך השלילה! זהו תורף פירושי!!
"הפרדוקס המעניין הוא שהאל בוחר להעניק את חסדו תחילה דווקא להבל, ועל לא עוול בכפו, וההתגלות המשמעותית הראשונה, לקין, באה דווקא בהקשר החטא."
בדברים הנ"ל כנראה יסוד ההבדל ביננו והוא כיצד מפרשים התגלות:
אתה מפרש חסד - שכר. ואילו אני מפרש: השבר של האדם אוטונומי למול הא-ל שמרגע שחטא דבריו נשמעים לאוזנו כצו הטרונומי. לחילופין: התודעה המגלה בעומקה את הצו האלוקי המורה לה את חידולנה מעת שאינה שמה לב לזולתה. מי שחי לאור רצון ה' אינו צריך התגלות הוא כבר חי לאורה! הנביאים נשמעים לנו בתנ"ך כמוסרי התגלות בשעה שהמציאות אינה יודעת להסדיר את חייה שלה בעצמה. ככלל הנבואה דווקא מסמנת מעין שבר בין אדם לא-ל. האדם נזקק לשמיעה כשאינו יודע כיצד לנהוג. זוהי שמיעה חיצונית של דבר ה' בניגוד לאופן שבה פעל / רצה לפעול. מעתה, כל תכלית פירושי הוא לפרוס את תולדות השבר...
הערת הבהרה: בהקשר לדברי בעניין הנבואה. ייחודית לענין זה תורת משה שנגדרת כנבואה מסוג ואיכות שונה משאר הנבואות. אמנם אף זו יש לזכור ניתנה משעה שנתברר כי אין מין האדם יכול לנהוג בבחינת אברהם שכליותיו יעצוהו. אמנם מעת שאירעה וניתנה תורה הרי קבעה כסוג נבואה הקובע ברכה לעצמו. ודוק למבין ואכמל"ב.
א"כ זה אינו פרדוקס, אלא שני אופנים של חיי האדם לנוכח הא-ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 14:19 |
|
| |
מיימוני
להערותיך האחרונות: האבסורד בבריאה הוא שנקודת השיא היתה מיד בהתחלה ומשם מתחילה ההיתדרדרות. יום השישי שהזכרתי הוא ציון הזמן בו נברא האדם ללא משמעות מיוחדת.
אינני חושב שה' מתגלה לקין רק משום שהוא מבקש למנוע ממנו חטא נוסף. הניגוד שאני מבקש לשרטט בין דמויותיהם של קין והבל הוא בין הבינוניות של הבל לקיצוניות של קין. קין החוטא נכלל בכל הגדול מחבירו וכו'.
הוחל לקרא בשם ה' אני מבקש לפרש ברשותך האדיבה כמציין את הפסקת הדיאלוג החל בדור של שת-תחת-הבל.
אגב, גם הקבלה חושבת את שורש נשמתו של קין לגבוה מזה של הבל מה שאפשר להסיק לדעתי מקריאה פשוטה של הפרשה. שוב: הנושא מתחילה ועד סוף הוא קין דווקא. והנה הסתייגויות הכרחיות(?) מקין ודמותו:
אם ביקש קין מתחילה ברציחתו של הבל לרשת את מקומו כנווד הוא אכן זוכה בזה אבל אבוי לזכיה.
לעניין עונשו של קין. הוא יהרג בסופו של דבר ע"י מעשיו, וכאן ההשלמה של חזל לסיפור יפה מאין כמותה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 14:29 |
|
| |
כמתעסק
למקלדת שלי חיים משל עצמה. התכוונתי כמובן לוהאדם ידע את חוה אשתו שבראש הפרשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2006 14:58 |
|
| |
ביט
לענ"ד אי אפשר לצייר הנגדה בין שתי הדמויות כלל. הסיבה פשוטה הבל אינו דמות בסיפור כלל. הסיפור נסוב על קין בלבד, הבל משמש כרקע להצגת הבעיה בהתנהלות קין. הנגדה בין דמויות בסיפור הוא כאשר העלילה מתפתחת ואף הדמויות שבתוכה. אך סיפורינו אינו עומדת בקריטריון זה.
גם השאלה אם קין הוא דמות גדולה או קטנה (הבה נניח את הקבלה בצד לצורך דיוננו) איננה רלוונטית. הרי מוסכם שהרצח הוא החטאה של מגמה. עתה השאלה היא מהי הפרובלמה של ההתרחשות.
דומה שנק' הבדל ביננו היא זו: אתה עוסק בפרט מנק' ראות דתית של חטא ועונשו, ואילו אני רואה בסיפור ייצוג של החברה. אכן עמדתי נגזרת מתפיסה עקורנית של קראית כל הסיפורים עד הופעת אברהם. (הסיבות לקו המבחין רבות, אציין אחת לדוגמה: אברהם הוא גם תחילת ההיסטוריה הקונקרטית של עם ישראל - ) - מעתה, כל התרחשות של מיקרו היא ייצוג (-לא משל) של בעיה של מקרו - שהיא כלל חברה. לשון אחר: כל אירוע הוא משל על עקרונות יסוד של התנהלות החברה כולה זו מוצגת הן דרך דרך המשמעות המוסרית המתרחשת בחיי האדם הבודד, והן לעתים דרך קבוצה - נח ובניו וכדו'. (אגב, לענ"ד כך גם הזוהר קורא סיפורים אלו - אך הרי אנו משאירים את הקבלה בצד...).
 |
|
|
|
|
|