המממממממממ מקור המילה שנוי במחלוקת יש מי שאומר שהמילה התגלגלה מלטינית ובמקור הכוונה לרפואה או ריפוי.
ככה תרגמו את הדהיינא של פנטאג'לי שהפכה בסין לצ'אן וביפאן לזן אבל אני לא יודע עד כמה התרגום היה נכון מלכתחילה.
כשאומרים מדיטציה לא מתכוונים למשהו רפואי וגם פאנטאג'לי לא אקטואלי.
נשלח ב-29/5/2006 09:16
אז למה מתכוונים?
לפעולה שאמורה להביא את האדם למצב נפשי מסויים?
לפעולה שמביאה בפועל את האדם למצב נפשי מסויים?
נשלח ב-29/5/2006 11:42
כן
ראה את הערך בויקיפדיה
נשלח ב-29/5/2006 12:06
אני מעתיק לכאן את לשון ויקיפדיה [ מה שנראה לי רלוונטי לעכשיו] :
מדיטציה - היא כלי טכני לביצוע פעולה עצמית על נפש האדם . כתוצאה מתרגול טכניקות מדיטציה, מצב התודעה של האדם משתנה ביחס למצבי התודעה השכיחים אצלו בעת ההתנהגות והפעולות היומיומיות.
ישנן עשרות, או אולי מאות טכניקות שונות של מדיטציה שהתפתחו באופן עצמאי בתרבויות שונות בעולם.
המכנה המשותף לטכניקות מדיטציה שונות, הוא האפשרות לבצען באופן עצמאי, כלומר מדיטציה תמיד תהיה תרגול של האדם מול עצמו. כך שכל טכניקה הדורשת לשם תירגול מגע עם קבוצה של אנשים אינה נחשבת כטכניקת מדיטציה.
תרגולי מדיטציה שונים קיימים בדתות שונות, בכללן יהדות (בחסידות), נצרות, והינדואיזם; מכולן הבודהיזם מחשיב את תרגול המדיטציה כערך עיקרי ומרכזי וככלי להגשמה של מצבי תודעה גבוהים ושחרור מוחלט של התודעה.
ניתן לחלק את תרגולי המדיטציה לשני חלקים עיקרים: סביל ופעיל. בתרגול הסביל המודעות ערה לשינויים הבאים וחולפים באיברי החישה השונים של הגוף באחד ממצבי המנוחה השונים (דוגמה: ישיבה תוך ערנות לתחושת הבאות וחולפות באיבר המגע כתוצאה מתהליך הנשימה). בתרגול פעיל האדם יוזם פעולה המשפיעה על ההכרה כמו ריכוז תשומת הלב בקצה האף (דוגמה לפעולה הכרתית) או סיחרור סביב עצמו (דוגמה לפעולה פיזית)
דוגמאות:
ישיבה בעיניים פקוחות בחשיכה מוחלטת במשך שעה לפחות (מדיטציית חושך)
הפניית קשב לתחושות סומטוסנסוריות (תחושות גוף) בחלק מסוים מהגוף (כגון מגע האוויר הנכנס והיוצא מהנחיריים) או בכללו או למחשבות חולפות (ויפאסאנה,זאזן ).
הפניית קשב לצלילים הבאים וחולפים באיבר השמיעה, או התמקדות בצליל אחד למשל "אום".
הדמייה פנימית של מראות וסיטואציות.
נשלח ב-29/5/2006 14:10
על איזה תרגולי מדיטציה, שקיימים ביהדות [בחסידות] הם מדברים, שם בויקיפדיה?
נשלח ב-29/5/2006 17:24
אני התכוונתי למחוק את ההתיחסות ליהדות כי אני הכרתי רק טכניקה אחת שענתה לקריטריון וזו "האור הזהוב" שמופיעה במקור אצל הרמח"ל.
עם כל הכבוד , על טכניקה אחת לא בונים זיקה. מה שקרה הוא שהתיעצתי עם אחד מהרבנים שמתעסקים גם בניו אייג' והוא עדכן אותי בזה שיש כמה טכניקות שמדיטציה שמיוחסות ליהדות והוא אפילו לימד אותי אחת את "שיטת ההשקטה של האדמו"ר מפיאסצנה".
לא מדובר במשהו מתוחכם במיוחד אבל זו בהחלט טכניקת מדיטציה ולכן החלטתי להשאיר את הזיקה על כנה רק לשנות מ"קבלה" לחסידות.
נשלח ב-29/5/2006 23:20
מה זאת מודעות ?
האם עירנות ומודעות לדברים היא חלק בלתי נפרד מטכניקות מדיטציה או שלא בהכרח? (כלומר האם ניתן להפריד בין תרגולים שנקראים מדיטציות ופועלים על הנפש ולא מחייבים מודעות לבין מודעות )?
המודעות היא בעצם מהות המדיטציה ?
תוקן על ידי - מיימיי - 29/05/2006 23:25:23
נשלח ב-30/5/2006 00:26
אתה יכול לציין איפה בדיוק הרמח"ל מציין את האור הזהוב?
נשלח ב-30/5/2006 11:22
ליזרט, ברוך הבא לישיבת הגולשים!!!!! [ ובהמשך לליזרט, דרול , מה היא הטכניקה הזו שמציע שם הרמח"ל?]
ומה היא גם שיטת ההשקטה של האדמו"ר הנ"ל?
[ אני מבין ממך שהם לא מהשיטות המוצלחות, אבל אשמח מאד לראות על מה מדובר, ושזו תהיה נקודת פתיחה ( אף על פי שזה לא הבסיס לנושא המדיטציה)]
את שאר השאלות שלי אשמור לאחר כך.
נשלח ב-30/5/2006 17:19
מימי: בוודאי שאין קשר בין מודעות למדיטציה.
נשלח ב-30/5/2006 17:21
ליזארד: אני לא יודע את המקור המדוייק בדברי הרמח"ל , אחד מהקונטרסים המשונים שמסתובבים בירושלים הביא את הטכניקה הזאת בשמו וההסבר היה כל כך מעורר רחמים כך שאני יודע שלא העתיקו אותה מהספר הכתום.
נשלח ב-30/5/2006 17:31
אזרחי: את "האור הזהוב " תוכל למצוא בשרשור "שיטות מדיטציה" שבפורום שלי .
לגבי האדמו"ר הי"ד , לא ממש הייתה לו טכניקת מדיטציה , אבל באופן מאוד פרימיטיבי , הוא הצליח לגלות את המצב המדיטטיבי , ועל כך הוא באמת ראוי לתשואות.
השיטה שלו הייתה להתבונן במחשבות או להסתכל על מחוגי השעון שאלו כמובן שיטות מדיטציה אומללות להפליא , אבל לך אין את הבעיה הזו , כי אצלי בפורום תמצא שיטות מדיטציה מוצלחות הרבה יותר.
נשלח ב-30/5/2006 18:33
שלום
דרול קראתי את שיטות המדיטציה, באמת נשמע קל ופשוט (ההסבר) רציתי לדעת מה היא מטרת המדיטציה? ואם יש לך חוויה אחת משמעותית לספר לנו?
נשלח ב-30/5/2006 18:47
שלמה היקר אחרי שמישהו מתרגל מדיטציה , אם הוא חוזר לתרגל הרי שהוא כבר מצא את המטרה האישית שלו במדיטציה.
אין למדיטציה יומרה להשיג מטרה כללית כלשהי , היא בבחינת תורה לשמה.
אם אתה רוצה הרחבה בעניין זה , גש לאותו פורום שבו מצאת את שיטות המדיטציה ועיין בבקשה תחת שרשור עוגן בשם "מטרת התרגול".
לגבי תיאור חוויות משמעותיות , אני לא מעוניין להכנס לזה , כיוון שתיאורים יוצרים ציפיות שעלולות לפגוע בתרגול.
נשלח ב-30/5/2006 21:51
אני מעתיק מאצלך בפורום:
האור הזהוב
משך התרגול: 20 דקות לפחות אופן התרגול: כשמתעוררים בבוקר או לפני שהולכים לישון בלילה שוכבים במיטה על הגב ועוצמים עיניים. בכל שאיפה מדמיינים איך אור זהוב נכנס דרך האף מציף את כל הגוף החל מהראש וכלה בכפות הרגליים ואז יוצא החוצה דרך אצבעות הרגליים. בכל נשיפה מדמיינים איך מאצבעות הרגליים נכנס נהר של חושך המציף את הגוף מהרגליים ועד למעלה ובסופו של דבר פורץ דרך האף.
מה שחשוב שהנשימות הללו גם השאיפה וגם הנשיפה תהיינה עדינות וקלות עד כמה שניתן.
וזו שיטת מדיטציה ראויה לשמה, שממליצים עליה גם הרמח"ל וגם אתה,ומי שיטעם טעמה ידע מדיטציה מה היא?
2) מנין לך שהרמח"ל המליץ עליה [ למרות שחשיבות התשובה היא משנית ביותר]? 3) האם שינה היא מצב מדיטטיבי? 4) האם השפעת סמים היא מצב מדיטטיבי?
[ אגב, אהבתי ביותר את ההערה, שעל הנשימות להיות עדינות, דבר שבפני עצמו בעל ערך רב בעיני]