|
|
| נשלח ב-5/6/2006 13:40 |
|
| |
הסתירה בין מיימוניות (כהגדרתו של שוטנג) לחרדיות היא לא כל כך גדולה. גם החרדים המקפידים להאמין בהשגחה פרטית מתעלמים ממנה בשיטתיות כאשר היא נוגעת לכלל ישראל. עיין ערך יום ירושלים שלא נחשב אפילו כפורים דפרנקפורט. למי שזוכר בירושלים לא נפל שום פגז ואלו היו רק זיקוקים שירו הציונים כדי לתרץ את מלחמתם בירדנים.
תוקן על ידי - בעלבעמיו - 05/06/2006 13:42:10
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 14:02 |
|
| |
צ'אוטנג,
יותר ויותר אני מבינה, שכלל לא קראת את דברי כאן, אלא ברוחך נראה לך מה אני אמורה לומר ואח"כ התייחסת אלי כאילו כך באמת אמרתי.
קרא שוב דברי לעיל וראה - א. לא טענתי מעולם (לא רק כאן, אלא בשום מקום!) שחז"ל היו רעים ואכזריים. טענתי, שהטקס המתואר במשנה ובתוספתא הוא טקס אלים ואכזרי, ואני עומדת אחר טענתי זאת. לו באמת קראת את דברי, היית רואה גם, שנימקתי את הדברים ונתתי לפחות אפשרות פרשנית אחת להבין את הטעם בעניין הזה ואת המניעים (החיוביים ואולי אף המוצדקים) לעיצובו כך וכו'.
ב. לא רק שלא טענתי (שוב - לא רק כאן, אלא מעולם ובשום מקום!) שגברים הם חסרי רגישות או אטומים לרגשותיהן של נשים., אלא שהנחת היסוד הזו (המשותפת לגברים ולנשים כאחת) היא שטות גמורה בעיני, ודומני שגם כתבתי כך פעמים רבות בפורום. בהודעה בה הסברתי את יחסי האישי אל האשה העומדת קרועת בגדים, מושפלת ומבוזה (נפשית ופיזית), אפילו כתבתי מפורשות, שהזדהות (או לפחות, התייחסות אל אותה אישה לא כאל "אחר" מרוחק) כמו שלי אינה ייחודית רק לנשים, אלא היא תהיה מנת חלקו של כל לומד בעל לב רגיש וחכמה אנושית.
ג. לגבי "בטנה צבה וירכה נופלת" - אני חושבת שהתורה יודעת (בדיוק כמו שאתה יודע) שמים מעורבים בעפר אינם גורמים תוצאות כאלה. מה שבהחלט יכול להוביל לכשל גופני שכזה, הוא ייסורי המצפון של האשה הנבדקת בשילוב אמונתה העמוקה בעונש המגיע לה מידי הקב"ה. לא הכחשתי זאת (לא כאן ולא בשום מקום), אלא טענתי שברירת המחדל של מבחן כזה היא שלא יקרה כלום והאשה תשאר בבריאותה ותראה בעיני בעלה ובעיני כולי עלמא זכאית. אם תשוה זאת לטקס בדיקת החשודה בניאוף בחוקי חמורבי, תראה ששם ברירת המחדל היא שהאשה תטבע בנהר, ורק אם היא זכאית היא תינצל. לענ"ד יש הבדל משמעותי ביותר בין שני הטקסים, המדגיש את מטרת הטקס התורני, שהיא פיוס הגבר הקנאי והבאת שלום בית. משום מה, מטרה זו נראית בעיניך שולית, לא רצינית ואפילו כופרנית. [כעצתך (המתנשאת, החצופה ומלאת השנאה) למיימוני, הייתי מציעה גם לך - מי שחושב כך, ראוי לו לבחון את עצמו בכלל, ואת יחסו לנישואין ולנשים בפרט.]
ולסיום - כל מה שכתבת באשכול הזה כוון אלי באופן אישי, כאדם, כאשה, כאמשלום. לא היה בדבריך דבר שהתייחס אל הודעותי ואל הדברים שבאמת נכתבו על ידי, וכל אמירותיך נתלו בדמות הדמיונית שיצרת בעיני רוחך. כמה מוזר, אם כן, שדוקא אתה הוא זה הקורא לדיון ענייני בנאמר ולא באומר/ת.
תוקן על ידי - אמשלום - 05/06/2006 14:04:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 15:37 |
|
| |
צ'וטנג
צר לי שגרמתי לך עוגמת נפש עד שיצאו ממקלדתך מילים חמורות מהרגיל.
א. אפשר באמת שיש לי כל מיני בעיות באופיי ובאישיותי שגורמות לי להתמקד בנושאים מסויימים
ולא באחרים.
ב. אם תוכל להעיר לי על מגרעותי, רצוי בתיבה האישית, בוודאי אכיר לך טובה רבה.
ג. אולם כאן אנו עוסקים בפירושה של פרשה ומשמעיה. ואין זה משנה לנו אם הכותבים הם תלמיד
חכם ירא שמים כצ'וטנג או מישהי ששייכת למחנה אחר וחותמת בהעזה עצומה בשם "אמשלום" כאילו
הבעלות בטאבו על השם הזה אינה שייכת רק למחנה האורתודוכסי.
(החלק על הטאבו נכתב בציניות).
בקיצור: שמע האמת ממי שאמרה.
ד. כבר דנו בעבר בפרשת סוטה. כמדומה שאמשלום צודקת בכתבה שסתם מי, גם עם עפר מהמשכן,
וגם עם דיו מפרשת סוטה על קלף שהומסה בהם, עדיין אינם גורמים לתוצאות שמתוארות בתורה.
לכן ניתן להבין זאת בכמה צורות:
1. יהיה נס מיוחד של הקב"ה להעניש את החוטאת.
זה יתכן מאד.
2. מדובר בעונש שהאשה תביא על עצמה באופן פסיכוסומטי.
זה מתקבל על הדעת ואם זה יכול לקרות, לא ברור לי מדוע זה נגד התורה לסבור כן.
3. המטרה היא רק להפחיד את האשה ולהרגיע את הבעל. כך שחפות מפשע לא יינזקו והרשעיות
יענישו את עצמן.
ובכלל המטרה היא לעדן את תאוות הנקם של הגבר בן התרבות של פעם.
הגישה השלישית היא תוספת על האפשרות השניה. אמנם, היא מציעה לנו מבט מגבוה על דמותו של
סתם איש ישראל בימי מתן תורה, אך האם זה לא אפשרי? הרי התורה מדברת לכל האנשים, גם
לימים ההם. וכי בני העם היהודי היו נקיים כל כך במידותיהם עד שלא פגעו מעולם באשה חשודה,
בצדק או שלא בצדק, ולא הענישו מעולם ילד יותר מדי, כך שיש טעם גם לתת להם את פרשת בן
סורר ומורה?
בדורות מאוחרים, כמובן, התפיסה משתנה, ולכן אולי קבעו חז"ל שהפרשות הללו כבר אינן
רלוונטיות, ולפעמים טענו שהן מעולם לא התממשו. וזה רק בחינת תורה לעיין, ללמוד ולהאדיר.
מה כל כך חריג בתפיסה הזו? האם זה שהיא נשמעת מפי מי שאינה מן המחנה שלנו (אבל הרי אנו
משתדלים לברר את האמת ללא קשר לאומר)? או שזה נשמע זלזול באפשרות הנס? סהדי במרומים
שאני מאמין בניסים וראיתי ניסים והשגחה פרטית במו עיני. האם זה אומר שכל דבר שניתן להתפרש
אחרת הוא בהכרח נס?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 15:51 |
|
| |
מיימוני, גם בליעת החרסים היתה פסיכוסומטית?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 16:40 |
|
| |
צוטונג. לאםשלום איני צריך להיות סניגור היא עשתה את זהבצורה מוצלחת ביותר. מיימוני גם אינו צריך את הגנתי. אני בטוח אלמלא ענונותו ומידותיו הטרומית אם היה נותן בך את עיניו או את מילותיו. היה הופך אותך כמאמר חז"ל לגל של עצמות. אני יוצא להגנת האמת והצדק כפי שאני רואה אותו. אתה דורש מהרב מימוני להסיר את תואר החרדיות ולהכריז כי הוא אינו כזה. נו באמת קצת יושר מתי הרב מיימוני יצג את דגל החרדיות בפורום הזה.אני אמנם משתתף ככותב זה מספר חודשים בלבד אבל קראתי בעיון את האשכולות יותר משלש שנים. מעולם לא התהדר הרב מיימוני כנושא דגל החרדיות.-האמת שאיני מבין באמת מה יש באמת להתהדר בחרדיות. האמן לי אני יודע ינקתי את זה.אולי בטובך תגדיר לי באמת מה זה חרדי.לפי המפורסם לכל דבר אפשר להתחפש חוץ מאשר לחרדי. כי מיד כשאתה מגדל זקן ופאות לובש שחור לבן. אתה חרדי לכל דבר.תסתכל סביבך ותראה שאני צודק. אם שמת לב אני מקדים לשמו של הרב מיימוני תואר רב וזה על פי מה שלמדנו באבות - הלומד מחברו.... רבות למדתי ממנו זכאי הוא שאקראנו רב מצאתי אדם תלמיד חכם גדול בתורה בעל מידות הנזהר בכבוד הבריאות ובקי גם במשלי שועלים וגם בהבלי העולם הזה אתה יודע כשנפטר היהודי הקדוש מונה רבי שמחה בונם מפשיסחה למחליפו הרבה מן החסידים לא קיבלו את מנהיגותו היות והוא היה רוקח והיה נוסע לליפציג ליריד לפעמים גם בלבוש רגיל קראו לו החסידים דאיישט= גרמני וכשרב בונם שמע את זה שלח לאחד החסידים הבכירים ופירש לו את הפסוק מקהלת כך: טוב לשמוע גערת חכם מאיש שומע שיר כסילים. למה הוא חכם כי הוא גם שומע שיר כסילים. אנו נמצאים בימי התשלומים יש לך לבקש את סליחתו ויהיה שלום לך.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 16:50 |
|
| |
ירוחםועוזב,
דברי שוטנג ראוים לו על נקלותם וחוסר רציניותם. ולא מיימוני ולא אמשלום זקוקים להגנתי. רק רציתי להעיר לך שמיימוני דוקא כן מייצג את החרדיות בפורום זה. נדיר לשמוע ממימוני ביקורת על החרדיות וגם לכשזה כבר יוצא זה נעטף בכל כך הרבה פרטים וזויות ודיונים שכמעט קשה למצא אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 18:28 |
|
| |
בעל בעמיו
איני זוכר את הסוגיה, אבל ברור למדי שלא מדובר בענין פסיכוסומטי.
הרי זה משהו שקורה מחוץ לאדם.
עם זאת, כיון ששאלת, יש לזה לכאורה תשובה פשוטה למדי.
חרסים מתרסקים. הם מתרסקים לפיסות קטנות.
האם היו מטאטאים את העזרה? הרי היו עוד דברים שיכלו להישפך בה? והרי אפילו אמרו שהדם היה
מכסה אותה לפעמים.
בתנאים כאלו, האם חרסים שנשחקו עד עפר לא היו נעלמים מן העין?
צא וראה כי מבין עשרה ניסים שנאמרו במקדש, לפחות חלקם הם אפשריים על פי הטבע ורק יוצאי
דופן. כמו העובדה ששום אשה לא הפילה מריח הקרבנות.
האם יש לנו נטיה במיוחד בזמננו זה לנסות לחפש "בכוח" ניסים שסותרים את מושגינו בהנהגת
הטבע כדי לחזק את בטחוננו באלקים? או כדי להעמיד ניסוי מחשבתי בפני האדם כדי שייאלץ
להגדיר את עצמו בתור מי שמאמין בנס כפשוטו או שנוציא אותו אל מחוץ לגדר?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 19:09 |
|
| |
אמשלום:
א. אמרת שהטקס כמו שהוא מופיע במשנה הוא אכזרי, אלים ופורנוגרפי. אם את צודקת, בע"כ זה משקף את אופיים של מתקני הטקס, במקרה הזה חז"ל.
ב. את מכחישה את עצמך. כתבת:
לו קראו פרשנים קדומים את התיאורים התנאיים והאמוראיים של טקס הסוטה ביחד עם נשותיהם/בנותיהם/אחיותיהם, אני מניחה שגם הם היו מתעוררים לחשוב שמא יש בהם אלימות מינית קשה, השפלה מינית איומה ואכזריות גדולה. מכיוון, שאני מניחה, שהם לא עשו כך, גם הפן האובייקטיבי הזה נעלם מעיניהם, והם שמו ליבם לעניינים אחרים (חשובים ומהותיים לא פחות).
ובמילים אחרות, אלו שקוראים על טקס מסויים אינם מסוגלים להבין את הפן הנשי ללא השתתפות פעילה של אשה. ארגו, גברים (ללא התעוררות של נשים) אכן אטומים לרגשותיהן של נשים.
ג. אני מקבל את דעתך שוצבתה בטנה ונפלה יריכה הכתוב בתורה יכול להיות דמיון בעלמא או משהו בסגנון. ובאמת יכול להיות שחוקי התורה נעלים מעל חוקי חמורבי. עד כאן הכל טוב ויפה, למרות שלי אישית דעה אחרת. מה שאני טוען אבל הוא שחז"ל עצמם לא סברו כך!
ד. כל מה שכתבתי לא כוון נגדך לרגע. את יודעת טוב מאד איך אני מתייחס אלייך אישית.
מיימוני:
אני לא מכיר אותך אישית. או יותר נכון, אני לא יודע אם אני מכיר אותך אישית. כל מה שאני מכיר הוא כפי הדברים שאתה כותב בפורום כאן ובמקומות אחרים. אני מניח שבחיי היום יום, אין אדם יותר נחמד ממך, אתה באמת ענוותן בצורה מוקצנת והלוואי שהיו לי שמיני שבשמינית ממדותיך התרומיות. מה שכן, אני מגיב לדברים שאתה כותב. אתה כותב הרבה מאד, ולאט לאט נבנה תמונה של האישיות שלך ושל הדעות שלך. והערתי על שני דברים.
א. אתה מרבה לדבר בשם היהדות הדתית/חרדית, בו בזמן שהדעות שלך נוגדים את היהדות המקורית. משא"כ חברים אחרים שאומרים בפירוש שהם מציעים אפשרויות אחרות לפרשנות המקורית. אני בפירוש רואה בזה חוסר הגינות.
ב. שיש נושאים מסויימים שגורמים אצלך קצר, וחוש הביקורת הבריאה שלך נעלמת כליל. במקרה הזה, אמשלום כתבה הודעה הלקוחה ישירות מאיזה שהוא מניפסט פמניסטי. האשה כקרבן הנצחי, הגבר כמתעולל הנצחי והפגישה שביניהם. אמשלום נסתה להוכיח שהיהודי המתעולל הוא יותר נחמד מהבבלי המתעולל. אני בטוח שהיהדות עוד תזכור לימים ושנים מחווה נדיבה זו של אמשלום. בהודעתה המקורית של אמשלום גם הזדווג איך שהוא ההכחשה בנסים. בשבילך מיימוני זה זיווג קטלני. אתה בכלל לא מסוגל לחשוב בהגיון כשאתה רואה הודעה מסוג זה. אלא כרעת כורעים ומשתחוים והכזרת שאתה מקבל כל מילה, בו בזמן, שכל יהודי בריא היה אמור להכחיש כל הכתוב דוקא בגלל הסיבות הנ"ל.
בענין עפר סוטה איך הוא פועל ומה הוא פועל, ניתי ספר ונחזי. בכל ספרות חז"ל הדברים הובנו כפשוטם, שהעפר יפעול על פי נס, ויגרום למוות האשה אם היא זינתה, ולא צריך להאריך בזה. ואפילו הרלב"ג גדול הרציונלים מסכים שהיה בזה מעשה נסים. מיהו עיין בפירוש ראב"ע שכתב, מי המרים לפי דעתי שמלת מי סמוך ומלת המרים תאר השם אם כן סודו ידוע, ולא ביאר מהו הסוד. ובשד"ל גילה סודו וכתב עליו וז"ל, אבל הסוד שרמז הראב"ע (שהיה הכהן נותן במים סמים ממיתים אם היה נראה לו שהאשה חטאה) הבל הוא ושיגעון שהרי אם היה זה בדעת המחוקק היה מוסר הענין לכהנים מפה לאוזן ולא היה כותב בתורה מליצה שתגלה סודו וכו' ומאריך בענין זה עיי"ש.
עיניך הרואות שהגישה היהודית המקורית היא, שמי המרים פעלו בנס כפשט המקרא.
אם אתה רוצה לטעון שאין כאן נס והכל אחיזת עינים או דמיון בעלמא, זכותך, אבל אל תגיד שזה דעה יהודית, אלא דעה מיימונית.
והנה בענין הנסים אם ראוי לקרב אותם לטבע ככל האפשר או להרחיקם מהטבע, האריכו בזה הרבה מן הראשונים כגון הר"ן בדרשותיו, וכן היפ"ת ביפה עינים כתב ארוכות בנושא זה. וכל זה אינו מן הענין, כי פה אנו דנים בפשט הכתוב, ועל אפשרות הנס לא משנה באיזה צורה היא מתלבשת.
ירוחםשמ:
בודאי שמת לב שאני מתפרץ לפעמים ללא טעם וריח, אז הנה לך עוד מקרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 19:53 |
|
| |
צ'טונג, אתה מאשים כאן אנשים בעוון סילוף היהדות המקורית. שאלתי היא: האם כל פירוש שלא נאמר עד היום ע"י אחד הפרשנים הקלאסיים הוא לא יהודי? כיצד אתה יכול לפסול את "יהדותו" של פירוש מסוים בטענה שהוא לא נכתב עד היום? אכן, יש כאן סגנון פירוש לא מקובל שטוען שמה שהתורה אומרת שיהיה לא באמת יהיה אלא היא כותבת כך רק מסיבות פסיכולוגיות, אך כידוע קיימות דוגמאות רבות נוספות שפרשנים עקרו את הפשט. במה זה שונה מאמירת הרמב"ם שסיפור המלאכים היה רק חלום או מהדעה הנפוצה שמעשה הבריאה לא בדיוק התרחש כפי שכתוב בתורה אלא שיש מטרה כלשהי לכתיבתו בצורה כזו? הרי כתוב במפורש שכך היה!
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 19:57 |
|
| |
צ'אוט,
א. בנוסף לתיאור הזה, אמרתי גם שהטקס עוצב כך, אחרי שחז"ל דאגו להפוך את אפשרות קיומו לכמעט בלתי אפשרית. הוספתי גם, שב"ה (ובעקבותיהם, זו הגישה הכללית של התנאים) לא חייבו את טקס ההשקיה במקרה של חשד, כיוון שתמכו מאוד באפשרות הגירושין במקרים של אי נחת מחיי הנישואין (ובניגוד לב"ש, לא רק על רקע של ניאוף). על שתי הנקודות האלה, שהן מרכזיות מאוד בהודעתי לעיל, דילגת בקלילות ובחרת להתעלם מהן. שתיהן, לענ"ד, מביעות בדיוק את ההפך ממה שטענת נגדי.
ב. לצערי, לא הבנת את דברי בנושא, ולכן אסביר שוב את טענתי - לא רק השתתפות פעילה של אשה בלימוד ובקריאת המקורות היא זו המאפשרת לגברים להיות קשובים ורגישים (למרות, שייתכן בהחלט שזה יכול להועיל), אלא גם חיבור אישי שלהם אל המקורות. כשאני לומדת על יחס לשחורים בביתי הלבן כולו, אזדקק לעוגן חזק מאוד של שחוריוּת בחיי, או למידת חסד אדירה, או פשוט לרגישות ענקית (שכמעט ואינה בנמצא), בכדי לזכור שמדובר במישהו חי ונושם ובעל רגש. לו אלמד את אותם המקורות, כשלצידי חברתי השחורה (גם אם אינה לומדת יחד איתי ממש), יהיה לי קל יותר לזכור. חוסר תשומת הלב הזה, אינו תכונה "גברית" כלל וכלל. הוא תכונה אנושית. גברים מסוגלים, לענ"ד, להבין נשים, כשהם מקשיבים להן. זה נכון, אגב, גם ההיפך.
ג. לא טענתי ש"בטנה צבה וירכה נופלת" זה דמיון בעלמא, ושוב אתה דוחק אותי אל ההבנה כי אני משחיתה אצבעותי לריק על המקלדת, שכן אינך קורא כלל את דברי. עד הרגע הזה לא טענת דבר בעניין הבנת חז"ל את "בטנה צבה וירכה נופלת". בהחלט יכול להיות שהם הבינו את הדברים באופן אחר משלי. לא רק שזה לא יפתיע אותי, אלא שמעולם גם לא טענתי אחרת. מה הקשר לדיון כאן? לחז"ל, כפי שכבר כתבתי לעיל אך אתה שכחת לקרוא, היו אג'נדות משלהם בעיצוב טקס ההשקיה, וחלקן רחוקות מאוד מאלה של התורה. לטעמי, אין בכך כל רע.
ד. כל מה שכתבת, כתבת תוך דיון עם דמיונך ועם הדמות של "אשה-פמיניסטית-אנטי-דתית-שונאת-גברים-לומדת-תלמוד" שעיצבת לעצמך. לא כ"כ נעים לי לקלקל את המציאות הנוחה והברורה שבראת, אבל כל קשר בין הדמות הזו לביני ובין דעותיה לדעותי, הוא מקרי בהחלט. זו הסיבה, שאיני לוקחת את דבריך באופן אישי - הם פשוט לא מכוּונים אלי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 20:55 |
|
| |
ג123:
היהדות לא פועלת בואקום. כל פירוש שנאמרה מתוך השראה של מקורות יהודיים מסורתיים, הרי הוא פירוש יהודי אותנטי. הן אמת שפסוקים רבים הוצאו מפירושם הפשוט גם על ידי חז"ל וגם על ידי מפרשים שבאו אחריהם (ולמללא דברים מרתקים בנושא זה). אבל אין אנו דנים בהוצאת הפסוקים מפשטם, אנו דנים באפשרות של נסים, ובמקרה זה, האם יש יכולת להקב"ה להזהיר על גמול נסי. בענין זה היה ויכוח עצום בין חכמי ספרד, בין ר' יצחק אלבלג, ור' שמואל צרצה, והרלב"ג וחבריהם מצד אחד, ובין הרשב"א, ור' יצחק בר ששת ורבינו בחיי ור"ן ועוד מצד שני. ועיין בספר אמונת חכמים לר' אביעד שר שלום באזילא בנושא זה. הרוב המוחלט של חכמי ישראל במשך הדורות שללו הכחשת אפשרות הנסים, וטענו שמכחישי הנסים הרי הם כופרים. לדברי היוחסין אף מסרו חכמי ישראל את ר' שמואל צרצה למיתה ביד האינקויזיציה בגלל דעותיו, אבל חוקרי זמנינו סבורים שסיפור זה אינו נכון.
אמת הוא שאפשר למצוא יהודים שהכחישו אפשרות הנסים, אבל סבור אני, וזה הכרעה, שדיעה זו אינה יהודית.
אמשלום:
ב. אני לא מסכים אתך שקשה לנו להבין את ה"אחר". היכולת שלי להבין בחור ישיבה הוא כמעט מקביל ליכולת שלי להבין ילדה כושית. ואני מאמין שרוב אנשים מסוגלים להבין מצוין אפילו אנשים שלא דומים להם במאה אחוז.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 21:31 |
|
| |
שוטנג,
תן לי להבין ,אתה טוען שהנידון כאן הוא האמונה באפשרות הנס. מיימוני טוען שהוא אינו מכחיש את אפשרות הנס,אלא חושב שבמקרה זה ,בסוטה , זה לא הסיפור.
אז במה הוא כופר?
חבל כמעט שמחתי שמיימוני נהיה כופר ושוב הוא חמק לי מבין האצבעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 22:00 |
|
| |
צ'וטנג
תודה על ההבהרה.
אתייחס לנקודה אחת או שתיים בדבריך.
א. מהי חרדיות? אני מוצא, דווקא לאחר כתיבה בפורומים כאן במשך שנתיים ויותר, כי קשה לי לענות
על שאלה זו. ליתר דיוק, יש יותר מתשובה אחת.
האם אנו מתכוונים לזיהוי חברתי? אם כן, אני חרדי לכל דבר.
האם אנו מתכוונים לאוסף השקפות ואידיאולוגיות? אם כן, יש דברים שבהם אני שונה מן החרדי
ה"תקני", מפני שאני, למשל, ציוני. וכן אני מאד עצמאי במחשבתי ובלימודי.
האם ר' גדליה זצ"ל היה חרדי? אם כן, הריני, עד כמה שאני יכול, כמוהו. ובעצם, לפי מה שאומרים
עליו היה אנטי ציוני, ואני להפך.
האם הכוונה לסגנון החינוך והתירבות החרדי? אם כן, אני חרדי ואפילו חזונאישניק.
אני משלם את המחיר של חיים בחברה חרדית, למרות שהיא הולכת ומשתנה לנגד עיני, וקשה לי
להכיר אותה (סלולרי כשר, למשל, או שריפת פיאות. שני דברים שלי בלימודי לא יצא כמותם).
ויש להאריך בזה.
ב. מהו פירוש "לגיטימי"? עסקתי בזה באחד האשכולות בעבר, נדמה לי דווקא בח"ח, ואמשלום
חזרה על מה שטענתי שם.
המקור שלי הוא בגמרא חגיגה. במעשה דרשתו של רבי אלעזר בן עזריה. שם לדעתי מצויים תנאי
היסוד, המינימליים והמספיקים, של היות דרשן יהודי אותנטי.
לקבל שהתורה ניתנה מה' בסיני למשה.
כלשון רש"י שם: אין מביא ראיה מתורה אחרת.
שאלות משניות הן: עד כמה משתמשים במקורות נוספים על התורה עצמה, כגון ידע מדעי.
ג. בדורנו, התפתחה גישה שאני רואה בה מום ומום. זו גישה
1. חונקת וסותמת פיות.
2. נכשלת לפעמים ביושר אינטלקטואלי
3. מתעלמת מן המקורות
4. כופפת את האדם לדוגמות (DOGMASׂ) שלקוחות מעולם הקבלה והחסידות
זו תוצאה של מאבק עם ההשכלה, של שליטת הבינוניות המחשבתית, של פחד מהמודרניזציה. ועוד.
זו תוצאה גם, לדעתי, של חינוך שהצליח יותר מדי. ואני משער ומקווה שזה לא מאפיין את כלל עם
ישראל וגם לא את כלל בני העליה. אבל זה הקו השולט ברחוב, בפורומים שכנים, בסוציולוגיה. עד
כדי כך שרבנים שמרשים לעצמם עצמאות מחשבתית לא ישתפו בה את זולתם, פרט אולי לתלמיד
מובהק בלחישה מפה לאוזן.
לפי הגישה הזו, האמונות הנכונות כבר נקבעו עבורנו על ידי גדולי הקבלה והחסידות. האר"י מכאן,
והגר"א או בעל התניא מכאן. או הרב דסלר ו"מעתיקי השמועה" של ימינו אלו.
לפי בעלי דעות אלו, הוכרע למשל שרס"ג טעה כשכתב שאין גלגולים. ולמרות שלו עצמו עדיין היה
מותר לחלוק, כי הוא היה בן תקופה אחרת, לנו בדורנו אסור לחלוק ולומר שאין גלגולים כי זו עבירה
באמונה.
בדומה לזה, פעם היה מותר לחשוב ולסבור שיש מעשים בגמרא שאינם כפשוטם, או שחז"ל יכלו
לטעות. אבל לאחר שנקבע - בהלכה! - כי זה לא כך, בידי גדולי זמננו, כל מי שאינו מודה בכך הוא
אפיקורס.
אני מפנה לדיון בפורום שכן, באהלה של יהדות. התנהל שם ויכוח, בראשית ימי הפורום, כאשר עדיין
היה מותר להביע שם דעה חופשית בתחום היהדות, ולהתבסס על מקורות - האם הזוהר הוא מוקדם
או מאוחר.
לאחרונה ראיתי שם, באותו אשכול
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=128802
את דברי הרב של הפורום, משנה-ברורה:
תמיד היו חילוקי דעות בכל מיני נושאים, בין באמונה ודעות ובין בעניני הלכה
במשך הדורות ובהשגחה פרטית, מגיע אלינו את הכרעת גדולי התורה ומתגבשת
המסורת שנלכו בו.
היו דעות בחז"ל שמשיח כבר הגיע ולא יבוא עוד
גם יש שיטות שמותר לאכול עוף וחלב ביחד
ועוד ועוד
אבל היום לא יעלה על הדעת לאחוז מאחת השיטות הנ"ל שכבר הכריעו חכמי הדורות
כמו החולקים שם.
גם בנושא שלנו, האריז"ל, שאר המקובלים וחכמי הדורות הכריעו שהעיקר שרשב"י
הוא זה שחיבר ספר הזוהר רק שאחריו היו תיקונים והוספות על ידי תלמידיו ותלמידי תלמידיו
וגם כל זה היו בהשגחה פרטית.
אני לא רואה טעם להמשיך באשכול הזה ומבקש מכולם להמשיך ולדון בנושאים אחרים
לפי גישה כזו, אני סבור שאני באמת לא חרדי.
הנה, כתבתי את המילים האלו.
אם הגישה שמאופיינת בתגובה לעיל היא חרדית ומגדירה חרדיות, אז זה לא אני.
אמנם, מכמה מגדולי רבותי ראיתי שגם הם מתנגדים לגישה הזו. אז מה יש לנו לומר?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 22:41 |
|
| |
מיימוני:
השאלה היא לא על החרדיות הטפשית הנמצאת ברחובות בני ברק וירושלים. באמת אלו הם תינוקות שנשבו, ואולי בגלגול הבא, אם בכלל יש גלגול, יבואו על תיקונם. השאלה היא שוב, האם דעה מסויימת היא משקפת את דעת היהדות בנושא. הטענה שלי היא, שאי אפשר מצד אחד לדבר כנציג של היהדות האמיתית, ומצד שני לכפור בדברים המקובלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2006 22:57 |
|
| |
שוטונג. כותב אתה: ומצד שני לכפור בדברים המקובלים מקובלים על מי?עלהחרדים הטפשים או על התינוקות שנשבו?
מודה ועוזב
|
|
|
|
|