בית פורומים עצור כאן חושבים

מדה כנגד מידה כנגד מי שלא חטא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/6/2006 23:17 לינק ישיר 

ירוחםשמ:

על הרוב המוחלט של חכמי הדורות שבכל דור ודור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2006 23:43 לינק ישיר 

צ'וטנג הלא זוהי בדיוק השאלה. מי קובע את הדברים "המקובלים"? על כל פנים, היה מפתיע ומרענן לגלות שאתה מכיר בכך שדעת הרחוב, "דלת העם" בלשון החזון איש, אינה המדד הנכון. והיה מפתיע עוד יותר לראות שאתה מוכן להגדיר את בני הרחוב (במובן הלא רחובי אלא הלא אינטלקטואלי) כ"תינוקות שנשבו". אני סבור שאתה צודק. ושאלה כמעט אפיקורסית. באמת. האם יכול להיות שיש מי שמקובל לרב גדול, והוא בעצמו גם כן "תינוק שנשבה" מבחינה זו? כפי ששואל בוגי שלנו, שהוא אינו חרדי כלל לפי הודאתו, האם גדול העדר הוא גדול הדור? ולפי מה יודעים מיהו גדול באמת שיש לסמוך על דבריו? האם זה לא קריטריון מעגלי? מי שמחזיק בדעות "מקובלות" יכול להיות גדול, ואם לא, לא? שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 00:06 לינק ישיר 

מיימוני:

יש חכמים המקובלים מדורי דורות כגדולי עולם. רס"ג, רה"ג, הרמב"ם, ריה"ל, וכו', מעיינים בספרים שלהם ולומדים מה היא הדעה המקובלת. אין לייחס חשיבות יתר לכל מיני אמרות שנאמרו על ידי אנשים שלא מבינים במה הם דנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 01:00 לינק ישיר 

צ'וטנג יש כמה בעיות עם הכלל שלך. א. יש שרשרת שמוליכה ממשה רבנו עד לדורנו. הרעיון הוא שכל דור סומך את הדור הבא. כך אנו יודעים שאם הדור הקודם היה ראוי לסמוך על שיקול דעתו, והוא בחר לו מחליף, גם המחליף ראוי לזה. אבל הפוך זה לא עובד. זה שבדור שלנו מסתכלים אחורה ואומרים שפלוני היה גדול, זה רק מעיד שבעיני מישהו/ם בדורנו הם גדולים. אבל מי אומר שניתן לסמוך על שיקול הדעת בדורנו? ב. האם יש יוצאי דופן שניתן להעיד על גדלותם אחורה? ג. אם אדם גדול בתחום מסויים, נניח בהלכה, או בפילוסופיה, או בקבלה, האם זה אומר שהוא צודק בכל? האם זה שהאר"י היה, נניח, ירא שמים מופלג וגם חוה חויות שלא מן העולם הזה, האם זה אומר שהוא באמת ידע אם יש גלגולים או לא? הוא ראה גלגולים, או האמין שראה, אבל האם אפשר לסמוך על שיקול דעתו בזה? מנא לן? על מה אנו מסתמכים שכן? ד. הגדולים שציינת הם דווקא אלו שהתנגדו לדוגמות החרדיות המקובלות היום. אם אלו הערבים, אז על מה הם מעידים? שאלה מרכזית היא לדעתי האם לא יתכן שטעויות ישתרבבו לתוך המסורת, וברגע שזה יקרה, השמרנות שלנו תפעל לרעתנו. וזה אכן קורה. יש טעויות שמושלכות החוצה, אבל לא מהטעם של הודאה שגדול בדור העבר טעה, אלא על ידי "בעיטה כלפי מעלה" של פרקינסון. למשל, אין גלגלים באסטרונומיה שנראית בטלסקופים. לכן, הגלגלים שנזכרים בגמרא הם "רוחניים". זה לא הפשט בגמרא, אבל זה מה שנשאר לומר כדי שלא נניח שחז"ל יכלו לטעות בדבר מדע. האם יש טעויות כאלו שנכנסו ולא יצאו? למשל, ר' יהודה החסיד, בספרו, מלקט הרבה אמונות מן הפולקלור הגרמני. על מכשפות שיוצאות מן הקבר, ועוד. אלו אמונות שלא היו קיימות כנראה בעולם הגמרא הבבלית. אבל כיון שהן נכתבו בידי ר' יהודה החסיד, הן זוכות בגושפנקה שלו. האם יתכן שהוא טעה? כאן יש אמצעי נוח מאד לדחות כל ביקורת. הרי שום בדיקה אמפירית לא תוכל לדחות את האפשרות שיש מכשפות, שדים, רוחות, גלגולים. הם פשוט אינם מופיעים לעינינו. אז מדוע שנדחה דעה שמצאה מקום בספר של גדול קדמון אם אפשר ללמד עליה סנגוריה? פירושו של דבר שאנו פחות מסוגלים להכריע בשאלות כאלו, ושללנו מעצמנו, בשם יראת הכבוד לחכמים - שבאמת מגיעה להם - את היכולת להבין שהם גם כן עשויים לטעות. נראה כי פריצת הדלת בפני ההודאה הזו היא מסוכנת. ולא היא. כאשר מפקידים את העיקרון הזה בידי חכמים וענוים, ולא בידי דלת העם, התוצאה תהיה ניקוי המסורת מן הטעויות שאפשר לזהות בה, וטיהורה. ואם נטעה? אז יבואו הדורות שאחרינו ויתקנו אותנו. והכל מתוך יראת שמים. נדמה לי שגלשתי להציג את התזה שלי לגבי המסורת. אבל מה רע בזה? שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 01:54 לינק ישיר 

מיימוני:

אני מבקש ממך לא לערב את החרדים בדיון חשוב זה. תיאוגלוגית החרדים היא בלתי רלוונטית לבן ימינו שמנסה להתמודד באמת עם האתגרים שהמדע והחיים מציבים בפניו. ובודאי טוב עשית שהצקת את התזה שלך לגבי המסורת.

הדרך שבו אפשר לדעת על מי ראוי לסמוך בדורות שעברו, הוא על פי הספרים שכתבו, שאפשר להווכח בקלות אם הם ידעו במה הם מדברים. ישנם גם אנשים שהתקבלו ביהדות כאנשים גדולים ללא עוררין, כגון רבינא ורב אשי, רבינו הקדוש, הרשב"א וכדומה.

בענין האר"י ידועים דברי הרד"צ רוטשטיין שטוען שהכל היה המצאת ר' שלמה שלומיל, ושהאר"י בכלל לא היה בעל מופת. ואיך שלא יהיה, בטח שאפשר לדון בגדלות האר"י. כל פעם שמישהו מזכיר לי גדלות האר"י וגילוייו השמיימיים אני שואל אם קבר שנתגלתה ע"פ האר"י מטמאה טומאת מתים.

סביר להניח שאיך שהוא טעויות השתרבבו לתוך המסורת שלנו. במקרה כזה, צריך דיון מעמיק ביותר מה היא יהדות. זאת אומרת, האם אפשר לשנות כיוון ללכת נגד תהליך של אלפי שנים, ולקבוע שיש דרך אחרת שהיא יותר נכונה. אלו הם שאלות שאני מתלבט בהם כבר הרבה זמן. וכיון שאין לנו לא נביא ולא חוזה, אין עם מי לדון בעניינים אלו.

בקשר לדברי חז"ל אם טעו או לא, שיטת רוב הראשונים שחז"ל טעו. וידוע שהרשב"א ניסה להמליץ בעד חז"ל בענייני טריפות ונכשל בזה. בענין דברי ר' יהודה החסיד, הרי ברור הוא שרוב דבריו בעניינים שמנוגדים לטבע אין להם אחיזה במציאות בכלל, ויש שטענו שאלו הם תלמידי ר' יהודה החסיד ואין אחריות ריה"ח על דבריהם.

נחזור לנידון דידן, בענין השאלה על אפשרות הנסים המנוגדים לטבע, דעת הרוב המכריע של הראשונים שזה דבר אפשרי, ומי שיכחיש זה נחשב כופר. ואע"כ קבלת אפשרות הנסים הוא חלק מהיהדות. אם אתה רוצה להכחיש נסים, אז אתה משנה כיוון של אלפי שנים, וזה כבר לא יהדות, אלא משהו אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 02:08 לינק ישיר 

שוטנג,

באותה מתודולגיה ובאותה שפה שהשתמשת כנגד מיימוני,ישתמשו רוב רובו של הציבור החרדי\דתי נגדך ,בעיקר נגד הודעתך האחרונה.
הפיצול שלך זועק כפל כפלים מה"אחד בפה ואחד בלב" של מיימוני.לפחות מיימוני בא באופן מסודר ורהוט,ומניח את הבסיס של דעתו ובאופן מודע לחילוקי הדעות שיש לו עם הציבור שהוא חי בתוכו. אתה מהצד השני צווח ככרוכיא חרדית אבל כופר בביסודות האמונה והדוגמה החרדית.

ועל זה שגרמת לי להגן על מיימוני עוד תשלם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 02:17 לינק ישיר 

אם להפסיק לרגע קט את הדיון המרתק על מה היא כפירה ומי בעוונותיו לוקה בה (הוא בטח יתחדש מעצמו די מהר), אף פעם לא הבנתי מדוע יושר אינטלקטואלי שמחייב לנקות מן התורה כמה וכמה אמונות "טפלות", לא מחייב באותה עוצמה בדיוק, להודות בכך שרוח התורה המקורית ורוח התלמוד והמדרשים המקורית כוללות כמה מן האמונות הללו בבסיסם, ואין מדובר על דברים לא מהותיים לאמונה.

הרי מוכרחים לענ''ד להודות בכך שטקס הסוטה בנוי כולו על נס. זו משמעותו המקורית. אם הוא לא רלוונטי למישהו, עליו לבחור בין התוצאות הבאות:
להודות בכך שהתורה או חלקים ממנה אינם רלוונטיים עוד (ולהיחשב לריפורמי),
להתעלם מכך ולהדחיק את זאת (ולהמשיך להינות מהחמימות הנעימה של ה'עדר' המושמץ),
להודות בפה מלא שאין ואי אפשר שיהיו אידאות נצחיות כלשהן. (ולהסתבך קשות עם הגדרת הדתיות של עצמך).

לא אפשרות:
לעקם את משמעויותיהם המקוריות של התורה או המצוות.

הברירה אכזרית אמנם, אבל זה המצב. היושר האינטלקטואלי המדובר מחייב להכיר בכך.

(אה, כמעט שכחתי. אפשר גם להאמין בנסים או לכל הפחות באפשרותו התיאורטית של הנס ולשלוח את הרציונליות לתנומה עמוקה, או להחזיר ליצרן (באריזה מקורית וסגורה ברוב המקרים). היושר האינטלקטואלי לא יפגע, אגב. תוקן על ידי - bt77 - 06/06/2006 2:27:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 04:51 לינק ישיר 

צ'וטנג הזהו צ'וטנג? אין לי שום מחלוקת עם מה שכתבת, באופן עקרוני. בי.טי זה הדבר הכואב. אבל מתמיה אותי מדוע אתה סבור שרציונליות שוללת נס. זו היתה כידוע דעתו של שפינוזה. אני יודע על מה הוא ביסס את עמדתו. אבל מדוע שנסבור כן גם אנו? הוא הניח שהאלקים אינו מתערב לעולם בבריאה. וסמך על שיקול דעתו האישי יותר מכל דבר אחר. אבל האם אין אנו יכולים להיות פחות נחרצים? כמדומה שאדם שיש בו ניצוץ של אמפיריציזם, או ספקנות, ייזהר מללכת לגמרי בעקבות שפינוזה. בלשון אחר: אם אנו מבינים ב"רציונליות" שימוש מושכל וזהיר באמצעי השכל שקיבלנו, האם יש משהו בשכל ששולל עקרונית נס? השגחה פרטית? נכון שזו חוקיות שאינה שייכת למעגל הטבע שאנו רגילים להניח שהוא קיים סביבנו ושאנו חלק ממנו. אבל כמדומה בעיני שאם נרצה לטעון שרציונליות שוללת ניסיות, אזי זו הגדרה צרה מדי. רציונליות בעיני היא זהירות בשימוש בכלי ההבנה שיש לנו. אבל לא יותר מזה. ואיני מוצא בשום מקום בהנחות היסוד שלי משהו נגד הנס. יותר מכך, אני מוצא בחיי הפרטיים הרבה השגחה פרטית, ולעתים נדירות גם אירועים שחריגותם יכולה להתבאר על ידי מקריות סטטיסטית, אבל זה יהיה דחוק מאד. במיוחד כאשר יש תיאוריה נוחה שמסבירה אותם: השגחה פרטית מעם ה'. אז מדוע שאקבל הגדרה צרה של האלקים, שמונעת ממנו להתערב בעולם? יתכן שזה יעלה לי במחיר תיאולוגי. ובוודאי יש שאלות תיאולוגיות שאיני יודע לפתור, כמו בעית הרע. אבל האם זה מונע ממני להכיר במה שיש, כלומר בהשגחה פרטית ובנס? *** צ'וטנג מזמן שקראתי על שלומיל (נדמה לי אצל החוקר שהוציא את תולדות האר"י, שכחתי את שמו, בנו של רב ראשי לשעבר...) חשדתי במה שכתבת כאן. עם זאת, נראה שלא רק שלומיל עסק בהמצאות. סוף סוף, גם ר' חיים ויטאל יודע לספר פלאי פלאים. אך גם הוא חשוד בעיני שלי, ואת הסיבות לכך ביארתי באשכול עתיק יומין על דמותו של ויטאל. מיהו אותו רוטשטיין שזכיתי לכוון לדעתו? שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 05:44 לינק ישיר 

מיימוני,

לא התכוונתי לשפינוזה. רציונליזם בכלל מניח שיש באפשרות השכל (בלבד) לבנות תמונת עולם ברורה ומובנת. עולם שיש בו אפשרות מתמדת של חריגה מחוקים הוא עולם כאוטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 07:10 לינק ישיר 

BT,

הרי מוכרחים לענ''ד להודות בכך שטקס הסוטה בנוי כולו על נס

מוכרחים? ממש לא.
אתה, כמובן, יכול לפרש את "בטנה צבה וירכה נופלת" בעקבות שתית מים מעורבים בעפר כנס, או לחלופין - את "ונזרעה זרע" כהתגלות א-להית. אתה יכול גם להבין את הדברים כתוצאה גופנית של הליך אמוני-פסיכולוגי, או בכל דרך אחרת. לענ"ד, אף אחת מן השיטות האלה אינה סותרת את היושר האינטלקטואלי, כשלעצמה.

[אגב, זה לא נראה לך כסטיה קלה מן היושר האינטלקטואלי (או לפחות, מן ההתבוננות הישירה אל המציאות וההתמודדות איתה), שהגדרתך את הרפורמים היא ככאלה שהמכריזים על חלקים מן התורה כ"לא רלוונטיים", בעוד דוקא מי שניסו למצוא רלוונטיות בטקס, הואשמו כאן (חלקם בצדק - "מודה בעובדות אך לא באשמה") ברפורמיות?]

תוקן על ידי - אמשלום - 06/06/2006 7:14:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 08:24 לינק ישיר 

משענוותנותו של מימוני החלה להשיב את הדיון לגופו של עניין
אי אפשר שלא לדון במקור ידוע:

תלמוד בבלי מסכת סוטה דף כ עמוד א

אינה מספקת לשתות עד שפניה מוריקות ועיניה בולטות והיא מתמלאת גידין, והם אומרים: הוציאוה, שלא תטמא העזרה. אם יש לה זכות היתה תולה לה, יש זכות תולה שנה אחת, יש זכות תולה ב' שנים, יש זכות תולה ג' שנים. מכאן אומר בן עזאי: חייב אדם ללמד את בתו תורה, שאם תשתה תדע שהזכות תולה לה. ר"א אומר: כל המלמד בתו תורה - (כאילו) לומדה תפלות.

הבה נניח את התפלות בצד לרגע (זו נידונה באשכות אחר - לינקי?).

אמנם מחד, השמיעונו חז"ל תיאור מרשים  (תרתי משמע?!) של תוצאת ההשקיה. אך מאידך בתוך כדי דיבור רמזו....
אם יש לה זכות היתה תולה לה - האם השנים הם בדווקא? איני בטוח שהרי כידוע הרצף 1.2.3 משמשים תיאור סידרה מעין וכו'. - וכעין "שלושה וארבעה" שבתנ"ך.
מעתה, חז"ל ערים לכך שבאופן אמפירי - ישנם מקרים שלמרות שהיה ראוי שטקס יביא לתותאה מסויימת, הרי שלכל הפחות האשה עצמה יודעה ש"הצליח" לה ולא קרא לה כלום!
הנה כי כן המפתח = "הפיתרון", כבר מונח במערכה הראשונה!
באופן אמפירי - אנו יודעים: לא בכל מקרה מתרחש נס -
א"כ כיצד מבחינה אמונית נפרש זאת - לנו ולציבור ולאשה...
יתכן חריגים - מדובר בזכויות אחרות שגוברות על המעילה / בגידה בבעלה!
חומרת המעשה איננה גורמת עונש הכרחי ישנם שיקולים נוספים - הזכות תולה לה - כנגד ציפיייתנו כנגד צפיית בי"ד כנגד צפית הבעל והחברה!
אך מאידך, בפרשנות דתית - אין כאן פתח להרחבת המעילות - מדובר בזכויות אחרות חשבונות אלוקיים של שכר ועונש!
בסוף היא תמות - איך הקב"ה יפרע ממנה.

האם לא ניתן פתח ההימלטות?

הרי נס שאינו מתרחש תדיר ותמיד יש לו פרשנות אלטרנטיבית, מעתה אינו תלוי אלא בפרשנות של מאמיניו.
אכן יתכן שקרו מקרים שבו זמנית האשה מתה - האם יש לנו סטטיסטיקות מחז"ל - לא ידוע לי...
ושמא ואולי כבר חז"ל עצמם כבר ביקשו להמעיט במשמעות הנס או להוריד ציפיו?!

או שמא להותיר לנו לשמוח ברבינו מיימוני.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 10:02 לינק ישיר 

נאךאמלנישט:

אני לא חרדי, ואף פעם לא טענתי לדבר בשם החרדית. אמת שאני נראה חרדי והמשפחה והחברים כולם פועלים בתוך העולם החרדי, אבל איני מסתיר את הדעות שלי. אני מגדיר את עצמי כיהודי שמנסה לשמור תורה ומצוות כמיטב יכולתו.

החרדים יכולים לטעון מה שהם רוצים, אבל למעשה אין להם גבוי במקורות לדעות שלהם השנויים במחלוקת.

לאחרונה ניסיתי לדבר עם אחד מאסכולת ר' משה שפירא בקשר לחז"ל אם אפשר לומר שטעו. הלה היה כל כך נחרץ בדעותיו שפשוט היה בלתי אפשרי לדבר אתו.

bt77:

מסכים אתך שהדת מעמידה אותנו בפני בחירות קשות וכבר אמר רס"ג שעל כגון דא כתוב, יוסיף דעת יוסיף מכאוב. אנחנו חיים בעולם שבו חוקי הטבע פועלים, ולא קל בכלל לקבל שיש מקום שבו חוקי הטבע בטלים לחלוטין. ומיימוני כבר כתב זאת יותר טוב ממני. אבל זה מה שהיהדות טענתה למשך אלפי שנים, ואי אפשר לבוא ולחדש יהדות חדשה. זאת אומרת, היהדות (וכל דת אחר) נשענת ונתמכת בעבר, ואי אפשר לשנות דיעה בסיסית ועדיין לדבר בשם היהדות.

ולבסוף שאלה אישית, האם bt כוונתו בעל תשובה?

מיימוני:

ר' דוד צבי רוטשטיין הוא ממשפחת רוטשטיין המפורסמת. אחד האחים הוא ראש ישיבת נזר התורה, ואח אחר נדמה לי גם הוא בולט. רד"צ היה אדם חולה מאד הרבה שנים ונפטר לפני שנתיים בערך. רד"צ היה בעל כשרון נפלא. למד ערבית בעצמו, והוציא שו"ת הרי"ף מתורגם מערבית. התחיל בהוצאה חדשה של שו"ת הרי"ף הכולל כל התשובות ולא זכה להשלימו. מכון ירושלים אמורים לגמור את ההוצאה. כתב על כמה נושאים באריכות מאד ועבר על כל הפרטים והפרטי פרטים של הנושא עם בקיאות יפה מאד. היה בעל דעות נחרצות מאד בכל הקשור לקבלה והזוהר ושלל את קדמות הזוהר לחלוטין ואף כתב על זה בהבלעה במאמריו. הוא זה שגילה דברי החת"ס מובא במקור נידח בכתבי אחד תלמידיו שבכל הזוהר יש למצוא אולי שנים שלושה עמודים שהם עצם דברי רשב"י. יש לו בן ת"ח שעובד על כתביו. בינתיים עד כמה שידוע לי לא יצא שום דבר חדש מכתביו לאחר פטירתו והרבה יש להצטער על זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 10:41 לינק ישיר 

שוטנג.
מנית את הרמב"ם בין אלו המקובלים. האם תמיד היה מקובל על כולם האם לא את ספריו שרפו? האם ריה"ל היה מקובל על כולם בזמנו והרבה שנים אחריו?
על המחלקות עם רס"ג קראת. האם  רבי י.איבשיץ היה מקובל האם רב נחמן מאומן היה מקובל האם בעל התניא היה מקובל. האם הבעש"ט היה מקובל.
על הרב קוק אני לא רוצה לדבר כבר. הרב אוירבך היה מקובל בשנות ה50 וה60 .צא מזה איך שאומרים בגמרא. פוק חזי.

בענין הנס של טכס הסוטה. מבלי להיות אפיקורס -ישנם מחקרים אנטרופולוגים
על טכס הוודו בטהיתי. וכן תופעת הצלחתם המרשימה של מכשפי שבט אפריקאני.  והיא עולה בדמיון מפתיע לטכס הסוטה. ישנם השפעות פסיכולוגיות
ופרא פסיכולוגית על הקרבן אשר גורמות לתופעות המוזכרות אצל הסוטה ונראות בעליל כמו כל נזק פיזי בגוף האדם. האברבנל כשמסנגר על הרמב"ם
האומר כי לא היה מאבק בין המלאך לבין יעקב. אלא זה רק חלום. מסביר האברבנאל. את צליעתו של יעקב בכח המדמה. = פסיכוכסומטי. ובא לציון גואל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 11:14 לינק ישיר 

ירוחםשמ:

הרמב"ם סוף סוף התקבל על כולם. ריה"ל היה מקובל מאד בזמנו. יש תהליכים שמסתיימים רק לאחר מאות שנים.

אפשר לקרב את הנס למימד טבעי. אין לי בעיה עם זה בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 11:25 לינק ישיר 

צ'וטנג אשמח לדעת עוד על משפחת רוטשטיין ועל המקומות שבהם התפרסמו מאמריו של אותו יחיד ומיוחד שהעז לפקפק בזוהר. סמיילי. לגבי הצד הפסיכולוגי של תופעות פיזיולוגיות - בשעתו ציטטתי בפורום, חלק ממאמר שכתב אנתרופולוג בריטי שהיה באפריקה, ומצא את עצמו סובל מבעיות רפואיות שנגרמו עקב קללה של רופא אליל. אדם מערבי וחסר אמון לכאורה בהשפעות מאגיות, שעם כל זה עמד על סף המוות, לפי תיאורו. לינקי? זה בעיני קטע חשוב ביותר, הממחיש עד כמה אנו תלויים בפסיכולוגיה שלנו, והמודעות שלנו, שמאפשרת לנו לנטרל ולהתעלם מתופעות מגיות לכאורה, אינה אלא שכבה צרה וחסרת אונים לפעמים נגד האמונות והפחד שבפנים. (השימוש במילים כמו "בפנים" ו"למעלה" או "למטה" הוא כמובן מטאפורי) שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדה כנגד מידה כנגד מי שלא חטא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.