| נשלח ב-11/6/2006 07:03 |
|
| |
הריון של י"א חודשים וכ"ט יום ?
הריון של י"א חודשים וכ"ט יום ?
כפי פסק הרמב"ם בפרק ט"ו מהלכות אסורי ביאה הלכה י"ט, "ואין העובר משתהה במעי אמו יתר על שנים
עשר חודש", ומקורו מגמ' ביבמות (דף פ' ע"ב), "עבד רבה תוספאה עובדה באשה שהלך בעלה למדינת הים
ואישתהי עד תריסר ירחי שתא ואכשירה". ועפ"י גמ' זו ופסקו של הרמב"ם עשה מהרי"ק גם מעשה והתיר
אשה שהיתה מעוברת לדבריה מבעלה אחד עשר חודש (שו"ת מהרי"ק ק"ג). וכן פסק הרמ"א בש"ע אבן אבע"ה
סי' ד' סעי' ט"ז, וז"ל (על דברי הש"ע, האשה שהיה בעלה במדינת הים ושהה שם יותר מי"ב חודש הולד
ממזר שאין הולד שוהה במעי אמו יותר מי"ב חודש וכו' ), הגה, "אבל תוך י"ב חודש אין לחוש,
דאמרינן דאשתהי כ"כ במעי אמו".
ועוד ברמ"א שם אשה שנתעברה מבעלה סוף סיון וילדה תחילת כסליו אע"פ שאין בינהם רק חמישה חודשים
לא חיישינן לומר שהייתה מעוברת קודם לכן דהחודשים גורמים והוי לי בן ז', עי"ש.
האם אפשר לסמוך על כך גם בימינו או שמא השתנו הטבעיים ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 08:39 |
|
| |
הרשב"א,
בהעדר סטטיסטיקה דאיתא קמן, טבעי שהגבול הלוחי הבא הוא י"ב חודש המתאם לרובא דליתא קמן "שלא מצאנו להיריון יותר מי"ב חודש". סביר שבימינו שאנו גם בהעדר סטטיסטיקה כי לעולם לא יניחו הרופאים את העובר יותר משבועות ספורים מעבר לשבוע ה 38 [משעת היריון], ניתן לשמור על קביעה זו במקום שאין אינדיקציות המוכיחות אחרת וא"צ למוצא האחרון של "נשתנו הטבעיים".
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:07 |
|
| |
הסוגיא בכללה מחיבת לומר 'נשתנו הטבעים'. חלק מהאחרונים מחשבים את חודשי ההריון בכל מקרה לפי הכלל של 'שיפורא גרים', וכך מגיעים למסקנות אבסורדיות של הריון של ג' חודשים (נחשב כחמשה) שמאפשר ולד בר קימא. (ח"מ על רמ"א אבן העזר סי' ד' ועוד).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:10 |
|
| |
ווטו,
זו נראית לי טענה דחוקה במקצת. האם חז"ל (וק"ו הרמב"ם שהיה רופא) לא ידעו לספור חודשים ולא הבינו כי הריון אנושי נמשך תשעה חודשים (ועוד קצת, לפעמים)? נראה לי סביר יותר להניח שיש כאן הבנה שממזרות אינה עניין ביולוגי גרידא, אלא כפופה להכרעת בי"ד - כל עוד בי"ד לא קובע כי יש כאן ממזרות, היא פשוט אינה קיימת, וביה"ד מצידו מעוניין לצמצם ככל יכולתו (גם במחיר טשטוש העובדות הביולוגיות, במידת האפשר) את האפשרות הזו (זה הליך מחשבתי דומה לזה שבקביעת מוות רק לאחר שהוצאו מן החדר כלים וחפצים שיכולים לקבל טומאה). גם היום, כאשר ביה"ד חכם, נוהגים כך, ונמנעים (למשל) מבדיקת רקמות לתינוק "חשוד", גם כשהבעל/האב מבקשים זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:38 |
|
| |
אמשלום
לא יודע בקשר להלכה בכלל, אבל ממזרות ודיני יוחסין בוודאי מתחשבים בהכרה חיצונית. 'משפחה שנטמעה נטמעה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:46 |
|
| |
אמשלום,
בוודאי שידעו ובמסכת נדה יש את מנין ימי ההיריון הקרובים [או מדויקים - סלחי על עצלותי לחפש] למדע בימינו. אך אלה הימים הסטנדרטיים. בשאלת הרשבא מדובר על אפשרות חריגה של התארכות ימי ההיריון שכל שי שספק בהתארכות א"א לדון שזינתה האשה. לזה כתבתי שסטיסטיקות של החריגות סביר שלא היה להם.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:49 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 09:53 |
|
| |
ווטו,
ובכ"ז, דומני שי"ב חודש זה מעבר ל"סטטיסטיקות חריגות", וסביר לי יותר שיש כאן הכרעה ערכית (נאה מאוד, לטעמי האישי).
ביטי,
ובדוגמא הזו אינך חש שיש רצון ושאיפה להקל, גם על חשבון הצורך בדיוק ביולוגי?!
תוקן על ידי - אמשלום - 11/06/2006 10:07:33
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 10:13 |
|
| |
.
תנא דמסייע לאמא שלום:
באלו מקרים אנו גורסים "נשתנו הטבעים" כדי להחמיר בדין?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 11:06 |
|
| |
אמשלום:
ממזרות הוא מציאות ולא תלוי כלל בהכרעת ב"ד. אבל אין חיוב לגלות מי הוא ממזר. זאת אומרת, אפילו שיש אפשרות לברר מי הוא ממזר ומי לא, אין חיוב מן התורה לגלות דבר זה. ועל זה אמרינן אין אליהו בא לרחק קרובים, אלא לקרב את ישראל לאביהם שבשמים.
ובענין עיבור עד לי"ב חדש הרי בדומה לזה מצינו שיטות שסוברים שאפילו ביותר מי"ב חודש אין הבן ממזר משום דחיישינן שמא הבעל בא לשם על ידי שם. והנה אמרינן במכות, דלא חיישינן לגמלא פרחא, וא"כ איך אמרינן דחיישינן שמא בא לשם על ידי שם. אלא הסברא הוא כך, באשה אנו צריכים לחדש שזינתה, וכל היכא שאפשר לדחות החידוש חיישינן אפילו לדברים הרחוקים מהסברא כגון עיבור של י"ב חדש, או שמא בא לשמה על ידי שם משא"כ בעדים זוממין איכא תרי ותרי ובכה"ג אין טעם לחוש לדבר שאינו מצוי כלל. עד כאן שמעתי מהרה"ג ר' משה שפירא.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 11:21 |
|
| |
צ'אוט,
אני מוכנה לקבל את ההגדרה שלך, אם כי היא נראית לי התחמקות גרידא. בכל מקרה, ברור כי חכמים לאורך כל הדורות בחרו להכריע (בכל מקרה בו זה אפשרי, גם כשיש לגייס לצורך העניין טענות שלא היו מחזיקות מים בשום דיון הלכתי אחר, כמו זו שבדוגמא שהבאת) שלא להכריז על ילד שהוא ממזר. אני חושבת שזו שיטה מצוינת ואני מעריכה מאוד את חכמת החיים ואהבת האדם הגלומה בה. לצערי, בשנים האחרונות, בעקבות התפתחות הטכנולוגיה עולות טענות בדבר חוסר הדיוק הביולוגי/פיזיקלי/מדעי שיש בכך (במיוחד לגבי ענייני היוחסין, שהמחשבים כביכול "פתרו"), בלא להבין שבכל הנוגע להכרעות בדבר חייהם של בני אדם, יש צורך גם בערך מוסף אנושי, ובמוכנות של חכמים להיות מעט עיוורים-חרשים-אילמים כדי להציל נפשות.
באשכול אחר יש דיון על מה נדרש מאדם בכדי שיוכל להיות רב. אולי יש להוסיף לשם גם אהבת אדם ובשמה, מוכנות לפעמים "לא לדעת".
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 11:24 |
|
| |
.
שוטנג, ממזרות היא מציאות הלכתית, לא מציאות פיזית
שהרי, לו בית דין יפקיע נישואין למפרע, מי שנחשב עד הפקעה זו לממזר, יהפוך פתאום לכשר. ואם שני בתי דין יחלקו, הרי מחלוקתם היא הלכתית, לגבי תקפות הנישואין, לא לגבי מצבו הפיזי של הנדון.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 11:28 |
|
| |
[מואדיב -  נזכרתי ששכחתי ובאתי להוסיף, אבל ראיתי שכבר הוספת אתה...]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 11:33 |
|
| |
וטו. האם לגמרא זו התכונת? נדה דף לח..
דכתיב +רות ד'+ ויתן [ה'] לה הריון הריון בגימטריא מאתן ושבעים וחד הוו. אמר מר זוטרא: אפי' למ"ד יולדת לתשעה - אינה יולדת למקוטעים, יולדת לשבעה - יולדת למקוטעים, שנאמר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2006 12:28 |
|
| |
מואדיב:
אני לא טוב בסימנטיקה.
|
|
|