|
|
| נשלח ב-12/6/2006 22:14 |
|
| |
בומטשיק,
לא קראתי את הספר, ובכ"ז, לאור הערתו של פרופיסור, אני מבקשת להבין - האם אתה טוען שמחקרו של אסף (זה שהאשכול מתייחס אליו) הוא מחקר "חסידות" ולא מחקר "היסטוריה"? דומני, שיש כאן כשל סמנטי מסוים. במחקר ההיסטורי היום, יש תחום רחב של עיסוק ב"כיצד מספרים/סיפרו את ההיסטוריה". זה לא הופך את הדיון למחקר בנבכי המחשבה החסידית (שגם בזה, איני בטוחה שלחסיד יש יכולת רבה יותר מאשר לחוקר המתמחה בתחום, והוא גם בעל פרספקטיבה).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2006 23:10 |
|
| |
ירמיהו
כמה הערות
א. נכון הוא שהמתודולוגיה המדעית מוליכה אותנו לזהירות, כי תמיד אפשר לגלות ממצאים חדשים
ולשנות תיאוריות מושרשות.
זה נכון בפיזיקה, ועל אחת כמה וכמה בהיסטוריה.
עם זאת, קשה להאמין שנגלה כי הארץ נמצאת במרכז העולם, או הגלקסיות, והכל מסתובב סביבה.
וכי השמש היא כוכב בדיוק כמו כוכבי הלכת שלה, כפי שהאמינו הקדמונים.
וגם בהיסטוריה. יתכן כי נגלה ששייקספיר לא היה שייקספיר אלא מישהו אחר, וכי יצירותיו של
הומרוס חוברו או לא חוברו בידי כמה וכמה. אבל לא מסתבר שנגלה כי לא היה נפוליאון, או אפילו
סוקרטס.
הנתונים אודות המרתו של ר' משה הם ברורים. ויכוח כזה שטען הרייצ שהיה בינו לבין כמרים לא היה
ולא נברא. יש סתירות פנימיות שמופיעות בדברי הריצ, אלא שאיני זוכרן ולא טרחתי לבדקן בעיון.
עקבתי אחריהן כדרך המעיינים במחקר או בספר.
יתכן כמובן שיתגלה כי המסמכים שנחשפו בארכיון כלשהו ברוסיה, שכחתי איזה, הם מזוייפים בידי
אויבי חבד. יתכן כי יתגלו עדים שיעידו כי היו ויכוחים כאלו ור' משה השתתף בהם, למרות
שממכתבים בתוך חבד עצמה, שמצוטטים אף הם בידי אסף, עולה שלא כך. (הוא מצביע על סתירה
בין אם המשפחה, כמדומה לי, במכתב אחד או יותר שלה, לבין מה שמספר הריצ).
ב. זה מוביל לנושא שני. סתירה לוגית היא דבר שלא יתכן. כאשר הריצ מספר שני סיפורים שונים על
ר' משה, לא יתכן ששניהם אמת.
ג. על זה יש להוסיף כי בחוגים שאינם חבדיים (ואולי גם בתוך חבד עצמה, מי יודע), סיפורי הריצ אינם
נחשבים למקור אמין.
ובכוונה נמנעתי מלדון בנושא זה ורק רמזתי עליו למי שאמורים לדעת. אני גם כן חושב
שבמקרים רבים כבוד אלקים הסתר דבר.
ג. בן איש אחד
הציטוט על "הספרות היפה" מופיע גם בספרו של אסף. לצערי כבר איני זוכר את המראה מקום.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2006 23:23 |
|
| |
הפרק הבא בספרו של אסף מוקדש לתאונה המסתורית של החוזה מלובלין.
אני משער כי מי שאינו חסיד עשוי להכיר את הסיפור, בצורה דרמטית מאד, על פי פרשנותו של בובר
בספרו היפה "גוג ומגוג".
לפי פרשנותו של בובר, החוזה מלובלין האמין וייחל כי המלחמה בין נפוליאון לבין אויביו תהפוך
למלחמת גוג ומגוג המובטחת, ובעקבותיה תבוא הגאולה.
לפיכך, הוא נרתם, עם חבריו לדעה, אדמורים (ובמבט מבחוץ: מיסטיקאים) לפעול כדי לסייע
לנפוליאון.
בובר עצמו אינו מתאר כיצד נעשה דבר זה, ונראה לי כי בובר לשיטתו, התעלם מהפן התיאורגי
בקבלה ובחסידות.
הדברים הגיעו לשיא ביום אחד, כמדומה שמחת תורה, שבו קיווה החוזה לפעול "תיקון גדול". "(משום
מה בזכרוני מופיע שזה היה בפסח, אבל לא זו הנקודה).
לפי בובר, פעלו יחד כמה צדיקים. ותלמידו של החוזה מלובלין, "היהודי הקדוש מפשיסחה", נשלח
להתאבד כדי שיפעל למען אותה מטרה נעלה בשמים.
(ההתאבדות, לפי בובר, היתה על ידי ביצוע "ייחוד" כזה שאין אפשרות לעשותו בחו"ל, והוא מביא
למותו של המיסטיקאי. התאבדות המותרת... נושא מעניין בפני עצמו).
אולם תוכניתו של החוזה נכשלה בגדול. בוודאי שהוא וחבריו ראו בזה מעשה שטן. אולם בשעת
מעשה היו לחוזה תקוות גדולות. הוא שמח עם חסידיו, והם כנראה שתו "מי דבש".
ואז ביקש החוזה שישמרו עליו. אך, שוב מעשה שטן, זה לא נעשה. ופתאום הוא נעלם. ונמצא לאחר
זמן מתחת לחדרו בקומה העליונה. הוא נפל. דרך חלון שעליו עמדו בקבוקים ריקים, ושיש אומרים
שאדם לא היה יכול לעבור בו, ובוודאי שלא ליפול ממנו דרך מקרה.
תעלומה.
כיצד נפל החוזה? אסף מביא שלוש תיאוריות:
א. התיאוריה החסידית היא שהשטן בא וזרק אותו החוצה. התערבות כזו של השטן בפועל במציאות
נראית כדבר חריג, אך זו היתה הפרשנות המקובלת בין החסידים.
ב. לדברי אסף, לפי הפרשנות המשכילית של התקופה, החוזה השתכר ונפל מתוך יינו החוצה.
נראה לי שתיאוריה כזו אינה מתקבלת על הדעת. והיא אינה תואמת אישיות כשל החוזה. גם מי
שיכחיש את הקבלה ואת החסידות כמשהו שיש בו ממש, עדיין יצטרך להודות שהחוזה - בניגוד אולי
לאדמורים בדורות אחרים שלא הצטיינו באותן מידות - היה אדם אמיתי שעסק, על פי הבנתו ואמונתו,
בקירוב המשיח.
שיכרות אינה תופעה שמתאימה לזה.
אסף מצדיק את עיסוקו בפרשנות הזו בתור נושא אחד מנושאי הספר, כיצד פרשנויות מתהוות
ומתפתחות. כשלעצמי, לא הייתי משקיע בנושא הזה, אילו היה היחיד בספר, לא כסף ולא זמן.
בסוף הפרק מובאת פרודיה שכתבו משכילים על האדמור המשתכר ביינו. כל מה שאפשר לומר הוא
שמוכח משם שכבר אז היו שהשתמשו במילים גסות ממש. והפרודיה אינה תורמת להציג את
המשכילים באור חיובי.
ג. התיאוריה המעניינת של אסף היא שהחוזה שלח יד בנפשו מתוך ייאוש. הוא מצרף לזה תגלית
פרשנית של צבי מרק, שעמד על כך שהחוזה התבטא בלשון מסויימת בסיפור ביוגרפי שלו שאפשר
להבין ממנה כי רצה להתאבד, וחברו הצילו.
למעשה הסיפור הזה מצוטט גם כן אצל בובר, אלא שבובר לא עמד על משמעותו זו, או שזה לא עלה
בקנה אחד עם הקו שביקש להציע בספרו.
נראה לי שזו תיאוריה שעונה יפה על התעלומה. החסרון שלה, בעיני, הוא שלחוזה לא היתה סיבה,
בשלב זה, לחוש שנסיונותיו להביא את הגאולה נכשלו ולכן היה נופל לדכאון.
אמנם, יתכן שאם היה טיפוס שסבל מדכאונות, או איזה הסבר שנמצא לזה, יכול היה לעבור ממצב
של שמחה ותקווה עילאיות לשפל המחשבה. ובקשתו שישגיחו עליו, כפי שציין אסף, מעידה כי חש
בסכנה וביקש למנוע אותה.
כפי שכבר נכתב באשכול זה, ובאחרים, נסיון לנתח פסיכולוגית אנשים שהיו שונים מהרגיל עלול
להטעות מאד. אך נראה לי שאין זה בלתי סביר לשער שגם החוזה מלובלין, גדול ככל שהיה, היה יכול
לסבול מהתקפות ייאוש. כפי שהראה הסיפור שניתח מרק והביא אסף, וכפי שניכר, במקום אחר,
אצל ר' נחמן מברסלב. וגם על זה ניתן להמליץ את דברי חז"ל, "כל הגדול מחברו, יצרו גדול הימנו".
האדם הגדול מצפה מעצמו להרבה, ולכן הוא עלול להתייאש יותר. שהרי אין ייאוש אלא יצר הרע.
אני רואה בפרק זה כמעלה את התיאוריה הבלשית פסיכולוגית על הסיבה לנפילת החוזה. אמנם,
אסף בנה את הפרק שלו בצורה שונה, והקדיש את רובו לצחוק שעשו המשכילים מן החוזה. כאמור,
זה נושא שיעניין את המתענינים בו. אני איני אחד מהם.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2006 23:37 |
|
| |
דברים שנאמרו כאן ע"י פרופיסור גורמים לי להוסיף משהו.
לאור ספר על חסידות שקראתי לאחרונה (לא ספרו של אסף) נוצרה אצלי התלבטות מסוימת.
קראתי בזמנו את ספרו של אסף על הרבי מרוז'ין, ומאמר שלו (שכנראה נתגלגל לפרק בספר החדש) ב"אלפיים" על "מכתב הווידוי" של אותו אברך חסידי, ומשם, כמו גם משמות הפרקים והעניינים שעלו כאן, ניתן להסיק כי אסף עוסק ב"רכילות מתוך החצר": איך "עבדה" החצר וכיצד מומנה, מי תמך ברבי וכיצד נהג במתנגדיו, שערוריות ומחלוקות ב"משפחת המלוכה" וכדומה. המושג "רכילות" כאן אינו לגנאי. היסטוריונים חשובים ומכובדים עוסקים בצדדים דומים של חיי השליטים בכל מקום, של תככי הפרלמנטים וכדומה. זוהי היסטוריה של הפוליטיקה, תולדות חלוקתו של הכח והשימוש בו - כמעט כל מה שכתוב בספר היסטוריה "סטנדרטי" מן הסוג הישן.
כעת, ישנה "היסטוריה מקבילה" של החסידות: היסטוריה (ופילוסופיה) של הרעיונות, בסגנון ישעיה ברלין. הרי כל אחד מאדמו"רי חב"ד, לדוגמה, השאיר אחריו לא ספר אלא קיר מלא ספרים. (פעם התארחתי בחו"ל בביתו של שליח חב"ד, היה לו חדר אכילה ענק, הייתי אומר ששטחו כשמונים מ"ר, כולו "מצופה" בספרים. אולי עשרה מהם לא היו ספרים חב"דיים). יכול אדם לבוא ולכתוב היסטוריה של חב"ד, או של ברסלב, מן הפרספקטיבה הזו: מה מקורותיו והשלכותיו של מודל שתי הנפשות, כיצד מתפרש מושג החכמה וכיוצ"ב. בהחלט יכול להיות שישנן חסידויות בהן נקיבת מספר הסוסים במרכבת הרבי מהווה סיכום הגון גם לפן הרוחני שלהן, אבל לענ"ד לא כולם כאלו.
כעת, האם אמור להיות קשר בין שני אפני חקירת ההיסטוריה? זוהי בעצמה שאלה היסטורית. כאשר אנו מספרים על תמיכתו של אדמו"ר הזקן בצאר מול נפוליון, או על פעילותו של הצמח צדק מול השלטון הרוסי, ואולי אפילו על פלוני שהתנצר: האם אמור להיות איזה שהוא קשר בין שני המישורים הללו? האם כאשר הרבי עסק במגע עם השלטון הוא "סגר את הגמרא/זוהר" ופעל כשתדלן גרידא, או שניתן להציג קשר בין מעשיו הבולטים לתורתו?
בהיסטוריה של העת החדשה קל, בדרך כלל, להצביע על שרשיהן הרעיוניים של תנועות פוליטיות וחברתיות, על החשיבה הרומנטית כבסיס ללאומיות האירופית או על המקורות הרוחניים של הרעיון הסוציאליסטי. האם ישנם עקרונות דומים גם בחקר החסידות, או שיש לעשות הפרדה מוחלטת בין הרבי כהוגה דעות לבין המנהיג החסידי כברוקר של הכח הפוליטי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 00:31 |
|
| |
ב"ה.
מיימוני,
תודה על הערותיך המחכימות.
ובכל זאת,אבקש להגיב, בזהירות הראוי'ה, על חלק מן הדברים.
א. כללי: כפי שכתבתי, לא נתכוונתי לעסוק בניתוח ההיסטורי על מה שאירע או לא אירע עם ר' משה. דבריי כוונו להתייחסות לדברי החוקרים (אסף) ולדברי האדמו"רים (הריי"צ), שנגע בהם רח"ל בדברים שצוטטו משמו. וכן, לעמדתו של הריי"צ כדובר אמת או לא.
ב. < "אבל לא מסתבר שנגלה כי לא היה נפוליאון, או אפילו סוקרטס." > כמובן. אך מה באשר לגילוי באשר לחוויות שחווה נפוליאון בילדותו, ואשר יש להן או יכולה להיות להן השפעה על פעולותיו כמנהיג? ומה אם נגלה כי סוקרטס עמד בקשר מכתבי עם מלומד אחר בדורו, ובעצם רבים מדבריו של חברו הם? הרי כאן לא עמדה השאלה ההי'ה ר' משה או לא? אף לא הועמדה בספק עובדת היותו בנו של הרש"ז. השאלות הן על עובדות הרבה יותר ספציפיות, ויתרה מכך, על פרשנויות לעובדות.
ג. < "ויכוח כזה שטען הרייצ שהיה בינו לבין כמרים לא היה ולא נברא." > מי אמר? לא ראינו אינה ראי'ה! אם אין תיעוד למציאות זה אומר שאין מציאות?
ד. < "סתירה לוגית היא דבר שלא יתכן." > סתירה לוגית היא דבר שלא ייתכן - עד שמישבים אותה (ולו בדוחק ואף בדוחק גדול). לתלמיד חכם כמוך, מן הסתם, אין צורך להזכיר זאת. אחרת, נאלץ למחוק קטעי גמרא שלמים, שזה כל עניינם.
ה. < "בחוגים שאינם חבדיים (ואולי גם בתוך חבד עצמה, מי יודע), סיפורי הריצ אינם נחשבים למקור אמין." > לכך אכן רמזתי בסוגריים "לעומת זאת, כאשר מתייחסים לאנשי קודש ואנשי רוח (לאלה הרואים בהם כאלה)", כי כמובן כאשר הריי"צ הוא סתם עוד אדם, לכל היותר נחמד, חסר השכלה אקדמית, אז מה הוא כבר יודע? זה כמובן מחזיר אותנו לשאלות שהציג פותח האשכול כמתוה לדיון (בעיקר שאלות א' ו - ג')...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 00:44 |
|
| |
מיימוני, בנוגע לציטו על ה"ספרות היפה" -
כנראה כוונתך למש"כ בסוף המבוא. ושם אינו בלשון זה אלא מה שהבאת לעיל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 02:44 |
|
| |
לענ"ד בכל הנוגע לצדדים הביוגרפיים/היסטוריים/סוציולגיים, מוכשרים אנשים מבחוץ שלא התחנכו על ברכי החסידות לחקור, הרבה יותר מאשר אנשים מבפנים. חסיד שמתחנך מגיל אפס להאמין בקדושתם וצדקתם ועל אנושיותם של צדיקי הפנתיאון החסידי , פשוט אינו מסוגל לחשוב עליהם כעל בני אנוש רגילים (ובדרך כלל לא מן הסוג המשובח ביותר) בעלי אינטרסים אנושיים וחולשות אנושיות. אפילו כאשר מדובר במעשים שפירושם ברור וגלוי הוא יתקשה להשתמש בשכל הישר. וכן הדבר באופן כללי בנוגע להבנת העבר , לאור המיתיזציה הנעשית לה. קשה לאדם להשתחרר מאמונות ילדותו , בפרט כאשר מדובר באמונות מקודשות .
וכמה מלים לגבי זיוף ההיסטוריה אצלנו.
העובדה היא שלפי כל הסימנים שבידנו , רוב הנמצאים בפנתיאון החסידי הנ"ל, היו אפסים מוחלטים שהגיעו למעמדם אם בשל ייחוסם אם בשל היותם שרלטנים מוכשרים ואם בזכות גבאים מניפולטורים שחברו אליהם. מכיוון שאין ברצוני לפגוע ברגשות חסידיים לא אזכיר שמות , אבל הדברים צריכים להיאמר. אדמור פלוני שהתחנכתי להאמין וכן מתחנכים להאמין מרבית החסידים , שהוא היה האדם הגדול ביותר בדור שלאחר השואה , מה היתה גדולתו? לא שמעתי משמו דברי תורה עמוקים ויוצאי דופן , וככל שהצלחתי לברר לא הצלחתי לשמוע על שום מאפיין של גדלות , למעט סיפורי מופתים עד בלי די . אין בדל של הוכחה שהוא היה יותר מאיש די פשוט, אבל החסידים מאמינים בו .
למעשה נראה לי שרוב בעלי ההגיון הבריא והפשוט מקרב החסידים יסכימו שרוב האדמורים בימינו הם הדיוטות ואולי גרוע מכך (כמו שאומרים , אולי הרעבע באמת לא מלאך , אבל מה שבטוח הוא ש"מענטש" בוודאי שאיננו) , אבל כולם מאמינים שפעם זה היה שונה , זה רק ירידת הדורות , פעם באמת היו אדמורים בעלי רוח הקודש שגילו ברבים סתרי תורה ששמעו מפי אליהו. אבל אפשר לעקוב אחרי המיתוסים בהיוולדם ולראות כיצד מתרחש התהליך. אפילו אדמור בעל שלוש וחצי חסידים שכולם (למעט אותם 3.5 ) התייחסו אליו בחייו כאל בדיחה חביבה , מהרגע שנפטר מפסיקים לצחוק ואילו החסידים מתחילים לספר ולפמפם ואף אחד לא יקום לסתור אותם.
ישנו יהודי אחד שנפטר מזמן שהיו לו מספר חסידים . לפי מה ששמעתי מכמה וכמה אנשים , הנ"ל נתפס במעשה מגונה מאד וכל העיר רעשה וגעשה על כך. אני מבין שישנם מאות ואולי אלפים שכאשר הם רואים את התארים המופלגים שכותבים חסידיו של הנ"ל , הם צוחקים צחוק מר , מה שכמובן אינו מהווה שום בעיה בשביל החסידים הנ"ל. הדור הצעיר יותר לא יודע על כך מאומה ובעוד כמה עשרות שנים לא יהיה אף אחד שידע על כך או שזה יחשב כסתם רכילות מרושעת שהפיצו שונאיו של הנ"ל. מדובר במשהו ידוע מפורסם , מילתא דעבידא לאיגלויי , אבל אין שום בעיה לזייף את ההיסטוריה. ולא צריך ק.ג.ב. בשביל כך . הנייר סובל הכל ואף אחד לא יגיד לשקרנים שהם שקרנים. לפחות לא בכתב, וזה מה שמשתמר לדורות הבאים. אני חס על האשכול הזה לכן לא אזכיר דוגמה מממש לא מזמן.
סוף דבר, רבותי היקרים , לא צריכים ללכת רחוק, מזייפים את ההיסטוריה אל מול עינינו ואין בכך משום חידוש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 04:08 |
|
| |
"העובדה היא שלפי כל הסימנים שבידנו , רוב הנמצאים בפנתיאון החסידי הנ"ל, היו אפסים מוחלטים שהגיעו למעמדם אם בשל ייחוסם אם בשל היותם שרלטנים מוכשרים ואם בזכות גבאים מניפולטורים שחברו אליהם"
מייציץ ,
האם אתה גם קורא/חושב על מה שאתה כותב?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 07:37 |
|
| |
שנרב,
נדמה לי, שההפרדה המחקרית שאתה מצביע עליה (בין תחומי ה"היסטוריה" וה"מחשבת ישראל") היא תוצאה של המודרנה, שביקשה יותר ויותר "התמחות" בתחום ידע מסויים וברכישת כלים מחקריים הנזקקים לאותו התחום. ההפרדה הזו הולכת ומשתנה בשנים האחרונות. חלק מהשפעת הפוסט-מודרניזם (שכה מושמץ פה, גם על ידך...) על העולם האקדמי, הוא בהכוונת המחקר לאינטר-דיסציפלינריות (למשל - חקר המחשבה החסידית גם בכלים של מחקר פילוסופי וגם בכלים של חקר הספרות; חקר כתביו ההגותיים של אדמו"ר מסויים, גם בכלים של מחקר היסטורי וכו'). אפשר כמובן לטעון (וטענות כאלה נשמעות לעתים), שפעם זה היה אחרת - כל חוקר ידע הכל מכל כל, וכל מחקר הקיף את מרחב התחומים האפשריים הנוגעים במושא מחקרו. לענ"ד, זו לא נכון. הכלים בכל תחום ותחום היו מפותחים פחות, ולכן גם ה"התמחות" קטנה יותר. לכן, אני לא בטוחה שאפשר להשוות.
תוקן על ידי - אמשלום - 13/06/2006 7:40:40
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 09:42 |
|
| |
מצורף קובץשאלה מעניינת נוספת עליה יש לתת את הדעת בעקבות קריאת הספר, היא האם מגמת שכתוב ההיסטוריה
בציבור החרדי היא תופעה שהוכלת וגוברת עם השנים או הולכת ופוחתת. התמונה המצטיירת במבט שטחי
היא שהזצנזורה הולכת וגוברת, ושספרים כמו מייקינג אוף גדול או ספר הגאון היו מתקבלים בעין יפה
יותר לו פורסמו לפני כשמונים שנה. הסיבה המרכזית לתמונה זו היא כיון שבאופן כללי אנו נוטים
לראות את הציבור החרדי כהוך ומתחרד יותר ויותר, וכפי שכבר עמדו על כך גדולי הסוציולוגים.
תורמת לתמונה זו גם העובדה שספרים שונים יש בידינו שיצאו לאור לפני כשמונים שנה ובהם מתוארים
בפרוטרוט מחלוקות שבין חסידויות שונות וכדומה, שבדורינו שלנו מוטל על פרסומים אלו ווטו מוחלט.
אך עיון נוסף מביא לידי מסקנה שהדברים אינם מוכרחים כלל ועיקר. גם לפני מאה שנה היתה צנזורה,
אלא שאת הדיה איננו יודעים היום. והמחלוקות שתועדו אז והיום מושכחות, הם תופעה שקיימת גם
היום: גם היום מתועדות המחלוקות של ימינו, כמו מחלוקת הרב שך וחב"ד שתועשה בהרחבה בכפר חבד
ויתד נאמן, וכן כל כיוצא בזה. גם מחלוקות אלו יוטל על פרסומן ווטו בעוד 80 שנה. לא מגמת
הסתגרות יש כאן, אלא שמחלוקות אינן מתפרסמות יפה אלא בשעתן ולא לאחר זמן.
כאנקודה יש לציין את מחקרו של ר' חיים ליברמן שהוזכר בהרחבה לעיל, על הוצאת הספר גבעת שאול,
שהתפרסם בתחילה בסיני ע"ב ושוב באוהל רחל. ספר זה מכיל את חידושי תורתו של ר' שאול מורטירה,
שהיה רבו בתורה ובהשקפה של שפינוזה. הספר זכה להסכמה של רבי חיים סולובייציק מבריסק. והנה,
במהדורה הראשונה ישנו מאמר בן שבעה פרקים מאת המו"ל ובו תולדות המחבר ובני זמנו בארוכה,
ובתוכו גם התייחסות לשפינוזה. ההתייחסות לשפינוזה נכתבה בתחילה בצורה חיובית: המו"ל כותב
שרעיונותיו של שפינ וזה נבעו במידת מה מרעיונותיו של רבו שסבר אף הוא כמוהו אלא שהסתיר את
הדברים בסגנון דרשני תורני, ואף השמועה לפיה ר' שאול השתתף בהחרמת שפינוזה שמועת שקר היא. אך
כבר בדפוס הראשון הודבק על עמוד זה עמוד אחר, ובו מתוארים הדברים בצורה שונה לגמרי: שמו של
שפינוזה מוזכר רק בראשי תיבות; השקפותיו של ר' שאול היו רגילות, ושפינוזה הוא זה שהקדיח את
תבשילו; ומשעה שהקדיח את תבשילו אחז אף הוא במידת האמת בידו והשתתף גם הוא בהחרמתו של
שפינוזה. במהדורה השניה של הספר שיצאה עשר שנים אחר כך, והיא המצויה בידי (באוצר החכמה),
הושמטו כבר תולדות המחבר לגמרי. סיבת השכתוב וההשמטה, טוען ר' חיים ליברמן, היא הסכמתו של ר'
חיים סולובייציק שנתינתה הותנתה בשכתוב ההיסטוריה.
שער מהדורת הספר השניה, ובו מחיקה לא מוצלחת ומעוררת חשד אודות פרקי תולדות המחבר (שנת ההדפסה
היא 1912, ולא כתאריך העברי שבטעות לא שונה מהמהדורה הראשונה – תרס"ב):

|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 10:26 |
|
| |
יסלחו לי הגולשים הנכבדים אם אקלקל להם את מנוחתם.
הראתי את מסמכי ההתנצרות, המופיעים בספר, לאחד מהמבינים "באותיות הקטנות". לדעתו, המסמך הראשון, מכתב ההתנצרות של ר' משה, בוודאי מזויף! והזיוף מוכח מתוכו. וזאת מהטעמים דלהלן: א. המסמך הוא צילום של העתקה, ולא צילום של אורגינאל. כך כתוב מפורש על המסמך. וזה עצמו אומר דרשני. מדוע נשאר בתיק רק העתק ולא מקור?
ב. במסך זה מופיע השם משה שניאורסון. אסף עצמו מביא בספרו שאת השם שניאורסון לקח לעצמו הצמח צדק, עשרות שנים מאוחר יותר.
לגבי המסמך השני, מכתבי האחים לכנסיה, למרות שעל פניו הוא נראה אותנטי, בתוספת חתימות בלה"ק. גם מסמך זה, לדעת איש "האותיות הקטנות", יתכן והוא מזוייף (למרות שכאן הוא היה פחות נחרץ):
א. החתימות של האחים נראות זהות לחלוטין. כתב היד הוא של בן אדם אחד.
ב. שם משפחתו של רבי דובער, האדמו"ר האמצעי, היה שניאורי (ע"ש אביו שניאור), כאן הוא חותם "שנער" ב-"ע". מעולם לא מצאנו שרבי דובער יחתום את שם משפחתו ב-"ע". זה נראה מאד, מאד מוזר.
איש "האותיות הקטנות" קיבל לידיו את הספר, ואת הערותיו הוא ימסור לי היום בערב.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 10:55 |
|
| |
בומטשיק
יישר כוח על המאמץ.
אני מודה כי לא התבוננתי בהעתקי המסמכים. סמכתי על החוקר.
אם יהיה לי זמן, אבחן את הנתונים. אך קשה לי להאמין שאוכל להוסיף על הדברים.
עם זאת, כפי שנראה מדברי אסף בהקדמה לספר, הוא מעיין בפורומים החרדיים. יתכן שיואיל
להתייחס לביקורת על האותנטיות של המסמכים. כמובן לאחר שתפרסם את הביקורת במלואה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 12:23 |
|
| |
ספרן
שאלת את מייציץ 'האם אתה גם קורא/חושב על מה שאתה כותב?'
השאלה על הנכונות של הדברים או על ההשלכה של הכתיבה?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 12:28 |
|
| |
בודאי על נכונות . הוא מדבר על רוב האדמו"רים לדורותיהם . שיש פה ושם כאלה מהם שמתאימים להגדרתו , יוכלו רבים ומקליד השורות בתוכם , להעיד מהיכרות אישית .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2006 14:27 |
|
| |
הרב הספרן
מה לך כי נזעקת? להמחשת העניין , חשוב על העומדים בראש עשרת החסידויות הגדולות ביותר בימינו. רובם אינם ידועים כתלמידי חכמים מופלגים ולמיטב ידיעתי אף אחד מהם אינו הוגה דעות שאמר בחייו משהו בעל ערך. כמו כן , רובם אנשי ריב ומדון , אנשים כוחניים , שאינם חיים בשלום אפילו עם בני משפחתם , ואינם יודעים סליחה ומחילה אפילו כעבור עשרות שנים. מי שהתיאור הזה לא מתאים לו , פשוט אין להם משפחה קרובה ולכל היותר ניתן לומר עליהם שאין הוכחה שהם לא אנשים נחמדים ושיש להחזיקם כיודעי קרוא וכתוב ואולי ללמוד דף גמרא , כמו כל מי שמשתייך לכלל ישראל. לפחות ביחס לאמונות שהחסידים מאמינים בהם , הם ראויים לתואר אפסים מוחלטים , שהרי לכל הדעות הם לא טובים מכל יהודי פשוט ברחוב.
זו המציאות בימינו כפי שהיא מוכרת לי ונראה לי שאין מקום להתווכח על כך. כל השאלה היא האם ניתן להרחיק העדות ולטעון שפעם הכל היה שונה. ובכן , גם פעם נתמנו אנשים לתפקיד מכוח ירושה. לפי כל הסימנים שבידנו, גם פעם היו חסידים שוטים שללא קשר למציאות היו מסוגלים נפשית להאמין אמונה עיוורת במי שזה לא יהיה. וביחס לרוב האדמורים המאפיין היחיד של גדלות שידוע לנו עליהם , הוא שהיו בעלי מופת ושלפי עדות חסידיהם הם עבדו את השם בקדושה ובטהרה והשיגו מדרגות גבוהות. מכיוון שכל אלה מסופרים גם על אדמורי ימינו , בפרט אחרי שהם מתים , וככל שהזמן עובר המיתוס רק מתעצם , הרי שיש להסיק שכל עוד לא יוכח אחרת מה שהיה הוא שיהיה ומה שהווה הוא שהיה.
 |
|
|
|
|
|