בית פורומים עצור כאן חושבים

נאחז בסבך - דוד אסף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/7/2006 09:28 לינק ישיר 

איש_מאנסי

<"עובדה: החסידות בצורתה הנוכחית בעידן האטום, ואף בעידן הטרום-אטומית, אינה חסידות, יש לה קשר לחסידות כמו שיש לקראים קשר למקרא ולשבתאים אל הזוהר">

נהניתי מכתיבתך, אך שאלה לי אליך: למה לא המשכת לשאול, באם לא כך היא גם היהדות של היום? האם היא יהדותו של משה רבנו?

טענתך שהחסידות של היום אינה החסידות של הבעש"ט, אינה חדשה עבורי, כבר לפני שנים, (עוד בימים לפני שחסידות זו התברסלבה), טענתי, שבחסידות חב"ד אוהבים לדבר על ה"דור השביעי", וכאילו ההמשכיות היא ישירה מאז הבעל שם טוב בעוד שלחסידות חב"ד של היום, אין כל קשר לא לבעש"ט ואף לא לבעל התניא, לא מבחינת הלבוש, ההשקפה, או ההתנהגות.

לא רק החסידות השתנתה, גם ה"ליטאות" אינה מה שבהיתה, האם נראה לך שהליטאים של היום הם הליטאים של פעם? האם נראה לך שחובשי מגבעות "בורסלינו" וחליפות "ג'ורג'יו ארמני", הם העתק דמותם של הפרושים תלמידי הגר"א?

גם רבנו יעקב יוסף היה צריך את דמותו של אחיה השילוני כרבו של הבעש"ט.

כל  קבוצה דתית אוהבת להתייחס לדמות "קדושה", שהיתה או לא היתה.

תוקן על ידי - נישטאיך - 13/07/2006 9:31:37 עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 10:22 לינק ישיר 

דוד אסף
רק להודאה שלך חיכיתי.

לא הסתרתי ולא לרגע את העובדה שגם אני נמשך לצבעוניות ולריחניות כדרכם של בני אדם. אמשיך לעיין גם בסיפורי אלפסי וגם בסיפוריך באותה מידה, אלא שמניעי שניכם זהים בעיני, הוא במטרתו להציג הכל בצבעי הפסטורליה שלו ואת הדמויות אשר הן מופת בעיניו, ואתה במטרתך להציג את ערוותו ואת אותם חסידים אשר דמותם מופת בעיניך.

ב. אין ב"האשמתך" אותי ברצון מכוון להגן על "מורשתי הליטאית" ולא כלום מן החידוש, אין כאן שום סוד, מלבד העובדה שמרוחק אני מהשקפותיו ומ"מורשתו הליטאית" של אליאך בה במידה שמרוחק אני מהשקפותיו ומ"מורשתו החסידית" של מונדשיין.

ג. טענתך כי אליאך ידוע ידע על הסכמתו זו של ר"ח משום ששטמפפר פירסמה ב"עלי ספר" מגוחכת, מכיון ששטמפפר עצמו עדיין לא ידע על קיומה של ההסכמה בכתב ידו של ר' חיים אלא רק ציטט מ"שפה לנאמנים" של רש"י פין. הוי אומר, מנקודת מבטו (במאמר המוסגר: המעוותת) של אליאך, מכיון שפין איננו נאמן לא רצה להביא הסכמה זו.

מכיון שכך, הרי שגם התקפתו של מונדשיין בעניין זה הינה חסרת טעם וריח, מכיון שאליאך לא האשים את פין בשקר אלא בחר להתעלם ממנו עד אשר נחשפה ההסכמה המקורית.

ד. גם אני מסכים, שברור לעין כל כי אליאך אימץ את רש"ד רק לאחר שהתברר לו בוודאות כי ר"ח נתן לו הסכמה, מכיון שמנקודת השקפתו מי שקיבל הסכמה של ר"ח היה בודאי ירא ושלם, מה שמוכח גם מהסכמותיהם של הגאון ר' יחזקאל לנדא ושל ר' שמואל אב"ד וילנא שבחרת להתעלם מהם גם בספרך וגם בתגובתך מאחר ואינן תואמות את משנתך ההסטוריוגרפית.

ה. בנוגע למנדל לאפין אין בכוונתי להתמודד בנושא שאין לי בו ידיעה. ובאשר ליצחק מסטנוב, מתוך התרשמותי מכל מה שנכתב בנושא הרי שנראה שאתה צודק בנקודה זו.
דרך אגב, בנושא זה, הייתי מאד שמח לשמוע מהי הגדרת "משכיל" בעיניך.

ו. אין בדבריך בסעיף 5 ולא כלום אל העניין אלא הסטת הדיון. לא התווכחתי לרגע על מגמותיו ההסטוריוגרפיות של אליאך אלא שבאתי להראות איך מתוך להיטותך פיך הכשילך.

ז. האם העובדה שהועמד מכתבו של רש"ד להיידנהיים בצילו של "צריך עיון" ו"ספק" הופכת את אליאך ל"מסלף" ו"מסתיר עובדות", כמו עובדת הסתרת הסכמותיהם של ר' יחזקאל לנדא ור"ש מוילנא בספרך שהוזכרה בסעיף ד'?

תוקן על ידי - יעקב135 - 13/07/2006 10:24:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 11:20 לינק ישיר 

דוד אסף

ולמען רצותך:

בעקבות ספרך קראתי את ספרו של אליהו צבי סולוביצ'יק "התלמוד והברית החדשה", וחן חן לך.

הוא בודאי דורש אשכול בפני עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 11:33 לינק ישיר 

אמשלום,
אני מסכים עם הניתוח שלך. ועדיין המשפט שציטטתי מאסף תמוה. לא הבנתי מה התכוון כשכתב כי יצחק נחום לא מנסה להבין את שורש הניוון שבחסידות. הרי הוא כן מבאר את זה.

דוד אסף,
קראתי את ספרך והוא אכן מרתק. עשית עבודה מאד משימה. יישר כח.
אני כבר מתנצל מראש אם אשאל הרבה שאלות אבל אכניס אותם טיפין טיפין שלא להלאות.

בעמוד 182-183 אתה מביא את הסופר האנונימי מטשהרין שהזדהה בראשי תיבות א"ת.
עד היום לא ידוע לנו מי זה.
א: איפה זה טשהרין ? בדרך כלל אתה מביא בהערות איפה כל עיירה, כאן לא הכנסת.
ב: האם יש הסבר כלשהוא מה הוא עשה באומן בתרכ"ג ? היה שם אורח ?
אחר כך הוא שב ומדווח על שבשנת תרכ"ה לראשונה מזה ארבעים שנה לא נרדפו החסידים באומן. כלומר הוא נמצא שם כמעט בכל שנה ? (אגב, נדמה לי שעל שנת תרכ"ד אין דווח).
אולי עבר דירה מטשהרין וגר באומן ?
אולי חסידי ברסלב הזמינו אותו כדי שיכתוב על כך ?

ועתה להסבר מדוע אכן שקטה אומן ממחלוקת החל מהשנה ההיא. כפי שהבנתי, הסיבה לכך היא הקטטה חודש קודם לכן ברזישצ'ב.
השאלה שלי היא, מה בדיוק הקשר בין הקטטה ברזישצ'ב לשקט באומן ?
כלומר, האם הסיבה לכך היא שהצדיק מטולנא שבע ממלחמות ?
או שפחד מהמשטרה ? הדברים לא ברורים כל צרכם.

לגבי מה שכתב א"ת על השמועה שהצדיקים המפורסמים לבית צ'רנובל :
'
שמו עיניהם בהרב מטולנא שיסע לרעזיטשאוו מטעם כמוס עמדם אף כי ידעו כי אל עקרבים הוא הולך'.
כתבת על כך שלאור היחסים העכורים ששררו בין מקצת האחים , זה לא מפתיע שהיתה כאן קונספירציה פנימית נגד ר' דוד. עמוד 191.
אני חושש שלא פירשת נכון את דבריו. להבנתי הדלה, אין כוונת א"ת לומר שהאחים שלחו את ר' דוד בכדי לסבך אותו אלא שהיתה להם כוונה מיוחדת שר' דוד יצליח 'לכבוש' את רזישצ'ב. לא היתה כאן קונספירציה אלא שהם היו בעצה אחת בענין.

לגבי היחסים העכורים אתה מביא את גוטלובר והורדצקי. אם יש באפשרותך, אפשר ציטוט משם ?
לא ידוע לי על יחסים עכורים שבין ר' דוד לאחיו. היו אכן בעיות בין ר' אהרון מטשרנובל לאחיו מצ'רקאס.

על כל הנושא של 'כיבוש' עיירות והמגידות, בפעם אחרת.
תודה ויום טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 14:18 לינק ישיר 

במה נתחיל? נתחיל ביעקב! (אפילו שהייתי צריך לגלול כמה דפים אחורה כדי להיזכר).

אני מסרב לקבל על עצמי את המטרות והמניעים שהתווית לי (לחשוף ערוות פלוני או להאדיר שמו של אלמוני). מטרות ספרי הובהרו באר היטב במבוא: שחזור היסטורי של אירועים ותהליכים (הקשורים בחסידות), פרשנותם ומיקומם בהקשר ההיסטורי הנאות, כמיטב יכולתי הדלה.

ובאשר לפרשת שלמה דובנא שאתה מטריח עלי מזה כמה מכתבים ואני מבקש להורידה בזאת משולחננו הטהור:

1. אתה מתפרץ לדלת פרוצה ובעצם חוזר על דברי: הסיבה היחידה שאליאך לא הביא את הסכמתו של ר' חיים מוולוז'ין לביאור של ר' שלמה דובנא היא שהמקור היחידי לה היה משכילי (דובנא+פין– תרתי משכילים לגריעותא, ומה לצדיק וקדוש כר' חיים ולהם?). אני משער כי אם היה פין מזכיר הסכמה של ר"ח שניתנה לרב 'כשר', היה אליאך מזכירה גם אם נתעלמה מן העין לפי שעה. אין צריך לומר במפורש שפין 'שקרן' – ההתעלמות היא-היא האמירה (כפי שהראיתי לנכון במקומות רבים בספרי: התעלמות היא הטקטיקה האורתודוקסית הנפוצה ביותר לטיפול במקרים מביכים).
  2.  הדיון הקצר בספרי בפרשת ההסכמה שנתן ר' חיים לרש"ד, מקיף שניים וחצי עמודים בסך הכול. תכליתו לא היתה עיסוק בדובנא אלא באליאך ובשיטתו (כולל הפרכת טיעוניו ההבליים על זיופה כביכול של הסכמת ר' אבא'לה פוסוולר לספרו של ריב"ל). דעת לנבון נקל שלא ראיתי צורך להביא את כל החומר הרלוונטי לפרשת דובנא. לא הבאתי את הסכמתו של ר' יחזקאל לנדא – אז מה? גם לא הבאתי את ספרו של פרץ סנדלר (הביאור לתורה של משה מנדלסון וסיעתו), שמוכיח כי הפירוד היה על רקע של קנאת סופרים ועצבים רופפים של רש"ד. לעומת זאת דווקא כן הפניתי לסדרת מאמריו של דוד קמינצקי בישורון, התומך בגרסת הפירוד על רקע דתי.
  3. אני מתפלא עליך, שאיש אמת אתה, כיצד אתה מעז להאשימני ש'הסתרתי' את הסכמתו של ר' שמואל מווילנה? לא רק שלא הסתרתי אותה (על אף שכאמור לעיל, לא ראיתי מחובתי להביא כל פרט בפרשה זו), אלא שאף ציינתי כי אליאך האשים את רש"י פין בהסתרתה (גם כן שקר גמור!) משום שלא תאמה את 'שיטתו'. מסתבר שפין, שלא שיער בחייו כי יום יבוא ואליאך יטיל עליו את המשימה להביא את כל ההסכמות במלואן, דווקא כן הזכיר הסכמה זו, בדיוק כפי שאני הזכרתיה. עיין בספרי בעמ'  45.

לסיכום עניין זה, ואם יורשה לי – בפעם האחרונה: לא עסקתי בדובנא, עסקתי באליאך; וההבדלים – לטוב ולמוטב – ברורים לעין כל.
מתפעל - אענה לך מאוחר יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 16:53 לינק ישיר 

http://benyehuda.org/kotik/ch29.html

איכשהו מתקשר לדיון ההולך ומתפתח, ובפרט לאבחנתו של נישטאיך  לאמור:
החסידים, כבר לא אותם חסידים. המתנגדים,כבר לא אותם מתנגדים.

מזכרונות י.קוטיק  בתרגום משותף של ד. אסף.         בתאבון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 17:27 לינק ישיר 

אני בצד של דוד אסף (לא שאני מעורה בתוכן, אבל הפונט מוצא חן בעיני)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/7/2006 17:48 לינק ישיר 

למתפעל:

אני שמח שחזרת לאשכולנו בכוחות מאוששים, לאחר שקראת את הספר (מבְּרוּק על המהירות!). אענה בקצירת האומר:

1. טשהרין נמצאת לא הרחק מגדות נהר הדנייפר, כ-80 ק"מ מדרום-מזרח לצ'רקאס; כ-180 ק"מ מצפון-מזרח לאומן. תוכל למצוא אותה בכל מפה ובכל אטלס.
  2. אין לי מושג מה עשה א"ת באומן. אולי ביקר את הוריו או את דודתו, אולי נסע לקנות תרנגולת ביריד או לאסוף פרענומעראנטן לספרו? כיוון שאינני יודע מי הוא, גם לא אוכל לשער. לחשוב שהיה כאן 'ספין', וחסידי ברסלב הזמינוהו כדי שיכתוב עליהם, נראה לי מרחיק לכת. ככלות הכול, מדובר על עיתון 'המליץ' ולא על 'ידיעות אחרונות' או ערוץ 2.
  3. הקשר בין הפסקת האלימות כלפי ברסלב לבין אירועי רזישצ'ב נעשה על ידי א"ת, לא על ידי. כפי שהסברתי שם, בעקבות אירועים אלה נגזרה 'גזירת הצדיקים', שאסרה על הצדיקים באוקראינה (כלומר, צדיקי בית צ'רנוביל) לצאת ממקום מגוריהם למסעות איסוף כסף, שמנקודת מבטה של המשטרה עוררו אלימות והפרות סדר. סביר להניח שאיסור זה הביא מידה מסוימת של ריסון באלימות בכלל ובאומאן בפרט. אין בידי דברים ברורים בעניין זה פרט לעדותו של א"ת.
  4. אני מסכים לפרשנותך האפשרית באשר ל'ידעו כי אל עקרבים הוא הולך', אף כי נימת הלשון שבה הובא הדיווח ('מטעם כמוס עמדם') מצביעה על 'קונספירציה' (בכל אופן, לשיטתו של המדווח, בן הזמן). אך מה לך כי תלין? הלא אני עצמי דחיתי שם את נכונותה של טענה זו וכתבתי כי אין לתת בה אמון ויש לראותה כדין שמועה. ובאשר לסכסוכים בין האחים הצ'רנובילאים – לא אוכל לצטט כאן את הורודצקי, שהקדיש לכך פרק שלם בספרו, תחת הכותרת 'מדנים בין האחים'. אכן, כדבריך, עיקר הסכסוך היה עם ר' יעקב ישראל מצ'רקס, והדברים עתיקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 22:02 לינק ישיר 

מתפעל,

להבנתי, אין בדברי ר' י"נ טברסקי כדי להוות "נסיון להבנת שורש הניוון" או משהו כזה. יש בהם טענה כעוסה, אולי סוג של קוּטריוּת, אמירה קלישאית ("אח! פעם היה הרבה יותר טוב!"), אבל ממש לא נסיון מעמיק להבנה מנומקת של שורשי בעיה כלשהי.
לכן, לא ראיתי כאן שום סתירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 17:42 לינק ישיר 

פרופסור אסף,
יפה דיברת אצל דן מרגלית.
אהבתי את תוכן השיחה, כמו את סגנונה ואופן הניסוח שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/7/2006 16:48 לינק ישיר 

מתפעל/אמשלום
יותר משמפליא העדר הדיון התאולוגי אצל טברסקי חסר שם משהו הרבה יותר בסיסי וגס שכל חסיד או בחור ישיבה בן ימינו היה דן בו - כבוד.
השידוך של טברסקי עם ביתו מז"ר של האדמו"ר מבעלזא הוא בלי ספק השידוך ה"חשוב" ביותר שיכול בחור חסידי, או כל בחור בגליציא, להשיג באותה תקופה.
ה"חשיבות" והכבוד הם אולי הגורם הדוממננטי ביותר בדבק המחזיק את הציבור החרדי מאז ועד עתה (או בצידו ההפוך : "מה יאמרו").
 לפיכך הטיעון שהיית מצפה לשמוע בוידוי כזה הוא משהו בסגנון - "איך אמכור את חיי ונשמתי בעבוד הכבוד החולף והחיצוני הזה" וכו' וכו'.
העדרו המוחלט של ההתייחסות לכבוד בשידוך מורה אחת מ4: או שטברסקי באותה עת היה כל כך מופקע מהעולם בו גדל שכבוד שכזה היה חשוב בעיניו כקליפת השום, או שטברסקי היה כל כך אמיתי שלא שקל שיקולים כאלה, או שטברסקי רצה לעשות רושם כזה על המכותב, או שהמכתב מזויף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2006 17:31 לינק ישיר 

יוריקס,

א. קטונתי מלשפוט לגבי זיוף ואותנטיות של מסמכים. אני קוראת את אשר לפני.
ב.  האמירה/מחשבה - "איך אמכור את חיי ונשמתי בעבוד הכבוד החולף והחיצוני הזה" היא בדיוק מסוג האמירות/מחשבות תיאולוגיות/אידיאולוגיות שלא מופיעות בכלל במכתב. ועל כך בדיוק טענתי.
יש הבדל מהותי בין טענות מסוג זו, לבין טענות כגון "אני רוצה להתחתן מאהבה ולא עם מישהי שמעולם לא פגשתי", או "הבנתי שזאת שאני אתחתן איתה היא מכוערת, ואני רוצה אישה יפה ולא אכפת לי מי זה אבא שלה". השתים האחרונות, הן רגשיות לחלוטין, יוצאות מנימי הנפש הנעריים של בחור מתבגר, ומושפעות מאוד מהלכי רוח רומנטיים נפוצים בספרות של תקופתו (והראה אסף יפה, שטברסקי בהחלט היה  חשוף לחלק ממנה). הן גם מופיעות בדברי טברסקי, בלשון אחרת כמובן.

ועוד משהו, מעט יותר עקרוני -
מה שעבורך נראה בלתי סביר, הוא לא בהכרח בלתי סביר עבור אחרים, ומה שלדידך הוא יסוד ועיקר, יכול לחלוף בזוית העין של חברך בלא תשומת לב, כי הוא עסוק במשהו אחר לגמרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2006 17:47 לינק ישיר 

אני רוצה להוסיף , שבעוד נכון הדבר שכבוד הוא מרכיב מרכזי ודבק המחזיק את הציבור החרדי עד ימינו , הרי שיש מקום לפקפק בכך שלהשתדך עם בתו של אדמו"ר פלוני היה אי פעם משאת נפשו של מישהו. בימינו אלה נהוג שאדמורי"ם משתדכים בבני אדמורים ופשוטי עם משתדכים עם פשוטי עם , ואין מלכות נוגעת בחברתה (בהקשר הזה , מספרים על אחד מאדמורי בלז שהתקשה לשדך את ילדיו , טענה בפניו אשתו הרבנית ,  הרי תמיד שגור על פיך ש"עמך כולם צדיקים" אם כולם צדיקים מה מפריע להשתדך אתם? אמר לה , אני אשתדך לי עם הצדיקים שלי והם ישתדכו להם עם הצדיקים שלהם), אבל אני לא חושב שיש מי מ"פשוטי העם" המקנא ב"אצולה" על השידוכים שלהם. תתפלא , אבל גם אצל חרדים יש חשיבות כלשהי לסגולות האישיות של הכלה . אמנם זה נכון שיש דגש רב על המשפחה שתהיה "נורמלית" (אבא ואמא החיים זה עם זה , היעדר מחלות נפש עשרה דורות אחורה וכדו') , אבל לייחוס , למיטב היכרותי עם תחום השידוכים , אין משקל כה רב אצל "פשוטי העם". אצל האדמורי"ם יש לייחוס משקל , באשר זה משדרג לפעמים את מעמד המחותן . לכן יתכן שבשביל חצר שפיקוב זה היה איזשהו הישג שבאו בקשרי שידוכים עם חסידות גדולה כמו בעלזא , אבל ספק אם הבחור עצמו הסתכל על כך באותה דרך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2006 18:28 לינק ישיר 

בהמשך לענייני השידוכים ולדברי 'מציץ' :
כדאי לשים לב שלמרות שנהוג בקרב החרדים לפשפש "עשרה דורות אחורה", ולהימנע מנישואין שיש בהן פוטנציאל נפיץ (מחלות נפש למשל), זה לא הפריע למשפחה מכובדת מחסידי חב"ד בקהילת אולה להשיא את בתה למשה, בנו של ר' שניאור זלמן מליאדי, למרות שהיה חולה נפש, ואחריתו ידועה.
האם ייתכן שבני משפחת רש"ז הסתירו עובדה זו מהמשודכים? או שמא הכבוד גבר על ההגיון? חידה היא ותהי לחידה.

ובאשר לר' יצחק נחום טברסקי. כמדומני שלא התלונן כנגד מוסד השידוך כשלעצמו, דהיינו עצם העניין שהורים בוחרים לילדיהם את בת או בן זוגם, בלי לשאול לדעתם וגם בלי להראות להם את בן זוגם לעתיד (שזה בניגוד להלכה!).
מה שהפריע לו בעיקר היה שיקול הדעת הלא הגיוני של הוריו, שהעדיפו להשתדך לבית אצולה צדיקי מגליציה - חסידות  בלז - שסגנון חייהם הקנאי והשמרני היה מנוגד לחלוטין לאורחות החיים שהכיר באוקראינה, שאף הם היו עליו ללא נשוא, ולחלומות החופש והאסתטיקה שטיפח לעצמו.

וליוריקס:
דאגתו המדהימה של טברסקי לגורלה של אמו, והחלטתו להימנע מ'סקנדל' רק בשל כך, מצביעים על כך ששיקולים של 'מה יאמרו' וכבוד משפחתו שלו לא היו זרים לו.
ובאשר לטענת הזיוף - שוב לפנינו תגובה 'קלאסית' ומותנית לכל מסמך או אירוע מפתיע או מביך שאינו מתיישב לכאורה עם דימוי העבר ועם מה שנחלנו מאבותינו. תנוח דעתך, המכתב הזה אותנטי לחלוטין (עובדה שחסידי בלז מאוד לא שמחים מפרסומו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2006 18:43 לינק ישיר 

דוד - תנוח דעתך - לא התכוונתי לטעון שמהסמך מזויף - התכוונתי לטעון במליצה שיש פה צע"ג.
כבודה של אמו ממעשה הנטישה שלו אינו דומה לכבודו שלו בשידוך כזה, דבר הנעדר לגמרי מ-20 עמודי להג, ולמרות דברי אמשלום ומציץ אני על דעתי אעמודה - אין מצב - עובדתית סטטיסטית וסטראוטיפית - שהבחור שגדל בסביבה כזו לא התעניין (מאוד) בעניין המכובדות הקשורה לשידוך אלא מן הטעמים שמניתי ודומיהם - ועדיין הדבר מעניין ומתמיה וצ"ע.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נאחז בסבך - דוד אסף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 19 20 21 ... 59 60 61 לדף הבא סך הכל 61 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.