בית פורומים עצור כאן חושבים

נאחז בסבך - דוד אסף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2006 15:58 לינק ישיר 

בר_נגר,

נכשלת בלוגיקה! הרי יש עוד אופציה, שהוא גם דתי באמת וגם שפוי. יש כמה כאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/7/2006 16:01 לינק ישיר 

ומה טוב אמר האומר, לולי המשתגעים נשאר העולם חרב. שאין בעולם שגעון, דומה לשגעון האדם. שהוא חלוש הנפש, ודל ההרכבה, והוא נוסע מתחלת הגליל השני, משבעה גלילות הישוב, עד סוף הששי, והוא עובר ימים בזמן החורף, והולך בארץ תלאובות בזמן החורב והקיץ, ומסתכן בנפשו לחיות השדה ולרמשים, כדי שירויח דינרים. כשיקבץ כלום מן הזהובים, שמכר בהם כח נפשו השלם, ויהיה לו מהם חלק, יתחיל לחלק אותם על אומנים, לבנות לו יסוד על טבור הארץ בסיד ואבנים, כדי להקים עליו קיר, שיעמוד שנים רבות. והוא יודע, שלא נשאר משנות חייו מה שיוכל בהם לבלות בנין עשוי מן הגמא. היש שטות ושגעון כזה. וכן כל תענוגי העולם הם הוללות וסכלות גמור, אבל הם סבה לישוב העולם. ועל כן קראו חכמים ע"ה, מי שאין לו חכמה, עם הארץ. כלומר, לא נמצאו כי אם לישוב הארץ. לפיכך הם מיחסים שמם לארץ.
...וזה הענין ביארוהו חכמים ע"ה (ברכות דף נח.). אמרו, כי בן זומא היה עומד על הר הבית, והיה רואה ישראל העולים לחוג, ואומר, ברוך שברא כל אלה לשרתני, כי היה עליו השלום, יחיד בדורו.

(הקדמת הרמב"ם לפירוש המשניות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2006 10:28 לינק ישיר 

שלום לך דוד,
אני מתעניין בדווח המשטרתי שהבאת לגבי ארועי רזישצב.
האם כל מה שאתה מביא שם , זה ממאמרו של אליה גלאנט ? כי אינך מביא ציטוטים אלא מסכם זאת בשפתך שלך.
אם הבנתי נכון הוא פירסם מאמר בשנתון זבירניק ב 1929 ברוסית ?
מי תרגם את זה ?
איפה אפשר להשיג את זה ?
ועוד, מי היה אותו גלאנט ? הוא היה גוי ? מדוע עניין אותו ענין יהודי פנימי ? עם כל הכבוד לארוע, זה עדיין לא ארוע כלל יהודי עולמי שמעניין עד כדי כך.
תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2006 00:08 לינק ישיר 

מתפעל:
אינני יודע הרבה על אליה גאלאנט, אבל הוא היה היסטוריון יהודי-אוקראיני, שחי בקייב שם היה באותה עת מרכז מדע והשכלה יהודי חשוב. בשנות העשרים של המאה הקודמת היה בין היוזמים והחברים בועדה ההיסטורית-הארכיאולוגית היהודית שליד האקדמיה למדעים באוקראינה . ועדה זו פרסמה שני כרכים של מחקרים (זבירניק) על נושאים יהודיים בשפה האוקראינית.

המאמר שלו מוקדש בעיקרו ל'גזירת הצדיקים' - זה אולי לא אירוע בינלאומי אבל מספיק מעניין לכל מי שעוסק בתולדות יהודי רוסיה במאה הי"ט. הוא דן בהצעות המשכילים לאסור על נסיעות הצדיקים, בצו שהוציאו השלטונות בעניין ובמאמצי החסידים לבטל את הגזירה על ר' דוד מטלנה וצדיקי צ'רנוביל, ועוד תופינים ממין זה.
התעודות עצמן כתובות ברוסית ולא תורגמו לעברית בשום מקום (בידי יש תרגום פרטי). ראה גם ישעיה תשבי, חקרי קבלה ושלוחותיה, ב, עמ' 552-551.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 06:54 לינק ישיר 

,

פרופסור דוד אסף הנכבד

סוף סוף הגיע לידי עותק מהספר נאחז בסבך. אתמול ראיתי אותו לראשונה, וקראתי כמובן את הפרק הראשון, העיקרי והגדול של הספר, אודות ר' משה, בנו של אדמו"ר הזקן בעל התניא.

נדהמתי לקרא בדבריך שהמסמכים שאתה מצטט מפריכים את מסורת חב"ד בנושא, בה בשעה שהמסמכים המצוטטים בספר מאשרים ונותנים חיזוק לפרטים העיקריים שבמסורת זו.

ויתירה מזו ראיתי, שאתה מאשים אותי שם בצינזור המכתב של אדמו"ר האמצעי אל זקני החסידים, שכאילו השמטתי את הקטע בו מתייחס אל אחיו ר' משה כאחד ששותה משקה ומטיף ארס נגד תורת החסידות. וכדי לחפות על הזיוף הזה, כביכול, פירשתי שלא מדובר כאן בר' משה, כי אם בר' אהרן מסטארושילה.

בה בשעה שכל זה בא לך, מהעדר ידיעה בתולדות תנועת חב"ד, מהעדר הבנת הסגנון המוסווה של אדמו"ר האמצעי, ומכ"ש מהעדר בקיאות בתרגום הרוסי.

*

ואתחיל בנושא ר' אהרן מסטארושילה:

התקופה שאדמו"ר הזקן נהג נשיאותו ברמה היא שלושים שנה (תקמ"ג – תקע"ג).

אחד מתלמידיו הראשונים הי' ר' אהרן הנ"ל, שישב ולמד אצל אדמו"ר הזקן במשך כמעט כל התקופה הזאת, כך כותב (בהקדמה לספרו שער היחוד והאמונה): "קרוב לשלשים שנה שנתאבקתי בעפר רגליו". וכך כותב גם רבי דובער, אדמו"ר האמצעי (בהקדמתו לקונטרס ההתפעלות): "זה יותר מעשרים שנה".

בשנת תקמ"ג היה אדמו"ר האמצעי עדיין בן 9, אבל אחרי שגדל היה לומד תמיד יחד עם ידידו כאח לו ר' אהרן, עד שנעשו כאחים ממש, וקראו זה לזה בשם "אחי".

בשעה שר' אהרן הי' נוסע לאיזה מקום, היה כותב לו אדמו"ר האמצעי במכתב, את תוכן המאמרים שהחסיר לשמוע מאדמו"ר הזקן, והיה חותם "אחיך הדוב" (ראה מאמרי אדה"ז הקצרים ע' כד).

ר' אהרן היה משיב לו במכתבים שבהם היה מתבטא "געוואלד ברודער", "אהובי אחי חביבי ממש וכו' הערצו בעריל מיינער", הערצו ברודער", וכן כל קטע או שניים חוזר שוב ופונה אליו בתואר "ברודער", "אחי" וכיו"ב (ראה כרם חב"ד 1 ע' 97 ואילך).

כך עד סוף ימי אדמו"ר הזקן, שאז נעשתה קטיגוריא גדולה, עד שר' אהרן מכר את ביתו בלאדי והעתיק אהלו לעיר מולדתו אשווע (ראה בית רבי ח"א ריש פכ"ו).

לא נתפרש מה היתה הקטיגוריה, אמנם מתוכן הדברים נראה שהתחיל לקבוע עצמו ברבנות.

אדמו"ר הזקן אסר עליו אז לבאר עניני חסידות, ובאותה תקופה קרא אליו את אחד מגדולי החסידים, ר' פנחס רויזעס שי"ק, ואמר לו בסוד, שרצונו שאחרי 120 ימלא את מקומו בנו ר' דובער (אדמו"ר האמצעי).

אחרי הסתלקות אדמו"ר הזקן בתקע"ג, קבע אדמו"ר האמצעי את מושבו בליובאוויטש, ומשם הפיץ את תורת החסידות.

ר' אהרן קבע את מושבו בסטארושילא, ומשם הפיץ את תורת החסידות.

החסיד ר' פנחס רויזעס שי"ק פנה אז במכתב לאנ"ש לספר להם מה שאמר לו אדמו"ר הזקן ביחידות, כי בנו ר' דובער ימלא את מקומו (ראה בית רבי ח"ב פ"ב).

הרה"ק מהרי"ל מיאנאוויטש, אחיו של אדמו"ר הזקן, פנה בשאלה אל ר' אהרן, איך הוא מפיץ את תורת החסידות, נגד הוראת אדמו"ר הזקן אליו אישית, שלא יעשה כן. על כך השיב לו ר' אהרן שההוראה הזאת היתה רק למשך חיי אדמו"ר הזקן, משא"כ עתה. הרה"ק מהרי"ל השיב לו "היינו כשלא מיחה בו רבו, אבל אם מיחה בו בפירוש מי יבוא אחר המלך אשר כבר עשהו" (ראה קובץ יגדיל תורה נ.י. ע' שמז).

באותה תקופה, היה אומר ר' פנחס רויזעס שי"ק לפני אדמו"ר האמצעי, דע לך שיש כאן דבר חמור יותר. אמר ולא פירש.

אלא שמיד אחר זה נודע, שיש איזה חסידים זקנים של אדמו"ר הזקן, שאומרים שאחרי רבנו הגדול אין עוד רב שימלא מקומו וסובבים בעיירות וצועקים: אוי אוי אין לנו רב והחסידות שבקה חיים כו' (ראה בית רבי שם).

אודות שני הנושאים האלו כתב אדמו"ר האמצעי מכתב אל החסיד ר' צבי הירש מדיסנא (המשפיע ע' קעט): "הנה כתבתי לך באריכות מנדון אשווע [הוא ר' אהרן מסטארשילא, שנקרא על שם מקום לידתו אשווע] ... ועתה נניח החנות החיצוני ונעסוק בחנות הפנימי שלנו שמקרוב באו ... אודות החנות הפנימי הנ"ל ... מקונן על שאין לנו רב, והחסידות שבקה חיים".

ובאותו הקשר ובאותה תקופה כותב אדמו"ר האמצעי, אל החסיד ר' פנחס רויזעס שי"ק וחבריו:

"עתה מבין אני את דברי הנבואה של אהובי פ[נחס] בזמן היותו פה, שהיה אומר לא רק פעם וכו', שיש חנות עוד יותר קשה ממה שקורה עם האח הידוע שלנו ... מוסיפים לאמר: תורת החסידות נעדרה ואין לנו רב וכו' וכל אחד מישראל שב למקומו".

כל בר שכל מבין מיד שבשני המכתבים מדבר באותם שתי חנויות, שמפרש אותם די צרכם. וכך פרשתי שם (מאסר וגאולת אדמו"ר האמצעי ע' כה), וציינתי שם למכתב השני הנזכר (באותו תוכן ובאותו סגנון).

אך דא עקא, שהמכתב השני הזה נמסר כנספח למלשינות, ובמילא נמסר לתרגום לרוסית, ואילו המכתב המקורי בלשון הקודש לא הגיע לידינו.

כשפרסמתי (שם) את התרגום החוזר של המכתב, מרוסית לעברית. כתבתי בפתיח אליו: "המכתב נכתב ברמז רב, כמובן, וכשבאו לתרגמו לרוסית לא מצאו בו ידיהם ורגליהם. מכל מקום עלה בידינו לפענח את חלקו המועתק לקמן".

זאת אומרת, שאת החלקים שלא הצלחנו לשחזר, לא העתקנו. ובכל מקום שלא הצלחנו בשום אופן להבין את תוכן התרגום (שנכתב בצורת מילים מילים בלי שום קשר בינם), הכנסתי בטקסט 3 נקודות, לסימן שכאן היו עוד כמה מילים; אלא שכאמור בפתיח איני מצליח לתרגמו חזרה מתוך התרגום המשובש. ולא היתה כאן שום צנזורה.

על כך העתקת את אחד מהקטעים החסרים (בתרגום חוזר): "וכאשר שתה פונש חרץ לשונו ואף הטיף ארס נגד תורת החסידות שאין בה, לדבריו, כל חדש, וכלה עבר זמנה".

כל ילד שמתמצא בסגנון חסידי מבין שכאן הכוונה, כי בעת התוועדות, כאשר ר' אהרן אמר לחיים על משקה, אמר, שבחסידות ששומעים מאדמו"ר האמצעי אין דבר חדש, כי אם חזרה על דברי אביו אדמו"ר הזקן. ולכן כדאי לבוא אליו, ושם ישמעו ביאורים חדשים בחסידות.

אמנם התרגום ברוסית היה כל כך משובש, שא"א היה להוציא ממנו דברים ברורים, ולא רציתי להכשל בשגיעה, לכן לא העתקתי רק את מה שהצלחנו לעמוד בבירור הנושא. ואת השאר סימנתי בנקודות.

ואתה מוסיף וטוען שם (בספרך ע' 69), שכל זה אינו אלא צנזורה שלי, כדי להעלים את העובדה, כביכול, שכאן מדובר על האח ר' משה, שבאותה שעה שניסו לרפאתו (אחרי הטראומה שעבר כשצבא הצרפתי חשד בו כמרגל ורצה להורגו), הוא דיבר נגד החסידות, וזה הטיל סכנה על כל החסידות, עד שר' פנחס אמר לאדמו"ר האמצעי, שזה לא הדבר הכי גרוע שיש בחסידות, שיש משהו יותר גרוע, שיש חסידים אומרים שאין יותר רבי!

אתמהה! וכי מה ענין שמיטה אצל הר סיני? ומה הקשר לר' פנחס? ומה יש להתחשב עם דבריו של אחד שלשעה אינו שפוי כלל? ואני עומד ותוהה על כח השיפוט וההגיון של הפרופסור החוקר שלנו.

ועוד הוספת והבאת סמוכין לדבריך: המכתב הזה ברוסית, יחד עם שאר המסמכים, נמסר בבית המשפט לידי חוקר, שירשום סיכום מכל מהלך המשפט והמסמכים.

החוקר הזה לא ידע ולא ראה אלא את התרגום הרוסי המשובש של מכתב אדמו"ר האמצעי, ולא הצליח להבין בו כלום. רק מילה אחת ראה "האח הידוע", ומיד הוסיף הערה, שודאי הכוונה לאח ר' משה.

לא ראיתי שום סיבה לצטט את הערתו המשובשת הזאת. אמנם גם לא רציתי להתעלם ממנה, והסתפקתי בהוספת נקודות לסימן (שם ע' עג).

ואתה הלכת ונמשכת אחרי שיבושו של המסכם את מסמך התרגום המשובש, ובזה קבעת שאני צינזרתי כדי להעלים את עובדת קיום האח הזה ומצבו! האומנם?

*

נחזור כעת לנושא ההמרה, החביבה עליך כל כך, עד שעשית מזה עיקר בכל הספר. ומיד אחרי שהוכחת את הצנזורה המעוותת שלי, כביכול, אתה עומד ומסכם: "ואכן, בקיץ 1820 נפל דבר, משה, רבה של אולה, שהיה אז כבן שלושים ושש, נשוי ואב לילדים, החליט להתנצר. מדוע עשה כן ומה היו תוצאותיו של מעשה נושא זה?"

אח"כ אתה ממשיך ומסכם (ע' 70) את מסמך ההמרה: "בהצהרתו הודיע משה כי מזה שנים שהוא שואף להמיר דתו ולהיותל קתולי ... משה ביקש את חסות הכומר ואת הגנתו, וכן שיביאהו לכנסיה כדי ללמדו את עקרונות הדת ולערוך לו את טקס ההטבלה".

וממשיך ומסכם (ע' 72) את מכתב אדמו"ר האמצעי: "ומטרתו המוצהרת של המכתב היתה השגת הגנה מפני ניסיונות נשנים של הכומר אליאשביץ' והקצין פוזנוב להטביל את משה".

ואחר כך אתה הולך וממשיך ומלקט מכל הבא ליד, כל מה שכתב בנושא הזה - כל צרוע וכל זב, וכך במשך 60 עמודים, עד שאתה מסכם (ע' 125): "בנו הצעיר של רש"ז מליאדי, החליט להמיר את דתו, ובשנת 1820 מימש החלטה זו, הוטבל והיה לנוצרי".

אחרי תום כל הפרק הזה, באים כמה נספחים, אחד הוא מקורי, בחתימת אדמו"ר האמצעי ואחיו ר' חיים אברהם, בו אני קורא בין השאר את תיאור הדברים שאירעו אז:

"פוזנוב נכנס אז לחדרו של אחינו המשוגע, שאותו לא הכיר קודם, ולאחר שפתח בשיחה איתו, לקח את אחינו בעל כורחו לדירתו, כביכול על מנת לשתות תה בחברת שאר אורחיו. לאחר שהוא השקה אותו בפונש, הוא נתן לו, בנוכחות הכומר הקתולי של אולה, נייר בעל תוכן כלשהו לחתימה. לאחר שקרובי משפחה של אחינו באו לבקש ממר פוזנוב להימנע מלהשקות את אחינו לשכרה ולשחררו לביתו, הזעיק מר פוזנוב את חייליו בתופים, גירש את קרובי אחינו, ואותו שלח בליווי חיילים אל הכומר, לאחר שגילח את זקנו ואת פיאותיו. לאחר שלרשויות הפלך בוויטבסק נודע על פיתוי אחינו המטורף והחולה, ואף הובאו הוכחות לכך, הענין נבדק והחולה אכן אובחן כמטורף שאין לו מושג על מטרת ביקורו אצל מר פוזנוב. הוא הוחזר לקרוביו להמשך הטיפול בו".

אה, פתאום אני קורא כאן תמונה אחרת לגמרי! אז מה קרה כאן? ר' משה נלקח בעל כרחו, אחרי שהשקוהו במשקה חריף ולא ידע ממה שקורה, נתנו לו פתק לחתום, ולא היה לו מושג מהי מטרת ביקורו ומה כתוב בפתק.

אה, פתאום הבנתי אם כן, שכל מה שכתוב בפתקה הזאת, שזה כמה שנים שהוא שואף להמיר דתו, את כל זאת כתב הכומר, ור' משה לא ידע כלל במה מדובר.

ואחרי התלונה ברשויות הפלך והובאו הוכחות לכך, הענין נבדק ואובחן שהחולה לא היה לו מושג בכלל מה קורה.

אוי, כמה זה מזכיר לי את תיאוריו של האדמו"ר מוהריי"צ נ"ע, שכותב שהכומר לקח אותו בכח ושלא ברצונו לכנסיה.

*

כן ודאי, אתה מתמוגג בספרך על העובדה, שהאדמו"ר כותב שאירוע היה בתקע"ו, בשעה שהמסמכים מוכיחים שזה היה בתק"פ.

כנראה שאותו חסיד ישיש סיפר לו שזה היה בתקע"ו, או אולי חסיד אחר סיפר לו כך, ובשעת מעשה רשם את תוכן דבריו (כפי שהגיעה לידינו רשימתו ממה שרשם בקיץ תרס"ח). ואולי עוד איזה פרטים צדדיים סיפר אותו חסיד שלא בדיוק, כפי שמראים המסמכים.

אמנם דבר ברור שמע הרבי במשפחה, שהוא לא הלך מרצונו לכנסיה, כי אם נלקח בעל כרחו. כפי שאנו קוראים כאן במסמכים. ושאח"כ ברח משם והלך לגלות.

אז למה ומדוע אין שום רמז מכל תיאור העובדות הזה, בכל אריכות מאמרך הארוך ביותר?

פרופסור נכבד!

האם תואיל להודות לי בזה, שיש כאן זיוף עניני מצדך, בכוונה זדונית?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/7/2006 10:14 לינק ישיר 

הלבן היקר,

נראה שעומדת לך לרועץ יראת ההרחבה שלך. כבר נוכחתי בדבר במשא ומתן הלכתי שהיה לי עמך מכבר בספר אחר שההדרת ברוב פאר והדר, שאחרי שכתבתי לך הסבר ארוך בכוונת המחבר הראית לי שלזה רמזת בציוניך הקצרים, בדרך של "באווארענען" (איך מתרגמים את זה לעברית?). לדעתי, טוב היה הרבה יותר אם היית מזכיר שבזה אתה מיישב משהו, כך גם היומובנים יותר דבריו של המחבר, וכך גם אתה הייתה מתפרסם בחב"ד ובעולם בתור גאון ולא רק בתור ידען וכו'.

ממי אתה מפחד? לא מצאתי בספריך שום הוראה שלא להרחיב. לא להאריך - כן, אך להרחיב, להסיבר מה אתה מיישב כאן ומה אתה משמיט, ובתכלית הקיצור - למה לא?

אף כאן, לו למצער היית מציין את קיומה של הערת החוקר הרוסי שהנידון הוא משה, והיית כותב באתה משמיט זאת בגוף הטקטס כיון שברור לך מכמה ראיות שאין זה כך; לו, בציוניך לשאר מכתבי אדה"א היית מציין שכוונתך בזה להראות שבעוד מקומות נקרא ר' אהרן בשם אחי - הרי שהיית מסיר מעיך תלונות רבות. לא חבל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 11:00 לינק ישיר 

ל'הלבן' הנכבד מאוד (ואיני כותב זאת בלשון מליצה),

דבריך ארוכים, ואגיב עליהם בדרך קצרה שהיא ארוכה. תגובתך מתחלקת לשניים ואשתדל לענות על ראשון ועל אחרון, ככל שתעלה ידי:

אין אדם רואה תחילה אלא את נגעי עצמו, ועל כן איני מתפלא שתחילה בחרת להתמקד דווקא בשורות הספורות שעסקו בך. ועם זאת עלי להזכירך, כי הפרק הנדון לא עסק בך אלא במשה, בהתנצרותו ובדרכים שעובדה זו התפרשה וכוסתה.

1. איני חולק במאומה על תיאורך התמציתי של יחסי האדמו"ר האמצעי ור' אהרן מסטארושילה, ידידות שפרחה וגוועה בסערת מחלוקת מכוערת. אני עצמי עמדתי על כך בקיצור ואף הסברתי שמחלוקת ידועה זו הועברה בטעות, על ידי כמה מבני הזמן, ל'מחלוקת הירושה'  שהיתה כביכול בין ר' דוב בער לאחיו הצעיר משה. לא זו אף זו, שעמדתי על העובדה הנכונה, 'שהאדמו"ר האמצעי אכן כינה לעיתים גם את ידידיו בתואר "אחי" (עמ' 69, הערה 65). ועם כל זאת, ההיגיון הפשוט אומר, שגם אם נהג פלוני לקרוא לאלמוני 'אחי' (כדרך שמקובל היום בסלנג הישראלי), עדיין רשאי הוא לקרוא גם לאחיו שבבשר 'אחי' – הלא כן?
  2. אתה קובע שהחוקרים הרוסיים לא הבינו את תוכן מכתבו המקורי של האדמו"ר (משנת 1816), וממילא תרגמוהו ופירשוהו כרצונם המשובש. אני מסכים לכך לגמרי, אך מה איכפת לי ומה זה שייך לעניין? הרי לא ביקשתי לעסוק באדמו"ר האמצעי  כשלעצמו, אלא כל מה שרציתי היה למצוא את עקבותיו של משה! די לי אפוא בכך שבשנת 1825 – חמש שנים לאחר ההמרה – חוקריו הרוסיים של ר' דוב בער, שאכן היו חסרי חכמה, בינה ודעת בתורת חב"ד ובלשון הרמזים של הרבי, הבינו שהכוונה היא למשה, שהתנצר חמש שנים קודם לכן. ובכן, משה התנצר – נכון או לא נכון? אני מסכים, עם זאת, שכותרת המשנה שבחרתי לפרק זה ('האח הידוע שלנו' – עמ' 62) אינה מוצלחת, שכן ניתן לכאורה להבין מכאן שהכוונה בציטוט זה היא בפירוש למשה, מה שאינו חד-משמעי.
  3. תמה אני: מה לך כי תלין וכי תתפרץ לדלת פרוצה? הלא כתבתי במפורש שהקטע המצונזר סומן בפסיחה של שלוש נקודות! אך ראו זה פלא, על מה פסח המהדיר? דווקא על הקטע שעוסק במפורש במשה! ולתועלת אלה שהספר אינו נגד עיניהם, כתוב שם: 'שהוא [=ר' דוב בער] בוכה על ירידת האגודה החסידית  ובעיקר על חוסר האכפתיות של אחיו (שאחר כך התנצר)' (ההדגשות שלי). ושוב, כשלעצמי די לי בכך שזה מה שהבינו החוקרים הרוסיים.
  4. על השאלה המתבקשת: האם הסיבה היחידה שפסחת על קטע זה דווקא היא, 'שבשום אופן לא הצלחנו להבין את תוכן התרגום ולא היתה כאן שום צנזורה'? אתה עונה בעצמך, ובכנות ראויה לציון: "לא ראיתי שום סיבה לצטט את הערתו המשובשת הזאת. אמנם גם לא רציתי להתעלם ממנה, והסתפקתי בהוספת נקודות לסימן". הווה אומר: שהבעיה שעמדה בפניך לא היתה קושי בהבנת הנקרא, אלא חוסר רצון להביא בפני הקורא את דבריו המשובשים של החוקר, שהכוונה היא למשה (כאילו ננעלה בפניך הדלת להביא את המקור במלואו ולציין בהערה שזהו שיבוש). ועל כך נאמר: הודאת בעל דין כמאה עדים דמי!
  5. כאמור, אני מסכים לגמרי שתוכן המכתב מעורפל ומרומז, ואף ציינתי זאת בפירוש. אך לצורך הדיון שלי בעקבותיו של משה, לא נזקקתי להתפלפלות בשאלה מיהו זה ששתה פונש והטיף ארס נגד החסידות: יהא זה ר' אהרן (כדעתך – מה שאינו מוסיף כבוד לרב דגול זה!) או משה (שידוע כי חיבב את הטיפה המרה). כך או כך, אני מרשה לעצמי לחלוק, בכל הכבוד, על אמירתך המתנשאת והנבובה, ש'כל ילד שמתמצא בסגנון החסידי' (כנראה בניגוד ל'פרופסור החוקר שלנו'), יבין כאן דבר לאשורו.
  6. ארשה לעצמי להפנות אליך שאלה: כמי שההדיר מסמך חשוב זה של חקירת האדמו"ר האמצעי, וכמי שידו רב לו בתולדות חב"ד וספרותו, יואיל נא לפרש, לי ולקוראים: מהי הקפידא שהיתה לאדמו"ר הזקן על בנו ר' דוב בער 'כמה פעמים במשך ימי חייו'? מהו 'הצער שנגרם לו בנסיבות נסתרות'? ומה היו החטאים שעליהם ביקש ר' דוב בער לכפר? (עמ' יד בחיבורך; עמ' 67 בספרי).

חלקו השני של מכתבך עוסק בהתנצרות עצמה, ואגיב עליו להלן:

1. אם חושב אתה לפטור עצמך מדיון היסטורי נוקב בפרשה טראגית ומביכה, בכך שתכנה בשם את כל מה שנאמר בעניין זה כאמירות של 'צרוע וזב' – אשריך ומה יפה ירושתך. עלי, ואני מקווה שעל הקוראים הפיקחים, דברי חירוף כגון אלה אינם עושים רושם כלל. במחקרי לא העזתי לכנות את 'סיפורי הסבתא' שסיפרו חסידי חב"ד על משה באותם כינויים שאתה מחלק בנדיבות כה רבה. התייחסתי לכל מקור, ולו המופרך ביותר, ברצינות הראויה – קיבלתי מה שקיבלתי ודחיתי מה שדחיתי (ומן הסתם - בניגוד לנוטרי מורשת חב"ד - גם טעיתי לא פעם). אך שלא כמותך, שיודע מראש מה תהא התשובה שממתינה בסוף הדרך וכל מה שמפריע מסולק בבוז, לי אין ולא היתה שום מטרה להוכיח איזה שהוא דבר.
  2.  אני מודה לך על נכונותך 'להכיר' במכתבם של האדמו"ר האמצעי ואחיו כמקורי, ולא לטעון כהני שופטני שהוא זיוף של משכילים, אך מכתב זה אינו יכול לעמוד כשלעצמו ובמנותק משאר המקורות ומן המסמכים הרבים האחרים שיש בפרשה. אני גם שמח שסוף סוף חוקר חב"ד רציני, בשיעור קומתך, מודה שבכלל היתה בעיה מעבר ל'עגמת נפש', ושמשה אכן התנצר – ולצורך העניין אין לי בעיה להסכים שמדובר בכפיה ולא ברצון חופשי של בר-דעת. מרא דעלמא כולא! וכי לא טענתי שהאיש היה מטורף? הרי חזרתי וכתבתי, ושניתי ושילשתי (עוד לפני שהתגלו המסמכים החדשים),  שאת כל סיפור ההמרה ניתן להבין רק, ואך ורק, במחלת הנפש של משה, ולא בהפיכת לב כנה של מי שחשב שהאמת טמונה בבשורה של אותו האיש! 
  3. ובכל זאת, תינח שההמרה הראשונה היתה – כדברי האחים – בכוח ובפיתוי ובאונס, עדיין הדרא קושיא לדוכתיה: מדוע לא חזר בו אחר כך? מדוע שב ונמשך אל ההמרה גם כאשר הוחזר לחיק משפחתו? מדוע לא קידש שם שמיים והצהיר על אמונתו בקדשי ישראל, ותחת זאת ביקש להמיר דתו חזור ושוב, ועוד מקתוליות לפרבוסלאביות? כאן התמונה כבר לא כל כך מתאימה לדברי האחים, ובוודאי לא לדברי הריי"ץ (ודברי ההגנה שלך על המסורות שלו, תמוהים עד מגוחכים, ובפרט שלא נועזת לאמת את סיפורי הוויכוח הבין-דתי. ולבי ולבך גם יודעים למה).
  4. אתה מסיים מכתבך בציון העובדה שאין כל רמז במאמרי הארוך לכל ה'עובדות' שנשתמרו במסורת חב"ד על כך שהלך משה בגלות, ועוד אתה פונה אלי בקריאה נרגשת, שאודה לך כי יש כאן זיוף ענייני וזדוני מצדי. צחוק עשה לי החוקר החב"די הנכבד! חצי מהפרק – עשרות עמודים – מוקדש לדיון מפורט ומדוקדק בכל בדל וזנב של מסורת חב"ד שנכתב בנושא: החל במכתביו של צבי חייקין לאדמו"ר ר' שמואל, עבור בסיפורי האדמו"ר ריי"ץ, וכלה במסורות הביזאריות של הישיש מרדומישל ושאר סיפורים שהפיצו חסידי חב"ד בכל אתר על הליכתו של משה בגלות. לא זו אף זו, כמה פעמים אף כתבתי בפירוש כי בעוד שעובדת התנצרותו של משה היא חד-משמעית; הרי שסופו אינו ברור די צרכו. ואף שלמיטב הבנתי הוא נפטר זמן קצר לאחר ההמרה ואין זה מתקבל על הדעת שסבב עשרות שנים בגלות ובאנונימיות– הרי אינני יכול לשלול אפשרות זאת לחלוטין. להאשים אותי בזיוף זדוני – כאילו אני שואב הנאה מיוחדת מטרגדיה זו – הרי זו אשמת שווא ונבזות לשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 14:50 לינק ישיר 

כדי להקל על המחבר לצאת מהסבך שנאחז בו, אבהיר שוב את שאלתי:

אחרי שהתברר לך מתוך מכתבו של אדמו"ר האמצעי, כי ר' משה היה בדירת פוזנוב לצורך שיחה (פילוסופית), ואחרי שהתברר לך ששם השקהו פוזנוב לשכרה, והחתים אותו על מסמך שר' משה מעולם לא ראה, ואחרי שהתברר לך שמשם נלקח ר' משה בעל כרחו לבית הכומר.
אחרי שראית שכל הפרטים האלו תואמים להפליא את המסורת שמסר כ"ק אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע.
מדוע לא נראה כל רמז לכך בכל אריכות מאמרך הארוך קרוב ל70 עמודים.
מדוע במקום זה העדפת לדון בבדותא של דיינארד, ושאר כל צרוע וכל זב שחיפש איזו הרפתקה, להתרגות בה בחסידים.
מדוע חזרת וסיכמת שוב ושוב: "בנו הצעיר של רש"ז מליאדי, החליט להמיר את דתו, ובשנת 1820 מימש החלטה זו, הוטבל והיה לנוצרי".

וכל זאת - בלי שום הזכרה או רמז, בכל אריכות הדברים, שלא היה ולא נברא, לא דובים ולא יער, ולא היו דברים מעולם.

פרופסור נכבד!

האם תואיל להודות לי בזה, שיש כאן זיוף עניני מצדך, בכוונה זדונית?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/7/2006 19:41 לינק ישיר 

"אך שלא כמותך, שיודע מראש מה תהא התשובה שממתינה בסוף הדרך וכל מה שמפריע מסולק בבוז, לי אין ולא היתה שום מטרה להוכיח איזה שהוא דבר".

חשבתי שהספר כולו בא להוכיח את הפרשיות המביכות בתולדות החסידות, וללא זאת אין מקום כלל לספר ...

ולהלבן, לעניות דעתי היה כדאי שתסביר יותר את דבריך, כגון "כל צרוע וזב".  שלא באים מתוך חימום הדעת ח"ו אלא יותר מגדרים, את המגמה של אותם החוקרים. שבמבט לאחור גם חוקר דינן, חלק מהם.

וכן כדאי שתגיב על הדברים לפי המספרים שנתן החוקר,
מחכה לתגובתך בשאר נושאי הספר א' לא',

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/7/2006 20:56 לינק ישיר 

ועדיין צריך עיון גדול מדוע מתנפל הלבן בשצף קצף על הפרופסור הזייפן, בה בשעה שברור לכל בר-בי-רב שמאחורי הפרופסור הזייפן עומד גדול החוקרים החבדיים הרב מונדשיין.

אלא מאי, קל יותר ללבן לבוא חשבון עם יהודי שאינו שומר תומ"צ, מאשר  עם חברו מונדשיין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2006 12:41 לינק ישיר 

מה, הלבן, אתה באמת מאמין בסיפורים של הריי"ץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2006 11:57 לינק ישיר 

שתיקת המחבר כהודאתו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2006 14:07 לינק ישיר 

אם הכוונה ב'מחבר' היא אלי (זה המכונה לעיתים 'הפרופסור הזייפן'), הריני למסור מודעה כי אין בדעתי להגיב עוד לכל דבר השתלחות והשמצה כלפי. ואין שתיקתי יכולה בשום אופן להתפרש כהודאה.

'הלבן', אגב כעסו וחפזונו, האשים אותי לא רק ב'זיוף ענייני ובכוונה זדונית' אלא באשמה מופרכת לחלוטין, כאילו הסתרתי בכוונה את מכתבו של האדמו"ר האמצעי (שעל פי דעתו מסתדר הפלא ופלא עם דברי הריי"ץ). כמובן שאלה הן האשמות של שווא והבל. לא רק שהבאתי את המכתב במלואו בנספח מיוחד (וכי מניין בכלל ידע 'הלבן' על קיומו?) אלא גם סיכמתי אותו בתוך המאמר עצמו (אף כי, כנראה, לא מספיק לטעמו החסידי של' הלבן' – שבוודאי היה כותב את מחקרו בדרך אחרת). וממאי נפשך? אם רציתי לזייף ולהסתיר את מה שכביכול לא מסתדר עם התיזה שלי (מה היא התיזה שלי?), הרי יכולתי להעלים את המכתב הזה בכלל, ומי היה יודע אודותיו? הרי בתיק המסמכים שנתגלה במינסק יש עוד עשרות מסמכים שטרם פוענחו או התפרסמו!

הדמיון או החיזוק בין דברי המכתב של האדמו"ר האמצעי למסורת הריי"ץ בדבר הוויכוח הבין-דתי שניהל משה עם הנוצרים, או הבריחה המופלאה שברח משומריו (בי"ט בכסלו!), נמצאת אך ורק בדמיונו של 'הלבן', שמניח מראש את המבוקש ולא יסור ממנו ימין או שמאל.

ניהלתי עם 'הלבן' התכתבות ארוכה בתיבה האישית, בעניין זה ובעניינים אחרים, ודרשתי ממנו לחזור בו מהאשמתו, שמטילה ספק ביושרה שלי, גם המקצועית וגם האישית. וכל עוד לא יעשה כן, לא אגיב יותר לדבריו. אם ירצה יוכל להביא את חילופי הדברים בפני הציבור.

ובאשר לקנטרן המסתתר מאחורי השמות 'שמערעלע' ו'אשלא רברבא' (שמן הסתם חד המה). יש לי השערה מבוססת מי האיש ומה מניעיו, ועל כן לא אתייחס לא אליו ולא לדברי אחרים שינסו את כוחם ויבקשו לגרור אותי אל בוץ ההשמצות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2006 16:00 לינק ישיר 

אין לי בעיה בהתכתבות האישית בינינו, והרי היא למראה עיני הקוראים, שישפטו בעצמם:

תקותי חזקה שאתה מבין לרוחי, ואינך לוקח את סגנוני באופן אישי.
אמנם אבוא בזה להעיר בנושא הבריחה והגלות:
כתבתי בתחלת האשכול, שגירסתם שלהם שהוא מת בפטרבורג בשבת תקצ"ה, בודאי אינה נכונה.
ענית לי, שמעולם לא ראית מסמך שיהי' כתוב בו שהוא מת בשנת תקצ"ה.
משום מה איני מצליח לאתר בידי את המסמך הזה.
דומני שהוא הוא המסמך המועתק אצלך בע' 80, שחסרה אצלך המילה האחרונה: ונפטר בסנט פטרבורג בשנת 1835.
התוכל לברר זאת?
איני צריך להבהיר לך עד כמה חשוב פרט זה, לאישור גרסתו של גוטלובר, לעומת גירסתם הם.

מאן דלא חזינא קא מברכינא!
אני מודה ומתוודה שהופתעתי, לא רק מסגנון דבריך המשתלחים בי שלא כהוגן, אלא בעיקר מתוכנם. בדרך כלל, כשכותבים נגדי באופן אישי, אני נוטה לקחת את הדברים באופן אישי, ולהגיב בהתאם. אקווה שתמצא דרך לחזור בך מהאשמתי בזייפנות זדונית (להוציא מטעויות ושגיאות).
ברור לי שלא כל דבר שאתה חושב, אתה גם יכול לכתוב - אבל ההיפך? אני מפקפק אם השקעת מידה של מחשבה בדברים שכתבת נגדי, או שמא מידת הכעס גברה עליך.
אך נעזוב את ההיבט האישי.
אני מייגע מוחי ואיני מצליח להבין כיצד 'הסיפור האמיתי' העולה מן התעודות וממכתב האחים מחזק את גרסת הריי"ץ על הוויכוח ועל הבריחה. הרי ברור לחלוטין מהתעודות שמשה עמד מרצונו הטוב לכל התהליך המביך הזה ולא ברח כלל.
האם אתה באמת מאמין שמשה הוזמן לשיחה פילוסופית עם פוזאנוב? ושבאותה שיחה כפתו את משה, החזיקוהו בכוח ויצקו לפיו פונץ' בניגוד לרצונו? צריך לשם כך מידה גדולה במיוחד של אמונת צדיקים, תמימות או היתממות.

ולשאלתך: מיהרתי וצלצלתי למר איליה לוריא, שברשותו מצוי העתק מן המסמך הרוסי המדובר, שחיבר משה ברלין. הוא חזר ובדק את המסמך והודיעני שהוא מסתיים כפי שציטטתי ולא החסרתי מאומה, ולא נרשם שם תאריך מותו כלל.
לגוף הענין איני מבין כיצד תאריך זה מסייע לגרסת גוטלובר.ועד שאתה מיישב זאת - עליך ליישב תמיהה גדולה יותר, שהרי על פי מסורת חב"דית אחרת (של הישיש) נפטר משה בשנת תרט"ו (1855).
א) לא כעס עליך, כי אם אכזבה עמוקה. זה שנים שאתה עוסק בפרסום הנושא ללא תועלת וללא הגיון, מלבד הרצון המושגה להוכיח שמחלתו של בנו של בעל התניא התדרדרה עד כדי כך. ומה רצית ללמוד מכך? שאדמו"ר מוהריי"צ ניסה לטשטש את העובדות? נאמר שאתה צודק, אז מה העול בזה? האם באמת היית מפרסם פרטים כאלו על הוריך וזקניך?

ב) אני חוזר ושואל, ואשאל שוב ושוב, עד שאקבל מענה ברור: מדוע בכל המשך הדברים והבירורים האובייקטיביים כביכול, התעלמת מהעובדה שאדמו"ר האמצעי כותב, ושהואמת בשעתו בבית המשפט, שר' משה הלך לבית פוזנוב רק לשיחה (פילוסופית), ושם השקוהו לשכרה והחתימוהו על כתב שלא ידע מה כתוב בו!? מדוע אין שום זכר לכל זה בכל הספר שלך?

ג) מדוע אתה בונה על שאר המסמכים של הממשל והמשטרה והכמורה, שכאילו הוא ביקש להחליף לאמונה שלישית, בשעה שברור מתוך המסמכים שהם זייפו הכל מתחלה ועד סוף, הן בכתב הראשון שהחתימוהו עליו, והן באירוע ההטבלה.

ד) אם אמנם לא כתוב במסמך ההוא 1835, אזי המסמך שאני ראיתי הוא דומה. ומשם מה זכור לי שהוא נכתב בשנת 1855 (ולא 1853). ומה אעשה שאיני מצליח לאתרו אצלי כעת.

ה) הקשר לגוטלובר הוא, כי ברור שמה שכתבו שהוא מת אצלם ב1835 הוא שקר, שהרי כבר מ1821 אין שום משמעות שהיה אצלם. ואילו גוטלובר מספר שפגשו בשלהי שנות ה20. ואפילו אם נקבל את דבריך, שאפשר גוטלובר טעה. הרי ברור מהדברים שהיה ידוע אז באותה שעה (כשעדיין חי אביו), שר' משה הוא בגלות. ולא אצלם בפטרבורג.

ו) עובדה היא שיש כאן 3 מקורות בלתי תלויים זה בזה, על הגלות, ולא מדובר במקורות שנכתבו לפרסום, והם גוטלבר והישיש וחייקין. מדוע אתה מסתפק בהם? כיון שהאריכו את שנותיו מדאי הרבה שנים? אז אולי הוא נפטר בשנת תרט"ו?

ז) האם הבקורת שלך היא על אשר מעתיקי השמועה הוסיפו פרט זה פה או שם, או על אשר יש אי איזה אי דיוק בתאריך?

ח) אחזור לראשית דברי, אשר הסיכום שציטטתי, ושחזרת עליו שוב ושוב, ובכל הזדמנות במשך כמה וכמה שנים, יחד עם העלמה מכוונת של גירסת אדמו"ר האמצעי, שתואמת ביסוד הדברים עם גירסם אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע, הוא מעוות לא יוכל לתקון. ועליך לחפש דרך איך לתקן הדבר.
תחושתי הברורה שלא קראת היטב את מה שכתבתי, ואם קראת לא הבנת, שאם לא כן היית עומד על ההבחנה הברורה שעשיתי בין שיטת 'בית רבי' (לטשטש את האמת; וכדבריך 'האם היית מפרסם פרטים על הוריך'), לבין שיטת הריי"ץ (להכחיש ולבדות).
העובדה שאתה חוזר שוב ושוב על אותם משפטים ואותן שאלות אינה הופכת את דבריך לצודקים או משכנעים (אא"כ אתה מבקש לשכנע את עצמך).
אתה כותב שהתעלמתי מדברי האדמו"ר האמצעי. האם אין גבול להעמדת הפנים ולהונאה? הלא מכל מבחר המסמכים שעמדו לרשותי פרסמתי את מכתבו בנספח מיוחד, ואיך תאמר שהתעלמתי מדבריו! לא זו אף זו שהבלעתי את העובדות שבמכתב בתוך התיאור בעמ' 72-71. אם – כדבריך – הייתי רוצה לזייף ולבדות, מי הכריח אותי לתרגם ולפרסם את מכתב האחים? הרי יכולתי להטמינו בעמקי הארכיון יחד עם עשרות המסמכים האחרים שלא פרסמתי. האם אתה ברצינות חושב שהצנעתי מסמכים שאינם תואמים את השקפתי? צריך מידה גדולה של רשעות להאשימני בכך.
אני מניח שאם אשאל אותך: האם התכוונו האחים ברצינות כאשר כתבו למטרופוליט הקתולי 'כבוד קדושתו הרמה' (שלוש פעמים), תסכים איתי שכתבו כך רק מפני הכבוד והנימוס, ובלבם כלל לא האמינו בקדושה זו, וממילא פרט זה במכתבם אינו 'אמת'. האם עלי להאמין לכל פרט אחר שנרשם במכתבם כאילו היה תורה למשה מסיני? לחלק כן, לחלק אולי, ולחלק לא בהכרח.
דבריך על 'הגלות' אינם מעלים או מורידים, ואינם נראים לי משכנעים כלל (ואל תטעה לחשוב כאילו איכפת לי 'להודות' שמשה הלך בגלות ומת כיהודי. אדרבה!).
ברור לי שמוחלט אצלך מלכתחילה שלא ייתכן שבנו של בעל התניא יעשה דבר נורא כל כך, וגם אם עשה - הרי שעשה זאת בחוסר רצון ובכפייה, ומכל מקום סופו היה טוב וחזר בתשובה שלמה. ברור לי שאינך מוכן אפילו להודות באפשרות אחרת, ואתה מחפש הוכחות לכך על העצים ועל האבנים ומן הגורן ומן היקב. זו זכותך המלאה, אך הוא שאמרתי, שצורת חשיבתנו ודרכי עבודתנו במחקר ההיסטורי כנראה לא ייפגשו, וחבל.

חפשתי שוב ושוב בע' 72, ולא מצאתי אף מילה או רמז, שלטענת אדמו"ר האמצעי, ר' משה לא ידע על מה הוא חותם. ושלטענת אדמו"ר האמצעי הוא נלקח בעל כרחו. וכי הוא החתים אותו אחרי שהשקה אותו בפונש. וכי לטענת אדמו"ר האמצעי פוזנוב שלח את ר' משה אל הכומר בליווי חיילים, לאחר שגילח את זקנו ואת פאותיו. וכי לטענת אדמו"ר האמצעי הובאו הוכחות על כך לרשויות הפלך, שבדקו שאמת הם דברי אדמו"ר האמצעי. ואשר הוכחה טענת אדמו"ר האמצעי "שאין לו מושג על מטרת ביקורו אצל מר פוזנוב".

שום רמז לא מצאתי על כל הפרטים האלו, לא בע' 72, ולא בשום מקום אחר בספר.

"[...] במהלך חודש ספטמבר נשלחו לשלטונות פלכי מוהילב וּויטבסק מכתבי תלונה, הן מטעם ראשי הקהילה היהודית של ויטבסק הן מטעם האחים האדמו"ר דוב בער ור' חיים אברהם. מדיווחים שונים על מכתבים אלה (רק מכתב האחים השתמר, והוא מובא להלן בנספח; מכתב ראשי הקהל אינו בנמצא) ניתן להעלות כמה קווים המאירים את הרקע הסבוך והמפותל של הפרשה, שמהלכה ופרטיה היו שנויים במחלוקת ולא היו מחוורים לחלוטין אפילו לנוגעים הישירים בדבר.
[...] פוזנוב התגורר, כנראה, בבית אבן שהיה שייך למשפחת אישתו של משה, ומסיבה שאיננה ידועה נצטווה על ידי בני המשפחה לעזבו ולעבור לבית עץ באותה חצר, שהיה בלי ספק נוח הרבה פחות. הקצין ביקש – כך מספרים האחים במכתבם – לנקום במשה על עלבונו, ובהזדמנות שנקרתה לפניו, כאשר אשת משה (שמן הסתם היתה אחראית על שמירתו של בעלה) נעדרה מן הבית, הוא שכנעו לסור לדירתו כדי לשתות תה. אלא שלא היתה זו מסיבת תה – פוזנוב השקה את משה לשכרה בפּוּנש, ולדברי תעודות אחרות גם האכילו במאכלות אסורים. אחר כך החתים הקצין את משה על מכתב, שבו הביע את רצונו להתנצר ולהיות קתולי. עובר לעשייתו גילח פוזנוב את זקנו ופאותיו של משה ושלח אותו, בליווי חיילים, אל הכומר המקומי. אף הוא לא התמהמה, ולמרות שידע על מחלת הנפש ממנה סבל רב העיירה, קיבל אותו תחת חסותו ולאחר כמה ימים ערך את טקס הטבילה.
ב-8 [20] בספטמבר 1820 התקבל מכתב תלונה בחתימת שני אחיו של משה בלשכתו של הכומר סטניסלב סִיסְטְרֶצנְייֶבִיץ בּוֹהוּש[...] בעת כתיבת המכתב עדיין היה משה ברשותם של בני משפחתו ומטרתו המוצהרת של המכתב היתה השגת הגנה מפני ניסיונות נשנים של הכומר אליאשביץ' והקצין פוזנוב להטביל את משה. אגב כך סיפרו האחים על מחלתו ארוכת השנים של משה (גם מתעודות אחרות עולה שסימני המחלה התגלו בו כבר בשנת 1802), ועל ניסיונותיו הכושלים של אביהם לרפאו. אכן, הם מציינים, היו תקופות קצרות שבהן הוקל סבלו, ועד 1812 היה בריא בדרך כלל. השינוי חל בימי מלחמות נפוליאון, כאשר נלקח משה בשבי הצרפתי. הוא הוחזק במאסר בשקלוב, הואשם בריגול ואף נדון למוות, אך כשהבינו שוביו שהוא מעורער בנפשו שחררוהו לחופשי. בתשובתו הלקונית לאחים, שנשלחה באמצעות אב כנסייה מוויטבסק, ענה המטרופוליט הקתולי שבשלב זה אין הוא מוכן לדון על בריאותו של משה."

נוסף על פיסקה ארוכה זו הובא המכתב כולו בלשונו המקורית בספר (והרי משם אתה יודע עליו!) בעמ' 134-133.

יכול אתה לבוא בטענות אלי שלא מיציתי כל מילה וכל תג וכל פסיק במכתבם – זו ביקורת ראויה ומתקבלת. בספר שאתה תכתוב מן הסתם תיתן משקל גדול יותר לדברי האחים, ותמעיט במשקלן של העדויות האחרות שנאמרו מפי 'צרועים וזבים'. אך אמור לי ביושר לב: מה לא הגון בפרפראזות שעשיתי מתוך מכתבם של האחים? איך נואלת להאשימני בזייפנות ובטשטוש ובהעלמת עובדות?
עיון נוסף במכתב התלונה של שני האחים של ר' משה (האדמו"ר דובער ואחיו ר' חיים אברהם), מורה, כי לטענתם, ר' משה מעולם לא הביע רצונו להתנצר, כי אם הובא "בעל כרחו" לדירתו של המפקד פוזנוב, "כביכול על מנת לשתות תה". שם הושקה במשקה המשכר, ואז החתימו אותו על הנייר שהכינו עבורו.
במכתב הנזכר מספרים גם אשר "הובאו הוכחות לכך", ואשר ר' משה "אובחן כמטורף שאין לו מושג על מטרת ביקורו אצל מר פוזנוב".
על פי כל הפרטים האמורים במכתב הזה, כי כל כתב הצהרת ר' משה על רצונו להתנצר זוייף על המפקד והכומר. ועל פי הפרטים המבואר בשאר המכתבים, שגם מסמכי טקס ההטבלה נכתבו בזיוף.
אם כן יש מקום לאשר את "עיקרי" דברי המסורת שנמסרו על ידי האדמו"ר מוהריי"צ נ"ע (שכנראה שמע אותם בתוך המשפחה, איש מפי איש), אשר הפגישה הראשונה בין ר' משה לבין המפקד והכומר היתה לצורך שיחה או ויכוח בנושאי הדתות. אלא שמשם נלקח שלא מדעתו לבית הכומר. ואשר בסופו של דבר ברח משם, והלך לגלות.
אינני נמצא במו"מ קואליציוני איתך, ולכן אין לי עניין להגיע ל"נוסח מקובל" המוסכם על שנינו. צר לי אך הדמיון בין מכתבם של האחים לבין המסורת של ריי"ץ על הוויכוח והבריחה נמצא רק בראשך ולא בשום מקום אחר, וחבל שאתה גורר עצמך לסימטאות שאין להן מוצא.

כך או כך, לא אמשיך להתדיין איתך כל עוד לא תודה לי בלי כחל ושרק, במפורש ובלי התחמקויות, ונגדה נא כל יושבי הפורום, כי בחפזונך האשמת אותי לשווא בזיוף זדוני ובהעלמת עובדות.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/8/2006 21:11 לינק ישיר 

אין רצוני להכניס ניקי בין ההרים, הר לבן מכאן והר אסף מכאן, רציתי רק לצטט דברי מגדל עוז המפורסמים על רמב"ם הלכות יסודי התורה פ"א, שכמדומה לא צוטטו לא בספר ולא באשכול:

לדעתי שר"מ ז"ל ידע בהם [בתורת הנסתר. א"מ] בסוף ימיו שאני מעיד שראיתי בספרד ארץ מולדתנו כתוב במגלה של קלף ישן מיושן ומעושן לשון זה. אני משה ב"ר מימון כשירדתי לחדרי המרכבה בינותי בענין הקץ וכו', וקרובים היו דבריו לדברי המקובלים האמיתיים שרמז רבינו הגדול הרמב"ן ז"ל בתחלת פירושו לתורה. גם ראיתי תשובה אחרת ממנו והיה ז"ל מגיד בה שהתחיל לפרש הגדות על דרך נסתר כאשר ייעד מזמן וכשחזר על הדברים ראה אותם נסתרים כבתחלה לא עלה בידו פרסום בהם אלא כמעתיק מלשון ללשון וכמדומה לו שטבע אלה הנסתרות להיות נעדרות מלפרסמם ה' בם סיני בקדש ולכך לא גמרם וגנזם. וזה מפורש לרז"ל מן הפוסקים יהיו לך לבדך ואין לזרים אתך ועוד כתיב כבשים ללבושך כו' כדאיתא במסכת חגיגה. וכמה דרכים יש לי לברר בשידע בנסתרות אלא שקבעתי מקומן בחלק השלישי בע"ה כד"ן. שוב מצאתי בבית גנזיו תשובות שהשיב בחייו על אנשי מעשה כששאלו ממנו מקצת ההגדות כמו שכתבתי שכוונתו היתה לכך אך לא ניתן ליכתב אז שמחתי אמרתי הנה באתי במגלת ספר כתוב עליה. עוד מצאתי לו בעניני המשכן שנתן טעמים בהם כמו האדנים.

גם מחבר זה קשה היה לו להתמודד עם העובדה שגדול חכמי ישראל לא [רצה ל]הכיר תורת הנסתר, יש לו לכך פתרונים שניים:

1. ידע בהם בסוף ימיו, ובשפת פרופ' אסף תיקון.

2. כמה דרכים יש לי לברר בשידע בנסתרות, הכחשה של פרופ' אסף.

3. כל שאר המחברים שלא טפלו בשאלה נקטו בשיטת העירפול.

מזכיר את מאמרו של י"ש שפיגל בישורון ז, מאמר אמר אליהו, הוא מביא כמה סיפורי חסידים ש"חפשו בדפוסים ישנים ומצאו כתוב" כפי שאמר הרבי, במיוחד הצעת צדיק או צדיקים לקיצור צ' במקום ציבור. ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נאחז בסבך - דוד אסף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 21 22 23 ... 59 60 61 לדף הבא סך הכל 61 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.