בית פורומים עצור כאן חושבים

נאחז בסבך - דוד אסף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2006 09:53 לינק ישיר 

ר' דוד,

ראשית, יש לציין את המקור: בית יוסף יורה דעה סימן שמה בשם המרדכי במועד קטן (סי' תתפו) והגהות מיימון בפרק י"א (דפוס קושטא ה"ב), שכתבו שרבינו גרשום נתאבל על בנו שנשתמד. וכתב הבית יוסף אמנם אין ללמוד ממנו דלאפושי צערא הוא דעבד שלא זכה לשוב בתשובה.

א. בזכרונותיו של הרב מזא"ה (כרך ג' עמ' קפא-ב) הוא מספר שצוויפל הוכיח פעם שאין מקור למנהג זה אלא מדברי הגהות מיימוניותעל מנהגו של רבינו גרשם הנ"ל, וטעות היא בהבנת התשובה, שרבינו גרשם התכוין שצריך לשבת שבעה אחרי מותו של הבן אף שהוא השתמד, ולא שצריך לשבת שבעה על השתמדותו. ושהמשכילים עשו מטעמים מ"הלכה" זו שאין לה זכר בתלמודים.

יש להעיר, שבמקור מפורש שהתאבל י"ד יום בדרך קל וחומר, ואם הוא על מיתתו לכאורה לא היה לו להתאבל עליו יותר מהרגיל; אלא שצריך לפרש הכוונה, שכשמת התאבלו על שלא זכה לעשות תשובה (וכן נראה בלבוש סי' שמה סעיף ו), ואם כן בכל מקרה יש כאן מקור לאבלות על ההשתמדות (וראה עוד שבט סופר שלהלן).

ב. בהמאסף (שנה ז חוברת ה סי' סא. כך ציין בזכר שמחה סי' קנז, אך לא מצאתי שם) דנו בארוכה במקורות ההלכתיים של הענין. בשו"ת שבט סופר (יו"ד סי' קח) העלה שאין כל חיוב הלכתי כזה, אבל לבכות ולקונן וכו' ודאי ראוי לאב ולאם, ואף זה לא לשאר הקרובים. (תשובה זו מאוד מקיפה, אם אין לך את הספר שלח לי באישי את האימייל שלך ואשלחנה לך). וראה עוד וילקט יוסף שנה ה סי' קלט. ובשו"ת מהר"ם מרוטנבורג (סי' תקמד) כתב שאף שרבינו גרשם נהג כך, אין הלכה כמותו אלא שמרוב אנינות עשה כך.

ג. המקור ההלכתי הברור ביותר, הוא בחכמת אדם (כלל קנו ס"ו), שכותב שמדברי ההגהות אשר"י נראה שישבו שבעה עליו מיד כשהמיר. תוקן על ידי - בןאישאחד - 04/08/2006 10:30:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2006 10:44 לינק ישיר 

דוד _אסף

לגבי שאלתך הראשונה, הרי 2 ציטוטים מדברי הפוסקים.

"מיהו בשעת השמד שמעתי ממורי הרב ר' שמשון זצ"ל שרבי גרשום נתאבל על בנו כשנשתמד ארבעה עשר יום ק"ו לשכינה י"ד יום" .
ספר אור זרוע ח"ב - הלכות אבילות סימן תכח

"כתבו הגהות אשיר"י פרק אלו מגלחין (סי' נט) ... רבינו גרשון נתאבל על בנו שנשתמד ארבעה עשר יום קל וחומר לשכינה ארבעה עשר יום עכ"ל" .
בית יוסף ( יו"דסימן שמה  ד"ה וכתוב עוד)

אך מהקשר הדברים  משמע שהדיון הוא על אבילות לאחר מיתה ולא לאחר השמד .

ובשו"ת ציץ אליעזר (חלק י' סימן מא) האריך בזה, ואולי אין הספר תח"י, אעתיק כמה  שורות רלבנטיות:
"וראה בשו"ת רדב"ז ח"ג (סי' תקנ"ח) כתוב בלשון ומה שהתאבל רבינו גרשום על בנו מומר כשמת לאפושי צערא הוא דעבד שלא זכה שישוב בתשובה בימיו, ומדלא כותב שאין ללמוד ממנו או שאין הלכתא כוותיה משמע לכאורה שסובר דהיכא דלאפושי צערא הוא דעבד מפני שלא זכה שישוב בתשובה בימיו מותר באמת להתאבל ושאפשר שפיר ללמוד דבר זה מעובדת ר"ג.

והט"ז פירש כנראה גם כוונת הג"א הנ"ל במו"ק שהעובדא היתה לאחר שמת שכותב (בסימן ש"מ סק"ג) בשם הגהות אשרי סוף פ' אלו מגלחין רבינו גרשון ישב על בנו שהמיר ומת י"ד יום דק"ו לשכינה י"ד יום. ועיין בחכמת אדם (בס' קנ"ו סעי' ו') שהוא פירש דמשמע מהג"א שזה היה תיכף כשהמיר, אבל כותב דהמעיין בב"י משמע שישב עליו י"ד יום כשמת ושהט"ז כתב בפירוש שהמיר ומת ע"ש, ואנו הוספנו להוכיח כן מכמה מקומות בדברי הראשונים שמובאת עובדא זאת וכנ"ל, כן פירש כזאת העובדא גם הלבוש (בסי' שמ"ה סעי' ו') שכותב ומצינו בחד גברא רבה שהתאבל על בנו שהמיר דתו ומת והתאבל י"ד יום שאמר ק"ו לשכינה י"ד יום לא משום אבילות עשה כן אלא משום צער עצמו שנצטער על שלא זכה לשוב בתשובה ואבד גופו ונפשו עיי"ש.

וא"כ מדמצינו שהפוסקים הביאו עובדא זאת בדבריהם ופירשוה שזה היה כשמת נלמד לכאורה מזה שאפשר ללמוד מזה הלכה למעשה, [דאל"כ לא היו הפוסקים מזכירים לחנם לפרסם עובדא זאת שאירע אצל גברא רבה כזה כמובן] שמי שאינו מוצא נוחם לנפשו אם לא יתן ביטוי לצערו הנפשי על שלא זכה שקרובו שחייב באבילותו ישוב בתשובה מבלי שישב עליו באבילות. מותר לו להתאבל."
 ציץ אליעזר חלק י' סימן מא

וכ"ז לגבי שאלתך הראשונה.

לגבי שאלתך השניה, לא ראינו מעולם מי שיושב שבעה אחר בן שנעשה חילוני, שהרי יש כיום משפחות רבות שאחד מהבנים מתחלן, ומעולם לא שמענו שמישהוא ישב ע"כ שבעה ככל הלכותיו ודקדוקיו.

ואמנם שמספרים על אחד מגדולי אדמורי הדור שעבר שנהג כן על בת שנהיתה חילונית,, אך מנהג רבים ודאי שאינו כך,

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 04/08/2006 10:52:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2006 10:48 לינק ישיר 

מוזר, כי כתבתי תשובה והנה היא נעלמה.

אנסה לשחזר, אם כי לא היה לי הרבה מה לומר.

בעניותי, לאחר שקראתי את הפרק הארוך בספרו של אסף, יצאתי עם מסקנה, גם אם טנטיבית (=לא ודאית לגמרי) שר' משה המיר את דתו. אם כי, כאמור, אין להאשימו בזה בגלל מצבו הנפשי, וכפי שכבר כתבתי, חיטוט בפרשיה כזו אינו נראה נאה.

הלבן בנה בנין מכובד מאד כדי להראות שההמרה הראשונה לא היתה אמיתית, אלא בכפיה. וזה מאד יתכן.

לא שזה משנה הרבה, אבל זו הרגשה טובה יותר.

גם איני מתמצא בדיני הטבלה, ושמא לזרוק מים על אדם, פאגאן לפי הגדרתם, מספיק כדי להפוך אותו לנוצרי? אולי גם להם יש "מזכים לאדם"?

אמנם יש נקודה שהלבן לא הצליח לפתור. והיא פרשת ההמרה השניה.

אפשר לומר: איני יודע למה. אבל טענה זו אינה יכולה להוות תשובה לסברה שר' משה המסכן ביקש מעצמו לעשות זאת.

לומר שימציאו זאת, זה נראה רחוק. אין אדם ממציא דברים שלא מועילים לו.

מדוע אם כן הלבן מעדיף את האפשרות של "איני יודע"?

בעיני זו הנקודה. אני סבור כי יש לו הנחת יסוד שאין לאסף. הוא מניח שלא יתכן שליהודי צדיק, ועוד בנם של צדיקים שיש לו זכות אבות, יוכל לקרות כמקרה הרע הזה ועוד מרצונו.

לכן כל פירוש אחר עדיף.

ובמסגרת הנחות היסוד בעולמו של הלבן, זה סביר יותר.

אם כן חוזרת השאלה אלי. אני גם כן מתגורר בעולם הזה על הנחותיו, אז מדוע איני מאמץ את גישתו?

אני מתאר לעצמי שיש כאן הבדל נוסף. אני מניח שאדם יכול להיות כהן גדול ואחר כך צדוקי, ולכן הוא יכול להיות בן למשפחת אדמורים מפוארת ועדיין להתקלקל.

לגבי שאר המגיבים שאינם מוסיפים מאומה פרט להסכמתם או אי הסכמתם עם אחד הצדדים, בלא נימוק.

כיון שאיננו אוספים כאן חבר מושבעים, שיביעו את התרשמותם, חוששני שמישהו יצטרך לעבור ולמחוק את כל המיותרים האלו.

אז למה להטריח סתם? אל תכתבו אם אין לכם מה. והקוראים כאן אינם מתרשמים כלל מהודעה לא מנומקת.

נגינותי

ברוך השב. אני רואה שבאת ובידך ראיה. חוקר מסויים לפני כך וכך שנים העיד שאין בידו שום מסמך על פרשת ההמרה.

יפה. זה משקף מן הסתם את המצב אז.

ומה תגיד היום, כשיש מסמכים? או שמא כולם מזוייפים הם?

(הייתי מצרף סמיילי, אבל לא כאשר דנים בנושא שהוא בנפשו של האדם).

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2006 11:10 לינק ישיר 

מיימוני, לא מדובר כאן בעוד חוקר, מדובר כאן בחוקר החשוב ביותר של יהדות רוסיה. אין ספק שהוא ראה את כל המסמכים, ובכל זאת הוא חזר בו מכל סיפור ההמרה, ולכן לא נכנסה פרשה זו בספרו.

כי אין שום הסבר הגיוני מדוע לא הכניסו לספר על משומדים ברוסיה את סיפורו של "המשומד המפורסם ביותר".  ובפרט שאותו הסטוריון פירסם את הסיפור באחד מכתבי העת, זמן מה לפני הוצאת הספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2006 13:24 לינק ישיר 

מיימוני
א) לאחרונה, כל פעם שאני כותב משהו, אז לפני המשלוח אני שומר זאת בלוח זכרון, כי לפעמים, בלחיצה על משלוח נאבד הכל לנצח.
ב) נכון שר' משה היה צדיק וטהור כל ימיו (אף שהיה עתים חלים כו'), ונכון שהיה בנו של קדוש וטהור. שהיו לו זמנים שלא היה שפוי.
אמנם בנוסף לכך:
כשאתה רואה אדם מהשוק, שלוקחים אותו בכח לשיחה, ואח"כ משכרים אותו, ואח"כ מזייפים מסמך ומחתימים אותו, ואח"כ גוזזים את זקנו ופיאותיו, ואח"כ לוקחים אותו ע"י חיילים לבית הכמורה, ואח"כ בית המשפט מכריח את החזרתו לחיק המשפחה, ופתאום צץ לך מסמך שבו מבקש להחליף לדת שלישית, משהו נראה פה חשוד. ואיני חושב שמסמך כזה היה עומד בפני בית המשפט.
מה גם שהוא כבר הוכיח את עצמו, שבשעה שהוא עומד בלחצים, הוא מאבד את שפיותו.
ג) הריני מודה ומתוודה לפני כל עם ועדה:
בשעה שנודע לי שדוד אסף עומד לפרסם מאמר, ואח"כ ספר, אודות ר' משה, הדבר כאב לי מאד.
חוץ מהמסמכים החדשים שהתגלו, היו ידועים לי בפרטיות המסמכים הקשורים לזה, בין הנדפסים ובין אלו שעדיין לא נדפסו.
ולכן כאב לי מאד הדבר. ואת טענותיי בזה כתבתי באחד מההודעות הראשונות שבאשכול הזה, שהרי לכל היותר מדובר כאן בהנהגה בלתי שפוי של מי שהערערה שפיותו בגיל 35. ולכל היותר, ניסו בעל הבית רבי ואדמו"ר הקודם למרוח את הסיפור, כל אחד בדרכו. אז מה? ומה יש ללמוד מכך? ומדוע זה נושא שצריך לעשות ממנו ספר?
שיערתי בנפשי שכל הפרטים האמורים בסיפורו של אדמו"ר הקודם מדוייקים, אמנם לא ידעתי איך להתאים זאת עם המסמכים, וכתבתי על כך בתחלת האשכול הזה.
לא קבלתי את טענתו של נגינותי שהמכתב של אדמו"ר הקודם הוא מזוייף, הוא שלח אלי תצלום החתימה, ואישרתי לו שהוא ודאי כתב ידו הקדושה של האדמו"ר. אלא שעדיין חשודה בעיני דרך חתימת שם המשפחה.
לא הזדרזתי להשיג את הספר, כי ידעתי שהוא יגרום לי הרבה כאב לב בחנם.
עד שמישהו הביא לי את הספר והציע לי לקרוא.
לא יכלתי לדחותו וקראתי, ונדהמתי ביותר וביותר.
את תדהמתי כתבתי כאן בקול גדול.

לא כתבתי בסגנון מחקרי, כי לא מדובר כאן באיש מהשוק, כי אם באיש  שאני מרגיש אותו חלק מהמשפחה, כמוני וכמו רבים מאנ"ש לומדים מתורתו שכתב, רשימת דרושיו של אביו אדמו"ר הזקן. גם בספר הנ"ל יש תצלום עמוד של דרוש שהוא רשם, ועליו הגהותיו של אדמו"ר הצמח צדק, כי גם הוא היה עוסק בדרושים אלו שברשימותיו.

אסיים את התנצלותי זאת, בסיפור קצר:
פעם האשימו את מישהו בגניבה וגזילה ואונס ורצח.
הביאו אותו לבית המשפט, עמד העורך דין, וסיפר בפרטיות את כל פרטי הדברים שעשה אותו אדם, וביחוד הטעים את סיפורו בפרטי האונס והרצח.
קם אותו אדם והתחיל לצווח בקולי קולות, שקר, להד"ם, סתם נטפל אלי אותו אדם מסיבה צדדית שהחליט לנקום בי ובדה עלי סיפור בדים! וכך עומד וצווח בלי הפוגה.
פונה אליו השופט ואומר לו:
תראה, הנה העורך דין הביא לכאן את ההאשמה, סיפר אותה בפרטיות ובנחת ובקול נעים, שכולם הבינו אותו.
ואילו אתה עומד וצווח וצווח בלי הפוגה...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/8/2006 13:48 לינק ישיר 

תודה לבא"א ולבב"ר על המקורות, שבעצם לא ניתן ללמוד מהם מאומה הלכה למעשה.
תמה אני: הרי מאז ימי רגמ"ה ועד היום, ולאורך כל ההיסטוריה היהודית, היו עשרות אלפים של מומרים - רבים מהם מרצון, ולא מצאנו בספרות ההלכה שמישהו מציע לשבת עליהם שבעה כדת וכדין. כמובן שלא מצאנו ביטוי מפורש לישיבת שבעה למי ש'לא הולך בתלם'.
   ובכל זאת יש עדויות לקיומו של מנהג זה והשאלה היא איך יש להתייחס אליהן. האם אלה הן בדיות או שהן משמרות מנהג שהתפתח בחוגים מסוימים או בתקופות מסוימות, ואין לו ביטוי הלכתי פורמאלי.
לישיבת שבעה יש עדויות שהשתמרו בספרות היפה - למשל אצל שלום עליכם, שמספר שטוביה החלבן ישב שבעה על בתו חוה שנשתמדה, ןכן בסיפור אחר שלו על משומד ('כרטיס המזל'). יש גם עדויות לכך בספרות הזיכרונות, למשל יחזקאל קוטיק סיפר על ישיבת שבעה במשפחה של מתנגדים מושבעים שבנם היה לחסיד,  ויש עמדי עוד עדויות אחרות.
ולכן אני מניח שמדובר בחומרה עממית שצמחה 'מלמטה'. ועם זאת, אני תוהה  כיצד נהגה חומרה זו:  האם ישבו רק שעה קלה והיה לזה היבט סמלי בלבד, האם נלוו להבעת הצער גם סממנים ריטואליים (קריעה, קדיש וכו')?

בר בי רב - התוכל למסור באיזה אדמו"ר מדובר ומה ידוע על כך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2006 14:54 לינק ישיר 

דוד,

יש כן מה ללמוד מהמקורות שהבאתי - בכולם מדובר על קיומו של מנהג זה בפועל, ורובם שוללים את חיובו להלכה (מלבד החכמת אדם), מה שבהחלט מאשש את דבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 06:37 לינק ישיר 

איני רוצה להכניס ראשי בין צוקים ואיני מתמצא בנושא מהפרספקטיבה ההסטורית כלל, אך 4 הערות לי,

א. גדולי האומה החל מאברהם אבינו ויצחק בנו ובדורות מאוחרים יותר הרמב"ן ורגמ"ה ועוד רבים וטובים היו להם בנים שלא המשיכו בדרך אבותיהם, ואין הדבר מלמד מאומה על האבות, כך שלא ברור לי על מה המהומה. באם אכן אחד מבניו של בעל התניא לא הלך בדרך אבותיו הרי שזו טרגדיה משפחתית מצערת, אבל על מה עוד היא אמורה ללמד? ומה פה בדיוק הסקופ?

ב. כמי שמעיין בספר ליקוטי תורה לבעל התניא אשר בו רבדים פילוסופיים מדהימים, יכולני להעיד שהרשימות של בנו רבי משה בולטות באיכותן וניסוחן, ולטעמי אף מעמיקות יותר וביטויין שכלתני יותר מאלו של הבן רבי דובער או האח רבי יהודא לייב, כך שבהחלט כל יודע ספר יכול להתרשם שמדובר בגאון יוצא דופן. כך שהגדרה זו של הריי"צ לגבי האיש בהחלט מדוייקת וניתנת להוכחה גם כיום.

ג. זאת שרבי משה סבל ממחלת נפש לצד גאונותו, דומני שאין זה  דבר שבחב"ד ניסו להעלים שהרי הדפיסו בהו"ל החבדית הרשמית את איגרת אימו בו היא כותבת על מצבו הבריאותי.

ד. יש גם הסכמה ששהה תחת השפעה נוצרית תקופה כלשהי. אם כך נותר רק לברר אם היה זה בעל כרחו או ברצונו החופשי ומתוך בריאות נפשית. וכאן טוענת המשפחה מה שהיא טוענת, נדמה לי שמכלול כל המסמכים והרקע שלהם כפי שהוא ידוע כיום, אינו נותן לנו - בוחנים אובייקטיביים - מספיק כלים אמפיריים להפריך את גירסת המשפחה. כך שממבט מקצועי-אקדמי הייתי נזהר ממסקנות ללא ראיות מכריעות. 

במילים אחרות - הויכוח הוא האם האיש "התנצר" או "הועבר  לנצרות  בכפיה", לענ"ד זו שאלה שיש להפנות לפסיכיאטריים לאחר שנדע את הגדרת מחלתו המדוייקת, אם המדובר אכן בסכיזופרניה קלאסית, מקובל היום להגדיר משפטית את החולים בה כ"אינם אחראיים למעשיהם" כך שכותרת  או הצהרה כגון "משה בן רש"ז התנצר" טועה ומטעה, יותר נכון היה לומר "בנו החולה של רש"ז נוצל ע"י גורמים נוצרים". בכל אופן סיפורו של הריי"צ מפי חסיד ישיש בעקרון יותר קרוב למציאות המתבהרת (ואם פרטים הקטנים מדוייקים או לא אין זה רלוונטי, והם לא בהכרח מלמדים על מהימנות הריי"צ או כוונות נסתרות אלא יותר על דיוק וזכרון הישיש המספר לו) וכותרת ספרו של מר אסף פחות רצינית (גם כאן העובדה שהפרטים הקטנים ברובם נזכרים בספר בדיוק ראוי אינה חשובה, חשובה הקביעה בכותרת שהיא מעין הצהרה ומסקנה). אם כי איני מאשים חלילה את אסף בזדון כלשהו. יותר מסתבר שהתלהב ונסחף מקונצפט שפיתח לפי פרטים סנסציוניים שנגולו לפניו, ונשבה בדברים. דבר המצוי בקרב חוקרים הסטוריים תוקן על ידי - אמרי_בינה - 06/08/2006 7:27:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 08:55 לינק ישיר 

לבעל 'אמרי בינה': ניכר בדבריך שלא קראת בספר עצמו ואתה ניזון רק מחילופי הדברים השטחיים שבאשכול, ולכן אחזור בפעם האלף על כמה אמיתות צנועות:

1. הספר אינו עוסק רק במשה בנו של בעל התניא. אמנם זהו הפרק הראשון והגדול בהיקפו, אך לפניו יש מבוא עקרוני גדול, ואחריו יש עוד שישה פרקים אחרים, שעוסקים בנושאים שונים לחלוטין, שחלקם נדון כאן וחלקם לא.
  2. כל מי שקורא בספר (לא באשכול) בעיניים נכוחות מבין שעיקר העניין בפרשת משה אינו סיפור ההתנצרות עצמה, לה הוקדשו בסך הכל עמודים בודדים המנסים למצות את התעודות החדשות, אלא פרשת הטיפול ההיסטוריוגרפי בהתנצרות. כלומר, איך פירשו אותה אנשים שונים וחוגים שונים, איך הבינו אותה, איך כיסו והכחישו אותה ואיך טשטשו אותה– מאז התרחשה ועד היום. משה עצמו הוא אפיזודה היסטורית עגומה – כמה משומדים היו להוותנו בתולדות ישראל! – אך סיפור הגילוי והכיסוי הוא שמרתק, הוא שעקרוני, והוא שמאלף. על גבו הדווי של משה תלו– משכילים, מומרים, חסידים, היסטוריונים, סופרים ובעלי זיכרונות – משא הכבד מיכולתו הצנועה, שכן לכל מי שעסק בפרשה היתה סיבה 'מוצדקת' כביכול, לדרך טיפולו בה: היו שרצו להוכיח כי דרכה של החסידות מביא לאסון כמו שמד, והיו שרצו להציג את משה כדוגמה הרואית למרטירולוג המוכן להמיר את דתו בשל האמת שגילה, והיו שביקשו להשתיק את האירוע בשל המבוכה והבושה הנוראה, והפכו את משה לצדיק גדול ולתלמיד חכם שאין בלתו. וכל המניעים הללו הולידו סיפורים וסיפורי-סיפורים, לבנים, לשילשים ולריבעים, ושלל עדויות שונות ומשונות שחלקן אמת ורובן הגזמה ושקר. בכל העדויות הללו ניסיתי לטפל על פי דרכי ומיעוט שכלי, ובאמצעותן לשחזר את הפרשה מנקודת מבט של מחקר היסטוריוגרפי שמתעניין לא רק באירועים עצמם אלא גם בדרך ובסיבות שהביאו לתיאור האירועים. סמי מכאן 'סקופים' ועוד הבלים כאלה.
  3. מי שחושב שהיסטוריה היא רק 'מה שהיה', ולא מבין שמדע ההיסטוריה עוסק גם בשאלה: איך הבינו ואיך פירשו את מה שהיה, אינו מבין היסטוריה מהי. מנקודת מבט זאת, האשכול המכובד שלנו הוא המשך חשוב ומרתק לסיפורו של משה. חסידי חב"ד המשתתפים בדיון זה, ובראשם 'הלבן' ולהבדיל 'נגינותיי', על שלל שמותיו הבדויים, אינם חשים כי בְּמוֹ-מקלדותיהם הם ממשיכים את ה'סיפור' וכותבים את 'הפרק הבא'. בכוח תודעת השליחות המפעמת בהם, להגן על מורשת חב"ד היקרה להם מפני מהרסים כביכול מבחוץ, הם מציגים בפנינו התמודדות אפולוגטית והרמוניסטית עם חלק קטן מן הממצאים החדשים והישנים שהבאתי בספרי. התמודדות זו – שבכל זאת יש בה חידושים רבים לעומת מה שהיה מקובל בעבר – מניבה שילוב מופלא בעיני של אוקימתות תלמודיות ופלפולא חריפתא עם 'השבת מלחמה שערה' (ביזוי המחקר האקדמי והשתלחות אישית במחבר) – כל אלה מרתקים בעיני ואני תקווה שימשיכו במאמציהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 11:21 לינק ישיר 

תורתנו הקדושה אומרת "מדבר שקר תרחק" (שמות כ"ג ז').

כנראה שהכותב דלעיל מדקדק יותר בדברי המשומדים מאשר בדברי תורתנו הקדושה.

"נגינותיי" לא השתמש בניק אחר או בשם אחר באשכול זה!

כל דבריו של הכותב דלעיל בעניין זה שקר הם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 11:52 לינק ישיר 

מר אסף הנכבד,

אם אכן כך פני הדברים הרי שאני מבקש את סליחתך. אם כי ידעתי שאני מתייחס רק לפרק אחד בספרך.

אכן לא קראתי את הספר ורק התרשמתי מהנכתב באשכול, התקבל כאן הרושם שהגעת בספרך למסקנה שרבי משה שנאורי התנצר, ושחסידי חב"ד והריי"צ בראשם ניסו ומנסים להסתיר זאת ולשכתב את ההסטוריה. ועל כך הגבתי שלפי כל מה שהוצג כאן הרי עדיין לא ברור מה יקרא בסופו של דבר שיכתוב ההסטוריה, לומר שהתנצר או לומר שלא. גם לאור מה שהצגת כאן לא ממש הבנתי איך אפשר לייחס לריי"צ כוונות סילוף, כקורא אובייקטיבי התרשמתי יותר שהריי"צ כותב עליו באהבה והערצה סובייקטיבית ועל תלאותיו בלשון ציורית ומתאר את ששמע בילדותו מחסיד ישיש, קשה לי ליחס לריי"צ נסיון אינפנטילי להטעות במודע.

בכל אופן אם ספרך עוסק רק בהצגת הגיחוך שבעיוותי תקריות הסטוריות וזאת מכל הכיוונים האידאלוגיים משמאלים ומיימינים, מנצלי טרגדיה ציניים מול בני משפחה כואבים, הכל לפי מגמת הכותב. ואינך מסיק מסקנה כלשהי ואף לא מטה בעקיפין את הקורא להזדהות או נטיה עם צד כלשהו. אם כך הדברים, הרי שאני חייב בהתנצלות על שחשדתי שנחפזת להצביע על "שלל" הסטורי כביכול,  ועימך הסליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 14:10 לינק ישיר 

נגינותיי

אני שמח לשמוע שלא נכשלת בהתחזות.

אמנם עלי לציין לצערי שלא רק פרופסור אסף נכשל בחשד שווא, אלא גם אני, כל המנהלים האחרים, ונראה לי שרבים אחרים שקראו באשכול.

זו שיטה ידועה בפורומים להצטייד במספר ניקים כדי להביע תמיכה באיזה רעיון. ואם מתברר כי כל הניקים חדשים המה, החשד מתחזק.

אני שמח אם כן לגלות שזה לא נכון, וכי מדובר בכותבים אחרים לגמרי. במיוחד כיון שרווח חשד שמאחורי הניק שלך ואחרים עומד מחבר מחב"ד שנחשד בשיכתובים היסטוריים. וטוב לגלות שזה לא כך. והריני מתנצל בפניך בשמי ובשם הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 14:29 לינק ישיר 

בהמשך לכתיבתו של אמרי בינה ומענה המחבר, יורשה לי לשאול כמה שאלות (והפעם אנסה להתגבר על עצמי, להימנע מהתפרצות זעם, ולכתוב בסגנון נוח, כאוות נפש המחבר), ובזה תובהר כוונתי בהודעות הקודמות:

א) אחרי העיון בכל המסמכים, האם צודק הסיכום של המחבר "בנו הצעיר של רש"ז מלאדי, החליט להמיר את דתו, ובשנת 1820 מימש החלטה זו, והיה לנוצרי"? או שיש בזה איזשהו אי דיוק?

ב) אם נקבל שיש בזה "אי דיוק", האם המחבר טעה ב"אי דיוק" זה, או שהוא ידע היטב שהמסכמים מורים שזה לא מדויק, ומ"מ כתב בסגנון זה, בכל המשך הפרק, כדי שיהי' הספר יותר מרתק (כאמור בשורה הראשונה של הקדמתו לספר)?

ג) אם נקבל ששינוי זה נעשה כדי שיהי' הספר יותר מרתק, האם היה מודע לצער שיגרום בזה לחב"ד (כאמור בשורות האחרונות של הפרק הזה)? או שזה נעשה בתום לב?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2006 17:07 לינק ישיר 

בהתייחס לשורה האחרונה בהודעת "הלבן" -

אני אישית אוהב לקרוא כל מחקריו של אסף ולא משנה באיזה ענין (רק אתמול קראתי באיזה אתר מחקר מקיף שלו על הישיבות בפולין לפני מאות שנים, ושם אין שום שמץ של "רוע"), בעיקר בגלל הפיקנטיות שבהם, וכן מהתחושה של "הנה, האמת העירומה יוצאת לאור". אבל קשה לי להחיל עליו את ההגדרה "בתום לב".

לא קראתי את הספר, ולכן אינני יודע בבירור מהי בדיוק מטרתו. מתוך הודעותיו של הפרופ' באשכול זה, אני משער שהמטרה היא להוכיח את סילופי ההסטוריה ע"י החסידים (האם אין מגמה דומה אצל הליטאים?).

אבל זה ברור, שבעת שפירסם את מכתבו של ר' יצחק נחום, ידע שהוא מכאיב לחסידי בלז, וכשפירסם ספרו זה, ידע שהוא מכאיב לחסידי חב"ד ועוד. סביר שהוא גם נהנה מכך.
נ.ב. קוראי פורום זה יודעים לבטח, כי שיכתובי הסטוריה אינם מתחילים בחסידות דווקא. מי שמסופק בכך, יבדוק את הפלפולים של חלק מחז"ל על "כל האומר דוד/שלמה חטא..." וכיו"ב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2006 17:38 לינק ישיר 

מר מיימוני, כתבת:
<כיון שרווח חשד שמאחורי הניק שלך ואחרים עומד מחבר מחב"ד שנחשד בשיכתובים היסטוריים. >

נכון שמאחורי הניק ניגנותיי עומד בתקופה האחרונה (ורק בתקופה האחרונה, כי הוא שם המושאל) מלקט מחב"ד (לא מחבר). אבל אם תמצא בכל מה שהדפסתי מילה אחת של שיכתוב היסטורי, תקבל בקבוק פינלנדיה... לרוות את צמאונך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נאחז בסבך - דוד אסף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 23 24 25 ... 59 60 61 לדף הבא סך הכל 61 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.