בית פורומים עצור כאן חושבים

נאחז בסבך - דוד אסף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/12/2006 15:52 לינק ישיר 

לרבינו מימוני (אמנם לא קיבלתי מרות עדיין,   אך אני מכבד את המרא דאתרא כמנהג המקום)

הפורום בח"ח לא היה המקום אולי הראוי.    אבל איני כמוך המסוגל לכתוב ספרים שלימים בהשבעת קולמוס במהירות הבזק.
זה לוקח לי זמן.  והעדפתי לכתוב ב"וורד"   ואז אין הפורומים לנגד עיני ושלחתי לפורום הרגיל.   

הייתי צריך ללמוד ממך את אמנות הסיכום,  אעשה זאת עכשיו.

אתה אומר שמדיניות השתקה של חילונים לא מלמדת זכות עלינו.      חלילה וחס לא התגוננתי בכזו טענה "גם אתה רעים"   איני מאמין בהשתקה.    אנכי סקרן אוהב לדעת אני מאמין בזכותי לדעת וכמוני אני מאמין בזכותם של אחרים.   כמובן יש לדון בכל מקרה לגופו,  אני למשל הסתרתי מילדיי את את "העובדות" על מצעד התועבה והאסיר בני סלע, ממש טשטשתי והקהיתי והעלמתי,  וחשתי שזו זכותי וחובתי,   אני מביא זאת כדוגמא לשיקול של הצנעה חינוכית.    אבל בעיקרון אצל אני שים בוגרים בדעתם ושכלם,  הם חייבים להיות המחליטים לגבי עצמם.   

--אבל אסף נותן להבין מפורשות ובעקיפין שהוא חושף מנגנון המיוחד רק לגבי החבר'ה החסידית והחרדית.    האם הוא תמים? לא נראה לי.

לדעתי כל פרשנותו על משה שגויה.    אין הוכחות שמישהו בחב"ד ניסה להסתיר.   הם היו מודעים לעוגמת נפש מהאיש החולה.   המרה של איש כזה לאו שמה המרה.  מה עוד שמהעובדות והמסמכים עדיין לא ברור מה קורה,  גם אנשי הממשל אינם חושבים שהייתה המרה.  

--- אבל אסף נותן להבין שעובדת ההמרה היא  דבר מוכח לחלוטין,  הוא חשף חב"ד הסתירו,  לא ראיתי את החשיפה ולא ההסתרה.

גירסתו של הריי"צ אינה תואמת את העובדות.   אבל האם אסף לא קרא את זכרונותיו?  הרי אסף מודע וגם מדבר על כך שאין זה מקרה פרטני,  אלא הריי"צ בנה היסטוריה שלימה מסביב למשפחה המלכותית בחב"ד.      לא לי להביע דעה על זה, אני רואה את המציאות כמות שהיא.   אבל אסף יכול לומר לכל היותר   הריי"צ שיפה את ההיסטוריה של משה כמו שעשה לברוך אביו של התניא ועוד ועוד,  לא מספיק לו שמשה אינו אשם הוא רוצה את משה כאיש מעלה כאחד הגיבורים של איין ראנד.  וחסידיו רוצים לשמור על אמינות גירסתו,  זה סיפור אחר  ודיון אחר.  אבל אין לזה קשר עם השכחה והצנעה.

בהקשר לחוזה,   לא הבנת את דברי.    ברור שאיני רצה לשכנע שהיה שם משהו על טבעי.   איך אשכנע כשאיני יודע.  אין לי מסורת במשפחתי מה קרה,   שאר המקורות אינם בדרגת אמינות כה גבוהה וגם אינם ברורים דיים.    אמרתי רק החסיד בעל המסורת יאמין בנס,  ושאינו מאמין יחשוב שדבר מה טבעי קרה.   והדוגמא הטובה היא צדרבוים.

----  אבל אסף בנה זאת למחקר על סמך סאטירה גסה ושפילה שהוא מעניק לה אמינות כלשהי כגירסת זכרון ולא השתלחות חסרת מעצורים.    ממילא יש לו כבר השכחה והסתרה  וגיבורנו יחשוף מה קרה.     וכשהחומר אינו מספיק הוא מגבב השערות פרועות ועורך היקשים המלמדים על חוסר הבנה משווע בתורת חסידות.  בין התאבדות כמעשה פסול לשאיפה למסירת נפש מתוך תשובה הנחשבת כמעשה נאצל למשל רבי אלעזר בן דורדיא.   ולרכילות הזו הוא קרה משבר מבוכה ומחקר.

שאר הפרקים מעניינים פחות או יותר.   הפרק על ברסלב לאמפתיע כלל למי שיודע.    אמנם אינני מקדש כל מילה לא קראתי זאת בעיון, וגם יתכנו פרשנויות אחרות בהקשר ל"השתלטותם"  של הצדיקים.   אבל אלימות נגד ברסלב הייתה הרבה יותר ממה שידוע לפרופסור.     טובה הוא היה לנו אם היה חוקר מה היו מניעיה האידיאלוגים,   מה בתורת רבי נחמן עורר את רוגזם של צדיקים אחרים.     אבל שוב אין פה השתקה בברסלב יודעים זאת,  וכך גם בסקווירא שעד היום לא מחזיקים ספרי ר"נ בביתם סלונים קארלין ועוד כל מי שהיה נוגע בדבר.   

הפרק על האור החיים הוא דיון חשוב מה עושה אדם לאפיקורס.      פה יצוצו הבדלים ביני לבינך,    אני מוכן לדון בכך לחשוב.  ולבסוף גם אם מסקנותי יובילו אותי לכיוון כלשהו,   בכל אופן אקבל דעתו של הרבי מצאנז.   ואתה תחליט על סמך מסקנותיך.
אבל שוב זה נושא מעניין וחשוב, וצריך לבחון עוד מקורות.  אבל אסף גורר זאת לכיוון אחר ומחפש בעיקר את האינטריגות, כך שהכל נעשה מחוסר טעם.  כך גם בשאר הפרקים לא ראיתי איפה הטאבו הגדול.

אבל  מה שברור שלו אסף היה מכנס את חמשת הפרקים הללו, היו יוצא חוברת בינונית עלומה,  יתכן שאפילו עצכ"ח לא היו שומעים מזה.   ובכלל הכותרת הבומבסטית על פרקי משבר ומבוכה הייתה נתפסת כמגוחכת.   הלך המחבר הוסיף שני פרקים רכילותיים,  יצר רושם שהם שערורייתים.   והרי לך מרקחת אקדמית.

מכאן לבקורת על עצכ"ח.    הספר התקבל אצלכם בהלהבות כנושא בשורה כלשהי,  בדוק את תגובותיך הראשוניות.  אין בספר מה שהצדיק זאת,  למרות שהוא כביכול יוצא לגלות ןלחפור מעמקים שהשתיקה יפה להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2006 20:36 לינק ישיר 

ב"ה.

מיימוני יקר,

בהודעותיך האחרונות אתה מתייחס לכאבו ולצערו של הלבן. על עצם העובדה שהוא כאוב ומצטער, אין ספק. הוא עצמו כותב זאת.

השאלה היא בנוגע למהותם של הכאב והצער.

אתה מניח, בפשטות, ש"אנו חשים כאב כי איננו יכולים להבין כיצד לאדם גדול היה כזה בן. האם זה לא כשלון? האם זה לא מעיד שהוא אשם במשהו?"

אני, איני בטוח כלל ועיקר שזו אכן המהות. לא הוסמכתי ליצג את דעתו של הלבן, ואפשר אולי לבקש את הסבריו. אך, לפי עניות דעתי דבר זה, כפי שאתה עצמך כתבת, עם כל הצער והכאב על עצם הדבר, אין בו כדי להעיב או לפגום בגדולתו של האיש הנערץ. (אין לי כל כוונה לפתח דיון נוסף, אך יודעי דבר יודעים שגם בדורנו הייתה התמודדות לא נעימה (גם אם לא בעוצמה הזו) ואף אחד לא חש איום על גדולת שמם של האדמו"רים.)
לטעמי, יש כאן משהו שונה: לא דמותו של הגרש"ז נפסלת כאן, אלא אמינותם של דמויות חשובות, ובראשן הריי"צ. גם לרבים מאלו אשר לא עונים לתואר 'חסיד חב"ד', הריי"צ הוא אדם קדוש. גם אם לא קדוש, הרי לפחות שר וגדול בישראל, אשר פעל והפעיל רבות בנושאים שונים עם 'שתי רגליים על הקרקע', ולמצער אדם רציני.
לבוא ולהציג אותו כאדם צר אופקים, שקרן במודע, שמוכן לסלף עובדות ולהמציא סיפורים דמיוניים, כדי להציל בצורה ילדותית את שמו הטוב של מייסד תנועת חב"ד (שכאמור אין כל-כך צורך לגונן עליו במקרה האמור), וכתוצאה מכך נכתבו דברים קשים על כלל כתיבתו (מעבר לנושא ספציפי זה) - זה הרבה יותר ממצער ומכאיב. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2006 21:15 לינק ישיר 

ר' שמואל,

אילו כן היית עובר ביתר עיון על האשכול, לא היית מפספס את הדיון הנוקב בין חברי הפורום האם כדאי וראוי לדון בספר הזה בעצכ"ח. בכלל, אפשר מתוך אותו ויכוח לעמוד על צדדים נוספים של ותיקי הפורום. רציניים יותר ושקולים יותר משעולים מדבריך.

[אגב, איך ילדים באזורך מתוודעים לצעדות ואנסים שבארץ ישראל, עד שצריך כל כך להסתיר זאת מהם?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2006 21:35 לינק ישיר 

היות וספרו של אסף חשוב דיו כדי לפרוץ את החרם ההדדי בין הפורומים והתירו רבותינו מבחינת 'עת לעשות להשם' את הציטוטים מפורום למשנהו. אמרתי אבוא גם אני הקטן בסוד חיבור הפורומים ואצטט את עצמי מ'הפורום הסמוך'.

ר' שמואל

שפטת את הספר את לאור ראיונותיו של אסף לתקשורת.
אך צריך להפריד ביניהם.
את הראיונות צריך להבין בהקשר של פרסום ספרו. ככלות הכל, גם היסטוריונים צריכים להתפרנס ולשווק את ספרם. ואם לצורך כך צריך ההיסטוריון לתאר את עבודתו כעבודת בלשים למרות מאמצי החרדים להסתיר, ניחא.
גם מה שכתבת על ההבדל בין בנו של רש"ז שהתנצר למרות החסידות בעוד נכדי מנדלסון התנצרו בגלל דרכו, נכונים מאד.

אולם, לגבי הספר,הוא ספר היסטורי חשוב שחושף פרקים מרתקים ומאלפים בתולדות החסידות. כשלעצמי אני סבור שהפרק על ברסלב הוא החשוב ביותר בספר. אולם גם הפרק על תגובת ר' חיים מצאנז הוא מרתק.
לגבי הפרק על ר' משה: בניגוד למה שאתה חושב עיקר העניין שבו הוא לא בשאלת ההתנצרות, אלא בתולדות הזכרון ובתגובות הרבות שהסיפור מעורר מאז ועד היום. 

אתה גם מבלבל בין 'מעניין' ל'חשוב'. אתה מתלונן שוב ושוב על ההדים שהספר עורר משל כאילו היה הוצאת כתב ייד 'ליידן 'על הירושלמי.
אולם אף אחדלא מתיימר לחשוב שספרו של אסף הוא חשוב כ'בעלי התוספות' של א"א אורבך או תרגום 'מורה נבוכים' של פינס ושוורץ
אך מה לעשות ספרו של אסף קריא יותר ומרתק יותר מהספרים החשובים והמשעממים עד מוות של חוקרי כתבי הייד למיניהם.

ובכן, אנשים הם אנשים, ואוהבים לקרוא דברים מעניינים וקריאים.

ותיתי לו לפרופ' אסף שכתב ספר היסטורי מאלף הנקרא בנשימה עצורה. ואני הקטן ממליץ לכל באי הפורום דנן לקרוא את הספר (חוץ מהפרק על החוזה שאכן מיותר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2006 22:10 לינק ישיר 

הכאב הוא, שלאחרי סיכומו של שמואל:
מה המסקנות מכזה תיעוד ממשלתי,  יש לנו עסק עם אדם חולה רוב ימיו הזקוק להשגחה צמודה לצרכים מינימאלים,   משפחתו תומכת בו במסירות.   הוא נחטף מביתו בטענות שוא, ולמרות שלפי עדות כל רופאיו הוא חולה ואינו אחראי למעשיו הממסד הכנסיתי לא מוותר עליו  ושוב מוציאו מביתו למרות ייסוריו והתקפיו.  אני רואה בזה אנטישמיות צרופה כנראה בצירוף נקמנות מצד אותו קצין.

בא הסיכום של מיימוני:
אנו חשים כאב כי איננו יכולים להבין כיצד לאדם גדול היה כזה בן. האם זה לא כשלון? האם זה לא מעיד שהוא אשם במשהו? לפי גישה שהאב אחראי לנפש בנו, כך זה באמת נראה.

וזו כוחה של תעמולה הרסנית של עלילת דם, שחזקה שמתקבלת. על אחת כמה וכמה כשהוא נכתב באנציקלופדיה, שחור על גבי לבן. וזה כואב, הן עבור הרה"ק ר' משה, שכל ימיו ישב על התורה ועל העבודה, ואח"כ ניצל הקצין את מחלת נפשו והתעלל בו, והן על כל המשפחה.

תוקן על ידי הלבן ב- 07/12/2006 22:11:51

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/12/2006 23:21 לינק ישיר 

באיחור מה עיינתי בביקורתו המחכימה של המכונה 'שמואל', ואני מבקש קודם כל להודות לו בכנות על ביקורתו השקודה והרצינית. גם אם אני חולק על מסקנותיה מכול וכול, הרי היא באה מתוך עיון רציני ומתוך שיקול דעת לא מתלהם, וגם, יש להודות – נערכה בכישרון כתיבה לא מבוטל. אני גם מודה לו על דברי השבח המועטים שזכיתי להם. הם אמנם ניתנו בקמצנות, אך דווקא בשל כך יקרים הם לי. לדברי הזלזול שהופנו כלפי אשתדל שלא להיגרר.

אך לפני שאתייחס לכמה נקודות בדבריו, אבקש לציין את הפתעתי מכך, שמי שמלין על יסוד 'רכילותי' כביכול שבו נגוּע בספרי ('נמוך, צהוב ומציצני', לפי הגדרות קוראים ומגיבים אחרים), לא מצא לו במה הולמת לבטא את רחשי לבו אלא בפורום 'בחדרי חרדים', שאליבא דכולי עלמא כול-כולו 'קודש' לרכילות ומציצנות מן הרמה הנמוכה ביותר, שאפילו קירות המקווה העבים של ק"ק כסלון נמסים מפניה. המבקש אפוא להורות הלכה בענייני רכילות ומציצנות, יקדים ויבדוק בחברת מי הוא מסב לסעודה קודם שיתנשא ויטיף מוסר לזולתו.

כמו כן אין בדעתי להתפלמס עם דברי זילות והשמצה אישיים, שכביכול כתבתי את ספרי כדי ליצור שערורייה, כדי 'ללכלך על החרדים', כדי לקנות לעצמי מוניטין אקדמי, או כדי לקדם את מכירת הספר באמצעות 'סקופים' מפוקפקים שיימשכו את לב הקורא התמים. מי שכתב כך אינו מכיר אותי, ומי שמכיר אותי יודע שאין זה כך, וכל השאר– לזות שפתיים ועיקום פה והבל הבלים.

מצד אחר, זכותו של כל קורא, ו'שמואל' בכללם, לחשוב שספרי אינו ראוי, שהיה עלי לכתוב ספר אחר לחלוטין, שאין הפרקים מצטרפים לכדי אמירה שלמה, שפרק זה או אחר מיותר, וכדומה. אני סבור אחרת, ולשמחתי אלה הן גם התגובות הרבות שמגיעות אלי מקוראי הספר, בני כל החוגים והמחנות.

בשום מקום לא טענתי שמקרים מביכים ושיטות הסתרה יש רק אצל החסידים. אדרבה, כתבתי במפורש כי תופעות כאלה קיימות בכל קבוצה בעלת 'סדר יום' ערכי, בכל מקום ובכל זמן (עמ' 19). אלא שאני, מה לעשות, עוסק בחסידים. ייכתבו אחרים, אם ירצו, על הפלמ"ח ועל האצ"ל, על הקומוניסטים ועל הליטאים, על החילוניים ועל הערבים.

סיפורו של משה בן רש"ז 'נטחן' באשכול זה עד דק, ולא אחזור על דברים שנאמרו וחזרו ונאמרו. אך לומר שהבאתי או נסמכתי רק על טענות המשכילים - הרי זו שטות. רוב הפרק עוסק ברישומו של האירוע– יהא אשר יהא טיבו– במקורות החסידיים. ככל שאחזור על הדברים, מסתבר שיהיו קוראים (בעיקר חסידי חב"ד) שיתקשו להבינם: מה לי אם משה התנצר מרצון ומדעת שלמה או התנצר מאונס ובדעת טרופה? כתבתי במפורש שבני התקופה עצמם, כולל המעורבים הישירים בפרשה, התקשו להבין מה באמת קרה שם! העיקר מבחינתי היה כיצד אירוע זה – שאין שום ספק בקיומו (ובניגוד גמור לטענות חב"ד קודם לפרסום ספרי, ואף אחריו, שגרסו כי לא היו דברים מעולם!) - התפרש במסורות הזיכרון השונות מני אז ועד היום: של משכילים, של מומרים, של סופרים, של היסטוריונים אחרים – ובעיקר של חסידים. לא האשמתי איש בכלום – לא גידלתי את שם המשכילים ולא לעגתי לחסידים. אם כבר, הרי שהצבעתי על אטימותם של המשכילים בני הזמן לטרגדיה האנושית שפקדה את חב"ד. ניסיתי להציג את כל הזוויות ואת כל המקורות, ודנתי בהם במידה שווה ככל יכולתי, ואם שגיתי בפרשנות זו או אחרת – איתי תלין משוגתי. אך כל זה לא הספיק לנוטרי מורשת חב"ד מטעם עצמם, כגון 'הלבן', שבחום לבו נואל להאשים אותי בפירוש בזיוף מכוון של העובדות, בהשמטות וכיוצא בזה, ובקשיות ערפו עדיין לא התנצל בפומבי על דברי בלע אלה (אף כי ביקש לפייסני בהתכתבות פרטית).

ובאשר לנפילתו של החוזה מלובלין: אני מוכרח להודות שלהפתעתי הרבה דווקא סיפור זה הצליח להוציא אנשים רבים משלוותם. אך הבה נעשה גם כאן סדר: הגרסה שעל פיה נפל החוזה בשכרותו, אין מקורה במשכילים שנואי נפשם של יקירי הפורום, אלא דווקא בבני-התורה המתנגדים! חשיבותה של הסאטירה 'ספר נקיות ופרישות' – והרי בעצמי כתבתי שהיא גסה וולגארית, אף כי שנונה ומשעשעת למי שנפשו אינה אנינה כל כך – היא בכך שניתן לתארך אותה בבירור ולקבוע שנכתבה לאחר הנפילה אך בטרם נפטר החוזה, והרי היא עדות 'מהשטח' לאותה מסורת מתנגדית שהחוזה נפל בשכרותו ולא נלחם במלאכי עליון. אין זו תיאורית קונספירציה, כפי שמנסה 'שמואל' לרמז – לפעמים גם מי שמתנגד לך ונוקט, לדעתך, באמצעים שפלים, עשוי לדבר אמת... מה לעשות, שמסורת זיכרון זו משכנעת את האדם הסביר (ובל ייחשב לי לעוון אם אשייך את עצמי למחנה זה, שלצערי הולך ומצטמצם), הרבה יותר מאשר המסורת החסידית, ומה גם שלמסורת זו יש המשך רצוף לאורך כל המאה הי"ט. החסידים נאלצו להתמודד עם מסורת זיכרון מביכה זו ולייצר את אגדת הנפילה הפלאית. אך אגדה חסידית זו, מה לעשות, מופיעה לראשונה בדפוס רק בתחילת המאה העשרים, והמאמין יאמין.

סיפור ההתאבדות מוצג בספרי כהשערה בלבד, כאפשרות ולא כאמת מוצקה. יכול 'שמואל' לדמות את הסיפור (החסידי!!!) על ניסיונו הקודם של החוזה לשלוח יד בנפשו לסוג של מיתת קורבן על קידוש השם. בעיני זו דרשנות מאולצת ומפולפלת, שבאה לטשטש ולטייח ונוגדת את פשט הדברים. וכדי שהדברים יהיו מול עיני הקוראים הנה מה שכתב בעל 'נפלאות הרבי' (הובא בעמ' 164 בספרי):

מרן הקדוש מלובלין זצלה"ה, בעת שהיה בליזענסק, דרכו היה להלוך עם הרב הקדוש ר' זלקא זצ"ל מגראדזיסק על גובה בהר שיש בליזענסק [...] והצדיקים הנ"ל היו מתבודדים שם בעמקות מחשבותם. פעם אחת התבודד הרב [...] מלובלין במחשבותיו הקדושים בעניני ענוה והתבטלות יתרה בתשובה, עד שברוב קדושתו לא מצא עצה לנפשו רק למסור נפשו. והחליט בדעתו כן, והיה הולך ומתקרב אצל פאת ההר להשליך את עצמו מן ההר. אולם הרב הקדוש  ר' זלקא זצ"ל הרגיש מחשבותיו הקדושים, ותחב ידו בהחגורה של אדמו"ר הקדוש זצלה"ה ולא הניח אותו לעשות כזאת, וחיזק לבבו בעצות ובדיבוריו הקדושים כדרך הצדיקים.

וכאן שואל הבן:

א. היכן מצינו, בהלכה או באגדה, שמותר לאדם – גדול וקדוש ככל שיהיה – 'להשליך את עצמו מן ההר' (או 'למסור נפשו'), כלומר לפגוע בעצמו במזיד, 'בשל מחשבות קדושות בענייני ענווה והתבטלות יתרה'?

ב. מילא דוד אסף, שאיני מבין מאומה בעולמה של החסידות, אך כיצד זה לא הבין הרב הקדוש ר' זלקא, שהחוזה 'בסך הכול' רצה לקדש שם שמיים ולמסור את נפשו בדביקות, ומדוע זה מנע ממנו לממש את זממו והציל את חייו?

ג. אם הסיפור הזה מומצא ובדוי ולא היה ולא נברא, מדוע אאמין לסיפורים חסידיים אחרים (כגון הסיפור על נפילתו הפלאית מן החלון)?

יש עוד הרבה מה להשיב אחר הביקורת, אך נראה שדברי התארכו מעל המידה ועם הקוראים הסליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2006 01:32 לינק ישיר 

א. בנוגע לחוזה ישנם עוד מקורות רבים על כך שהיה אדם דכאוני, או בשפה החסידית: "נצטער מאד כל ימיו בצער שכינתא בגלותא". זה יכול לתת חיזוק מסוים להשערת ההתאבדות.
ב. כמדומני שדוד אסף טעה כאשר נכנס לדון האם החוזה רצה להתאבד בהשפעת אקסטזה דתית או בהשפעת מצב רוח דכאוני. והאם הלכה והאגדה מצדדות במעשה זה או לאו. די לנו בעדות על עצם נסיון ההתאבדות. ואם מאן דהו סבור שזו התנהגות אפינית לבעלי דרגות רוחניות גבוהות, ואין בכך פגם אלא שבח, יהי כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2006 00:58 לינק ישיר 

בליל התקדש החג, יום גאולת אדמו"ר הזקן מהמאסר, יום נצחון האור את החשך, הימים האלו נזכרים ונעשים כל שנה ושנה, נצחון נגד עלילת הדם נגד בן זקוניו הרה"ק ר' משה, אשר אחרי שנים רבות של תורה ועבודת ה', ניצלו זדונים את מחלת נפשו, לקחוהו מביתו והתעללו בו. וגם אחרי 187 שנים, יש המנצלים טרגדיה זו, כדי לנגח בהם אותו ואת אביו רבנו זקן. ובודאי שביום סגולה זה יגבר מזלו בהתגלות האור מתוך החושך, ויד חסידים על העליונה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/12/2006 08:30 לינק ישיר 

הנאמר להלן מובא מתוך דיון בתיבה האישית. כמדומה שהדברים ראויים להביא כאן. הם משרטטים מתודה של התייחסות לסיפורי צדיקים ולשאר מסורות שעל פה.

(הגישה שאני מציג בסוף דברי נוסחה, בין השאר, על ידי החוקר י. ניוזנר).

הדו שיח הובא בהשמטות קלות שטעמן עימן.

הכותב שאל:

לפי גישה שהאב אחראי לנפש בנו, כך זה באמת נראה. (יש סיפור על המגיד ממזריטש כמדומה, מופיע אצל בובר, שבחן את הבנים שנולדו לו, מצא בהם פגם, והם נפטרו, עד שאשתו הצילה בן אחד, והוא היה רבי אברהם המלאך).
כך כתבת ל"הלבן" באשכול על דוד אסף.

כשאתה רוצה לבקר את האדמור הזקן אתה מוכן להאמין לסיפורי צדיקים ? 

והשבתי:

...שאלת שאלה חשובה, שמתחלקת לפחות לשנים:

א. מתי יש להאמין לסיפורי צדיקים.

ב. איך הבאתי את הסיפור הזה אם אני סבור שראוי לקיים בהם "כבדהו וחשדהו".

אני משער שכוונתך היא באמת לברר את הנושא וללמוד אותו. וזה באמת דבר חשוב. אולי כדאי שתשאל גם אתה את עצמך מתי וכיצד אתה מאמין לסיפורי צדיקים ומתי לא.

אני משער שזה תלוי במספר של גורמים. אנסה למנות כמה מהם.

א. מי המספר. מה כוונתו בסיפור.
ב. מה המסורת של המסירה.
ג. מה התוכן. יש תכנים שיותר מתקבלים על הדעת ויש שפחות.
כאשר יש שאינם מתקבלים על הדעת, זה יכול לנבוע מסיבות שונות. אפשר שהאירוע היה יוצא דופן יותר מדי, וצריך לברר מהו "יותר מדי". אפשר שהסיפור הוא נגד הלכה, והרי לא יתכן שאדם גדול ינהג נגד ההלכה. אפשר שהסיפור סותר ידיעות שיש לנו בהיסטוריה (אבל אולי הדיווחים ההיסטוריים אינם מדוייקים, כי זכרון העם משמר הרבה).

האם צריך לתת דוגמאות לכללים אלו? למשל, סיפור שאני שומע מאבי אמין יותר מאשר סיפור שאני קורא בחוברת של "סיפורי צדיקים". עלי גם לדעת מה כוונת המספר. האם הוא מחפש להרויח כסף או למשוך תשומת לב, כמו בעיתון, או, אם זה אבא או סבא, האם הוא מספר סיפור כדי להעסיק את הילדים, או שהוא באמת מספר מסורת אמיתית. והרי לפעמים הדברים ניכרים ולפעמים לא. ומסתבר שגיל הילדים קובע. כי לגדולים מקפידים יותר על הדיוק ואילו לקטנים העיקר הוא יצירת אוירה של השגחה פרטית ונס וגדלות הצדיקים.

כמו כן, ראוי לדעת מהיכן הגיע הסיפור. יש סיפורים שמתגלה כי המקור הראשון הוא מאוחר מאד, ומה זה אומר? שמישהו המציא אותם.

כמו כן, יש מעשים שאינם מתקבלים על הדעת מסיבות שונות, וזו סיבה לערער על אמינותם. כמובן, יתכן שיש להבדיל בין החלק שהוא אמיתי לבין תוספות שנוספו על הסיפור, מפני שסיפורים משתנים במהלך מסירתם. ולא תמיד במתכוון.

למעשה, כפי שאתה יכול לראות, זה נושא שלם שראוי ללימוד, איך מנתחים סיפורים ואיך מעניקים להם דרגת אמינות. ואכן, יש אצל החוקרים ענף שעוסק בזה, וקצת קראתי על זה, וזה מעניין מאד.

לגבי השימוש שלי בסיפורים, אני משתדל להיזהר ולא להציג מה שאינו ודאי לי כודאי. האופן שאני מצטט דברים הוא בדרך כלל "כבדהו וחשדהו". כבד את המסורת כי יתכן שהיא אמינה ואז ראוי ללמוד ממנה. אך יתכן גם שהסיפור אינו מקורי. והרי יש היום כל כך הרבה סיפורי מעשיות בשם הצדיקים.

אמנם יש כאן נקודה אחת שיש לשים אליה לב. כאשר מספרים סיפור, זה אומר שהסיפור נחשב כראוי להעברה. מעתה, מבחינה מסויימת זה כבר לא משנה אם היה או לא היה, אלא רק שהוא משקף את היחס של בני דור מסויים לסיפור. לאמור: סיפור כזה ראוי להיות מסופר. מבחינה זו, אפשר ללמוד מהסיפור דברים לא על ההיסטוריה של הצדיק שבו מדובר, אלא על היחס אליו.

למשל, אם נאמין לבובר שהיה סיפור חסידי כזה ששמע על המגיד ממזריטש, הרי זה אומר שהחסידים ראו בסיפור כזה מעלה שראוי לייחס למגיד. וממילא ניתן ללמוד מה אומרת מעלה כזו בעיניהם.

אני מקווה שהסברתי עצמי. ואם לא, אנא כתוב בשנית.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2006 11:37 לינק ישיר 

זו פעם ראשונה לי בהייד-פארק.

אקווה שתסלחו לי על רוב חוצפתי להכניס את אפי במקום גדולים.

למען הגילוי הנאות אני חייב להודיע בשער בת רבים כי יש לי "נגיעה" לנושא הנדון באשכול ענק זה, והוא, כי זוגתי שתחי' היא נינתו של ר' משה נשוא רובו של האשכול.

רק בימים האחרונים קראתי את ספרו של החוקר ד. אסף, וכהשלמה קראתי את כל האשכול הזה.

ואת שנראה לענ"ד אכתוב בקיצור נמרץ:

1. כל סיפור ההשתמדות של משה, היא פיקציה, שלא היתה ולא נבראה. אך כאשר חוקר מאתר מסמכים, זכותו להביא אותם בפני הציבור, שיראה הקהל וישפוט. ומשום כך זעקות השבר כנגד ד. אסף, הן מוגזמות.

2. גם "הפלגינן דיבורא" שעושה "הלבן "- שהמסמך שכתבו האחים לכומר הראשי הוא מסמך אמיתי ואילו יתר המסמכים הם מזופיים, לא נשמעת כטענה סבירה ומתקבלת. תחליט, או שהכל מזויף, או שהכל אמיתי.

3. גם מסקנתו של ד. אסף, שהוא חוזר עליה פעם אחר פעם: שהנה לא רק אצל מנדלסון והרצל יש מומרים במשפחה, אלא גם אצל ראשי החסידות, היא טענה מופרכת בייסודה. אני הקטן ובני משפחת חמי שיחי' יוכיחו, שצאצאיו של ר' משה הם יראים ושלמים, וכך היו במשך כל הדורות, והדמיון למנדלסון והרצל הוא אבסורדי עד כדי גיכוך.

4. המסקנה שלי מקריאת כל החומרים דלעיל היא: כל המסמכים הם זיוף שזייפו ראשי הכנסיה. גם מכתב האחים שנכתב לכומר הראשי, הכל בכל מכל כל הוא זיוף, וכלל לא היתה שם התנצרות. הם אמנם ניסו להמיר את דתו עפ"י ציוויו של הקיסר אך נכשלו בזה, ולכן הם זייפו את המסמכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2006 12:00 לינק ישיר 

ב"ה.

מיימוני,

האם צריך לתת דוגמאות לכללים אלו? למשל, סיפור שאני שומע מאבי אמין יותר מאשר סיפור שאני קורא בחוברת של "סיפורי צדיקים". עלי גם לדעת מה כוונת המספר. האם הוא מחפש להרויח כסף או למשוך תשומת לב, כמו בעיתון, או, אם זה אבא או סבא, האם הוא מספר סיפור כדי להעסיק את הילדים, או שהוא באמת מספר מסורת אמיתית. והרי לפעמים הדברים ניכרים ולפעמים לא. ומסתבר שגיל הילדים קובע. כי לגדולים מקפידים יותר על הדיוק ואילו לקטנים העיקר הוא יצירת אוירה של השגחה פרטית ונס וגדלות הצדיקים.

הם הם הדברים שאני מנסה לומר במעט התגובות שלי באשכול.
לפענ"ד, הריי"צ והדברים שכתב עומדים יפה במבחן המתואר בדבריך המצוטטים לעיל (עד שבאופן שרירותי מייחסים לו תכונות שליליות ביותר ושותלים בדבריו כוונות זדון).

ראויים הם דבריו להישקל (לפחות) באותו משקל שבו נשקלים כל יתר הממצאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2006 13:17 לינק ישיר 

ירמיהו

חבל שהעלית את הנושא.

גם איני סבור שמקומו הוא כאן. אבל כיון שכתבת, אענה.

הסיבה שאני מפקפק בדברי הרי"צ היא בשל שני טעמים:

האחד, מה שכבר כתבתי לעיל

"ג. מה התוכן. יש תכנים שיותר מתקבלים על הדעת ויש שפחות.
כאשר יש שאינם מתקבלים על הדעת, זה יכול לנבוע מסיבות שונות. אפשר שהאירוע היה יוצא דופן יותר מדי, וצריך לברר מהו "יותר מדי". אפשר שהסיפור הוא נגד הלכה, והרי לא יתכן שאדם גדול ינהג נגד ההלכה. אפשר שהסיפור סותר ידיעות שיש לנו בהיסטוריה (אבל אולי הדיווחים ההיסטוריים אינם מדוייקים, כי זכרון העם משמר הרבה)."

השני, הוא זה שמופיע ראשון ברשימת השיקולים שלי. ולא אפרט עוד.

(נכנסתי למחוק תגובה שאינה ראויה.
מיימוני. שומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2006 14:24 לינק ישיר 

בלויער,

ידוע שאשתו וצאצאיו של ר' משה עלו (או הועלו) לארץ ישראל, לאחר היעלמותו, מאיזה סיבה שלא תהיה, וכאן גידלו דור ישרים מבורך.

אין זה שייך לעובדות שהוצגו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2006 04:09 לינק ישיר 

היות ופרופסור אסף הביא לנו את שאלת הבן בהלכה ובאגדה.     חיכיתי שחכמי הפורום ימהרו להשיב והנה קול דממה דקה בחלל הוירטואלי.  ולכך במקום שאין ניק הרינו מזדרזים להסיר מהבן את יסורי שאלותיו וחיבוטיו עוד לפני ליל הסדר.

א.   מנין שמותר לאדם למסור נפשו?   מהסיפור מובן שהוא רצה לעשות זאת בתורת תשובה,  והנה מקור מהאגדה מדרש רבה פרשת תולדות על הפסוק "וירח ריח בגדיו"   מובא באריכות סיפורו של הבוגד יקום איש צרורות שהרג את עצמו במיתה משונה ודודו יוסי בן יועזר העיד עליו שהוא מיועד בגלל מעשהו לעולם הבא.   

אמנם לא מצאתי שנפסק כן להלכה,   אבל גם בש"ס יש מספר דוגמאות כמו למשל הכובס שבמרירותו על שהחסיר את לווית רבי קפץ מהגג ובת קול יצא וזימנתו לחיי עולם הבא.    תאמרו אלו מעשים מפשוטי עם ולא היא, הרי המעשה לפנינו מאותו תנא שלא הביט מחוץ לד' אמותיו  ואשתו "פיתתה"  אותו, כיון שלא היה מודע  לכך שזו אשתו ביקש לקפוץ לתנור ורק אשתו עצרה אותו בגלותה לו את האמת.   ויש מקרים נוספים ואטו כרוכלא וכו' כך שהמושג קיים גם קיים.

ב.  אותו ר' זלקא ודאי ידע והבין כוונת רבו,   אבל הוא חשב שהחוזה אינו חוטא כה גדול ולא זקוק למיתה מכפרת ופשוט.  מה עוד שמהמשך הסיפור אנו רואים שקשרי אהבה וחיבה היו ביניהם ולמה יוותר על ידידו.  

ג.  אינך מתבקש להאמין לשום סיפור.   אני אישית לא מאמין לא לסיפור הנפילה ולא למעשהו של ר' זלקא.    לא מאמין אין כוונתי שזו אגדה בדיה אלא מבלי תימוכין ומקורות שנאמנים עלי כמאה עדים הכל בחזקת ספק.    רק אמרתי שלבנות השערה על בסיס סיפור לא מוסמך אין זה מעשה אקדמי מובהק.

ומכאן לבר נגר.    כלל לא שגה הפרופסור בהיכנסו לדיון,  הוא צעד צעד מחשבתי אחד קדימה יותר ממך.   אתה יכול לומר שמוות בגלל אקסטזה דתית כלשונך  גם התאבדות תקרא.    לו יהי,  אבל הרי השערת הפרופסור באה בעקיפין וישירות לבאר מה ראו חסידי החוזה "להמציא"  סיפור נפילה ניסי מאגי.   כיון שבהתאבדות עסקינן הם היו זקוקים לסיפור כיסוי.     אבל אם מדובר במות בעל אופי דתי נאצל, למה התביישו למה היו זקוקים לערב כוחות עליונים,  והרי כבר הבאתי דוגמאות ממסורות החסידים שסיפרו על רבותיהם שמסרו נפשם.  כך שההיקש למעשהו של ר' זלקא לא משרת ואינו ראיה למטרותיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2006 07:19 לינק ישיר 

[שמואל,

"הרי המעשה לפנינו מאותו תנא שלא הביט מחוץ לד' אמותיו  ואשתו "פיתתה"  אותו, כיון שלא היה מודע  לכך שזו אשתו ביקש לקפוץ לתנור ורק אשתו עצרה אותו בגלותה לו את האמת" -

"אותו תנא" - הרי הוא אמורא בבלי.
"לא הביט מחוץ לד' אמותיו" - הרי לא נאמר שם בשום מקום, רק שהתפלל מדי יום שלא יכשילהו א-להים ביצר הרע. הסיפור אינו מעלה כנגדו חשד שהסתכל מחוץ לד' אמותיו, אלא שהטענה העיקרית של הסיפור נגדו היא, שגם בד' אמותיו לא הסתכל...
"ביקש לקפוץ לתנור" - הרי לא רק ביקש אלא עשה מעשה, ואין כאן מעשה התאבדות (כמו השלכה לכבשן האש) אלא יותר עינוי עצמי וסגפנות (כפי שמופיע פעמים מספר בסיפורי התלמוד), והדבר מסתדר היטב עם דרכו של אותו אמורא (לפחות ממה שמתואר בסיפור עצמו).
"ורק אשתו עצרה אותו" וכו' - לא היה ולא נברא. גם אחרי שגילתה לו האמת, המשיך לענות עצמו שכן בליבו חש שעשה לא כשורה עת "כיוון לאיסור", והמשיך לענות עצמו מותו.

וחשוב מהכל - הסיפור אינו משבח את רב חייא בר אשי או מקבל דרכו כלגיטימית וראויה, אלא מלגלג עליו (ע"פ הפרשנות המקילה) ותוקף אותו (ע"פ פרשנות מחמירה יותר). הוא אינו מוצג כמודל לחיקוי או כמי שהעינוי העצמי שלו לאורך השנים, ובתוכו גם ההימנעות מאשתו והבחירה במוות , הם מקור לגאוה או להערכה. בדיוק להיפך - אותו אמורא נזכר כאן כבדיחה רעה או, חמור מכך, כחוטא.

והרי לך דוגמא מופלאה לגלגוליו של סיפור בזיכרון האנושי (ובמקרה שלנו הדברים "חמורים" אף יותר, שכן הסיפור כתוב לפני כפי שהוא כתוב לפניך, ואפשר לבדוק אותו בקלות, ולא מדובר בזכרון של דברים שבע"פ בלבד, שבודאי הם מושפעים מאג'נדות ומחסומים של "לא יעלה על הדעת" וכו').
הזכרון שלי ושלך אינו מעניין כ"כ ולכן אולי לא ראוי למחקר, אבל אם שנינו היינו מנהיגים רוחניים, או מחנכים גדולים המשפיעים על הרבים, הרי שכל אחד מאיתנו היה מגדל דור ש"זוכר" את הסיפור באופן שונה לחלוטין (אחד מצדיק והשני מבקר, אחד זוכר מעשה של קידוש השם והשני זוכר מוות בזוי של אדם אבוד וחסר הבנה עמוקה למצוות ה' וכו'...), וזה כבר (לענ"ד) נושא מרתק למחקר.]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נאחז בסבך - דוד אסף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 40 41 42 ... 59 60 61 לדף הבא סך הכל 61 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.