|
|
| נשלח ב-12/12/2006 13:34 |
|
| |
שמואל,
בלשונו של רב חייא בר אשי - "אנא מיהא לאיסורא איכווני" אותו צדיק הצטער על אותה אמירה שנעשתה כעין איסור (כמו שאמרו בירושלמי נדרים) שהטיל על עצמו, כלומר: פרישה מוחלטת מחיי אישות [כולל אשתו]. כמעין 'כריתה' של יצר המין - שעליה אמרו חז"ל "אל תהי צדיק הרבה" שהדבר יגרור ל"עבירה גוררת עבירה" - וההוכחה כביכול שאתה מביא מרש"י, שלא יתכן שיגרע מאשתו עונתה הופכת למגוכחת, לנוכח העובדה שהשנים הרבות שהיה רב אשי פרוש ממנה הפריעה לה,לה היה עוד הצורך בקיום יחסי אישות, אחרת לא היתה נוהגת כפי שנהגה כשהתחפשה לזונה ופיתתה אותו. גם לדבריך, זקן שכוחותיו נחלשו יכול לזכות להתרגשות ולהתעוררות. ואם בבני אדם אנושיים עיסקינן, סביר להניח שבתוך ביתה פנימה היו לה כמה וכמה נסיונות כדי להביאו להתעוררות מינית, ולא הצליחה.(ולכן התפלאה מה פשר בקשתו בכל פעם שנופל על פניו שה' יצילנו מיצר הרע - הא למדת ? שהרב אשי היה מחוסן רק מפני אשתו שנהג בה בהתעלמות מוחלטת - אך כשבאה לפניו 'זונה' לא יכול היה לעמוד בפני יצרו - מכאן, שהאיסור שהטיל על עצמו שלא להיכנע ליצר המין הוא שהביא אותו להצטער עד שמת מחמת הצער.
ומי אמר שהתורה מלמדת רק כיצד יש לחקות וללמוד ממעשי הצדיקים, גדולתה היא בזה שאין היא מסתירה גם את קלונם של הצדיקים ומלמדת גם בעיקר כיצד אין לנהוג.
תוקן על ידי riv ב- 12/12/2006 14:28:02
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2006 16:22 |
|
| |
במחילת כבוד המשתתפים ברב-שיח המדרשי-הפמיניסטי - מעניין ככל שיהיה איני רואה איך זה קשור לדיון העיקרי של אשכולנו.
בניסיון להחזיר את הדיון הביקורתי לתלמיו, ובטרם ימציא לנו מר 'אבינט' את המכתב החדש של הרבי משפיקוב, אציג בפניכם מכתב מעניין שקיבלתי לפני כמה ימים ממר אורי פרת מהעיר קצרין, בתקווה שאולי מישהו מחכמי הפורום יוכל להירמז למשהו מסיפורו. מניסיוני למדתי, שככל שהסיפור מוזר ותמוה - ואכן יש בסיפור זה תמיהות גנאולוגיות ותמיהות ענייניות רבות - בכל זאת ייתכנו בו פרטי אמת:
הואיל וקראתי עליך ועל תחום מחקריך, אני מרשה לעצמי לנסות ולשאול אותך שאלה שמציקה לי כבר כשלושים שנה, ולא הצלחתי למצוא לה תשובה, חרף ניסיונות שונים...
במסגרת חקר השושלת המשפחתית (בבר המצווה של בני), ביקרנו אצל זקן המשפחה מצד אשתי ז"ל, והוא סיפר לנו את הסיפור הבא, על השושלת של אשתי.
לרבי יחיאל מיכל מזלוצ'וב היו חמישה בנים, אחד מהם, ר' יוסי מיעמפל התחתן עם בתו של הבעל שם טוב (הערה: אני יודע שזה לא נכון, אבל בנו, כמדומני, התחתן עם נינה של הבעל שם טוב). לאחר כמה דורות, יצא מהם צדיק גדול בשם רבי אברהם. רבי אברהם קץ בשחיתות שפשתה בחצרות הצדיקים, והחליט לגרום לחסידיו לא להאמין בו. לכן עישן בשבת. אבל החסידים אמרו, שהרבי הוא מלאך, ומלאכים פטורים מן המצוות ( הערה: אני יודע שר' אברהם המלאך הוא דמות אחרת....).
אבל, מנהיגי החסידים רדפו אותו, ואף היה בסכנת נפשות. לבסוף ברח לגליציה, והקים משפחה של מתנגדים.
הסבתא של אשתי, אסתר הן לבית בינדר, היא מצאצאיו של אותו צדיק מתנגד. (והגיעה מבנדרה שליד קישינב). ואמנם, בעלה, יחזקאל הן, שהיה נכד נינו של רבי לוי יצחק מברדיצ'ב, הורשה לשאתה לאישה, רק מפני שהייתה מגזע רבי יחיאל מיכל מזלוצ'וב, ולמרות שהייתה ממשפחת מתנגדים....
סיפור נוסף מספר על פגישה בין אביו של המספר ובין הרבי מגור (איני יודע איזה מהם) בזמן מלחמת העולם הראשונה, ולפיו הרבי מגור ידע על הסיפור, וניחם אותו בכך שמשי שהוכתם נשאר משי...
האם תוכל לעזור לי לפענח את הסיפור, חרף אי הדיוקים הרבים בו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/12/2006 10:45 |
|
| |
רד"א
א.עניין העישון בשבת ע"מ לגרום לחסידים לאבד את אמונתם, נשמע כמו בדיחה דרויאנובית
שאיבדה את הפאנץ' ליין.
ב. במלחמת העולם הראשונה ,כמו בכל נקודת זמן אחרת היה רק אדם אחד שנשא בתואר
"האדמו"ר מגור"
|
|
|
|
| נשלח ב-14/12/2006 16:17 |
|
| |
מר אסף,
תראה, אני לא חוקר ולא סופר, וגם עיתותי אינן בידי. כך שלא אוכל להתמסר יותר מידי בענין ולהמציא לך מכתב זה או אחר.
אך סבורני, ש"חוקר" מלומד כמוך, לפני שמסתער כמוצא שלל רב ונאחז בסבך על איזה מכתב שבן אדם, מוכשר ככל שיהיה, כתב בצעירותו, ואינו יכול להגיב, אז ראוי היה מן היושר שתעשה בירור (לפחות שיטחי) ותבקש תגובה מאלו שאמורים להתלכלך מהזוהמא שאתה הולך להטיל...
[ובכדי להמחיש לך למה 'לכלוך' ו'זוהמא', אשאלך שאלה:
מה תהיה דעתך אם למשל אני אפרסם היום מכתבים אישיים שכתבת (אתה או אחר) בגיל העשרים, בתקופת משבר כזה או אחר, בהיותך רווק או ארוס???
בטוחני, שהיית כובש את פניך בקרקע מרוב בושה.
הנה זה מה שעשית אתה לזולת, ועוד "עושה חושבים" ומעמיק לחקור כאילו מסיני נמסרו וכאילו על הכלל כולו יצא ללמד מכתב זה, של בחור כאוב שהתבגר וגדל והתעלה ברום המעלות עד סופו הטראגי, ובכך השמצת אותו ואת כל הנוגעים בדבר...]
אגב, אותו בעלזאי ששוחחתי עמו בענין, סיפר לי שמכתב זה הוא אחד מאוסף מכתבים מהרב טברסקי שישנו בארכיון של בעלזא בירושלים, ובו הרבה מכתבים עם דברי תורה ששמע מחותנו הרבי מבעלזא (וכאמור, במכתב אחד הוא מתייחס למכתב שהבאת בספרך...).
לדבריו, האוסף (או רובו) אכן הוא לא של מכתביו המקוריים, אלא צילומים מכת"י, אבל בבעלז יודעים אצל מי מונח הכת"י המקורי (בארה"ב), כך שסבורני, שמי שרוצה להגיע לחקר האמת יכול להגיע אליהם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2006 10:36 |
|
| |
מר אבינט
יסלח לנו כבודו אבל אתה כותב כאילו לא נידונו שאלת היחס בין עדות היסטורית לבין רכילות מציצנית לעיל. לעצם העניין, דעתי העלובה היא שמכתבו של ר' יצחק נחום שופך אור היסטורי חשוב על תופעה מרתקת. וזוהי היסטוריה במיטבה ולא רכילות. וכבר דנו בכך כותבי 'הארץ ספרים' לעיל.
עליך חובת חובת ההוכחה להוציא את הדבר מגדר היסטוריה.
לגבי הארכיונים והעדויות של הבעלזערס:
עם כל הכבוד, מאמרו של אסף על המכתב של ר' יצחק נחום פורסמו כבר לפני כשמונה שנים בכתב העת 'אלפיים' 14. זה פרק זמן מספיק לחסדים להגיב ולשפוך אור חדש. אסף לא נמנע מלהודות לשאול שטמפפר שהביא לו מסמכים רוסיים על פרשיית ר' משה. ומובטחני שאסף משנה את מסקנותיו .
(מסכן שטמפפר, אסף חושב שהוא ג'נטלמן כשהוא מזכיר אותו באינספור ראיונותיו בתקשורת. אך אסף גר בבקעה החילונית ושטמפפר גר ברמות החרדית. החרדים עוד ישרפו לו את הבית מרוב ראיונות ותודות נרגשות של אסף).
הקיצור:
במקום שהבעלזרים יאיימו עלינו בתעודות ובמסמכים, שיוציאו אותם אילינו ונדעה אותם!
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2006 13:48 |
|
| |
סלח לי אתה, אין כאן שום איומים וכלום לא.
שמעתי פעם שאכן הבעלזערס ניסו בשעתו למנוע משטמפפר (או אחר) פרסום מכתב זה, תמורת בצע כסף, אבל כנראה שיצר הרכילות המציצנית - כפי שאתה קורא לה - גבר.
ועכשיו אולי תבהיר לי איזה "אור היסטורי" שופך המכתב על קוראיו...
אני, לעניות דעתי, איני רואה בו אלא רכילות מציצנית, במלוא המובן, וממילא לא נראה לי שהבעלזערס יגיבו על כך, כפי שלא הגיבו לאחר פרסום מאמרו של שטמפפר. כי אחרת יתחיל ויכוח, זה יוכיח בכך וזה יוכיח אחרת, ומה תהיה המסקנה, שישנם שני צדדים למטבע. לדידם אין אלא צד אחד, והוכחה לכך היא גדלותו ואישיותו הנערצת של הרב טברסקי ברבות השנים, מאז תקופת נישואיו והלאה. אז למה לנבור במשבריו ודמיונותיו שתקפוהו ככל הנראה בתקופת נעוריו, כפי שאנו רואים אצל הרבה בני נעורים...
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2006 15:28 |
|
| |
קשה להתחרות עם המכונה אבינט בגסות רוח ובחוצפה, ובמיוחד משום שמדובר באדם עסוק שכלל לא קרא את הספר, אך יודע היטב שמדובר ברכילות, בזוהמה ולא במחקר. כלך לך אפוא לעיסוקיך המרובים ואל תשחית את זמנך לשוא על הבלי האינטרט.
ויבושם גם למי שמתפתה להאמין לדבריו שיש כביכול בירושלים "ארכיון חסידי בלז" ובו מכתבים ומסמכים העומדים לרשות המתעניינים והחוקרים. לא דובים ולא יער.
וכדי להניח את דעתם של השואלים: בדקתי את העניין אצל אחד ויחיד מחסידי בלז בירושלים שנהירין לו כל שביליה של חסידות זו, ואמר שמעולם לא שמע על מכתבים אלה. וכל עוד לא נראה אותם בעין הרי הם כאילו בדאם אבינט מלבו.
חנוכה שמח!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2006 15:48 |
|
| |
מר אסף אם הרבי משפיקוב היה חילוני מבפנים, למה לא ביטל השידוך וגמרנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 12:13 |
|
| |
בנקותי
א. מה זה חילוני מבפנים ?
ב. מי טען שהרב משפיקוב היה "חילוני מבפנים"
ג. מה אתה מנסה להוכיח מן העובדה שלא ביטל את השידוך.
ד. איך מבטלים שידוך?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 13:00 |
|
| |
[למה נמחקה תגובתו החשובה של צרפרף? גם אני קצתי במגיבים שדעתם על הספר נחרצת ויודעת-כל, אך עינם לא שזפה את הספר.]
|
| נשלח ב-17/12/2006 14:19 |
|
| |
מתקשה אני להבין את המשך הדיון המסורס כאן.
מישהו קם ושואל שוב ושוב: "למה לנבור במשבריו ודמיונותיו שתקפוהו ככל הנראה בתקופת נעוריו, כפי שאנו רואים אצל הרבה בני נעורים".
וכל הביטויים הנוראים וההאשמות של "גסות הרוח והחוצפה" נגד השואל, לא הצלחתי למצוא שמץ של מענה לשאלה.
וסליחה מכל הגולשים, על ההשוואה לעוד פרק חשוב בספר הנ"ל, שעדיין לא הצלחתי למצוא שום רמז למענה על עיקרי השאלות, מלבד ביטויים והאשמות נגדי, של "בקשיות ערפו עדיין לא התנצל בפומבי על דברי בלע".
האומנם שני פרקים אלו מורים על משברים בתנועת החסידות?
או שאין כאן אלא מציצנות?
ואולי נסיון השמצה?
ואפשר שההגנה הכי טובה היא התקפה, ומכאן באים ההאשמות של "קשיות עורף", "גסות רוח וחוצפה"!?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 14:45 |
|
| |
[הלבן,
אני תמהה על בחירתך להימנות בקהל הקדוש נגדו יצא כאן עיקר הקצף. זה הקהל
אשר לא קרא את הספר כלל ובא לכאן בעקבות הרעש והמהומה, כאילו היתה כאן התקהלות לשריפת פחי אשפה, כדי
להשליך אל האשכול הזה את הגיגיו המגוחכים.
תגובותיך שלך, כמדומני, לא זכו כאן מעולם בכינויי "קשיות עורף" או "גסות
רוח וחוצפה", ובצדק. ומדוע אתה מייחס עצמך אל אבינט וחבר מרעיו (ושמא
הם כולם אדם אחד...)?]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 14:52 |
|
| |
מר אסף,
עכשיו שיכנעת אותי... וסליחה על שהרהבתי עוז ו"התחצפתי" אל כבוד הוד מעלתו "החוקר" הדגול והמלומד...
אבל אם אני "חוצפן" ו"עז פנים", אולי תסביר לי מהו התואר של בן אדם נחות דרגא ש"השכיל" לנבור באשפתות ו"להאיר" לעם ישראל את הפינות האפלות של חצרות גדולי האומה לדורותיהם..
האמת היא, עד שראיתיך בראיון בתוכניתם של לונדון וקירשנבוים, לפני כמה חודשים, משתלח בעזות מצח ומתבטא בלגלוג נגד גדולי האומה, כמו הרבי הקדוש מלאדי בעל התניא והחוזה הקדוש מלובלין, חשבתי לעצמי: איך בא בן אדם, משכיל ככל שיהיה, "לחקור" דברים - שאין לו בהם אפס קצה מושג - מתוך היבט חילוני ומטרה חולנית, ואף לפרשן אותם ו"לשפוך אור" על ההיסטוריה, והכל כרצונו ושאיפתו המעוותת...
לאחר אותו ראיון, כבר נמוגו כל תהיותי ושאילותי. ואין לי עליך אלא רחמים מרובים!
ולגופם של דברים: רציתי לדעת קצת יותר פרטים על הרב טברסקי - בן הרבי משפיקוב, והלכתי הבוקר לספריה באזור מגורי, וקיבלתי ספר "באהלי צדיקים" על "צמיחתה והתהוותה של שושילתא דדהבא בית בעלזא" (ושם בכרך ב' ישנו פרק עליו). הספר הוא של הוצאת "מכון מחקר וארכיון כתר מלכות - עיה"ק ירושלים ת"ו", שלדברי הספרן זהו שמו של הארכיון של חסידי בעלז בירושלים.
אז מי כאן דובר שקר? ישפטו הקוראים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 15:02 |
|
| |
ב"ה.
אה, כמה נאה וכמה יאה שמו של הפורום לאשכול זה:
ישנם פה כותבים שהייתי קורא להם במלוא גרוני "עצור"!
וישנם אחרים שהייתי מזכיר להם "כאן חושבים"!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2006 15:28 |
|
| |
אבינט
כינית את פרופסור אסף
"נחות דרגא טענת שהוא נובר "באשפתות" ושהוא עוסק ב"פינות האפלות" של חצרות גדולי האומה לדורותיהם..
"
עוד כתבת על סמך מה שראית בטלויזיה כי ראית אותו:
"משתלח בעזות מצח ומתבטא בלגלוג נגד גדולי האומה, כמו הרבי
הקדוש מלאדי בעל התניא והחוזה הקדוש מלובלין, חשבתי לעצמי: איך בא בן
אדם, משכיל ככל שיהיה, "לחקור" דברים - שאין לו בהם אפס קצה מושג - מתוך
היבט חילוני ומטרה חולנית, ואף לפרשן אותם ו"לשפוך אור" על ההיסטוריה,
והכל כרצונו ושאיפתו המעוותת..."
ועתה אני תוהה על דבריך, גם בקשר לתוכן וגם בקשר לסגנון שהינו חריף ולא מקובל במקומותינו.
א. מהו סולם הדרגות שעליו תופס אסף מקום "נחות דרגא"? מה המיון של הדרגות? ומי קובע מי משתייך לאן?
ב. האם אסף יצר את ה"אשפתות" או רק דיווח עליהן?
ניתן כמובן לדון אם יש מקום לפרסם מחקרים בנושא של "פינות אפלות". אסף כנראה סבור שכן. ראוי להוסיף כי הוא לא עסק רק ב"פינות אפלות" אלא בהיסטוריוגרפיה שלהן, כלומר כיצד התייחסו אליהן הדורות הבאים. זה כבר נושא מעניין וחשוב יותר, כמדומה!
(גילוי נאות: גם כותב שורות אלו סבור שלא כל מה שבספר הוא נושא שראוי להקדיש לו זמן, והדגש הוא על המילה "ראוי". אך מי שטוען שהוא יודע ומסוגל לקבוע לאחרים מה שראוי ומה שלא, צריך לנמק את דבריו... כפי שאני ואחרים ניסינו לעשות לעיל בדפי האשכול הקודמים. אסף - ואחרים - הציגו עמדה הפוכה, שבאה להצדיק את כל הנושאים שנידונו בספר. אפשר בהחלט לחלוק עליהם, וגם אני עשיתי כזאת, אבל צריך לעשות זאת בדרך ארץ ועם נימוקים!)
ג. כיון שבניגוד לך לא ראיתי את הראיון, איני יודע מה נקרא אצלך "עזות מצח" וכיו"ב. אם היית מביא ציטוטים היה מקום לדון עליהם. אך גם אם היו ציטוטים חמורים כאלו, מה הם קשורים לנושא האשכול?
ואיך רואים מהם שיש לו מטרה "חולנית" ומהי? ואיך נבחנת חולניות במטרות? מהו העיוות שהבחנת בו אצלו?
ד. התייחסת לחוזה מלובלין ואל בעל התניא כ"קדושים". יש הצדקה בוודאי להשתמש בתואר זה, תוך הבהרה מהי הקדושה הזו. אבל זה בדיוק הענין. אסף הוא היסטוריון. הוא מקבל את העובדה שהיו שהתייחסו אליהם כאל קדושים ויש גם היום. אך הוא מנסה לבדוק את הדבר בכלי המחקר שלו, עד כמה שהם מאפשרים לעשות זאת. מעתה יש לשאול: האם היותם קדושים שוללת את המחקר ההיסטורי אודותיהם?
ה. וכי מדוע צריך "קצה של מושג" כדי לבדוק מה ארע בתאונה שבה נפל כנראה רב גדול מחלון ביתו? יש לשער כי ההנחה שהיה אדם קדוש תשלול אפשרויות כמו היותו שיכור או רצון להתאבדות. אבל האם נאסר על ההיסטוריון לבדוק לפי כוחו וכליו את האירוע? אני סבור שלא כמוך. כל מידע שיכול ההיסטוריון לדלות עשוי לשרת אותנו ולאפשר לנו להכיר טוב יותר אותם אנשים שמהם אנו מבקשים ללמוד ובעקבותיהם אנו מנסים, לפחות חלקנו, ללכת.
אם תרשה לי, אשרטט שני הבדלים שנראים לי בגישה בינינו.
א. בשאלה עד כמה מותר לדון בפנים האנושיות של אנשים גדולים.
ב. בסגנון הביטוי.
אם אתה מבקש להציג את העמדה שאין היתר או אי אפשר לדון בגדולים, הרשות בידך. אמנם, בהתאם לכללי הפורום, לא יהיה די בביטויים על קדושתם של הנבדקים כדי לשלול את האפשרות ללמוד את תולדותיהם. תצטרך לנמק ולהסביר. וזאת כמדומה טרם עשית.
ב. סגנון ביטוי עם מילים מסויימות בהודעתך, כגון "נחות דרגא", לא מקובל כאן, ולכן תצטרך להחליפן באחרות. אחרת תטריח אותי ואחרים למחוק.
לדוגמא: במקום לכתוב "עזות מצח" אני ממליץ לכתוב: "בוחן אנשים שאופי חייהם היה שונה לגמרי משלו, ולדעתי, על סמך מערכת הערכים שלי, הם אנשים קדושים ולכן לא בני השגה להיסטוריון, ולכן הוא טועה, ולכן הגישה שלו מוטעית". משפט כזה, לדעתי, עושה רושם מוצלח עדין בהרבה, גם אם הוא ארוך כפל כפליים.
משפט כזה גם עשוי לזמן את פרופסור אסף להצדיק את אפשרות היישום של המתודה ההיסטורית שלו לאנשים שעל פי הגדרתנו שונים למדי מאנשים רגילים שאנו פוגשים בחיי יום. ואז אני בטוח שהוא לא יגיב בכעס אלא בנחת וישמח להסביר במה גישתו נבדלת משלנו ומדוע. ואז, מי יודע, אולי הוא עשוי להתרשם שהוא טעה ולחזור בו? בוודאי שרק דברי חכמים הנשמעים בנחת יכולים לגרום לאדם לשנות את דעתו!
*** בראשית דבריך האשמת את פרופסור אסף שכינה אותך בשני כינויי גנאי.
כיון שהדבר פסול, קראתי שוב את תגובתו. דייקתי וגיליתי כי הוא כתב עליך שכתבת בגסות וחוצפה אך לא כינה אותך גס וחצוף. ויש הבדל בין זה לזה.
אני מסכים עם השימוש המילולי שלו, אבל אני יכול להבין אותו. אנסה להסביר מדוע: הוא טרח וכתב מחקר ופירסם אותו. יש לו ביסוס לטענותיו המחקריות. אם אתה סבור שהוא טעה, הצבע על הנקודות שבהן טעה. כמדומה שהוא יודה על האמת.
אבל אתה באת לבקר את הספר בלי לקרוא אותו. גישה כזו אכן נראית מעט יהירה, ולכן ניתן להבין כיצד אדם שהדבר קרוב לליבו עלול להשתמש במילים כמו "גסות".
אמנם, כדי לשמור על הלשון הנקיה בפורום, אבקש גם מפרופסור אסף, למרות שחש פגיעה - בעיני מוצדקת (וסבורני שכל אדם יסבור כך, גם אם לא יסכים לחלוטין עם גישתו) - להימנע משימוש במילים כאלו, אלא לבחור ביטויים יותר עדינים, ולו כדי שלא לגרום הסלמה, כפי שקרה כאן.
|
|
|
|