בית פורומים עצור כאן חושבים

האם יהודי יכול להפסיק להיות יהודי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/8/2010 16:45 לינק ישיר 

[באחד העיתונים הרציניים והחשובים במקומי העכשווי, ראיתי הבוקר תמונה מן החתונה ה"מלכותית" שנערכה אתמול (קצת לפני צאת השבת, עם אוכל כשר צמחוני וללא גלוטן, למי שמעוניין בפרטים...). החתן והכלה נראים שם מאושרים למדי - מחוייכים, שמחים, מוקפים משני צידיהם בהילרי וביל קלינטון בתפקיד הורי הכלה. תמונת חתונה אמריקאית רגילה למדי, זולת שני עניינים פעוטים - הורי הכלה, כמובן, והטלית הפרושה על כתפי החתן.
אני מודה שחשתי אי-נחת קלה (רק קלה, כי בכ"ז - מה אכפת לי?) מן העובדה שהחתונה (שכללה, אגב, "את שבע הברכות המסורתיות - כך לפחות כתוב היה באותו עיתון) נערכה בשבת או מכך שבנוסף לרב כיהן בטקס גם כומר. למרות זאת, אני חייבת להודות שתמונת החתן עטוף הטלית, לצד כלתו והוריה, ביל והילרי, ריגשה אותי. לא בכל יום מפארת את דפי עיתון מכובד וחשוב זה תמונת גבר יהודי צעיר (וחתיך למדי, אם יורשה לי) עטוף טלית ומחובק בידי נשיא ארה"ב לשעבר, שמעכשיו הוא גם החותן שלו.

(או, בקיצור, כמו שאמר המשורר - "קר שם בחוץ... החיים זה לא קיבוץ" וגם לא ב"ב. והאמת? זה לא כ"כנורא, כמו שיכול להעיד בודאי כל מי שמכיר קיבוץ או את ב"ב)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2010 16:59 לינק ישיר 

השאלה היא אם את הריגוש שלך לא היה מרגישה אילו היית שייכת לשבט ה"זולו" והחתן אף הוא היה שייך לאותו שבט.
ובמילים אחרות, מה לטלית ונוצריה עם יהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 04:08 לינק ישיר 

[יוחנן,

זה לא השיוך השבטי שריגש אותי אלא ההחצנה של הזהות ה"שבטית" הייחודית, באופן שנתפס כמקובל לחלוטין וכמשמח וזוכה לכבוד. "מצעד גאוה" שזוכה לתשואות ולחיבוק סביבתי, אם תרצה...

ולשאלתך - לטלית אין הרבה עם הנוצריה, כך נדמה לי. ובכ"ז הנוצריה הזו בחרה להתחתן עם מישהו שהיה לו חשוב להתעטף בטלית בטקס נישואיו. האם הילדים שלהם ידברו עברית במבטא יידישאי וידעו לומר את קריאת שמע? סביר שלא, ובכ"ז משהו באופן בו היהדות עדיין "תופסת" אפילו את אלה שנדמים כרחוקים ממנה מאוד, מושך את תשומת לבי ומדגים לי שאמירות נחרצות לגבי "מי הוא יהודי" ו"מה קרה ליהדות???" אינן משקפות באמת את המציאות המורכבת.]

תוקן על ידי אמשלום ב- 02/08/2010 04:14:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 12:46 לינק ישיר 

אני הייתי מתרגש יותר לו החתן היה לובש תכריכים צחורים כמסורת האולטרה אורטודוקסים, ולא טלית הדורה נוסח רפורמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 12:47 לינק ישיר 

הגענו כאן במקרה לשאלה מאוד מהותית.
מהי אכן היהדות?
בעלה של צ'לסי באם היה נוצרי או כל דבר אחר, האם היה חסר באנושיותו ובשלמותו משהו?

האם כמיהתו ליהדותו, היא מצפונית או פטריוטית גרידא, או שיש כאן משהו עמוק יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 13:08 לינק ישיר 

אמשלום

חוששני שההחצנה והקבלה של זהות יהודית (טלית) מותנית בכך שזו תהיה "קישוט" ולא מהותית. מעניין איך היתה הילרי מגיבה לו צ'לסי היתה בוכה לה שהחתיך אינו רוצה לשאתה משום שאינה יהודיה וחייה אינם חיים בלעדיו...? גם אז היתה כזו קבלה?  ואיך היתה מגיבה לו היה החתן דורש גיור אורתודוכסי וקבלת מצוות (כולל שייטעל או מקבילה אחרת)?

ועוד הערה, צינית אמנם – האם את בטוחה שהטלית לא היתה דרישה של הילראי. זה טוב לפני הבחירות הממשמשות ובאות

אפיפיור

כמיהתו אינה דתית, במובן שאתה תופס את הדת היהודית (כמובן שהוא יכול לטעון שעבורו זו כל  הדת. אז זו דת שאינה היהדות שאתה מתכוין איליה).

אולי מאמין באלוקים, אבל לא בשאר דברים שהיהדות (כפי שאתה תופס אותה) דורשת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 19:11 לינק ישיר 

אגב, לא ראיתי שהביאו כאן שעשיו היה יהודי מומר (בבלי, קידושין). כנראה היחיד שהצליח לנטוש את היהדות, שהרי הוא היה בן ליהודייה ובניו היו גויים (חוץ משיטת הגאונים שהוזכרה לעיל, ולא נפסקה להלכה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 21:18 לינק ישיר 

האם מישהו שמע על חתם סופר או אביו שבית דין יכול להחליט לבטל יהדותו של יהודי
(ונראה לי) שמסתבר שאם כן זהו דווקא הסנהדרין שבלשכת הגזית וכדיני נפשות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2010 18:28 לינק ישיר 

למה לי חתם סופר, גמרא היא
יבמות טז עמוד ב: "אמר רב יהודה א"ר אסי גוי שקידש בזמן הזה חוששין לקדושין, שמא מעשרת השבטים הוא". שם יז עמוד א המשך בשם רב יהודה: "איכא דאמרי, כי אמריתה קמיה דשמואל אמר לי לא זזו משם עד שעשאום גוים גמורים, שנאמר בה' בגדו כי בנים זרים ילדו.

ומחלוקת ראשונים אם הדין נוהג גם בזמן הזה או שהיה פסק מיוחד.
מאירי שם "שקבלה היתה בידם שכל אותם שניטמעו בהם ניטמעו לגמרי אנשים ונשים עד שבית דין שבאותו הדור עשאום כגוים גמורים שלא להיותם בכלל דיני ישראל כלל.ומכאן היו קצת רבותי חוככין לומר שכל משומד בזמן הזה גוי גמור הוא ואין חוששין לקדושיו" (ובהמשך דן אם משומד זוקק לייבום). אבל הרשב"א בחידושיו על יבמות דף כב עמוד א כתב:"והא דאמר שמואל לא זזו משם עד שעשאום גוים גמורים לאו למימרא דישראל שנעשה גוי גמור ועובד עבודה זרה שאין חוששין לקדושיו, אלא אותן בלבד הוא שעשאום כגוים גמורים מתחלתן והפקיעו קדושיהן"

(פירוש בתור קורא שטחי של שתי עגלות, כעין מה שכתב mdabraham במקום אחר: בתחילת זמן חז"ל היו פוסקים בכל מעשה בפני עצמו. (והרי דין תורה הוא בדיני נפשות, אם קרה מקרהו לבוא בפני ב"ד שרובו מחייבים נהרג, ואם נפל לידי ב"ד שרובו מזכים פטור, אע"פ ששני בתי הדין יודעים זה מזה). מאידך יש נטייה לקבוע דין שווה, שתחילתה כבר בפירושי חכמים לתורה, ונמשכת בתלמוד  ובראשונים וכו' עד ימינו. לפי הרשב"א זה יוצא דופן, פסק לפי האינטואיציה שכבר אינם יהודים, ואנו פוסקים לפי הכללים ולכן משומדים שלנו יהודים, לפי המאירי הוא דין קבוע). 

(בפרוייקט השו"ת יש עוד על הנושא, כגון קרן אורה ביבמות י"ז וכ"ב, עיין שם)

תלמיד חכמים ז"ל (די שטחי, חוששני)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2010 19:02 לינק ישיר 

אכן מקור מעניין מאד. פיספסתי אותו. אבל נראה שזוהי תקנה שמטרתה למנוע בעיות (אלא שרבותיו של המאירי ראו בה תקנה כללית), ולא מעיקר הדין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2010 13:04 לינק ישיר 

רוצה אזרחות ישראלית

בג"ץ דן השבוע בעתירתה של אישה בת 60, שהמירה את דתה אך כעת רוצה אזרחות מחודשת. שר הפנים ידון במעמדה, בעקבות נסיבות מיוחדות

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/8/2010 14:18 לינק ישיר 

[תלמיד,

אני ממש לא בטוחה שאתה צודק (ולדעתי אתה רחוק מאוד מלהבין את הלך הרוחות האמריקאי, ובודאי את זה הניו יורקי...).
היום קראתי כתבה מעניינת (באותו העיתון) בה סופר על הרב שערך את הטקס בשותפות. מסתבר שבאופן יחסי (בודאי באופן יחסי למה שאני חשבתי... אבל גם באופן יחסי לכמות היהודים הבלתי-מחוייבים למצוות שיש בארה"ב) מספר הרבנים שמוכנים לערוך טקס בין-דתי שכזה אינו גדול. החתן המיועד יכול היה להינשא לכלתו בכל דרך שהוא חפץ בה - החל בחתימה אצל עו"ד וכלה בטקס היפי-בודהיסטי ברגליים יחפות על חוף הים - ובכ"ז בחר להתאמץ ולעשות זאת חבוש בכיפה ועטוף בטלית. אני מבינה שיש כאן כאלה שמבחינתם זה ביזוי של הקודש היהודי, ולכן מה שביקשתי לומר הוא שבעיני יש בזה דוקא יופי וסוג של קידוש השם (במובן הטוב של המושג) - הטלית של מארק מזווינסקי היא חלק מאלבום התמונות ה"מלכותי" האמריקאי, חלק מהקונצנזוס.

אתמול, אגב, אושרה התכנית לבניית מסגד ומרכז חינוכי-קהילתי מוסלמי קרוב מאוד למקום בו עמדו פעם מגדלי התאומים. לתכנית היו (ועדיין יש) התנגדויות רבות, חלקן מאוד אמוציונליות. סמל הסהר המתנוסס מעל מרכז קהילתי (או טלית) אינם רק קישוט. וגם כשהם רק קישוט בעבור ה"עונד" אותם, הם לא כאלה בעבור הצופים מן הצד. זו בדיוק חשיבותו ומשמעותו של "מצעד גאווה", בעיני - לאפשר לאחר לצעוד בפומבי כשהוא עונד בגאווה את סמלי ייחודו האתני/דתי/זהותי וכו' ומחייב אותי להתמודד עם שונותו הגלויה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2010 14:44 לינק ישיר 

"אתמול, אגב, אושרה התכנית לבניית מסגד ומרכז חינוכי-קהילתי מוסלמי קרוב מאוד למקום בו עמדו פעם מגדלי התאומים. לתכנית היו (ועדיין יש) התנגדויות רבות, חלקן מאוד אמוציונליות. סמל הסהר המתנוסס מעל מרכז קהילתי (או טלית) אינם רק קישוט. וגם כשהם רק קישוט בעבור ה"עונד" אותם, הם לא כאלה בעבור הצופים מן הצד. זו בדיוק חשיבותו ומשמעותו של "מצעד גאווה", בעיני - לאפשר לאחר לצעוד בפומבי כשהוא עונד בגאווה את סמלי ייחודו האתני/דתי/זהותי וכו' ומחייב אותי להתמודד עם שונותו הגלויה.] "

אמשלום

ההשוואה שלך בין הטלית,סמל הסהר ומצעד הגאווה מעניינת.

לדעתי יש הבדל בין הדברים וכל אחד מהם הוא קטגוריה לעצמה.

בעוד שהטלית מסמלת את הדת היהודית ללא כל אסוציאציות כוחניות ושליליות הרי הסהר מסמל את תאוות ההשתלטות של המוסלמים על מרכזים חשובים בעולם (עם האידאולוגיה המוסלמית של השתלטות בכוח על העולם.)
(לא מזמן ראיתי סרטון ביו טיוב על איך המוסלמים בוחרים אתרים אסטרטגיים לבניית מסגדים לשם מטרותיהם הכוחניות-הם לא דתיים תמימים כפי שנדמה לך)

ולגבי מצעד הגאווה-האמצעים מקלקלים את המטרה.

גם אנשים שבאופן עקרוני מזדהים עם הרעיון שנטיה מינית היא מולדת ולכן אין מה להתבייש בה מתנגדים להחצנה הפרובוקטיבית של מצעד הגאווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 02:37 לינק ישיר 

[צענע,

בהקשר של דברי, אני עומדת לחלוטין מאחורי ההקבלה שעשיתי - במכוון, כמובן - בין נשיאה בגלוי של שני הסמלים ה"חיצוניים" ובין מצעד הגאווה.
דומני שההבדלים שציינת בדבריך נובעים יותר מן המשקפיים דרכם עיניך רואות את העולם ופחות מן המציאות בה הן מסתכלות...

לגבי מצעד הגאווה -
א. מי שקורא למצעד הגאווה "החצנה הפרובוקטיבית" (כיצד צעידה ברחובה של עיר עם דגל צבעוני זו החצנה או פרובקטיביות?!) מעיד על עצמו שעצם העובדה שמישהו מעז לומר בקול שזהותו שונה משלו, אינה מקובלת עליו. מעניין אותי מה יחשוב אדם כזה על מארק מזווינסקי המעז להחצין באופן פרובוקטיבי את זהותו היהודית לרוחב שערי העיתונות האמריקאית...
ב. אין שום קשר בין זהות למולדוּת. לצרכי זהותו של אדם, זה ממש לא משנה אם הוא נולד כך או בחר אחרת (יש אנשים שזהותם המובהקת היא יהודית אבל הם ממש לא נולדו יהודים). מי שמתנה את סבר פניו הנאות כלפי הומואים ולסביות בעובדה שהם "נולדו כך" אינו מכובד בעיני יותר ממי שחושב שהומוסקסואליות זו מחלה או ממי שמטיף ל"טיפולי המרה" פוגעניים בגוף ובנפש.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 02:48 לינק ישיר 

אמשלום:
גם לא חייבים להיות תמימים, הם יכולים לבקש הכרה בדרכים יותר אנושיים,
ולא בדרכים שפוגע בחלק של אמונתם של אנשים אחרים,

למה הדבר דומה לחסיד גור שיבוא לבית הכנסת של תולדות אהרן ויכריז את מצוות רבו להשתתף בבחירות,
אם הבחור היה עושה את הטקס הנשואין בתוך הוותיקן עם טלית, אז אפשר אולי לדמות אותם ביחד

תוקן על ידי maxmen ב- 05/08/2010 02:51:24

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם יהודי יכול להפסיק להיות יהודי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.