בית פורומים עצור כאן חושבים

אני בינוני או רשע (לשיטת התניא)?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/6/2006 12:23 לינק ישיר 

אזרחי,

אני מתארת לעצמי ששפחתו של ר' יהודה הנשיא היתה שואלת בכל יום מה תבשל לכבודו,

ממהותו של הבינוני שהוא מסתפק במה שהמציא לו זמנו, ולכן אם ה'עשיר' המדובר שהיה עשיר גדול כרבי יהודה הנשיא, ימנע מעצמו מאכלים טובים כפי שנראים לו לאותה השעה, ואשר יש באפשרותו לאוכלם - הוא נקרא חוטא.

למשל אם בליל חורף קר הוא ירצה לחמם את גופו בשתיית כוס תה מהביל בתוספת נענע בכדי שיהיה לו טעים ויהנה, אז למה לא?
ואם ביום קיץ חם הוא ירצה לקרר את גופו יתחשק לו להתענג על קרטיב לימון מרענן, אז למה לא? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 12:32 לינק ישיר 

ירוחם, מן הסתם כבר הבאתי בדף הקודם את הדברים שהבאת. הפעם ההתמקדות היתה על כך ש"העדר הרגש הנאה" הוא רע גמור ומביא לחולי הנפש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 12:48 לינק ישיר 

ריב לא חשדתי בך שאת לא יודעת. הגמרא מספרת שעל שולחנו של רבי היו כל השנה גם בחורף וגם בקיץ צנון וחזרת. הוא היה עשיר כה גדול שיכל להרשות לעצמו גם לא בעונה לאכול את המאכלים האהובים עליו כמו אבטיח בחורף. אבל מה שנכון נכון נכתבו כל מיני פרשנויות שונות על זה כיד אחינו בני ישראל המפרשים כל דבר לפי השקפתם. אפילו באנוס העובדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 15:24 לינק ישיר 

ירוחם, לגבי הברכות.

הסיבה שמותר לנו לאכול היא כי אנו עבדי השם.

בשעת הברכה, כשאנחנו מכריזים שה' הוא מלך העולם, אנו בעצם מכריזים שאנו עבדיו,ואז כמו שהעבד של הכהן אוכל מרכושו הקדוש של הכהן, כך גם אנחנו יכולים להשתמש ב"רכושו" של ה'. וללא ברכה זו מעיין מעילה.

הגוף שלנו זקוק למזון בכדי לקבל כח ואנו משתמשים בעולמו של ה' על מנת לספק לגופנו את צרכיו.
גם הגוף של הצדיק נהנה מהמוצרים הקיימים בכדי שיתקיים.

ההבדל בין צדיק ובינוני הוא שקליטת המציאות של הצדיק היא באופן כזה שהוא באופן טבעי ראשון ואחרון רואה אל מול עיניו את העולם כפי שאפשר לנצלו לעבודת ה', והבינוני רואה את העולם גם כפי שאפשר להינות ממנו סתם ככה.

לגבי תיסכולו של לעמעך, טרם הבנתי ממה בדיוק הוא מתוסכל

האם מהעובדה שיש לו משיכה לתאוות ושיש אנשים אחרים [ צדיקים בודדים] שאין להם + העובדה שתמיד תהיה לו משיכה כזו?

האם אין זה ישים ומוסרי להכיר את האמת לגבינו?

ועל מה רגשות האשמה אם לא אני עשיתי את עצמי אלא הבורא ברא אותי כזה?

ובפרט שהאופן בו אני נבראתי הוא האופן בו בחר ה' שאיתו תושלם כוונת הבריאה. ועיין שוב פרק כ"ז.

אדרבה, לרגשות האשמה למי שמכיר את התכנים האלו, אין מקום, כמו שיש להם מקום למי שלא מכיר את התכנים האלו, לדעתי.

ירוחם, הגמרא [והוא בעצמו] אומרת על רבי יהודה הנשיא שהוא לא נהנה, ואתה "מפגיז" שכן.

אשמח מאד לשמוע במה צדקו דברייך מדבריה.

ירוחם וריב,

גם אני טוען שאין לאסור על עצמנו דברים, וגם לא להילחם בהרגש ההנאה, וגם רואה את הרגשת האשמה ואת כל אלו כטעות הנובעת מחוסר ההכרה בכך שיש לך נפש בהמית שאלו הם החיים שלה, ושאם תצער אותה אז אתה פוגע בעצמך ובעבודת ה' שלך, וכבר כתה הלבן ששיטת החסידות איננה דוגלת בתעניות וסיגופים.

אנחנו זקוקים לשמור על גופנו ועל נפשנו הבהמית, ששניהם משרתות את הנשמה בעבודתה את ה'.

יחד עם זאת, ההשתלטות הנדרשת מהאדם היא על המחשבות, הדיבורים והמעשים, שיהיו כולם לעבודתו יתברך.

גם אדם שמתעסק בתחביב מסויים שמעניק לנפשו הבהמית שמחה ומרגוע, ועל ידי כך היא מתפקדת טוב יותר אחר כך, יכול לעשות את כל זה כחלק מעבודת השם שלו, ויכול לעשות את כל זה באופן של ניתוק מה'.

וזו אכן תהיה טעות להוביל את עצמו לחולי הנפש על ידי ציעור עצמו.

וזה יהיה צעד נבון להזין את עצמו ולחזק את גופו ואת נפשו במאכלים טובים, ובלבד שלא ישכח את ה' עושהו.

ה"מלחמה" עם הנפש הבהמית, היא בעצם מלחמה על המחשבה. על מה לחשוב בכל רגע נתון? להיות בפיקוח עצמי שבודק האם המחשבה [ או הדיבור או המעשה] שאני חושב עכשיו, היא מחשבה שתורמת או נכללת בעבודת ה' או לא? אם כן אז זו מחשבה טובה גם אם היא מחשבה על מחירי דירות [ ובלבד שיש למחשבה זו תכלית המתאימה לכך שאני נבראתי לשמש את קוני]   

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/6/2006 15:35 לינק ישיר 

אזרחי.   תלמד פשט בפסוק

קהלת פרק ג 
   אָמַרְתִּי אֲנִי בְּלִבִּי עַל דִּבְרַת בְּנֵי הָאָדָם לְבָרָם הָאֱלֹהִים וְלִרְאוֹת  שְׁהֶם בְּהֵמָה.         הֵמָּה לָהֶם:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 15:47 לינק ישיר 

אזרחי

*"למשל, אם פעם אחת בחייו השכן שלך חשב לשניה על כך שהתה שהוא שותה הוא תה טעים, אז הוא לא צדיק.

וגם אם רק יש אפשרות שיום אחד זה יקרה לו אז הוא לא צדיק, כי אצל הצדיק אין כזו אופציה
".

להד"ם !!!

ומי שאומר להפך, הוא קרוב להיות בחזקת שקרן.

*"נפשנו הבהמית" - דבר בשם עצמך.

*בבקשה התיחסותך:"אי זהו חסיד שוטה ראה תינוק מבעבע בנהר אמר לכשאחלוץ תפילי אצילנו עם כשהוא חולץ תפיליו הוציא זה את נפשו.  ראה תאינה בכורה אמר במי שאפגע בו תחילה אתננה לו" (ירושלמי סוטה פ"ג ה"ד) [תאנה בכורה - תאנה בשלה וטעימה] תוקן על ידי - הבאבא_תור - 26/06/2006 15:55:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 19:53 לינק ישיר 

חוה הוסיפה על דברי הקב"ה, ולכן זה גרם לגירעון אצל אדם, וכאמור כל המוסיף גורע.
כשלא נוסיף על דברי התניא, לא נצטרך לגרוע ממנו.

ובמקום להאריך, אסתפק במארז"ל, שנפסק בשלחן ערוך (או"ח סי' רלא):

בכל מה שיהנה בעולם הזה, לא יכוין להנאתו, אלא לעבודת הבורא יתברך, כדכתיב: בכל דרכיך דעהו (משלי ג, ו) ואמרו חכמים: כל מעשיך יהיו לשם שמים, שאפילו דברים של רשות, כגון האכילה והשתיה וההליכה והישיבה והקימה והתשמיש והשיחה וכל צרכי גופך, יהיו כולם לעבודת בוראך, או לדבר הגורם עבודתו, שאפילו היה צמא ורעב, אם אכל ושתה להנאתו אינו משובח, אלא יתכוין שיאכל כפי חיותו, לעבוד את בוראו; וכן אפילו לישב בסוד ישרים, ולעמוד במקום צדיקים, ולילך בעצת תמימים, אם עשה להנאת עצמו והשלים חפצו ותאותו, אינו משובח אלא א"כ עשה לשם שמים; וכן בשכיבה, א"צ לומר שבזמן שיכול לעסוק בתורה ובמצות לא יתגרה בשינה לענג עצמו, אלא אפילו בזמן שהוא יגע וצריך לישן כדי לנוח מיגיעתו, אם עשה להנאת גופו אינו משובח, אלא יתכוין לתת שינה לעיניו ולגופו מנוחה לצורך הבריאות שלא תטרף דעתו בתורה מחמת מניעת השינה; וכן בתשמיש האמורה בתורה, אם עשה להשלים תאותו או להנאת גופו ה"ז מגונה, ואפי' אם נתכוין כדי שיהיו לו בנים שישמשו אותו וימלאו מקומו אינו משובח, אלא יתכוין שיהיו לו בנים לעבודת בוראו או שיתכוין לקיים מצות עונה כאדם הפורע חובו; וכן בשיחה, אפי' לספר בדברי חכמה צריך שתהיה כונתו לעבודת הבורא או לדבר המביא לעבודתו. כללו של דבר, חייב אדם לשום עיניו ולבו על דרכיו ולשקול כל מעשיו במאזני שכלו, וכשרואה דבר שיבא לידי עבודת הבורא יתברך יעשהו, ואם לאו לא יעשהו; ומי שנוהג כן, עובד את בוראו תמיד.

ועפי"ז הם דברי התניא (פ"ז):

האוכל בשרא שמינא דתורא ושותה יין מבושם להרחיב דעתו לה' ולתורתו כדאמר רבא חמרא וריחא כו' או בשביל כדי לקיים מצות ענג שבת וי"ט אזי נתברר חיות הבשר והיין שהיה נשפע מקליפת נוגה ועולה לה' כעולה וכקרבן. וכן האומר מילתא דבדיחותא לפקח דעתו ולשמח לבו לה' ולתורתו ועבודתו שצריכים להיות בשמחה וכמו שעשה רבא לתלמידיו שאמר לפניהם מילתא דבדיחותא תחלה ובדחי רבנן. אך מי שהוא בזוללי בשר וסובאי יין למלאת תאות גופו ונפשו הבהמית שהוא בחי' יסוד המים מארבע יסודות הרעים שבה שממנו מדת התאוה הנה ע"י זה יורד חיות הבשר והיין שבקרבו ונכלל לפי שעה ברע גמור שבשלש קליפות הטמאות וגופו נעשה להן לבוש ומרכבה לפי שעה, עד אשר ישוב האדם ויחזור לעבודת ה' ולתורתו כי לפי שהיה בשר היתר ויין כשר לכך יכולים לחזור ולעלות עמו בשובו לעבודת ה'. שזהו לשון היתר ומותר כלומר שאינו קשור ואסור בידי החיצונים שלא יוכל לחזור ולעלות לה'.

ועפי"ז הם דברי הרבי, באחד ממכתביו:
בנוגע לאכילה ודיעטה, אינו נוגע כ"כ מה שאוכלים, כי אם כוונת האכילה: למלאות תאווה או רעבונו בלבד, או בשביל להיות בריא, ובמילא לעשות מעשים טובים וכו'.

פירוש לדבריו הקדושים: כשאוכל רק כדי להיות בריא, אזי אוכל במדה מוגבלת, וזוהי הדיטה הכי טובה.

תוקן על ידי - הלבן - 26/06/2006 20:04:57

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/6/2006 21:13 לינק ישיר 

באבא תור על משקל הסיפור החסידי שהובא כאן (באשכול זה?) אודות ההספד שנישא על סוס שמעודו לא עשה מעשה רע , ניתן לתאר הספד על גוש סלע שהיה ממש צדיק כפי תיאורו של אזרחי ואז"ג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 22:10 לינק ישיר 

הלבן
מה  קרה לתניא ציטוט נכון מהגמרא הוא לא יכול. בגמרא כתוב -חמרא וריחני פיקחא -     אגב אתה יודע מה פרוש של זה?
נדמה לי שעם הפשט של המאמר הזה      הציטוט לא במקומו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 22:59 לינק ישיר 

מה קרה לך? צורה יותר עדינה אינך יודע לכתוב? אולי תוכל להסביר לי במקום זאת מה פירוש "יעוז בהוותו"?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/6/2006 23:24 לינק ישיר 

הלבן. פעמיים הבאת ציטוט לא נכון מהגמרא. מה לא בסדר עם זה שאני שואל. למה הציטוט לא נכון. ולא רק לא נכון גם לא במקומו. איך לדעתך היתי צריך להגיב על השיבוש?. על שאלתך מה פרוש"יעוז בהוותו"? היות ולא הבאתי את הציטוט אני לא חושב שאני צריך לתת פרוש על זה- כונתך ברורה לי -תהילים נב. ט. - אני לא חושב שאתה צודק. כשמישהו מסלף ביודעין או אפילו לא ביודעין ומתיחס לדברים אלו כהלכה למשה מסיני חייבים לעמוד על הסילוף ולא חשוב מי זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2006 23:36 לינק ישיר 

אם אתה יודע את פירוש הפסוק, ואתה גם יודע את חתימתך "מודה ועוזב ירוחם", הייתי מעדיף שתקיים את השני ולא את הראשון.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/6/2006 10:11 לינק ישיר 

הלבן.
תודה על העצה. אתה רואה אני מוכן בכל עת לחזור בי. ואפילו להתנצל בראיש גלי. אבל בבקשה תהיה עניני, ותראה לי איפה אני טעיתי, במה אני סילפתי ?איפה גיליתי פנים שלא כהלכה?. או ציטטי גמראות לא מדויקות? או אחרים.
יש לך אתגר תוכיח לי. ואם לא תצליח להוכיח יש לך בעיה גדולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2006 11:45 לינק ישיר 

א) "ריחני" שבגמרא פירושו "ריחא", כפי שאפשר לראות בברכות מד, ב. כתובות סא, א. נדה נב, רע"א. ב) מארז"ל שבתניא אינם ציטוט גרידא, אלא בד"כ מובאים בתרגום או הוספת מילת הבהרה. ג) בכמה מכתבי-יד התניא (שלפני עידן הדפוס) כתוב כאן "ריחני", אבל בעת ההדפסה החליט רבנו הזקן לכתוב מילה מובנת יותר למעיין בספר התניא. ד) אם בא לך לכתוב בצורה לא מכובדת, בשעה שאינך יודע פירוש המילים, אין זו בעיה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/6/2006 12:28 לינק ישיר 

הלבן.
אתה מזמין את זה .  אתה מנסה להסביר משהו שאינך מבין אותו בבלבול גדול.
להרחיב דעתו לה' ולתורתו כדאמר רבא חמרא וריחא כו'   כך ציטט\
התניא. מה פרושו של ציטטא זו?. המאמר של רבא הוא בשלמותו בלי הסיפא פיקחא שזה עיקר המאמר. אין לציטוט כל משמעות וכל ערך. ולא שייך לצטט אותו ודאי שלא בהקשר שהתניא הביא אותו. חוץ מזה כשמצטטים מגמרא מצטטים מדויק. ולא שהציבור יבין יותר טוב כי זה לא משנה באמת עם כתוב ריחני או ריחא הציבור לא יבין בשני האופנים כפי שאמרתי .  כבר המלצתי לך ללמוד יותר גמרא מליקוטים. הנה שעור ראשון
בהבנת  הנקרא במאמרו של רבא:חמרא וריחני פיקחא  כידוע יין אוהב שקט ומאכסנים אותו במרתף במקום שקט, רעש מקלקל אותו. לעומת זה בשמים  ביצורם עושים רעש -הדק הדק היטב שהקול יפה לבשמים-
מי שפיקח יודע את ההבדל מתי לשתוק ולהיות בשקט כמו יין. ומתי יש
להרעיש ולצעוק כמו בבשמים. הפיקחא זה החשוב

הלבן
אתה מאשים אותי כבר מספר פעמים בהתנהגות לא מכובדת וראויה
אני מבקש ממך לבקש מהנהלת הפורום לבדוק את הדברים לאשורם ולהחליט אם אכן כך הדבר. ואדע..        גם אני מצטרף לבקשה זו.
מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אני בינוני או רשע (לשיטת התניא)?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.