בית פורומים עצור כאן חושבים

אני בינוני או רשע (לשיטת התניא)?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/6/2006 18:35 לינק ישיר 

הלבן

בוקר טוב אליהו

אזרחי

יופי נחמה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2006 19:39 לינק ישיר 

למה לי לדון בסברות ופלפולים בדברים שלא מבוארים בתניא.
כתוב בתניא שהצדיק לא יכול להיות לו תאות היתר?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/6/2006 09:20 לינק ישיר 

אני חושב שהתוקפנות מצד אחד וההתגוננות מצד שני שניהם נבלה וטרפה.

ההוא מבסוט בנפול "אויביו" וההוא מתנצל ומתנצל. שניהם חסרי מעוף ופתיחות. ומקבלים מבחינת אחוריים.

לא שאני טוען שאתם [ הלבן ובבתור] ממש כאלו, אבל אתם גם לא משוללים מכך, וזבשכ"ם.

כאן אני מקווה מאד שאני טועה, אבל רק כתבתי את הרגשתי. ואני קצת "ריגשי".

הלבן,

ברוך השם שאני לא נכנס כאן לקבוצה נגד קבוצה, כי נתת לי הרגשה שאם זה היה ככה, אז היית משאיר אותי פצוע בשטח..

כעת, אתה כותב:

למה לי לדון בסברות ופלפולים בדברים שלא מבוארים בתניא.

למה? - בכדי לעמוד על הנקודה שהתניא באמת אומר, ולהוציא את האמת אל האור.

כתוב בתניא שהצדיק לא יכול להיות לו תאות היתר?

וביאור הענין כי הנה צדיק גמור שנהפך הרע שלו לטוב ולכן נקרא צדיק וטוב לו הוא ע"י הסרת הבגדים הצואים לגמרי מהרע דהיינו למאוס מאד בתענוגי עוה"ז להתענג בם בתענוגות בני אדם למלאת תאות הגוף בלבד ולא לעבודת ה' מפני היותם נמשכים ונשפעים מהקליפה וס"א וכל מה שהוא מהס"א הצדיק גמור הוא שונאו בתכלית השנאה מחמת גודל אהבתו לה' וקדושתו באהבה רבה בתענוגים וחיבה יתרה הנ"ל כי הם זה לעומת זה כדכתיב תכלית שנאה שנאתים לאויבים היו לי חקרני ודע לבבי וגו' וכפי ערך גודל האהבה לה' כך ערך גודל השנאה לס"א והמיאוס ברע בתכלית כי המיאוס הוא הפך האהבה ממש כמו השנאה. וצדיק שאינו גמור הוא שאינו שונא הס"א בתכלית השנאה ולכן אינו מואס ג"כ ברע בתכלית וכל שאין השנאה והמיאוס בתכלית ע"כ נשאר איזה שמץ אהבה ותענוג לשם ולא הוסרו הבגדים הצואים לגמרי מכל וכל ולכן לא נהפך לטוב ממש מאחר שיש לו איזה אחיזה עדיין בבגדים הצואים אלא שהוא בטל במיעוטו וכלא חשיב ולכן נקרא צדיק ורע כפוף ובטל לו. ועל כן גם אהבתו לה' אינו בתכלית ולכן נקרא צדיק שאינו גמור. והנה מדרגה זו מתחלקת לרבבות מדרגות בענין בחי' מיעוט הרע הנשאר מאחת מארבע יסודות הרעים ובענין ביטולו במיעוטו בששים עד"מ או באלף ורבבה וכיוצא עד"מ

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/6/2006 10:13 לינק ישיר 

הלבן

"ולהיות צדיק שבתניא הוא חד בדרא".
תוכל לתת דוגמא / כמה דוגמאות לצדיק כזה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 10:28 לינק ישיר 

אזרחי
אני מרשה לעצמי להביא לידיעתך גם דעה של יהודי אחר. אין מה להשוות לתניא אבל בכל אופן דעה שונה.

שמונה פרקים לרמב"ם פרק ו ד"ה וכאשר חקרנו

כאשר חקרנו אחר דברי החכמים בזה הענין, מצאנו להם, שהמתאווה לעבירות ומשתוקק להן - יותר טוב ויותר שלם מאשר לא יתאווה להן ולא יצטער בהנחתן. עד שאמרו, שכל מה שיהיה האדם יותר טוב ויותר שלם - יהיו תשוקתו לעבירות וצערו בהנחתן יותר חזקים, והביאו בזה מעשיות, ואמרו: "כל הגדול מחברו יצרו גדול ממנו". לא די בזה, אלא שאמרו כי שכר המושל בנפשו גדול כפי שעור צערו במושלו בנפשו, ואמרו: "לפום צערא אגרא". ויתר על כן, שהם ציוו שיהיה האדם מושל בנפשו, והזהירו מלומר: אני בטבעי איני מתאווה לזאת העבירה, ואפילו לא אסרתה התורה, והוא אומרם: "רבן שמעון בן גמליאל אומר, לא יאמר אדם אי אפשי לאכול בשר בחלב, אי אפשי ללבוש שעטנז, אי אפשי לבוא על הערוה, אלא אפשי, ומה אעשה ואבי שבשמים גזר עלי".
ריב. חיכיתי שתכתבי. מילאתי את מקומך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 10:38 לינק ישיר 

ירוחם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 11:06 לינק ישיר 

ירוחם ,

את דעת חז"ל אותה מייצג הרמב"ם , יפרש בעה"ת שמדובר במי שנמצא עדיין בשלבים של עבודת השם , שזירת המאבק שלו היא העולם הגשמי . בצדיקים , המאבק מופנה לדקויות שבתחום הרוח . חזית הגשמיות , הוכרעה זה מכבר .
אגב , למסקנת הרמב"ם שמחלק בין המצוות השכליות לאחרות , שלא כדעת חז"ל , ראה הגההת ר"י עמדין על אתר המשיג עליו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 11:38 לינק ישיר 

ספרן,

אז מה שיוצא מבעה"ת, זה שישנה דרגה אליה מגיע "הצדיק" שהיא מעבר לשלמות האנושית המקסימלית הניתנת להשגה בהיות האדם בעל טבע אנושי  - ושעליה אומר הרמב"ם שכל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה -  ואף שכל הנביאים חזרו לאוהלם שהוא צרכי הגוף הגשמיים, ומשה לא חזר לאוהלו  - נותרה המחיצה אותה לא יכול היה להסיר והיא  היותו יצור אנושי  שכל בחומר, מכאן שאפילו אצל משה שמעמדו הרוחני הוא מעבר לכל השוואה לשאר הנביאים,  גם אצלו חזית הגשמיות לא הוכרעה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 11:45 לינק ישיר 

ריב ,

בעה"ת כותב שלאחר תקופת המאמץ הרוחני של עובד השם , אם יזכה  "שמא תתעבר בנפשו נשמת צדיק " התהלין הוא טבעי , המעמד הנכסף , מתנת שמיים , כמו בנבואה לדעת הרמב"ם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 12:24 לינק ישיר 

ספרן,

בהתחשב בעובדה שאצל הרמב"ם הנבואה מושגת על ידי תהליך טבעי של האדם בכוחות עצמו, ורק השליחות תלויה במתנה משמיים [ החלוקה של הנביא לעצמו , הנביא השליח] - הרי שאצל בעה"ת  - ביטוי הנבואה הוא רק בנביא שליח, והיא כולה בחסדי שמיים לה זוכה אדם שמתעברת בנפשו נשמת צדיק.

הבנתי נכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 12:27 לינק ישיר 

ספרן.
ועכשיו נחזור לשאלה הקלסית. האם  חרש אילם צדיק? הרי הוא לא מדבר ל"ה המסרס את עצמו האם הוא צדיק? הרי הוא לא מתאבה לערווה. כהאי גוונא  אברך שמסתגר בבית המדרש ולא יוצא ממנה שנה ואינו רואה את הפיתויים של העולם ,האם הוא צדיק?. למה לא מסורס?.  יש פסוק בתהילים שמרה נפשי כי חסיד אני לכאורה שאלה מכיון שאני חסיד שמור את רצוני (נפש=רצון) הפוך היה צריך להגיד שמור את נפשי מכיון שאני רשע וכד. אבל מכיון שאני חסיד???
הגמרא אומרת פגעה בך מנוול זה משכהו לבית המדרש. למה? כי הרי מה אומר לך היצר הרעה תעשה כך או תעשה אחרת.ואתה אומר לו, למה שאני אעשה כך? אומר לך המנוול, כי זו מצווה. ואתה אומר בא לבית המדרש ונבדוק בספרים אם זו באמת מצווה. ואז משיב המנוול בספרים באמת זה לא כתוב אבל אתה הרי חסיד שעושה דברים לפנים משורת הדין גם מה שלא כתוב. ועל זה אומר דוד המלך שמרה נפשי כי חסיד אני חסיד צריך שמירה מיוחדת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 12:58 לינק ישיר 

ריב ,

דברי הרמב"ם על הנבואה ,  הובאו רק כדוגמא . בעה"ת מדבר על הגדרת צדיק בשם התואר [ באמת . בהתאם לכוחות הנפש ] לשיטתו .

אולי תוכלי להביא את לשון הרמב"ם המחלק בין נביא לעצמו לנביא של שליחות , לענין נקודה זו של מתנת שמיים . כפי שהבנתי עד עתה , גם נביא לעצמו , למרות מאמציו , תלוי בסופו של דבר ברצון עליון . וזהו החלק הניסי שבענין לדעת הרמב"ם . זכורני שיש ע"כ מאמר של אליעזר גולדמן בספרו "מחקרים ועיונים"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 13:16 לינק ישיר 

ירוחם.

דברי הרמב"ם חוברים יחד נהדר עם פרק כ"ז בתניא.

והנה הוא.  שם גם תוכל לראות באיזה אופן אכן ממליץ בעל התניא לכפות היצר גם בדברי היתר, וגם דוגמא מסעודת תלמידי החכמים המסופרת בגמרא.

פרק כז

ואם העצבות אינה מדאגת עונות אלא מהרהורים רעים ותאוות רעות שנופלות במחשבתו. הנה אם נופלות לו שלא בשעת העבודה אלא בעת עסקו בעסקיו ודרך ארץ וכהאי גוונא אדרבה יש לו לשמוח בחלקו שאף שנופלות לו במחשבתו הוא מסיח דעתו מהן לקיים מה שנאמר ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים אחריהם. ואין הכתוב מדבר בצדיקי' לקראם זונים ח"ו אלא בבינונים כיוצא בו שנופלים לו הרהורי ניאוף במחשבתו בין בהיתר כו' וכשמסיח דעתו מקיים לאו זה ואמרו רז"ל ישב ולא עבר עבירה נותנים לו שכר כאלו עשה מצוה ועל כן צריך לשמוח בקיום הלאו כמו בקיום מצות עשה ממש ואדרבה העצבות היא מגסות הרוח שאינו מכיר מקומו ועל כן ירע לבבו על שאינו במדרגת צדיק שלצדיקים בודאי אין נופלים להם הרהורי שטות כאלו כי אילו היה מכיר מקומו שהוא רחוק מאד ממדרגת צדיק והלואי היה בינוני ולא רשע כל ימיו אפי' שעה אחת הרי זאת היא מדת הבינונים ועבודתם לכבוש היצר וההרהור העולה מהלב למוח ולהסיח דעתו לגמרי ממנו ולדחותו בשתי ידים כנ"ל ובכל דחיה ודחיה שמדחהו ממחשבתו אתכפיא ס"א לתתא ובאתערותא דלתתא אתערותא דלעילא ואתכפיא ס"א דלעילא המגביה עצמה כנשר לקיים מ"ש אם תגביה כנשר וגו' משם אורידך נאם ה' וכמו שהפליג בזהר פ' תרומה [דף קכח] בגודל נחת רוח לפניו ית' כד אתכפיא ס"א לתתא דאסתלק יקרא דקב"ה לעילא על כולא יתיר משבח' אחרא ואסתלקות' דא יתיר מכולא וכו'. ולכן אל יפול לב אדם עליו ולא ירע לבבו מאד גם אם יהיה כן כל ימיו במלחמה זו כי אולי לכך נברא וזאת עבודתו לאכפיא לס"א תמיד. ועל זה אמר איוב בראת רשעים ולא שיהיו רשעים באמת ח"ו אלא שיגיע אליהם כמעשה הרשעים במחשבתם והרהורם לבד והם יהיו נלחמים תמיד להסיח דעתם מהם כדי לאכפי' לס"א ולא יוכלו לבטלה מכל וכל כי זה נעשה ע"י צדיקים. ושני מיני נחת רוח לפניו ית' למעלה. א' מביטול הס"א לגמרי ואתהפכא ממרירו למתקא ומחשוכא לנהורא ע"י הצדיקים. והשנית כד אתכפיא הס"א בעודה בתקפה וגבורתה ומגביה עצמה כנשר ומשם מורידה ה' באתערותא דלתתא ע"י הבינונים. וז"ש הכתוב ועשה לי מטעמים כאשר אהבתי מטעמים לשון רבים שני מיני נחת רוח והוא מאמר השכינה לבניה כללות ישראל כדפי' בתיקונים. וכמו שבמטעמים גשמיים ד"מ יש שני מיני מעדנים אחד ממאכלים ערבים ומתוקים. והשני מדברים חריפים או חמוצי' רק שהם מתובלים ומתוקני' היטב עד שנעשו מעדנים להשיב הנפש. וז"ש הכתו' כל פעל ה' למענהו וגם רשע ליום רעה פי' שישוב מרשעו ויעשה הרע שלו יום ואור למעלה כד אתכפיא ס"א ואסתלק יקרא דקב"ה לעילא. ולא עוד אלא אפי' בדברים המותרים לגמרי כל מה שהאדם זובח יצרו אפי' שעה קלה ומתכוין לאכפיא לס"א שבחלל השמאלי כגון שחפץ לאכול ומאחר סעודתו עד לאחר שעה או פחות ועוסק בתורה באותה שעה. כדאיתא בגמ' שעה רביעית מאכל כל אדם שעה ששית מאכל ת"ח. והיו מרעיבים עצמם שתי שעות לכוונה זו אף שגם אחר הסעודה היו לומדים כל היום. וכן אם בולם פיו מלדבר דברים שלבו מתאוה מאד לדברם מענייני העולם וכן בהרהורי מחשבתו אפי' במעט מזעיר דאתכפיא ס"א לתתא אסתלק יקרא דקב"ה וקדושתו לעילא הרבה ומקדושה זו נמשכת קדושה עליונה על האדם למטה לסייעו סיוע רב ועצום לעבודתו ית'. וז"ש רז"ל אדם מקדש עצמו מעט למטה מקדשין אותו הרבה מלמעלה לבד מה שמקיים מצות עשה של תורה והתקדשתם וכו' כשמקדש עצמו במותר לו ופי' והתקדשתם שתעשו עצמכם קדושים כלומר אף שבאמת אינו קדוש ומובדל מס"א כי היא בתקפה ובגבורתה כתולדתה בחלל השמאלי רק שכובש יצרו ומקדש עצמו. והייתם קדושים כלומר סופו להיות קדוש ומובדל באמת מהס"א ע"י שמקדשים אותו הרבה מלמעלה ומסייעים אותו לגרשה מלבו מעט מעט:

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/6/2006 15:05 לינק ישיר 

ספרן,

השליחות תלויה ברצון השם, אולם 'הנביא לעצמו' הגיע לנבואה בכוחות עצמו - והוא במהותו נביא (= חכם עשיר וגיבור) גם מבלי שיקבל מרצון עליון את הדחף לשליחות.

http://kodesh.snunit.k12.il/i/1107.htm

טו  [ז] הנביא, אפשר שתהיה נבואתו לעצמו בלבד, להרחיב ליבו ולהוסיף דעתו, עד שיידע מה שלא היה יודע, מאותן הדברים הגדולים.  ואפשר שישולח לעם מעמי הארץ, או לאנשי עיר או ממלכה, לבונן אותם ולהודיעם מה יעשו, או למנוע אותם ממעשים הרעים שבידיהם; וכשמשלחין אותו, נותנין לו אות ומופת כדי שיידעו העם שהאל שילחו באמת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2006 22:00 לינק ישיר 

ריב ,

עצם החלוקה בין נביא לעצמו לנביא שליח ידועה . מה שנתבקשת  להביא הוא מקור לטענתך , שנביא לעצמו  לא תלוי ברצון השם לנבאו בניגוד לנביא שליח . אולם , דבר זה אפילו לא נרמז בדברי הרמב"ם , לא בקטע שהבאת ולא בסמוכים אליו .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אני בינוני או רשע (לשיטת התניא)?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.