בית פורומים עצור כאן חושבים

צדיק שהוא טיפש עושה רצון השם ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/6/2006 16:33 לינק ישיר 

מיכי,

קראתי, וחשבתי שעניתי על דבריך, אבל אולי לא ירדתי לסוף דעתך.

האם הפטור של נשים ממ"ע שהז"ג מוצג במקום כלשהו בספרות התנאים/אמוראים/תלמוד כדאורייתא? ברי לי שרשב"י לא הציג כך את דבריו (אתה כמובן, בכשרונך המופלא לבחון כליות ולב, תוכל לגלות לי מה חשב...). דברי פרשנים מאוחרים יותר לתלמוד מעניינים אותי לשם השכלה כללית, אבל לשיטתי, אינם מייצגים את שיטת רשב"י/תנאים/אמוראים טוב יותר ממך או ממני.

[אתה מתעקש להציג את טענתי שהכלל אינו מדאורייתא, כסימפטום לדעתי הכללית בעניין ההלכה - כאילו, אם הדברים הם "רק" מדרבנן, הרי הם מחייבים אותי פחות, ונמצאתי מקבלת צידוק לדרכי. אז, לשם הבהרה - איני זקוקה לצידוקים, ומבחינת מחוייבותי האישית אין כל משקל להגדרה של הלכה מסויימת כדאורייתא או כדרבנן...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2006 23:53 לינק ישיר 

בחזרה לנושא האשכול - "האם צדיק שהוא טיפש עושה רצון ה''" - למאי נפקא מינה?
 * אם לעונש - הרי הוא שוגג, ולכל היותר יצטרך להביא חטאת כשיגלה שחטא.
 * אם לתוכחה - נראה לי שאתה צריך להוכיחו כמיטב יכולתך, אם יש סיכוי שישמע
 * אם לחלוק לו כבוד - נראה לי שראוי כאן לקיים את דברי חז"ל "אל תהי בז לכל אדם... שאין לך אדם שאין לו שעה...", ואם אותו טיפש משתדל, כמיטב יכולתו, לעשות את רצון ה'', ראוי לחלוק לו כבוד (ע'' גם באיגרת הרמב"ן שכתב דברים דומים). בנוסף לכך, אם תחלוק לו כבוד, יש יותר סיכוי שיקבל את תוכחתך.

ולגבי המאמרים שהבאת מדברי חז"ל, שמראים שהם לא חלקו כבוד לטיפשים - נראה לי שמטרתם היא להדגיש בפני הציבור עד כמה חשוב ללמוד ולהיות חכם, ולשם כך השתמשו בשפה קיצונית. אבל אנחנו צריכים לחלוק כבוד לכל אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/7/2006 10:11 לינק ישיר 

אראל.
אפשר גם להגיד:עושה את רצון ה" בטיפשות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 12:39 לינק ישיר 

ירוחם,
לא הבנתי מה רצית לומר. האם אני לא מכיר את דעת הרמב"ם ודעימיה שנשים אכן לא מברכות על מ"ע שהז"ג?
להזכירך, אתה דיברת על השיטות שהן כן מברכות על דאורייתא, וטענת שגם לשיטות אלו בדרבנן נשים לא אמורות לברך.
רק על זה הויכוח, ולא על השאלה האם נכון שנשים יברכו. אני בהחלט מסכים שדעת הרמב"ם סבירה יותר מאשר דעת מתנגדיו האשכנזים בעניין זה.
והרב עובדיה עושה גז"ש, כמו שבדאורייתא לא מברכים אז גם בדרבנן לא. אבל זה אינו נוגע לנדון דידן. אנחנו מדברים על השיטות שכן מברכים על דאורייתא, האם גם הם יסכימו שבדרבנן לא יברכו. רק על זה הדיון שלנו נסוב.

אמשלום,
לפי כל אמת מידה הלכתית הפטור הוא מדאורייתא. ככל שזכרוני הקלוש אומר לי, שום סוגיא תלמודית לא מתייחסת לפטור הזה כעקירת דבר מן התורה, ויש סוגיות שמחפשות ומביאות דוגמאות שונות. והרי אין לך עקירה גדולה מזו (לפחות בשוא"ת, ולפעמים אולי יש כאן גם קום עשה). זה דבר פשוט לכל מי שיודע לקרוא את המקורות החז"ליים בעיניים הלכתיות.
כמובן את יכולה להציע קריאה שונה, לא הלכתית, שאולי תתאים בצורה כזו או אחרת לנוסח מקורות חז"ל (אם כי, אני בספק). אני יכול להציע קריאות נוספות כאלה, עוד יתר מרחיקות לכת, אך זה אינו נוגע לדבריי.
כפי שהזכרתי לעיל, הלימוד של 'הצד השווה'  כולו בנוי על אותה לוגיקה. האם גם הוא מדרבנן? זוהי הלכה למשה מסיני לכל הדעות (של הראשונים. בהקשר התלמודי-טכסטואלי, ובהתעלם מהמסורת ההלכתית, את יכולה כמובן לחלוק גם על זה).
לכן צריך לסנכרן את כלי הדיון לפני שאנחנו נכנסים אליו. מבחינתי מה שמוסכם על כל הראשונים והאחרונים והפוסקים הוא הלכה פשוטה. אולי מבחינתך לא.

ועוד הערה. הקישור בדבריי לעיל להשקפתך, לא נגע למחוייבותך ההלכתית, לא להלכות דאורייתא ולא לדרבנן. אני לא מכיר את השקפתך ביחס לסוגיות אלו, והאם את מבחינה בין דאורייתא ודרבנן. מה שהתכוונתי לומר מתייחס להשקפתך, כפי שאנ ימכיר אותה מכאן, אשר מתייחסת לטכסט התלמודי כעומד לעצמו ונקרא לעצמו, במנותק מהמסורת ההלכתית המקובלת. את זה בדיוק אנחנו רואים גם כאן.
ככל הידוע לי, אין מקור הלכתי אחד (בודאי לא מן הראשונים והפוסקים המרכזיים), בכל ההיסטוריה ההלכתית (לפחות הבתר תלמודית) שמתייחס לפטור של נשים כדין דרבנן. גם מהתלמוד עצמו, ממש ממש לא משמע כך, כפי שהסברתי. זה כל מה שהתכוונתי לומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 12:45 לינק ישיר 

ובכל זאת. האמת היא שמפורש לגמרי בכמה מקומות בתלמוד שהפטור של נשים ממ"ע שהז"ג הוא מדאורייתא. ראי ברכות כ ע"ב, ועוד הרבה. חז"ל דנים במצוות דאורייתא ובלימוד שלהן מהפסוקים ומקשים מכוח הכלל שנשים פטורות ממצוות כאלה. אם זה היה פטור מדרבנן, מאי קושיא? כל המו"מ התלמודי מניח שזהו פטור מדאורייתא: התורה עצמה פוטרת את הנשים, ולכן הי אאינה יכולה לחייב אותן בק"ש ובמצוות דומות.
על כן אני חוזר בי אפילו מההסתייגות שהעליתי למעלה (שבמישור הספרותי של התלמוד אולי ניתן להעלות אפשרות כזאת), ומסיק: גם מהתלמוד עצמו מוכח באופן חד משמעי שהפטור הוא מדאורייתא. ובודאי מהמסורת ההלכתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 12:59 לינק ישיר 

הרב מיכי.
אודה לך אם תוכל להביא אסמכתאות ברורות יותר . שמצוות עשה שהזמן גרמא  שנשים פטורות . שהפטור הוא מדאוריתא. דברים ברורים מהגמרא. עברתי על המקור בברכות שהבאת ולדאבוני הרב לא הבנתי את זה שזה כל כך ברור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 15:03 לינק ישיר 

אמשלום

בזכרוני שכבר ציטטתי פעם בשיח איתך את הגמרא בקידושין (לד) הדורשת פטורן של נשים מן המקראות,
לא מצאתי שם את רשב"י, אם כוונתך לגמרא במנחות בה העלה חיפוש את שמו של רשב"י הרי זה רק ביחס למצות ציצית שרשב"י הוא הסובר שהזמן גורם אותה משום פטור כסות לילה.
אם נעלם ממני אודה לך אם תחכימיני. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 15:30 לינק ישיר 

מיכי,

א. גם אני, כירוחם, אודה לך על פירוט והרחבה בעניין היות הפטור ממ"ע שהז"ג לנשים, דאורייתא. לא בגלל שאני חושדת שלא הבנת נכון (סביר לי יותר שאני זו ששוגה בהבנה), אלא בגלל שכל "מובן מאליו" חשוד בעיני.

ב. אני אכן מאמינה שהבנה של כוונת התלמוד, צריכה להיעשות מתוך התלמוד ומן המקורות המקבילים לו בזמן. זה לא קשור להבנת ההלכה, שברור שהתפתחה והשתנתה עם השנים, ולכן כדי לרדת לעומקה יש צורך בעיון נרחב בפרשנים ובפוסקים במהלך הדורות, מן התלמוד ועד ימינו.

מאיר,

הכלל ש"כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות" מופיע בשם רשב"י בספרי במדבר קט"ו (זהו מקור תנאי ולפיכך קודם לדיון בבבלי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 17:20 לינק ישיר 

לאחר תקלה שעיכבה את תגובתי כמה שעות, הרי היא:

ירוחם ואמשלום,

ראשית אומר שאני לא ממש מבין מדוע חובת הראיה היא עליי, כשהדברים פשוטים וברורים כביעתא בכותחא, ואתם (גם ירוחם?) מנסים לטעון שחכמים עקרו כאן דבר מן התורה בלי כל רמז לכך בספרות חז"ל. אבל מכיון שהדבר כה פשוט וברור, דזיל קרי בי רב הוא, לא נתעקש בשאלה הפרוצדורלית.

ניטול דוגמא אחת, זו שמצאתי ראשונה, מתוך עשרות ראיות.

וזו לשון הגמרא ברכות כ ע"ב:

גמרא. קריאת שמע, פשיטא! מצות עשה שהזמן גרמא הוא, וכל מצות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות! - מהו דתימא: הואיל ואית בה מלכות שמים - קמשמע לן. ומן התפלין פשיטא! - מהו דתימא: הואיל ואתקש למזוזה - קמשמע לן. וחייבין בתפלה דרחמי נינהו. - מהו דתימא: הואיל וכתיב בה +תהלים נ"ה+ ערב ובקר וצהרים, כמצות עשה שהזמן גרמא דמי - קמשמע לן. ובמזוזה פשיטא! - מהו דתימא: הואיל ואתקש לתלמוד תורה - קמשמע לן. ובברכת המזון פשיטא! - מהו דתימא: הואיל וכתיב +שמות ט"ז+ בתת ה' לכם בערב בשר לאכל ולחם בבקר לשבע, כמצות עשה שהזמן גרמא דמי - קמשמע לן.

אמר רב אדא בר אהבה: נשים חייבות בקדוש היום דבר תורה. - אמאי? מצות עשה שהזמן גרמא הוא, וכל מצות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות! - אמר אביי: מדרבנן. - אמר ליה רבא: והא דבר תורה קאמר! ועוד, כל מצות עשה נחייבינהו מדרבנן! - אלא אמר רבא: אמר קרא +שמות כ'+ זכור +דברים ה'+ ושמור - כל שישנו בשמירה ישנו בזכירה, והני נשי, הואיל ואיתנהו בשמירה - איתנהו בזכירה.

1. הקטע הראשון מדבר על כך שיש הו"א שנשים חייבות בתפילין אע"פ שהן פטורות ממצוועשהז"ג, בגלל שתפילין הוקשו למזוזה. ולדבריכם: מה הקשר? תפילין הוקשו למזוזה ונשים חייבות (אגב: למה בכלל צריך היקש כדי לחייב נשים במצוות? רק בגלל שיש פטור דאורייתא של מצוועשהז"ג), אבל חכמים פטרו אותן. הרי הן פטורות אפילו ממצוות שכתובות במפורש בתורה, אז מה ההו"א ממההיקש?

וכך לגבי היקש מזוזה לתלמוד תורה. וכך לגבי הפסוק 'בתת ה' לכם' שמעלה הו"א לדמות למצוועשהז"ג, ומוכח שהפטור הוא מן התורה (שהרי לפחות פסוקים, ככל הידוע לי, הם ודאי מן התורה, לא?).

2. והקטע השני כלל אינו בגדר 'ראיה', שהרי שם הגמרא פשוט אומרת את זה בפירוש: הגמרא מקשה כיצד נשים חייבות בקידוש דבר תורה (!), הרי זו מצוועשהז"ג? ואם הפטור הוא מדרבנן, אז מה הקושיא כאן? הן חייבות מדאורייתא ופטורות מדרבנן.

ומה התירוץ: שהן חייבות מדרבנן. אבל הרי לשיטתכם גם הפטור הוא מדרבנן, אז מה התירוץ?

וכך אפשר להביא עוד עשרות ראיות. וכי כי רוכלא איזיל ואמנה, בדבר שאפילו הצדוקים מודים בו (על דרך הפרפרזה כמובן)? ולפלא לי על מעלתכם שאתם דורשים ראיות, ועוד אחרי שהבאתי את המקור בהודעה קודמת. כאמור, המקור ההוא אינו 'ראיה', אלא הדבר כתוב שם בפירוש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 17:57 לינק ישיר 

מיכי,

אני מצטערת. ייתכן והדבר נובע מבורותי כי רבה, או ממוגבלות תפיסתית מסויימת (או כללית, רח"ל), אבל אני עדיין זקוקה להבהרה -
א. האם כל מה שאינו מדאורייתא, הוא בגדר "עקירת דבר מן התורה"? האם זה רק לשיטתך האישית, או גם לשיטת חז"ל?
ב. בקטע הראשון - להבנתי, בוחנים כאן את הנחת היסוד שנשים פטורות ממ"ע שהז"ג מול המשנה, ועל פי הנחת היסוד, מדייקים במשנה. האם הנחת היסוד הזו נבחנת כשלעצמה? האם מישהו מנסה לעגן אותה במקרא? עד כמה שדעתי משגת, הנחת היסוד הזו נתפסת כ"מובן מאליו", שאליו יש להתאים את המשנה.  אבל (וזה "אבל" חשוב), אנחנו מכירים את יסודה של הנחת היסוד הזו, ויודעים כי ההוגה הראשון (או לפחות - המנסח הראשון) שלה הוא רשב"י (ספרי במדבר קט"ו), והוא אינו לומד אותה מפסוק ולא מגדיר אותה כדאורייתא. האם לא ייתכן, שמאז ימי רשב"י ועד ימי עורכי הבבלי (כמה מאות שנים), השתרש הכלל הזה והפך "מובן מאליו" הלכתי, גם בלא להיות דאורייתא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 19:40 לינק ישיר 

הרב מיכי.
למען הסר כל ספק אין לי כל נגיע אישית בנושא  שנשים פטורות ממצעשז"ג. אני מדגיש את זה כל בוקר בברכות שלא עשני ובימים האחרונים הקפדתי שיענו אחרי אמן. שח"ו לא אובן אחרת. אני מסכים לדעתה של אם שלום. -עם כל הכבוד הראוי
אני חושב שהיה לחז"ל את הזכות להחליט החלטות כאלו ואחרות על כלל ישראל. אבל כשהם אומרים מדאוריתא. הם צריכים להביא ראיה לדבריהם. לפחות באחד משלש עשרה המידות  שהתורה נדרשת בהן. להגיד מדאוריתא בלי אסמכתא- זה מספיק לך- פעם זה גם הספיק לי- היום כבר לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 19:57 לינק ישיר 

ירוחמשמ
מבלי להכנס לדיון
כשאתה אומר את "הברכה" ,שלא עשני...

אני לא דתי ולא חרדי,אני חילוני בל כורחי
אבל מטרידה אותי שאלה
האם שלמה למד בשיר השירים ,לומר 'על כן עלמות אהבוך'.....בגלל שאותן עלמות אמרו לו?
או שאולי הוא ידע סוד ?

השאלה הזאת אינה מעידה מאומה על השקפתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 22:26 לינק ישיר 

אמשלום,
זה לא 'מובן מאליו' אלא 'דאורייתא'. הסברתי זאת היטב בהודעתי הקודמת, והדבר מוכרח. אין כל אפשרות להבין את הגמרא אחרת. כפי שכתבתי, זו אינה פרשנות גרידא: הגמרא אומרת זאת במפורש! ראי שם את דברי ההסבר שלי. אם יש לך הצעה אלטרנטיבית להסביר את הגמרא, אנא פרטי, אבל בהתייחסות קונקרטית לתוכן הגמרא, ולראיות שהבאתי ממנה.

לגבי עקירת דבר מן התורה, כל דבר שחייבים בו מן התורה וחכמים פוטרים או אוסרים לעשות אותו, הוא עקירת דבר מן התורה (כמו תקיעת שופר בר"ה שחל בשבת). זוהי המשמעות המוסכמת על הכל והברורה אצל חז"ל למושג זה. לכן אם נשים היו חייבות בלולב מן התורה והפטור שלהן היה רק מדרבנן, כי אז חכמים עקרו את החיוב שלהן ליטול לולב. זוהי עקירת דבר מן התורה, כמפורש להדיא בכמה וכמה סוגיות בש"ס.

ירוחם,
הטיעון שלך נשמע לי מאד בעייתי. האם אתה מניח תפילין? בהנחה שכן, האם יש לך ראיה לצורתם, או לשאלה אילו פרשיות מונחות בהם ובאיזה סדר? ומה עם מלאכות שבת? יש לך ראיות שאסור לברור או לצוד בשבת? אם אינך מאמין לחז"ל אלא בראיות (מה זה?), אתה יכול לבטל כמעט את כל ההלכה. המסורת היא חלק דומיננטי מן העניין.
ואם כבר מדברים על מסורת, חלק מן הדרשות מעגנות הלכות שהתקבלו במסורת ולא בהכרח מבוססות על ראיות מהכתובים. אמנם גם זה גופא קיבלנו מחז"ל, וייתכן שאתה אינך מקבל את דבריהם גם בעניין זה.
אני בכלל לא מבין מה ייקרא עבורך ראיה? רק אם משכנעים אותך שזה כתוב בתורה במפורש, או שלכך היא מתכוונת? אם כן, קשה לי בתרתי: 1. כמעט שום דבר אינו כזה (אמנם ייתכן שאינך מקבל כמעט את כל ההלכה). 2. מדוע מה שמוכח שהוא מצוי בתורה זה כן נראה לך מדאורייתא, הרי ייתכן שהכל מעשה ידי אדם. האם העובדה שהתורה ניתנה לנו מהקב"ה (בסיני או לא בסיני) מקובלת עליך? מה הראיות שלך לזה?
הבריחה הזו נשמעת לי כמו שבירת כלים כללית. אם אלו כללי הדיון, אז מבחינתי אין טעם להמשיך בו. אולי יש מקום לדון בשאלת כלי הדיון עצמם, אבל ברור שכל עוד לא סינכרנו אותם מה טעם להיכנס לדיונים שמבוססים עליהם?

לצערי יש לי תקלות בדף משלוח התגובה, ואני לא מצליח להחזיק אותו במקביל לחלון אחר של הפורום, ולפעמים בכלל לא ניתן לענות. על כן התייחסויותיי הן מקוטעות, ועמכם הסליחה.
מיכי תוקן על ידי - mdabraham - 02/07/2006 22:36:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2006 23:44 לינק ישיר 

בן ישראל.
אם הבנתי נכון את שאלתך. אתה תמהה על הברכה שלא עשני אשה שלכאורה נראת כפגיע בנשים. ולא היא.הדיון הנערך כאן נסב על הפטור שיש לנשים ממצוות מסוימות. רש"י למשל סובר שאסור לנשים לקיים מצוות אלו. ועל זה מברך הזכר שהוא לא פטור ממצוות אלו. וחבתו לקיימם. למשל אני מודה לה" כל יום שאני גר בארץ. אבל אני לא חושב שמי שגר בחו"ל פחות ממני.

הרב מיכי
תמהה אני על דבריך. הרי הקדמתי לדברי ואמרתי שיש לחז"ל זכות להחליט החלטות על כלל ישראל בקיום תורה ומצוות.
ואני מוסיף ואומר שכל מי שרוצה להשתייך לכלל ישראל חייב לקיים את  ציוויהם. עד כאן למעשה. אין זה אומר כי אין לי השגות על דרך פרשנותם של חז"ל. והבנתם או אי הבנתם את התנ"ך. לפני כחצי שנה  פתחתי אשכול על הנושא ובו העלתי חלק מהשגותי על פרשנות חזל. לא זוכר שהיו מי ממשתתפי הפורום שסתר או הפריך את דברי. מה זה ולקיום המצוות?. זה שאיני חושב שחז"ל היו מלאכים חפים מטעות ופרשנות. אני חושב שהחובה הוא רק להאמין בנבואתו של משה רבנו . יש חובה לקיים את המצוות  אין עלי כל חובה להאמין בגדולתו של איש זה או אחר.
כמוטו לדברי הם דברי הרמב"ן בהקדמה לספר המצוות של הרמב"ם ארבע חמש שורות האחרונות. (אין לי כרגע סורק)

לינקזעצר. אודה לך אם תלמדני איך למצא את האשכולות הישנים שכתבתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2006 07:27 לינק ישיר 

מיכי,

דומני שזיהיתי את נקודת המחלוקת בינינו, והיא תלויה בחוסר הבנתך את דברי הראשונים (והאחרונים והאמצעיים), או שמא בחוסר יכולתי להסביר.

כתבת - "כל דבר שחייבים בו מן התורה וחכמים פוטרים או אוסרים לעשות אותו, הוא עקירת דבר מן התורה" וחשפת בפני את שורש הפער בין דברינו.
אני טוענת כאן חזור וטעון שהכלל שקבע רשב"י ("כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות") אינו מדאורייתא. מלכתחילה טענתי, שייתכן בהחלט, ואפילו סביר למדי, שהמצוות הכלולות בפטור - ק"ש, תפילין, ציצית וכו' - נהגו גם לפניו (וייתכן גם שהפטור לנשים בהן הוא מדאורייתא). החידוש שלו הוא בכלל עצמו, שעליו הערתי שאינו "כלל" כלל ועיקר, שהגדרתו אינה תואמת לפרטיו ואינה תואמת לאלה שאמורים להיכלל בו וכו'.
כלומר, ייתכן מאוד שרשב"י וחכמים אחריו, לא עקרו כאן דבר מן התורה (אם כי אין להם בעיה לעשות זאת במקרים אחרים), שכן לא פטרו נשים ממשהו ש(לשיטתם)היו מחוייבות בו מדאורייתא. כל שעשה רשב"י הוא לקבוע כלל (הגדרה מאחדת, שכביכול ניתן להשתמש בה ככלי לזיהוי והכרעה במקרים עתידיים), המתייחס אל קובץ מצוות מסויים שעמד לפניו. כך שגם אם כל אחד מן הפטורים הוא מדאורייתא, הרי שהכלל (שבהגדרה, ניתן להכילו גם על אחרות וגם מכאן ולהבא וכו') הוא חידוש של רשב"י.

ואם תשאל (כפי שאני שואלת את עצמי) - אז על צ'ופצ'יקו זה של הקומקום נסוב כל הדיון הארכני הזה?! אענה לך, שיש הבדל עצום בין פטורים נקודתיים ממצוות יחידאיות לבין כלל המקבץ תחתיו (גם אם רק לכאורה) פטור מקטגוריה מצוותית שלמה (גם אם בפועל מספר המצוות שווה בכל אחת מן ה"קבוצות"). הראשון הרי הוא נכון לגבי קבוצות חברתיות שונות, או מצבים שונים בחיים (חתן, אבלים וכו'), והשני הופך את הקבוצה החברתית הספציפית - נשים - לייחודיות, ולא לטובה. בנוסף - כלל, מעצם טיבו, מהווה הגדרה רחבה וזוקק דיון בטעם "קולקטיבי". לעתים (כמו במקרה הספציפי של מ"ע שהז"ג) עצם הדיון בטעם האפשרי, מחייב קביעת עמדות עקרוניות ואידיאולוגיות, שכבר אין להן דבר וחצי דבר עם הפרקטיקה אותה באו להסביר (את הכלל הן מסבירות אולי, אבל את המצוות שאמורות להיכלל בו, לא ממש).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צדיק שהוא טיפש עושה רצון השם ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.