|
|
| נשלח ב-30/6/2006 10:28 |
|
| |
מיימוני, לא הבנתי את השגותיך. 1. חיבור מוזיקה אינו בחירה מוסרית. 2. אם הקב"ה אינו מאפשר לעשות רע, כי אז האדם יכול לעשות רק טוב. אז היכן הבחירה? האם אתה מתכוין לטענה של קרשקש (כדי לפתור את בעיית הידיעה והבחירה) שהבחירה היא רק בצורת ההתייחסות למה שעושים ולא במעשים עצמם? על כך אעיר כי זה לא פותר כלום ביחס לשאלת הידיעה והבחירה, ולפלא בעיניי שמישהו חושב שיש בדברים אלו ממש. גם ההתייחסות שלנו לאירועים היא סוג של אירוע (מנטלי), והשאלה האם הקב"ה יודע אותו? טוב, אני לא רוצה להסיט כאן את הדיון לשאלת הידיעה והבחירה. אבל לעצם העניין לא הבנתי את השגותיך.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 15:06 |
|
| |
נראה לי שהדיון שלעיל סובל מהקצנה, מהצגת הדברים בשחור-לבן: או שיש ידיעה או שאין, או שיש משמעות או שאין, או שיש בחירה או שאין. אני מומחה קטן מאוד לרמב"ם (ולרוב הדברים) אבל אני הבנתי את פירושו לפסוק "וראית את אחוריי ופניי לא ייראו" (שמות ל"ג, כ"ג) האומר שהאדם, שהוא חומר ורוח, איננו יכול להשיג את ה'', שהוא רוח בלבד, כך שתיתכן השגה חלקית, שהרי גם לאדם יש רוח. כמובן שהבחירה גם היא חלקית, שהרי הכול צפוי והרשות נתונה, אבל היא קיימת.
לגבי שאלת הטוב והרע בעולם, על פי השגתי, המוגבלת, כמוסבר לעיל, מאחר שה'' איננו יישות פיזית ואיננו נתפס במונחים פיזיים-מוחשיים, ההיבט הפיזי של הרוע (וגם של הטוב) איננו מעניינו. משמעותו של ה'' היא בכך שהמושגים רע וטוב קיימים, שיש טוב ויש רע. ה'' העניק לנו את היכולת להבחין בין טוב ובין רע ובכלל את היכולת ליצור משמעות (מוגבלת!). בואו נחשוב רגע. הרי המשמעות שאנו יוצרים בשכלנו מבוססת על התפיסה שלנו, שהיא מאגר נתונים מוגבל שחושינו קלטו והעבירו למוחנו. אם כך, הרי ברור שהבנתנו היא אלומת אור קטנה בתוך חשכה גדולה. כשאנו מגיעים לגבול השגתנו ונגרם לנו סבל שאיננו מסוגלים להבינו, אנו מתוסכלים ופונים בטענות לקב"ה, אך זו איננה הכתובת, ככל שהמדובר בהיבט הפיזי, החומרי של הדברים, לדוגמה, מדוע אירע מעשה כלשהו, או נמנע מעשה אחר. ה'' יכול לסייע בידינו להבין שיש טוב ויש רע, אולם האמונה בה'' איננה יכולה לסייע בהבנת המימוש הפיזי של מושגים אלה, כי ה'' איננו יישות פיזית. אמונתנו אומרת לנו שהשלום הוא טוב ורצוי - "בקש שלום ורדפהו" - אך כשאנו מבקשים לממש רעיון נשגב זה בעולם החומרי, מתברר שבני האדם, תוך כדי רדיפת השלום, רוצחים איש את רעהו. מאחר שאמונתנו איננה מסייעת לנו להבין מדוע זה קורה, אנו מתוסכלים. מאידך גיסא, אם אמונתנו איננה נובעת מן העולם החומרי ואיננה תלויה בו, זה מעניק לה כוח, כי שום אירוע בעולם החומרי (השואה, לדוגמה) איננו צריך להשפיע עליה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 15:33 |
|
| |
פרוחובניק
< אני מומחה קטן מאוד לרמב"ם (ולרוב הדברים) אבל אני הבנתי את פירושו לפסוק "וראית את אחוריי ופניי לא ייראו" (שמות ל"ג, כ"ג) האומר שהאדם, שהוא חומר ורוח, איננו יכול להשיג את ה'', שהוא רוח בלבד, כך שתיתכן השגה חלקית, שהרי גם לאדם יש רוח. כמובן שהבחירה גם היא חלקית, שהרי הכול צפוי והרשות נתונה, אבל היא קיימת.>
איפה ראית את הפירוש זה ברמב"ם . ??
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 17:26 |
|
| |
להלן הציטוט (ע"פ אוצרות ישראל, גרסה 2)
רמב"ם הלכות יסודי התורה פרק א הלכה י
מהו זה שביקש משה רבינו להשיג כשאמר הראני נא את כבודך, ביקש לידע אמיתת המצאו של הקדוש ב"ה עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו שנמצא אותו האיש נפרד בדעתו משאר האנשים, כך ביקש משה רבינו להיות מציאות הקב"ה נפרדת בלבו משאר הנמצאים עד שידע אמתת המצאו כאשר היא, והשיבו ברוך הוא שאין כח בדעת האדם החי שהוא מחובר מגוף ונפש להשיג אמיתת דבר זה על בוריו, והודיעו ברוך הוא מה שלא ידע אדם לפניו ולא ידע לאחריו, עד שהשיג מאמיתת המצאו דבר שנפרד הקב"ה בדעתו משאר הנמצאים, כמו שיפרד אחד מן האנשים שראה אחוריו והשיג כל גופו ומלבושו בדעתו משאר גופי האנשים, ועל דבר זה רמז הכתוב ואמר וראית את אחורי ופני לא יראו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 17:43 |
|
| |
מימוני
אם הבנתיך - כלומר סיום ספר איוב נועד ללמדינו לחשוב שלא כך עלינו לחשוב?
כלומר, בהנחה שאתה מסכים עימי שאין זה מספק את הלב והדעת, הרי ש: " HAPPY END" - לדורינו הוא כמעשה הרשעים שאין ללמוד מהם?
כלומר סיום זה שבתנ"ך צריך להתפרש כסיום שלדורו הוא לקח מוסרי לפי מעוט ערכם, אך לדורות אחרים זה האיפכא מסתברא!
לכשלעצמי - טוב לי עם קושיא מתירוץ זה.
תלמיד
להבנתי, אין זה תנחומים, ולא תלישות האדם, אלא הפוך מדברייך:
על כרחך אתה חי, ומשארע לאדם צרה, ידע שיש עוד חיים מסביבו, ויכול הוא לחיות למען החיים!
זו מקבילה ליונה, מהקוטב שאינו "הפי אנד"!
לא אכחד שהניסוח של הסיום סוריאליסטי מה, ואולי אף בו לימוד, עתים שגם כשהאדם חי השבר כה גדול, שאינו יכול לראות יותר שום צבע, הוא חי בעיר באפור, והנה איוב הצליח לשוב ולחיות ואף בתוך שברו, להעלות רגשות שמחה, הוא אפילו חווה את האסטטיקה של בנותיו.
עוד זאת:
האם יש פשר בין השמות של הבנות למה שאירע לו?
מה פירוש קרן הפוך?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2006 22:14 |
|
| |
פרוחובניק
ההברגה שלך בדברי הרמב",ם אינה אלא מהרהורי לבך אם נח לך כך , שיהיה , אולם דבריך ממש לא כתובים ברמב"ם,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2006 23:41 |
|
| |
talmid,
נראה לי שהשחצנות שלך איננה במקומה. לא זכור לי שמישהו מינה אותך לפרשן מוסמך של הרמב"ם. ציינתי שכך אני הבנתי את דבריו, אבל כבר יצא לי לדבר על הבנה זו עם בקיאים ממני, שלא הסתייגו ממנה. זכותך להסתייג, ואולי אתה אפילו צודק, אבל את זה נדע רק אם תפרט ותסביר את הסתייגותך. לא מספיק לקרוא לעצמך talmid. צריך גם ראש פתוח כדי שאפשר יהיה ללמוד. להזכירך: איזהו חכם - הלומד מכל אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 08:30 |
|
| |
mdabraham "אני טענתי שם שאין כל בעיה בנושא זה, שכן הרוע הזה שמדובר עליו כאן (להבדיל ממיתה ממחלות וכדו'') הוא מעשה ידי אדם. לא הקב"ה עשה אותו אלא אנחנו עצמנו." היכו היא הבחירה ? האם בכך שהקב"ה מביא אדם לעולם להורים בורים חוטאים ? או האם נחזור לחטא הראשון (נורא עלילות על בני אדם). האם באמת הרוצח יש לו ברירה ? או האם המקום בו הוא גודל יחד עם החינוך שלו הפכו אותו לרוצח ? האם שווה ערך התגברות היצר לאדם המצונן בטבעו לבין אדם שנולד מטבעו עם משיכה לדברים מסוימים ? האם למשל שווה התאפקות של חרדי בראיה ברחוב לזו של הומו שנאלץ לחיות עם אשה ? ובכלל, כל הגישה הזו שפעם זה דרכנו ופעם דרך הקב"ה מעמידה הרבה בעיות ומכשולים, מפני שמי יאמר מתי זה מה ?
"יש להדגיש שהקב"ה אינו מנוע מלהתערב, אלא הוא ''בחר'' (!) להנהיג כך את עולמו, באופן שמותיר בידינו את הבחירה ונוטלה ממנו, הן להיטיב והן להזיק." וקשיא עוד יותר גדולה ! הרי שבעוד הקב"ה מנוע מלהתערב ביום יום הרי השטן המשחית עושה כאן כרצונו בכל דקה ודקה ! ומה כל העניין של הניסיונות ? הרי ברגע שהאדם עושה מעשה טוב, או נוטל כיוון טוב, מיד באים מהשמיים ומערימים עליו מני קשיים שעלולים להכשילו ! (ולפי מבט סטטיסטי להיסטוריה, הרי כל העניין של הנסיונות נכשל לגמרי, ובהפרש גדול יש נפילה בניסיונות מול עמידה בהם). הבעיה הגדולה באיוב היא לאו דווקא האובדן, אלא העובדה שאובדן כה קשה נגרם דווקא למי שבחר בטוב.
מיימוני : "כמדומה שמה שאתה מתכוון אליו מצוי ב"אמונה ובטחון". שם החזו"א מותח ביקורת על אלו שאומרים כי "הכל לטובה" ואינם מבינים כי מה שהם מכוונים ב"לטובה" אינו זהה למה שהקב"ה מועיד עבורם, והטוב הזה אינו הטוב בעיניהם כרגע. אבל כמדומה שהוא כן טוב בחשבון כללי ואחרון גם עבורם." וקשיא, הרי גם כלפי שמיא הטוב האמיתי הוא זה בטוב הנראה והנגלה לעיני בשר ממש, ולהוכחה ראה את כל ההבטחות לימות המשיח ! וא"א א"כ לבוא ולומר שמחלה היא טובה בחשבון הכללי רק שאנו לא רואים הטוב, בעוד הקב"ה מביא את המחלות במניין הקללות שיביא באם לא נשמור מצוותיו. וכן לגבי מה שאמרת אח"כ "לא תמיד הטוב האלקי יהיה מובן לנו ומתקבל על הרגש שלנו." וזוהי הבעיה האמיתית ! שבעוד הקב"ה מבטיח לנו טוב, כזה הנראה לעיני בשר. והספרים מלאים בהבטחת הטוב, הרי שלמעשה בפועל, יוצא האדם אל העולם ומוצא מציאות אחרת לגמרי. כזו שעליה נאמר "ואנכי הסתר הסתיר פני ביום ההוא". ולמצוא את הקב"ה עכשיו, ולהסביר לילד איפה הוא, זה נראה לי בלתי אפשרי. ע"כ אני מסכים עם תשובתו הראשונית של ירוחםשמ "אף אחד לא יודע למה".
או שנלך על דרכו של talmid "חיי האדם ומעשיו אינם ברי משמעות , האדם צריך לעבוד את ה'' ולא משנה כיצד הוא עובר את חייו . בכל מצב , רק עבודת ה'' היא בעלת משמעות אמיתית לאדם . " שמזכירה מאוד את קהלת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 09:34 |
|
| |
פרוחובניק אתה חדש כאן ולן אולי נפגעת מדברי . נשמע לך כאילו המילה הברגה שיחסתי לפרשנותך בדברי הרמב"ם הינה שחצנות .
ח"ו אינך צריך להיות רגיש כל כך . כאן אנו מתייחסים לדברים ולא מספיק שדברת עם כמה אנשים " מבינים" כדי להכניס ברמב"ם דברים שלא כתובים בו .
איני מסתייג מכל פרשנות , כל אחד רשאי לומר ככל העולה על רוחו . וכך גם כתבתי לך כי אם הרעיונות הללו ( שמקורם אם איני טועה חבד"י ) מוצאים חן בעיניך זה בסדר . אולם ההתיימרות לאנוס את הכתוב ברמב"ם אינה מקובלת
הרמב"ם כותב : מהו זה שביקש משה רבינו להשיג כשאמר הראני נא את כבודך, ביקש לידע אמיתת המצאו של הקדוש ב"ה עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו שנמצא אותו האיש נפרד בדעתו משאר האנשים, כך ביקש משה רבינו להיות מציאות הקב"ה נפרדת בלבו משאר הנמצאים עד שידע אמתת המצאו כאשר היא,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 09:48 |
|
| |
הרמב"ם כותב : מהו זה שביקש משה רבינו להשיג כשאמר הראני נא את כבודך, ביקש לידע אמיתת המצאו של הקדוש ב"ה עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו שנמצא אותו האיש נפרד בדעתו משאר האנשים, כך ביקש משה רבינו להיות מציאות הקב"ה נפרדת בלבו משאר הנמצאים עד שידע אמתת המצאו כאשר היא, פירוש הדברים בעברית פשוטה ( ללא הברגות ) היא שמשה ביקש להבין מהיא אותה מציאות של הבורא שהיא שונה ממציאות של הנבראים והתשובה שקיבל : והשיבו ברוך הוא שאין כח בדעת האדם החי שהוא מחובר מגוף ונפש להשיג אמיתת דבר זה על בוריו, ובעברית : אדם חי שהוא נברא ( מחובר מגוף ונפש)אינו מסוגל להשיג את מציאות של הבורא .
איפה אתה רואה את המילים שה'' הוא רוח והאדם הוא חומר ורוח? . מה בכלל פירוש " ה'' הוא רוח " ? אלו מילים יפות אך לא מוגדרות ולא מובנות סתם הגדרות ללא בסיס .
ומה הקשר בכלל לבחירה ? שאתה כותב
<כך שתיתכן השגה חלקית, שהרי גם לאדם יש רוח. כמובן שהבחירה גם היא חלקית, שהרי הכול צפוי והרשות נתונה, אבל היא קיימת.>
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 10:04 |
|
| |
יתהלל, לא הבנתי את דבריך. מי אמר שהבחירה צריכה להיות שווה לכל בני האדם? האם כאשר לכל אחד יש ניסיונות בסוגים ובעוצמות שונים (וגם יכולות שונות) זה אומר שאין בחירה? אתמהה! כפי שהסברתי, אי אפשר להתערב אם רוצים לתת לאדם בחירה. כשהקב"ה מתערב כדי למנוע כל דבר שלילי, אז אין גם בחירה בטוב. אתה יותר מרומז על דטרמיניזם (הורים בורים, ניסיונות), ואז השיח בינינו באמת מיותר. אני יוצא מנקודת מוצא לא דטרמיניסטית. הדברים לגבי השטן הם כבר ממש דברי תימה. לפי הצגת הדברים שלך, הקב"ה הוא האנטי תזה לשטן. ולא היא. השטן הוא יצר לכיוון אחד, ויש יצתר לכיוון השני, שגם הוא פועל באין מפריע בעולם. הקב"ה הוא אשר ברא את שניהם, ולכן הוא לא מתמודד במגרש הזה (הוא השופט). על כן השטן המשחית לא עושה כאן מאומה יותר מאשר היצר הטוב. שני היצרים הם יצרים, ושניהם מהווים נסיבות שהאדם אמור להתמודד איתן. כל אחד לפי כישוריו, נטיותיו, הביוגורפיה והגנטיקה שלו. אף אחד לא אמר שכל אחד אמור לעבסור את אותו מסלול, או שהניסיונות במסלולים השונים הם שקולים בעוצמתם. סוף דבר לא הבנתי מהי טענתך נגד דבריי. מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 02/07/2006 10:06:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 15:23 |
|
| |
talmid,
תודה על דבריך וסליחה על רגישותי המופרזת, אולי. בוא נעזוב את הרמב"ם ונדבר על הדברים עצמם. מבחינתי, האמירה שה' הוא רוח כוונתה שהוא יישות מופשטת ולא יישות פיזית. למרות שהאדם, המורכב מגוף ונפש, מסוגל לחשיבה מופשטת ברמה מסוימת, הוא מתקשה להבין דבר מופשט לחלוטין ("ולא ישיגוהו משיגי הגוף") ומבקש כל הזמן המחשות. ההמחשות של ה' הן המצוות וכל המחשה אחרת טומנת בחובה סכנה של ע"ז, אבל האדם זקוק לכך ומחפש זאת כל הזמן.
אם ה' הוא יישות מופשטת, התפילה היא התמקדות בערכים החיוביים שאמונתנו מכתיבה לנו, אבל היא איננה הזמנה במסעדה: "שמע אלוהים, מידיום רר, אוקיי?" התפילה לשלומו של אליהו אשרי ז"ל, או לבריאותו של חולה וכד', משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום, שיש טוב ורע, ושאמונתנו זו יכולה, באופן כללי, להרבות את הטוב בעולם, ובאופן אישי, לקרבנו אל ה', כלומר, לעשותנו לאנשים טובים יותר. אבל אם אנו מאמינים שתפילתנו יכולה לשנות דברים פיזיים בעולם המציאות, כגון חיים ומוות במובן הפיזי, אז זו בעיניי עבודת אלילים.
לדעתי, ניתן להסביר זאת גם לילד בן 15, בתנאי שההסבר עולה בקנה אחד עם תפיסת האמונה שהוצגה בפניו קודם לכן. לילד בגיל זה יש כבר יכולת הפשטה מסוימת. אבל אם מרגילים את הילד לחשוב על ה' כמו על מתכון לעוגה, שאם לוקחים א', ב' ו-ג', מערבבים, בוחשים, מקציפים ושמים בתנור לזמן מסוים, יוצאת, נאמר, עוגת שוקולד, אז ברור שכשהעוגה לא יוצאת כמצופה הוא ישאל מה לא בסדר במתכון, בתנור וכד', וכשלא יקבל תשובה מספקת, אמונתו תתערער. לכן חשוב מאוד לא להיכנע לפיתוי ליצור קונקרטיזציה פשטנית של האמונה. זה יכול אולי להקל בחינוך ילדים, או בגיוס תומכים למאבק מסוים, לתרומות, או כד', אולם, בטווח הארוך, התוצאות קשות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 16:11 |
|
| |
פרוחובניק
< האמירה שה' הוא רוח כוונתה שהוא יישות מופשטת ולא יישות פיזית.>
ישות = מציאות קיימת
מופשט = אני לא יודע מה זה , אולי תכתוב בעברית פשוטה .
< התפילה היא התמקדות בערכים החיוביים שאמונתנו מכתיבה לנו,>
עברית בבקשה !!!
< התפילה לשלומו של אליהו אשרי ז"ל, או לבריאותו של חולה וכד', משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום, שיש טוב ורע, ושאמונתנו זו יכולה, באופן כללי, להרבות את הטוב בעולם,>
אתה מאמין במה שאתה כותב ? התפילה שלנו משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום ? אתה יכול בבקשה להסביר ?
< אמונתנו יכולה באופן כללי להרבות את הטוב בעולם > ?
זה כמו יוגה ? או מדיטציה ? ( שמעתי פעם שהמודטים טוענים שאם 3000 מודטים יעשו מדיטציה בארץ יבוא שלום בין ישראל והערבים , הם לא ניסו לעשות את זה - כנראה פחדו שזה לא יצליח להם )
< לדעתי, ניתן להסביר זאת גם לילד בן 15 >
אתה בטוח ?
תנסה להסביר את דבריך לעצמך , אני לא בטוח שתצליח .
|
|
|
|
|