בית פורומים עצור כאן חושבים

מצעד 'אחרית הגייז' בעיר הקודש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/7/2006 01:51 לינק ישיר 

קומר, המאמר באמת משובח וכפי שמסיים ב'דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום' הטיב להסביר את החיובי שבמצעד ('שפתיים יישק' סטרייטי). אבל מצד המיקום הוא עורר בי דוקא את הכיוון לערוך את המצעד בעיר אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 07:53 לינק ישיר 

עם הארץ נשאר עם הארץ.
באמת עיפתי מכל הבורים שמנסים ללמד אותי מה חשב ר' עקיבא,
וסליחה על הקנאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 16:10 לינק ישיר 

מייציץ,
נהניתי למקרא דבריך המושקעים, והכתובים בטוב טעם, הגם שאני נחלק עליך מכל וכל כמעט.

בענין דוד ויהונתן, חושבני שהגענו למיצוי. אני ועוד רבים כמותי, חלקם ידענים בתנ"ך, סבורים שדבריך לא סבירים, ועדיף להוציא את הכתוב מפשוטו, או להאמין שלא זה היה בכלל פשוטו, מאשר לחשוב שהתנ"ך מאפשר להביא דברי הלל בענין.
הערתך צודקת עקרונית, שיש הבדל בין משיכה לבין מימוש המשיכה, וכנראה המשיכה עצמה אין בה איסור, ואצל חלק מהאנשים הללו היא בע"כ, אלא"כ האדם נותן להרהורים להשתלט עליו, ובכ"ז לטעמי אין בכך שבח והלל לתנ"ך שמוקיע את המעשה כתועבה, להלל משיכה כזו.
אוסיף עוד: אני מאמין, שגם אתה מניח, שבזמן התנ"ך היתה ההומוסקסואליות מגונה לא פחות מהיום, כך שכפי שהיום לא תצפה מכותב נורמלי להלל אדם בהומוסקסואליות שלו, כך לא תצפה זאת בוודאי, בתקופת התנ"ך. אולי בעוד אלף שנים ישתנו הטעמים. בינתיים אפילו אצל הגויים הדבר לא נחשב כשיר הלל. (וזכורני שלא מכבר זכה שחקן בשם אמסלם בתביעת דיבה על עיתון שהכתיר כתבה על הומוסקסואלים בכותרת "אמסלם לא לבד". השופט קבע שאנשים מאד נעלבים כשמגדירים אותם כהומוסקסואלים).

בענין הגבולות: אין לי בעיה עם שינוי גבולות משפטיים וכדומה בהתאם לצרכים. יש לי כן בעיה, עם שינוי גבולות "מוסריים", עם חברה שבתקופה מסויימת רואה דבר מה כמאוס ומגונה ומטיפה נגדו, והנה היא עצמה לאחר זמן מה חוזרת ורואה בו דבר נחמד ורצוי, ובאותה נשימה רואה דברים אחרים כמאוסים ומגונים (ואף מענישה עליהם) הגם שאם אותה חברה תתבונן בעצמה היא לא תראה במראה אלא כלי ריק מערכים. חברה כזו בזויה ומעוררת רחמים בעיניי.
אני טוען שחברה צריכה למצוא הגדרות "נצחיות" המחוייבות מההגיון האנושי, ואם אין לה כאלה, היא אכן חברה בהמית ומותר האדם אין. אני תוהה איך יכול שופט להעניש על סטיה כלשהיא, כאשר הוא עצמו יודע שבעוד שנים ספורות ישתנה המוסר.

בענין נורמליות וזכויות הרוב: אני עיקש בטענתי שעל האדם חובה להתחשב ברגשות חברו, ולכן עדיף תמיד הגדר של "שב ואל תעשה" כדי לא לפגוע, הן רוב במיעוט ובוודאי מיעוט ברוב. משום כך אין ענין לשום הפגנה, אלא"כ מדובר בהומוסקסואלים המפגינים נגד שריפת כמה מחבריהם וכדומה. הגנת חיים מותרת, אבל מצעד לשם גאווה וכדומה - ייכבדו ויעשו זאת במקום ובאופן שאינו פוגע.
גם אתה מסכים עימי שלחסידים מותר להתפשט במקווה, אבל לא ברחוב, וכל עוד אין סיבה שתחייב אותם לצעוד כך ברחוב - אסור להם לעשות זאת כיון שזה יפגע, נניח, ברגשות החילונים.
אצעד עימך לשיטתך: נניח שהמושג "דתי" היה צורם לחילונים, והיו נגעלים מאדם ההולך עם שטריימל. במקרה זה הייתי בהחלט מקבל, מבחינה מוסרית, שהחסידים לא יתארגנו להפגין לצעוד בשטריימליהם "דווקא" ובגאווה ברחובות חילוניים - כל עוד אין סיבה ממשית לכך כגון סכנה הנשקפת להם וכדומה.

עוד הערה: מצד הגאווה אינו כהכרזה וגילוי דעת בלבד, אלא כשמו "גאוה" וחדירה אקטיבית לרשות הרבים בצורה שיכולה לפגוע ברגשות אחרים. שלא לדבר על כך שהמצעדים הללו מלווים בהתערטלות מסויימת ובתנועות והנהגות שאין ברצוני לפרט אבל ידועים הם.

ועוד לא דיברתי על המסורת היהודית, שמחייבת גם את החילונים, המנפנפים בתנ"ך בזכות על הארץ, וגם הם טוענים לחלקם במסורת היהודית - דבר שמחייב קצת התנהגות ראויה בתחום הזה של ההומוסקסואליות.

ועוד לענין הנורמליות: אני עדיין עומד על דעתי, שלמי שמאמין באלוקים ובוודאי כתיאורו בתנ"ך, לא צריך הרבה הגיון כדי להבין שחיבור בין זכרים אינו דבר טבעי בעיני אלוקים. אלוקים כבורא אשר ברא זכר ונקבה, ברא עולם תכליתי ולא מקרי, וציוה על פרו ורבו וכו' ושאר ציוויים המחוייבים גם מהשכל בעקבות האמונה בבורא.

ולסיום, כתשובה להערתך על הנידה: אני בהחלט סכור שאם בועלי הנידות היו רוצים להפגין במצעד גאווה, כדי "לחזק אלו את אלו", גם אז הייתי מניח שמבחינה אנושית ומוסרית אין להם זכות להפגין מול אנשים שנפגעים מכך.

==

וכולי האי ואולי, אבל מה אומר ומה אדבר, הדיבורים המוסריים ממילא לא מחייבים איש במדינתנו, וממילא רק החוק קובע, והחוק נקבע לפי רצון המחוקקים, ולא הרי פגיעה ברבין כפגיעה במשה רבינו להבדיל, ואשר על כן אין לו לאדם אלא לנסות ולהשפיע בכל דרך שבידו, על החקיקה, וזה מה שעושה הנציגות הדתית בכל השנים בהתגוננות כדרך השרויים בגלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 17:11 לינק ישיר 

בוגיעלון: "לתת להם לגיטימציה להקים תאגיד למשק בית ולא להתעסק בעובדה..."
 http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=834972 בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2006 22:24 לינק ישיר 

בשולי הדברים, ציטוט אחד מהכתבה שלונקה לעיל:

אומר לכם דבר קשה, ולא אני המצאתי אותו; הוא כתוב על ספר דברי הימים של המחשבה הפוליטית המודרנית: אמנם, אסור לפגוע בגופו של אדם, אבל מותר לפגוע ברגשותיו, ובעצם אין ברירה אלא לפגוע ברגשותיו. אולי זה מקומם, אבל אין חופש ביטוי ללא פגיעה ברגשות הזולת, ואין חירות פרט ללא חופש ביטוי, ואין דמוקרטיה ללא חירות פרט, ואין עדיין חברה מודרנית תקינה שאינה דמוקרטיה. על כן, עד שתימצא נוסחה טובה יותר, לא יושתק קולו ולא ייכבלו ידיו של אדם שדבריו או מעשיו מרגיזים את רעהו.

ד"ר פניה עוז-זלצברגר, מרצה בכירה להיסטוריה של הרעיונות וראש פורום "פוזן" למחשבה פוליטית בפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה

זו הגדרה מאד מעניינת. ואני סבור שיש בה טעם רב.

יש לי שאלה מתבקשת: האם הגברת הנכבדה הזו תקבל כל פגיעה ברגשות כלגיטימית. יתכן כמובן שהיא קונסיסטנטית ויתכן שלא. אבל כמובן זה לא מעלה ולא מוריד לגבי השיטה.

אם זו המשמעות של חיים בחברה מודרנית אזי אנו נאלץ להשלים עם זה ולחפש מה אפשר לעשות במסגרת זו. הגטו שלנו יהיה קטן יותר והדוק יותר. ויש לקוות כי החברה מסביב תכיר בזכותנו לבקש שבמסגרת הגטו לא יפרצו פנימה עם לבוש והנהגות שפוגעות במושגי הצניעות והרגשות שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 02:02 לינק ישיר 

פרעון חוב ישן:
BT, בראשית האשכול הרצית על "טבעיות", במובן התחושה הראשונית של אדם לגבי עניינים שונים. אין ספק שבני אדם מפתחים תחושות כאלה, אבל דווקא הנושא הנידון כאן, מדגים שלא מדובר באיזו תפישה חודרת של המציאות "כשלעצמה". בחברה שבה אני חי, הומוסקסואליות מתקבלת בטבעיות מלאה. בחברות אחרות, הנטיה הזו נחשבת לסטיה. כמובן שפתוחה בפניך הדרך, לטעון שהטבע שלך יותר טבעי מהטבע שלי, מה שיעתיק את הדיון אל אשכול ה"הגיון בריא ופשוט" נוחו עדן. עוד עומדת לך הגנת "הטבע שלי מתאים יותר לתכנית הקוסמית הגדולה", עם תימוכין גדולים, או לפחות עתירי מילים, מתחום ה"התאמה".

מו"ל,
קראתי בענין את הגדרתך, שחברה שגבולותיה אינם קבועים, היא עלובה ובלתי מוסרית. בלי להתווכח על הטעם שלך בעליבות, נראה שאינך מבין את המושג "גבול".
אחת מדרכי הלימוד הנפוצות, היא איסוף דוגמאות ויצירת הכללה. בשלב מוקדם של הלימוד, הדוגמאות נראות ללומד כקבוצה סגורה ושרירותית שהדרך היחידה להכירה, היא לשנן את תכולתה. אחר כך מגיעה שלב ההבנה, שבו הלומד מנסה עקרונות שונים שיכולים לתאר את כל הדוגמאות. הלימוד מסתיים כאשר נמצאה מערכת עקרונות או פונקציות, שבעזרתה אפשר גם להפיק את הדוגמאות הנלמדות וגם לסווג תצפיות עתידיות.

אתה נמצא עדיין בשלב הראשון, התינוקי (כרונולוגית) של מיפוי העולם המוסרי. מסיבה זו, הגבולות שאתה מכיר הם אוסף של התנהגויות, ללא עיקרון מכונן. בשלב מתקדם יותר, מצליחים בני אדם להבין שיש מכנה משותף לדברים שהם תופסים כמוסריים, מה שמאפשר להם להגדיר את המוסר באופן פונקציונלי. כשהנסיבות משתנות, גם הערך של הפונקציה משתנה, אבל היא עצמה – העיקרון, או הגבול – נשארת זהה. לדוגמא, "ואהבת לרעך כמוך". חברה שמתעקשת לשמור על גבולות נומינליים, תאלץ להקפיא את הנסיבות ולעצור את מהלך הזמן בתוכה, למנוע מהפרטים שלה השכלה, להעניש כל חידוש ולקדש את השמרנות, תוך יצירת עיוותים שילכו ויגדלו עם הזמן.

אופס. באמת שהתכוונתי לכתוב על דרך האבסורד.

את הגישה הנומינלית, כמו זו של מו"ל, אפשר להדגים דרך סיפור, ספק בדיחה, על עמיר פרץ. הלה נפגש עם רוה"מ האנגלי, בלייר, אשר חד לו חידה: "מי זה הבן שלי אמא שלי, אבל לא אחי?" לוי לא הצליח לפצח את הקושיה ובלייר גילה לו את הפתרון: "זה אני", אמר האנגלי, "הבן של אמא שלי שאינו אחי, הוא אני".
לוי התרשם עמוקות וכשחזר ארצה, חד את החידה לרובי רבלין. הירושלמי החייכן גירד בפדחתו ולא מצא תשובה, אבל במקום להכנע, הביא את החידה לפני בני בגין.
"זה קל", אמר בגין ג'וניור, "הבן של אמא שלי שאינו אחי, זה אני".
רבלין חש בחזרה לפרץ ואמר לו: "הבן שלי אמא שלי שאינו אחי, זה בני בגין."
"טעות", לגלג פרץ, "התשובה הנכונה היא טוני בלייר".

מיימוני, אני רוצה לענות לך, אבל אמתין עד מוצ"ש כדי לראות אם יש טעם בכך, או שהלוחמים במסיון כבר תפסו אותך. תוקן על ידי - יבוסי - 14/07/2006 2:21:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 12:47 לינק ישיר 

יבוסי, כשאתה עושה קופי-פייסט לבדיחות ישנות כדאי להקפיד להחליף את השמות באופן קונסיסטנטי, אחרת הקורא מוצא עצמו מבולבל בין עמיר פרץ לדוד לוי. מעבר לכך יש בעיה בבדיחות על פוליטיקאים שכן יש מהם העלולים להיות קרובים ללבם של אילו מחברי הפורום ונמצאת פוגע ברגשותינו הענוגים, ממש כצועדי מצעד הגאוה ר"ל (המלצה: יועבר המצעד לסטלה-מאריס ובלצ"ג).

לא לגופם של דברים אבל סביבם, יש לי הערה מסוימת. כבר מזמן שמתי לב כי במדינות דמוקרטיות מודרניות, גבולות ה"אל תעשה את זה" כתובים בחוק, אבל  גבולות ה"אל תחשוב על זה אפילו" כתובים באלימות, ובפרט באלימות רחבת היקף המגובה על ידי ציבור שלם. זה שיהודי לא יכול להתפלל על הר הבית, זה שכהנא לא הורשה להכנס לאום אל פאחם,  זה שאין אכיפה של חוקי הבניה במגזר הערבי, זה שאי אפשר למכור "מעריב" בקיוסק בבני ברק וכן הלאה, אלו הם דברים שלא קשורים לשום חוק ולשום סדר אלא משקפים את הנכונות של ציבור זה או אחר להפעיל אלימות. גם קיומו או אי קיומו של המצעד בירושליים הוא יותר שאלה של כמה מוכנים המארגנים והמשטרה להסתכן, ולא האם יש להם עמידה בבג"ץ.

אני תוהה על כמה נקודות. ראשית, האם אכן מוצדק שהחברה בוחרת לא להתעמת עם האלימים ולהמשיך ב"חיים כרגיל", במקום לגייס כחות משטרה גדולים וללכת "עד הסוף". כמובן, בכל שאלה ספציפית יש לכל אחד מאתנו נטיות כאלו ואחרות, אבל מה לגבי הענין העקרוני ? האם קיומו של ציבור רחב שמוכן להפעיל אלימות אינו נותן לו איזה כח מוסרי (משהו בסגנון הסברות שאומרים בישיבות על כל דאלים גבר) - אם זה כל כך כואב להם צריך להתחשב בהם, או שנאמר להיפך שזה ציבור של גנגסטרים שצריך להלחם בו עד חרמה. 

שנית, במצב הנוכחי שבו הדמוקרטיות (הרקובות?) לא מוכנות "להכנס" בצבורים גדולים של פורעי סדר, האם זה מעניק רשות מוסרית גם לאחרים לפעול באותו נוהל למען עניינים הקרובים ללבם?   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 13:21 לינק ישיר 

יבוסי

לכשיתברר מה קורה עם מיימוני והלוחמים במסיון, נצטרך לשאול אותו האם הוא מוכן להכיר בזכותם של הלוחמים במסיון לבקש שלא יפרצו לגיטו שלהם עם קושיות על הבאבא סאלי שמערערות את תפיסת עולמם ופוגעות בנפש הצאן. ושמא לכך התכוונת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 13:35 לינק ישיר 

אני מבקש להעלות שוב שאלה עקרונית ששאלתי למעלה, בורסיה שונה מעט.

מבחינתו של המיינסטרים התרבותי הישראלי, מה חריג יותר: לגיטימיות להומוסקסואליות מופגנת, או מחאה על הלגיטימיות הזו. בעיניי התשובה ברורה. מחאה על הנ''ל מתויגת אוטומטית כחשוכה, פיליסטינית ופונדמנטליסטית. מבחינה זו, הלובי ההומוסקסואלי-לסבי הרעשני משמיע קולות לא ישרים של קוזק נגזל כשהוא מבקש להינות מחסינות מביקורת נגדו, במסגרת פלורליזם שבהגדרה לא יכול לכלול גישה הומופובית. (במובן הטוב של המילה, ויש לה מובן טוב. ולאט עם האוטומטיות של התגובות הנאורות בעיני עצמן).

וכמו שכתבתי המשחק הרב תרבותי לא רלוונטי עבור הומופובים (כנ''ל) דתיים / חרדיים, לפחות בקונטכסט הזה. אם היה רלוונטי, אפשר היה לערוך מצעד של פגועי התקינות הפוליטית למיניהם, של סטרייטים שאפילו לא מוכנים שיגדירו אותם ככאלה, של אנשים שהמין הביולוגי והג'נדר שלהם לא סובלים מסכיזופרניה חמורה, ומתקיימת אצלם, אוי לאוזניים, זהות בין השניים. בקיצור: כל מי שנחשב 'נורמלי' עד לא מכבר (או קצת קודם). המופרכות והנלעגות של ההצעה הזו שמה את האצבע בדיוק על נקודת התורפה.

ולמה אני שב ושואל את זאת? פשוט מאוד, לא קבלתי תשובה. תוקן על ידי - bt77 - 14/07/2006 14:00:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 15:06 לינק ישיר 

בדבריך יש את כל האלמנטים של תגובה אוטומטית שמציירת קריקטורה של עמדת היריב , בלי לנסות להבין אותה מתוך הנחותיה היא , כדי לבסס סוג של להטוט לוגי סמנטי שכביכול מפריך אותה, אבל לאמיתו של דבר מבוסס על טשטוש הבחנות בסיסיות . הלהטוט הזה בורסיותיו השונות אומר כדלהלן , הפלורליזם נעצר כאשר מדובר במתן לגיטימיות לדעות לא פלורליסטיות . אבל אם כך אין הפלורליזם פלורליזם אמיתי שהרי זה לא חכמה לתת מקום לריבוי של דעות שכולן בעצם אותו דבר .

הטשטוש הבסיסי בדבריך הוא שמהם יוצא שיש רק שאלה משמעותית אחת בעולם והיא פלורליזם מול צרות אופק. אין שום תוכן ואין שום עניינים העומדים על הפרק למעט זה. אם שני אנשים מסכימים על פלורליזם (ופלורליזם משמש אצלך כשם סטריאוטיפי לכל רעיון של דו קיום בין השקפות שונות או טעמים שונים) , הרי הם מסכימים בכל . וממילא לא יכול להיות שום משמעות לשום צורה של פלורליזם , שהרי אף פעם לא יתכן הכרה בריבוי אמיתי של דעות . זה כל כך מגוחך שחבל להשחית את זמן להצביע על הכשל הזה. אם נניח שיש לי נטיית דחיה טבעית כלפי הומוסכסואליות ואם זאת אני מתגבר על עצמי ומרסן את הנטייה הזאת , למה אין בזה משום פלורליזם אמיתי שבו אדם מפנה מקום מעצמו לזולת?

פתחת את דבריך בשאלה על יחס המיינסטרים התרבותי להומוסכסואליות וכך ציירת קריקטורה של כל הסוגיא העומדת על הפרק. המיינסטרים , ברוח הפלורליזם המקובל עליו , רוצה ללכת עם האנדרדוג , אבל מעצם העובדה שהאנדרדוג נתמך על ידי המיינסטרים , הרי הוא יוצא מכלל אנדרדוג וממילא המיינסטרים הפלורליסטי נמצא במלכוד , שהרי לא משנה מה יעשה תמיד יוכל בי.טי. לבוא עם ורסיה מסויימת של הטיעון הזה (טיעון אוטומאטי כבר אמרנו).

אבל במקום לעסוק בקריקטורות , אולי נתהה קצת על משמעותם של המושגים בהם אנו משתמשים. ראשית כל , מה זה המיינסטרים התרבותי? אם המדובר בכותבי המאמרים בעיתונים הגדולים או האנשים שמראיינים שם , נראה אכן נכון שמתן לגיטימיות להומוסכסואליות בא ליד ביטוי גדול ורב יותר מאשר מחאה ושלילת הלגיטימיות הזאת. אבל מהי משמעות העובדה הזו? זה מביא אותי לטשטוש יסודי נוסף בדבריך כאן - שבמקום להציג את ההומוסכסואלים עצמם אל מול אלה ששוללים את הלגיטימיות שלהם, אתה מעמיד את האידיאולוגיה הנותנת לגיטימציה להומוסקסואליות אל מול האידיאולוגיה השוללת אותה ומוצא חוסר איזון , שהרי לאלה יש שופרות ביטוי רבים וחזקים יותר והם מצליחים לשלול את לגיטימיות הדעה השנייה. אבל לא זו הסוגיה הנמצאת על השולחן , מה שנמצא על השולחן זה נושא ההומוסכסואלים עצמם .

למה הדבר דומה? קח את המדינה הנחשבת לאנטישמית ביותר בעולם המערבי ותמצא ששגם שם הרי שמבחינתו של המיינסטרים התרבותי , במובן שהוגדר לעיל, אנטישמיות זה דבר הרבה יותר חריג מאשר גינוי האנטישמיות . אבל מה המשמעות של העובדה הזאת מבחינתו של היהודי? האם מצב שבו כוחה של האנטישמיות תהיה שווה לכוחה של גינוי האנטישמיות , תיחשב למצב מאוזן וצודק ? מבחינתו של היהודי גם אחוז אחד של אנטישמיות הוא אחוז אחד יותר מדי. כמובן שה"נאור" הלא יהודי מרגיש את עצמו חזק במידה מכרעת מבחינה פוליטית אל מול ה"פיליסטינים האנטישמים החשוכים" , אבל לא כך היהודי, שהרי אף אחד אינו מערער על הלגיטימיות של האנטישמי, על זכותו כבן הלאום שאליו הוא שייך, לתפוס כל עמדה ציבורית שהיא וכדו'  , אבל כן מערערים על הזכות הזאת כאשר מדובר ביהודים , וזה מהווה עבורו בעיה, גם עם הערעור הזה בא רק ממי שכוחו שקול לעשרה ואפילו לחמישה אחוזים.

הטשטוש השלישי הנמשך מזה השני , הוא שאתה מבלבל בין שלילת הלגיטימיות של מה שמכונה הומופוביה לבין שלילת הלגיטימיות של מי שאינם הומוסכסואלים. האנשים שעד לא מכבר נחשבו ל'נורמלים' הפכו לפגועי התקינות הפוליטית. בוא נפעיל את המבחן הקודם שלך מה יותר חריג במיינסטרים התרבותי (או בכל סטרים אחר)? הומוסכסואל או סטרייט?

ולסיום, "זעקת הקוזק הנגזל" של ההומוסכסואל היא לא בקשת חסינות מביקורת ,  אלא תביעה הגיונית , שהביקורת הזאת תהיה מבוססת על יותר מאשר איסטינקטים ורגשות, לאמור, לפני שאתה יוצא למלחמה נגדי הסבר לי ולעצמך מה אתה רוצה ממני ולמה עלי לרקוד לפי חלילך. מאידך אתה מציג טיעון שכל כולו אינו אלא בעד הזכות המוחלטת להיות לא סובלני כלפי תופעה X,Y,Z מבלי צורך לנמק או לנמק בכך שאם אין זכות מוחלטת כזאת הרי אין מוצא מניהיליזם. לדעתי זהו הניהילזם בעצמו.

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 14/07/2006 15:16:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 16:29 לינק ישיר 

יבוסי,
אחרי שהבלגתי על העלבון החביב, יש לי מה לומר לך.
דומה שלא ירדת לסוף דעתי. הגבולות שאני מבקש לשרטט, לחברה נאורה ומוסרית, הם גבולות שיכולים וצריכים לנבוע מהשכל "האנושי", מותר האדם על הבהמה. הם גבולות ראויים גם למי שאינו מאמין באלוקים ובתורה מן השמים.
לא מדובר באוסף של התנהגויות, אלא בגבולות מוסריים אנושיים. אני מאמין בזה, וכמוני עוד הרבה מאד אנשים, גם חילונים, גם גויים, הסבורים שיש מותר לאדם על הבהמה ויש לשאוף לקידוש האנושיות.

אינני מדבר על הגבולות של פגיעה בזולת, אלא גם על התנהגויות שנתפסות כמביאות קלון על המין האנושי. לטעמי, חברה אנושית יכולה וצריכה לשים גבולות להתנהגויות "בהמיות" ולא ראויות. אינני חושב שקביעת הגבולות הללו מנוגדת במידה כלשהיא מפתיחות מחשבה, השכלה וכו' - דברים שניסית להאשים אותי בהם.

חברה אנושית מתוקנת יכולה וצריכה להגדיר לעצמה כיצד צריכה אנושיות להיראות. לטעמי, אנושיות מונעת עירום בפומבי, מונעת עשיית צרכים בפומבי, מונעת יחסי מין בפומבי, מונעת פדופילם, נקרופילם, זיאופילם, ושאר סטיות שחלקן הזכרתי לעיל. חברה מוסרית יכולה וצריכה לדרוש מחבריה שלא להשתמש בסמים, ואפילו - כמה מוזר - שלא להתאבד. ולא משום שהסטיות הנ"ל פוגעות באחרים, אלא משום שהם נורמה אנושית שהחברה האנושית צריכה לארגן בתוכה.

לטעמי, ושוב, רק לטעמי - חברה אנושית מוסרית צריכה למנוע גילוי עריות, וגם הומוסקסואליות. ענין של טעם. כיום מסכימים איתי רוב האנושות, וחבל שהמיעוט ההומוסקסואלי הצליח בעזרת יח"צ מאסיביים (ובתמיכת הסיטרא אחרא כמובן), לשנות את התמונה המוסרית. ממש כמו בסדום העתיקה. למיצער, גילוי עריות עדיין נחשב לפשע מהותי בחברה מוסרית נורמלית (ואל תביא לי דוגמאות מחברות אינפנטיליות) וחברה שתאבד את הערך הזה תיחשב בעיניי כחברה מעוותת. כך גם חברה שתאפשר נישואין בין אשה לשני גברים ובין אנשים ובהמות, כמעשה דור המבול.

אתה יכול לשלול את דעתי, אבל מעניין לציין שדעתי, ולא דעתך, דומה לדעתו של האלוקים כפי שהובעה בתנ"ך, והמוסר הפנימי שבתוכי מסכים לזאת לחלוטין. הא-ל המוזכר בתנ"ך הביא על דור המבול את הכליה, על פי פרשנות חז"ל, בדיוק בשל הדברים הללו, ולא איפשר להם להתגונן בטענות של דמוקרטיה וזכויות הפרט וכו'. כמובן שתוכל לטעון שלאחר קריאת התנ"ך התעצבו דעותיי המוסריות. הויכוח יכול להימשך.

אני מסכים לצערי, שכיום הגבולות המוסריים הולכים ומיטשטשים משנה לשנה, דבר המעיד לדעתי על ריקבון בערכי היסוד האנושיים. עצוב שזה ככה. אבל גם אם אשאר השפוי היחיד בעולם המשוגע - לא אשנה את דעתי ואמונתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 16:37 לינק ישיר 

יישר כוח גדול למציץ, שטורח במלאכה הקשה של חשיפת שורשי השטות, במקום לפנות למוצא הקל של לעג.

BT, אמת הדבר שכל משטר או שיטה חברתית כוללים מנגונים להגנה מפני היכחדות. ליתר דיוק, כל משטר או שיטה שיש טעם ליישם, כי ללא מנגנון הגנה כזה, השיטה תיעלם. כיוון שכך, יש להשוות רק בין משטרים מתגוננים. זה מזכיר את השאלה שעלתה פעם בפורום, מדוע אין בנמצא חיות ללא דחף רביה.

נשאלת השאלה, האם המכנה המשותף הזה שמצאנו לכל השיטות, הופך אותן לשקולות על פי כל קנה מידה מעשי? לעניות דעתי, זוהי שטות גמורה. באותה מידה ממש, אפשר לומר שפלורליזם וסוריאליזם דומים, כי הם מתחרזים. מבחינה לוגית מסויימת ולא מעניינת, חד- ורב תרבותיות נמצאות באותה מחלקת שקילות, בגלל שלכל אחת מהן קיימות בעולם שיטות שהן אינן סובלות. במישור המעשי, אין לדמיון הזה משמעות, כי בני אדם שופטים תועלת ונזק בפרמטרים כמותיים. הפלורליזם מתיר לך לעשות כמעט כל דבר, למעט איסור על זולתך לעשות משהו. מה שנכון בדבריך הוא, שאם ציפור הנפש שלך היא איסור על הזולת לעשות משהו, אזי מבחינתך הפלורליזם הוא משטר דיכוי. באותה מידה, חברה שאוסרת על פרטיה להכות זה את זה, היא חברה אלימה משום שהיא עוצרת בכוח אדם שמנסה להכות את זולתו.
תוקן על ידי - יבוסי - 14/07/2006 16:56:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 16:54 לינק ישיר 

מו"ל,

צר לי אם מצאת עלבון בדברי, שכן השימוש בביטוי "תינוקי" היה מדויק מבחינת תאור תהליך הלימוד.

לגבי עיקר דבריך, מדובר בטענה ריקה מתוכן. הטריק שלך הוא לומר ש"חברה אנושית יכולה וצריכה לשים גבולות להתנהגויות בהמיות ולא ראויות" - אמירה שאין כאן מי שלא יסכים איתה, בדיוק כפי שכולם חושבים שצריך לעשות את הדבר הנכון. אלא מאי? לכל אדם יש סיפי רגישות משלו, גירסא דינקותא ועוד גורמים שונים ומשונים, שמביאים אותו לחוש סלידה מדבר אחד והתפעלות מדבר אחר. העובדה שאתה, בראיה צרת אופקים ויהירה, טוען לבעלות על הקריטריון האוניברסלי לבהמיות, לא מעידה שום דבר על הקריטריונים שלך, אלא רק עליך.

הבאת גם דוגמאות של דברים שחלקם נמצאים היום בקונצנזוס, כדי לתמוך במצג השווא כאילו יש דברים שלעולם לא יהיו מוטלים בספק. זהו מעבר מרושל ומופרך מן הפרט אל הכלל. בתחומים שונים נהוגות אמות מידה שונות, חלקן משתנות מיום ליום ואחרות כמעט שאינן זזות על פני דורות רבים. כיצד אתה מסיק מכאן שיש איזו "ליבה" מוסרית שהיא חסינה מפני שיני הזמן? הזכרת את סדום. בהנחה שהעיר והסיפור המקראי אכן התקיימו, מסתבר שאמות המידה האוניברסליות שלך היו פעם פחות נפוצות, אחר כך יותר והיום שוב פחות. משום מה, אתה לוקח את פלח ההסטוריה שמתאים, בערך, לטעם שלך במנהגים שבין אדם לחברו, ומכריז עליו כמשקף את הטעם המוסרי הטבעי שכל אדם באשר הוא רואה באופן בלתי אמצעי מתוך ניצוץ אלוק שבתוכו. גם ההכרזה הזו מעידה עליך ולא על טבע האדם באשר הוא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2006 18:23 לינק ישיר 

יש כאן שתי שאלות שמתערבבות כל הזמן. השאלה ה"פשוטה" היא מה צריכים מתנגדי מצעד הגאווה לעשות. אני פשוט לא מבין איך חרדי, או מי שמזדהה (כמוני) עם היבטים חשובים של התפיסה החרדית, יכול לא לראות שהתנגדות כוחנית, קל וחומר אלימה, למצעד, או פעולה למען התנגדות כזו (כולל איסור חוקי או משטרתי של המצעד, שהוא מעשה כוחני), בניגוד לפעילות חינוכית, הסברה, מחאה וכו', היא מעשה אובדני מבחינת החרדים, שבכך מזהים את עצמם כתרבות המבוססת על כוח וכפייה ולא על אמונה וערכים.

במקביל לכך, נעשה כאן ניסיון, לעתים מפורש ולעתים משתמע, להגדיר את ההומוסקסואליות כחטא מוסרי, כלומר, מבחינה יהודית, כעבירה שבין אדם לחברו, שהיא, מטבעה, בעלת אופי אוניברסלי, כמעט חלק ממצוות בני נוח. הייתי מבקש מאלה הסבורים כך לבסס את עמדתם בצורה יותר מפורשת, כי עד עתה זה לא נעשה. באופן אינטואיטיבי, נראה לי באופן מאוד ברור  שהעברה של משכב זכר, שהיא, ללא ספק, עברה חמורה, היא עברה שבין אדם למקום, כמו חילול שבת או אכילת חמץ בפסח, ולא עברה מוסרית אוניברסלית. בין היתר, מעידה על כך גם העובדה שהאיסור המקראי הוא רק על פעולה מסוימת (משגל אנאלי) ולא על "הומוסקסואליות." "לא תרצח," לדוגמה, חל על כל רצח ולא משנה איך התבצע. גם אם רוב האנשים בעולם (נאמר) סולדים מההומוסקסואליות, עדיין אין בכך כדי לומר שזוהי עברה מוסרית. ייתכן, למשל, שרוב האנשים בעולם סולדים מאכילת הפרשות. האם זה הופך פעולה כזו, כשלעצמה (בהנחה שהיא אינה מזיקה לבריאות) לעברה מוסרית? 

גם מצוות פרו ורבו, שהיא ללא ספק חשובה ומרכזית ביהדות, היא, בסופו של דבר, מצווה שבין אדם למקום ובכל מקרה, עברה על מצווה זו איננה חמורה כל כך ולא שמעתי שחרדים מפגינים נגד רווקות, או מגדירים אנשים שאינם נישאים ומולידים ילדים כאנשים בלתי-מוסריים.

האם בכלל ישנה הגדרה חד-משמעית (סליחה על הבורות, אני פשוט לא יודע) מהי מצווה שבין אדם למקום ומהי מצווה שבין אדם לחברו? 

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2006 21:55 לינק ישיר 

בתור אחד שאינו בדיוק חרדי מוצבר, אני מצהיר בזאת שבלנ"ד אצא להפגנות נגד המצעד.
ממתי החרדיות נגד כפיה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מצעד 'אחרית הגייז' בעיר הקודש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 ... 73 74 75 לדף הבא סך הכל 75 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.