בית פורומים עצור כאן חושבים

מצעד 'אחרית הגייז' בעיר הקודש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/11/2006 17:40 לינק ישיר 

הציבור החרדי זקוק מדי פעם פעם למלחמות קודש. אך האם המאבק הנוכחי חצה גבולות? האם החרדים יוצאים ממנו מחוזקים?

http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/502/587.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2006 22:05 לינק ישיר 

מיכי

אינני יודע אם לצחוק או לבכות , אני חושב שהודעותיך האחרונות שמות ללעג את כל המושג של שיקול דעת והפעלת שיפוט בהכרעה הלכתית . הקורא העובר ברפרוף עלול לחשוב שמכיוון שיש כאן ויכוח הרי יש שני צדדים ואולי אף להניח באופן סביר שהצדק הוא עם הצד שכנראה מחזיק בידע תורני רב יותר. לכן אני מכריז לפני שאני מתייחס לגופם של דברים שלמרות כל הקצף שנוצר כאן בדיון הזה יש כאן רוב מהומה על לא מאומה, לא הובא שום מקור שממנו משתמע במרומז או במפורש שיש צד כלשהו שלמעשים כדוגמת ממה שעשה שליסל בשנה שעברה יש לגיטימיות כלשהי על פי ההלכה . לא הובא כאן סברא רלוונטית כלשהי ומה שנאמר כאן אינו עומד בשום מבחן של הגיון הלכתי. ואם אתם מבחינים באי אלו מראי מקומות וציטוטים בדבריו של מיכי , אלה מצויים שם כי כנראה תמיד צריך לציין מראי מקומות ולצטט , אבל אין להם אפילו נגיעה מרוחקת לנושא הנידון כאן.

משאמרתי את זה אפנה להתייחסות יותר מפורטת:

הרי אמרתי להדיא בדבריי שגם לגבי חילול שבת היה עליהם להתייחס באותה צורה. אז מה אתה מפנה אותי להגיון הבריא והפשוט. אותו הגיון (בריא ופשוט, במקרה זה, ורק בו  ) שהיה בדבריך כבר קדם בדבריי.

רגע'לה , תן לי להבין מה אתה אומר? האם אתה טוען שהדין של קנאים פוגעים בו שנאמר בחז"ל על בועל ארמית חל על כל העבירות הנעשות בפרהסיא? הגמרא הרמב"ם הטור והשולחן ערוך כולם כותבים את הדין הזה לגבי בועל ארמית , יחד עם דרישת מוסר ארוכה לגבי מה כל כך חמור בבעילת ארמית ואתה בא לטעון שבועל ארמית לאו דווקא? אתה יכול להביא מקור לדבריך? או שמא החידוש הנפלא שלך הוא שבסתם עבירה הנעשית בפרהסיא אין דין זה אלא בבועל ארמית, אבל אם העבירה אינה נעשית בפרהסיא אבל יש מצעד , אז כן יש דין של קנאים פוגעים בו?

המצעד אינו שאלה של בקשת זכויות ויחס מפלה גרידא, אלא של לגיטימציה וקריאה לעבירה. גם אם באופן פורמלי הוא אינו מגדיר כך את מטרותיו. זה מה שהוא עושה בפועל.

ומנין לך זאת? האם הלכת ובררת מה בדיוק המניעים שלהם בקיום המצעד והתברר לך בבירור גמור שאין המדובר במאבק נגד הפליה , אלא בקריאה לכמה שיותר אנשים לבצע עבירות של משכב זכר? האם באמת אין אפשרות שיהיה בעולם הומו חילוני שאין לו עניין מיוחד שמישהו אחר יבצע עבירות של משכב זכור, אבל חשוב לו שלא יבזו אותו ולא ישפילו אותו על נטייתו? או שמא לא צריך אפילו לברר שאלות כאלה. זה הרי פשוט ובריא. אין שום צורך בשיקול דעת לפני הטלת גזר דין מוות. מה שכתב הרמב"ם בהל' סנהדרין פרק כ' הלי"ב רלוונטי כנראה רק למי שלא ניחון בהגיון בריא ופשוט.  כנראה שכל זה נובע מהדין של אין טוענין למסית (אחרת אני לא מבין מה ראית להביא מקורות אלה לכאן) , שאפילו כאשר עצם השאלה אם אדם הוא מסית או לא עומדת על השולחן יש לחשוש להצד שלבסוף יתברר שאכן מסית הוא ונמצא שעברנו על האיסור החמור הנ"ל של לטעון למסית .

אני חוזר ואומר שאותה קביעה שיש בחז"ל על בועל ארמית, שגם היא מחוץ לשורת הדין בגלל מה שהם ראו כעבירה חמורה ובעייתית, היתה ניתנת על ידיהם ביחס למצעד כזה. לי אין כל ספק בדבר. ואני שוב חוזר שזה נכון לחז"ל ובזמנם, שכן המציאות בימינו היא שונה. כאמור, הויכוח כאן אינו על האקטואליה אלא על ההלכה העקרונית.

הטיעון הזה כל כך מגוחך שאני לא יודע אפילו מאיפה להתחיל. האם מזה שאתה מפריח סברות היסטוריות ללא שום בסיס ובכדי שנאמין לך אתה מוסיף לכך שאין לך שום ספק בכך? או מזה שבצורה הזאת אפשר להתחיל לחלק תעודות הסמכה לרבנות לכל מי שיש לו הגיון בריא ופשוט ללא שלמד שום דבר , שהרי זה כל כך קל, צריך רק לשער באינסטינקטים הבריאים מה חז"ל היו אומרים. 

העובדה היא שכפי הנראה על פי ההלכה אדם העושה כל עבירה שהיא בפרהסיא , אין קנאים פוגעין בו , למעט בעבירה הזאת של בועל ארמית . עכשיו אפשר להתחיל לדון למה זה נאמר דווקא בעבירה זו , יתכן  שזה בגלל שהילדים הנולדים מיחסים כאלה אינם יהודים או בגלל שזה גורם להזנות אחר העכו"ם או שזה בא לאזן את המציאות שבו אין על כך מיתת בי"ד ועוד כהנה וכהנה סברות אפשריות. אולי זה בגלל שמדובר בעבירה חמורה במיוחד . אולי. נניח שיש ממש בסברא הזאת שלך , כיצד נקבע מה נחשב לעבירה חמורה ובעייתית בהקשר הזה ? לכאורה משכב זכור בפרהסיא אינו כלול כאן , אבל אתה רוצה לחדש שקיום מצעד כן . למה? בגלל חילול ה'? הרי בכל עבירה בפרהסיא יש חילול ה' .

אני לא חושב שבכל הקשר אחר היית בכלל מתיחס ברצינות לטענה הסטורית כזאת על מה חז"ל היו אומרים , אבל אם כבר , הרי שברור מהגמרא שחז"ל שאפו בכל מאודם לצמצם את היקף תחולת הדין הזה והוסיפו עליו הגבלות מהגבלות שונות ומשונות שיהפכו את האפשרות לקיימו למשהו התלוי בששה נסים שכידוע אינם מתרחשים בכל יום. להזכירך , אילו פירש זמרי והרגו פנחס נהרג עליו , בעוד אילו הרג זמרי את פנחס היה יוצא בלא כלום!

"לגבי קנאים פוגעים זו אינה ענישה לכפרה אלא לימוד לקח לציבור ומניעת חילול השם, ולכן אין כאן בעיה של ענישה מן הדין (לפי כל השיטות שמסבירות את העיקרון הזה. ראה אנצי"ת, ואכ"מ). מעבר לכך, השיקול שבכאן אינו 'דין'. אם הייתי קורא לכך 'בניין אב' ולא קו"ח, היתה נחה דעתך? אני עושה אנלוגיה בין המצעד הזה לבין בעילת ארמית בפרהסיא. כעת כבר אפשר להעניש?"

לצערי אין בידי אינציקלופדיה תלמודית , אבל מה נעשה שבסנהדרין ע"ד מבואר שהכלל הזה שאין עונשין מן הדין חל גם על רודף שבוודאי אינו עונש כפרה. כמדומה לי שגם בניין אב מכנה בחז"ל דין וגם אם לא , הרי אין כאן לא בניין אב ולא קל וחומר ואפילו לא ווארט נאה לשבת אחרי הצ'ולנט , אלא קשקוש מקושקש.  

גם לגבי השאלה מי מוסמך להכריע, כבר עסקתי בזה קודם. הרי זו גופא התחושה שאין כיום מוסד רבני מוסמך שמכריע, ולכן אנשים מרגישים יתר לגיטימציה ליטול את החוק (=ההלכה) לידיהם. וחוץ מזה, לדעתי זה נעשה בהוראת רבותיהם, שהם הבי"ד המוסמך בעיניהם, בהיעדר סנהדרין - מי רואה אותם יוצאים ואינו יוצא!. אמנם הוראות שלא ניתנות בפרהסיא מחשש לעינא בישא.

הבעיה הגדולה של הלומי אלהים ולוקי סינדרומי סנהדרין למיניהם , היא שלתחושות שלהם אין שם קשר עם המציאות. ולכן הם ירגישו לגיטימציה ליטול את החוק לידיהם , כל עוד מחלתם נמשכת. השאלה שלי איננה מי מוסמך , אני טוען שהעובדה שכך אין אפשרות לקיים חברה אנושית היא כשלעצמה נימוק הלכתי מכריע נגד הרעיון הזה שכל מי שרוצה יכול לקבוע לעצמו על סמך האינסטינקטים שלו , על מה נאמר קנאים פוגעים בו. בניגוד לסברות הכרס שהופרחו על מה שחז"ל היו אומרים, הרי שהשיקול של דרכיה דרכי נועם הוא שיקול שכבר מופיע בהלכה. זוהי התשובה שלי גם לטיעון מעבירה לשמה.

באופן כללי אומר אתה מסתכל על החומרה שבמעשה האלימות בלבד. אבל יש צד שני למטבע, שמשום מה אתה מתעלם ממנו: החומרה שבהשפעה של המעשה הזה על הסביבה היהודית שלנו. על כן יש מחיר גבוה לכל הכרעה בדילמה הזו, בין להכרעה לקולא (כהצעתך) ובין להכרעה לחומרא (כהצעתי התיאורטית).

אין שום סימטריה בין החומרה שבעצם האלימות כמו גם הסכנה לשלום החברה לבין ההשפעה על הסביבה היהודית לצד השני. במקרה הראשון מדובר בבעיה שלנו כאנשים , משהו שמסור לנו ונתון לאחריותנו , במקרה השני , יבוא בעל הכרם , אם הוא בלתי מרוצה , ויכלה קוצים מן הכרם, זו הבעיה הבלעדית שלו . בנוסף על כך, הסכנה היחידה והבלעדית האורבת כאן לפתחה של הסביבה היהודית שלנו , הוא האיום שיתפתח כאן זן קיצוני כדוגמת זה הקיים אצל בני דודינו.

אתה הוא זה שאינו מכיר בחומרת העניין. כבר הזכרתי את מה שחז"ל אמרו שאילו פירש זמרי והרגו פנחס נהרג עליו. אנחנו מדברים על שאלה של רציחה שהיא מג' חמורות שעל זה נאמר ייהרג ועל יעבור משום ונקדשתי בתוך בני ישראל , אנחנו לא מדברים על שאלה בהלכות בורר , אלא על היסוד הן של היהדות והן של האנושיות בכלל . אנשים שמקילים ראש בעניינים אלה אינם לגיטימיים , הם רשעים גמורים, הם שופכי דמים , פורקי עול כל מוסר אנושי.     

ואם תרצה הרחבות על דרך האנלוגיה:

1. מצינו בכמה וכמה פוסקים ראשונים ואחרונים שגוי הבא על ישראלית קנאים פוגעים בה.

2. בא על מומרת מצינו בראשונים שקנאים פוגעים גם בו.

אלה לא הרחבות על דך האנלוגיה , בוודאי שלא מצוצות מן האצבע כמו ה"אנלוגיה" שלך (למה אתה קורא לזה אנלוגיה ולא למשל , מרק עוף?) . לגבי 1. מדובר בפירוש באותו הדין עצמו שהדין חל על יחסים מעורבים , ללא קשר לשאלה מי הזכר ומי הנקבה (ומדי דברנו בו יש לדון מה הדין בזוגיות חד מינית מעורבת וצ"ע). לגבי 2. שוב מדובר בפירוש באותו דין עצמו , הרמב"ם פוסק שהדין של בועל ארמית חל רק על עובדת כוכבים ולא על בת גר תושב , כנראה שזהו צד השני של אותה מטבע , שהעיקר הוא שיוכה הדתי של הנבעלת. 

ולעניין מה נקרא מעשה בפרהסיא שהעירו כאן קודם, כתבו כמה פוסקים שאם חיים ביחד כזוג הוי כפרהסיא (לכמה עניינים, וגם לעניין קנאים). ראה יביע אומר ח"ב אבהע"ז סי' ג באורך (כל שיודעים מזה עשרה חשיב פרהסיא), ועוד.

האם תוכל להביא התייחסות מפורשת שזה חל לעניין קנאים? וכיצד אפשר לקיים דין זה כך , זה הרי צריך להיות בזמן הבעילה עצמה? הרי בפירוש נאמר בגמ' שאם פנחס היה הורג את זמרי לאחר שפירש היה פנחס חייב מיתה כרוצח! יתכן שאין צריך עדי ביאה ממש וניתן להסתפק בעדי יחוד, לעניין פרהסיא, אבל ברור שזה צריך להיות בשעת מעשה.

ועוד אעיר שמחלוקת תוס' והרשב"א שהבאתי (ולא התייחסת אליה) נסובה על ההיתר לחלל שבת, אבל לא על עצם ההגדרה של רודף רוחני כרודף.

אולי מוכן כב' להרחיב מה הרלוונטיות של מחלוקת הרשב"א והתוס'(אתה מדבר על הנידון של חילול שבת בכדי למנוע המרת דת ?) להכא? אולי נזכה לשמוע עוד קלין וחמורין נפלאים.

מה שרצית להגיד עם כל המקורות האלה בעניין אין טוענין למסית לא הבנתי. אולי רצית לומר שמה שאני עושה כאן הוא לא לגיטימי שכן אני טוען למסיתים? אם כן אולי כדאי שתשלח קנאים שיפגעו בי. רק אעיר שזה שאין טוענים למסית פירושו שבי"ד אינם טוענים בשבילו , אבל ניתנת לו הזדמנות להגן על עצמו והוא בהחלט טוען לעצמו. כאן אתה דן את דינם שלא בפניהם ופוסק הלכות בחמורות שבחמורות על סמך לא יותר מאשר אינסטינקטים.

אני יודע שאתה בעצמך אינך סובר כן , אלא סבור שבעצם יש כאן דין של תינוקות שנשבו , אבל אתה כן סבור שיש לגיטימיות כלשהי לעמדתם. הבעיה היא ששטיפת המוח של הימין הדתי שהיהדות איננה סובלנית ואיננה יפת נפש ואיננה מכירה במוסר האנושי וכו' וכו' פעלה את פעולתה כל כך טוב שאנשים נוטים לחשוב שככל שאדם מגיש גירסה אלימה יותר של יהדות כך הוא יותר אותנטי וכך עמדתו יותר לגיטימית עם הרבה פחות מקורות.

אני מצטער על סגנוני החריף ואולי המזלזל , אבל במקום חילול ה' אין חולקין כבוד לרב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2006 23:31 לינק ישיר 

מייציץ ידידי,
ראשית, העובדה שזכיתי מפי כבודו לתואר 'רב', כבר היתה שווה הכל (ועל כך נאמר: וסלחת לעווננו כי 'רב' הוא).
באשר לטיעוניך, שאין בהם כל ממש, כנראה שצריך לפרט יותר, ובפרט לגבי הרלוונטיות של המקורות שהבאתי, שמשום מה אתה מרשה לעצמך להפריח לגביהם אמירות חסרות כיסוי לחלל ללא כל הבאת נימוקים.
לשם כך עלינו לחזור מעט אחורה. יש להזכיר שאני מדבר על הפעלת אלימות, ולאו דווקא על 'פגיעה' של קנאים במובן של המתה. הרי לא רק על כך מדובר כאן. כעת אסכם את הנימוקים, חלקם יצדיקו אלימות, וחלקם אולי אף פגיעה. אציין כי אין במה שיבוא שום דבר חדש, והכל אינו אלא סיכום של מה שכבר הבאתי, וירא הקורא וישפוט האם היו בדבריי נימוקים אם לאו. לא אחזור שוב על כך שאני אישית איני מסכים להחלטות אלו (מטעמים שדווקא לא התקבלו על דעת המשתתפים בפורומנו, שכנראה משתמשים בהם באופן סלקטיבי, כדוגמת הרב גורן שהבאתי לעיל), והדיון הוא אך ורק על הסבירות והלגיטימיות ההלכתית-תורנית שבפרשנות של אלו הקוראים לאלימות. וזה החילי בעז"ה:
1. כפייה על המצוות מאפשרת אלימות ברמה כזו או אחרת, גם אם הביטויים 'עד שתצא נפשו' לא מתפרשים כפשוטם על ידי כולם (ר' יונה מפרש זאת כאלימות אך לא ממש מיתה. אחרים מפרשים זאת כפשוטו). יש לדון לגבי אלו עבירות מתחייבת אלימות, ובאיזו רמה, אך ברור שאלימות מתייחסת אפילו למצוות עשה (האומר לולב איני עושה וכדו') ובודאי למצוות ל"ת.
מדוע לא תאמר שבכה"ג אין אפשרות לקיים חברה? מה, כל אחד נוטל את החוק לידיים? ההנחה של חז"ל היא שבמקום שהדברים הם עבירה ברורה ניתן להפעיל אלימות כדי למנוע אותה.
השאלה היא כמובן עד איזו רמת קשר למעשה ניתן להפעיל את האלימות הזו. האם מי שמטיף לעבירה ניתן לטפל בו באלימות? או רק מי שמבצע אותה בפועל ובעת הביצוע. האם 'האומר לולב איני עושה' אינו דומה ל'האומר זכר אני בועל וזכותי לעשות כך'? 2. אכיפת המצוות ומניעת העבירות אינה דורשת פרהסיא. אבל חילול השם וקנאים פוגעים בהחלט כן דורשים זאת. לשאלה האם יש כאן חילול השם ע"י עבירה בבפרהסיא, עמדתי לעיל כשהבאתי מקורות מהי פרהסיא, אשר פוסקים שכשיודעים כולם שכך נעשה וכשיש עדי ייחוד והם ידועים כחיים יחד, זוהי פרהסיא. על כן, אף שאמנם יש לדון במושג פרהסיא בכל הקשר, כעת חובת הראיה היא עליך שלגבי נדון דידן זה אינו 'פרהסיא'. אתה מתהדר בהבאת ראיות רלוונטיות (ללא כל כיסוי, שהרי לא הבאת מאומה), אז קדימה.
3. הכלל שהבועל ארמית קנאים פוגעים בו, כלל וכלל אינו שקול לנבעלת לארמי, או לבועל מומרת ולהיפך. זוהי אנלוגיה גמורה, ואין כל מניעה לעשות אנלוגיות נוספות. השאלה היא לגבי ההשלכות ולא רק חומרת העבירה. יש בהלכה אנלוגיות הרבה יותר רחוקות מזו. לגבי פירכות על האנלוגיה הזו, ראה כס"מ יסוה"ת פ"ה ה"א. לגבי ענישה מן הדין ובבניין אב (=אנלוגיה), ראה להלן (הערה 3 בקטע האחרון למטה).
4. לגבי פיקו"נ רוחני שמחללים עליו שבת, טענתי כמה פעמים שמכאן עולה כי הרודף הרוחני גם הוא רודף. טיעון זה מתיר אפילו המתה ולא רק אלימות, שעליה לא דיברנו כאן. מדוע זה אינו מקור רלוונטי (טענת שהמקורות שאני מביא אינם נוגעים לנושא ומובאים כצפצוף הזרזיר ולצורך יצירת רושם בלבד. משום מה, אתה רואה את עצמך פטור מהבאת נימוקים לטענות חסרות שחר כאלו).
5. הבאתי את דין מסית, עם מקורות לכך שזה נכון גם לגבי הסתה על כל לאו. כלומר המסית ללאו חמור ממי שעובר על הלאו, ודיניו שווים למסית (פרט לעונש מיתה, כדכ' האג"מ). האם זה לא מצדיק כפייה באלימות נגד ההסתה? הרי אפילו כפייה על לאו מצדיקה זאת.
בין היתר הבאתי את המקור ה'בלתי רלוונטי' הבא (מספהמ"צ לרמב"ם):

והמצוה הי"ט היא שהזהיר המוסת מהציל את המסית כשיראה אותו בענין המיתה והצרה והוא אמרו יתעלה (שם) לא תחוס עינך עליו. ובא הפירוש (ספרי) מכלל שנאמר לא תעמוד על דם רעך יכול אי אתה עומד על דמו שלזה תלמוד לומר לא תחוס עינך עליו

מה דעתך על המקור הזה? אנא, באופן מנומק אם אפשר.
6. הבאתי את דין עבירה לשמה, וטענתי שמעשה כזה אינו יכול להיות גרוע יותר מאשר המעשה של יעל אשת חבר הקיני. זו כמובן אינה לגיטימציה הלכתית, אך כן לגיטימציה תורנית. אמנם הסכנה בפרשנות כזו היא ידועה, אבל מה לעשות, יש הכרה של ההלכה במעשים כאלה, ואף שבח לכך. יעל לא התייעצה עם גדולי הדור לפני שנבעלה לאותו סיסרא, כלומר מעשה כזה נעשה בהחלטה של האדם עצמו. שאלת הקו היכן זה 'לשמה' אכן קשה, אבל מדוע אתה טוען קטגורית שזה אינו עומד בקו. האם זה לא מקור רלוונטי?
7. יש להוסיף את דין מורידים ואין מעלים, שמאפשר פגיעה בעבריינים ומומרים לעבירה, ובודאי למטיפים לה. המושג תינוק שנשבה שבגללו נמנעים הלכתית ממעשה כזה, אינו מוחל על המטיפים לעבריינות בריש גלי. ועל כך יש להדיא בכמה פוסקים.
8. יש להוסיף ולהעיר שכל הזמן ישנה כאן הנחה שאדם עושה זאת על דעת עצמו, ואין לו סמכות לכך. אבל כפי שכתבתי נראה שהאלימות כאן בהחלט מנווטת מלמעלה, ובאין סנהדרין כל בי"ד חשוב נתפס ע"י הציבור כמוסמך לעניין זה. זה אינו מעשה פרטיזני, שהרי אנו כמעט לא שומעים כל גינוי, פרט לנושאי משרה (כמו רבנים ראשיים וכדו', שבין כה וכה לא מעניינים את אף אחד). די ברור שיש כאן הנחייה, אמנם לא בפומבי, מלמעלה. כעת ראיתי את האשכול הסמוך של חופה שעומד על כך. הוא מניח בתמיהתו שהרבנים מתנגדם רק לא יוצאים בפומבי, אך אין כל ספק שההתנהלות הזו מעידה על הסכמה ואף הנחייה (אילמת).
9. הערתי לך שאתה כל הזמן חוזר לחומרה שבמעשה האלימות, אבל את החומרה לאידך גיסא משום מה אתה לא לוקח בחשבון. שיקול זה נוגע בעיקר לסעיף הקודם, שכן דווקא בגלל זה העובדה שאין מוסד מוסמך אינה יכולה להספיק בכדי להסיק שאין לעשות מאומה. כאשר יש מחיר כבד גם לאי העשייה, יש סבירות  בהנחה שבי"ד חשוב הוא התחליף המוסמך לסנהדרין (ובפרט שלדין קנאים וכפייה כלל לא נדרשת סנהדרין).
אוסיף שאין כאן כל ספק באשר להערכת החומרה והאיסור שבמצב ובמעשה הזה. לכך מסכימים כל הגורמים הרבניים. השאלה שבספק לכל היותר נוגעת להפעלת אלימות, וכאן האמירות (או השתיקה) מתפרשות כחשש מהשלטונות וכדו'. לכן אנשים רואים לעצמם לגיטימציה להפעיל אלימות, ואין לי כל ספק שהם צודקים (מבחינת הלגיטימציה שבשתיקה של חלק ניכר מן ההנהגה הרבנית).
10. אכן חלק ניכר מהנימוקים הללו רלוונטי גם לעבירות אחרות והקשרים אחרים (כמו חילול שבת). כל דבר לגופו. השאלה שלך מדוע לא עושים זאת בהקשרים אחרים היא שאלה טובה (הנה חיזוק חיובי), אבל אינה נוגעת לדיון. ובודאי לטענתו של אבהו באשכול הסמוך שאלו ביטויים לנטייה לאלימות בציבור הדתי/חרדי, הייתי מצפה שיפעילו אותה בכמה שותר הקשרים.
11. כל הזה היה במישור ההלכתי. ניתן לדון גם במישור מוסרי כללי יותר, כמו היוזמות של פרנקפורטר ועוד מישהו (שכחתי את שמו) לרצוח דיפלומטים נאציים כדי להסב תשומת לב העולם. האם יכול אדם יחיד לקבל החלטה כזו? ולא שאני משווה נאציזם לכאן, אנא לא להתנפל ובלי דמגוגיה. זוהי דוגמא למצב קיצוני שבו יש לגיטימציה לאדם בודד לקבל החלטה שנוגעת לנטילת חיים.

ואסיים בכמה הערות על הודעתך האחרונה:
1. לגבי השאלה האם רודף זה עונש לכפרה (שלטענתך חסרת הבסיס 'ודאי שלא'), אז כידוע לכל בר בי רב דחד יומא, לפי כמה וכמה ראשונים דין רודף הוא עונש לכפרה וחיוב מיתת בי"ד ממש, והראיה העיקרית שמובאת לכך היא בדיוק מקים ליה בדרבה מיניה (ראה אפיקי ים ח"ב). וכבר העירו שלגבי שוטה רודף (שלא מגיע לו עונש, אלא שם זוהי רק הצלת הנרדף) ייתכן שבאמת לא יהיה דין קלבדר"מ. שו"מ דיון על קלבדר"מ בקנאים פוגעין, בדרו"ח כתובות ר"פ אלו נערות, ושושנת העמקים סוף כלל כ"א.
2. ולגבי שאלתך איך אפשר לקיים את התנאי שיהיה בשעת מעשה, ראה בערול"נ סנהדרין פא ע"ב, שבאמת היכא שלא שייך לקיים בשעת מעשה אין תנאי כזה (רק בבועל ארמית יש תנאי שיהיה בשעת מעשה, לפי הרמב"ם). 
3. אם גם בניין אב הוא דין, אז כיצד פוגעים בנבעלת לארמי? זהו בניין אב קלאסי. ובאמת בנין אב אינו דין (אלא לשיטת רש"י בסוכה), וברור שעונשים מבנין אב, כמו כל המידות פרט לקו"ח (ראה אנצי"ת ע' 'בנין אב'). לגבי הקשקושים המקושקשים, אותיר לקורא הנבון להחליט מי כאן מקשקש.
4. לגבי המניעים של הצועדים, הם אינם הקריטריון. השאלה היא מה הם עושים, ולא מאלו מניעים. לדוגמא, רודף שוטה גם הוא רודף שמתחייב בנפשו.
5. לגבי ההשפעה ההרסנית של תעמולת הימין שלה אני נתון, לא אוכל להתייחס כאן. דומני שהעמדות שאני משמיע גם בפומבי אינם בדיוק קונפורמיות, לא עם הימין ולא עם הממסד הדתי בכלל. בקיצור, תפסיק לדבר שטויות וכדאי שתתרכז בהנמקות ולא בכותרות וסיווגים.

המסקנה העולה מכל זה היא שאתה טוען טענות חסרות ביסוס, בבטחון מלא ובסגנון דמגוגי למהדרין (שהוא כשלעצמו כבר מעורר את החשד שאין לך נימוקים של ממש), ועיקרן של טענות אלו הוא להאשים אותי שאני מעלה טענות ללא ביסוס. אתמהה!

תוקן על ידי mdabraham ב- 08/11/2006 23:38:03

תוקן על ידי mdabraham ב- 08/11/2006 23:42:45

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 00:05 לינק ישיר 

תוספת לסעיף 7 ולסעיף 3 בחלק השני.

מצאתי בלח"מ, הל' תשובה פ"ג ה"ז שכתב כך:

אלא ודאי דיש לתרץ ולומר דיש נקראים אפיקורוסים אע"פ שאינם באמת אפיקורוסים אלא מפני שהם מביאים לאפיקורסות והם מבוא לו. וכ"כ רבינו ז"ל בפ"ק דחולין [ט"ו ב] בפירוש המשנה על משנה המתחלת השוחט במגל וכו' שצדוק ובייתוס הכופרים בתורה הם שקורין אותם אנשי דורינו אפיקורוסים במוחלט ואינן אפיקורוסים על האמת אבל דינם להיות כדין האפיקורוסים ר"ל שמותר להרגם היום בזמן הגלות מפני שהם מבוא לאפיקורסות...

הרי לך שתי מסקנות:
1. יש היתר להרוג את מי שמביא לאפיקורסות (וראה שם שאפיקורס הוא גם עבריין בעבירות רגילות, או מבזה ת"ח, ולא רק בכפירה בעיקר).
2. הוראה זו מורחבת כלפי מי שאינו אפיקורס על פי משמעותו המקורית של עיקר הדין, והרחבה זו נלמדת משיקול של אנלוגיה וקו"ח: המביא לידי עבירה גרוע מהעבריין. שים לב! משיקול זה מסיק הלח"מ היתר להרוג אותו.
אין צורך לציין שדין 'מורידין' לא נאמר לבי"ד, אלא לכל מי שיכול. אפשר לנהל כך מדינה/חברה?
ובכלל בנדון דידן כדאי לעיין בדין 'מורידין', ובפרט בכל דברי הלח"מ הזה (שהוא ארוך למדיי).

מה תאמר על זה? גם זה מקור לא רלוונטי? ממש מופת ל'דרכיה דרכי נועם', ושיילכו לעזאזל כל התועמלנים מהימין.

תוקן על ידי mdabraham ב- 09/11/2006 0:07:33

תוקן על ידי mdabraham ב- 09/11/2006 0:15:01

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 00:57 לינק ישיר 

מיכי ידידי

אתה ממחזר כאן את גישת מה לי קטלא כולה מה לי קטלא פלגא מהאשכול הסמוך שם הערתי לך בעניין טעותך בדברי המשובב.  אני כבר לא יודע אם אתה חי באיזה מגדל שן ופשוט לא מבין את ההבדל או שכל דבריך הם לצורך המשך ההתנצחות. לכן אבהיר בצורה הברורה ביותר מהו הדבר שדנו בו ומהו הדבר שלא דנו בו.

ישנם שני מיני אלימות . דוגמה אחת של אלימות היא זו שהמשובב מדבר עליה , אדם ראה את חבירו לבוש שעטנז וניגש ופושטו ממנו בכוח . בנוגע לענייננו אלימות השייכת לקטיגוריה הזאת תהיה נסיון של קבוצה של חרדים להתעמת עם הצועדים ולמנוע את קיום המצעד בכוח . יש מחלקה אחרת של אלימות שהוא האלימות של הקנאי כדוגמת ישי שליסל שדקר צועדים , זוהי אלימות שיש בה כדי להמית והאלימות הזאת עומדת בקטיגוריה נפרדת מבחינה הלכתית.

עד כמה שההתנהגות הכוחנית של החרדים בימים האחרונים היא לדעתי פסולה ובלתי אנושית , לא על זה היה הדיון כאן, זה שייך יותר למחלקה הראשונה ובזה יש יותר מקום לדון באופן סביר מהבחינה ההלכתית. כזכור, הדיון כאן התעורר בעקבות דבריו של מוציא לאור על קנאים הסבורים שהם רשאים לפגוע בצועדים כפי שפנחס פגע בזמרי. אנחנו מדברים לא על התעמתות ולא על אלימות מינורית , אנו עוסקים בשימוש בסכין או בקבוק תבערה או זריקת אבנים גדולות שיש בהם כדי להמית . השאלה שאנו דנים בה היא לא אם ההלכה סובלנית , לא אם היא מתירה למנוע עבירות בכוח , אלא האם יש צד שהיא מתירה להפעיל אלימות מסוכנת שיש בו כדי להמית או גרוע מכך, אלימות בכוונה להמית (ובכלל זה אלימות שיכולה להביא לנכות קבועה) . אני מתמקד בשאלה הזאת ורק בשאלה הזאת. אני כן מדבר על פגיעה במובן של המתה ועל זה הדיון ואני מתפלא עליך שלא שמת לב לכך עד עכשיו .

השאלה הבלעדית והיחידה שבה עסקנו היתה האם הדין הזה של קנאים פוגעים בו שנאמר לגבי בועל ארמית רלוונטי לכאן או לא . כי זהו המקום היחידי שבו מצאנו היתר מפורש לאלימות קיצונית כזאת . אם דין בועל ארמית אינו שייך אלא בבועל ארמית כמו שאני טוען , הרי התשובה למוציא לאור היא אחת , המשתמש בסכין בבקבוק תבערה או זורק אבן שיש בה כדי להמית , הוא רוצח שופך דמים ואין שום צד של לגיטימציה הלכתית למעשיו. לצורך השאלה הזאת כל רשימת המקורות המרשימה שהבאת איננה רלוונטית כמלוא נימה.

כמו שאמרתי , ברור למדי מהגמרא ומלשון הפוסקים שהדין של בועל ארמית אכן  עוסק באופן ספציפי במי שעובר עבירה של בעילת ארמית בפרהסיא ולא בכל מי ש עובר עבירה בפרהסיא. ולא עוד אלא שההלכה החד משמעית היא שכאשר אדם הרג מישהו מתוך קנאות באופן שאינו עונה על כל התנאים של הדין המיוחד הזה , הרי הוא רוצח החייב מיתה.  מי שרוצה להרחיב תחולת הדין הזה בהקשר אחר מזו המקורי עליו לנמק דעתו . הנימוק שאתה הבאת הוא , מה לעשות , עלבון לאינטליגנציה. אולי העובדה שהתייחסתי בהרחבה לכל פרט בדבריך מעוררת רושם אחר מזה , לכן אני חוזר עוד פעם לא אמרת שום דבר בנקודה הזאת שיש בכלל עניין לדון בו. וכפי שאמרת ירא הקורא הנבון וישפוט.

לאור זאת ההתשובה החד משמעית לשאלתו של מוציא לאור הוא שמי שמתעתד לעשות "מעשה פנחס" כדוגמת ישי שליסל הרי הוא רוצח למהדרין מן המהדרין.

אם יש בך קמצוץ של יושר אינטלקטואלי אני מצפה ממך קודם כל לענות תשובה חד משמעית על השאלה האם דין קנאים פוגעין בו במובן המדוייק מאד של המילה ובלי להתברבר לכל מיני כיוונים, חלה או לא חלה על הצועדים. ולאחמ"כ להתייחס לטענות שהעליתי , לשם התחלה , בהתיחסותי לפיסקא הראשנה שבדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 01:43 לינק ישיר 

העירו לי באישי שבעוד מיכי הביא רשימת מקורות לדבריו , הרי שבדברי כמעט ולא מופיע ציון של מראה מקום כלשהו , מה שמעורר רושם עמהארצי במקצת וגם מיכי קבל על כך שבעוד הוא הביא מקורות לא רלוונטיים הרי אני לא הבאתי מקורות כלל. לכן אחזור על דברי בצירוף מ"מ . אני חייב להתנצל על כך שאינני יכול להפנות למקורות מגוונים יותר כמו האינציקלופדיה התלמודית מאחר ובביתי מצויים בקושי סט לא שלם של רמב"ם ש"ס וכרך אחד של שו"ע.

א. אסור מן התורה להרוג אדם מישראל (שמות כ  יג והשווה דברים ה יז והובא להלכה רמב"ם ריש הלכות רוצח, לע"ע לא מצאתי מי שחולק על כך) בגודל עוון רציחה ראה בראשית ד יג ובמדרשים שם .
ב. אסור להרוג גם אדם שעבר עבירה שחייבים עליה מיתת בית דין , עד שלא יבוא בפני בית דין ויגמר דינו, רמב"ם הלכות רוצח פ"א הל"ה.
ג. אסור להרוג אדם העומד לעבור עבירה שחייבים עליה מיתת בית דין , כגון העובד עבודה זרה ומחלל שבת , אלא אין ממיתין אותו עד שיעשה ויביאוהו לבי"ד ויגמר דינו  רמב"ם שם הלכה הלי"א ומקורו בסנהדרין ע"ד.
ד. הבועל ארמית בפני עשרה מישראל והתרו בו ולא פירש קנאים פוגעין בו . אבל אם פירש והרגו הקנאי , הקנאי נהרג עליו (רמב"ם פי"ב מהל סנהדרין , טור אהע"ז סימן ט"ז , שו"ע חו"מ סימן תכ"ה בהג"ה).

לצערי אלה כל המקורות שיש בידי. אין לי מקור מפורש לכך שאסור לרצוח הומואים הצועדים לתומם במצעד הגאוה. אין לי גם מקור לכך שאסור לרצוח את מיכי אברהם. לכן כל אחד יסמוך על ההגיון הבריא והפשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 07:31 לינק ישיר 

מייציץ,
הדיון שלי לא התנהל רק על זה, אלא על שני ההיבטים. הבאתי נימוקים לשני הכיוונים, ואילו אתה מביא לי פסוקים בלתי רלוונטיים, ועוד מאשים אותי באי הבאת מקורות.
אתה אף מגדיל ומשתמש בהגיון הפשוט המאוס עליך כל כך.
טוב, כל זה רק לך מותר...
אז הנה עוד מקור: האוכל צריך לברך לפניו: ראה ברכות לה ע"א. יעקב יצא מבאר שבע והלך חרנה (שם, שם).
אשמח אם תתייחס למה שאני כותב (כולל ההודעה האחרונה) ולא תכתוב לי פסוקים מפרשת השבוע עם הטפות דמגוגיות כדי להתחמק מדיון ולומר שאני מתחמק מדיון.
אתה ממשיך להתבצר בהטפות וברבורים במקום לדון לגופם של דברים. זה בהחלט נוח, אך לא ראוי.
להשכלתך הכללית, היחס בין דין 'מורידין' לבין קנאים פוגעים הוא היחס בין רציחה בגרמא או במעשה ידיים. זה הכל. אז אם יש דין מורידין בכל עבירה, אז אין מה לדון על קנאים פוגעים. האיסור לפגוע כקנאי, אם הוא בכלל קיים, הוא על מעשה רציחה בידיים. לעומת זאת, יש מצווה של מורידין להותיר אותו להינמק למוות בלי לגעת בו. אז אולי נמליץ לחרדים לרצוח את כולם בגרמא?...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 09:40 לינק ישיר 

ריב,
לא טענתי בדיוק את זה.
אבל די קרוב.
לא טענתי שמותר וכ"ש ראוי לממסד לשלוח "שכירי חרב", אמרתי בדיוק מה שההלכה אומרת, "הלכה ואין מורין כן", כלומר ההלכה היא שקנאי רשאי להרוג (אני לא מדבר על מצעד התועבה דהשתא, שם צ"ע האם אמנם כך ההלכה אלא נניח על מקרה פנחס וזמרי וכד')  אם הוא מרגיש שזה מה שעליו לעשות, ואם הדיינים יסכימו שצדק, הרי הוא לא יתחייב בעונש ואולי אף יקבל ציון לשבח, לפי שהשלים את מה שבית דין והאנשים המזוהים איתו לא יכולים לעשות (למרות שראוי) בשל היותם מחויבים לסדרי משפט וכד'. מה שהקנאי לא מחויב לו, באשר הוא מקנא לאלוקיו בכל הכלים הניתנים בידו. (ולא רק בכלים המשפטיים) 
בכל מקרה היות והיום אין בתי דין ישראל (דהיינו עפ"י התורה) על מכונם, אין נפקא מינה לדבר שהרי אם יעשה קנאי מה שיעשה ממילא בית הדין לא ידון בשאלה האם ראוי לפתור אותו בשל קנאותו להשם או שמדובר בסתם פרא אלים, ולכל היותר נוכל אנו לשאול את השאלה הזו בבתי המדרשות. (אם נצליח לגבור על האלימות הממסדית שהמיעוט ה"נאור" הטיל עלינו)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 12:02 לינק ישיר 

מיכי

במקום שאני בא ממנו , נהוג שכשמציגים עמדה הלכתית , קודם כל מבארים היטב מה רוצים לומר ואז מתייחסים לסוגיא המרכזית מביאים את הנימוקים המרכזיים ומסלקים את הקשיים המרכזיים , את גיבובי המראי מקומות משאירים לסוף. מכל דבריך לא הצלחתי להבין  אפילו מה בדיוק דעתך לגבי הדין הזה של קנאים פוגעים בו. האם הוא חל בכל עברה שנעשית בפרהסיא ? האם הוא לא חל בעבירות הנעשות בפרהסיא , אלא רק במצעד גאוה? האם יש עוד משהו שאינו בועל ארמית ולא מצעד גאוה שעליו חל דין זה? אפילו ה"מה" של דבריך אינו ברור. וה"למה" , טוב, עדיף שלא נחזור לזה. אני מניח שאני דמגוג על שאני שואל שאלות פשוטות במקום לגבב במראי מקומות משלי.

חוששני שלא הבנת את הפואנטה שלי בהודעתי האחרונה. טענת כלפי שאני לא מביא מקורות לדברי , אז הבאתי. על מה בדיוק היה לי להביא מקור? אם אתה רוצה לטעון שמותר לרצוח מישהו , אני חושב שעליך להביא מקור לדבריך ואם אתה מביא משהו בלתי רלוונטי , כל מה שעלי לעשות זה להצביע על ההבדלים הברורים שהופכים את דבריך לחסרי רלוונטיות.

את הדיון אתה מנהל לא עם עצמך אלא אם אנשים נוספים והיקפו נקבע על פי מה שכל אותם אנשים נוספים מבינים. לכאו' דנים כאן בדבריו של מוציא לאור שמתייחסים למשהו מאד מאד ספציפי וברור. תמיד טוב להישאר ממוקדים.

אתה מנסה לפתוח חזית חדשה מהכיוון של דין מורידים. אילו הייתי מצפה שמהדיון הזה יצא משהו הייתי אומר , הבה נמצה קודם את הדיון בקנאים פוגעים בו ואז נעבור לדון בדין מורידין, כי אי אפשר למצות דיון במשחקי חתול ועכבר. עכשיו שכבר אבד כל סיכוי להתפתחות קונסטרוקטיבית , אגיב על כך רק בכדי לצאת ידי חובה משום מראית העין.

ראשית כל , ניכרות כאן גמישותך ורשלנותך הרגילים בכל מה שקשור לדיני נפשות. יש דין מורידים ולא מעלים , אז יש את הדין הזה בכל עבירה ובודאי שאין צורך להיכנס בכל מיני חילוקי דינים כמו בין עבריין שעובר להנאת עצמו לבין עבריין להכעיס בין טועים לבני הטועים וכו' וכו' . יש דין מורידין, אז דין זה חל לגבי מי שצועד במצעד הגאוה.

האמת צריכה להיאמר, שלמרות שלא ברור כלל אם זה נכון לגבי מצעד הגאוה , הרי שבאופן כללי אכן אדם יכול כנראה לבנות קייס הלכתי שדין זה חל על כל מיני חילונים שבימינו.בניגוד למקרה של קנאים פוגעים בו, אני לא יכול לבוא ולומר שמעיון בחז"ל והראשונים ברור לגמרי שמי שמדבר על כך מקשקש.

אבל אחרי שזה נאמר , האם אמנם נכון שזה לגיטימי שאדם יפסוק לעצמו שיש דין מורידין בזמן הזה ? כן , אם לגיטימי שאדם יפסוק לעצמו שמותר להשתמש בחשמל בשבת . לפני מספר חדשים היה כאן דיון שוצף במאמר של הפרופ' זוהר שבו בנה קייס הלכתי שמותר לבעול פנויה. מיכי הגיב על כך בשצף קצף על הסלקטיביות שבהבאת מקורות, ההתעלמת משיטת האוסרים וההתעלמות בכלל מכללי פסיקה כלשהם. בדבר אחד אין ספק , שלפרופ' זוהר יש אמנם קייס טוב המבוסס על ראשונים , אבל אין די בכך שאדם יברור לעצמו רשימה של פוסקים שמצירוף דבריהם עולה הכרעה מסויימת ויאמר קים לי כהני פוסקים , אדם צריך להתחשב ביתר הדעות ובסופו של דבר יש מנגנון הכרעה בהלכה וההכרעה הזאת מחייבת. הכרעה שהתקבלה על כל עם ישראל היא הכרעה מחייבת גם אם מישהו אוסף רשימת פוסקים הסבורים כדעתו. אדם לא יכול לבוא ולומר שלדעתו מותר להדליק חשמל בשבת כי השתכנע מהנימוקם המבטלים של כל אחד מהצדדים את שיטת רעהו במהות האיסור. ההכרעה שהתפשטה בכל ישראל הוא שזה אסור.

במקרה שלנו , ישנה הכרעה שהתפשטה בכל ישראל שלפיו (כנראה על סמך פסיקתו המפורסמת של החזו"א , בהלכות שחיטה?) , גם אפיקורסים , לא רק תינוקות שנשבו , אלא אפילו בני אדם שהתפקרו במהלך חייהם , הרי הם בכלל ישראל ומצווה להחיותם להצילם ולהשיב אבידתם . אני לא מכיר אפילו רב אחד שיפסוק שיש היתר שלא לחלל שבת בכדי להציל יהודי שמחזיק בדעות אפיקורסיות. מי שרוצה לבוא ולטעון אחרת , יכול להביא מקורות לדבריו , אבל עמדתו לא תהיה לגיטימית יותר מזו של מי שמתיר להשתמש בחשמל בשבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 12:21 לינק ישיר 

אתייחס  לעוד פנינה בדבריך , לא משום שברצוני להיכנס עכשיו למלחמת התשה ממושכת , אלא בגלל שהיא מאירת עינים.

החידוש הנפלא שלך בדין רודף רוחני , הוא ממש המחשה נפלאה לשיקול דעתך בסוגיא זו או להיעדרה המוחלט. הרשב"א סבור שמותר לחלל שבת בכדי למנוע מיהודי להמיר דתו , אם על אבידת גופו מותר לחלל שבת על אבידת נפשו ק"ו. באותו דרך בא מיכי ולמד שגם לגבי מי שרודף אחר חבירו לאבד נפשו יש דין של רודף רוחני באנלוגיה למושג פיקוח נפש רוחני. זה כשלעצמו חידוש שאפשר לחלוק עליו (בין השאר בגלל האמור שאין עונשין מן הדין) , אבל יש כאן לפחות משהו שאפשר להתחיל לדון בו.

הבעיה היא כמובן ביישום , מהיישום של הרעיון הזה לענייננו עולה בפעם האלף שאין פער שעליו לא יוכל ההגיון הבריא והפשוט של מיכי לגשר. נניח שאומנם נכון שרודף רוחני יש אותם דינים כמו רודף גופני , מתי מישהו מוגדר כרודף רוחני? ובכן, הדעת נותנת שיש לחזור למקור האנלוגיה , מתי יש פיקוח נפש רוחני? האם מותר לחלל שבת בכדי למנוע ממישהו לעבור איסור, כמו נניח משכב זכור? אנו יודעים שאם מישהו עומד להמיר דתו הרי הוא נמצא במצב של פיקוח נפש רוחני , אבל אם הוא הולך לעבור עבירה כנראה שמדובר בעיקר בסכנה של חבלה רוחנית. באנלוגיה לכך , הרודף אחר חבירו להכשילו בעבירה כלשהי , הרי הוא כמו רודף רוחני לחבול בו שע"ז אין מצילין אותו בנפשו. זה מצד האנלוגיה , מה מצד עצם דין רודף ? אדם נחשב רודף בסיטואציה מאד מסויימת , הוא מחזיק בידו נשק או משהו שבאמצעותו הוא מסוגל להרוג את חבירו ואם לא ימנעו זאת ממנו זה מה שיקרה . אדם שאומר לחבירו אני אהרוג אותך , אינו הופך בכך לרודף (אלא אם כן יש חשש סביר שאכן יממש איומו רמב"ם אי שם בסוף הל' חובל ומזיק) . כיצד אם כן הופך צועד במצעד הגאוה לרודף רוחני? כמובן אלה סתם שאלות טכניות קנטרניות , ברמת העיקרון מיכי צודק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 12:34 לינק ישיר 

אישציפ,

איך אתה נוהג לומר: אתה מיתמם או רק עושה את עצמך ? - ההלכה אומרת שדין קנאים פוגעין חל רק על הקנאי ה'שלם' = (איש שלום). כגון מה שנאמר ב'אבות' ש'העולם קיים על הדין על האמת ועל השלום' (= במעלות המידות. רמב"ם בפירוש למסכת אבות.) והבאתי מהרמב"ם מקורות המורים על כך שאדם שמגיע לעשות מעשה קיצוני בגלל נטיית נפשו לקיצוניות, אין הוא נחשב למקנא ה' אלא את עצמו הוא מקנא. כמו שחז"ל מפרשים באליהו שה' אמר לו "לך שוב לדרכך", כי מי שנמצא בקיצוניות של מידת הקנאות, לא מתאים להנהגה משום שהשיקול שלו אינו לשם שמיים, והוא מעורב בנגיעות אישיות. נקיטה החכם = "דין קנאים פוגעים בו" בדרך קיצונית היא רק בתגובה על מעשה קיצוני שנעשה על חם, והוא נתון לשיקול דעתו של מי שמוחזק ומחשיב עצמו לקנאי על פי קריטריונים הלכתיים.   על כן אינך יכול לבוא לטעון טענה כל כך שטחית וטיפשית כמו "ההלכה היא שקנאי ראשי להרוג"  לא על כל מי שמרגיש או הוסט על ידי רבנים שוטים שנותנים לקהל שומעיהם להבין שיש סקטור של קנאים שבכל פעם שיצוץ בקרבם הדחף לאלימות הם יקפצו על המציאה,להמנות על אלה הנלחמים מלחמת ה' ויטפסו אל חלון ההזדמנות להלחם מלחמת קודש בהומואים. זה ברור שאיזה מטומטם שלרוע מזלו נולד עם נטייה טבעית למזג חם, ושלא טיפל בעצמו, או שההורים שלו לא ידעו לכוון את נטייתו מקטנותו ולא שלחו אותו להיות שוחט או מוהל כפי שהתורה מייעצת במקרים אלה-  ימצא את עצמו מפרק את יצריו על בני אדם אחרים שהרי נמצאה מבחינתו סיבה טובה לרצוח אותם - כי הרי לדבריך "ההלכה אומרת שהקנאי ראשי להרוג" ועוד יהפוך סמל וגבורה לכל הגזענים באשר הם. דתיים וחילונים כאחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 13:44 לינק ישיר 

ריב,
דומני שיש לך בעיות בהבנת הנקרא (או לחילופין לי בעיות בניסוח) כתבתי מפורשות שכל הדין של קנאים פוגעים בו נבדק בדיעבד ע"י הדיינים (או בימינו אולי בבתי המדרש) שבודקים האם הנ"ל היה בגדר של קנאי להשם ועפ"י ההלכה ולכן אין לו דין של רוצח, ואולי אף הוא ראוי לצל"ש, או שמדובר בפרא אלים שאינו אלא רוצח פשוט, ובית הדין (כשיש סנהדרין על מכונו) מחויב להוציאו להורג כשאר רוצחים, וכ"ש לגנותו?

בכוונה לא דיברתי על המצעד דהשתא, לפי שאין ההלכה עוסקת במקרים היפוטתיים, אם יקום מישהו ויעשה מעשה, ותהיה אפשרות לברר אם מדובר בפרא מוסת או בקנאי להשם אומר את דברי, עד אז איני יודע איך את יכולה לקבוע א-פריורית שמדובר בפרא אלים, עוד לפני שקרה המקרה, אתמהה. (גם אם הסתברותית אני מניח שיש הגיון בדבריך) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 14:04 לינק ישיר 

אף אחד לא יכל לבדוק מה בדיוק עבר במוחו של הקנאי ולכן גם כאן אין ברירה אלא להסתמך על מה שנראה לעינים.
אם הלכתית היה כאן הגדר של קנאים פוגעים בו, הפסיכופטיות אינה משנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 14:09 לינק ישיר 

מייציץ,
אני אכן רואה שהדיון אינו קונסטרוקטיבי, ואתה לא מתייחס לדבריי. אז רק אסיים בעוד כמה נקודות, ועוד מקור 'בלתי רלוונטי'.
ראשית, כנראה אינך מכיר את עניין הוספת סניפים להיתר או לאיסור בהלכה. שנית, לא שאני לך בין לומר שמשהו הוא לגיטימי לבין לומר שהוא מוצדק (כך התחלנו את הרומן כאן).
אתה טועה (גם) באשר להסכמת הפוסקים על כך שאין דין השבת אבידתו ומורידין האידנא. ההיפך הוא הנכון, לגבי העוברים בפרהסיא והמסיתים לכך, רוב הפוסקים סוברים שיש, אלא שלא אומרים זאת בפומבי מחשש עינא בישא. אגב, כך גם היה הקונצנזוס בפורום הזה כשטענתי שאלו אינם עבריינים, וכולם התקוממו. אז אם הם עבריינים חלים עליהם כל הדינים.
כעת עוד מקור בלתי רלוונטי. דין גחלת של מתכת ברה"ר, שבו הסכנה מהווה הצדקה לחלק  משיטות הגאונים לחילול שבת דאורייתא. הסיבה היא שדין רבים שאני, וסכנתם, וממילא גם רדיפתם צריכה להידון באופן אחר.
לדוגמא, הרב אליהו מתיר לקצין לבדוק נשק בשבת בלילה עם פנס, אף שהחשש לפליטת כדור הוא זניח לגמרי, ובדיני יחיד אף פוסק לא היה מעלה בדעתו להתיר. הסיבה היא שאם מדברים לאדם אחד אז הסיכוי הוא 1 לאלף, אבל עבור אלף חיילים התוחלת היא שייפגע חייל אחד.
כך לגבי גחלת של מתכת ברה"ר. וכך גם לגבי דין רודף, שלרדוף אחרי רבים זה משהו שבמושגי יחיד לא ייחשב כרודף. הסיכוי של 1 לאלף להכשיל יחיד בעבירה, אצל הרבים הופך לכמעט ודאי.
ואגב דיני רבים אוסיף עוד שבכלל דיני רבים קשה ללמוד מההלכה המקובלת אצלנו, ולכן מרבים בהקשר זה להביא אנלוגיות שאולי נראות רחוקות. אולי אינך מכיר את הרקע של עם ישראל בדורות האחרונים אבל היינו בגלות הרבה זמן, ולא התפתחה אצלנו הלכה ציבורית כפי שצריך. אתה יכול לראות ראיות מהתנ"ך, מאגדתות וכדו', וכן אנלוגיות שתוכל לומר עליהן שהן רחוקות (שזה כמובן לא המצב כאן) כשמדובר בדיני רבים.
אני מציע שנעצור כאן, כי הדיון לא מתפתח. אין טעם לדבר ולהביא מקורות כשאין התייחסות עניינית אליהן, פרט לאנקדוטות שגם הן אינן מנותחות נכון.
בבניין ציון ננוחם.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2006 14:09 לינק ישיר 

אישציפ,

אתה מדבר שטויות - אין מי שיבדוק בדיעבד,(= מיד לאחר מעשה) ומלכתחילה שולחיהם של הקנאים יתנערו מהם ברגע שיבצעו את זממם, ויאמרו שדבריהם יצאו מהקשרם ואפילו אי אפשר יהיה להאשימם בגדר הסתה לדבר עבירה - לא שולחים ואחר כך בודקין אלא שהאיש חייב להיות ידוע במידותיו כקנאי להשם.

ראה ערך יגאל עמיר תחילתו - וסופו - ועל כך יאמר "פני הדור כפני הכלב"
תחילתו שכל הרבנים התנערו ממנו והוא לא היה אלא רוצח פשוט.
וסופו לאחר 11 שנה ששוקלים אולי מגיע לו צל"ש

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מצעד 'אחרית הגייז' בעיר הקודש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 40 41 42 ... 73 74 75 לדף הבא סך הכל 75 דפים.

bholext