|
|
| נשלח ב-12/11/2006 12:35 |
|
| |
וודאי שיש זונה יהודית, אז אני אמור לתת לזה הכשר ולפתוח בית זונות עם קפיטריה בהכשר הרבנות? זה בדיוק טענתו של בעל העקדה בפרשת וירא.
המילה מורכבות היא עלה תאנה כאשר שלא רוצים לענות תשובות עיניניות לנושאים שבהגדרתם הם יותר פשוטים.
|
| נשלח ב-12/11/2006 12:40 |
|
| |
מייציץ,
אתה צודק. אני גם איני חושדת במיכי שהוא אדם אלים בעצמו. מאידך, יש מקומות וזמנים בהם גם אמירה (לגיטימית) כשלו היא הסתה לרצח, וכך יש לקרוא אותה. אני מצפה מאנשים שיש להם מעמד והשפעה, שישקלו היטב את מילותיהם (הלגיטימיות).
בע"ב,
דבריך המתוקנים מדגישים בדיוק את מה שאמרתי על גבולות ה"לא יעלה על הדעת". מי שאינו מסוגל להבין איפוק מיני, אינו יכול לשער בדעתו שמירה על חוקי הנידה בלא היזקקות לזונות. מי שמעודו לא התמודד עם זהות הומוסכסואלית ומחוייבות אורתודוכסית, אינו יכול לשער בדעתו מצוקתו של אדם כזה. [אבל, כרגיל, מאוד קל לראות את צמצום המחשבה אצל אחרים...]
|
| נשלח ב-12/11/2006 12:56 |
|
| |
איד"ג ומציץ,
דבריי אכן הם מישמש מכוון, שבאו להראות את הכיוון הכללי החורז כמה וכמה תופעות שהעיקרון הכולל שלהם הוא "להיות דתי בתוכן חילוני". אני מאוד הייתי בעד אמפתיה להומואים הדתיים, אך לאור הטור של אליעז אני רואה שאמפתיה היא רק הצעד הראשון בדרך ללגיטימציה. על כן, נראה לי שאסור לה לאמפתיה לצאת לרחוב הציבורי, כי שם היא תיהפך להכשר השרץ כולו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 13:06 |
|
| |
אמשלום,
מישהו אמר שזה קל?
|
| נשלח ב-12/11/2006 13:49 |
|
| |
ריב, ד"א לאחר עיון בסוגיא וברמב"ם במקום, התברר שצדקתי לדעת הרמב"ם אדם שעליו חל דין קנאים פוגעים בו, "כל ההורגו זכה", אם תתעקשי מאוד אביא לך מובאות מדויקות לדבר.
עם זאת לכתחילה ראוי לאדם לכוון את מידותיו לצד הממוצע וכו' כידוע. כל זה מבלי להתייחס לנושא הספיציפי באשר לדעתי צע"ג בשאלה האם חל כאן דין קנאים פוגעין בו. (לענ"ד אם לא נעשה מעשה משכב נראה שדין כזה לא חל, מלבד אולי במקרה מיוחד)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:08 |
|
| |
מייציץ,
חן חן על ההגנה. עם מגינים כאלה לא צריך אויבים.
אנחנו עוסקים בדיון עקרוני, וכבר אמרתי שאינני מוכן להכפיף את הפרשנות שלי למגמות שלי. אני לא משנה או מגבש עמדות רק בגלל שזה מתפרש לא נכון, או עלול להוביל למסקנות שגויות ובעייתיות וכדו'.
אבל אם כבר עוסקים בפרקטיקה, אז לדעתי הטיעונים שלכם, שלא רואים בכלל צד בדבר שיש בו בהחלט כמה וכמה צדדים, מעבר לויכוח המהותי שיש לי איתכם, לדעתי גם פרקטית דווקא הם שדוחפים אנשים לאלימות.
כאשר לא דנים עם אדם ברעיונות שלו, הוא חש שהוא צודק ואנשים לא רוצים להתמודד עם טענותיו. כך בדיוק מגיעים לאלימות.
לדעתי אם במקום להדחיק היו דנים עם יגאל עמיר ודומיו על השאלה האם יש על רבין דין רודף, שגם שם היו צדדים חזקים לדיון, יש סיכוי לא רע לכך שהאלימות היתה נחסכת. כשאנשים מעלים צדדים רלוונטיים, והמישור הציבורי מדחיק אותם ולא מוכן להתייחס אליהם עניינית, הם חשים צודקים ונדחפים לפעולות נמהרות.
כך שגם פרקטית אני לא מסכים עם דעתכם.
אם אותו דוקר משנה שעברה היה נוכח בדיון פתוח בבית המדרש בשאלה האם ראוי ונכון לפגוע, דומני שהסיכוי למנוע את הדקירה היה בהחלט עולה. אלא שדיון כזה לא התנהל, ומשום צד. אלו (החרדים) בטוחים שכל הצדק איתם, ולא שומעים את הצד השני, ואלו (=החילונים/ליברלים וכדו') לא מוכנים לדון בעניין זה.
לדעתי זה לא נכון עניינית, שכן יש ויש צדדים רלוונטיים שאי אפשר לדחות בקש, ולא נכון טקטית, שכן זה דוחף אנשים לפעולות נמהרות.
דבריי כאן היו מוטים לצד אחד במתכוין ומלכתחילה, מכין שכל מה שרציתי היה בדיוק לאזן את התמונה החד ממדית והלא נכונה שעלתה מרוב הדוברים האחרים. גם אני רואה צדדים אחרים, ובודאי שלדעתי האישית כל הדיון לא מתחיל. אבל לדחות את הדברים על הסף זה לא נכון, ואף מסוכן. כבר נכוינו מהדרך הזו.
משום מה יש מוסכמה (בעיקר אחרי רצח רבין) שאם מתחילים לדון במשהו, אז נותנים לו לגיטימציה. יש בכך הגיון מסוים, אבל זה רק במקום שהלגיטימציה עדיין לא קיימת. במקום שיש אנשים וקבוצות שבתוכם שוררת כבר לגיטימציה כזו, המדיניות הזו היא הרת אסון. וזהו המצב בנדון דידן.
אגב, מאותה סיבה עצמה אני חושב שיש לדון בכל הטענות של ההומואים והלסביות הדתיים, על אף שהן מופרכות (כוונתי לטענות ללגיטימציה, ולא לאמפתיה ולזכויות), מכיון שאצלם כבר יש לגיטימציה, והם כבר מזמן איבדו את הגבול ההגיוני והמציאותי בין אמפתיה לבין לגיטימציה. כיום רוב הציבור, הדתי, ועוד יותר החילוני, אינו מבין את ההבדל הפשוט הזה, וזה בעיקר מפני שאין דיון ציבורי של ממש בעניין. חוסר דיון בנושא זה, מוליך ויוליך אותם להיות משוכנעים שהם צודקים (והרי יש כל כך הרבה אנשים, חלקם אינטליגנטיים, שמערבבים באופן טריביאלי את השאלה האם זו 'מחלה' או שזה גנטי, עם השאלה האם זה אסור).
כאמור, זהו ערבוב חסר כל הגיון לדעתי, אבל חשוב לדון בו, מהסיבות שמניתי למעלה.
בעולמנו ישנה תחושה שיש שיח והקשבה ונותנים לכל עמדה במה. אבל זה לא נכון, ודווקא התחושה המטעה הזו מוליכה אנשים ליתר אלימות. כשלא מקשיבים ולא נותנים ביטוי, וזאת תוך כדי אמירה שכן מקשיבים לכל אחד ונותנים לו את מקומו, זהו מרשם בדוק לאלימות. בדוק ומנוסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:18 |
|
| |
הפרעתוני וכל הדתיים-שלא-לכאורה,
אני מכיר בחור אחד בוגר ישיבת הסדר שהתחתן עם בחורה בוגרת אולפנה והחבילה התפרקה כיון שהבחורה הייתה מאוהבת בחברתה. בדיעבד התברר שהיא הייתה מאוהבת באותה חברה אף טרם נישואיה. היא התיעצה עם דמות חינוכית (דתית לא לכאורה) וסיפרה לה על משיכתה לנשים. ההדרכה שהיא קיבלה הייתה שעליה להתגבר על כך ואחרי הנישואין לגבר זה יעבור לה.
אז נניח את אותה בחורה בצד ונסכים לצורך הדיון שמגיעים לה סקילה, שריפה, הרג וחנק בחוצות העיר. אבל, מה אשם אותו בחור שעבר טראומה כזו בגלל הנחת המוצא שמדובר ב'מחלה שעוברת אחרי הנישואין'? (שלא לדבר על מצב הפוך, שבו הבחורה היא הצד הנפגע וככזו מצבה בחברה הדתית ובעיקר החרדית כגרושה אף גרוע הרבה יותר).
ונניח שאותו רב טעה, והוא היה מורה לאותה בחורה לגלות לאותו בחור מראש על בעייתה. האם מישהו מכם היה מסכים להינשא לבחורה שהייתה אומרת לו שיש בעיה כזו, על סמך אמונכם שמדובר ביצר ככל היצרים, אפשר להתגבר על זה, ולכולם קשה? אם בנכם היה מתיעץ איתכם בסוגיא כזו הייתם ממליצים לו לשאת את אותה בעלת נטיות כי הרי על כל חולשה אנושית אפשר להתגבר?
אני מודה שבאופן אישי הייתי מנתק קשר כזה, ולכן אני מודע לכך שיש פה בעיה ולא מנפנף פה ביוהרה של שחור-לבן ודתיים באמת מול דתיים-לכאורה.
מאוד קל לדבר על בעיות של אחרים ולהטיף להם מוסר. יותר קשה להתמודד איתם בפועל.
בעיות כאלו קיימות גם בציבור הדתי וגם בציבור החרדי, ובעניין הזה אליעז כהן צודק (למרות נטייתו לדמגוגיה). גם ההתקפה על הרב שרלו לא במקום, כי ספק אם יש אישיות רבנית שמנסה לעזור במקרים האלו כמוהו, אבל בעצם יכול להיות שעל פי סולם הפרעתוני לענייני דתיות גם הרב שרלו ראוי להיבלל בבלילת הדתיים-לכאורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:21 |
|
| |
מיכי, יפה כתבת , מסכים לדברים (+הסתייגויות קלות).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:27 |
|
| |
לא הבנתי את ההגיון שלך ,מיכי, אתה מחפש טיעונים להצדקת האלימות כדי למנוע אותה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:27 |
|
| |
ממללא,
אתה יורה לכיוון הלא-נכון. לא דיברתי כלל על השאלה כיצד יתמודד רב או מחנך עם תופעה כזו, האם ארגון "עצת נפש" הוא ביזיון או לא, וכו' וכו', פשוט כי אלו בעיות פסיכולוגיות-דתיות-חברתיות קשות שאין לי מספיק רקע וידע באשר אליהן.
אני דיברתי על טורים פובליציסטיים, על ארגונים שבאים לתת הכרה להומוסקסואליות-דתית (?!), על התפלפלויות כמו-הלכתיות שמנסות להכשיר דברים כאלה מראש, וכך בעצם לתרום ללגיטימציה של המעשה עצמו, כדוגמת התבטאויותיו של אליעז כהן על כך שהיה רוצה להכיר לחבר שלו ההומו חבר אחר. את זה קישרתי, במישמש האמור, גם למאמרים כדוגמת זה של צבי זוהר, המנסים להכשיר גם את תופעת היחסים-לפני-החתונה, ועוד כהנה וכהנה. לכל זה אין קשר לדילמות (האמיתיות) שאתה מעלה. הרושם שלי הוא שהחבר'ה הללו מעלים דילמות מן הסוג הזה רק כדי להגיע ללגיטימציה לאותה חילוניות בהכשר דתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 18:59 |
|
| |
מיכי
הבעיה שלי לא היתה עם הפתיחות לדון בשאלה. הבעיה שלי היתה עם הנכונות שלך לתת לגיטימציה לעמדות כאלה בזמן שהן מופרכות על פניהם. אני תוהה למשל על הסובלנות הרבה , מתירי פילגש הם רק דתיים לכאורה , אבל למתירי שפיכות דמים יש לגיטימציה, למרות שעל פי החידוש שחידשת באקדמות הם לא צודקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 19:02 |
|
| |
הפרעתוני,
כל המאמרים באנרג'י הם שטחיים ופופוליסטיים מטבעו של המדיום הזה. רובם מנסים להפריח איזו פרובוקציה כי רק כך מישהו יזכור אותם. בכל מקרה, הבעיה קיימת. עצם זה שמשווים הומואים חרדיים לחרדים שחיללו שבת רק מראה כמה אנשים לא מודעים לבעיה. שמעתי פעם מהרב שרלו שאחת ההפתעות הגדולות שלו לאחר שנכנס לנישה של יעוץ לצעירים דתיים בסוגיות שונות זו כמות האנשים שמתחבטים בבעיות של זהות מינית בציבור הדתי והחרדי, מה שהוא כלל לא היה מודע לו קודם לכן.
חוצמזה, שכידוע לך החרדים והדתיים מחבקים מחללי שבת זוללי טרפות ובועלי נשים נשואות לא להן, וכורתים איתם בריתות פוליטיות, ומצד שני רובם מתבטאים בגסות כנגד הומוסכסואלים ולסביות (חולים, סוטים וכו'), למרות שמכל הרשימה שהזכרתי כאן היחידים שאני חושב שיש מקום לגלות כלפיהם אמפתיה הם הומולסביים שלפחות לפי התחושה שהם מתארים הם בסוג של אונס, בעוד שאני לא מוצא שום מקום לגונן על אי שמירת כשרות, למשל (חוץ מעמדה לא-דתית או אנטי-דתית).
אני גם לא מכיר מישהו שלא שומר כשרות או שבת ודורש שיכירו בו כחלק מהקהילה הדתית. הכריכה של זה עם הבעיה ההומולסבית (ואתה יודע מה, גם עם בעיית הרווקות המאוחרת והפילגש) היא דמגוגיה לא פחות מאליעז כהן, גם אם היא לכיוון הנכון (באמת מדהים לראות שגם ביהדות הנאמנה יש דמגוגיה. איך דבר כזה קורה?).
אגב - אני בהחלט מסכים שהעובדה שההומואים בעולם ובישראל סיגלו לעצמם תדמית של שחרור והחצנה מינית, תרמה למצב הזה והוא לא רק פרי של חשכת הדוסים. ובכל זאת, ההתנפלות הזאת על הקשקושים של כהן (שכמותם יש באתר אנרג'י שלשלה בכל יום, לכל הכיוונים) לא לעניין לטעמי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 19:12 |
|
| |
ממללא, לא הבנתי מה אתה רוצה ואיך זה קשור למה שאמרתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 19:18 |
|
| |
מיכי,
אני נוטה להסכים איתך. לטעמי, את הדברים הללו היית צריך לכתוב לפני שפצחת בדיון על רודפים וקנאים. זה בהחלט היה מכניס אותו להקשר הנכון. כפי ששמת לב בודאי, המקום בו אתה נמצא (שמבחינתי האישית אינו מספיק) רחוק מאוד מזה של הפרעתוני, בע"ב ואיד"ג (ועוד כמה). אמרתי כבר, ואומר זאת שוב - אין לי בעיה (אינטלקטואלית. אישית, יש ויש) עם ויכוח על לגיטימציה, והוא בהחלט ראוי בעיני (בגבולות הטעם הטוב). יכול להיו שאליעז כהן מבקש להגיע ללגיטימציה להומוסכסואליות, בעיני לא זו הנקודה המרכזית בדבריו, אלא דוקא הקריאה לאמפתיה ולרגישות אנושית. השתים האלה נעדרות ממרבית התגובות שמעלי, ועל כך אני קובלת.
הפרעתוני,
מצד אחד אתה טוען שאין לך כלים וידע להתמודד עם הקושיות שמעלים הומוסכסואלים דתיים, ומן הצד השני אתה פוסל כל נסיון להעלות את קושיותיהם, מן הטענה שזהו ניסיון לא כן שיש לו אג'נדה נסתרת. אני בעד בדיקה עניינית של טיעונים שונים, וגם בעד חשיפת אג'נדות נסתרות, אלא שהדרך בה אתה עושה זאת במקרים הנ"ל, מגלה גם היא אג'נדה (לא מאוד נסתרת) של "העולם הוא בדיוק כמו שאני רואה אותו, ומי שמנסה להראות לי שיש בו עוד גווני גוונים הוא בוודאי אפיקורס, שמנסה לגרום לי לכפור". זו לא אג'נדה פסולה, אבל היא גם לא בדיוק מהווה ביטוי ליושר אינטלקטואלי ושאיפה לחקר האמת (יהא ענין זה אשר יהא).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 19:27 |
|
| |
הפרעתוני,
צודק. אני אניח לך מעתה בהקשר הזה.
בכל אופן, כדאי לזכור שמי שבעבירה חשקה נפשו לא צריך לחפש היתרים מרבנים. העובדה שאנשים מחפשים לעצמם גיבוי הלכתי להתנהגות מסויימת נובעת ממצוקה אמיתית שחלק מהצד שלה הוא הרצון להישאר דתי. אני מודה שאין לי חברים הומואים (או לפחות אני לא יודע על כך), אבל רווקים ורווקות דתיים סביב גיל 30 אני מכיר לא מעט, וחלק גדול מהם אכן נקרע בין צרכים טבעיים מסויימים לבין אמונתו ורצונו לשמור על ההלכה. אתה יכול לזלזל בזה ולראות בעצם העלאת הקשיים הללו דתיות-לכאורה, אבל בעיני זו הדתיות האמיתית. מי שהוא דתי לכאורה ונמצא במצב כזה, רוב הסיכויים שהוא היה משליך מעצמו כל רצון להיות דתי.
ר' מיכי,
אתה מדבר על ההבדל בין גילוי אמפתיה למתן לגיטימציה. מה למעיישה? בתור רב ומרביץ תורה בישראל, באם יבוא אליך תלמיד מתלבט ויגיד לך שהוא לא נמשך לבחורות כלל. מה תייעץ לו לעשות?
|
|
|
|
|