|
|
| נשלח ב-12/11/2006 19:42 |
|
| |
אמשלום,
כפי שוודאי שמת לב, לא דיברתי על קשיים ובעיות פסיכולוגיות וחברתיות, אלא על מסע ללגיטימציה דתית והלכתית. מאמרו של אליעז כהן ממחיש בדיוק את מה שאולי לא רצית להיכנס אליו - כיצד אמפתיה ציבורית (להבדיל מאמפתיה אישית) והכרה חברתית, מביאה לכדי קריאות ללגיטימציה כמו-דתית. וההכרה בכיוון הזה, באה לי דווקא ממאמרו המדובר. כל זה, גם מבלי שנביא בחשבון שעצם הדיון הציבורי בדברים יכול לגרום ליותר אנשים "לגלות" שיש להם נטייה הומוסקסואלית, גם כשהם לא בהכרח היו יודעים עליה אי פעם (את זה אני אומר לא כמומחה, אך בכל זאת שמעתי זאת מכמה כיוונים וזה נשמע לי הגיוני).
ממללא, דתיות אינה ניסיון למצוא הכשר למה שהיצרים שלי אומרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 21:13 |
|
| |
הפרעתוני,
שוב אתה נכנס לבור, שאתה מעיד כי אין לך כלים לצאת ממנו - הדיון הציבורי בהומוסכסואליות בהחלט יכול לאפשר לגיטימציה לתופעה (ואני מכבדת את מי שאינו מוכן להגיע לשם, גם אם איני מסכימה איתו). הדיון הציבורי יכול גם לאפשר הגדרה מילולית ומושגית, של תחושות שקיימות אצל אנשים ונשים, אך אין להן "קיום" כי אין להם/ן מילים לבטאן (הומוסכסואל, שבלשונו ובטווח ראייתו אין מושג של "הומוסכסואליות", יחיה בתחושת חטא/תסכול/אי-שפיות/שונות ונבדלות/כשלון וכד', מבלי שידע שיש לדבר שם). הדיון הציבורי לא יכול לגרום לגברים הטרוסכסואלים להפוך להומוסכסואלים (כפי שאינו יכול לעשות את ההיפך).
תוקן על ידי אמשלום ב- 12/11/2006 21:13:54
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 21:27 |
|
| |
אמשלום,
מי שאינו מעלה על דעתו אפשרות כזו, גם אם יחיה באיזה דיסוננס כפי שהגדרת, לא עדיף על מי שיגלה זאת בפועל ויחיה חיים של דיסוננס מוצהר?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 21:40 |
|
| |
הפרעתוני,
לדעתי לא. לפעמים, הגדרה של מצב כלשהו מאפשרת התמודדות איתו ובמקרה הצורך גם טיפול ותיקון שלו. כך, שגם לשיטת הרב אבינר ו"עצת נפש" שלו (שיש לי סלידה עצומה מפעילותם, לא רק ברמה המוסרית והאידיאולוגית, אלא גם ברמת הפרקטיקה), עדיף להגדיר. אשה שבן זוגה אינו נמשך אליה ואינו אוהב אותה בדרך שהיא ראויה להיאהב, זכותה לדעת שאין הבעיה טמונה בה ובכישוריה הנשיים והאנושיים, אלא במוגבלות/שוני של בן זוגה. גם הוא עצמו זכאי לדעת מה הבעיה שלו ומדוע אינו מצליח לעמוד בקריטריונים של החברה בה הוא חי. אם יבחר לנסות ולתקן את עצמו או להכיר בבעיה ולחיות "איתה", זה עניין אחר. הנקודה המרכזית שראיתי לנכון להתריע עליה בדבריך היא, שהעובדה שאין לי מילה להגדיר "לסבית" לא אומרת שאין בעולם לסביות. למה"ד - לטענה שמאז שהחוק אוסר על אלימות בתוך המשפחה, יש יותר גברים שמכים את נשותיהם. אני מניחה שיש שוני מאז קיומו של החוק, והוא קשור בעובדה שהחברה קשובה יותר לשמוע את הבכי של הנשים המוכות ומודעת יותר לקיומן. היא, כמובן, יכולה להעניש אותן, להצדיק את התופעה או לטפל בבני זוגן, אבל היא כבר לא יכולה להתעלם מקיומן. זה, לטעמי האישי, הישג בפני עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:00 |
|
| |
זו הייתה טענה שולית בדברים שלי, למרות שאני עדיין עומד מאחוריה בצורה זו או אחרת. עיקר טענתי הייתה נגד מסע הלגיטימציה-בחסות-הדת לכל התופעות שבעולם.
אבל מכיון שדומני שזה אכן תואם את תפיסת העולם הרפורמית, באמת לא נראה לי שלך תהיה בעיה עקרונית עם זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:04 |
|
| |
[הפרעתוני,
מתן לגיטימציה דתית להומוסכסואליות קודם כל, תואם את תפיסת העולם שלי, ורק אח"כ את תפיסת העולם הרפורמית... . זה כמובן לא נכון ל"כל התופעות שבעולם" ובטוחתני שאתה יודע את זה, גם אם עולה לך בבריאות להודות בזה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:07 |
|
| |
אמשלום,
אלו תופעות הדתיות שלך תוציא מחוץ לתחום?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:13 |
|
| |
בע"ב,
למשל, דברים הנכללים בע"ז, שפיכות דמים ועריות (וברור,
שהפרשנות שאני נותנת לדברים אינה חופפת לזו שלך. ובכ"ז, הטענה כאילו אין
לה גבולות היא דמגוגית).
[וכל זה לא קשור כהוא זה לאשכול דידן, ויש מספיק אשכולות המתאימים לכך.]
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:20 |
|
| |
היום משכב זכור,
מחר משכב בהמה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 12/11/2006 22:38:58
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:22 |
|
| |
הפרעתוני,
כבר אוריין אני משוכנע שאתה מכיר לא מעט מקרים שבהן מציאות חברתית שינתה נורמות הלכתיות. למשל, הדוגמא הנדושה של הלכות מו"מ עם עכו"מ כפי שהן מוצגות במסגכת ע"ז וה'טיפול' שהם קיבלו בימי הביניים עד שכמעט ולא נותר ממסכת זו שריד.
את התרגיל שאתה עושה פה לצבי זוהרים, אפשר לעשות גם לך. די אם נקרא לפה את אחד מלמדני הפורום השכן שיפרט בפנינו את כל חטאי הציבור שאתה שייך אליו וכל ההיתרים והכניעות שלו ליצרים.
בסופו של דבר, יש לך איזה סל חברתי מקודש, שכל סטייה ממנו אתה מצייר כמשהו שהוא מחוץ לדתיות גם אם הוא מגובה בפסיקה (למשל, המאמר של זוהר כן התבסס על שיטות פסיקה וגם אם הוא חוטא באי הצגת התמונה במלואה או בפרשנות מגמתית, אי אפשר להגיד שהוא מופרך לגמרי. הרי הדיון של זוהר הוא בכלים הלכתיים וגם עצם הדיון לא מקובל עליך, בגלל החשש מהמסקנות שיתכן וסותרות את המבנה השמרני ואת הפחד המובנה של החברה הדתית מהמילה הטעונה 'מין' ומה שמסביבה).
כלומר, אני גבול הדתיות, וכל מה ששמאלה ממני הוא לא (מה שמסביר את הכריכה של כל מיני דברים שלא מקובלים עליך ביחד בתור מגמה של 'דתיות לכאורה').
ועל זה כבר נוסדה בפורום אסכולת אא"ס (פרטים אצל שמרן1000).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:41 |
|
| |
הטיפול שלהם זכו הלכות יין נסך באשכנז, תחת היתרים דחוקים של "שעת הדחק", זכה לביקורת כבר אז (בידי המהר"ל ודומיו). אבל גם זה כלל לא מתקרב לנקודה שאני מדבר עליה. מכיון שגם סיעתו של הרמ"א ראתה במקורות דבר מחייב, וודאי שלא ניסתה לעקוף איסורי תורה, אלא רק איסורי דרבנן שבמובן מסוים בטל טעמם. כל זה אינו שייך לנידון דידן.
אם כבר להשוות, ניתן להשוות לשבתאיות ובפרט לפרנקיזם, מכיון שמדובר כאן על היתרים דתיים לעניינים מיניים.
הרי ברור כשמש שזוגיות ארעית ללא נישואין, וודאי זוגיות חד-מינית, סותרים באופן בוטה את העולה ממקורות היהדות (שלא לדבר על איסורי תורה מפורשים). הדתיות כאן היא דתיות חברתית ותו לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 22:46 |
|
| |
בע"ב,
אם היית קורא באשכול הזה מתחילתו, היית רואה את ההבדל המהותי בעיני בין העניינים הללו. מבחינתי, אין ביניהם כל דמיון. ברשותך, תשו כוחותי מלדון בכך שוב, ואתה מוזמן לפנות למו"ל שיסכם עבורך את הדברים. אני בטוחה שהוא זוכר לפחות חלק מטענותי, שכן בעוז רב הוא ניסה להיאבק בהן ולהוכיח את טעותי.
אגב, אם תשים לב להודעת ממללא אשר תחתיך, תוכל להסיק משם לגבי דרכך שלך - "היום בנות לומדות גמרא ומחר הן צועדות במצעד הגאוה", וכד'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 23:09 |
|
| |
יקירתי , התכוונת בודאי "היום הן צועדות במצעד הגאוה ומחר הן לומדות גמרא"
תוקן על ידי שן_זהב ב- 12/11/2006 23:09:56
בנות ישראל גאות הן אלא שהענווה מנוולתן..
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2006 23:58 |
|
| |
הפרעתוני,
א. הדוגמא על מסחר עם עכו"ם רחבה הרבה יותר משאלת יין נסך. מה לגבי מסחר איתם לקראת ימי אידיהן? איך זה שכמעט אף נורמה שמוצגת במסכת ע"ז לא נוהגת כיום ביחס לנוצרים למרות שכמעט כולם מסכימים שנצרות היא ע"ז (ולמשל לא יבקרו בכנסיה).
ב. הנפנוף שלך בפרנקיזם הוא בדיוק ההיסטריה שאני מדבר עליה ביחס למין. לצערי, חלק מאיתנו לא מבין שהאגדות על מסיבות מין בביצה הן חלק אחד של התופעה, והחלק השני שלה הוא צעירים וצעירות רבים יראי שמים ומקפידים שנמצאים במצוקה, ולא בטוח שלא ניתן היה להקל עליהם בכלים הלכתיים. באותה מידה אפשר לומר על כל קולא בהלכה שנוגעת למין שהיא פרנקיזם כי גם בפרנקיזם היה מין. מה הקשר?
ג. לי לא ברור שקשר זוגי קבוע שאינו נישואין מנוגד ליהדות, לפחות באופן שבו הבינו אותה הראב"ד או לפחות היעב"ץ.
ד. אתה לא יכול להתעלם מהשינוי העצום שעבר היחס למין ביהדות מתקופת חז"ל לימינו. הרי בגמרא דיברו על התקנת אשה לנישואין ליום אחד כשאמורא הולך לעיר אחרת, לא לדבר על ריבוי נישואין שהיה קיים. כל האלמנטים הללו נעלמו בימינו, ונשארנו רק עם מסגרת של זוגיות אחת תחת חופ"ק. כל עוד שזה עבד באופן מסויים, זה היה מספיק. כיום המציאות היא שיותר ויותר אנשים מתחתנים בגיל מבוגר. אם אתה חושב שזה פונקציה של רמה דתית, אתה טועה (בשיעור שלי בהסדר כל אלו שלא התחתנו עדיין היו מסווגים כחרדלים מובהקים, חוץ מאחד שניים. כל הלייט התחתנו מזמן), ועוד תיווכח בכך בעתיד כשתראה שהחזון הדתי של חתונה בגיל צעיר לא מתממש אצל כל חבריך. אז גם אולי תוכל לגלות לחלקם ולכמילה הכפויה עליהם אמפתיה, בטרם תהפוך אותם לפרנקיסטים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2006 00:17 |
|
| |
א. ההיתרים התבססו פעמים רבות על הנחת יסוד שהנצרות אינה עבודה זרה קלסית, ולפחות שניתן להסתמך על כך בשעת הדחק. ביקור בכנסיה אינו שעת הדחק.
ב. לא נפנפתי בפרנקיזם, אך מכיון שנכנסת להשוואות היסטוריות, אמרתי שהכיוון הזה יותר הגיוני, מכיון שמדובר במין ולא בשאלות עסקיות-כלכליות. השאלה היא מהי המטרה של המנסים למצוא היתרים מתחת לאדמה.
ג. מה שמחפשים היום הוא היתר לקשר זוגי שאינו קבוע. אחרת כבר היו מתחתנים וזהו.
ד. הסיפור על "מאן הויא ליומא" הוא מקרה נדיר, שכבר הגמרא הגבילה אותו בעצמה מאוד. ריבוי נשים לא היה מאוד רווח גם בעבר. אבל אדרבה, נראה אותך מחדש אותו. וזה שאדם לא מצליח להינשא עד גיל מבוגר, לא מתיר לו את כל העולם. המציאות שהשתנתה באמת, והשתנתה מאוד, היא העולם המתירני-מיני, שבו מין הוא אחד מעיקרי האמונה, ומין נותק מיחסים-של-קיימא. הראיה היא שבקרב דתיים "חזקים" יותר (חרדליים או אחרים) אין שום קריצה לכיוון הזה, ודאי לא כתופעה חברתית, אבל כמדומני שגם בשוליים זו תופעה מאוד מאוד זניחה. בכלל נשמע לי מוזר הקטע הזה, שאדם לא מתחתן עד מאוחר אז הוא מאוד מאוד רוצה מין. אם הוא כזה מחורפן, שיתחתן עם איזו אחת, ויתגרשו אחרי כמה חודשים. גם זה מאוד נפוץ היום, יותר מאשר תקופת התלמוד.
 |
|
|
|
|
|