|
|
| נשלח ב-21/6/2007 14:13 |
|
| |
מו"ל היקר,
א. בהחלט כן עניתי על שאלתך. מאותגרות ההבנה שלך מונעת ממך, ככל הנראה, לראות זאת. נסה שוב. (רמז - זה איפשהו בין המילים "שפגיעה באדם אחר" ל"והמוחלשים שבתוכה" (ואני מוכנה לדייק זאת עוד, לאור הדוגמא שהבאת - אני מקוה שאתה מקבל טיפול, דוגמאות מסוג זה יכולות לעלות רק במוחו של אדם חולה - ולומר שיש מצבים בהם דברי מתייחסים לפגיעה ואלימות בכלל, ולא רק כלפי בני אדם).
ב. הממסד האורתודוקסי אינו שנוא עלי. אני שנואה עליו. יחי ההבדל הקטן (שוב פסיכולוגיה בגרוש - כמה קל וכמה ילדותי להאשים את השני שהוא חש את מה שאתה מרגיש...).
ג. אני לא רואה בך נציג של אף אחד. קשה לי להבין מי יבחר בך לייצג אותו. לא בגלל דעותיך - אני חושבת שאפילו לאנשים עם דעות כשלך מותר להשמיע את דבריהם - אלא בגלל חוסר יכולתך לנהל דיון הדורש גם הקשבה ולפחות מעט כישורי הבנה.
ד. היכן, בכל דברי, טענתי שלא כתוב בתנ"ך (או בשאר מקורות ההלכה) שהומוסקסואליות אסורה? זה מטופש ולא רציני להכחיש עובדה כזו, גם אם היא קשה ומציקה. נכון שלטעמי לא כל מה שכתוב בתנ"ך רלוונטי ובהחלט ראוי לפרש ולדרוש מחדש (בדיוק כפי שעשו חז"ל!) חלקים נרחבים בתוכו (כולל האיסור על משכב זכר). אז מה? האם ההבנה שיש צורך במדרש זהה להבנה ש"אין דבר כזה"?
ה. יש עוד מאות איסורים מפורשים בתנ"ך ולכל אחד הם הייחוד שלו. איסורי העריות למשל, מתייחדים בכרת. חילול שבת דורש דוקא סקילה - מה שנמצא בידך, בניגוד לכרת - ומדוע איני רואה אותך עושה כך לכל מפגיני גאותם כמחללי שבת, בכל כבישי הארץ? מדוע עליהם אינך כותב שהם סוטים ומתנהגים כבהמות (למרות שאת סטייתם ובהמיותם שלהם כולנו רואים, כיוון שהם עושים אותה בפרהסיה, מעבר לעובדה שרבים מהם ממש מסכני נפשות)?
אתה בוחר להשקיע כל מרצך בפסוק אחד (נכון, הוא שם. אז מה? יש עוד הרבה אחרים!). זה אומר דרשני.
ו. הרבה חטאים נזכרים בסיפור סדום - אי הכנסת אורחים, אחדות המחשבה להרע, התעללות בחלשים (אורחים, נשים) עד כדי אונס קבוצתי דוחה במיוחד וכו', אבל רק משכב זכר זה מה שבעייתי, לדעתך, בדרישת אנשי סדום להוציא אליהם את אורחי לוט. זה מה שמפריע לך שם. תהיה בריא (ועיין שוב בסעיף ה').
תוקן על ידי אמשלום ב- 21/06/2007 14:11:23
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2007 14:32 |
|
| |
אמשלום,
לגבי סעיף ה'- איסור משכב זכר ועוד איסורי עריות הם בסקילה, לפי המשנה בסנהדרין פרק ארבע מיתות.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2007 14:57 |
|
| |
אהמ אהמ אהמממ (קחחחח טפו )
.
או שתרגעו קצת.
או שאני קורא לגננת עם המחק.
(רץ מהר בחזרה למאורה, מנסה לא לגלוש במדרון החלקלק של חלוקת "מחמאות" אישיות)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2007 15:01 |
|
| |
אמשלום,
את יודעת בדיוק את ההבדל ולאורתודוכסים יש היררכיה שונה של מחויבויות.
לפי דעתך, משכב זכר אינו מחייב סקילה, אבל מה אעשה וקוני גזר עלי.
|
| נשלח ב-21/6/2007 16:45 |
|
| |
מו"ל ואמשלום אינם מצליחים להתדיין ביניהם, אך דברי טעם יש ויש, אנסה להציג את שאלת מו"ל בלי הצבע והרקע.
נכון, הרבה מן המוחים היום נזעקים מהסיבה הלא נכונה ואולי זה מלמד עליהם כמה תובנות, נניח לזה.
אני ולא הם, מוטרד מהשאלה האם אכן אין דרך או סיבה לעצור את התגוונות הפרהסיה למחוזות שבלי סיבה רציונאלית יש אנשים שמגדירים אותם כסטיה? חבל לחפש דוגמאות מצמררות, כל אחד/ת י/תמצאם בעצמו/ה. האם נורמות שאין בהם משום פגיעה ישירה בזולת, כולל בעלי חיים, אינן יכולות להגדר בתואר סטיה המחייבת/מאפשרת לחרבה להתגונן מפני הפיכתה לאלטרנטיבה שווה בלגיטימיות שלה?
כנראה יש שחושבים שהתשובה שלילית, ויש החושבים שהיא חיובית. לאלו השוללים אין כל תחזית או חזון, וגם אין להם צורך בו, איך תיראה האנושות במאות הבאות מבחינה נורמטיבית. גם למחייבים אין ממש, אך בכל אופן הם מצטמררים ממשהו.
בלי סיבה נראה לי שבקרב הלא אינטלקטואלים יש יותר מחייבים מאשר שוללים, זה לא אומר כלום כמובן.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2007 13:51 |
|
| |
[בע"ב,
שוב, איני מבינה -
ע"פ מיטב הבנתי בתנ"ך עריות מחייבים כרת. בהחלט יכול להיות שטעיתי (ותודה לזילבר על התיקון) וחז"ל חייבו משכב זכר בסקילה, ובכ"ז - מה עניין יש כאן להיררכיות? אם זה בסקילה וזה בסקילה, מדע אינך (ומו"ל יחד איתך) מוחה בתוקף ונלחם בכל עוזו (אפילו כאן בפורום) כנגד המתגאים בחילול השבת שלהם, ומפגינים אותו בלא בושה ברחובות?
אני חוזרת שוב (ומשתדלת שלא לרדת לפסים אישיים) - העיסוק האובססיבי בענייני גדרי צניעות, גבולות הבהמיות המינית וכו', הוא עניין של בחירה. יש הרבה איסורים בהלכה, וכולם חביבים על הקב"ה. הבחירה במה להשקיע אנרגיה ומאמץ חינוכי ועצבי, היא תוצאה של פסיכולוגיה ואידיאולוגיה. דומני שכל אחד ואחת מאיתנו, חייבים לשאול את עצמם מדוע הם בוחרים בהיררכיה בה הם בוחרים, במיוחד אם יש כאן תופעה פוליטית ולא רק אישית (התירוץ - "אני אורתודוקסי וזה מה שאורתודוקסים עושים" אינו מסביר כלום והוא גם, במחילה, ילדותי. אתה אדם חופשי, בוגר ובר דעת, ואם בחרת בהיררכיה מסויימת, אני מצפה שתדע להסביר אותה).]
|
| נשלח ב-22/6/2007 15:04 |
|
| |
בלי להיכנס לדיון, נדמה כי יש הבדל בין "חילול" שבת למשכב זכר בכל הנוגע לרמת ההפרעה בעיני המתנגדים למצעד.
1 לא נשמע על מצעד שמצהיר וממקד בזכות לחלל שבת.
2 חילול שבת הוא דבר גלוי וידוע שמצעד לא ינפנף את הנושא מול התודעה בשונה ממה שהוא כבר מנופנף בלי מצעד, אבל ביציאה בהצהרה על החיים המיניים בהחלט שיש בה הבאה מוגברת מאד אל תודעת המתנגדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2007 15:10 |
|
| |
אמ"ש,
יש לפחות קריטריון הלכתי- פורמלי אחד לחומרה יתרה של גילוי עריות על פני חילול שבת: ייהרג ובל יעבור. הציבור החרדי מוחה בעוצמה דומה גם על מיסיון, שאף הוא איסור ע"ז שיש בו חומרה שווה של סקילה וייהרג ובל יעבור, כך שיש עקביות.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2007 15:30 |
|
| |
[זילבר,
משהו בתוכנת הניקוד שלך (או של אלה שאתה מנסה להסביר) לא עובד -
יש לומר "יֵהרג ואל יעבור", ולא "יהרֹג ואל יעבור"...]
תוקן על ידי אמשלום ב- 22/06/2007 15:32:56
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2007 15:38 |
|
| |
אמשלום, את טועה. ברודף אחר הזכר (אמנם לאונסו, אבל יש ראשונים שמסבירים שיסוד הענין הוא מניעת העבירה ולא רק הצלת העבריין) יש דין יהרוג ואך יעבור. זה לא נוגע ישירות לדיון, שכן ההערה הזו היתה דמגוגית משהו (במחיכ"ת של אמשלום), אבל רק הערתי.
|
|
| נשלח ב-22/6/2007 16:24 |
|
| |
[מיכי,
אני מסכימה שזה היה דמגוגי, אבל היתה בזה פואנטה - ההסבר של זילבר הוא פשוט תמים (האם זו הסיבה? נו באמת). אין כאן שום עקביות הלכתית, ואם יש עקביות בכלל הרי היא זו שיכולה להיות מוגדרת רק באמצעות כלים של פסיכולוגית המונים, החוקרת התנהגות של קבוצות מיעוט (דתיות וכו').
בעניין הרודף, אתה בודאי צודק, אלא שאתה צריך לשאול את עצמך האם זה המצב כאן - האם יש כאן איום באונס (וזו המשמעות של "הרודף אחר הזכור", וזה הצד השווה שם בין שלושת המקרים של הרודף - כיוון שאונס מושווה לרצח)? האם מישהו מצועדי המצעד רודף אחרי אחר לאנסו?]
|
| נשלח ב-24/6/2007 01:23 |
|
| |
אמ"ש,
את טוענת שהנושא הוא האונס אבל מיכי מביא שיש שם מחלוקת ראשונים ויש הסוברים שהנושא אינו האונס אלא העבירה- וגם אם הוא רואה שניים שהולכים לקיים משכב זכר מרצונם, צריך לפגוע כדי להציל מהעבירה.( כעיקרון ולא למעשה, כי יש בזה מחלוקת, ויש גם חשש איבה, בקיצור אל תנסו בבית!)
דעה זו גם נראית מסתברת כי התורה מדברת על נערה מאורסה, והרודף אחר נערה פנויה וטהורה לאונסה אין מצילים אותה בנפשו, אלא זה ככל רודף אחר חברו להכותו, להזיקו וכו'- שיש מצוות השבת גופו להציל אבל לא בחיי הרודף או באיבריו. אמנם הראשונים החולקים יאמרו שהנושא כאן אונס לעבירה, ולא עבירה גרידא, אך אין שום דעה שאונס גרידא הוא הנושא.
ולגבי הנושא המקורי, הציבור החרדי מונחה בעניינים האלה ע"י גדוליו, ואני כן נותן להם קרדיט שחלק מהשיקולים בקביעת סדר עדיפויות הם הלכתיים ולא רק ציבוריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2007 01:29 |
|
| |
יאללה חבר'ה צאו לחופש עד המצעד הבא.
'לשנה הבאה בירושלים הבנויה' שרים קנאי ירושלים, חברי/ות הקהילה ומתפלמסי עצכח.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2007 01:59 |
|
| |
זילבר , אתה מתעלם לחלוטין מסוגיית הגמרא, ההבדל בין נערה מאורסה לפנויה הוא שהפגם (=חרפה) גדול יותר אבל זה קשור להקפדתה ובמפותה לדברי הכל אין מצילין בנפשו .
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2007 02:48 |
|
| |
טורקי תודה. עיינתי בגמ ' (סנהדרין עג) ואותיות מחכימות!
א.אתה צודק שנערה יכולה למחול על פגמה גם בחיוב כרת. ומצד שני בפגם שאינו חיוב כרת אינה יכולה לומר שהיא מקפידה. לכן בנערה ברור שהנושא הוא אונס לעבירה וצריך את שני הדברים: אונס ועבירה.
ב. אבל במשכב זכר הגמ' מציינת שהנושא כלל אינו "פגם" שלא קיים בזכר (מאוד מעניין!), אלא ההצלה היא בגלל ש"לאו אורחיה הוא" כלומר בגלל עצם העבירה שאינה כדרך כל הארץ. לעומת זאת בנערה מאורסה שגם היא איסור סקילה ההצלה אינה בגלל עצם העבירה כי זה כן "אורחיה" אלא בגלל הפגם בעבירה ולכן יכולה למחול. דווקא הראשונים שאומרים שגם במשכב זכר יכול למחול מוציאים מהפשט ואולי יאמרו שמצילים מהצער הנגרם לנרבע שהוא גדול כ"כ בגלל שלאו אורח ארעא, עד כדי שהוא סיבה להצלה גם בלי פגם. לצערי אין תחת ידי ראשונים לסנהדרין.
מכאן שלפי פשט הגמ' משכב זכר הוא העבירה החמורה בתורה, שהרי אם נשווה לשתי עבירות אחרות שהן גם בסקילה וגם ביהרג ובל יעבור: נערה מאורסה וע"ז. בנערה מאורסה אין מצילים בנפשו בגלל עצם העבירה אלא בגלל הפגם,ויכולה למחול. ובע"ז אין מצילים בנפשו כלל ( רק לדעת רשב"י ואין הלכה כמותו). אבל במשכב זכר מצילים בגלל עצם העבירה!
תוקן על ידי nmzilber ב- 24/06/2007 3:12:42
 |
|
|
|
|
|