בית פורומים שידוכי חרדים

ריטלין ושידוכים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/7/2006 23:20 לינק ישיר 
ריטלין ושידוכים

בס"ד

שלום
יש לי חבר  - יותר נכון חברותא, חברים עוד מזמן ישב"ק....... בחור הכי לענין שיש בין בלימוד בין בחברה וכו'  והנה הגיע הנ"ל לפרק "האיש מקדש", ולי ידוע בתור חבר טוב שהוא התחיל לקחת ריטלין בשנה האחרונה, (לא יודע למה....... אבל הוא טוען שזה שינה לו את חייו לטובה ואני מכבד זאת)  שוב אני מדגיש שזה אחלה בחור וכולם שאינם יודעים מאומה מזה אומרים עליו רק טוב.   ואינם יודעים מהענין.  בבירורים עליו אפשר ללכת  אחורה ולברר  שנים קודם ושומעים רק טוב.

שאלתי לציבור היא:
1. איך אני צריך לנהוג כשמבררים אצלי עליו? 

2. מה הציבור חושב איך על הבחור עצמו לנהוג בענין? 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 23:36 לינק ישיר 

אם הוא לוקח ריטלין אז כנראה שיש סיבה!!!
זה לא סותר את זה שהוא יכול להיות בחור מעולה.
אבל,לדעתי,אסור לו בשום אופן להסתיר את זה בשידוכים!!!!!!!!!!!
שישאיר לבחורה להחליט אם היא מעונינת לברר ואולי גם לגלות שזה לא נורא ואולי גם מתאים לה או שהיא לא מעונינת בכלל.
אף אחד לא אוהב להיות מופתע אחרי החתונה..

לגביך, בבירורים נראה לי שצריך לעשות על זה שאלת רב.(מצד שני, אני לא מבינה את הרבנים שאומרים שלא לספר.)
אני פשוט מכירה מקרה דיי טרי של בחורה צעירה(20), שיומיים אחרי החתונה גילתה שבעלה "בולע" איזה שהם כדורים. היא כבר גרושה... וכשהם ביררו אצל הרב שלו הוא לא אמר מילה,למרות שברור שהוא ידע מכך. לא נתפס אצלי....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 00:02 לינק ישיר 

בס"ד

ממאש

-אני פשוט מכירה מקרה דיי טרי של בחורה צעירה(20), שיומיים אחרי החתונה גילתה שבעלה "בולע" איזה שהם כדורים. היא כבר גרושה... וכשהם ביררו אצל הרב שלו הוא לא אמר מילה,למרות שברור שהוא ידע מכך. לא נתפס אצלי....*:namespace prefix = v />

בסיפור שהזכרת אם הכל הסתדר וכבר התחתנו והכדורים שהוא לוקח הם ריטלין (אם ריטלין לא תרופה מסוכנת -אנלאיודע ) אז למה לסגור ככה בסטה?   למה זה מפריע כל כך?  

בסיפור הספציפי אני מוכרח  להדגיש: מדובר פה בחברותא שהוא חבר חדר  הוא עדכן אותי לאחר תקופה שכבר התחיל לקחת ואני לא רואה בהתנהגותו שום שינוי  והכל רגיל, אני עדין בהלם מעצם העובדה שהוא נזכר בגיל כזה להתחיל לקחת תרופה שכזאת, אבל אם הוא טוען שזה עוזר לו למה שלא יוכל לנהל חיים נורמליים עם אשתו.........??????????  למה התגרשו?!      

תוקן על ידי - צבי613 - 19/07/2006 0:03:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 00:12 לינק ישיר 

ואני מכירה מקרה לא כ"כ טרי אבל...
של בחורה שביררה אצל הראשי ישיבה של הבחור וגם אצל המון חברים ושכנים ומכרים והכל היה טוב ויפה...
יום אחרי החתונה הבחורה ראתה שמשהו לא בסדר,
הם הלכו ליועץ נישואין והוא אמר שיש לו תופעות של אחד שחי על כדורים.
המשפחה של הבחורה הייתה בהלם מוחלט!!! והזוג התגרש!.
המשפחה של הבחורה לא יכולה לשמוע את השם של החברים המאוד מאוד טובים שלו שלא אמרו את האמת!

לכן, כשאתה שואל רב, תשאל אותו איך אתה צריך לומר את זה? ולא אם להגיד או לא.

ברור שצריך לומר!!!והשאלה היא : איך?

אתר "שידוכי חרדים"-כנסו ולא תוכלו לצאת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 02:09 לינק ישיר 

צבי.

האם הוא "חי על כדורים"? או שמא קל לו יותר להתרכז איתם והוא נהנה מזה? האם יש באפשרותך לברר זאת?

בכל אופן, לדעתי מדובר בשאלה שהתשובה לה עלולה להכריע את חייו של חברך (או אולי מבחינתך - אתה תהיה הגורם)

והיות ומדובר פה גם בשאלה הלכתית, מן הראוי שלמרות ה"הנאה" שלנו, חברי הפורום, מהפלפול בעניין, הלכה למעשה תשאל מאחד מפוסקי דורנו. (ונראה לי שכולם ישמחו אם תעדכן אותנו ביותר מפרטי המקרה, בתשובה של אותו רב, ובסיבות לה - אם ידועות לך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 03:13 לינק ישיר 

מכל כדור אחר הייתי חוששת, אבל דווקא משום שאמרת שמדובר בריטלין נרגעתי משהו.

אני לא יודעת אם אתה מעודכן, אבל שימוש בריטלין כתרופת פלא לשיפור עירנות או ריכוז מאד אופנתית לאחרונה, בעיקר בקרב סטודנטים.

המושג "חי על כדורים" נכון לאדם בעל הפרעות נפשיות שעל מנת לאזן את המבנה הנפשי המעורער שלו זקוק לכדורים.
לא הכדורים הם הבעיה אלא הסיבה בגינה הוא זקוק להם, דהיינו ההפרעה הנפשית (הכדורים הם דווקא אילו שמאזנים...).

ריטלין, לעומת זאת, הוא לא כדור שנלקח בגין הפרעה נפשית. מאד ייתכן שחבר שלך סתם שמע ממישהו שזה עוזר לריכוז\עירנות החליט לנסות וראה כי טוב, וסביר להניח שזה כך, משום שאם באמת חבר שלך היפר אקטיבי או סובל מבעיות קשב וריכוז- הוא כבר מזמן היה לוקח ולא ממתין לגיל 20 כדי להתחיל, ועצם זה שאתה מכיר אותו מישיבה קטנה וטוען שלא היתה איתו שום בעיה, זו כנראה ההוכחה שהוא אינו סובל מבעיות אלה.

אך חשוב מכך, גם אם הוא סובל מבעיה היפראקטיבית או בעיות קשב וריכוז, חשוב לציין שהן אינן הפרעות נפשיות. לפני שני דורות בכלל לא היה מושג כזה של "ילדים היפראקטיביים", מקסימום קראו להם "ילדים מופרעים" , "שובבים" או "חסרי סבלנות" וכן הלאה, אז היום גם מצאו לזה הגדרה "אקדמית" שמצד אחד ליטפה אותם על הלחי והבהירה להם שהם לא אשמים במופרעות שלהם, ומצד שני יצרה להם סטיגמה מפחידה של "היפראקטיביים" ו-"לוקחי כדורים".

כמדמוני שעפ"י סטטיסטיקות דווקא היפראקטיביים עם מנת משכל גבוהה הינם בעלי סיכוי גבוה להצליח, בעיקר בעולם העסקים. הם אנשים אקטיביים, אסרטיביים, יוזמתיים ושאר כישורים מן הסוג הזה. שמתם לב שיש ילדים "היפראקטיביים" ואין מבוגרים כאלו? זאת משום שהבעיות של ההיפראקטיביות מתנגשות בעיקר עם מסגרת בית הספר והשיעורים, אבל בחיים עצמם אם הילד לא ילך להיות פקיד בנק, אקטיביות היתר שלו דווקא תוכל לשרת אותו בכיוונים חיוביים...

שתי הפיסקאות האחרונות שולבו רק כי דיברנו על הנושא, כי עפ"י הדיאגנוזה שלי אם הבחורציק חברותא שלך מימי הישיבה הקטנה ולא היתה איתו שום בעיה אז, זאת אומרת שאין לו בעיית קשב וריכוז ולא בעיה של היפראקטיביות, אלא הוא סתם נכנס ל"טרנד" החדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 07:44 לינק ישיר 

לגביך, אני חושב שהכי טוב שתשאל אחד מגדולי התורה (אינני יודע אם אתה ליטאי או חסידי - אבל במקרה שאתה ליטאי אזי תשאל או את הרב חיים קניבסקי או הרב יצחק זילברשטין או הרב אלישיב). יתכן שאתה לא חייב לנדב את האינפורמציה אבל אם ישאלו אותך ישיר אני לא יודע אם אתה רשאי להתחמק או "לשקר" שקר לבן (אולי שחור?).

לגבי ההורים של הבחור והבחור בעצמו, מנסיון אישי כהורה לילד עם בעיה רפואית, אני יודע שגם הרב חיים קניבסקי וגם הרב יצחק זילברשטין אמרו לנו שאנחנו חייבים לספר את האמת וכל האמת.  אמנם, הם אמרו שלא חייבים לנדב מיוזמתנו עד לאחר הפגישה הראשונה, אא"כ נשאלנו על זה בפירוש. אנחנו בעצמנו הגענו למסקנה (אחרי שהתנהגנו כפי מה שאמרו בכמה הצעות - והתוצאות היו מכאיבות) שיותר כדאי לנו ולבת שלנו להודיע לשדכנים כבר בזמן ההצעה וחיפשנו במיוחד בחור שיש לו גם איזו בעיה, וב"ה מהר מאוד מאותו רגע שהחלטנו ככה לעשות היא התארסה והתחתנה.

בהצלחה !!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 10:47 לינק ישיר 

לפי דעתי אתה צריך לברר מה זה הכדור הזה ( אולי לעשות חיפוש בנט), ולבדוק אם הבחור מחור לזה או שזה באמת משפר לו את הלימוד .
אחרי שיהיה לך מידע פנה לאחד מגדולי הדור בנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/7/2006 11:36 לינק ישיר 

בס"ד

שלום ותודה על תגובותיכם. 

הוא וודאי לא "חי על כדורים" ואין לו שום הפרעות נפשיות כמו שבכר הדגשתי.
הוא לוקח אותם כי זה עושה לו "חיים טובים יותר" כהגדרתו, ועוזר לו ללימוד טוב יותר, 
אני חייב לתקן שיש שינוי מסוים בהתנהגותו אחרי התרופה,   זה אני רואה כחברותא בחוש.......  פעמים שהוא נכנס ל סדר א' כזה עייף קרוע  ואני יכול לראות אחרי שהוא לוקח את זה הוא נהיה יותר מרוכז אפי' קצת יותר "עילוי" ממה שהוא באמת- שואל, עונה, וכו'   

אני יכול כמעט רוב הפעמים להצביע כל כך האם הוא לקח ריטלין או לא........

אבל זה רק בקטע הלימודי, ורק אני כחברותא חושב שסמתי לזה לב.

בבירור קצר שעשיתי ב נט יש תגובות לשני הצדדים

תוקן על ידי - צבי613 - 19/07/2006 11:40:22 תוקן על ידי - צבי613 - 19/07/2006 11:41:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 11:48 לינק ישיר 

לפי מה שאתה אומר, בלי הכדור הוא מטושטש ועייף ויש לו קושי בריכוז...

כך שהוא מכור לכדורים ותוך תקופה לא ארוכה הוא הופך להיות "חי על רטלין"

לאחרונה שמעתי שיש הרבה שממליצים לקחת רטלין למי שיש בעיות ריכוז אך לאדם נורמלי שאין  לו בעיות (לפחות עד שהוא התחיל עם הרטלין) לא שמעתי בחיים!!
מה שברור זה שיש לו עכשיו תלות בכדורים של הרטלין...

תוקן על ידי - פוקהנט - 19/07/2006 11:51:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 12:35 לינק ישיר 

פוקהונט,

אני אמנם לא מתיימרת להבין יותר מדי כאשר איני מכירה את המקרה מקרוב, אבל עפ"י סקירת דבריו של צבי אני סבורה (רק סבורה, בינתיים) שאת טועה.

המהלך אינו מהלך של: עם ריטלין- ככל האדם>> בלי ריטלין- אדם מטושטש ועייף
אלא מהלך של: עם ריטלין- עירנות יתר וריכוז יתר (על-אדם)>> בלי ריטלין- חזרה למצב נורמטיבי.

אלא את יכולה לטעון, ובצדק, שלאחר שהוא התרגל לקחת כדורים הוא באופן אוטומטי יכול לישון פחות שעות ביממה ולתפקד כרגיל, ואם יפסיק לקחת יקשה עליו לחזור למסגרת טבעית ורגילה של חיים נורמטיביים, ומהבחינה הזו הוא עשוי "להתמכר" לשעות הנוספות ביממה שהוא מרוויח ולהרגשה הכללית הטובה שהכדור גורם לו (כי, עד כמה שידוע לי, ריטלין אינו ממכר כסם).

אין לי שום עניין להגן על בחור שאיני מכירה, אלא שפשוט שמעתי בעבר על התופעה הזו, של לקיחת ריטלין ע"י אנשים שנחשבים כ"בריאים", בעיקר סטודנטים שבנוסף ללימודים גם עובדים בשמירה\אבטחה, מלצרות וכו' שהעומס ומחסור בשעות השינה גורם להם להיות פחות מרוכזים בלימודים, או סתם בתקופת בחינות הסמסטר.

חשוב לי לציין שאיני מעודדת לקחית ריטלין לכאלו שאין להם אישור רפואי לעניין, ואני אפילו חושבת שחוקית אסור לרוקח למכור ריטלין לכאלו שאין להם אישור כזה, אבל רק רציתי שתעשה האבחנה החשובה הזו בין בחור ש"חי על כדורים" עקב בעיות נפשיות וברגע שיפסיק לקחת יהיה מעורער בנפשו, לבין בחור נורמלי שלוקח ריטלין וברגע שיפסיק לקחת יחזור להיות כשאר בני האדם.

זאת, כמובן, בהנחה שהבחור באמת נורמלי וללא הפרעת קשב וריכוז ו\או היפראקטיביות (האם הבחנת בבעיות כאלו אצלו בתקופה לפני שהחל לקחת ריטלין?). ובמידה ואכן הוא לוקח ריטלין משום בעיות שיש לו- אני חושבת שזה מסוג הדברים שכן צריכים לעדכן בהם את הבחורה, אבל אחרי פגישה אחת או שתיים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 12:58 לינק ישיר 

בס"ד

חולמתבהקיץ

הבנת את המקרה נכון.

אני מודה לך.
תגובותייך עניניות מענינות פרקטיות.

אין לו שום בעיות היפר או חוסר ריכוז כללי גם לפני וגם אחרי התרופה  - זה אחד הבחורי המעולים בישיבה כולה.....   

תוקן על ידי - צבי613 - 19/07/2006 13:00:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 13:48 לינק ישיר 

רגע, חולמת:
אם הוא לוקח בגלל בעיות- את חושבת שהוא צריך לספר רק אחרי פגישה-שתיים?
אני נגד.
אם יש בעיה- תגלו הכל קודם. אל תתחכמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 13:56 לינק ישיר 

miss_tidy,

אני תמים דעים איתך

למרות שאם ישאלו הרבה רבנים (כגון הגר"ח קניבסקי, הגר"י זילברשטין, או הגר"י גנז - את אלו אני מעיד מנסיון אישי!) יגידו שאם לא שאלו לא לנדב ולהגיד רק אחרי פגישה אחת או שתים, אני ואשתי ראינו אחרי שניסינו את השיטה הזאת כמה פעמים שזה לא טוב ומומלץ ככה לעשות. השלמנו אם המצב שאין ברירה אלא להגיד את הכל מראש ולחפש שידוך גם עם בעיה רפואית, וב"ה הצלחנו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 14:03 לינק ישיר 

בעיות קשב וריכוז או אקטיביות יתר הם מסוג הדברים שאפשר לשמור גם לפגישה השניה השניה או השלישית, לענ"ד.

כמובן שצריך לספר עליהם בשלב מוקדם, ולא לשמור את זה ל"אחרי הוורט" (וגם לא ליום לפניו), אבל לדעתי מאד כדאי שתהיה איזשהי הכרות קלה על בסיס אישי במקום פסילת בעיה כזו באופן שרירותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 14:14 לינק ישיר 

בס"ד

אני שואל באמת ובתמים  - אני פשוט לא יודע:

האם זה נחשב בעיה רפואית גם אם הוא יכול להסתדר טוב טוב ללא התרופה?? 
יותר נוח לו לחיות כך....   כשירצה אז יפסיק.  למה זה בעיה?

והנה צצה השאלה החדשה: תאורטית  אם הוא יאמר לי שבזמן הזה שהוא נפגש הוא מפסיק לקחת (הוא נאמן עלי מאד) מה אז?? 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > ריטלין ושידוכים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext