בית פורומים עצור כאן חושבים

הרג אזרחים ומוסר מלחמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2006 08:38 לינק ישיר 

אמשלום,
אם מישהו היה רוצה להרוג את בנך ומתחבא מאוחרי אשה שאינה מחזיקה נשק אבל מעודדת אותו, איך היית מגיבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 09:11 לינק ישיר 

אמשלום

את מוזמנת לכתוב כל מה שעולה על רוחך. אשתדל לקרוא ולהגיב בלי להחליק במדרון.

לגבי שני הספרים של וונגוט, קראתי אותם בעבר. עריסת חתול הוא ספר מופלא ורציתי לכתוב עליו, כי כל מי שקרא אותו הפך בוודאי, במקום כלשהו, לבוקוניסט. [גם "אמא לילה" היה חביב עלי. (וכן, קראתי בשפת המקור).]

את בית מטבחים 5 אני זוכר פחות.

אבל קראתי גם ספרים אחרים של וונגוט. ועם כל כשרונו, אני סבור שהוא לוקה בסתירות פנימיות (בולט במיוחד, נדמה לי, בספר על הסירנות של טיטן אם זה שמו). הוא גם יכול לשמש דוגמא טובה מאד לאותו טיפוס של "שמאלן תלוש מהמציאות".

אם אנו עוסקים בוונגוט, אני מצטט אחד מהסיפורים הקצרים שכתב כנראה המחבר החביב עליו, שגם את שמו שכחתי.

מעשה בכוכב זר שרצה להשתלט על כדור הארץ. אבל לא היו להם אמצעי לחימה מספיקים כדי לכבוש אותנו. מה עשו? התחילו לפרסם בעיתונות סקרים שהחלישו את האמון של בני אדם בעצמם. בסופו של דבר, האנושות נשברה והם כבשו אותה בקלות...

(האופן שהם עשו זאתבסיפור  אינו דומה למה שעושים השמאלנים, לדעתי, בתקשורת. זהירות מדרון חלקלק!! ממאד!!!).

כדי לסייע לך להתייחס לטענותי לעיל, שהן בוודאי מקוממות מאד לדעתך, אני מציג אותן בתימצות מירבי.

א. לפעמים אנו נמצאים במצב שבו עלינו לבחור וכל בחירה היא גרועה וכל בחירה יש לה מחיר קשה.

ב. דוגמא לזה: האם להשליך פצצה על מחבל כאשר לידו ייהרגו ילדים.

ג. לדעתי ולתחושתי, הדבר מותר וראוי. אין לי מערכת שיטתית שמצדיקה זאת. כוונתי עד לעקרונות יסוד שמהוים יחד שיטה גיאומטרית, כחלומו של כל פילוסוף (לפחות קרטזיאני).

אשמח מאד לקרוא את הביקורת שלך, ובוודאי תנסחי אותה באופן ברור כדי שקשה הבנה ופונדמנטליסט אשר כמוני יוכל להבין היכן הוא טועה.

ואולי כדאי לפתוח אשכול מיוחד על וונגוט? זה נושא מעניין מאד!
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 09:38 לינק ישיר 

[מיימוני,

אין לי עניין לדון איתך בפוליטיקה. זה לא רק מדרון חלקלק עבור הפורום אלא בעיקר עבור בריאותי הנפשית.

רק לגבי הגדרתך את וונגוט כ"שמאלן תלוש מהמציאות" -
לולא היה זה מכעיס, זה היה מגוחך ופאתטי לשמוע הגדרת "תלישות מהמציאות" מודבקת למי שלחם במו גופו (ועל חוויותיו בצד ה"צודק" וה"מוסרי" במלחמה האולי צודקת ומוסרית ביותר בהיסטוריה - מלחה"ע השניה, כדאי לך מאוד לקרוא ב"בית מטבחיים 5"), מפי מי שיודע כיצד נראים חיילים או איך נשמעת נפילת קטיושה, רק משידורי התעמולה של הצדדים השונים.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 10:36 לינק ישיר 

אמשלום,
רק הערה מתודולוגית: תלישות מהמציאות אינה סותרת הכרת המציאות ולהיפך. יש המכירים מקרוב את המציאות ובכ"ז הם תלושים ממנה, ואולי דווקא ההיכרות תולשת אותם.
לחוות את הזוועות, יכולה למנוע מאדם חשיבה קרה ורציונלית עליהן. יכול אדם ששמע הרבה קטיושות להירתע מקבלת החלטה להפעיל כוח צבאי בעת הצורך. זוהי תלישות שנובעת מהיכרות ולא מאי היכרות.
זהו חלק מהרציונל בבסיס המבנה הדמוקרטי שבו שר הבטחון לא צריך להיות איש צבא. ואני לא מדבר על פרץ אלא על העיקרון. אני רחוק מלתמוך בו ולאהוב אותו, אבל אני בהחלט חושב שעדיף ששר הבטחון לא יהיה איש צבא (וגם לא עמיר פרץ. סליחה, לא יכולתי להתאפק). חלק ניכר מהצרות שלנו נובעות מהנהגה בטחוניסטית (שרים וראשי ממשלה קצינים במיל.) מדיי. לא במובן של מיליטנטיות, אלא לפעמים ההיפך: היכרות עם החומר הצבאי והחוויות הקשות שמוליכה לתגובה של 'רדיפת שלום' לא הגיונית ומזיקה.
ניסיתי ללכת על קצות המדרון, באמת!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 20:24 לינק ישיר 

אמשלום

קודם כתבת, או לפחות כך הבנתי, ששום פעולה של כוח הפוגע בזולת אינה מוצדקת.

לפי זה, כל המלחמות אסורות. והגנה עצמית אסורה.

אני מנסה למצוא את הדוגמא שבה את מודה שמותר להפעיל כוח, או אלימות לדבריך, כדי שנוכל להתחיל לבדוק יחד, אם תסכימי, מתי כן מותר להשתמש בכוח להגנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 20:26 לינק ישיר 

מיימוני,

זה מה שקראת בדברי?
נסה שוב. זו תשובה קצרה למדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 20:50 לינק ישיר 

נדב ידידי

איני יודע מה במה שכתבתי הביאך לתגובה הנ"ל . הנושא מעורר רגשות שאינן מאפשרות דיון קר ומנותק ויתכן שהדברים הגיעו לנקודה שבה עדיף שאפרוש מן הדיון . עם זאת, יצרי גובר עלי ומתחשק לי דווקא ללבן את הנקודה האחרונה שעלתה בינינו .

מה אמרתי שכל כך עורר את זעמך? שגם מדינות דמוקרטיות פועלות לטובת האינטרסים שלהם ושל אזרחיהם , גם כאשר זה בא בצורה מאד לא פרופורציונלית על חשבונם של אלה שאינם אזרחיהם. לא משנה מה המסקנות שאני מסיק מן התובנה האמורה , הרי מכך שאתה מכנה זאת ויכוח על עובדות , ניתן להסיק שאתה שולל את ההיגד הנ"ל, ובמלים אחרות אתה אומר שמדינות דמוקרטיות אינן פועלות לטובת האינטרסים שלהם על חשבון אלה שאינם אזרחיהם , בצורה לא פרופורציונלית . או , בניסוח נוסף , אני מקווה שתסלח לי על הדקדקנות שלי, על פחות או יותר כל אדם חף מפשע שנהרג או נפגע כתוצאה מפעולותיה של מדינה דמוקרטית ניתן לומר שהימנעות מפגיעה זו היתה מביאה לפגיעה פחות או יותר דומה באחרים, חפים מפשע גם הם .

מאד קשה לבסס ויכוח על תקפות הנ"ל , על עובדות מוצקות , מאחר ואנו נמצאים בממלכת ההשערות של מה היה אילו . בדרך כלל גם אין המדובר במדע מדויק , בדרך כלל לא מדובר אפילו על מלחמות במובנם המדויק שבהם ניתן במידת מה להסתכל לאחור ולהסתכל על האפקטים של מהלכים ותמרונים , ולשער מה היתה ההשפעה על מהלך העניינים אילו נעשה דבר מה בצורה שונה . נוסיף לכל הנ"ל את העובדה שאלה הקרובים ביותר לידיעת והבנת העובדות מכלי ראשון , יש להם בדרך כלל עניין מובהק לגרום לנו להאמין בגירסה של המציאות שנוחה להם . כל זה הופך את זה לבלתי אפשרי כמעט לבסס הערכה על המחירים והרווחים האמיתיים של מהלכים כאלה .

אבל כן אפשר לבחון את השאלה הנ"ל ואת סבירות מה שאתה אומר על סמך ניתוח תפיסת המציאות במדינות דמוקרטיות. ועל זה אני מבסס את העמדה שלי. סביר להניח שאם הזרוע הצבאית של דמוקרטיה נתונה מרסנת את עצמה מכוח שיקולים מוסריים , הרי זה ,לפחות במידה רבה, בהשפעת תפיסת המציאות של הציבור . ולמיטב הבנתי , בהינתן הנסיבות המתאימות והתפיסה המתאימה של מה שקורה , הציבור מוכן להשמיד ולהרוג ללא אבחנה וכמו שבעצמך כתבת , שבזמן שאנשים מותקפים , יש להם נטייה לראות רק את מה שנעשה להם ואין לבם פנוי לניסיון להיכנס לנעלים של אנשים אחרים.

קח למשל את המלחמה הנוכחית , במסגרת המלחמה הזאת , שכדברי ראש הממשלה באה להיאבק על הזכות ,שבכל מקום אחר בעולם היא מובנת מאליה, של נשים לשבת  במרפסת ולשתות תה ושל ילדים לנסוע לבית הספר ולשוב הביתה ללא פגע , נהרגו בצד השני כמה מאות אנשים , בהם כמה משפחות שלמות שנמחו ללא הותיר זכר ואוטובוס של ילדים שנשרף על נוסעיו. יכול להיות שכדברי מיימוני רוב האנשים האלה נהרגו בגלל ששהו בקרבת מקום למשגרי רקטות או למחסני נשק וזו היתה אחריותם הבלעדית להתפנות ולשמור על מרחק ואם זה שלא עשו כן הוא בגלל כפיה מצד החיזבאללה , הרי דמם בראש החיזבאללה.  אבל באותה מידה יכול להיות שהם נהרגו למשל במסגרת מבצע שנועד לזרוע הרס , "להחזיר את לבנון עשרות שנים אחורה" , על מנת להעניש ו"לגבות מחיר". או שמא המדובר בצורך להיענות לדעת קהל זועמת שדורשת מעשים במלחמה שהולכת ומסתבכת . אני באמת לא יודע ואני מנסה נואשות לדלות תשובה מהעיתונים שאני קורא , אבל לא רק שאין שם תשובות , אין שם אפילו שאלות. אני חושב שלעת הזאת , כמעט לאף אחד לא איכפת . כי להעלות את הנושא הזה , בשעה שאצלנו בצפון יושבים במקלטים וכמעט מדי יום נהרגים אנשים בצד שלנו מפגיעת רקטות , נחשב כמעט לבגידה , או אולי כהגדרתך החביבה , כתפיסת מציאות מעוותת ומרושעת.

אין לי טענות כלשהם , זהו כנראה טבע האדם הבלתי ניתן לשינוי , אבל זה מבסס את מה שאני אומר , בנסיבות המתאימות , למשל כאשר התפיסה הבסיסית של המציאות היא שאנחנו הקורבן, הנהגת מדינה כמו שלנו יכולה לקבל יד חופשית להרוג מאות חפים מפשע כדי לנסות להביא הישגים צבאיים/מדיניים/ווטאבר כאשר לאף אחד לא איכפת אם ההישגים האמורים שווי ערך למחיר בחיי אדם של הצד השני וגם לא איכפת לאף אחד מה מידת אחריותם של אלה למתרחש. יתכן שזה לא באמת מה שקורה כרגע , יתכן שהיינו סובלים ממספר בר השוואה (מה זה "בר השוואה"? פקטור של 2 ? של 5? של 10?) של קרבנות אילולא אותם קרבנות של הצד השני , אבל זה לא מה שקובע את דעת הקהל , מה שקובע בשטח הזה הוא בדיוק ההיגיון הזה של "הרגת לי אחד? אני אהרוג לך עשרה" , שאינה מבוטאת במונחים של עתיד , של מה שנמנע כתוצאה מכך , אלא במונחים של עבר כתגובה "צודקת" .

זוהי תפיסת המציאות שלי והייתי שמח לשמוע מה מעוות , שלא לומר מרושע, בזה . לפחות בכל הנוגע לצד העובדתי קשה לי לראות כיצד ניתן לחלוק על כך.

נ"ב. למרות הויכוח הזה , דוקא הסכמתי לרוב מה שכתבת באשכול זה. הערה אחת היתה לי על מה שכתבת בדף הראשון באשכול הזה , על אחד הטריקים החביבים שעלו לאחרונה וכו' , שזה מסוג הטיעונים שניתן להפוך אותם בקלות יתירה. אתה טוען , אם אתם רוצים הגדרה עצמית קבלו על עצמכם אחריות קולקטיבית ואילו הם יכולים לטעון בחזרה , רוצה אחריות קולקטיבית? תן הגדרה עצמית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 21:13 לינק ישיר 

אמשלום

אני מניח שכוונתך להודעה שבאה כתשובה על שאלתי המקניטה, וזוהי:

האם את מכירה מקרה אחד ויחיד שבו מוצדק בעיניך להפעיל כוח, או אלימות, או עונש? אשמח לראות מהו כי הוא יכול לשמש לנו כפרדיגמה.
(סציטוט)

ואת השבת:

מוצדק? ייתכן.
האם אעשה זאת? סביר שלא (לכל הפחות, אני מקווה כך).
(סציטוט)
כלומר, את מודה שיש באופן עקרוני מקרים שבהם מותר להפעיל כוח ואלימות. אבל לא ציינת מה הם.

אולי היה מקום ללמוד מן הדוגמא של ילד שדוחף כלי ברזל לשקע חשמלי?

אם כן, אז הבה נתקדם.

ילד אינו בר דעת. הדוגמא שלי של השחיין שונה במקצת.

מה דעתך עליה?

אחרי שתעני, אנסה להציע עוד דוגמאות. עד שנראה היכן עובר הגבול לפי התפיסה המוסרית שלך, שהיא כמובן אחת ויחידה, והיכן הוא עובר לפי התפיסה שלי, שגם היא טוענת לעצמה שיש לה את המעמד הזה. (מופלא איך ששני אנשים אינטליגנטים - אני מרשה לחלק לעצמי את התואר הזה - מסוגלים לא להסכים על אינטואיציה מוסרית שאמורה להיות ברורה כל כך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 21:17 לינק ישיר 

מציץ

האם אני רשאי להבין שאם יש אנשים שנותרו ליד מקומות שסומנו להפצצה אזי דמם בראשם גם לשיטתך?

ואז השאלה היא האם באמת כל ההפצצות היו רק כאלו.

ואם הבנתי אותך נכון, מה עם ספק?

אני חוזר על עמדתי הפונדמנטליסטית:

אם הברירה היא בין העם שלי לעם אחר, אזי אני מעדיף שמישהו אחר, שגם הוא נברא בצלם אלקים, ייהרג. אפילו עשרות, מאות ואלפים. על מנת לחסוך את המחיר הזה מהעם שלי.

וכיון שההקשר ההיסטורי גרם לחיזבאללה להפוך את שאר לבנון לבני הערובה שלהם, כך הוא.

המצב אינו קל להכרעה, אבל אין פתרונות טובים אחרים. והימנעות מהכרעה, כפי שלימדנו ליבוביץ ע"ה, גם היא סוג של הכרעה לאי עשיה.

בסופו של דבר, זה "או הם או אנחנו". ואני מעדיף את ה"אנחנו". עד איזה מחיר? בוא נדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 21:19 לינק ישיר 

מיימוני,

מעולם לא טענתי לגבי שום עמדה מעמדותי, בנוגע לשום תחום בעולם, שהיא האחת והיחידה האפשרית. הייתי שמחה אם לא היית משליך עלי את חסרונותיך/יתרונותיך שלך.

בוא נחסוך את הדיון המגוחך הזה בעקרונות המוסר התיאורטי, ותאמר לי אתה -
האם יש מצב כלשהו בו היית טוען שהרג ערבים/מוסלמים אינו מוסרי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 22:07 לינק ישיר 

הנהלת הפורום מכריזה בזאת על תחרות ''כותב קול נולד'' (cool/ cold)

יש להרחיב את הסובלנות והדיון העניני בעניני תיאולוגיה גם לדיון בעניני השעה (וא''צ להזכיר כי אם חלילה וחס המשימה לא תצליח, הרי שאז אשכול זה ינעל וישלח לצינון במרתפי ההנהלה כדין אשכולות כתומים וטובים הימנו). 

אין שום סיבה שלא ניישם את הכלל הנוהג בבית מדרשנו לפיו כל נקודות המוצא הינן לגיטימיות, ואילו את המסקנות יסיקו הקוראים בעצמם.

למרות שהאינסטינקט שלי דורש הפצצת שטיח של 200 קמ''ר, אני צמא מאוד לקרוא את הטיעונים הלוגים שכנגד ואין לי ספק שיש כאלו למכביר (פרקטים ומוסריים).

רג''ס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 22:24 לינק ישיר 

מציץ.
כפי שכתבתי, עיקר הויכוח שלנו הוא על עובדות. למרבית הצער אתה גם מנסה לשים בפי דברים שלא אמרתי ותוקף אותם, לכן אנסה להבהיר את עמדתי שוב (לא בטוח שזה יעזור).

המשפט אותו שמת בפי הוא

"אתה אומר שמדינות דמוקרטיות אינן פועלות לטובת האינטרסים שלהם על חשבון אלה שאינם אזרחיהם , בצורה לא פרופורציונלית "

לא נכון. אני מסכים עם המצב בו מדינה היא גוף פרוטקציוניסטי שתפקידו להגן על האינטרסים של אזרחיו, הכלכליים וגם הבטחוניים. במסגרת זו נוצר יתרון לאזרח של מדינה "חזקה" ביחס לאזרח של מדינה חלשה. האם זה צודק? לא כל כך. האם ניתן להצביע כרגע על הסדר חליפי, לא אנרכיסטי, שיאפשר את הקיום האנושי שלא בצורה של מדינות? לא ממש. אין לי שום התנגדות להחלפת מודל המדינה באיזה שהוא שלטון עולמי משותף והגון יותר, אם משהו כזה יעמוד על הפרק. במצב הנוכחי, הטענה כי "מדינה היא חבורת שודדים" פירושה קריאה לפירוק מסגרת המדינות בלי שהועמדה מסגרת חליפית הגיונית, והפירוש היחיד של זה שאני מסוגל להבין הוא השתלטותם של כנופיות רצחניות וטבח של מליונים. לכן אני סבור שההגות האוטיסטית והמתחסדת שאתה (ואמשלום) מציגים לא רק שאינה הומנית אלא שהיא מרושעת.

לא טענתי כי מדינות אינן מתחשבות באזרחיהן, או מעמידות את העקרונות המוסריים מעל הדאגה לאזרחיהן. טענתי כי מדינות דמוקרטיות, ברובן, נוטות להיות הרבה יותר מוסריות ממדינות דיקטטוריות (או ממדינות של "דמוקרטיה עממית"). זו טענה על המציאות שבעיני ההיסטוריה מצדיקה אותה באופן חד ערכי.  אם אתה סבור אחרת, שוב, יש לנו ויכוח על עובדות. 

כעת אתה מנסה לבסס גישה של רלטביזם מוסרי, האומר כי :

"אנו נמצאים בממלכת ההשערות של מה היה אילו ... אין המדובר במדע מדויק , בדרך כלל לא ...לשער מה היתה ההשפעה על מהלך העניינים אילו נעשה דבר מה בצורה שונה...".

יפה, אבל בשיטות הללו אני מוכן ללמד סנגוריה על כל רשע ועל כל רשעות. יחסי אנוש מטיבם הם ענין מסובך, לא תדע איך המוכה הקניט או פגע במכהו וכו'. אני סבור שבכל זאת ניתן לבסס סוג של שיפוט מוסרי על עובדות. אתה סבור שלא. שוב, בעיני: התחכמות שחצנית, מנותקת ומרושעת.

כעת, אתה בא וטוען שבסופו של דבר במדינות דמוקרטיות מה שקובע הוא רצון הציבור, ומכיוון שהציבור קרוב אצל עצמו והוא נוח להתלהב ולהתלהם ממילא אין משמעות למנגנוני הריסון המוסריים. יש בזה משהו - לא טענתי שמדינות כאלו הן מושלמות, אבל בכל זאת אני חושב שנשאר משקל גדול לשיקולים כאלו גם אחר הטיעון הזה. את ההתרשמות הזו קיבלתי ממה שעלה בגורלן של מדינות שנכבשו בידי דמוקרטיות (שוב - איטליה, יפן, מערב גרמניה) מול מדינות שנכבשו בידי שלטון רודני (אתה לא באמת רוצה שאאריך בדוגמאות).

יש גם עוד סימוכין, לדעתי, לתפיסה הזו. לדוגמה, העובדה כי עד היום לא התרחשה מלחמה בין שתי דמוקרטיות (כששמעתי את זה לא האמנתי, אבל אם תנסה לחשוב זה נכון או לפחות כמעט נכון - לפעמים אפשר להתווכח אם מדינה היא ממש דמוקרטיה), מראה כי בסופו של דבר, על אף שהקהל משני הצדדים נח להתלהם, זה לא באותה רמה כאשר מדובר בשלטון יחיד.

מעבר לכך אתה רואה כי במדינות דמוקרטיות אכן פועלים מנגנוני שלטון השומרים גם על זכויותיהם של אנשים הנתפסים על ידי הציבור כאויבי המדינה, מבפנים ומבחוץ. כמובן שאתה תלעג לי מפני שאני, בהרבה מקרים, לא אוהב את ההחלטות האלו, אבל  שים לב שזה לא משנה את העקרון. יש כאלו איזונים, המדינות מכבדות אותם, ואני בעד קיומם של המנגנונים המאזנים הללו גם אם אני חלוק על החלטותיהם.

וכעת לקונפליקט הנוכחי. ראשית טעות בידך אם אתה סבור שיש לי איזה רגש כלפי תושבי הצפון ככלל, מצידי שיפצלחו אותם בקטיושות כדי שיחשבו טוב בפעם הבאה שהם הולכים לקלפי מה כדאי להצביע (לא שאני באמת חושב שזה יעזור...). אני גם תומך נלהב בשיחרורו של סמיר קונטאר שרצח את משפחת הרן,  מפני שסמדר הרן תמכה ברבין וסייעה לו. אבל ברמת העקרון אתה מתעלם, (כפי שעשתה אמשלום לעיל, בקשר ליפנים)  מן השאיפות המוצהרות של הצד השני, שאין שום סיבה, בעיני, לא לקבל אותן כפשוטן: במקרה דנן,  השמדת ישראל וטבח של כל תושביה היהודים (יכול להיות שהמקורבים לרב הירש  מנטורי קרתא יקבלו הנחה, לא ברור). זו המסגרת הרעיונות בה צריכים להשקל השיקולים המוסריים, כאשר ברור כי אם לא "נראה להם" בסגנון הכי מערבוני שיש אנו מזמינים, פשוט, את הצעד הבא - וכמובן שגם אם נתנהג כמו שריף עלול להגיע הצעד הבא, אבל זכותנו המוסרית לפעול נסמכת, בראש ובראשונה, על מניעת השמדת העם היהודי בארצו.   
תוקן על ידי - שנרב_נ - 23/07/2006 23:06:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 22:36 לינק ישיר 

נדב, אני מוכרח להעיר שהנכונות שלי לשמוע מפיך טיעונים בנושאי מוסר מצטמצמת פלאים כשאני שומע שאתה תומך נלהב, לא פחות, בשחרור רוצח ילדים קטנים רק משום שהדעה הפוליטית של אמא שלהם לא לטעמך - או שאתה בעד שייהרגו אנשים כדי שבפעם הבאה הם יחשבו יותר טוב...  משום מה זה מזכיר לי קצת את המוסר של גדעון לוי שאמר פעם שאילו היה  רואה מתנחל פצוע מוטל בצד הדרך לא היה טורח לסייע לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 22:38 לינק ישיר 

מיימוני,

כתבת:

"מופלא איך ששני אנשים אינטליגנטים - אני מרשה לחלק לעצמי את התואר הזה - מסוגלים לא להסכים על אינטואיציה מוסרית שאמורה להיות ברורה כל כך." 

השאלה היא על מה לדעתך עומד המוסר - אם המוסר עומד על הבחנה בין טוב לרע, או שהוא עומד על החשיבה האמיתית - אם הוא עומד על החשיבה האמיתית, אזי שאין שום קשר בין האינטליגנציה (= הכושר לחשוב) לבין האינטואיציה המוסרית, ולכן בעיני זה לא מופלא כלל שאתה ואמשלום שני בני אדם אינטליגנטים חולקים על מה שמבחינתך הוא מובן מאליו..
וכמו שלימדנו מליבוביץ' ע"ה את דברי הרמב"ם מו"נ חלק שלישי פי"א

הרעות הגדולות האלה המתרחשות בין אדם לאדם, מאיש לרעהו, בהתאם למטרות, לתאוות, לדעות ולאמונות כולן, אף הן נובעות מן ההֶעְדֵּר. כי הן כולן מתחייבות מן הבורות, כלומר, מהֶעְדֵּר ידיעה. כמו שעיוור, מכיוון שאינו רואה, תמיד ייכשל וייפצע ויפצע גם את זולתו, מפני שאין עמו מי שידריכו בדרך, כן כיתות בני-האדם: כל איש לפי מידת בורותו יעשה לעצמו ולזולתו רעות גדולות המתייחסות לפרטי המין האנושי. אילו היתה לאדם ידיעה המתייחסת לצורה האנושית כמו שכוח הראייה מתייחס לעין, היה נבלם כל הנזק שהוא גורם לעצמו ולזולתו. כי בידיעת האמת מסתלקות האיבה והשׂנאה1 ומתבטלת פגיעתם של בני-אדם זה בזה2. הוא הבטיח זאת ואמר: וגר זאב עם כבשֹ ונמר עם גדי ירבץ [ועגל וכפיר ומריא יחדו ונער קטֹן נֹהג בם]. ופרה ודֹב תרעינה, [יחדו ירבצו ילדיהן, ואריה כבקר יאכל-תבן]. ושִעשע יונק [על-חֻר פתן; ועל מאורת צפעוני גמול ידו הדה] (ישעיה י"א, 6-8). אחרי-כן נתן את הסיבה לזאת ואמר שהסיבה להסתלקותן של האיבות, הסלידות ההדדיות, וההשתלטויות האלה היא שבני-אדם ידעו אז את אמיתתו של האל, ואמר: לא יָרֵעו ולא ישחיתו בכל הר קָדשי, כי מלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים (שם, שם, 9)3. דע זאת אפוא!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2006 23:38 לינק ישיר 

אם שלום

את לא פציפיסטית? אבל כך את כותבת.

את לא שומעת מוסיקה קלסית? חבל. כך היה נדמה לי.
שאלת את מימוני והנה תשובתי. כל הרג, של כל אדם בעולם, הוא לא מוסרי. ואפילו הוא ערבי או מוסלמי. אבל השמדתי ורציחת בני עמי והשפלת מדינתי ועמי. גם הןלא מוסריות.
 העמדת המדינה שלך  ועמך בסכנה קיומית על ידי האיטולות ועושי דבריהם מלבנון. זו אינה מלחמה מיותרת, כדבריך.     לפני שמונים שנה עבר עמך סכנה קיומית. על ידי צורר שהכריז כדברי נשיא אירן על רצונו בהשמדתנו. והיו הרבה יהודים טובים שהתיחסו לדבריו בסלחנות והבנה. שאפשר להידבר איתו.
אני ממליץ לך לקרא את מאמרי המערכת של עיתונך (כנראה) הארץ, מאותה תקופה ויהיה לך פרספקטיבה נכונה יותר על המצב שלנו בעיני בעלי הרעיונות הליברלים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרג אזרחים ומוסר מלחמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.