|
|
| נשלח ב-23/7/2006 23:43 |
|
| |
אמשלום,
השאלה אינה נוגעת לזכות החיים של מוסלמים/ערבים, אלה לזכות הקיום של אוכלוסיה תומכת טרור.
לא יאה להציג את הדברים באופן דמגוגי כזה כאילו מיימוני חפץ בהרג ערבים/מוסלמים באשר הם.
מעבר לכך אני בהחלט מסכים שהמלחמה הזו די מיותרת באשר ככל הנראה היא לא תשיג מטרות ארוכות טווח. עם זאת אין בי גרגר של צער על אשה וילד מאוכלוסיה תומכת טרור שמוצא את מותו, יתכן ואף יש בי שמחה מסוימת, הצער הוא על חיילים ואזרחים שמתים סתם בגלל טעויות של אנשים קטנים שהחליטו שהם מנהיגים או יותר גרוע מכך "מצביאים". (החל מברק, ובעצם הרבה הרבה לפני כן)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 00:10 |
|
| |
נדב
בעניין שימת דברים בפיך שלדבריך לא אמרת . כל דעה שייחסתי לך נבעה מהפעלת אופרטור השלילה (NOT בלע"ז) על מה שכתבתי. עשיתי זאת מאחר והבנתי שאתה חולק על דברי . חזור אחורה לדברים שעליהם חלקת , הפעל עליהם את האופרטור הלוגי הנ"ל ותיווכח בעצמך.
האם יתכן שאתה מצפה ממני לומר משהו ובשל כך אתה קורא אותם בתוך דברי ללא קשר לכתוב בפנים? יש לי תחושה כזאת.
מאחר וכל הודעתי הקדמת לא באה אלא לבסס טענה עובדתית מסוימת שגם אתה אומר שאינך חולק עליה הרי איננו מתווכחים על עובדות . למשל המלים שציטטת ממני שבהם אתה רואה ניסיון לבסס גישה של רלטיביזם מוסרי , לא באו אלא להצביע על כך שהטענה אותה באתי לשלול (טענה שגם אתה , כך מתברר , שולל) היא טענה שקשה לבדוק אותה אמפירית .
דברי בעניין נוגעים לסוג ספציפי מאוד של התרחשויות , כמו האינתיפאדה למשל, ואינני חושב שאני צריך להתנצל בפני מישהו על דעתי על הקושי לגבש עמדה על קשרים סיבתיים בתחומים כאלה. כמי שמנסה לעקוב ולהבין את המתרחש מבעלי דעות שונות , אני רואה כמה קשה לקבוע עמדה , האם חיסול פלוני הציל חיים רבים? הצית תבערה ? האם האינתיפאדה פרצה בשל הנסיגה מלבנון? האם היתה זו הסלמה והידרדרות שנבעה מתגובת יתר בימיה הראשונים? האם היא נמשכה בגלל תגובה לא מספיק נחרצת? אלה שאלות שלא יפסיקו להתווכח עליהם וכל אחד בוחר לעצמו במה להאמין לפי השקפתו האידיאולוגית ומחליט אלו אירועים חסרי משמעות ואלו אירועים הם אירועי המפתח. אתה חושב אחרת? בבקשה , אבל אני לא מבין למה מי שאינו מסכים אתך בכך הוא רשע.
ואם מדברים על רלטיביזם מוסרי , הרי במובנו המדויק ביותר אתה הוא זה הנוקט בסטנדרטים יחסיים. לא עלה על לבי מעולם לטעון שדמוקרטיות מתנהגות בצורה מוסרית פחות מאשר דיקטטורות בעלי כוח דומה וממילא כל דבריך בנידון מיותרים. כל מה שאמרתי הוא שאין זה נכון שבכל התנגשות בין דמוקרטיה ליישות לא דמוקרטית , הדמוקרטיה היא הצודקת ולא כל מה שנעשה על ידי מדינות דמוקרטיות הוא שיא המוסר. אבל אתה גיבשת לעצמך תשובה נאה על כל ביקורת , הקומוניסטים היו גרועים יותר. כל דבר שאינו גרוע ממה שהקומוניסטים עשו הוא מוסרי בהגדרה. נו טוב.
הדבר היחיד שאמרתי באשכול זה הוא שהחזקים (ולא רק הם) משתמשים בכוח שלהם כדי לקדם את ענייניהם ולא מהססים לדרוס את מי שעומד להם בדרך , גם כאשר הם דמוקרטיות ושחלוקת הכוח בעולם משקפת קואליציות מקריות ושהכללים השוררים בו שרירותיים. לא הסקתי מזה שום מסקנה מוסרית , אין לי מתכון לפתרון בעיות העולם ויתכן שבחוקי הג'ונגל השוררים בעולם זה הכי טוב שיש , יתכן שעלינו בסך הכל לשמוח שאנו נמצאים בצד של החזקים . הדבר היחיד שנגדו אני יוצא , הם רציונליזציות , שכאילו יש איזה צדק שמצדיק מותם של חפים מפשע והופך זאת למשהו פחות נורא. אנשים מתים כדי שלנו תהיה ביטחון (וגם זה רק במקרה הטוב) ואין שום צדק שאומר שאנחנו שווים יותר מהם או שמסיבה כלשהי טוב יותר שהם ימותו.
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 24/07/2006 0:13:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 06:17 |
|
| |
אמשלום
שאלת שאלה קלה מאד.
בעיני אין הבדל בין יהודי לגוי כי כולם נבראו בצלם אלקים. או אם תעדיפי מינוח קנטיאני, כולם יש להתייחס אליהם כאל תכלית ולא כאל אמצעי.
אבל לא תמיד הנסיבות מאפשרות לנו לדבוק באידיאל היפה הזה. וכאשר אנו נקלעים למצב שבו עלינו לבחור, ההעדפה שלי נתונה למשפחתי ולעם שלי.
כפי שכתבתי, איני יודע לעגן זאת בתפיסה מוסרית. איני אומר שלא ניתן להציע עיגונים כאלו, כגון הערך שיש להעדפת הקרובים תחילה, מבחינה הישרדותית (יש כאן אפשרות לחפש עיגון בתיאוריה תועלתנית, או לנסות לחפש מעין מוסר טבעי על המעבר מאופי האדם כפי שנברא אל הערך, מן המצוי אלא הראוי, כי לא לכל הדעות הדבר פסול או לא מוצדק, אם מניחים את ההנחות הדרושות, ולא כולן בהכרח לא נכונות).
אבל אני מודה שאין לי תיאוריה מוסרית ברורה עד הסוף בתחום זה. אבל יש לי ודאויות.
וראי בתשובתי למציץ. מציץ
לצערי איני מבין את דבריך כראוי. האם באת לומר כי יש לך חוסר אמון במערכת השלטון שתקבל החלטות ראויות מוסרית ומוצדקות עובדתית וכן במערכת הבטחון וכן במערכת התקשורת שנועדה, אולי, להציג דיווחי אמת שיאפשרו לאיש מוסרי כמונו לקבל החלטות נכונות?
לו יצוייר שאתה צודק, ומסתבר שזה כך לפחות חלקית, אז הגענו למצב של ספק.
עדיין סבור אני כי במצב ספק מלחמתי אנו מחמירים עם האויב ומקילים עם עצמנו. אם אגע ישר בנקודה הראשית, אזי "ספק מידותיות להקל".
כלומר, אם אקבל את הכלל שהצעת כי יהיה מותר וראוי לבצע ירי על שטחי אויב למרות שעלולים להיפגע אזרחים, כל עוד היחס המידותי נשמר, אזי גם אם יש ספק מידותיות, עדיין צריך לבצע את הירי.
כמובן יש לדון על גדרי ספק וגדרי מידותיות ועוד.
אבל יש להביא בחשבון כי מצבי ספק בערפל קרב הם חלק מן המלחמה וזה חלק מהמחיר שאנו משלמים. ורק טיפש מנסה לחפש ודאות מוחלטת במצב שמטבעו מנוגד לכך ואסור להתאמץ בו יותר מדי בתחום זה. אין רשות לפי זה לפגוע במישרין באזרחים, אבל אין צורך גם להגזים בבדיקות כאשר חיי אזרחי מולדתך ועמך נתונים על כף המאזנים.
וזה כמובן מוביל לנפקא מינות שלא כולן מן הסתם מתקיימות בשטח. אבל גם לנפקא מינות שחלקן מבוזות בידי המערכת השיפוטית. כך לפי הקריאה שלי בעיתונות.
(אני מצדיק בהחלט נוהל שכן ולכן המערכת השיפוטית שאוסרת זאת טועה. האם מותר לכתוב זאת בלי להסתבך בביזוי המערכת המשפטית ואז השרתים חייבים לחשוף את זהותי כדי שאועמד למשפט? אם כן, דברי בטלים ומבוטלים וכו' וכו').
יתכן מאד שאתה צודק, והצדק שאנו מחפשים ביחסי אנוש אינו יכול להתקיים כצורתו זו במלחמה. מה זה אומר? שאין צדק ואין מוסר? אולי. ואולי שהמערכות הערכיות שלנו טעונות הבהרה, שמה שנכון ברמת הפרט משתנה ברמת הכלל (למרות שאין בכלל אלא אוסף של פרטים), אבל עדיין בהחלט יש מקום להחלטות ערכיות. צריך רק לברר ולאפיין בצורה מיטבית, בתור פילוסופים, או אנשי הלכה, או גם וגם, את המערכות שלנו. *** תוקנה טעות החלפה בין א' לו' שמשנה את כל המשמעות...
תוקן על ידי - מיימוני - 24/07/2006 6:19:20
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 06:22 |
|
| |
ריב
איני מציע כאן, לפחות בינתים, תפיסת מוסר רמבמית. אפילו לא ברור לי מה המקום לתפיסה כזו לפי הרמב"ם, כיון שהחיים האמיתיים כדבריך הם רק חיי הרוח במנותק מהחומר. והטוב והרע הם קטגוריות שאינן שייכות לתחום המושכל.
אבל כמדומה שבזה אין אנו סבורים כהרמב"ם? לפחות לא אני... או, למצער, שגם אם המושכל והמוסרי הם קטיגוריות שונות, עדיין יש מקום לדון על התחום המוסרי ולנסות להגיע לשיפוטים משמעותיים ומדוייקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 09:38 |
|
| |
מיימוני,
בדברי התייחסתי אך ורק לפליאתך, על איך תיתכן הסיטואציה ששני אנשים אינטילגנטים לא יסכימו על דבר שהוא בעיניך מובן מאליו - בכל מקרה גם אם אינך סובר כרמב"ם, וודאי שיש מקום לדיון בתחום המוסרי, ולא באתי לערער על הזכות והחובה לקיימו. אך הנסיון עם כל הרצון וכוונותיך הטובות לנסות ולהגיע לשיפוטים ערכיים משמעותיים מדוייקים, נידון לכישלון מראש, מהסיבה שציינתי - אתה יכול להמשיך לנסות, ועד כמה שאני מכירה את דעות החברים החולקים עליך - יש סיכוי שעוד תשתכנע בכך בהמשך... [ ובכדי לא להסיט את נושא הדיון התעלמתי מהדברים שייחסת לי כאילו אני סוברת שהחיים האמיתיים הם רק חיי הרוח במנותק מהחומר (וכל זה בהסתמך על הרמב"ם, שלא היה אחד שצווח כמותו שרוח וחומר הם 'אחד' לאדם החי בעולם הזה...
תוקן על ידי - riv - 24/07/2006 9:54:10
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 10:21 |
|
| |
גם וגם,
ברכותי לרגל סיום הקורס "דמגו"גיה 101: הסטת הנושא, התחמקות מטענות ענייניות ומבוא לאד הומינם". לפני זמן מה הבליח כאן בפורום אחד דניאל נשיא - נדמה לי שמחכה לך משרה אצלו, תוכל להיות להקת החימום של הרב נויגרשל.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 10:43 |
|
| |
מציץ,
ראשית, עדיף שתפסיק להפעיל עלי אופרטורים, לפחות לפני שתגיע לאופרטורי הריסה.
לגופו של עניין, דומה כי אתה רק מתחזה לדובר עברית. בשפה שאתה מכנה עברית, "צדק" (להלן, "צדק_1") הוא כדור בדולח הנמצא מתחת כסא הכבוד ומהבהב כאשר פעולה כלשהי מתאימה עם הצדק המוחלט לפי הסטנדרטים הכתובים באש שחורה על אש לבנה שם. פעולה היא מוסרית, או צודקת, כאשר היא גורמת להבהוב הכדור הנ"ל. במובן הזה אתה צודק לגמרי: מכיוון שאיש מאתנו אינו רואה את הכדור ולא קרא את הפרוטוקול לפיו הוא פועל, קשה לנו לדעת עד כמה פעולותינו מתאימות לסטנדרטים שלו.
אני, מצד שני, מדבר על צדק_2. בשפה שלי, המכונה עברית, צדק ושיקול מוסרי הוא סוג היכולות הנפשיות שאדם אמור להפעיל כאשר עומדת בפניו דילמות שונות: כאשר הוא מתווכח עם המוסכניק שלו, תוהה אם להשתמש במכונת הצילום שבמקום העבודה שלו לשימושים פרטיים, או מדוע לא להרוג את הזקנה הערירית כדי להשתמש בכספה. בבנסותו להשתמש באותו חוש, אדם עלול להכשל, ואם הוא מספיק פיקח הוא גם מודע לכך: אדם קרוב אצל עצמו, לא מודע למחיר שמשלמים הסובבים אותו וכדומה. אף על פי כן, אני רואה הבדל בין אדם ששיקולי צדק_2 מטרידים אותו ובין אדם שלא מושפע מהם.
הקובלנה שלי כלפיך היא על כך שאתה מערבב בין שני מושגי הצדק: אתה טוען כי מכיוון שאת צדק_1 אינני יכול להשיג, גם השימוש שלי בצדק_2 הוא מגוחך. קשה לי לראות אינטרפרטציה אחרת לקביעותיך כי כל מדינה היא חבורת שודדים, או להמלצתך על פציפיזם. זוהי בדיוק הטענה אותה אני מכנה רלטויזם מוסרי ורשע.
עם זאת, בסוף דבריך העלית טיעון שאני כנראה מסכים אתו (אם הבנתי אותך נכון). כוונתי להסתייגות מאנשים הסוברים כי צדק_1 בידם או בכיסם, ובכך מרשים לעצמם להתעלם או לחפף את צדק_2. גם לי מפריע כאשר אדם בא מתוך איזו קטגוריה כוללנית, מין "נוסחה" לפתרון בעיות מוסריות, וזה מתיר לו להתעלם מכל השפיר והשליא של הכרעה מוסרית אמיתית. הדוגמה הקלאסית היא אותו אינקויזיטור צדקני הבטוח כי הוא משרת את האל והמוסר כאשר הוא מהדק את הסד על בהונותיו של הכופר. צדקנות מרוצה מעצמה מן הסוג הזה אכן קיימת בעולמנו והיא אכן מעצבנת, אך צריך להזהר לא לשפוך את התינוק עם מי האמבט.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 11:07 |
|
| |
חכמים הזהרו בדבריכם!!!!!!
נא להמנע מהטחות אישיות ולהצמד לדיון עניני
גם אם הדעות המושמעות מפי זולתך נתפסות ככפרניות, בלתי מוסריות, מתרפסות, קוייזלינגיות, או משקפות את מאמרי המערכת של פוקס ניוז, הארץ, או יתד נאמן - וע''כ הפיוזים קופצים זכור שאת בובות הוודו דוקרים בבית ואילו כאן נוהגים להגיב במתינות ובעניניות.
שאלמלא כן, לסדום ועמורה דמינו
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 11:43 |
|
| |
נדב, לא התחמקתי משום טענה ענינית וגם לא טענתי כזו. לא התערבתי כלל בדיון. לעצם הענין, דעותי קרובות הרבה יותר לשלך מאשר לאלה של מציץ. מה שרציתי בעיקר להביע הוא תחושת הגועל שאחזה בי למקרא השורות "מצידי שיפצלחו אותם בקטיושות כדי שיחשבו טוב בפעם הבאה שהם הולכים לקלפי מה כדאי להצביע... אני גם תומך נלהב בשיחרורו של סמיר קונטאר שרצח את משפחת הרן, מפני שסמדר הרן תמכה ברבין וסייעה לו".
אין ספק, זה אד הומינם. זה אישי לגמרי ולא ענייני. גם אם תבוא אלי ותגיד "אני מאמין בלא תרצח, לא תנאף ולא תגנוב ובשחרור רוצחי ילדיהם של שמאלנים" אני כנראה אחשוב שאם אתה מאמין בסיפא, אולי אני צריך לבדוק טוב טוב מחדש אם הרישא נכון. מי שגורם לי לפקפק בשיקול הדעת המוסרי שלו לא הופך בזה את הטיעונים שלו לתקפים פחות, זה נכון, אבל אותם טיעונים מוסריים יישמעו משכנעים בהרבה כשהם באים ממישהו ששיקול הדעת המוסרי שלו נראה לי סביר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 12:14 |
|
| |
גם וגם,
טוב שאתה מודה שדבריך הם הסטת הדיון ואד הומינם. מצד שני, אולי זה יעלה לך במשרה שלך בערכים, לך תדע.
כעת, לטעמי הדיון הזה לא צריך להערך כאן. את דברי למציץ כתבתי רק כדי להתגונן מהאשמתו כי בדברי משתקפים רגשות עזים בקשר לאירועים בצפון. עם זאת, כיון שדבריך כבר מתנוססים כאן לדראון, לא אשאיר אותך לבד במדרון החלקלק.
אכן, קשה לי מאד לרחם על אנשים אשר, לפי תפיסתי, הכניסו עצמם ביודעין לצרה בגלל שילוב של חוסר חוש ביקורת עם רדיפת שקט מטופשת. קשה לי עוד יותר עם המחיר שכבר שלמו בסביבתי הקרובה על הצבעתם של אנשים כאלו. רחמים? יש לי אנשים קרובים יותר לרחם עליהם. כפי שציינתי בהודעה אחרת, תושבי איתמר קברו בשבוע שעבר את החלל ה14 של היישוב. מצידי תושבי מנרה יכולים לחפש את החברים שלהם בסיבוב.
בנוסף, המתים, כידוע, אינם יודעים מאומה. שחרורו של רוצח מן הכלא פוגע, בעיקר, בזכותם של קרובי המשפחה לסיפוק רגש הנקמה, זכות שבעיני היא חשובה ולגיטימית. אך מי שתמך בשחרור אלפי רוצחים ובהסגרת אלפי משתפי פעולה למוות אכזרי איבד, לטעמי, את הזכות הזו. איך אמר שמואלהנביא? "כאשר שכלה נשים חרבך, כן תשכל מנשים אמך".
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 12:29 |
|
| |
אכן, הדיון הזה אינו צריך להערך כאן. יקרא הקורא ויבחר הבוחר, דבריו של מי הם לדראון.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 12:29 |
|
| |
שנרב, דברים כדורבנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 12:31 |
|
| |
.
התנצלות – נכתב במשיכה אחת ובעידנא דרתחא, עמכם הסליחה מראש.
===============
ברשותכם, ארצה לטעון כמה טענות:
טענה ראשונה:
אין דבר כזה "מוסר מלחמה". יש מוסר. לכללי המוסר יש חריגות, וחריגות מתקיימות בהנתן תנאים מסויימים. אין הכרח כי בעתות מלחמה המוסר מתגמש. יש כללים שמתגמשים, ויש אחרים שדוקא מוקשחים. לדוגמא, כללי ההתנהגות בקרב קבוצה מסויימת אינם דנים בחומרה דפוס התנהגות מסויים בעתות שגרה, אך מגיבות בחומרה יתרה לגביו בעת מלחמה – "זה מה שאתה עושה בזמנים כאלו?! "
טענה שניה:
המוסר יחסי. היחס הנאות לזקנים בחברה א' יכול להחשב ללא מוסרי בחברה ב'. גם אם לא ארחיק עדותי עד האסקימוסים, הרי אשפוז הסבא הזקן בבית אבות יוקרתי יכול להיות נורמה מקובלת במקום אחד, ונטישה לא מוסרית בחברה אחרת. מישהו רוצה לעורר דיון מוסרי לגבי היחס להפלות מלאכותיות במקומות שונים?
למרות היחסיות, יש גם כללי מוסר נפוצים, עד כדי כך שיהיה מי שיטען שהם מוחלטים. לטענתי, מדובר בנתון אמפירי בלבד, לא באבסולוטיות. בהנתן תנאים שונים, גם אותו כלל יהפוך ממוסר מוחלט למוסר יחסי.
ברשותכם, אחזור כאן על טענה ישנה שלי (לינקי ?) אין דבר כזה מוסר אבסולוטי פרט למוסר המתבסס על כללים של דת. למשל – ההלכה.
טענה שלישית:
על פי רוב, השרידה גוברת על המוסר. כאשר אדם חושש לחייו, כללי המוסר נוטים להראות לא רלבנטיים. ככל שהחשש עמוק יותר ומוחשי יותר, כך יזנחו כללי המוסר. כלל זה נכון לגבי פרטים, כמו גם לגבי תאגידים, קבוצות, עמים ומועדוני כדורגל.
ככל שהרצון לנצח בעימות חזק יותר, כך כיפוף הכללים יקרה גם רחוק יותר מהסיכון השרידתי.
טענה רביעית:
הכלל המוסרי לפיו מותר לפגוע בחיילי אויב בזמן מלחמה, הוא כלל נפוץ מאד. לכלל זה סעיפים רבים, חלקם נפוצים יותר, חלקם פחות. למשל, הכלל כי אין לפגוע בחיילי אויב לאחר שנכנעו, נפוץ ברמה ההצהרתית יותר מאשר באופן מעשי. הכלל כי שבוי נתון לדינים מסויימים, וכד'.
טענה חמישית:
הכלל המוסרי לפיו אין לפגוע באזרחים שאינם מעורבים בלחימה, בזמן לחימה, נפוץ מאד ברמה ההצהרתית בלבד. יש להרחיב את הדיון בטענה זו גם לפגיעה בתשתיות אזרחיות שאינן תורמות באופן ישיר למאמץ המלחמתי, כאלו שאמנת ז'נבה אמורה להגן עליהן בזמן מלחמה.
טענה שישית:
אין דבר כזה "חוקי המלחמה". כללים לפיהם נוהגת מלחמה בין עמים או גופים הם דבר הלקוח מהאידאלים של תקופת האבירים (ע"ע דון קיחוטה) וספק בידי אם אפילו סר לנסלוט קיימם. הכלל היחיד התקף במלחמה באמת, הוא הרצון לנצח.
אין להתבלבל – המוסר אינו מתבטל במלחמה. הכללים – טובים למיכלי מחזור הנייר של אמניר בלבד.
טענה שביעית:
מדינות דמוקרטיות פונות להפעלת כוח צבאי לפתרון בעיות לא פחות ממדינות טוטליטריות, דיקטטוריות, קומוניסטיות, מלוכניות, שבטיות, אסלאמיות, רדיקליות או פמיניסטיות.
המדינות היחידות שאינן פונות לכוח כפתרון לבעיות, הן המדינות שאין לאל ידן לעשות כך.
טענה שמינית:
במלחמה הנערכת באזור בו יש גם גורמים שאינם מעורבים בלחימה, יפגעו גם גורמים שאינם מעורבים בלחימה אפילו אם לפי כללי המוסר של הפוגע, הם לא היו אמורים להפגע.
ואם יורשה לי לסיים בנימה אישית:
מלחמה היא דבר נורא. להשתתף במלחמה, זה דבר נורא. להפסיד בה – זה עוד יותר נורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 14:02 |
|
| |
נדב
איקון ירוק על האבחנה המושגית, במיוחד על צדק1 וצדק2. בלי להסכים שבכך מיצינו את השימושים האפשריים במילה צדק, הגישה נראית לי. כל כך נראית לי, שחשבתי לפרסם הודעה שאני זה לא אתה בגלל שרציתי לאמץ את השיטה.
אבל אני מצטרף לביקורת של גם וגם. כפי שאני סבור שראוי לשפוך דם אש וגופרית על אויבינו, כך אני סבור שזו פעולה עצובה מאד. וכפי שאני כועס, או שעצוב לי, על שהמפלגה הלא נכונה ניצחה בבחירות, ושהאיש שהחשבתי לאדם חכם וזהיר עשה שטויות שכולנו משלמים עליהן מחיר, כך אני סבור שאין זה ראוי לומר לבני אדם: הצבעתם עבורו, קיבלתם טרור. המצב יותר מורכב.
ואני סבור כמו גם וגם כי טענות רגשיות קיצוניות מורידות מן הרושם הכללית של התגובה. צא וראה שרק חיבתה של אמשלום אליה מונעת ממנה לכתוב מה שהיא באמת חושבת ומרגישה לגבי...
מואדיב
האם ניתן להבין מדבריך כי ההחלטות בזמן מלחמה אינן מוסריות? הרי גם אתה כותב שיש מוסר, אלא שאין שמים אליו לב. אבל הטענה באשכול היתה שכן ראוי לעשות זאת, והשאלה היתה איך מזהים את המוסר הנכון ומהו תכניו.
פרט לזה, איקון ירוק כמובן.
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2006 14:13 |
|
| |
נדב
בעניין צדק1 וצדק2 . אני חושב שאמרתי משהו שקשור למושגי הצדק האנושיים , שמתייחסים לסבל האנושי כאל בעיה , אמנם זה היה מכוון בעיקר בצד הפילוסופי סוג של קביעת השקפה על הנושא, אבל להבנתי מה שכתבתי בהחלט קשור לנושא, אתה יודע בני אדם , גם דוברי עברית , מוצאים לפעמים לנכון להעביר את הזמן עם דברים בטלים כאלה, ראה למשל איוב (הוא היה דובר עברית , לא?) שמצא לנכון לכתוב ספר שלם על שאלת הצדק בעולם , ללא כל מסקנה מעשית בתחום של צדק2 . אבל מובן שאני צריך להיות אשם במשהו , אחרת כל ההשתלחות הקודמת שלך (אני מקוה שלא כוונה אישית), לא תהיה מובנת . לא שהיא היתה מוצדקת לו הבנתך את דברי היתה ככוונתם. אז אשאיר זאת כך ולא אנסה לסלק את אי ההבנות שנותרו והרוצה לטעות יבוא ויטעה.
|
|
|
|
|