בית פורומים עצור כאן חושבים

הרג אזרחים ומוסר מלחמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/7/2006 14:27 לינק ישיר 

yyguyg

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 14:29 לינק ישיר 

מימוני

על אף שלא מוניתי ע"י אמשלום לדוברה, אנסה לפרש טענתה, ואם שגגתי הרי תהיה זו טענתי.

דומני שאמשלום אינה טוענת שאדם קרוב אצל עצמו ובשעה שידרש להציל את הקרובים יעדיף הצלתם על הצלת אחרים. כך גם בלאו דווקא טוענת שכל האוכלוסיה שבליבה נמצאים מרצחים באופן אוטומטי בגדר חפה מפשע.

אך תורף טענתה הוא שגם אם יתכן שאוכלוסיה זו היא אוהדת, או אפילו בפוטנציאל מסייעת - כך לדוגמה אם יברח איש מחיזבלה יתנו לו מחסה, הרי שבעת שאינה מלחמה "גב" מעין זה אינו משמש גורם אוטומטי סיבה להריגת האזרחים, אלא דווקא בעת מלחמה - על יסוד ההנחה שזהו מאבק בין קולקטבים וזו מציאות של אין ברירה, ובמלחמה אי אפשר ללכת עם מצפן מוסרי ביד בכל רגע - זו מעין הוראת שעה.

מעתה, השאלה העולה היא לא לגופו של המעשה, אלא לגופה של המלחמה - כלומר, מאיזה שלב המלחמה כבר אינה משקפת מעשה הגנה הכרחי או שישנן חלופות אחרות. מאיזו שעה המלחמה נגזרת מכח מטרות ואסטטגיה ברורה, אלא רק מכח האינרציה או ח"ו מכח גחמות שלהן אין היתר של הנהגות הוראת שעה. השאלה המוסרית של פגיעה באוכלוסיה אזרחית הולכת ונהיית אבן בוחן של השאלה העקרונית האם אכן המלחמה מממשת את מטרותיה - כלומר, ככל שיותר ויותר גדלה הכמות של פגיעה באוכלוסיה שנחשבת אוייב מדרג שני ושלישי על פני אוייב מדרג ראשון - אלה שבפועל מנהלים את הלחימה צף הצידוק של המלחמה, שהרי בעיתות אחרות אל היית פוגע בהם.

לפיכך דומני שניתן להעלות את השאלה מכיוון אחר באופן חד וברור הרבה יותר.

א. האם תמיכה במגמת הממשלה בשליחת חיילים לחזית לנוכח איוולת מנהיגים היא מעשה מוסרי?

ב. ולחילופין - האם איוולת מנהיג בשעה מסויימת או לאורך תקופה מסויימת היא "פטור מוסרי" להליכת החייל?

ג. האם ריבוי נפילת לוחמים לאורך זמן (-לאוו דווקא בלחימה שכרגע!) כאשר ערפל ההישג הולך ונהייה סמיך אינו  מעלה תהיה על עצם התמיכה המוסרית שבלחימה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 14:55 לינק ישיר 

מואדיב,
לענ"ד אתה מערבב בין טענות אמפיריות לבין טענות נורמטיביות, ודרך האמפיריקה (=מה שמצוי) אתה מסתיר הרבה מהשקפתך על הנורמטיביות (=מה שראוי). אוסיף כי זה מאפיין הרבה רלטיביסטים אתיים, שמסיקים מהרלטיביזם האמפירי את הרלטיביזם הנורמטיבי (על המשפט הזה אני מצפה לתגובה מאמשלום. אמא'לה, נא לצרף לאוסף).
הטענה שהמוסר הוא יחסי היא אמפירית, כפי  שאתה עצמך כותב. ואילו הטענה שכללי הדת הם מוחלטים אינה קשורה לאמפיריקה אלא למישור הנורמטיבי. נכון הוא שהדת רוצה שכולם יקיימו את כלליה. אבל אמפירית לא כולם עושים זאת. ודרך אגב, גם בעלי המוסר במדינה A רוצים זאת. וגם שם זה לא קורה. אז מה בכל זאת ההבדל?
הטענה שכללי מוסר נפוצים משקפים אבסולוטיות, גם היא לפי דבריך אמפיריקה בלבד. אז כעת עולה השאלה האם אינך מאמין (כוונתי במישור הנורמטיבי!) בכללים שמחייבים את כל אחד? אני לא מתכוין לשאלה האמפירית האם אכן יש כללים כאלה אלא להשקפתך שלך אודותיהם.
הקביעה שכאשר יש בעיית שרידה כללי המוסר נוטים להתפוגג היא אמפירית. האם נכון לעשות זאת? אם כן, אז יש כאן גם קביעה נורמטיבית, והייתי אפילו אומר מוסרית. אם כן, השרידה היא אחד מכללי המוסר (שהרי היא היא גם המטרה של הרבה מהכללים הללו. סיוע לשרידה הוא התנהגות מוסרית, ולהיפך). גם הכלל 'חייך קודמין' בעיניי הוא כלל מוסרי.
נפוצותו של הכלל שלא לפגוע בחיילי האויב לאחר הכניעה היא טענה אמפירית. מה ראוי לעשות? יש שיאמרו שאם האוייב אינו שומר על הכלל הזה אז גם אנחנו פטורים ממנו. זוהי כבר טענה נורמטיבית ולא אמפירית. מה דעתך?
כנ"ל לגבי אזרחים ותשתיות אזרחיות. לא ברורה עמדתך. אתה מסתיר אותה מאחורי הקביעות ה'עובדתיות' (לדעתי, רק 'עובדתיות' לכאורה. שהרי דמוקרטיות בד"כ שומרות יותר על כללים אלה, ולא נכון שאין להם משקל מעשי).
אתה טוען שאחרי דון קיחוטה וסר לונסלוט דה לייק לא קיימים יותר כללי מלחמה. זה נשמע כמו קביעה עובדתית, אבל עובדתית זוהי פשוט טעות. בהחלט יש כללים (שאמנם לא תמיד נשמרים, ושוב יש הבדל בין דמוקרטיות לבין צורות שלטון אחרות). אמנם במישור הנורמטיבי יש לדון האם ראוי שיהיו כללים, ועד כמה הם מחייבים. מה דעתך?
ההבחנה בין המוסר לבין הכללים היא מפוקפקת בעיניי. גם אוסף מסובך של כללים הוא כללים, אלא שקשה לנו לנסח את כולם, ואנו מעדיפים אופן פעולה אינטואיטיבי. אבל זהו דיון שולי ותיאורטי.
הטענה השביעית היא פשוט שקר גס. דמוקרטיות פונות הרבה פחות להפעלת כוח. ואפילו במציאות ימינו שהמעצמות הן כמעט כולן דמוקרטיות, ולכן ישנה אשלייה כאילו שדמוקרטיות הן מפעילות הכוח העיקריות, זה פשוט לא נכון. בדמוקרטיה מא דקשה לצאת למלחמה, וכבר הזכירו את העובדה שמעולם לא היתה מלחמה בין שתי דמוקרטיות (ולא נריב על יוצא מן הכלל אחד). עד כמה ניתן לסלף את העובדות? יש לזכור שמדינות לא דמוקרטיות כיום אין להן יכולת לצאת למלחמה (פשוט המעצמות של ימינו, תודה לה', הן כמעט כולן דמוקרטיות). המשפט האחרון שלך בטענה השביעית הוא שורש העניין (המדינות שאינן פונות לכוח הן אלו שאיןן ביכולתן לעשות זאת. זה נכון רק למדינות לא דמוקרטיות).
הטענה השמינית היא עובדה (=טענה אמפירית). מי חולק עליה? מה החידוש בה? השאלה היא במישור הנורמטיבי: מתי ועד כמה הדבר ראוי?
הוא הדין לטענה המסיימת.

סוף דבר לא מצאתי בדבריך טיעון כלשהו אודות הבעיות הנדונות כאן. ישנו כאן תיאור מקוטע, ונכון חלקית, של המציאות (=העגומה), אבל לא הבעת עמדה במישור הנורמטיבי. והרי זה נושא האשכול.
ואולי לא הבנתי, אז אנא באר שיחך.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 15:05 לינק ישיר 

מה קורה במצב שבו כדי להציל את האנושות כולה מפצצת מימן צריך להרוג אדם אחד חף מפשע ? בעיניי ברור שלהרוג אותו זה יהיה מעשה מוסרי, למרות שהתוצאה היא תוצאה רעה.

לדעתי צריך להבחין בין המעשה לבין התוצאה. יכול להיות קברניט של מדינה שיקבל במלחמה הכרעות שכולן מוצדקות מוסרית, אבל התוצאות יהיו רעות.  כשאדם חף מפשע נהרג במלחמה, לא משנה מאיזה צד הוא נמצא, זו תוצאה רעה, ושום דבר לא יטהר אותה. אין זה אומר בהכרח שאלו שגרמו לתוצאה הזו עשו פעולה שאינה מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 15:18 לינק ישיר 

בוקר,
יש בדבריך שתי הבחנות שונות, וחשוב להבחין ביניהן, ולהוסיף שלישית:
אתה מבחין בין מוסר של מעשים (=המדד הוא המעשה וכוונותיו) לבין מוסר של תוצאות (=המדד הוא המצב שנוצר בעקבות המעשה). זה כעין מחלוקות ר"ש ור"י בהקשר של איסורי התורה (אינו מתכוין וכדו'). ראה באשכול הסמוך על המוסר הטלאולוגי והדאונטולוגי שהוקפץ.
הבחנה אחרת בדריך היא ההבחנה בין רוע של מצב לרוע מוסרי. כשמישהו מת זה בד"כ דבר רע. הוא ומשפחתו סובלים. אבל מבחינה מוסרית לא תמיד העובדה שהוא מת היא רעה. ולכן גם במוסר של תוצאות לא ברור שהמעשה הוא אסור.
כמובן שמעבר לשתי ההבחנות הללו יש את ההבחנה הכי חשובה (ואולי התכוונת אליה): יש מצב רע שנוצר בעקבות המעשה שעשיתי, ובכל זאת ייתכן שהמעשה היה טוב. הסיבה שיש לו תוצאה אחרת שהיא יותר טובה מאשר הרוע שבתוצאה הראשונה. כך שבסה"כ המאזן הוא חיובי.
מהרישא של דבריך נראה שהתכוונת דווקא לזה. אם הורגים אדם אחד כדי להציל את כל שאר האנושות. השאלה הזו היא מעניינת גם הלכתית וגם מוסרית. על פי הכללים הרגילים הדבר אסור (אלא אם אותו אדם עצמו גם הוא ימות מפצצת המימן, ראה עמדתי באשכול התאומים הסיאמיים, והויכוחים המרים שם). ובכל זאת יש משקל וחשיבות לכמויות, והקו צל"ע.
וכן יש פוסקים שמתירים למסור אדם כדי להציל ציבור שלם, ובודאי למסור עצמו כדי להציל ציבור שלם (כעין פפוס ולוליאנוס). יש מאמר באסיא על המשקל של חיי ציבור לעומת פיקו"נ של יחיד (כלומר מה מותר לעשות למען הצלת חיי ציבור).
כעין זה בנות לוט שחשבו שנותרו לבדן בעולם, והחליטו להיבעל על ידי אביהן כדי ליישב את העולם מחדש. האם זהו מעשה רע בהכרח? יש כאן מצב חריג ואם יימנעו מעשיית המעשה הזה העולם כולו חרב. יש שיאמרו 'בהדי כבשי דרחמנא למה לך'. אבל בהחלט יש סבירות גם לעמדה המנוגדת. ואולי בגלל זה הן זכו לרות המואבייה ומלכות בית דוד. מלך הוא מי שצריך לקבל החלטות קשות, לפעמים נגד ההלכה (ראה דרשות הר"ן). במובן מסויים הוא הסמכות האחראית על עבירות לשמה.
יבוא מואדיב ויאמר הנה דוגמא שיש מוסר אך אין כללים. וכפי שכתבתי לו לעיל, אפילו כאן אינני בטוח.
תוקן על ידי - mdabraham - 24/07/2006 15:37:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 15:23 לינק ישיר 

מיימוני

ברוח הדילמות האתיות שהעלית , הנה עוד כמה . נניח שחייל צה"ל נפצע בקרב ובעקבות זאת זקוק להשתלת כליה , מה דעתך לערוך סריקות בקרב הפלסטינים ובהימצא תורם מתאים, להכריח אותו לתרום כליה? ואם התשובה שלך חיובית מה אם ברור שהתרומה הנ"ל תכניס את התורם לסכנה? ומה אם תוביל למוות וודאי? (אמנם יתכן שכל זה מתנגש עם שיטת החת"ס הידועה , יתכן שבשום מצב אין להשתיל ביהודי איבר של ערבי משוקץ).

כמו כן , ברוח הקביעה שחיי יהודי אחד שווים יותר מחייהם של אלפי גויים , הידעת שעל ידי שיפסיקו לבטח רפואית גם גויים הגרים בארצנו , ניתן יהיה להרחיב משמעותית את סל הבריאות ובכך להציל חיים יהודיים רבים , מה דעתך על כך?

והאם ידעת שבעבר היו מתירים לחיילים לבזוז ולאנוס כרצונם בגלל שזה מעלה את המוראל וממילא משפר את איכות הלחימה , מה דעתך על הנהגה מחודשת של כללים אלה (המכון למצות נדירות בודאי ישמח על חידוש דין אשת יפת תואר) .

לדעתי כללי מוסר אינם נקבעים אך ורק משיקולים תועלתיים מספריים. כדי לחזור על דוגמא חבוטה נניח למשל שיש אדם (ואפילו גוי) שבצירוף מקרים נדיר ניתן , על ידי שיהרגו אותו ויוציאו ממנו את אבריו , להציל חמישה אנשים , אני מניח שכל אחד יסכים שאין לעשות כן. כי מה שחשוב הם לא רק יחסים מספריים , אלא כיצד דברים נעשים , גם הצלת חמישה אנשים אינה מצדיקה פעולה מכוונת של הריגה.

קשה ליצור שולחן ערוך שלם של מה שמותר ומה שאסור , אבל ברור שלא רק שאלות של תועלת קובעים , יש גם משקל לאופן שבו דברים נעשים . אתה כועס על איסור נוהל שכן ? אני בטוח שגם לך יש קווים אדומים במקום כלשהו , כמו אולי להכריח אדם לתרום כליה כאשר מסכנים אותו בכך. אני לא יודע כיצד קובעים גבולות על סמך שיקולים מוסריים , אבל אני חושב שהרצון לשמור על צלם אנוש מחייב הישמעות מסוימת לכללים מסוימים המקובלים על בני הציוויליזציה.

בניגוד לדמגוגיה השקרית הרווחת , הרי שהכללים הנהוגים (כוונתי לאלה שמחייבים את צה"ל על פי החוק ) אינם קושרים את ידיו של צה"ל . זה לא נכון שהכללים הללו אוסרים על פגיעה באזרחים , כפי שכבר חזרו על כך באשכול הזה וכפי שבעצמי חזרתי על כך לעיפה בכל הסבבים הקודמים של הויכוח הזה , החוקים האלה אוסרים על פגיעה מכוונת במטרה אזרחית , לא על פגיעה במטרה צבאית , גם כאשר ברור ואין שום ספק שייפגעו אזרחים ואפילו רבים . נוהל שכן אינו פוגע ביכולת להילחם , אלא ביכולת לצמצם את הסכנה ללוחמים על ידי הטלת מקצת מהסכנה על אזרח האויב. ניתן לטעון שאין לאף אחד זכות להכריח אדם להסתכן למענו וזה בניגוד לפגיעה בלתי מכוונת בו במטרה לפגוע ביעד צבאי לגיטימי ("בלתי מכוונת" , פירושו כאמור שהכוונה לא אליו ,  לא שלא ידוע מראש שזה יקרה)

בניגוד למה שנאמר כאן על כך שאין שום חילוק בין חייל לאזרח , הרי שדווקא יש חילוק כזה. ראשית כל , במקרים רבים החייל יכול לבחור לא להיות חייל (כמובן שיצטרך לשלם מחיר בדמות הליכה לכלא) . שנית , במרבית הסיטואציות החייל שמכוונים נגדו , הוא חלק מכוח לוחם ואם לא נפגע בו קודם הוא יפגע בנו . ברור שזה לא מכסה את כל הסיטואציות האפשריות אבל זה מכסה את רובן. כמובן במלחמות מודרניות  גם האזרחים נוטלים חלק במאמץ המלחמתי וקשה להעביר קו מדוייק בין התעשיה הצבאית (שכאמור מותר לפגוע בה גם אם כתוצאה מכך ייפגעו אזרחים) לתעשיה האזרחית  .

דא עקא שהכללים האלה נועדו עבור מלחמות אמיתיות שבהם כמו שקבע מרן פון קלאוזביץ היעד מושג באופן בלעדי על ידי חיסול כוחו הצבאי של האויב . במלחמות כאלה אין הרבה להשיג מפגיעה באזרחים , חוץ מניסיונות לשבור מוראל שכמעט תמיד הוכחו כלא יעילים , אלא אם כן נתפסו כאיום בהשמדה טוטאלית. אבל מה עם מלחמות שבהם מלכתחילה אין לאויב כוח צבאי ? אין מה לחסל, אז מה שנשאר זה להעניש ולגבות מחיר. ואם הכוונה לגבות מחיר, מה עשינו אם צמצמנו את ממדי ההרג?

כמעט 40 שנה עברו מאז הפעם האחרונה שהצבא של מדינת ישראל הביא הישג מדיני משכנע כלשהו. מאז צה"ל לא מפסיק להגיע ל"הבנות" להכריז על ניצחונות חד צדדיים ולהתבוסס בבוץ יחד עם מדינת ישראל. זה לא נובע מהיעדר כשרון בהנהגה כמו שמיכי מן הסתם יטען , ולא בשל התנהגות לא מספיק שריפית כמו שנדב מן הסתם יטען. זה נובע מטבעם של הבעיות שאתם צה"ל היה עסוק במרבית הזמן הזה. בהתנגשות בין צבאות מגיע לפעמים רגע שבו אחד הצדדים לא יכול יותר להמשיך במאמץ המלחמתי , כי מה שנשאר מצבאו הוא אספסוף לא מאורגן , או שאינו מספיק כדי לגרום שינוי, כאשר זה קורה מושגת הכרעה במלחמה והצד המנצח יכול לאכוף את תנאיו על הצד השני ואם זה נעשה מספיק בחכמה ואם הניצחון מספיק משכנע , זה יכול להביא רגיעה לשנים רבות.

כל זה אינו תופס במאבק עם טרוריסטים ועם אנשי גורילה בעלי בסיס תמיכה עממי. בדרך כלל הטרוריסטים אינם מהווים איום צבאי, הם לא יכולים לכבוש שום שטח ולא לפגוע פגיעה משמעותית בצבא סדיר (אולי זה ישתנה בעידן שלאחר נפילת התאומים?) . מה שהם עושים זה פשוט להפעיל לחץ על האוכלוסייה האזרחית בתקווה שעל ידי גרימת כאב רב לאזרחים הם ילחצו על השלטון לשנות מדיניות. למרות הדמגוגיה השקרית של כל מיני פוליטיקאים , הרי בסיטואציה כזאת מצב ההכרעה אפילו אינו מוגדר. במאמץ רב ניתן למצוא מענה לבעיה אחת , עד שכושר ההמצאה של הטרוריסטים יעזור להם למצוא דרך אחרת . ניתן אפילו לחסל ארגון טרור ולעקור אותו מן השורש אבל שום דבר אינו מונע מארגון אחר לקום במקומו ולהתארגן שוב כעבור זמן לא רב . ניתן לנסות להטיל אימה , להעניש , לגבות מחיר ואז להכריז על ניצחון מזהיר,  אבל אין שום דבר שימנע למחרת הניצחון מאדם ביוזמתו הפרטית לנסות ולהצליח להרוג מישהו .

הייתי רוצה להאמין אחרת, אבל אם ללמוד מניסיון העבר , רוב הסיכויים הם שהסבב הנוכחי יסתיים כמו חמשת הסבבים שקדמו לו , ב"הבנות" שיביאו לרגיעה שתתמוסס בסבב הבא ושאף אחד מיעדיה לא יושגו , החיילים לא יוחזרו (אלא בעוד שנתיים בעיסקה הבאה) , איום הרקטות על ערי ישראל לא יוסר והאיום על החיילים המוצבים בגבול עם לבנון , בעינו יישאר. לחילופין יתכן שהסבב הזה לא יסתיים כלל אלא בעוד זמן רב ובמחיר לא קטן ארגון החיזבאללה יחוסל במתכונתו הנוכחית עד שיקום מהריסותיו תחת שם אחר וחוזר חלילה. לשינוי אמיתי במצב אין לצפות . הייתי רוצה להאמין שלמחיר הזה בחיי אדם תהיה תמורה כלשהי בדמות שינוי אמיתי , אבל אני די ספקן , הלוואי ואני טועה.

אז בהתייחס לשאלה , האם מותם של אנשים הן בצד שלנו הן בצד שלהם ימנע מוות נוסף בעתיד? אני סקפטי. יהיו מי שיטענו שעל ידי זה שנתנהג כמו שריפים אנו מונעים לפחות הפקרות מוחלטת . יתכן ויתכן שלא , זה בדיוק מסוג הדברים שעליהם כתבתי שאין דרך לבדוק אותם אמפירית. אבל מדינה ריבונית פשוט אינה יכולה להבליג על הפרה כזאת של ריבונותה , זה יגרום לדמורליזציה קשה מדי. אני חושש שההרג הוא יותר תוצאה של חוסר האפשרות להבליג , בגלל שכך טבעו של עולם , ולא בגלל שבמאזן הכולל זה יביא יותר טוב למישהו. ואם מישהו ישאל אותי מה האלטרנטיבה ? אני באמת לא יודע אם הייתי נוהג בצורה שונה לו זה היה תלוי בי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 15:26 לינק ישיר 

כמתעסק,
התשובה תלויה כמובן בשאלה מה האלטרנטיבה?

אם האלטרנטיבה היא מלחמה גרועה כפליים בעוד X שנים (לא רבות) עדיף "לחסל" כמה שיותר היום "כשהם קטנים" (למעשה היה עדיף לעשות זאת לפני 10 שנים ויותר) אם האלטרנטיבה היא מנהיגות אמיתית שתביא בשורה חדשה לישראל (ולעולם כולו) בהחלט ראוי להתנגד למלחמה הזו בכל פה. (רצוי גם להעיף את האחראים עליה החל מאדריכלי אוסלו והנסיגה הראשונה מלבנון, לכל הרוחות, אולי גם לכלא)
היות וכרגע האלטרנטיבות לא  מאוד ברורות, אני מעדיף "התנגדות שאינה התנגדות", כלומר התנגדות עקרונית לגחמה המטופשת של השוטים (במחילה ?!) היושבים בצמרת המדינה, אבל לא התנגדות שמפריעה ללחימה עצמה. (שבמצב הנוכחי להבנתי יש בה אלמנט של בגידה אם לא למעלה מכך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 15:35 לינק ישיר 

מייציץ,
קבל אייקון נדיר (פרט לחוסר הכשרון של הצבא וההנהגה המדינית, שבהחלט קיים ומאפיין)
גם הערכותיך המדיניות ללא כל ספק  נכונות. המצב יישאר בדיוק כשהיה, ומכל הבחינות. ואם בי"ד דפ"ת ובי"ד דישורון גזרו, מיהו שימרה את פיהם.

אגב, שלא להותיר הגליון חלק אוסיף שהשאלה האם המלחמה הזו מוצדקת, מזכירה לי את השאלה האם אתה בעד/נגד ההתנתקות.
שתי השאלות אוויליות להחריד (כנראה בגלל זה עוסקים בהן כל העת).
הסיבה לכך היא שאין לתת להן תשובה עצמאית שמנותקת מהמשך הדרך. השאלה החשובה היא מה יעשו (או לפחות מה מתכננים לעשות) בעקבות המלחמה/התנתקות. רק לאור זה, וממבט כולל, ניתן לענות על השאלה האם זה כדאי/ראוי או לא.
לכן אין טעם לעסוק בזה, אלא רק בשאלה המוסרית התיאורטית. תמיד הייתי בעד תיאוריה. הפרקטיקה היא סתם בלבול מוח מכוער, מעצבן, ובעיקר מיותר.
אז מי אמר שאין מלחמות מיותרות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 16:16 לינק ישיר 

מציץ ומיכי,

אני לא חושב שזה המקום לדיון אסטרטגי כולל. עם זאת, לכאורה ברור כי אין למדינת ישראל סיכוי, בעתיד הנראה לעין,  לגבור בכח הזרוע על מיליארד מוסלמים שרוצים לזרוק אותנו לים. זה נכון בין אם הם יקימו צבאות חדשים וילחמו מלחמות קונבנציונליות, ובין אם הם ימשיכו באמוץ דרך הלחימה המבוזרת-טרוריסטית שמשחקת על "מצד אחד אנחנו אזרחים עם זכויות אדם, ומצד שני כחברה אנו מספקים לארגון הטרור גב, כסף ולוחמים".

לכן, בלי שום קשר לתבונה שאפשר ליחס לאלו שעומדים בראש המדינה כיום, עצם זה שלא מדובר במלחמה ש"פותרת" את בעיות האזור זו לא טענה. ברור שהאופטימום שאפשר לצפות ממבצע כזה הוא השגת שקט יחסי לכמה שנים, וזה נכון גם לכל המלחמות והמבצעים שהיו.

במקרה דנן אני מרגיש שנטעו ציפיות מופרזות בציבור. הן הדרישה להחזרת החטופים נראית לא מציאותית (מן הסתם יודעים על מיקומם רק קומץ אנשים, וגם כח חיפוש של ממשלות ומעצמות לא יעזור במקרה הזה), וגם הדרישה "להרחיק את חיזבאללה מהגבול", בצורה בה היא מנוסחת, פירושה המעשי הוא הציפיה שמישהו אחר (צבא לבנון, או"ם, נאט"ו) ילחם למעננו בחיזבאללה. מכיון שאידיוט כזה, כנראה, עדיין לא נולד, לא הייתי בונה על זה יותר מדי.

אך מכיוון שבכל מקרה מדובר לכל היותר בהישג זמני, אסור לדעתי לשלול את הזכות למבצע כזה באופן עקרוני. אי אפשר לאמץ את הסיטואציה בה מדינת ישראל חוטפת כל הזמן - זה נותן מוטיבציה גבוהה מדי לטרור -  ומדי פעם צריך להתפרע ולהפוך את השלחן. כמובן שאת זה אפשר לעשות ביעילות או בחוסר יעילות,  לפי סוג ההנהגה, הצבא, ואפילו המזל. שלילת מבצע מן הסוג הזה על בסיס של "זה לא פותר כלום" איננה, בעיני, טענה הוגנת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 16:24 לינק ישיר 

.

מימוני:

אינני טוען כי ההחלטות בזמן מלחמה אינן מוסריות או אינן כפופות למוסר. טענתי כי "כללי המלחמה" הם הצהרה ריקה מתוכן. "כללי המלחמה" הם אותם 'חוקים' כמו זה האוסר לירות על צנחנים כשהם באוויר, בטרם הגיעו לקרקע.

כמתעסק:

מדבריך משתמע כי רק מלחמת מגן מוצדקת. האמנם כך הוא? האם מלחמה כדי לשמור על נתיבי הסחר פתוחים בהכרח אינה מוסרית? מלחמה שנועדה לשמור על ריבונות לאומית במקום מסויים אינה מוסרית? מלחמה כדי לנקום את מותם של חיילים אינה מוסרית?

(ע"ע, בהתאמה: המלחמה לפתיחת תעלת סואץ לאחר הלאמתה ע"י נאצר, אנגליה וצרפת. שחרור איי פוקלאנד/כיבוש מחדש של איי מלוינאס (השם הנכון תלוי בשפה בה יכתב המשפט), חיסול חיל האויר של חוף השנהב לפני שנתים)

איוולת של מנהיגים היא מדד מוסרי? אם כך, מדוע רק בנושא של מלחמה? מדוע סרבנות גיוס למלחמה שהוכרזה על ידי מנהיג טיפש, ולא סרבנות מיסים שהוטלו על ידי מנהיגות עוורת?

ר' מיכי:

לצערי, אני מוגבל ביכולותי, וכאדם טכני במהותו, התאוריה והאמפיריקה רוקדות באופן צמוד אצלי. הבעיה, שהן עושות זאת בעוד כמה מקומות, לא רק בהודעותי.

ולדבריך:

טענתי כי המוסר יחסי, אינה קביעה אמפירית. ההוכחות לה הן אמפיריות, ודוק. אחזור ואומר שוב: המוסר האנושי הוא יחסי. רק מוסר דתי הוא מוסר אבסולוטי.

במפורש טענתי כי שכיחותו ותפוצתו הרבה של כלל מוסרי לא הופכות אותו לאבסולוטי – דומני שטעית בהבנת דברי, כנראה היה עלי לנסחם טוב יותר.

הקביעה לגבי התפוגגות המוסר בתנאי מצוקה היא אכן אמפירית. השאלה אם מבחינה מוסרית התפוגגות זו ראויה, היא שאלה שיש מה לדון בה לכאן ולשם. אינני בטוח מה דעתי בעניין זה.

לגבי ההדדיות, לא כתבתי כי אם האויב אינו מוסרי, הדבר משחרר את הצד השני מהתנהגות מוסרית. העובדה כי יחס אויבי לחיילי אינו מוסרי, אינה קובעת לבדהּ מה היחס הראוי מצדי.

לדעתי, ההפרדה שאני עושה בין המוסר לבין "כללי המלחמה", אינה מלאכותית. כפי שהדגמתי לעיל, לפי אותם כללים, אסור לירות בצנחנים בעודם באויר. האם זה לא מוסרי מצידו של חייל הנמצא על הקרקע לירות בחייל אויב הצונח לעברו, והוא צריך להמתין לו עד שיגיע לקרקע כדי שיהיה "פייר פייט" ?

לגבי טענתי השביעית, אתה קובע שהיא שקר גס. אני, לעומת זאת, קובע שאתה פשוט טועה.

הנה רשימה קצרה (אני מתנצל שזכרוני חלוד, בודאי אשכח כמה חשובות, לגבי מה שזכרתי בדקתי את השנים באינטרנט):

1939 – מלחמת העולם השניה

1946 – מלחמת הודו-סין (וייטנאם) הצרפתית

1947 – מלחמת העצמאות – הודו-פקיסטאן

1950 – מלחמת קוריאה

1954 – מלחמת העצמאות של אלג'יר/צרפת

1962 – פורטוגל במוזמביק

1964 – מלחמת וייטנאם השניה (ארה"ב)

1965 – הודו פקיסטאן (מלחמת קשמיר)

1969 – אנגליה וה- IRA

שנות ה- 80 : ארה"ב/ניקרגואה/קונטראס

1991 – מלחמת המפרץ הראשונה

1998 – אתיופיה – אריתראה

2003 – מלחמת המפרץ השניה

וכמובן, הדוגמא ממנה נמנעתי עד עתה – מדינת ישראל. הדמוקרטיה היהודית שבמזרח התיכון יצאה להרבה מאד מלחמות. מבצע קדש, מלחמת ששת הימים, מבצע ליטני, מלחמת שלום הגליל, ועוד, ועוד.

אחזור שוב על טענתי: דמוקרטיות משתמשות בכוח לא פחות ממדינות שאינן דמוקרטיות. המדינות היחידות שאינן נוטות להשתמש בכוח הן אלו שאין להן כוח.

מציץ ונפגע:

טענתך אודות הטענה הדמגוגית, שגויה. ודאי כי החלת כללי התנהגות, מותר ואסור, מגבילה את יכולת הלחימה. בדידי האי עובדה, ואף אחד לא יוכל לשכנע אותי כי, למשל, האיסור על שימוש ב"נוהל שכן", אינו מגביל את יכולת הפעולה. ראשית, בהגדרה, שלילת אפשרות פעולה, מגבילה את האפשרויות העומדות בפני הצבא. שנית, גם אמפירית האפשרות לשימוש בחלופה זו חסכה חיים רבים (ובניגוד לטענות הדמגוגיות, גם חיי פלסטינים רבים). ניתן, כמובן, לטעון כי שליחת אזרח לדפוק על דלת במקום חייל, איננה מוסרית. אך הטענה כי שלילת האפשרות לשלוח לשם שכן אינה מגבילה את אפשרויות הפעולה של הצבא – תמוהה.

אני חולק עליך גם לגבי אפשרויות מדינה דמוקרטית להתמודד עם ארגוני טרור ולוחמת גרילה, ואף יש כמה דוגמאות היסטוריות באמתחתי, אולם אין הן ממין הדיון כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 16:35 לינק ישיר 

מואדיב

אתן דוגמה למשהו שמגביל את אפשרויות הפעלה. נניח שהיה חוק האומר שאם בפגיעה במשגר רקטות ברור שיפגע אזרח הרי שיש להימנע מכך , או אז זה היה אומר שיש כאן הגבלה על אפשרויות הפעולה. שכן הצבא מעוניין לפגוע ביעד שלו והוא מנוע מכך. מאידך האיסור על נוהל שכן אינו מבטל את האפשרות לבצע את המעצר , מה שהוא עושה זה שהוא מגדיל את הסיכון וממילא ,במבט גלובלי, את המחיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 16:44 לינק ישיר 

מואדיב,
1. היתה כנראה אי הבנה בדבריי. אני לא טוען שהאמפיריקה אינה נחוצה לדיון הנורמטיבי. אני רק טוען שחשוב להבחין בין טענות אמפיריות לטענות נורמטיביות. כשאתה אומר שהמוסר הוא יחסי, אתה טוען טענה שחברות שונות נוהגות לי כללי מוסר שונים. אבל השאלה האם זה מוצדק היא שאלה אחרת לגמרי. לכל אורך הדרך אתה לא עושה את ההבחנה החשובה הזו.
אם תאמר שעובדות כאלה או אחרות הן חשובות לדיון המוסרי-נורמטיבי, אני מוכן לקבל זאת. כל דבר לגופו. אבל ברור שמדובר בשני סוגים של טענות וחשוב להבחין ביניהם.
2.  לא ענית על שאלתי בדבר ההבדל בין מוסר דתי למוסר אחר. בעיניי שניהם אותו דבר, ורק מישור הדיון הוא המבחין ביניהם (אתה דן במוסר הדתי במישור הנורמטיבי, ובמוסר האחר במישור האמפירי).
3. השאלה האם יש כללי מוסר במלחמה יכולה גם היא להתפרש בשני המישורים: האם האנושות קבעה כללים כאלה. והאם ראוי לציית להם, או שיש לציית לכללים אחרים, או שאין כללים שראוי לציית להם בכלל. האיסור לירות על צנחנים באוויר הוא באמת מגוחך גם בעיניי. אז מה? העובדה האמפירית היא שיש חוק בינלאומי כזה (או אמנה שמחייבת מדיני חוזים, ליתר דיוק). השאלה הנורמטיבית האם ראוי לשמוע לחוק הזה היא שאלה אחרת, וכאן אני מסכים שלא. אז אתה שוב לא מבחין בין המישורים.
4.   באשר לרשימה שהבאת, אני דיברתי על מלחמה בין שתי דמוקרטיות, וכל אלו היו מלחמות בין דמוקרטיה לצורת שלטון אחרת. מעבר לכך, במלחמות שאתה הבאת היתה עילה, טובה יותר או פחות, וכמעט תמיד מן הצד הלא דמוקרטי. כך שאפילו רשימה זו מוכיחה את דבריי. בדמוקרטיה שיקולי היציאה למלחמה אינם רק שיקולי תועלת אלא גם שיקולי מחיר ומוסר. בשלטון טוטליטרי זה בד"כ רק שיקול של תועלת. וכל מי שאיננו מסכים לזה אינו אלא מן המתמיהין.
על כן אני חוזר ואומר שההשוואה בין יחס של דמוקרטיות למלחמה ולכלליה לבין יחסו של שלטון טוטליטרי אליהם זוהי טענה שקרית (לא במובן של מזיד. אולי 'שגויה' הוא מונח טוב יותר).

אני עומד משתאה מול ההיתממות שמשווה את ישראל לשכנותיה. אתה באמת חושב שישראל יוזמת מלחמה באותה קלות כמו שכנותיה? הרי בו ברגע שאחת השכנות או כולן יוכלו להשמיד אותנו הן יעשו זאת. אצלנו זה ממש לא המצב. השכנות שלנו כלל לא מתלבטות בשאלות של פגיעה בחפים פשע, שלהם או שלנו. ואנחנו בהחלט כן. אז עם כל הביקורת שאולי יש, ההשוואה הזו היא דמגוגיה פוסטמודרנית (ע"ע 'אדוארד סעיד') מקוממת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 17:19 לינק ישיר 

מואדיב

לא רק למלחמת מגן ניתן לצאת, אך ברור שככל שהיבט ההגנה הוא יותר עקיף = נתיבי מסחר (= מן הסתם אינך רומז לסואץ?), השיקול של הצידוק של האקט המלחמתי עד כדי סיכון חיי אדם באופן ישיר כאקט שהוא האקט האחרון שנשאר זוקק יותר כובד ראש - מאידך, לעתים חסימת נתיבי מסחר אינם סיבה אלא סימן, וזה פשוט שיקול טקטי מתי יש לפתוח במלחמה!

"איוולת של מנהיגים היא מדד מוסרי? אם כך, מדוע רק בנושא של מלחמה? מדוע סרבנות גיוס למלחמה שהוכרזה על ידי מנהיג טיפש, ולא סרבנות מיסים שהוטלו על ידי מנהיגות עוורת?"

כי הכל שאלה של מחיר! כי לקיפוח של חיי אדם ישיר מחמת איוולת אין תחליף, אך לסרבנות תשלום יתכן שיש דרכים אלטרנטיביות בעלות מחיר אחר שאינן שבירת כלים!
ואני תמהה על עצם ההשוואה?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 17:59 לינק ישיר 

שנרב,

יתכן שכמי שמשתייך לחברה ביקורתית ומרובדת הדבר לא ידוע לך, אבל ככלל, תושבי נהריה או קרית שמונה נוטים לתת את קולותיהם בקלפי ליותר ממפלגה אחת או שתיים, תוך שינוי מסויים בדפוסי ההצבעה בין מערכת בחירות אחת לאחרת, כך שטענת ה'מגיע להם' קצת לא במקום.

כמו כן, את הרצח של אליהו אשרי ז"ל היה אפשר למנוע לו החברה הביקורתית שאתה משתייך אליה הייתה מונעת את הרעה החולה של נסיעת צעירים וצעירות בטרמפים בשעות לילה מאוחרות.

מיציץ,

לזכות הדרג המדיני והממון עומדים הנסיונות שלהם לפתור מצבים בדרכים שונות. חלק מהן צבאיות, וחלק לא (ההתנתקות, הנסיגה מלבנון, אוסלו, ההסכם עם מצרים, מדיניות ההבלגה וכו'). כך שיש פה איזה מרחב של איזון.

מאידך יש שתי קבוצות שלכל מצב יש להן פיתרון אחיד: האחת תולה את האשם בישראל ואת התקוה בצעדים מדיניים או הבנה של הצורך הטבעי של המנהיג האותנטי נסארללה לחטוף חיילים פעם בכמה שנים שבוע אחרי שנולד בלגאן בשטחים. האחרת, בטוחה שלו רק היינו מכסחים עוד קצת הכל היה מסתדר. המשותף לשתיהן שהן נעדרות כל ביקורת פנימית, אין בהן לעולם שינוי דעה או דרך והן משוכנעות בצדקת דרכן על כל צעד ושעל. שתי הקבוצות הללו, הן המקום שבו אני חושש לעיוותים מוסריים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2006 18:11 לינק ישיר 

ממללא,

אני שמח שהצטרפת לגלרית מטילי האשמה על הקרבנות. גם את השואה היה ניתן למנוע לו היו היהודים מתבוללים בזמן. מאידך, יש רעי לב הגורסים כי יש קשר בין הרצח של אליהו אשרי לעובדה המצערת שרבין נתן להם רובים. ראיה מעוות של המציאות, נכון?

אשמח גם לשמוע מה היו הפשלות שעשו יתר 13 ההרוגים של איתמר, או שאר 200 המתנחלים שנרצחו בחמש השנים האחרונות. איך אמר חיים בר לב אחרי רצח החמשה בחברון? "אם הם לא היו שם, זה לא היה קורה להם".  זה נכון גם לגבי כמה חסרי מזל בצפון הארץ.

אגב, כסוציולוג בפרוטה של אלו שדמם הותר, מה זה "חברה ביקורתית ומרובדת" ובמה זה אמור להיות קשור לידע שלי לגבי תושבי נהריה?

נמחקו שני משפטים עם הערה אישית שאין בה צורך לדעת ההנהלה. מיימוני.
תוקן על ידי - עצכח - 24/07/2006 18:35:18

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרג אזרחים ומוסר מלחמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.