בית פורומים עצור כאן חושבים

מהו זמן סליחות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/8/2006 00:13 לינק ישיר 
מהו זמן סליחות?

זו הפעם השניה השבוע ששלמה חוטף על הראש מהמנהל. מה לעשות העייפות מכריעה אותו. "המחיר"- קצת יותר תקלות, מעביד קצת יותר מרוגז, ושלמה שיודע שבאלול צריך "להוריד את הראש", אבל הוא רגיל ככה זה כל שנה.

לא נורא, הוא מנחם את עצמו, אתמול במנחה גם יצחק התבדח על העייפות ואמר שאת הדף  יומי של אלול – בשיעור אחרי מעריב - עוברים בנימנום.

מה לעשות, ככה זה כשצריך לקום ארבעים דקות יותר מוקדם לשחרית.

כמו כל שנה ארבעים יום קודם יוה"כ, המניין מתחיל בחמש וחצי בבוקר – את השעות "משלימים" בעבודה.

נכון, יש מניין זריז של סליחות שמסיימים בעשרים דקות, אבל  איך אפשר לרצות בתחנונים בעשרים דקות? על המניין ההוא אמר אחד הרבנים שאפילו הקב"ה לא מספיק להבין את מה שאומרים שם, ומתקיים בהם "הרהור כדיבור".

הרהור חולף במוחו של שלמה אולי כדאי לדבר עם הרב, למה שלא יסביר את הבעיה, אולי יש איזה היתר? אולי יש איזו קולא?

למחרת אחרי מעריב שלמה ניגש אל הרב הוא מסביר את הבעיה: את הקושי בעבודה, את העייפות שמכריעה אותו ומקשה על העירנות בעבודה, ואפילו צירף סברא, שמא יש כאן גזל בעלים?

הרב השיב: נו, שלמה, 'לפום צערא אגרא', 'יתגבר כארי לעבודת הבורא'. הרי דורות על דורות קמים יהודים לסליחות עם שחר, שעה שעדיין אין הבל חטא בעולם, ואיש לא חשב לשנות את הזמן של הסליחות.

ושלמה בשלו: בבוקר אני מתגבר, אבל עד שעות אחה"צ ויום העבודה הארוך משמונה וחצי עד חמש שש בערב – קשה.

והרב: שלמה, הבעלים, מן הסתם מוחל, תנמנם קמת במשך העבודה.

ושלמה: הבעלים, לא דתי. ובכלל זה לא אפשרי להתחיל להוריד ראש (ובלב מחשבה –  אה, ימי הישיבה הנעימים, שהורדנו את הראש, וגם נחנו בהפסקת הצהרים...)

הרב: נו זו אולי כבר סיבה לעזוב.... רק התבדחתי – לא , לא אל תעזוב, קשים מזונותיו של אדם. איני מבין - מדוע שלא תלך לישון מוקדם יותר.

ושלמה: כן, זה אפשרי, אבל אחרי מעריב, אני הולך הביתה, ובתשע יש לי שיעור בדף יומי, כמעט שעה, אולי כדאי לוותר?

הרב: חס ושלום – קביעות של תורה לא עוזבים. נו מעשר בלילה עד הבוקר זה מספיק זמן.

ושלמה: כן, אבל צריך גם לשוחח עם האשה, והילדים הגדולים.

והרב: הם יבינו ויעריכו את אביהם שמתאמץ כל כך על התורה ועל תפילת שחרית, וחייב לקום למזונותיו, זו דוגמה אישית של יהודי ירא שמים.

ושלמה מעיז פניו ושואל: אבל הרב מדוע לא מקיימים את הסליחות מוקדם יותר בערב, אולי מייד אחרי מעריב או אפילו לפני מעריב.

הרי אין זה דין תורה ואף לא תקנת חכמים, האם זה לא ממנהג הגאונים? ובכלל האם לא כתוב ברמב"ם שקמים רק בעשרת ימי תשובה, מילא אם היה מדובר רק בכמה ימים.

והרב: אי אפשר מנהג ישראל דין הוא.

ושלמה שואל: אבל את השעה הם לא תיקנו כמנהג, ואולי פשוט פעם נהגו לקום מוקדם, ולכן הצמידו את הסליחות לשעת הקימה, והרי גם הלכו לישון מאוד מוקדם, ולא היה אור. ואפילו כ'ותיקין' איננו מתפללין -  וגם זה כתוב בהלכה.

ולמה שלא יקצרו – אולי טוב מעט בכוונה, הוא מעיז פניו ומציע...

והרב משיב: שלמה, אני תמה על דברייך, מן סתם שכחת את דברי המגן אברהם בשם המקובלים שאין לומר תחנונים קודם חצות, ועוד דע: שכבר המטה אפרים צווח על אלו שמקדימים. ואין משנים מדברי קדמונים ובוודאי שלא כנגד דעת המקובלים.

והרב ממשיך: הרי על דברים רבים אנו מתאמצים, וכי יגרע חלקה של עבודת ה'?

שלמה נרתע לאחוריו... כיצד שכח זאת, שכך דעת המקובלים, איך יכל...

הוא חוזר ומודה לרב על החיזוק ועל העידוד, ומנסה כבכל שנה לקום לסליחות.

בינו לבינו הוא יודע שבסוף כבכל שנה יהיו ימים שיקום, וכשיהיה מאוד עייף, והאונס יתקפהו, הוא יקום מעט יותר מאוחר, ויתפלל שחרית בביתו ויגיד תחינה אחת או שתים בכוונה. ושוב למחרת יקום לסליחות...

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 00:50 לינק ישיר 

כמתעסק הייתי נותן איקון ירוק, אבל אתה בוודאי יודע שהסיפור היפה שלך זו דרך המשכילים ללעוג לכל מנהג יהודי קדוש. (איקון קורץ ועומד על הראש). אולי לפני שדנים על זמן הסליחות, יש מקום לדון אם בכלל צריך - או מותר - לומר אותן. אני משער שהרעיון הוא שנותנים אפשרות ביטוי לרצון של יהודים להתקרב לה', ואיך עושים זאת, על ידי תוספת של כך וכך "תפילות". ומדוע לא לחנך יהודים שלא על ידי סליחות יועילו לעצמם, בדיוק כפי שבימי המקדש לא על ידי תוספת קרבנות יימחל להם. אלא על ידי תשובה ומעשים טובים. ולא על ידי "דרך המקובלים" אלא על ידי דרך ה'? וזו לא בשמים היא ולא מעבר לים, אלא על ידי עבודה עצמית, חשבון נפש, לחפש מה אפשר לתקן - ולעשות צעד אחד קטן בדרך הנכונה. ולא להכביד על עצמם בתוספת שפעמים היא דיקלום, ואז יש הרגשה ש"יצאנו ידי חובה. השתדלנו". חשוב להרגיש זאת לפני יום דין. אבל אסור לתת לכך לגזול את הכוחות שמיועדים למשהו טוב יותר. רק מה, מי יקשיב לי? שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 07:51 לינק ישיר 

כמתעסק,

יש פה שני עניינים שונים:

1.מנהג אמירת הסליחות והתועלת שבו (במיוחד למנהג הספרדים - 40 יום).

2. ה'עניין' לומר אותן דווקא באשמורת הבוקר לפני תפילת שחרית.

באשר לסעיף 2 -

ודאי שלא מדובר בחיוב אלא ב'מנהג מן המובחר'. אפשר להגיד סליחות גם בשעה מאוחרת יותר בבוקר, לפני או אחרי התפילה, וכך נהגו במקומות רבים. אפשר גם לומר אותן במשך היום לפני/אחרי מנחה, וכך נהגו במקומות מסויימים. אפשר אף לאמרם כ'מנהג מן המובחר' בשעת לילה מאוחרת לאחר חצות מבלי לשבש את סדר היום של אלו שמשכימים מאוחר, כפי שנהגו בישיבות.

ההיתר של האגרות משה לומר גם בערב לפני חצות במקום הצורך עוד לא פשט אצל הספרדים, אבל ייתכן שזה עניין של זמן ושל פוסק שיעשה מעשה (הרי גם המ"ב אסר את זה ובכל זאת נפרצה הגדר אצל האשכנזים).

ובכלל, דומני שמובא בפוסקים במפורש שיש לקחת את המנהג בפרופורציה. למשל, הרב עובדיה כתב שאם אין לו שהות לומר שניהם - תיקון חצות עדיף, ואף שבחורי ישיבה יכולים להסתפק באמירתם בעשרת ימי תשובה ולהשתדל להגיד לפחות בימי שני וחמישי לפני כן.

ההקפדה לאמרם דוקא באופן שמשבש את סדר היום אינה הכרחית.

לגבי סעיף 1 - מה הבעיה? מי שלא מרגיש מחוייב למנהג הזה או לא רואה בו תועלת ממילא לא אומר סליחות. אם יש כאלו שזה כן מסב להם תועלת, מה הבעיה?

מיימוני,

לא אחדש לך אם אזכיר שהסליחות מבוססות על הוידוי (שהוא חלק מהותי ב'עשיית תשובה' אם לא כולה) ועל י"ג מידות שהרעיון על האפקטיביות שלהן בתהליך הסליחה (או בלשון יותר פשוטה: מאגי"ה בלע"ז) דומני שיסודו בגמרא ('עשו לפני כסדר הזה ואני סולח') ולא אצל חכמי הנסתר.

לגבי האפקטיביות שלהן על האדם עצמו (ולא על א-להיו, כביכול) זו כבר חוויה סובייקטיבית. ברור שיש כאלו שתפילות, במיוחד ברוב עם, עושות להם 'משהו' ואם כן למה מי שזה לא עושה לא משהו צריך לצאת כנגד המנהג? (כמו בסיפור שהביא הגרי"ד על אביו שמשך אותו מלומר תהילים עם כל הקהל בליל יום כיפור, ולמד איתו במקום זה סוגיא מ'יומא'. ודו"ק, הוא לא נכנס לביה"כ, הפסיק את אמירת התהלים ומסר שיעור שמן הסתם היה גורם לרוב הקהל לנמנם).

אני אף חושש שלו המנהג הזה היה מוזכר כבר בגמרא (ולא רק הגרעין שלו) גם אתה היית מצטרף לאלו שמצדיקים אותו, בלי קשר לחביבות או אי חביבות התוכן שלו בעיניהם, מעצם זה שהוא מוזכר בגמרא - כלומר התגבש היסטורית בזמן ה'נכון'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 07:51 לינק ישיר 

מימוני

מסתבר, שכפי הנראה איני "משכיל" עד כדי כך....

אבל, איני מבין לשאלתך, מדוע אתה לא שואל על עצם התפילה הארוכה שביום הכפורים?

לא צריך לוותר על הסליחות, לכל היותר לקצרן, או לשנות את זמנן.

לפני הכל, הסליחות זהו האופן של המודעות הציבורית, או במלים אחרות, זהו הסדר של הקהילה שמעורראת היחיד, לכל חברה יש אופנים של דקלרציה, ולא כל שכן שלא כל פרט "משכיל".
בנוסף, לרבים הסליחות נוגעות מאוד. אדם צריך גם הצהרה לגבי עצמו בתוך הציבור, וגם כפרט עמידה לפני קונו בתחנונים, או שמא כוונתך לביטול התפילה בכלל....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 08:36 לינק ישיר 

בדידי הווה עובדה.
עבד אתי בעל תשובה (אשכנזי) מאוד רציני.
בימות הסליחות ראיתי אותו ניגש לעמדת הקפה כשהוא חצי מטושטש.
שאלתי אותו מה קרה וענה לי שהוא קם מוקדם לסליחות.
שאלתי אותו מי התיר לו ונכנסנו לדיון שאין כאן מקומו.

אחרי תקופת הסליחות הוא ניגש אלי ואמר לי שהוא תכנן גם להתענות באותם ימים, אך עקב דברי החליט לשנות את תוכניתו.

תוקן על ידי - בעלבעמיו - 20/08/2006 9:02:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 09:14 לינק ישיר 

ממללא

בוודאי שיש ערך מוסף למה שנקבע בימי חז"ל או קודם לכן.

אך הסיבה לזה אינו רק ההיסטוריות שלו, אלא עמידתו במבחן מסויים. מבחן של חכמים.

למה הכוונה?

יש מנהגים שהתפתחו בימי הגמרא, וזכו לגושפנקא של חז"ל. לכתחילה, או בדיעבד. אבל היתה איזו מסננת שבה עברו ההתפתחויות ההן.

לא כל המנהגים האלו היו טובים. אבל חז"ל בחנו אותם והחליטו שלא שווה להשקיע בשבירתם. למשל, מה שנהגו לא לשבת על ספסל של גויים בשוק בשבת (פסחים, פרק מקום שנהגו).

לעומת זאת, הרעיון להוסיף לתפילה קטעים של שבח לקב"ה לא התקבל בעיניהם כדבר טוב. כאשר אחד עבר לפני התיבה והחל להרבות בשבחים, אמר לו אחד האמוראים (רבה?): וכי סיימת לשבח את אדונך? די לנו במה שתיקנו רבותינו.

לפיכך, איני סבור שהיו חכמים מאשרים את הסליחות כפי שהן לפנינו. וזאת מכמה וכמה סיבות. את חלקן ביאר כמתעסק וחלק צירפת אתה. האריכות. הלשון הקשה. ההנחה שביסוד אמירת הסליחות כי המגיה היא הקובעת, ושפע האמירה משנה משהו. שהדרך להתקרב לה' היא על ידי שפע תפילה וביצוע של משהו קשה יותר מהרגיל (אם כי יש דבר אמיתי בנקודה האחרונה. לאמור: צריך אדם להשתנות, לשנות הרגלים רעים לטובים, וזה באמת קשה מאד). ואני מוסיף על הבעיות נקודה שנזכרת ברמב"ם מפורסם: תוספת של חובה. אין האדם ואף לא הציבור רשאים להוסיף חובות מעבר למה שיש לנו. די לנו במה שחייבה תורה.

כלומר, אילו היו הסליחות נעשות באופן של "הרוצה לומר יאמר, ומי שאינו רוצה לא הפסיד" אולי היה מקום להקל בזה. אבל מה שקורה הוא שזה נתפס כחובה. ומי שאינו עושה כן נתפס כעבריין. והאב ילמד את בנו שזו חובה היא. וכך אנו נראים. וכך אנו מעוללים לדור הבא בלא דעת.

כמתעסק

אתה צודק לדעתי בכמה וכמה נקודות. ואיני חולק עליך בעיקר הדברים.

א. צריך למצוא ביטוי להתעוררות. ולמרבה הצער, לא כל אדם מתעורר באופן פרטי, או שהתעוררותו הפרטית עלולה להביא לטעויות גדולות עוד יותר. ולכן יש מקום להתעוררות ציבורית.

אך כמה ומה יש לעשות ועד כמה בתור חובה?

צא והשווה את התוספות ששרדו לנו מימי הגאונים בקיצור, כמו אותן שלוש ארבע פסקאות שאנו מוסיפים ב18, לכל האריכות של הסליחות, שהן למעשה ארוכות יותר מכל התפילה עצמה שתיקנו חז"ל!

וזה לבד סימן רע.

ב. כפי שכתבת, כל אריכות היא למותר. ובוודאי שראוי למחוק את הפיוטים מסובכי הלשון.

ג. אמנם נראה לי שיש כמה סיבות שפועלות כאן.

1. כפי שכתבת, האדם רוצה להרגיש שהוא עושה משהו מיוחד. ואם באלול כך, בעשרת ימי תשובה על אחת כמה וכמה. ואם בעשי"ת כך, בראש השנה וביום הכיפורים על אחת כמה וכמה.

ואם אין לנו כהן גדול, לפחות יהיה לנו "סדר האמירה" במקומו.

2. צריך לספק לבני אדם תעסוקה לראש השנה וליום כיפור. אחרת, כיון שלא יהיה להם מה לעשות, יעשו עבירות. אז עדיף שישבו בבית הכנסת. וצריך תעסוקה כלשהי, ושיעור זה למעלה מרמתם, ולא בכל מקום יש רב. אז שיגידו סליחות ופיוטים...

3. ועכשו, כיון שנהגו, נהגו. ואין לשנות כידוע.

אני מבקש להעלות את השאלה: מי נפגע מן המנהגים האלו?

נחלק את הציבור לסוגים.

1. ההמון שאין לו משהו אחר. לדעתי, גם עבורם הסליחות הן רעה חולה. גם בגלל תחושת החובה המכבידה. גם בגלל האמונות המגיות שנקשרות לזה (דווקא אחר חצות כי קודם זה "דין"). וחובת החכמים היא לספק להמון משהו שיעסיק אותו, אבל לא בצורת הסליחות.

ושמא כל מה שהיו נותנים היה הופך למשהו כמו הסליחות? ועדיין ראוי להתאמץ.

2. היחידים המעולים, שלא יגיעו לסליחות אלא ילמדו, או יעשו חשבון הנפש. אני מצטט ממכתב פרטי שהיה לי עם חבר יקר מהייד פארק. הוא כתב לי שליום כיפור הוא נוסע לאיזה מקום רחוק להתפלל לבדו. לא במנין. כי הוא זקוק לדבר עם ה', וציבור מפריע לו. ואני שותף להרגשתו. (אלא שאיני יודע אם הייתי מעיז לעשות כמוהו. ובכלל, מה עם הילדים? מי יקח אותם להגיד פיוטים בבית הכנסת?).

3. אלו שהינם בדרך להיות יחידים מעולים, אבל דמויות סמכות שטחיות הורסות אותם, ומשכנעות אותם שהדרך לעבודת ה' בימים אלו היא דווקא בציבור דרך רוב המלל חסר המשמעות.

וביודען ומכירן קאמינא (=אני מדבר על כאלו שאני מכיר שכך אונה להם).

מה הפתרון? הרי שינויים לא ייתכנו בקול רעש גדול ומלחמה. נסיון למחות יביא רק להחרמה ולכינויים של "אפיקורס", כפי שרמזתי על דרך הבדיחה (אני מקווה שלא נפגעת חלילה).

איני יודע. אבל חלק מהפתרון הוא ללמד ולהסביר. להביא מקורות. להסביר באריכות ועם מקורות מה כן צריך לעשות כדי להתקרב לה', ותשובה מהי (וידוי זה החלק הכי פחות חשוב, ולא הכי חשוב. החלקים המכניים הם תמיד הכי פחות חשובים). ומדוע תוספת מנהגים בעייתית. ומדוע לשונות ארוכים וחידתיים אינם בעלי ערך. ולצטט מקורות. וכולי האי ואולי. ולפחות מי שלא ירצה להיסחף ידע שיש לו על מה ומי להישען.

בעל בעמיו

הצלת נפש מישראל.

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 09:22 לינק ישיר 

מיימוני,
לחוויה של ימים נוראים יש משקל רב.
מבית הכנסת של ילדותי אני זוכר את דרשת הרב לפני תקיעות שנאמרה בהתרגשות ובבכי ואף אחד לא הבין מילה. בחור ישיבה או עצכ"חי יטען שהיה צריך לומר דברים ברורים. צר לי זו טעות. מה שבסוף זוכרים זו החווייה ולא החידוש היותר או פחות נאה.
כנ"ל גבי ליל הסדר ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 09:38 לינק ישיר 

בעל בעמיו

זו טענה חשובה מאד.

היא באה לידי ביטוי גם אצל הרב סולוביצ'יק.

ורציתי בשעתו לטפל בה, כי יש כאן דבר מעניין וחשוב מאד. האם הבסיס לקשר הדתי לאלקים הוא רק רגשי, או בעיקרו רגשי? והאם הבסיס ניתן לבניה רק בימי הילדות, או לפחות בסגנון הילדות, כלומר בתפיסה בלתי ביקורתית ורחוקה מהמשגה?

זה נושא בפני עצמו שאני מבקש לשמור לאשכול אחר, ומצד שני, אולי כן ניתן לדון בו כאן כי הוא בסיס לכל השאר.

אז אני כותב בקצרה.

הטענה שלי היא בדיוק זו: הציבור שלנו ולא רק שלנו כמדומה נעצר בימי הילדות.

א. אצל החרדים, הרגש והחויה מימי הילדות היא הדבר היחיד שקיים. זאת בגלל שנסיון להבנה לא קיים אצלנו. זה מסוכן מדי.
השכל אסור בשימוש מעבר לגבולות של הרגש.

ב. אצל אלו שגדלו ברקע חרדי והתרחקו, אין בסיס אמוני. זו טענה קשה מאד שאספתי לה חומר בין מהכרות עם אישים שונים ובין מכתובים. נראה לי שאלו שגדלו על חויות כמו שאתה מתאר, אבל בגדלותם רכשו יכולת פילוסופית וביקורתית, חדלו לקבל את התורה ואת האמונה הבסיסית ולכן לא היה להם בסיס אמוני פילוסופי להשתית עליו את התפילה בכלל ואת עבודת יום הכיפורים וראש השנה בפרט. כל מה שנשאר להם ומשך אותם לבית הכנסת הוא זכרונות וחויות ילדותם. השכל סותר אצלם את הרגש.

(אני מניח שלא  צריך לומר שאיני מתכוון בביקורת זו כלפי ר"ג זצ"ל).

ג. כנגד זה אני מציע דגם אחר. השכל כמה שמפלס את הדרך להתקרב לה'. ולכן הוא גם תשתית ליצירת חויות חדשות של האדם הבוגר והחכם (במובן החיובי של המילה).

(השתמשתי במילה "שכל" באופן שמזכיר את השימוש הבינימי שלו, ככלי שחושף את כל האמיתות בהכרח. לא לכך נתכוונתי. התכוונתי לשימוש בו כדי להשתדל להגיע לתפיסה שיטתית של מערכת האמונות שלנו, של היחס האפשרי בינינו לבין האלקות ועוד. אמנם לא מתוך אמונה תמימה ובלתי ביקורתית, אלא מתוך הבנה מעמיקה שהשכל, גם אם ניתן לחשוד בו, הוא עדיין אחד משני הכלים הבודדים שיש לנו להכרת המציאות. ואיני רוצה להאריך בזה כאן, ורק באתי להגן על עצמי מפני החשד. בין הפוסטמודרניזם מכאן לבין השכלתניות התמימה מדי של ימי הבינים יש עמדות אמצעיות).

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 09:44 לינק ישיר 

אה"נ
אבל נתאר לעצמנו אדם שאיתרע מזלו להיות בשרות מילואים בראש השנה ללא מנין ואולי אפילו ללא שופר הוא גם כמובן עייף מהשמירות ומדוכא מהריחוק מהבית.
מה יחזיק אותו, פלפול בהלכות שופר, או זזמזום של ונתנה תוקף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 09:58 לינק ישיר 

בעל בעמיו

עד שם...

נתאר לעצמינו רבים מעמך בית ישראל שאינם שומרי תורה ומצוות, אך מבקשים לקרב לפני קונם, ובאים לכל נדרי ו'א-ל נורא עלילה', ושוב יושבים בדממה כל נעילה ומתעוררים לפני קונם בתקיעת שופר ולשנה הבאה בירושלים.

יש שיאמרו: מה לנו ולהם?
ויש שיאמרו: ב"ה שכל נדרי ושופר נותרו לנו כדי שיבואו אלו לביהכ"נ.

אבל מה דעתך: אולי כדאי למצע - לשם יעול נוריד לשליש, דומני שעדיין ישאר לנו מספיק מהקטעים הטובים....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2006 10:15 לינק ישיר 

שכל אחד יבוא כרצונו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2006 10:26 לינק ישיר 

המשך הסיפור - (פרק א ניתן לקרוא בראש האשכול)

לקראת סוף השבוע השני לאמירת הסליחות שלמה נשבר.
באותו שבוע שלמה קבע לעצמו לקום 'יום כן יום לא'.
אבל ביום חמישי סנט בו ידידו אברהם:
"עשית לך מנהג, אני רואה. רבש"ע עשה איתך עיסקה, ולי לא סיפרו...."
בשבוע השלישי שלמה החליט שהוא ינסה להגיע רק לסיום הסליחות, אבל כשהוא ראה את המבטים הוא היה משוכנע שכולם כבר בודקים אם הוא "אפיקורס".
זו לו היתה רק הרגשה, לפני 'ברוך שאמר', זרק לו יחזקאל:
"שלמה, את לא מרגיש טוב השבוע?",
וביציאה מבית הכנסת, אמר לו שוב: "רפואה שלמה".
גם זלמן ששמע זאת אמר: "אם אתה לא מרגיש טוב, עדיף שתישאר בבית".
ושמעון אמר: "שגם לגן-עדן, יכניסו אותך רק למנה אחרונה".
שלמה החליט לא להגיע לתפילה, כך לפחות יחשבו שהוא מתפלל במנין אחר.
הוא סיפר זאת לאשתו.
אבל אז היא שאלה:
"שלמה, ומה תגיד ליעקב הקטן ולרוחל'ה, שכל הזמן רואים את אביהם מתפלל בבית, ועוד בחודש אלול?"
האם למישהו יש תשובה, מי יעזור לשלמה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2006 10:37 לינק ישיר 

זלמן הוא אשכנזי. אין לו בעיות בחודש אלול.

הייתי מרחיב את הנושא לעוד תחומים שהתרחבו במשך השנים, כגון אבלות שלושת השבועות והעומר. נראה שהרחבת האירועים גרמה לטראווליזציה שלהם. מעין אומר הלל בכל יום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2006 14:18 לינק ישיר 

זלמן קרוי על שם סבו מצד אמו (והוא לא הבן הראשון....), ושם משפחתו: בוזגלו.

זוגות מעורבים - יש חיה כזו....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2006 14:36 לינק ישיר 

מצורף קובץ

טעות בידך מיימוני מאורינו.

עירבבת ריבוי השבחים להקב"ה, שכל המוסיף בהם גורע, לריבוי הבקשות, שהם נעוצים בוידוי ובתשובה, ואינם ענין זה לזה כלל. ריבוי הבקשות נמצא כבר בדברי קדמוני הקדמונים, גם אצל אלו שאין לחושדם בנטיה לקבלה. רס"ג שהוקיע את אמונת הגלגול כתב תפלת השחר ארוכה ונדפסה במהדורת אסף-יואל, היא משתרעת על פני כשלשים וחמשה עמודים בדפוס, והוא תיקן לאומרה בכל יום בשחרית. התפלה של הרבי מליזענסק היא "תפלה קצרה" אצל זו. זו רק אחת, קיימות עוד בקשות, אם יש לך הסידור תמצא אותן. אם יש לך טענה, שתגיד משהו בסגנון הפיוטי בהם הסליחות שבידינו כתובות, אמנם יש מהן שפוייטו על ידי גדולי האומה, כגון רש"י, אבל לסתם בן אדם קשה להבין את הלשון אם אין בידו "סליחות מפורשות".

ועכשיו העמוד הראשון והאחרון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2006 14:36 לינק ישיר 

מצורף קובץ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהו זמן סליחות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext