|
|
| נשלח ב-13/4/2005 10:54 |
|
| |
בן איש,באבא,
המאמר הוא של אבי שגיא,והופיע מחדש ב"מסע אל ההלכה"
בסדרת "יהדות כאן ועכשיו" בהוצאת "ידיעות אחרונות"
ולכן מצוי ברוב חנויות הספרים הגדולות.
אכן מדובר במאמר בסיסי ומעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2005 15:32 |
|
| |
בן איש אחד
איני מאמין שהראשונים סברו שחז"ל " גילו " בחכמתם מה שנמסר למשה בסיני ונשכח.
וודאי שאיני מכיר מי שסובר שחז"ל " יצרו" תורה וסמכותם העניקה לה גושפנקא של תורה מסיני.
אם הייתי סבור שהציווים שאני מקיים עלו במוחם הקודח של אנשים - ויהיו צדיקים, פרושים , קדושי עליון , וכו' וכו' - לא הייתי נוקף אצבע בכוון.
אולי תואיל בטובך לסרוק את המאמר - או לפחות להביא משם את המקורות עליו מסתמך הכותב
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2005 16:51 |
|
| |
תלמיד יקר, כנראה יש עוד הרבה מה ללמוד...
כפי שניתן להבין מהודעתי, אין לי את המאמר ואייני זוכר את המקורות. כמו כן, כפי שניתן להבין מהודעתו של ספרן, לו יש אותו. ראה גם הערכתו על המאמר, והנני מצטרף לדעתו. מסכים ארני איתך שאין לך לקבל מאמר זה בלי ללמדו, אך לצערי, אינני יכול להיות לך לעזר בענין זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2005 20:33 |
|
| |
תלמיד
כל המקים מערכת המיועדת לעמוד לדורות ולהיות נתונה להכרעת חכמים בנוגע לפירושים וליישומים, חייב לקבוע שלכל ההכרעות, תוקף של המקים המקורי. לולא כן תקרוס המערכת. אם כך מנין לך שיש כאן יותר מזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2005 21:44 |
|
| |
בוגי
אתה כותב כי כל מי שמקים מערכת שתעמוד לדורות ונותן את הסמכות למי שהוא להכריע בכל פעם כיצד מישמים את העקרונות של המערכת - הרי חייב לקבוע שלאותם החלטות של המישמים יש תוקף כמקור עצמו.
זה נכון כל עוד ההחלטות הינן בישומים ולא בעקרונות. ראה דוגמא שהבאתי בעמוד הראשון של האשכול.
אולם. וזה העיקר. שום מערכת לא מחייבת אלא אם :
1. המערכת הוסכמה מראש ע"י המתחייבים להשמע לה וזה לא ניתן לומר על מערכת שעומדת לדורות.
או :
2. מקור הסמכות הוא אלוקי. שאז אין לנו יכולת בחירה אם להשמע לה
ההנחות שהובאו ע"י בןאישאחד במאמר שהזכיר כי החכמים יצרו עקרונות מחייבים - הרי שחלק מהמצוות והעקרונות של הדת היהודית הינם מעשי אדם, איני מכיר ראשונים שכתבו כך .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2005 21:57 |
|
| |
"יצרו עקרונות מחייבים"???
אולי כאן נעוצה אי ההבנה.
לא כתבתי שחז"ל יצרו עקרונות. העקרונות נוסדו על ידי האלוקים, ובין העקרונות מופיע עקרון זה, שבפרטים שונים חכמי התורה יוסיפו לקח ופלפול בתורה, והדבר יהיה מחייב כתורה עצמה. אין כאן חידוש עקרונות מחייבים, אלא חידוש פרטים לאור העקרונות המחייבים הקדומים. וזו לכאו' גם כוונת בוגי.
נ.ב. לשכל, ה"מלאך שכליאל", אתה קורא "מוח קודח"?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 11:24 |
|
| |
יש תנא דבי אליהו זוטא בפרק ב' שממשיל את מה שחז"ל עשו עם התורה לאדם שנתן לו המלך חיטים ופשתן והוא יצר מהחיטים פת ומהפשתן מפה (אני חושב שזה הובא פה איפה שהוא).ובכלל איך אתה מבין את כל הענין שחכמים יכולים לעקור דבר מן התורה בשב ואל תעשה? או להוראת שעה? ההוראת שעה ודאי לא נתנה מסיני ...
ומה תאמר על התקנות? והדברים כתובים בהקדמה למשנה של הרמב"ם במפורש שלא כל חלקי התורה שבע"פ הם מקובלים.וכל דבר שנפלה בו מחלוקת איננו מקובל.
ושאלה - איך ניתן לומר שחלק ממה שחז"ל עשו זה לעדכן את התורה לדורות מאוחרים ושהתורה אבדה מהרלונטיות שלה ? זה סותר את העקרון של נצחיות התורה שהוא מעיקרי האמונה ויסוד גדול כי לפי זה ה' היה צריך לתת תורה חדשה והתורה הישנה לא מעודכנת.(אלא אם כן סוברים שזה לא עיקר ולא דבר נכון).
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 14:04 |
|
| |
מודעה רבה לאורייתא
(מחאה - בעברית פשוטה).
ראיתי עכשיו שהוזכרתי בראש האשכול.
לאור היותי ה"ניק" הגלוי והמזוהה היחידי בפורום, אני מבקש ממכרי ומודעי או ממי שחושבים שהם כאלה , שלא ליחס לי כאן דעות או השקפות בשום נושא, כל עוד יש בכוחי להביעם בעצמי.
בודאי כשמדובר בנושאים הנתונים במחלוקת בין גדולי עולם מאות רבות בשנים.
מאידך, כתבי ומאמרי גלויים וידועים, וכל הרוצה לעיין בהם או לצטט מהם בהקשר המקורי - יבורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 14:56 |
|
| |
למען הדיוק,
מזוהה נוסף: הרב ד"ר מיכאל אברהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 15:05 |
|
| |
ישרן
אני חושב שיש לחדד את הדברים. מה שכתוב בתנא דבי אליהו שהבאתה הוא בדיוק מה שכתבתי בעמוד הראשון באשכול זה ( אמצע העמוד ).
אני הבאתי דוגמה שהמחלוקות אינם על העקרונות. אלא על האימפלמנטציה האחרונה.
גם אביי וגם רבא קבלו מרבותיהם מסיני כי אבידה יש להחזיר בסימנים. וכן קבלו כי כל זמן שלא התיאשו הבעלים יש חיוב השבה . ובדבר שאבוד ממנו ומכל אדם אין חיוב השבה. עד כאן הדברים מסורים מסיני ואין בהם מחלוקת.
המחלוקת ביניהם מתחילה אם דבר שאין בו סימן ועדיין הבעלים לא התיאשו . האם זה בגדר של "אבודה ממנו" .
הכח של חכמים לעקור דבר מהתורה בשב ואל תעשה וכן התקנות שתיקנו - הם מדברים ברורות כי התקנות אינן מסיני. וציווים " שב ואל תעשה " הוא בהוראה לשעה ובפירוש שזה לא מסיני .
ודאי שחכמים לא מעדכנים את התורה ולא משנים דבר. כל מה שהם עושים - דיון בשאלות המתחדשות כדרך העולם והסקת המסקנות על פי מה שקבלנו מסיני.
ובקשת סליחה מהד"ר 
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 17:26 |
|
| |
תלמיד,
במסכת 'בבא מציעא' מסופר על רבה בר נחמני שמת בדמי ימיו, שהוא 'נתבקש בישיבה של מעלה' כדי לפסוק ולהכריע במחלוקת שבו הקב"ה פוסק 'טהור' ופמליה של מעלה פסקה 'טמא'והיה דרוש מומחה בנושא סבוך זה כדי לפסוק הלכה, ולכן רבה בר נחמני שהתמחה בעינייני נגעים 'הוזמן' לישיבה של מעלה בתורה מקצוען כדי להכריע באותה מחלוקת..
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 18:34 |
|
| |
ריב
סליחה, את נמצאת באשכול הנכון ? אני לא רוצה להסביר לך את הגמ' כי אז הדיון יוסט למחוזות הרגילים על הטקסטים המוזרים במקורות - שהפורום מלא מהם
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2005 18:53 |
|
| |
תלמיד,
אל תטרח להסביר לי את הגמרא/אגדה, הבאתי אותה כי בכל זאת לומדים ממנה כל אחד מה שלומד, זכותך להתעלם ממנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 09:16 |
|
| |
תלמיד-
אם אתה לא מציית לסמכות אנושית אם מקור דבריה אינו אלוקי למה אתה מקיים תקנות? וגם לפי ההסבר שנתת למחלוקות - שהוא פשוט , מדוע אתה הולך אחרי החלוקה שלהם וההגדרות שלהם? הרי הגדרות אלו יצאו ממחו הקודר של בן אנוש.וזה לא דבר אלוקים חיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2005 11:13 |
|
| |
ישרן
ראשית צריך לציין כי התקנות - מוגדרות כתקנות ולא כתורה מסיני.
לכל תקנה יש סיבה כתובה למה תוקנה ומה אורך תוקפה. יש תקנות שתוקנו לשעתן, יש תקנות שלא נקלטו ובטלו - תקנת עזרא . ויש תקנות שאנו נוהגים עד היום כמו נטילת ידים. עירוב חצירות.
לדעתי התוקף של התקנות הוא במסגרת המנהג החברתי והקהילתי והצורך לעשות סייגים לתורה. ולא איסור ( נראה לי כי אין תקנות חז"ל נופלות בגדר של "ועשית ככל אשר יורוך" למרות שמברכים על מצוות נט"י ועירוב- שהם נכנסו במסגרת "מצוות דרבנן" - עכ"פ אלו מצוות שאכן עלו במוחם (הקודח?) של חז"ל וכך יש להתייחס אליהם לטוב ולרע ). למשל - גזרו חכמים שלא יקרא אדם לאור הנר שמא יטה. ור' ישמעאל קרא לאור הנר - והטה. חיובו לא על שקרא לאור הנר אלא על שהטה - ולמרות שעבר על תקנת חכמים עדין הוא בגדר שוגג ולא מזיד.
הבעיה מתחילה כאשר התקנות או הגזירות מנוגדות למצוות התורה. ואז יש כח בידי חכמים להורות על אי קיום מצוות עשה - (וזה על פי " ועשית ככל אשר יורוך " ) באופן חד פעמי, או שימוש בסמכותם להפקיע ממון (הפקר בית דין הפקר )
|
|
|
|
|