|
|
| נשלח ב-9/10/2006 10:56 |
|
| |
גם וגם,
להרחבת הדיון ב"פלישה" לשכונות, הנה ציטוט מ"מקור ראשון" של השבת - כתבת נדל"ן על הגבעה הצרפתית בירושלים:
"בניגוד שנראה תמוה למגמת ההתחרדות הגוברת והולכת בצפון ירושלים, נותרה הגבעה הצרפתית הרחק מתחום התעניינותו של הציבור החרדי. מנכ"ל רימקס הבירה סבורה כי הדבר נעוץ בעובדה שהאוניברסיטה ובית החולים הדסה ממוקמים בקרבת השכונה וקשורים אליה בקשר הדוק. לדבריה, "החרדים, ככל הנראה, מבינים שבשל כך תמיד יהיו סטודנטים וציבור כללי במקום. דבר זה איננו תואם את הצרכים של הרוכשים החרדים שמעוניינים לרכוש במקומות שבהם יש סיכוי שהשכונה כולה תהפוך לחרדית".
http://www.makorrishon.co.il/show.asp?id=14931
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2006 02:32 |
|
| |
למה כשהמדובר הוא ברכב, מותר לי לקנות רכב חדש מהדגם היותר משופר ואילו כשהמדובר הוא בחינוך הילדים אסור לי "לבחור" את המקום הכי מעולה? ובכדי שאוכל, טכנית, לבחור במקום המעולה, יש צורך ליצור אותו - יוצרים אותו באמצעות סלקציה. סלקטור חורץ גורלות. הוא אדם ובטוח שתהינה לו טעויות במהלך עבודתו. הטעויות הן דו סטריות, מקבלים תלמידים שאינם ראוים ולא מקבלים ראויים. אך בכך זאת, לפחות מכורח העובדה שלכולם "מפריעה" הסלקציה, הרי שמבחן התוצאה מוכיח שהמקום הפך לאטרקטיבי בשל הסלקציה. מה רע? אני מציעה שתברר, ויבררו נא המכפישים למיניהם, את תנאי הקבלה באוניברסיטה למקצועות כמו רפואה פסיכולוגיה וכו'
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2006 04:21 |
|
| |
בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת בן גוריון מקבלים רק הונגרים, קוצ'ינים ובדואים משבט אל עזאזמה. בדוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 12:01 |
|
| |
[זה לא לגמרי קשור, אבל לא מצאתי אשכול מתאים יותר לדיון על אפליה ודיכוי (מסוגים שונים) של מזרחיים...]
לא בנוסח
/ אלישיב רייכנר
לא מדובר באפליה מאורגנת, אבל משום מה תמיד הסידורים שמחלקים בארועי המגזר מגיעים בנוסח 'ספרְד'. ככה זה שלא סופרים את הספרדים.
עשר בנות שירות לאומי של אגודת עמינדב שרתו בשנת
הלימודים הקודמת בבאר שבע. בסוף השנה הן קיבלו כמתנת פרידה מהאגודה, סידור
תפילה. תשע בנות מתוך העשר התאכזבו מן הסתם, כשפתחו את העמוד הראשון
בסידור וגילו שהוא בנוסח ספרד, הנוסח בו מתפללים מרבית האשכנזים. מבחינתן,
כבנות המתפללות בנוסח עדות המזרח, מתנת הפרידה הפכה באותו רגע ללא
רלוונטית.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 23:07 |
|
| |
אמשלום,
העובדה שמוצגת במאמר היא שה'אפלייה' וה'דיכוי' אינם רק בחלוקת הסידורים, אלא גם בהדפסתם. איך זה קורה? האם גם המדפיסים הם תמיד אשכנזים? מה, לא מקבלים יוצאי עדות המזרח לבתי הדפוס? או אולי לא נותנים להם להקים בתי דפוס? או שמא גם כאן הם מחכים, כמו תמיד, שהאשכנזים יעשו הכל עבורם? מעניין...
זה מזכיר לי הרצאה ששמעתי פעם בירוחם ממרצה לספרות מאוני' בן גוריון (לא זוכר את שמה), שהסבירה על הקיפוח של בני עדת המזרח בספרות העברית לדורותיה. כששאלתי איזה סופר יהודי חשוב או יצירה ספרותית חשובה היתה בארצות ההם, לא ממש קיבלתי תשובה. וכששאלתי מה באשר לבתי הדפוס נעניתי שלא היו.
טוב, כנראה האשכנזים שוב קיפחו אותם ולא נסעו למרוקו או למצרים להקים בתי דפוס וללמד ספרות. פשוט לא בני אדם...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 23:26 |
|
| |
ר' מיכי,
היו כמה בתי דפוס באיטליה, היה בארם צובא, היה בבגדד, במאה העשרים היו בצפון אפריקה, היו בעוד מקומות.
לפני שואת יהודי אירופה היתה יהדות ספרד לא הרבה יותר מעשרה אחוזים מן העם היהודי. כמות היצירה הספרותית שלהם, בכל התחומים התורניים, היתה בוודאי גדולה מהשיעור הזה.
אשר לסידורים, אתה שוגה. ישנם עשרות רבות של סידורים בנוסח עדות המזרח שמודפסים כאן. (יותר ממה שצריך, אבל זו בעיה אחרת). גם לסידור שחולק בירוחם, רינת ישראל מן הסתם, יש גירסה ספרדית מאז יצא לאור.
אשמח אם תפרט מה שאלת את המרצה מבאר שבע: על ספרות עברית חדשה, או ספרות עברית 'לדורותיה'. נקל להראות שבשני התחומים אין הצדקה לכך שלא השיבה לשאלתך. (אגב, סביר שעל יוצרים מזרחיים מרכזיים לא שמעת בגלל תיווך גרוע, לא בגלל שאין כאלה. דוגמה אחת - שושנה שבבו, שכתבה עברית בארץ במחצית הראשונה של המאה שעברה ונחשבת כיום לאחת הכותבות המעניינות ביותר בספרות העברית בכלל. אני מניח שלא שמעת עליה. על בורלא ויהושוע מן הסתם כן, וגם לזה יש סיבה).
תוקן על ידי bt77 ב- 16/11/2006 23:41:21
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 23:38 |
|
| |
ר' מיכי,
לא ברורה לי הטענה שלך וההשוואה לספרות. יש אין ספור מהדורות שונות של סידורים בנוסח ע"מ, לרבות מהדורה של רינת ישראל עם כל התוספות של הציוינים ליום אידם. יש לי מדף שלם בבית של סידורים בנוסח ספרד/אחיד שקיבלתי בכל מיני הזדמנויות בחיים ואין לי מה לעשות איתם...(אם כבר בא לי לגוון, אני מעדיף ללכת על אשכנז).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 23:39 |
|
| |
ככל הזכור לי, היא אמרה שכמעט לא היו בתי דפוס בארצות המזרח. ברור שאין טענה שלא היו בכלל, אבל ברור גם שהם היו הרבה פחות מפותחים בנושא זה, כמו בהרבה נושאים אחרים.
באשר לסופרים, אתה שוב נטפל לדוגמא אחת, ואני שואל אלו סופרים בעלי ערך, וכמה, היו בקהילות היהודיות בארצות המזרח? דומני שהיא דווקא הזכירה את שושנה דנן, וגם היא לא יכלה להביא עוד. תעשה השוואה מהירה ליהדות האשכנזית. אני כבר לא מדבר על אנשי מדע וכדו'.
ולגבי הסידורים, זו היתה הטענה של רייכנר בכתבה, שאין סידורים. הוא כנראה מתכוין לסידורים מודרניים, או כאלו שמכילים את התפילות הציוניות. באמת 'רינת ישראל' הוא דוגמא טובה, וצל"ע.
נו, אז באמת מדוע אנשי עדות המזרח לא מחלקים אותו? ומדוע הם לא מצאו סידור (כמתואר שם)?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 03:41 |
|
| |
ביטי,
בבסיס אני לא רואה פה דיכוי אלא קונספט מיזרחניקי עתיק ימים של 'נוסח אחיד' בא"י. באף מקום גם לא מחלקים סידורים בנוסח 'אשכנז' למי שהביאו אותו מהבית.
אני למען האמת גם לא מוצא דרך לשנות את זה, במערכת החינוך המזרחיסטית שיש בה מכל העדות והסוגים. מה יעשו עם ילדים מעורבים? מה יעשו אם ילדים להורים ספרדיים שמתפללים בבי"כ לא ספרדי? ומה עם תימנים בלאדים ושאמים(בברכונים שמחלקים בשמחות יש לאחרונה אופנה לחלק ברכונים שיש בהם ברכת המזון בכל נוסח).
אין סידורים ספרדיים ציוניים, כי את רוב הציוניים הדתיים הספרדים כנראה לא ממש מעניין. אלו שזה ממש חשוב להם, מן הסתם זלגו לזרם חינוכי/דתי אחר (וזו הבעיה שמפריעה לרייכנר, לענ"ד. היא בהחלט בעיה מנקודת מבטי, אבל אני לא רואה לה פיתרון למעט הפיכתנו לחברה דמויית החברה החרדית שמפולגת לקבוצות של יוצאי שכונות בעיירות שכוחות אל במזרח אירופה. לא תודה).
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 07:43 |
|
| |
ממללא,
כתבת - "אני לא רואה פה דיכוי אלא קונספט מיזרחניקי עתיק ימים של 'נוסח אחיד' בא"י".
לפעמים, ה"נוסח האחיד" הוא סוג של דיכוי ואפליה (לא מכוונת, לא קונספירטיבית, אלא לא מודעת) - מדוע שהנוסח האחיד יהיה דוקא נוסח אשכנז (או ספרְד)? חבר מזרחי שלמד בישיבות תיכוניות ובישיבת הסדר, סיפר לי שלא משנה כמה מזרחיים היו בישיבה, ולעתים הם היו הרוב (דומני, שדיבר על ישיבת ההסדר), נוסח התפילה תמיד היה בנוסח אשכנזי (גם המנגינות וכו'). למה?
|
| נשלח ב-17/11/2006 07:59 |
|
| |
אמשלום,
זה פשוט לא נכון, לדעתי. תרבות הנוסח האחיד המזרחניקית הקלאסית היא ישראלית במהותה ולא אשכנזית. נוסח ספרד שונה מנוסח אשכנז שהיה הנוסח שחלק ניכר מהתלמידים הביאו מהבית וחזרו אליו בבית. ההברה האשכנזית דוכאה לגמרי. וגם המנגינות, הן אמנם לא ספרדיות אבל גם לא שרים אותן בישיבות ליטאיות או בשטיבאלאך חסידיים - אלא הן מנגינות בני עקיבא חדשות יחסית, שהיום מתוייגות כאשכנזיות.
אדרבה, רוב המזרחיסטים לדעתי ממש סולדים מהתרבות האשכנזית הדתית על סממניה הגלותיים.
אגב, אני טוען אותו דבר ביחס לתרבות הכללית. נכון שהתרבות הספרדית לא באה לידי ביטוי עשרות שנים, אבל גם התרבות האשכנזית הועלמה ומה שנשאר ממנה זה תיאטרון היידיש של יעקב בודו ושמוליק עצמון ועשרים צופים בקהל. התרבות הישראלית היא תרבות חדשה שלועגת לתרבות האשכנזית.
מה שמעניין הוא, שגם במישור הדתי וגם במישור הישראלי, מה שסווג כתרבות מזרחית שניסו להדחיק כן הצליח להתרומם ונחשב היום למיינסטרים שבמיינסטרים, למשל, ניגונים מזרחיים שמושרים היום בהרבה בתי כנסת אשכנזיים ו/או אמנים שעד לפני כמה שנים היה אשר לשמוע רק בתחנה המרכזית והם היום המיינסטרים.
מאידך, התרבות האשכנזית ממשיכה להיעדר בציבור הכללי והמזרחניקי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 08:10 |
|
| |
במחשבה שנייה, הבעיה הייתה קיימת אולי בימים נוראים שאז באמת התעקשו שכל הישיבה תתפלל יחד והתפללו במנגינות אשכנזיות, וזה אכן גבה מחיר כי החג הופך לחוויה של ניכור בשביל מישהו שרגיל למשהו אחר.
אני חושב שברוב המקומות כבר יש היום מניין ספרדי לחפצים בכך. אני לא יודע אם זה טוב. לדעתי היה עדיף נוסח אחיד שיש בו מכל דבר, ולא כיתתיות על בסיס גנטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 09:46 |
|
| |
ממללא,
אני מבין את הצורך בנוסח אחיד ובטשטוש גבולות וכו'. למה אין נוסח אחיד באמת? נוסח שיכיל את הטוב כל הנוסחים? אני רוצה לומר למשל 'רזא דשבת' בערב שבת .
האמת שבעיית הנוסח מטרידה אותי פחות מבעיות תרבותיות דומות. למשל סיפור מסירת התורה שמסופר תוך התעלמות טוטלית ממחברים ויצירות ספרדיות (אני מדבר כמובן על מאות השנים האחרונות), דמות הרב שמעוצבת על פי הדגם האירופי דווקא ולא על פי הדגם מארצות המזרח (רב קשוב לסביבתו ומעורה בה, פתוח יותר לעולם הגדול, לאו דווקא גדול בתורה וכו'), או העובדה שרב חשוב כר''מ אברהם נ"י ויזרח לא ידע על קיומם של סידורים ספרדיים או בתי דפוס במזרח, ועוד כהנה וכהנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 09:58 |
|
| |
bt,
מה זה "הטוב בכל הנוסחים"? הודו יהיה שם לפני או אחרי ברוך שאמר? עלינו יהיה לפני או אחרי שיר של יום? וגם אם תהיינה שתי האפשרויות, הרי מי שיקבע בסוף מה יאמרו בפועל יהיה שליח הציבור. בכלל, אנחנו מדברים על אופי שונה של תפילה. בבתי הכנסת הספרדיים יש שותפות רבה של כל המתפללים; בבתי הכנסת האשכנזיים הקהל דומם ורק קולו של הש"ץ נשמע. סידור לא ישנה את העובדה הזו, ולא ישפיע על מי שהתרגלו לסגנון אחד לקבל את הסגנון השני כטבעי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2006 10:14 |
|
| |
גם וגם,
אתה צודק, ובכל זאת. אילו היתה רבנות ראשית אמיתית אפשר היה לתת לזה גיבוי הלכתי בצורה של תקנה. (לא שבאמת צריך תקנה לזה, מפני המלעיזין).
|
|
|
|
|