בית פורומים עצור כאן חושבים

אמונה חושית ויראת העונש - הרב יחזקאל לוינשטיין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/9/2006 12:14 לינק ישיר 

דיון עם רמבמזל ועם מאיר אימי

בתגובה למה שכתבתי באשכול http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=2&topic_id=2029615 כתב שם רמבמ זל:

מימוני,

1. כתבת <הדרישה היא להישאר אך ורק ברמה של ילד קטן. עם אמונה של ילד קטן. כך תבע, כמדומני, הרב שך בדרשה מפורסמת.>

2. מר' חצקל (מרן המשגיח) זצ"ל שמעתי פעמים רבות מאד בדיוק ההיפך. הוא חזר ושנה שאסור להשאר ברמת ההבנה של ילד בחדר! חייבים (ממש כך, הוא חזר ואמר) לפתח את האמונה התמימה עם ההתפתחות הרוחנית בדרך ה"חיים למעלה למשכיל".

3. מאידך נושא התמימות חייב להישמר.

4. לענ"ד אין כאן דבר והיפוכו אלא אמת נפלאה ומוכחת. ר"מ

אימי מאיר כתב: מי היה מאמין ? מרן המשגיח בעצכח!!! ואם כבר פוניבז אז מה עם רבי דוד? השבוע שמעתי שהוא סיפר שכשר' חצקל עמד לחזור למיר לפני פטירת ר' ירוחם אמר האחרון לר' דוד 'עכשיו הוא יבא לכאן ועוד פעם יתחיל לדבר אמונע שמעמונע' מאיר

מיימוני כתב:

לגבי ר' חצקל, אני מבין שזהו הרב יחזקאל לוינשטיין. לפי מה שמסופר עליו, היה עוסק בחיזוק "האמונה החושית". יש עליו סיפור כמדומה שהיה מסדר בחדרו כסאות בשני טורים ואומר לעצמו: הנה כך עברו ישראל את הים במעשה ים סוף. ועל כן אני תמה אם אני והוא מדברים על אותו ענין. אני יצאתי נגד האמונה התמימה ברמה של ילד. אין לי ספק שר' חצקל, שהיה אדם גדול במונחי עולם הישיבות ואולי בכל מונחים שהם, דגל בהתפתחות רוחנית. אבל האם התפתחות זו כוללת גם את התובנות כי לא כל המדרשים אמת היסטורים לפי פשוטם? האם שמעת ממנו גם את ההודאה ברעיון זה? והאם היה חולק על הגר"א שאמר כי כל המדרשים אמת ואולי לפי סוד ובלבד שלא לפי פילוסופיה? ועל המקובל בינינו כי כל סיפור מהגמרא הוא אמת וקודש וקודשים והכופר בזה הוא אפיקורס, וכי אמנם הרמב"ם ובתקופתו לא אחזו כן, אבל אחרי שכבר נפסק (!) שהכל אמת, כל החולק על כך כמהרהר אחרי השכינה ואפיקורס הוא וכו'? -

מאיר כתב:

מיימוני אתה מחפש התפתחות שכלית אצל מי שדוגל בהיפוכה? מאיר -

ואם כבר ר' חצקל בעצכח, אין יותר מתאים מאשכול זה, המשגיח לא דיבר עם בני משפחתו אלא בנוגע לאמונה וגם זה בקושי, היה לו נכד בעל תסמונת דאון, הוא אמר עליו שהוא מפריע לעבוידע מאיר -

רמבמזל כתב:

מימוני,

1. כתבת <לגבי ר' חצקל, אני מבין שזהו הרב יחזקאל לוינשטיין.> נכון.

2. עוד כתבת <לפי מה שמסופר עליו, היה עוסק בחיזוק "האמונה החושית". יש עליו סיפור כמדומה שהיה מסדר בחדרו כסאות בשני טורים ואומר לעצמו: הנה כך עברו ישראל את הים במעשה ים סוף. ועל כן אני תמה אם אני והוא מדברים על אותו ענין. >

3. דבריך נשגבו ממני. מה רע לדמיין את מעבר בני ישראל בים סוף אפילו באמצעות ספסלים, ובאותה שעה לדעת שקריעת ים התרחשה כרצון ה' אחרי שהוליך ה' את הים ברוח קדים עזה כל הלילה וישם את הים לחרבה? כך נשמרת גם התמימות וגם הלימוד וההבנה הישרה!

4. אם בעיניך עצכ"חיות פירושה פילוסופיה אנדלוסית או פילוסופיה אחרת ההופכת את התורה כולה למשל ולשנינה, הרי שאיננו מדברים על אותו דבר. ר"מ

מיימוני כתב:

רמבמזל

הבה נבהיר אם כן על מה אנו מדברים.

א. יש אמונה שכל המדרשים אמת. למשל, מה שמביא רש"י כי בשעה שעברו ישראל באיזור מזרח הירדן, ארבו להם אויביהם בראשי ההרים, וה' עשה נס והדביק את ראשי ההרים זה בזה, עד שנשפך דמם עד למטה וראו ישראל. האם כוונתך שיש להאמין שזה אמת היסטורית?

ב. יש אמונה שכל מה שמסופר בתורה אינו אלא משל. ואין אברהם ושרה אלא חומר וצורה וכיו"ב. זוהי שיטתם של תלמידי הרמב"ם בעיני עצמם בספרד, לפחות לפי אלו שתקפו אותם. בזה אני מבין שאתה ואני שוים שאיננו מסכימים עמהם?

שאלתי לגבי ר' חצקל אינה בנוגע לאפשרות ב'. גם לא נראה לי שהיום יש מי שיתלבט בזה. שאלתי היתה לגבי סעיף א'. לגביו ולגבי כל המעשים הדומים לו. יש מי שיסבור, כמו חלק מהכותבים כאן, כי הסיפור הוא יפה וחינוכי (אם גם יש מקום לביקורת על זה, כפי שיעירו אמשלום ובוגי ואולי לא רק הם) ולכל הפחות מחנך לאמונה כי ה' עושה נסים לעם ישראל, וכי מאומה לא נבצר ממנו. אבל אין הוא אמת היסטורית. ויש מי שיאמר כי מי שאינו מאמין שכל מה שמתואר במדרש היה ונברא בדייקנות מלאה, הריהו אפיקורס. אז הסבר נא מה לדעתך ומה לדעתך לדעת ר' חצקל יש לומר בשאלה פרשנית זו.

רמבמזל כתב:

מימוני,

1. לא שמעתי ממך שר' חצקל סידר את הסטנדרים להמחיש את ריקודם של ההרים זה לתוך זה. סיפרת את המסופר עליו שהוא המחיש דווקא את קריעת ים סוף. כאן ההמחשה בודאי מועילה לנפש ובוודאי שאינה פוגמת בהבנה. האם גם בזה אתה חלוק עליו?

2. שמעתי פעם מת"ח רציני, מגיד ירושלמי ידוע, תיאור חי ומרתק איך משה רבנו מרים טלפון למזכירו של פרעה וקובע פגישה. האם לדעתך הוא התכוון ל"אמת היסטורית"?

3. ויש גם מקרי ביניים בהם איננו יודעים אם חז"ל התכוונו לתאר עובדות היסטוריות או להמחיש את חסדי השם באמצעי המחשה שמתאימים לקהלם. האם עצכ"חיות משמעותה שבכה"ג אפריורי נוציא את דברי חז"ל מפשוטם? ר"מ -

אפשר עכשו לחדש כאן את המשך הדיון. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:41:00

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:41:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 12:16 לינק ישיר 

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:43:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 14:20 לינק ישיר 

א. אכן איני יודע מה סבר ר' חצקל בנוגע למדרש זה - ולכן שאלתי. וטרם קיבלתי תשובה.

ואני אכן חלוק עליו בדבר זה. אני סבור שאין זה מתאים לאדם בוגר לעסוק בזה. ואני גם חלוק על גישתו לאמונה חושית, ויש לנו מחלוקת מן האירוע ועד להנחות היסוד.

אמנם מי אני ומה אני, אבל אני כותב לפי מה שנראה לי האמת.

ב. אני משער שאותו מגיד ששמעת התכוון לדבר באופן חי לפני ההדיוטות והנשים. ואני משער כי בעוד אלף שנה, אם יקרה לדבריו מה שקרה לנו עם חז"ל, כל מי שיאמר כי לא התכוון לכל מילה כהיסטוריה, הריהו אפיקורס.

ג. איני יודע מהי עצכחיות, אבל המיימוניות, לדעתי, היא לקבל אפריורי (כלומר יחסית. במובן של לפני קריאת הטקסט, אך אין אפריורי מוחלט... וזה דיון אחר) כי יתכן שהדברים אינם היסטוריים. אני מניח שההבדל בין מה שכתבתי אני למה שכתבת אתה ברור, גם לקוראים. וחבל לי שאיני יכול להדגיש את המילים השונות באופרה.

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:44:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 14:25 לינק ישיר 

קיבלתי באישי על מנת לפרסם בעילום שם בלבד: השולח: דברים חריפים ולכן איני מפרסמם בפומבי.

ומה עם הכרת הטוב? כוונתי ליחס המחפיר שגילו כלפי ד"ר וורהפטיג אלו שניצלו בזכותו. ר' חצקל עצמו אמר שהצלחתו אינה הוכחה לשיטתו, לדעתי מי שעובד על אמונה חושית היה צריך להסיק מסקנה הפוכה. התנהגות זו לענ"ד מאפילה על ישיבת מיר בכללותה

מיימוני:

שלום לך אני חולק עליך.

לדעתי אלו אינם דברים חריפים אלא קושיה המתבקשת. אמנם, האם הטענה היא נגד ר' חצקל או אחרים מתלמידיו או שרצו לראות עצמם כתלמידיו? אם אינך רוצה להביא את ההערה, אביאה לא בשמך.

יש לי גם הערה או שתיים על הספר אבל הן אינן נוגעות לדמותו ושיטתו של ר' חצקל, אבל כיון שזוטר מירכס. אנא הודיעני במה תבחר.

לגבי התשובה לשאלה, אני מניח שזה בגלל שהוא היה "מזרחי" ולגבי המזרחי ואחרים נהגו לפי הכלל, מוצדק או לא מוצדק, ש"את שמם אין אנו מזכירים" ופשוט. ולא גרע זה ממה שאמרו בגמרא כי רצה רבן במליאל לתקן שלא יביאו את דברי ר' מאיר בשמו. וכי יאה לעשות כן? ובכל זאת, מפני כבוד בית אבא. ואף כאן, מפני כבוד בית אבא ה' שסבורים היו שהוא אינו מרוצה מהמזרחי והתלמידים של הדור הבא עלולים ל"התקלקל" ולקבל מהם... סמיילי עצוב. להתראות

השולח:

שלום רב,

אתה יכול להביא שלא בשמי. ב

דרך כלל אני משתדל לא להתיחס לאישים עקב כשלונות שהיו. אבל זה עצוב מאוד, כי יש כאן סתירה פנימית, אי אפשר לדבר על אמונה חושית בשכר ועונש אבל כשהתוצאה נוגדת את ההנחות שלך לדחות אותה, עדיין זו לא עבודה זרה.

בברכה

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:46:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 14:54 לינק ישיר 

אגב אורחא,

יקרת רוחו של והרפטיג:

סיפר לי פרופ' מנחם פרידמן, שבשנות השישים ראיין את זרח ורהפטיג על כל סיפור הצלת ישיבת מיר. ורהפטיג הדגיש בסיפורו את הססנותם של הרבנים ובני הישיבות בתחילה לנסוע מזרחה, ורק בהשפעתו נסעו וניצלו. הוא גם קבל על כך שאינם זוכרים לו טובה.
פרידמן: מדוע אינך מפרסם ספר בו תספר על קוצר הרואי של הרבנים שמיאנו בהצלה?
והרפטיג: כבוד התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 15:05 לינק ישיר 

ואם היה מפרסם, אז מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 15:05 לינק ישיר 

מימוני,

1.  "חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" - גם על זה אתה חלוק?

2. סביר שתפרש לשיטתך ש"לראות עצמו" אפשר באמצעות הבנה שכלית ולא חושית.

האם פירושו של דבר שאתה חולק על כתבי יד תימניים של הרמב"ם בהם הגרסא היא:

"חייב אדם להראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" ?

וההמחשה של "מצה זו...מרור זה..." גם היא נועדה רק לילדי הגן?

אתמהה תמיההא גדולה!

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 16:38 לינק ישיר 

שלוימעלה

איקון ירוק על המקור.

רמבמזל היקר

מדוע יש לי תחושה שאני שואל ואיני מסביר את עצמי היטב. ומנגד, אתה שואל אותי שאלות שכה פשוט לענות עליהן עד שאני בטוח שאתה יודע את התשובה בעצמך. שמא אהבתך הגדולה והמובנת לר' חצקל גורמת לכך?

א. חייב אדם לראות או להראות את עצמו? איך אחלוק על זה? (שאלה רטורית). אבל האם זה נוהג בכל יום או רק בליל הסדר?

ב. האם המצוה להראות את עצמו כוללת לסדר כסאות? תמה אני אם אפילו ר' חצקל עשה זאת בליל הסדר...

ג. שאלתי שאלה לגבי היחס למדרשים. האם ר' חצקל היה מקבל את הקביעה כי לא כל סיפורי חז"ל הם היסטוריים, בניגוד לגישה האורתודוכסית הרגילה בימינו?

ד. האם אתה מודה לי שלא כל סיפורי חז"ל הם סיפורים היסטוריים?

אולי אזכיר את מה שכתב ר' נחמן מברסלב, כי אדם גדול עלול לטעות. ואם אניח גם כי זו טעות לחשוב שכל סיפורי חז"ל הם היסטוריים, זה לא יהפוך את ר' חצקל לאדם לא גדול אם לא חשב כן.

(איקון מקווה שלא יצטרך להתענות עד שישחירו פניו או שיניו).

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

תוקן על ידי עצכח ב- 06/03/2018 08:48:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2006 17:31 לינק ישיר 

הסרט 'נסיך מצרים' ורבי יחזקאל לווינשטיין (hazkel)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1372433

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=352289
בהודעת אצת_ים בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2006 23:30 לינק ישיר 

על מות זרח ורהפטיג

http://masoret.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=197875

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2008 17:39 לינק ישיר 

האם אמונה חושית לא מחייבת בתיחסות להקמת מדינת ישראל, לקיבוץ גלויות ופריחת התורה בארץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2008 12:10 לינק ישיר 

שלוימלע
דוקא פירסם, עובדה שאני יודע את זה.

לענין, דוקא היו מהנחושים יותר שגם במחיר מאד יקר התעקשו על זה.
ר' לייב מאלין הודיע שהוא כופר בסמכות ר' יחזקאל ושדעתו שהוא מסכן את חיי הבחורים כך שהוא ידאג שכן יסעו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/3/2018 21:07 לינק ישיר 

גיליתי בקונטרס שפירסם אחד מתלמידיו של הרב שמואל אויירבך, ובו דברים על הרב שמואל ורבנו.

תקופה מסוימת היה לומד לסירוגין יום אחד בספרא דצניעותא עם ביאור הגר"א ויום אחד בספר אור
יחזקאל, וזה נורא למתבונן.
התבטא פעם, כי המיוחד במשגיח זה התביעות הנוראות שלו. תביעות אלו ה'יורדות עד לשיתין' אינן
נותנות לו מנוח, ותביעות כאלו אינם בנמצא בשום ספר.
מרשימות: אמש שמעתי עובדא נוראה ממו"ר הגר"ש אויערבאך שליט"א בכינוס המוסר בב"ב, ששמע
מת"ח נאמן שהיה נוכח בחדר בעת שנפגשו קברניטי המוסר בדורינו משרידי בית היוצר דקעלם, בעל
המכתב מאליהו והמשגיח זצ"ל, והוא עשה עצמו ששקוע בעיון בספר. היה זה בתקופה שהגרא"א זצ"ל
שימש גם כמנהל רוחני בישיבת פוניבז' וגם כראש וראשון בגייטסהד, ושמע כי המשגיח ז"ל מתרעם עליו
על זאת, היאך יתכן שלא ירד ממדרגתו בטלטולים כאלו בארץ נכר וכו', ויען הגרא"א: מעידני בעצמי כי
בהיותי בשדה התעופה באנגליה הנני חש כמו בהיכל הישיבה דפוניבז', )נורא נוראות!(, אולם המשגיח לא
קיבל זאת והפטיר: נו, נו

(הרב שמואל אויירבך ע"ה)

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2018 17:31 לינק ישיר 

כתבת כאן על  'סגפנות' . אמנם עניין הנשמה המתלבשת בגוף הוא עניין מוסכם מקצה לקצה ביהדות, ועל זה בנוי חלק גדול מה'תניא'. אך אכן תורת המוסר עודדה ביקורת עצמית וסגפנות. גם הרי לוינשטיין  בחייו הוא היה סגפן . אמרו שלא נשען מעולם על כסא. 
ובעניין עסק התורה, וענייני העולם, הוא ייסד בפוניבז, שצא ישירו שירי שבת, שלא ימצא מי שאינו מוצלח בלימוד שיתבלט בשירה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2018 01:33 לינק ישיר 

תלמיד תלמיד היקר

הנשמה המתלבשת בגוף - זה רעיון שאינו מופיע במקרא. וגם הרעיון הזה מתחלק לסוגים. האם הנשמה היא אורחת? האם הנשמה היא מקור הטוב והגוף הוא מקור הרע? התפיסה האחרונה הזו קיימת, גם בתניא, אבל לדעתי - לדעתי - זה שיבוש חמור ומזיק. ויש להאריך ולהסביר מדוע.

ממילא, התניא וההולכים בדרכו מאמינים שסיגוף כלומר מניעת הנאות הגוף היא טוב מפני שהיא מונעת מהגוף הרע לקבל את שלו. (בתניא זה קצת יותר מורכב. גוף היהודי כנראה לא רק רע. אולי הוא מקליפת נוגה? תיאורטית. האם מותר להנות ממצוות? אבל עדיין כל הגישה כולה בעיני שגויה ומפרשת לא נכון את תכלית הבריאה. וכמובן עלי להצדיק את הטענה הזו, אבל מתאים לזה יותר אשכול אחר, וכמדומה שהיו.)

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמונה חושית ויראת העונש - הרב יחזקאל לוינשטיין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.