בית פורומים עצור כאן חושבים

ראש השנה חג מטאפיזי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/9/2006 10:27 לינק ישיר 

בעל בעמיו לצערי לא זכיתי להבין כראוי את הערתך. א. מה פירוש לגלוש ולבטל את עשרת ימי תשובה? האם כוונתך שגישה כמו זו שלי, שמבארת את התורה על פי התאמתה לנפש האדם, מביאה לידי ביטול מצוות? אני בטוח שניתן לפתח את דברי כך שיובילו לשם. אך זאת משום שכל דבר ניתן לפתח ולעשות ממנו משהו הפוך. לעומת זה, כאשר מבינים כי עשרת ימי תשובה, מראש השנה ועד יום כיפור, נועדו עבור האדם, המצייר לעצמו ציורים בנפשו - זה מראה לנו כיצד ה' התאים לנו את התורה. וכי מה תאמר, שאדם יאמר: כיון שאני מבין שוב איני זקוק? זה באמת שורש המרי. שאדם סבור שהוא מכיר את עצמו עד הסוף ואין זה כך. ב. אני מסכים שהרמב"ם טעה כאשר פירש את מעשה בראשית לפי אריסטו. אבל אני גם סבור שהפירוש שאני מציע על דרך הפסיכולוגיה אינו מחודש ואדרבה הוא הוא התורה עצמה. ראשית, מפני שכך פירשו גם חז"ל בעומק הדברים. צא, בדוק ותמצא. למשל בדיני נדרים, שבהם חותרים להבין מה האדם רוצה מתוך מה שהוא אומר ומתוך מה שאנו יודעים על האדם באופן כללי. שנית, מפני שהפסיכולוגיה שאני מדבר בה אינה פסיכולוגיה של פרויד או של מישהו אחר מהחדשים. אולי באמת היה עלי להבהיר שהמילה "פסיכולוגיה" אינה מכוונת לתחום לימוד אוניברסיטאי אלא לתורת הנפש, מערכת שיטתית של ידיעות לגבי האופן שבו פועלת נפש האדם. החוקרים יודעים מקצת מזה, אבל לא הכל. ודעתם משתנה בכל יום. כמובן, כלים שאנו רוכשים במחקר עשויים לעזור לנו להבין את מה שנותנת התורה, כפי שהם גם עלולים להטעותנו. האם אנו פטורים או אסורים להשתמש בהם משום כך? סבורני שלא. אמנם עלינו לשמור על זהירות ופתיחות, כדי שלא נבוא לכפות על התורה את דעותינו. אני כותב זאת כמובן לעצמי, גם אם השתמשתי בלשון רבים. אך כפי שצריך להיזהר ולא לכפות על התורה הבנות מבחוץ, כך גם צריך להיזהר לא לשלול רעיונות של תורה רק מפני שהם מנוסחים בלשון מודרנית יותר. צא וראה כי הגמרא נוסחה בארמית, למרות שלא זו היתה לשונו המקורית של עם ישראל. סמיילי. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2006 11:01 לינק ישיר 

מיימוני,
אני אכן טוען שאתה מעמיס על התורה דברים שאיני בטוח שהתכוונה עליהם. כאשר ישנה התנגשות בין הלכה מפורשת לחוש המוסרי שלך אתה דוחה את החוש המוסרי או מנסה לתרץ את הסתירה, בצורה שעתים מביאה לשינוי מובנם של מושגים, משאירים את קליפת המילה אולם משנים את תוכנה.
דוגמא שכבר העליתי, ייבום של אשה שנפלה לפני שוטה או לפני מומר. הועלתה טענה שייבום הוא המשכת הבית הקודם (נניח שזה מוסרי לכפוןת על אשה להתחתן עם אחי בעלה שאינה חפצה בו והוא מנצל את הדין ומייבם אותה בעל כרחה) ולכן אשת אחיו שלא היה בעולמו אינה חייבת בייבום. במה שונה אשת אחיו שלא היה בעולמו ממומר?
כתוצאה מכך שחושבים שמבינים אתה תורה לאמתה, בניגוד לאספסוף שכולל לצורך הענין את המקובלים, החסידים ורובו המוחלט של עם ישראל ששומר תורה ומצוות, התוצאה היא התנשאות. כדי להתנשא אין צורך להיות שחצן, אפשר להיות סבלן, עניו ואדיב ולבטל בלב את כל השוטים.

אכן, גישה כמו שלך היא ביטול המצוות, או שאינך מוכן להסיק את המסקנות המתבקשות מדבריך. אם אתה מניח שאתה יודע את מטרת המצוות, מה ההגיון לשמור על גזרות שבטל טעמן? ועיין ברלב"ג השבוע על הפסוק הנסתרות וכו'.
אם תשאל אותי מה אני עושה בפורום, התשובה שלי תהיה מאוד פשוטה. אני תוהה בהרבה דברים ולומד כאן הרבה, אך איני חושב שהגישה הבסיסית יכולה להביא לאיזו תחנה פרט לריפורמה. היסטורית, אי אפשר להכחיש ששימת דגש על נושאים חוץ הלכתיים הביאה לא פעם לנטישת ההלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2006 13:42 לינק ישיר 

בעולמה של המסורת האמונית היהודית מבחינים בין "השגחה כללית" ל"השגחה פרטית" : הגישה הפשטנית אומרת שהעולם בכללותו, לפי סידוריו, מונהג בידי האלוהים. "הנהגה" זו נתפסת בערך באותו מובן שבו אנו אומרים שהמלך או ראש הממשלה מנהיגים את המדינה. בכך כאילו אמרנו שהמלך או ראש הממשלה קיימים למען המדינה: הם קובעים את החוקים שלפיהם קיימים מוסדות הדואגים לצרכי. לפי הבנה זו, ההשגחה האלוהית קולעת את הכללים והחוקים שעל פיהם נוהג העולם; זוהי ההשגחה הכללית. לעומת זאת, המושג "השגחה פרטית" מתייחס להשגחה הקובעת את גורלו, מקומו וחייו של האדם. כך בתודעתם של מאמינים רבים - מאמינים כנים בכל עומקה של האמונה - אלוהים נתפס כמשגיח עליהם, במובן דומה להשגחה שמשגיחה משטרת התנועה על המכוניות בכביש.

אחד הסמלים של הגישה הפשטנית הזאת להשגחה הפרטית הוא ראש-השנה כפי שהוא נתפס בתודעה הדתית הרווחת: לפי תפיסה אחת, המעוגנת בדברים קצרים המושמעים מפי תנאים אחדים, הרי ש"הכול נידונים בראש- השנה" (ראשיהשנה טז.). יש לציין מיד שלמרות שבחוגים רחבים מקובלת הדעה שזוהי משמעותו של ראש-השנה, הרי שבתורה עצמה אין רמז לכך, וראש-השנה נקרא בה יום זיכרון ויום תרועה. תומכי הגישה הפשטנית יאמרו ש"יום זיכרון" הוא היום שבו ה' זוכר את האדם.

אולם באותו מקום במסכת ראש-השנה שבו נאמר ש"הכול נידונים בראש-השנה" מובאים דבריהם של תנאים אחרים החולקים על כך : "ר' יוסי אומר : אדם נידון בכל יום, ור' נתן אומר : אדם נידון בכל שעה". זאת אומרת שאדם עומד לדין בכל רגע ורגע בחייו. לפי זה משמעותו של ראש-השנה כיום זיכרון היא להזכיר לאדם את הדבר הזה. ראש-השנה הוא יום ככל הימים ומעמדו של האדם לפני האלוהים באותו יום אינו שונה ממעמדו בכל יום אחר, אולם מכיוון שהאדם אינו מסוגל לזכור שהוא נידון בכל שעה ושעה, נקבע יום זיכרון שיכוון אותו לזכור את הדבר הזה.

לפי גישה זו, שהיא גישת הרמב"ם, ראש-השנה אינו יום מיוחד בזה שה' מתייחס בו אל האדם בצורה מיוחדת, אלא זהו יום מיוחד שבו האדם מתייחס לה' בצורה מיוחדת. בהתאם לזה יש להבין את משמעותו של המאמר "בראש השנה כל בני אדם עוברין לפניו כבני מרון" (שם) לא במשמעות הפשטנית, שלפיה גורלו של האדם נקבע ביום זה לבריאות ולפרנסה ולחיים ("מלמעלה למטה"), אלא במשמעות האמונית, שלפיה גורלו של האדם נקבע ביום זה ביחס שהוא מתייחס לאלוהים ("מלמטה למעלה"). משמעותן של המלים "האדם נידון" היא שהאדם מודע לכך שהוא נידון, וגורלו הוא לא היחס של אלוהים אליו אלא היחס שלו לאלוהים.

(י' ליבוביץ, חמשה ספרי אמונה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2006 14:29 לינק ישיר 

שלמ"ל,

שנה טובה!

בלינקים שהביא לינקזצר למעלה בעמוד הקודם מתבארות הנקודות של דר"ל ביתר שאת.
בל"ב,

שנה טובה!

אם כי כבר הגבתי ליסוד טענתך ברוב הדיונים בינינו ונראה שקו המקלקל את השורה לא במהרה יינתק, אגיב שוב למען קוראים העלולים להתבלבל.

בכן התורה מדברת אל שכל האדם שהרי השוטה פטור ממנה. [משפט זה בעצם מיותר שהרי אין דיבור אלא לשכל, אך מה נעשה שהבלבול יוצר צורך להזכיר את הידוע.] לכן כאשר התורה מצוה על משהו את האדם, היא מדברת אל שכלו ולפי רמת שכלו שלכן "דרך ארץ קדמה לתורה" דהיינו הצורך במינימום של מתורבתות כדי להכשיר את האדם לתורה. למשל הציווי לא תבשל גדי בחלב אמו, יתפרש לרמה הבסיסית רק כציווי על הפעולה היבישה של בישול גדי בחלב אמו ואילו לרמה המפותחת והמתחשבת במרחב הקשרי הידע בין בדבר השם בשאר התורה ובין בדבר הווה במציאות, זה יישמע כ"אל תכשיר את החי לאוכל במה שנועד להכשירו להיות חי". [סביר שזה היסוד האינטואיטיבי לכל הפחות להרחבת חז"ל את הציווי להפרדה גמורה בין הבשר והחלב ואכמ"ל.]

כן במצוות החגים יתפרש ויתקבל כל ציווי לכל אחד לפי תפיסתו את ההויה ואת התורה. לכן מה שלאחד זה לא מתפרש ומתקבל כפי שזה מתקבל לזולתו [או שזה התפרש לו כך באיזה שהוא שלב בעבר ואח"כ שוב ברח ממנו הרעיון...] אינו סיבה לשלול את הצורה בה זה מתקבל לזולתו ואיש לפי דרכו והבנתו יחיה.

למד לשונך לומר: "איני יודע" כך תדע את שהנך יודע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2010 18:06 לינק ישיר 

ממללא כתב:
מאיר,

...

באותה מידה, הניסיון של דורות מאוחרים להציג את ר"ה כיום דין ולבסס עליו תוכן של יום דין, למרות שאין לתוכן הזה זכר בתורה עצמה אלא לכל היותר בפרשנות לא מוחלטת של פסוק בתהלים, הוא מלאכותי לאור האמונה בהשגחה פרטית והתפיסה היותר הגיונית ופשוטה שאדם נידון בכל רגע ורגע והקב"ה לא זקוק ליום מיוחד לשם כך.

....

וצאו וראו איך במשך הדורות הרחיבו את ימי התשובה. יו"כ קטן בערב חודש, ערב שבת כזמן תשובה (של"ה), שובבי"ם, כל יום לפני השנה, כמה וכמה ווידוים ביום.
כנראה שבכל זאת הלב נוטה לדעה שאדם נידון בכל יום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2010 19:43 לינק ישיר 

תן לאדם את ההרגשה המתמדת \שהוא אשם כל הזמן\ הוא חוטא כל הזמן. וכל הזמן הוא חייב לחזור בתשובה.  ואתה יכול לשלוט בו. והוא יעשה כרצונך, אדם המרגיש אשם, אינו אדם החושב על נושאים אחרים חוץ מזה שהוא אשם.

במוצאי יום הכיפור- שגופו של יום מכפר- מיד לאחר הנעילה , וקבלתו של האלוקים למלך, מיד מיד והוא רחום יכפר עוון!

למה ? למה? למה? מה עשיתי? הרי עוד לא הספקתי אפילו לנשום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 18:06 לינק ישיר 

ירוחם

לכאורה צריך לחכות עם שאלתך עד למוצאי יום כיפור... סמיילי. אבל אענה עכשו.

ראשית, "והוא רחום" זו תוספת מאוחרת.

שנית, אפשר אותה עצמה להבין בכמה צורות. אפשר לראות בה נסיון להעמסת רגשות אשמה ופחד.

אפשר גם לראותה כקריאה להתעלות נוספת. עבדתי. תיקנתי, עשיתי כמיטב יכולתי, אבל איני שוקט על שמרי. אני מנסה לעלות עוד.

יתכן שהמשמעות שמיוחסת לקטע תפילה זו משדרת יותר את האיום וההפחדה והתביעה יותר מאשר תכנים חיוביים ואז יש מקום לשאלה. אבל סבורני שזו שלך היא עדיין פרשנות, ויש לשאול מהיכן היא באה ואם היא מוצדקת.

יתכן שהתפקיד שלנו הוא לתקן פרשנויות.

בעקבות הלינק של בעל בעמיו, מוקפץ לתועלת ולתשובה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 19:44 לינק ישיר 

הרב מימוני     מוקפץ לתועלת ולתשובה.
מה התפילה ומה שאנו מוצאים מפינו, אין להם כל ערך? אנחנו סתם אומרים  והוא רחום- כי מישהו הוסיף את זאת מאוחר?

האם התפילה סלח לנו אבינו כי חטאנו- גם תפילה מאוחרת? מי חטא מתי חטאתי. הרי לפני רגע סלחת לי?

סלח לי אתה כותב-אפשר גם לראותה כקריאה להתעלות נוספת. עבדתי. תיקנתי, עשיתי כמיטב יכולתי, אבל איני שוקט על שמרי. אני מנסה לעלות עוד.
אולי תסביר לי בכשרונך המבורך- איך בדיוק בזה שאני מאשים את עצמי, האשמות שוא.  זה גורם לי להתעלות? 
איך  זה בדיק מעיד שאיני שוקט על שמריי? בזה שאני מדבר דברים לא נכונים? ומה הקשר לשקיטה על שמרי ולסליחה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 19:59 לינק ישיר 

NU, Yerucham, you know for sure the classic MASHGIHIC commentary, according to which that is because one's thought is concentrated in food to come, in contrary to begining of fast when he is full of food but is thinking about the fast (therefore no VEHU RACHUM and BSCMLV alous like the [non-exist] angels) . indeed, one more example of making one feeling ashamed for inevitable natural event...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 20:31 לינק ישיר 

הסיבה שאנו אומרים והוא רחום וסללח לנו וכן הלאה במוצאי יו"כ היא במילה אחת. פורמלית.

אמרתי פעם הרי מדאו' יש רק יום א' ר"ה, איך ממנהג נעשה בשמים עוד יום דין? (אפשר לענות שזה הכח שניתן לחכמים)
אבל ע"פ הפשט, לא במקרה ר"ה הוא יום דין (= כי במקרה הוא עשרה ימים לפני יו"כ)
אלא כיון דבתחילת כל דבר עושים חשבון, על העבר ועל העתיד,
ומכיון שבהתייחסות של האדם הוא תחילת שנה, לכן הוא נהפך להיות יום דין.
ולכן ברגע שאצל האנשים תחילת השנה היא שני ימים, (גם אם זה מחמת מנהג או טעות) ממילא הדין הוא שני ימים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 20:47 לינק ישיר 

רוצה להבין
תן לי להבין אתה לא מתיחס ברצינות לדברים שאתה מוציא מהפה? כל מה שכתוב אתה אומר פורמלית כי כך זה כתוב?

כלומר אין כל ערך רגשי ונפשי לתפילה?!

אתה יודע מה. עכשיו אני מבין למה אומרים והוא רחום- כי בעצם כל התפילות שהתפללנו היו פורמליות. כי כך זה כתוב.
אבל אתה יודע מה. גם זה לא נכון. הרי חכמים קבעו כי עצם הים מכפר! אז השאלה נשארת בשאלה.

יום שני של ר"ה  הוא מחמת ספק יומא, בירושליים בזמן בית דין נהגו בה רק יום אחד. אבל למה באמת לא להכניס את האנשים ללחץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 21:01 לינק ישיר 

ירוחם,

לא אמרתי שכל מה שאני אומר, אני אומר רק כי זה כתוב וזה פורמלי,
אמרתי, שנוסח התפילה הוא קבוע, ובעיקרון לא משנים אותו כל יום,
לכן אם כל יום זה רלוונטי, יגידו את זה גם ביום שזה לא רלוונטי, כיון שזה הנוסח,
לדוגמא, בנוסח של התרת נדרים אומרים "אפילו נזירות שמשון" וגם מי שיודע שמעולם לא נדר אומר את זה כיון שזה הנוסח,
ובהחלט, אני מאוד משתדל כל יום שכל התפילה תהיה עם ערך רגשי ונפשי, אבל אני שמח אם לפחות חלק מהתפילה הייתה בעלת ערך,

ברור שהיום השני הוא מחמת ספיקא דיומא, השאלה מה אני כשאני מנגן "היום תעמיד במשפט" מה אני צריך לחשוב,
שזה סתם, (=פורמלי ):
אני מציע פרשנות אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 21:16 לינק ישיר 

הנוכח
אתה יודע כי המשנה אומרת - בעשרה מאמרות נברא העולם- אבל מענין כי יש רק לכאורה 9 מאמרות בבריא,, יש ממש התחכמויות למצא כביכול את המאמר העשירי,
אבל הדבר הרי פשוט ביותר- המאמר העשירי הוא- ויאמר ה' לאדם מכל פרי העץ.. תאכל. הציווי לאכול הוא המאמר העשירי. אלא מה. ספסטנישט, לכן מתעלמים מהאמת, כי האכילה היא מצווה גדולה שעליה נברא העולם.
אנו מנועים ביום הכיפורים לקיים את המצווה החשובה הזו, אבל למה לא לחשוב על זה מתי נקיים את המצווה? כמו כל מצווה שאנו נמנעים מלקיים? לחשוב על האוכל זה חיובי ביותר,- כדברי הגמרא- מתי יבא מצווה  זו לידי ואקיימנה?

אני לא ממליץ לספר את זה למשגיח שלך. הדבר עלול לגרום לו זעזוע נפשי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 21:45 לינק ישיר 

ירוחם
נפלא אהבתי את זה, ברור שיש מצוה לאכול, הרי חז"ל לפי אחת השיטות מפרשים שהנזיר צריך להביא חטאת מאשר חטא על הנפש שאסר על עצמו מה שלא אסרה תורה ועינה את הנפש.
לכשלעצמי, איני מבין את השאלה, הרי התפילה נאמרת בלשון רבים, שזה אומר שכל אחד מאיתנו מתפלל על כולם, והרי אין יום הכיפורים מכפר על הכול ללא שום תנאים, כמבואר בחז"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 21:48 לינק ישיר 

מיימוני,
אני רואה שאתה ממשיך את ניסיון הרמב"ם לעצב את המקורות על פי משנתו.
אני חושב שהיגיע הזמן להיות יותר אמיתיים ויותר כנים, ולפרש את המקורות על פי המקורות עצמם, ואם זה לא מתאים לנו אנחנו יכולים לבחור לא להאמין לא להסכים או כל מיני חידושים אחרים, אבל נא לא לאנוס את המקורות.
חז"ל האמינו בתום לב, שבראש השנה כל בני אדם עוברים לפניו כבני מרום.
אם זה לא מקובל עלינו יכול להיות שאנחנו יותר צודקים, אבל חז"ל ככה האמינו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ראש השנה חג מטאפיזי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.