בית פורומים עצור כאן חושבים

קבלת שבת הארץ

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/10/2006 19:31 לינק ישיר 

ההודעה הקודמת נכתבה בעיצומו של יום הכיפורים.

סתם ציינתי נתון. תעשו איתו מה שאתם רוצים.

(ואקוה שלא עברתי על חוקת הפורום בהודעה זו...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 19:38 לינק ישיר 

שלויימלע,

חשבת אולי היהודי מרחוק הוא מאוסטרליה? סתם עלה במחשבתי כדי לדון לכף זכות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 19:40 לינק ישיר 

ריב, ולא עוד אלא שציין זאת במפורש: "לפני כמה שנים עת הגעתי לאוסטרליה זו שבה אני חי וכותב (לכל מי שבוחן את שעת הכתיבה ומזדעזע) "

אבל תחושת המחאה לא תכבה בעובדות יבשות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 19:53 לינק ישיר 

בגט,

גם את שלויימלע יש לדון לכף זכות, גם אני לא קראתי שהיהודי כתב במפורש שהוא מאוסטרליה, ואת הכינוי יהודי מרחוק אפשר לקרוא ולהבין בשני אופנים, האחד כמו שאני מבינה שהיהודי רחוק מארץ ישראל. והשני שהיהודי תפס מרחק מקיום מצוות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 19:57 לינק ישיר 

גם אחרי הודעה זו מחא שלוימלעלה, ובה מופיע המשפט שציטטתי(ההודעה האחרונה לדף זה ובדף השני יש את מחאתו של שלוימלע)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=5&topic_id=2029615

שאלה מענינת את מעלה כאן. האם צריך לדון לכף זכות אדם שלא דן אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 20:17 לינק ישיר 

בגט,

אם צריך או אם חובה אינני יודעת, לדעתי צריך לנהוג לפנים משורת הדין - אני נשמרת לנפשי ומשתדלת - לדעתי, אי אפשר לשפוט אחרים שנוהגים במידת הדין,  אני יודעת שגם אני נכשלת בזה לפעמים...ובכל זאת למרות שאתה חושב שצריך להחזיר 
א) יש כאלה שמעדיפים להיות מן הנעלבים ולא מן העולבים, וחושבים על  עצמם שהם חזקים יותר מאלה שלא מצליחים ל"בלום את עצמם"
ב) יש סיכוי שבזה שתדון לכף זכות, ילמד במשך הזמן מי שלא דן לכף זכות לדון לכף זכות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 21:14 לינק ישיר 

סליחה ר' יהודי, על אוסטרליה לא חשבתי, ובודאי שלא קראתי.

חושבני שבדיוק בשביל זה נועדה החתימה האוטומטית.
או שבמוצאי שבתות וחגים, כדאי שתציין שאתה אוסטרלי, לא כולם יודעים זאת כפי שאתה רואה. והייתם נקיים מה' ומ(ארץ) ישראל. את הערתי הנ"ל כתבתי רק למען כבוד הפורום. גם ככה מרבית אויבינו משוכנעים שאין לנו קוים אדומים. אז הנה, יש.

תוקן על ידי - שלויימלע - 02/10/2006 21:43:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 21:18 לינק ישיר 

יהודי מרחוק

המקור לשמיטה רק באדמות א"י הוא ב"ויקרא" פרשת "בהר" פכ"ה פסוק ב'
"כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם ושבתה הארץ שבת לה' " ומשאלתך בהמשך (אדמות במקומות אחרים לא ראויות למנוחה הן לא נבראו על ידי אותו בורא עולם?) מתבטל מאליו התירוץ של אראל כביכול האדמה צריכה לשבות - אלא שמוטל על היהודי לקיים מצוות שמיטה מפני שכך ציווה ה' -  השמיטה היוותה ביטוי לאמונה כי לה' הארץ ומלואה - ובעלות האדם על פיסת קרקע היא על תנאי.

לדעתי בניגוד למצוות שמיטת קרקע, שמיטת החובות הוא רעיון כלכלי והוא בעיקר מתבטא בכך שרק ליהודי שקיבל תורה ומקיים את מצוות השמיטה מוותרים על החוב , בעוד שלנכרי אין מוותרים ככתוב "את הנכרי תגוש, ואשר יהיה לך את אחיך תשמוט ידך"( טו\ג) "אחיך" בתורה ובמצוות
שמיטת חובות ממנה נהנים רק ישראל, סמוכה ומותנת לשמיטת קרקעות בה חייבים רק ישראל -

,לא יגוש את רעהו ואחיו כי קרא שמיטה לה' (טו\ב) - בשנה שאין בה יבול אין גם הכנסה, והלווה שומר שמיטה אינו יכול לפרוע את חובו, ולכן בדין תורה הוא זכאי לשמיטת חובו, מה שאין עושים לגבי הנכרי שאינו מקיים שביעית והכנסתו אינה נפגעת, ואין סיבה שלשחרר אותו מחובתו לתשלום חובותיו כדין, ולתת לו ליהנות מהפרבילגיה הניתנת לשומר שביעית..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2006 22:00 לינק ישיר 

שלוימלה    וריב
קויטל טוב לכל עם ישראל ובמיוחד לכם.
שאלה גדולה עוררת שלוימלה. אמנם נכון היהודי מרחוק באמת לא עבר על חג יום הכיפורים. אצלו כבר לא היה חג.
 אבל אצלנו הרי היה עיצומו של יום והמחשב  של הייד פארק. נמצאה פה בארץ הקודש.
 והרי יש גם  מה שנקרא שביתת כלים המחשב שאנחנו משתמשים בו חייב גם בשביתה ממלאכה ביום הכיפורים.
כשהיהודי מרחוק שלח את הודעתו המחשב של הייד פארק קלט אותו בעיצומו של יום. ואנחנו נהנים מכך הערב ומחר.
הרי יש המשך לשאלה הזו.בשבת. הרי כל המחמירים חייבים גם בזה להחמיר. וצע"ג
לכל המחמירים בקודש באו נחמיר

אראל. גם לך קויטל טוב
תודה על תשומת הלכ שנתת. למה שכתבתי. אבל איך שהגמרא אומרת חסורי כמחסרי והכא כאמר. אני התכוונתי למה כל הזמן מחפשים שאלות על ההתרים. ולא על האיסורים השונים והמשונים מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2006 10:35 לינק ישיר 

שלומייעלא,
אבקש את סליחתך על שלא הבהרתי שאני נמצא באוסטרליה ונתתי לך לחשוד בכשרים.

ריב ובגט, תודה על כף הזכות. תודה שזכיתי להיות על כף זכותכם. ותודה מיוחדת לריב על התשובה.

ולנושא השמיטה,
שנים רבות אני חושב על נושא השמיטה בעיקר על שמיטת החובות כדבר בעל ערך לכלכלה העולמית. אני רואה את הדברים בצורה קצת אחרת, אני רואה את שבעת ימי השבוע, תריסר החודשים וכמובן שבע השנים כקביעת השעון בו נברא העולם. אני מאמין כי השעון הפנימי המכוון אותנו הוא שעון בן שבעה ימים, תריסר חודשים ושבע שנים. אם נשנה אותו גופנו, נפשנו וחברתנו יתפקדו תפקוד הרבה פחות טוב. אני מאמין שהמצב העכשוי רוב רוב רובו של העולם חי בשבוע בן שבעה ימים הוא חלק מתבנית שנבראה בבריאת העולם, הובהרה בהר סיני והועברה על ידי עם ישראל לאומות. כמו התבנית הקטנה של השבוע ישנה גם התבנית הגדולה של השמיטה. אני חושב שכל חקלאי בכל העולם ראוי שיתן לאדמה מנוחה אחרי שש שנות עבודה מתוך הבנה שלאדמה מיום בריאת העולם יש שעון שמורה שבע. כמו כן אני חושב שרבות מרעות החולות של הכלכלה העולמית הבאות לידי ביטוי בקפיטליזם הדורסני של חברות הענק והפער ההולך וגדל בין עשירים לעניים נובע מהתעלמות מהשעון הטבוע בכל מיום בריאת העולם. בוא נתאר עולם בו כל שנה שביעית נשמטים באופן אוטומטי כל החובות. רמת התכנון היתה מלכתחילה הרבה יותר גבוהה. בשנה הראשונה הכל היה מתחדש היו נחתמים חוזים דברים היום מתחילים לזוז ולנוע, בשנה השניה, השלישית והרביעית היו קורים הדברים, ביצוע של התוכניות. בשנה החמישית והשישית היו הכל ממהרים לסיים, לסגור כי היתה האטה במערכת כי הרי אף אחד לא היה רוצה להלוות סכומי עתק כשסכנת השמיטה עומדת על פני החוב. בשנה השביעית היתה האטה עד עצירה, בשנה זו היו מתכנננים את הפרוייקטים והדברים לשש השנים שיבואו. לדוגמא מחירי הבתים לא היו יכולם להיות בידי ספקולנטים תאבי ממון כי משכנתא לא היתה ניתנת ל20 שנה ואדם היה צריך להרוויח בשש שנים את עלות ביתו.
שוק ההון היה מתנהל בצורה יותר מבוקרת. לא היו קריסות גדולות גם לא עליות גדולות הכל היה יותר מבוקר, מחושב ומצומצם כיאה לחברה בה יש לכלל עניין ביחיד וליחיד עניין בכלל.

אני באמת חושב שמעבר למצווה המוטלת על היהודי יש פה הרבה מעבר לכך יש פה צורך אנושי של כל אלו שנבראו בצלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2006 10:40 לינק ישיר 

ירוחםשם,
שאלה גדולה שאלת שלי הקטן אין אפילו שמץ של מושג מאיפה מתחיל התשובה.
אני רק יכול להרחיב את השאלה שאולי ראוי לפתוח לה אשכול מיוחד.
האם אסור ליהודי בישראל לסחור במט"ח ביום ראשון כי את שערי המטבע קבע המחשב שקיבל נתונים בשבת? האם השעון שעובד במחשב גם כשהמחשב כבוי אסור בשימוש כי הוא המשיך לעבוד בשבת? האם כל מערכת שמגבה את עצמה מידי כמה שעות באופן אוטומטי ועושה כך גם בשבת אינה כשרה? ועוד ועוד.
כמובן אני רק יכול לשאול את השאלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2006 11:23 לינק ישיר 

יהודי מרחוק.
השאלה הראשונה היא של מי המחשב. ומי מפעיל אותו בתחזוקה.

ואל תברח מאחראיות הרי אתה הפעלת את המחשב בארץ ביום הכיפורים אל תיקח ברצינות תוקן על ידי - ירוחםשם - 03/10/2006 11:28:15 מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2006 06:48 לינק ישיר 

.

אראל
יש לך רעיונות מצוינים.  אבל אפשר גם לשלב עם זה אוצר בית דין. הבעיה עם האוצר בית דין שהקימו הייתה שהציבור לא היה מעוניין בה.  הציבור הדתי  לאומי קנה היתר מכירה והחרדים קנו מהערבים. לכן היא נכשלה. אפשר לשפר את הצורה שבה הפירות והירקות באוצר בית דין נמכרים.  השמיטה זה גם הפקר הפירות ואכילת יבול שביעית.  אין לי  זמן ללכת לשדה. אז אני יחול לשלם לבית דין שיביא לי אותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2006 14:03 לינק ישיר 

כמתעסק: כמה שאלות: "יתכן במצווה אחת חיבור של כמה מגמות" - אם כך, מניין לך שהמגמות שמצאת במצוות השמיטה הן המגמות היחידות? אולי יש עוד מגמות, שכדי לממש אותן צריך להשבית את עבודת הקרקע ממש (למשל, כפי שכתב יהודימרחוק, לתת לקרקע החקלאית לנוח במחזור-חיים של 7 שנים)? "יש להבחין בין מטלטלין למקרקעין שלאחרונים בייחוד משתייך מושג ה'בעלות'." - אם כך, מדוע לא נאסר עלינו לבנות בתים בשביעית? ומדוע לא נצטווינו לפתוח את בתינו לעניים בשביעית (כמו שנאמר "ועניים מרודים תביא בית")? "יש לשים לב שלמצות השמיטה נספח 'שיחרור העבדים'" - לא לשמיטה אלא ליובל. כמובן יש קשר בין שמיטה ליובל, אבל זה עניין קצת שונה. המשותף לשניהם הוא רעיון החירות - בשביעית נותנים חירות לקרקע, וביובל נותנים חירות (דרור) לקרקע וגם לעבדים. "נקל ליושבי הערים ל"הדר", על חשבון פרנסת החקלאים, ו"להדר" במצווה שאין להם כל זיקה אליה ולא דורשת מהם שום ויתור." - לא ברור לי למה מופנית הביקורת שלך. אני הצעתי, בתחילת האשכול, להדר במצוה ע"י (בין השאר) תרומה לקרנות סיוע לחקלאים, כך שתושבי הערים משתתפים במצוה. אם יהיו מספיק אנשים שיהדרו במצוה באופן זה, החקלאים יוכלו לצאת לשנת שבתון, כך שמצוות השמיטה, לא רק שלא תכביד עליהם, אלא להיפך, תשפר באופן משמעותי את תנאי העבודה שלהם. "דווקא דרך מגמת המיזעור של היישום תוך הרחבת ההקלה לחקלאים מושגות שתי המטרות" - לא הבנתי איך מיזעור המצוה מסייע להשיג את המטרות. המצוה התקיימה בצורה ממוזערת כמעט 2000 שנה (יחד עם שאר המצוות החקלאיות, שהתקיימו רק באופן תיאורטי, בבית המדרש); היא התקיימה בצורה ממוזערת ב-120 השנים האחרונות - מאז שהמציאו את היתר המכירה; ובכל-זאת, יצר הרכושנות והבעלות חזק היום לא פחות מאשר בעבר. אם אתה מציע למזער את המצוה, אולי כדאי שתציע דרך אחרת להשיג את מגמות המצוה כפי שאתה רואה אותן; (למשל, אפשר לקבוע שכל מקומות הבילוי הציבוריים יהיו פתוחים בחינם וכד'). המיזעור כשלעצמו לא משיג שום מטרה, הוא רק מאפשר לשמור את המצוה ב"הקפאה עמוקה" עד שמישהו בעתיד ימצא דרך לקיים אותה בצורה נכונה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/10/2006 14:35 לינק ישיר 

"מניין לך שהמגמות שמצאת במצוות השמיטה הן המגמות היחידות? אולי יש עוד מגמות, שכדי לממש אותן צריך להשבית את עבודת הקרקע ממש" -

אמנם יתכנו עוד מגמות, ולא התיימרתי  לומר שירדתי אפילו לקצה ציפורנה של תכלית מגמת התורה.
אולם טרם הבנתי מדוע האדמה לכשלעצמה צריכה לנוח במחזוריות של שבע שנים - אם במיסטיקה עסקינן - אין לי עסק בנסתרות, אך בפשטות הנחת המוצא שלי היא שצוויי התורה - באופן עקרוני - נועדו לאדם ומופנים כלפיו,

(כמעט יחידי בהם הוא צווי בע"ח שגם עליו כידוע נחלקו הראשונים, האם עיקרו כלפי האדם או שהוא לקוח בחשבון את צער הבעל חייים)

"מדוע לא נאסר עלינו לבנות בתים בשביעית? ומדוע לא נצטווינו לפתוח את בתינו לעניים בשביעית (כמו שנאמר "ועניים מרודים תביא בית")?

א. הרי כבר הסברתי - כי יסוד מוסד הוא התלכדות כמה מגמות בעניין אחד - וגם הנתינה לעניים מהיבול בכלל הוא - ולא יעלה על הדעת שאדם יצא מביתו.
אולם העיקר הפשוט הוא הואיל ומדובר במקום ומקור הפרנסה - ואשוב ואדגיש מדובר באופן של השמטה מעיקר מקור פרנסת האדם ונכסיו שהוא השדה והיבול. (בימים עברו רוב הציבור בביתו גר ולא שימשו הבתים כנכס מניב, (עתיר נכסים הוא עתיר שדות וכדו').

"לא לשמיטה אלא ליובל. כמובן יש קשר בין שמיטה ליובל, אבל זה עניין קצת שונה. המשותף לשניהם הוא רעיון החירות - בשביעית נותנים חירות לקרקע, וביובל נותנים חירות (דרור) לקרקע וגם לעבדים."

אפשר שמשום שלא דייקתי בלשוני עלתה בדברי שגגה - אך כידוע עבד עברי בסתם: "בתחלת שנה שביעית שלו יצא בן חורין" - רמב"ם הלכות עבדים ב,ב.

"נקל ליושבי הערים ל"הדר", על חשבון פרנסת החקלאים, ו"להדר" במצווה שאין להם כל זיקה אליה ולא דורשת מהם שום ויתור." -

לא להצעתך כוונתי אלא למציאות היום הגורמת תקלות רבות לחקלאים.

כתבתי:
"דווקא דרך מגמת המיזעור של היישום תוך הרחבת ההקלה לחקלאים מושגות שתי המטרות" -

על כך השבת:
"המצוה התקיימה בצורה ממוזערת כמעט 2000 שנה (יחד עם שאר המצוות החקלאיות, שהתקיימו רק באופן תיאורטי, בבית המדרש)"

ותשובתי:

בגלות - המצווה לא התקיימה כלל.

כתבת:
"היא התקיימה בצורה ממוזערת ב-120 השנים האחרונות - מאז שהמציאו את היתר המכירה בכל-זאת, יצר הרכושנות והבעלות חזק היום לא פחות מאשר בעבר".

ותשובתי:
המצוות לא נועדו כתרופת פלא - אלא הן משמשות כתמרור כאשר מבינים את מטרתם, אולם דווקא מחלוקתינו מורה עד כמה ניתן להבין באופן שונה רעיון של המצווה - ברור שמי שחושב כי המצווה נועדה כדי לאפשר לקרקע מנוחה בלבד - לא ילמד דבר לגבי היחס לנכסים מהמצווה - כל מצווה קשורה בטבורה להעמקה ברעיונה, וכשזה לא נעשה אלא המיקוד היחיד הוא בחיפוש טכניקות ובפורמליסטיקה - הרי זה בבחינת למחצה לשליש ולרביע (- ודברי בלאוו דווקא מכוונים לגבי הרעיונות והפירוש שלך)

נראה שהמושג 'מיזעור' מטעה אותך. אין כוונתי לריענון / מציאת תחליפים וכדו'. אינני בא לחדש מצוות של תורה.

המושג מיזעור מכוון להבנה כי כאשר נסיבות החיים משתנים - ואופן קיום המצווה של תורה בלאו דווקא משתייך במלואו לאורח החיים של החברה - כך במצוה זו שמכוונת לחברה חקלאית, אך כיום החברה היא טכנולוגית! ממילא המצוה אינה מופקעת, אך ניתן לקיימה באופן מוקטן.

נקודת הכובד עוברת  להשמת הדגש על תכני ורעיוני המצווה!

(ראה כעין משל לכך - את פרשנות הרמב"ם למעבר מקרבנות לתפילה)
סוף דבר- אפשר שאנו חלוקים ברעיון המצווה, והבוחר יבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קבלת שבת הארץ
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.