|
|
| נשלח ב-17/5/2007 15:00 |
|
| |
כתבת למעלה "נקל להיסמך למעוניין על אוצר בית דין, או היתר מכירה"
- לפחות לגבי היתר מכירה, יותר ויותר פוסקים קובעים שבימינו כבר אין לסמוך
עליו, וגם הרבנים המקלים מדגישים שזהו פתרון זמני, עד שנמצא פתרון טוב
יותר. לכן, הבחירה שלא לסמוך על היתר מכירה אינה בגדר "מידת חסידות" אלא
קרובה למידת הדין (מידה מתאימה יותר היא מידת "ארך אפיים"). גם לדעת
המקלים, מוטלת עלינו חובה לחפש דרכים טובות יותר לקיים את השמיטה, וכך אני
מנסה לעשות.
לגבי "השתגעות ציבורית" - אוצר
הארץ, שרבניו בוודאי אינם משוגעים, משקיע הרבה מאמץ ומשאבים בפיתוח
פתרונות חדשניים כגון מצעים מנותקים. אני לא יודע מה יותר זול בחשבון
הכללי - ירקות ממצעים מנותקים או ירקות מיובשים, אבל אני יודע שהפתרון של
מצעים מנותקים הוא הרבה יותר מסובך, וניתן לביצוע רק בהתארגנות ובהשקעה
משמעותית מראש, בניגוד לפתרון של ייבוש, שניתן לבצע בבית ובלא כל השקעה
מראש.
לגבי "שינוי מדרך הטבע"
- חברה טבעית עוסקת באופן קבוע בשימור מוצרים. מבין המוצרים שהיוו את עיקר
התפריט של אבותינו מן הצומח - דגן, תירוש ויצהר - שני האחרונים הם מוצרים
שדורשים שימור: הכנת יין מענבים והכנת שמן מזיתים. ללא שימור, הם היו
מתקשים לשרוד בעונת החורף, ועל כך נאמר בספר משלי "אוגר בקיץ - בן משכיל, נרדם בקציר - בן מביש".
אם כן, העיסוק בשימור ואגירת יבול הוא חלק בלתי נפרד מהחיים הטבעיים.
אבותינו גם נהגו לייבש פירות בשמש או בתנור - בתנ"ך מצאנו למשל צימוקים
ודבלים. דווקא התקופה שלנו, שבה משתמשים בכימיקלים ובאמצעים טכנולוגיים
על-מנת לספק פירות וירקות טריים כל השנה, היא ה"שינוי מדרך הטבע" (ואני לא
טוען שזה רע, אני רק דוחה את הטענה שלך על כך שעיסוק בייבוש מהווה שינוי
מדרך הטבע).
לגבי השמיטה וירושת הארץ - ראה מסכת אבות ה ט: "גלות בא לעולם על עובדי עבודה זרה ועל גילוי עריות ועל שפיכות דמים ועל השמטת הארץ".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 23:39 |
|
| |
שמיטה בזמן הזה כמעט ללא יוצא מהכלל (למעט טעות בגירסה ברמב" למי שרצו ללמדו בו דאורייתא) היא לכל היותר דרבנן. מכאן שמעיקר הדין, היתר מכירה יכו להיות קביל. שלא לדבר לשיטת ראשוני פרובנס שהיא ממנהג. והדברים עתיקים.
המעיין יראה שהמחמירים (מלבד אלו שדרכם תמיד להחמיר) החמירו משיקולים מטה הלכתיים. (ואיני כולל שיקולים פוליטיים)
לכן על משמרתי אעמודה - "נקל להסמך"
לגבי "השתגעות ציבורית" - מילתי אמורה. המגמה כיום קשורה לתהליכים חברתיים - פוליטיים בציבור הד"ל של ההתחרדות מחד, ואמונת קדושת הארץ (ברוח הרב קוק) מאידך.
לגבי "שינוי מדרך הטבע" - חברה טבעית עוסקת באופן קבוע בשימור מוצרים. כאן אני תמה עליך. השימור נעשה במקום שקשה להיסמך על אוכל טרי, או לשעת משבר. ככל שיש פחות אפשרות לאכול טרי נאלצו לאכול אוכל משומר - גם היום אנחנו נזקקים לשימור - אך להופכו לאידאל?
הטבע קשור לטריות. לכן חברה שאוכלת אוכל משומר יש כאן מעשה בלתי טבעי.
והעד:
האם אתה נוהג לאכול בכל השנים בננות / תפוזים מיובשים?
(והפיתרון של יבוש הוא הואיל ולא היה פעם הקפאה).
"לגבי השמיטה וירושת הארץ - ראה מסכת אבות ה ט: "גלות בא לעולם על עובדי עבודה זרה ועל גילוי עריות ועל שפיכות דמים ועל השמטת הארץ"."
בנושא זה כבר הארכנו - אגיד ברור שוב - לענ"ד שמיטה זה תיאור של סימפטום חברתי ולא סיבה והיא תולדה על רקע החיים החברתיים בעת העתיקה.
דיון זה ביננו לענ"ד די ממצה עצמו.
מנגד למרות האמור - אעלה שאלה:
מדוע תקנת הלל היתה דווקא לגבי שמיטת כספים ולא שמיטת קרקעות?
אעלה כמה הצעות - אשמח לשמוע חוו"ד של הציבור -
א. עיבוד הקרקע נעשה ברובו ע"י נכרים.
ב. הבעיות של הלואות היו יותר אקוטיות מבעיות שמיטת הקרקע
ג. היו פתרונות אלטרנטיבים לשמיטת קרקע, האמנם? אלו?
ד. התפישה הפנים דתית היתה שחמורה עבודת הארץ ורוב הציבור נשמר בה מבעיות ההלואה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 18:21 |
|
| |
אחוז היהודים בארץ ישראל הולך ועולה, לא רחוק היום שבו מצוות השמיטה תהיה
מדאורייתא לכל הדעות ומה נעשה אז? האם לא ראוי להתכונן כבר עכשיו?
"השימור נעשה במקום שקשה להיסמך על אוכל טרי, או לשעת משבר"
- לא רק לשעת משבר אלא באופן קבוע, לעונת החורף. אכן בימינו יש אפשר גם
להקפיא, וייתכן שזה פתרון טוב יותר מייבוש, אלא שהוא גם יקר יותר.
"בנושא זה כבר הארכנו - אגיד ברור שוב - לענ"ד שמיטה זה
תיאור של סימפטום חברתי ולא סיבה והיא תולדה על רקע החיים החברתיים בעת
העתיקה." - היכן הארכנו בנושא זה? לא ראיתי שהבאת נימוקים וראיות לטענה מחודשת זו.
---
לשאלתך:
"א. עיבוד הקרקע נעשה ברובו ע"י נכרים" - בימי הלל - לפני החורבן - היה יישוב יהודי גדול בארץ ישראל. האם יש לך סיבה להניח שרוב החקלאים אז היו נכרים?
"ב. הבעיות של הלואות היו יותר אקוטיות מבעיות שמיטת הקרקע ג. היו פתרונות אלטרנטיבים לשמיטת קרקע"
- בתלמוד מתוארות בעיות קשות מאד הקשורות לשמיטת הקרקע, מתוארים יהודים
שאוכלים עשבים וכד' ( ראה:
http://daat.co.il/daat/shmita/mamarim/baitsheni.htm)
אבל יש פתרון אחד שנזכר בתלמוד - העולים מבבל החליטו שלא לקדש חלקים
מסויימים מארץ ישראל, כדי שיסמכו עליהם עניים בשביעית. יש הקבלה לפתרון זה
בימינו - גידולי ערבה דרומית.
ד. "התפישה הפנים דתית היתה שחמורה עבודת הארץ ורוב הציבור נשמר בה מבעיות ההלואה" - בהחלט ייתכן. גם היום יש אנשים שמחמירים יותר בשמירת שבת מאשר בענייני ממון וגזל.
"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 19:41 |
|
| |
אראל
כתבת:
"אחוז היהודים בארץ ישראל הולך ועולה, לא רחוק היום שבו מצוות השמיטה תהיה מדאורייתא לכל הדעות ומה נעשה אז?"
תיקון: הלכות שמיטה ויובל י,ח-ט:
"משגלה שבט ראובן ושבט גד וחצי שבט המנשה בטל היובלות...בזמן שכל יושביה עליה, והוא שלא יהיו מעורבבין שבט בשבט אלא כולן יושבין כתקנן"
(ומקורו ערכין לב,ב - ) נמצא שצריך גם יחוס לשבטים, כדי שינהג יובל, וראה שם שרק כשנוהג יובל אז שמיטה מדאורייתא!
ליחוס שבטים נדרשים כמה תנאים. ועד אז יש לנו עוד בעיות אחרות, ובבעיות בוערות יותר מבחינת החיים הדתיים.
לשאלתך:
"בימי הלל - לפני החורבן - היה יישוב יהודי גדול בארץ ישראל. האם יש לך סיבה להניח שרוב החקלאים אז היו נכרים?"
כן, כרגע אין הספרים עמדי, אך שווה לבדוק זאת במקורות נוספים, ואנסה להשיג יותר מידע.
כל שכתבת בסעיף ב' נכון ומוכר, ואעפ"כ קשה לי להניח שאי קידוש אותו חבל הספיק, והרי כפי שאתה מציין בעצמך, אעפ"כ היו בעיות קשות.
א"כ השאלה כבדה עוד יותר מדוע לא תוקנו פתרונות מסוג היתר מכירה?
אכן, כפי שהצעתי וכתבת - יתכן וזו הסיבה.
א"כ אדרבה היא הנותנת האם זה מצב ראוי של סדרי עדיפויות, האם לא בדרך שאתה מציע אתה שוב מוליך ומחזק לכוון מסוג זה של היפוך סדרים והקפדה על מצוות בין אדם למקום על פני בני אדם לחברו?
האם בחברה שמקפידה על שמיטה, אבל מצבה הבין מוסרי - חברתי, כגון גזל / רצח מקולקל אין חשש גלות? האם השמיטה תהיה תריס לחורבן מפני שנאת חינם?
האם הגעה להפסד כספי כדרך שקרה בשמיטה הקודמת (כאן אני מדבר מידיעה ודאית) לחקלאים רבים, תורמת לחיזוק הקשר לארץ, לסולידריות חברתית?
וכאן אעיר על נושא יסודי - עליו התרעתי פעמים רבות:
הצבת רף נורמטיבי רוחני גבוה כשלעצמה אינה מספקת - יש לאמוד שלושה דברים נוספים:
א. חשש הכישלון ומשמעותו הכלכלית / חברתית / דתית.
ב. מציאות שבה חלק מהחברה נתפשת כמקילה / מחמירה וחלק מקלה - על המשמעויות הדתיות - חברתיות.
ג. הכרה שכל מאמץ רוחני-דתי ציבורי שיש בו קושי רב יש לו מחיר בסיסי של מיקוד כוחות בכוון מסויים, ומאליו הוא משרטט סדרי עדיפויות, ומקטין מאמצים במקומות אחרים. כך היא טיבה של חברה שאינה יכולה להפנות מאמץ לריבוי מוקדים.
מעתה: השאלה העקרונית היא:
א.האם מצבנו החברתי-דתי ברמה כזו שדווקא לשם עלינו למקד כוחות, או שמא לכוונים חברתיים?
ב. מה המשמעות שתגרר בעקיפין ליצירת מצב שחלק יאכלו אצל חלק ואחרים לא יאכלו. דעת לנבון נקל שבמדרג שתיארת על כרחך נוצר מצב שיש שרוצים להחמיר ואלו לא יכאלו אצל אחרים?
ג. מה המחיר של אי הצלחה מבחינת החקלאים כמו שקרה במשמיטה הקודמת?
ד. ואפילו חלק מהחברה יחמיר ויראה עצמו צדיק, האם מהסיבה המרכזית של החורבן - שינאת חינם, ניצלנו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2007 00:46 |
|
| |
תיקון לתיקון: לגבי הקישור בין שמיטה ליובל:
* מהמקור שהבאת - ערכין לב: - מוכח ששמיטה נוהגת גם כשיובל אינו
נוהג. שואלים שם, מדוע מנו שמיטין ויובלות בימי בית שני, והרי היובל לא
נהג אז? ועונים "מנו יובלות כדי לקדש שמיטין", כלומר, מנו יובלות רק לצורך
מניין השמיטות (לפי הדעה ששנת היובל היא מחוץ למניין). בכל מקרה מוכח מכאן
שיש שמיטה גם כשאין יובל.
* גם הרמב"ם כתב שם (י ט), שבזמן שאין היובל נוהג, "אינו נוהג אחד
מכל אלו, *חוץ משביעית בארץ*". האם זו הטעות בגירסה שדיברת עליה? בכל
מקרה, גם במקומות אחרים (למשל ט א) נראה שהקישור בין יובל לשמיטה הוא רק
לעניין שמיטת כספים, וכן לעניין "שמיטת הקרקע" מידי הקונה לידי המוכר, ולא
לגבי שביתה ממלאכה.
האם יש לך מקור אחר שלפיו שמיטה נוהגת מן התורה רק כשהיובל נוהג?
בדקתי גם בספר החינוך, הוא אומר שמצוות השמיטה נוהגת מן התורה בארץ ישראל
ו"בזמן שישראל שם", ולא הזכיר "בזמן שהיובל נוהג" (בניגוד, למשל, למצוות
עבד עברי).
האם ידוע לך על מקור אחר שבו נאמר שמצוות שמיטה נוהגת רק "בזמן שהיובל נוהג"?
-----
לגבי ההפסד הכספי לחקלאים - אף אני שמעתי על כך, והתייחסתי לכך בדברי הביקורת שלי על אוצר בית הדין, בתחילת אשכול זה - עיין שם.
בהצעה שלי אין שום הפסד לחקלאים, להיפך, היא אמורה להגדיל את ההכנסות שלהם
מיבול שישית. בכל פעם שאני הולך לירקן השכונתי, אני רואה הרבה פרי או ירק
שעומד להירקב על המדף. אני משתדל לקנות כמה שיותר ולייבש, אבל אני לא יכול
לסחוב את הכל. אם כולם ינהגו כמוני, ההכנסות של חקלאים השנה יהיו גדולות
יותר, ובתוספת תמיכה כספית מקרנות השמיטה, יהיה להם קל יותר לשמור שמיטה,
אם ירצו. כך להצעה שלי יש גם צד חברתי - לאפשר לחקלאים לצאת לשנת שבתון.
---
דבריך על מצוות שבין אדם לחברו לעומת מצוות שבין אדם למקום ראויים לדיון נפרד, ופתחתי אשכול לשם כך:
http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2211092
כמה הערות ממוקדות:
א. לא הצלחתי להבין איך הגעת מדברי הלל למסקנה הפוכה מדבריו: הוא קבע
שיש להקל במצוה שבין אדם לחברו, ואתה מסיק מכאן שבימינו יש להקל במצוות
שבין אדם למקום?! אני בטוח שלא זו כוונתך, אבל צופה מבחוץ עלול לחשוב
שהמטרה היחידה היא להקל כמה שיותר בכמה שיותר מצוות, והעניין של "בין אדם
לחברו" הוא רק תירוץ.
אם נראה לך שבימינו יש להדגיש את המצוות שבין אדם לחברו, אדרבה! צא בקריאה
להחמיר במצוות החברתיות הקשורות לשנה השביעית, כגון, להלוות לנזקקים לפני
השביעית, ולשמוט את החובות של הנזקקים שלא הצליחו להחזיר. אני מבטיח
שאצטרף לכל יוזמה מעשית בנושא זה.
ב. "האם בחברה שמקפידה על שמיטה, אבל מצבה הבין מוסרי - חברתי, כגון גזל / רצח מקולקל אין חשש גלות? ... ואפילו חלק מהחברה יחמיר ויראה עצמו צדיק, האם מהסיבה המרכזית של החורבן - שינאת חינם, ניצלנו?"
- אני לא מבין מה הקשר. יש כמה סיבות לחורבן, וצריך לטפל בכל אחת מהן בפני
עצמה. אתה כנראה רומז לכך, שהקלה במצוות השמיטה תפתור את בעיות הגזל, הרצח ושנאת
החינם; אבל אני לא רואה שיש לכך בסיס במציאות. האם
יישובים שבהם מחמירים בשמירת שמיטה (כגון היישובים של פא"י) הם אכן
מושחתים יותר מבחינה מוסרית, או שעושים בהם פחות חסד, מאשר ביישובים שבהם
משתמשים בהיתר מכירה?
תוקן על ידי אראלסגל ב- 22/05/2007 0:44:10
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2007 15:04 |
|
| |
אראל
נוכח ריבוי אי ההבנות בדברי לעיל, ארחיב.
אקוה לסבלנות, וכמו כן שההנהלה לא תמחק את הציטוטים אותם הבאתי בלווי פרשנות, כדי לתמוך יתדותי בדברי הקדמונים.
1) אכן, שגגת דפוס עלתה לך, וציטטת גירסא שגויה. הא לך הגירסה המדוייקת:
רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק י:
הלכות ח-ט
משגלה שבט ראובן ושבט גד וחצי שבט מנשה בטלו היובלות שנאמר 'וקראתם דרור בארץ לכל יושביה' - בזמן שכל יושביה עליה, והוא שלא יהיו מעורבבין שבט בשבט אלא כולן יושבין כתקנן.
בזמן שהיובל נוהג בארץ נוהג בחו"ל שנאמר 'יובל היא' - בכל מקום בין בפני הבית בין שלא בפני הבית.
ובזמן שהיובל נוהג נוהג דין עבד עברי, ודין בתי ערי חומה, ודין שדה חרמים ודין שדה אחוזה, ומקבלין גר תושב, ונוהגת שביעית בארץ, והשמטת כספים בכל מקום מן התורה.
ובזמן שאין היובל נוהג אין נוהג עבד עברי, ולא בתי ערי חומה, ולא שדה אחוזה, ולא שדה חרמים, ואין מקבלין גר תושב, ונוהגת שביעית בארץ מדבריהם, וכן השמטת כספים בכל מקום מדבריהם, כמו שביארנו.
אמנם נוסח הדפוסים גרם לטעות חמורה, ואחר המלים שאין היובל נוהג המשיכו: "אינו נוהג אחד מכל אלו חוץ משביעית בארץ, והשמטת כספים בכל מקום מדברים כמו שביארנו", אך כאמור זה נוסח שגוי. והנוסח שציטטנו - "כן הוא במדרש הגדול ובכל כתבי היד" (- לשון מדור שינויי נוסחאות ברמב"ם פרנקל).
והא לך הערת ר"י שילת במהדורתו, ככתבה וכלשונה, על גירסת הדפוסים:
"...ואין זה אלא קיצור מכוון של מאן דהוא, שרצה לחסוך בדיו, ולא שיער עד היכן תגיע שליחות ידו בלשון רבינו, שהרי גרמה ל'כסף משנה' ולאחרונים נוספים לסבור שלדעת רבינו שביעית בזמן הזה מדאורייתא, בעוד שרבינו כתב בפירוש שהיא מדבריהם, וע' ר"י קורקוס שעמד על כך. [במהד' פרנקל הציגו באופן חריג שני נוסחאות בתוך הפנים: נוסח כתבי היד, ולצידו נוסח דפוסים, כי מחד לא יכלו להתעלם מהנוסח האמיתי, שיש לו השלכות גדולות להלכה, ומאידך לא מלאם ליבם - אחר שהצהירו אמונים לדפוסים - לדחות לשוליים את נוסח הדפוסים בענין כה משמעותי, למרות שב'ילקוט שינויי נוסחאות' הודו בפירוש שנוסח זה לא יצא מתחת יד רבינו (הלשון שם "שלגירסה זו 'מדבריהם' קאי אשמיטת כספים בלבד" אינה אלא מן המתמיהות, שהרי אין זו "גירסא", והמקצר כלל לא התכוון לכך)...
(אגב: זו דוגמה מצויינת לטענה כנגד בהוצאת רמב"ם מהד' פרנקל שלמרות עדות מפורשת מציגים שתי נוסחאות, ואפילו אחת משובשת בוודאות, ואינם חשים להסיר ולסקל נוסחאות משובשות, כדי שלא לגרום לטעות)
אף הגר"י קאפח הביא את הגירסא המדוייקת וכתב בהערה אות י:
"כן הוא נוסח ההלכה בכל כתבי היד שברשותי. וברור איפוא כי שמטת קרקע כלומר אסור עבודה וגזרת ספיחין וקדוש פירות וכדומה הכל מדרבנן. אע"פ שגם בלי נוסח זה שלפנינו כך נראין הדברים ממה שכתב רבינו בסוף פרק ו בית הבחירה - כל מקום שהחזיקו בה עולי בבל ונתקדש בקדושת עזרא השניה הוא מקודש היום ואע"פ שנלקח הארץ ממנו, וחייב בשבעית ובמעשרות על הדרך שבארנו בהלכות תרומה, ע"כ. ובהלכות תרומה נתבאר שהכל בזמן הזה מדרבנן. כל שכן לפי נוסח זה שהדברים ברורים לחלוטין, וכל מאמצי מרן הכס"מ להכריח דשביעית בזמן הזה לענין עבודת קרקע וכו' הם מן התורה, אינם מובנים.
ומעתה כל ספק שיתעורר בפירות שביעית הוי ספיקא דרבנן לקולא."
סיכום ביניים:
מעתה: שפתי הרמב"ם ברור מללו - שמיטה תלויה ביובל - ולכשנזכה וינהג יובל מדאורייתא תנהג שביעית מדאורייתא, ולא נאלצו להתפלפל ולחדש חילוקים חלק מהאחרונים אלא בעקבי שיבוש גירסא!
2) הרמב"ם תמך יתדותיו בירושלמי:
תלמוד ירושלמי שביעית פרק י הלכה ב:
תמן אמרין: אפילו כמאן דאמר מעשרות דבר תורה, מודה בשמיטה שהיא מדבריהן, דתני: 'וזה דבר השמיטה שמוט' - רבי אומר, שני שמיטין הללו שמיטה ויובל, בשעה שהיובל נוהג שמיטה נוהגת דבר תורה, פסקו היובילות - שמיטה נוהגת מדבריהן. אימתי פסקו היובילות? 'יושביה' - בזמן שיושביה עליה, לא בזמן שגלו מתוכה. היו עליה, אבל היו מעורבבין שבט יהודה בבנימן ושבט בנימן ביהודה יכול יהו היובילות נוהגין? תלמוד לומר: 'יושביה' - לכל יושביה, נמצאת אומר כיון שגלו שבט ראובן וגד וחצי שבט המנשה בטלו היובילות.
(וכן בערכין לב,ב; ספרא בהר פרשתא ב,ג)
וראה גם בספרו של הרב זוין - לאור ההלכה עמ' קיא סיכם בטוטו"ד וכתב שם:
"כללו של דבר: לא מצינו מי מהראשונים שיכתוב מפורש שהלכה כחכמים (=ששביעית דאורייתא) אלא הרמב"ן בספר הזכות, אבל אף הוא, הרמב"ן כתב במקום אחר להיפך (-חידושי הרמב"ן מכות ג,ב). לעומת זאת ישנה שיטה של קצת ראשונים שבזמן הזה אין שמיטה נוהגת כלל, אפילו מדבריהם, אלא מ'מידת חסידות' טעמם...בזמן הזה שהיובל אינו נוהג כלל, אפילו מדבריהם, אף השמיטה כך".
(וראה שם מנה את דעות הסוברים כן, וככלל נראה שיסודה בתורת פרובנס)
3) ועתה אציגה לך לענין קיום היובל ודרישת יחוס לשבטים - והא לך דברי הרמב"ן (במחלוקתו על רבינו-תם) גיטין לו,א:
"אלא אינו נקרא כל יושביה עליה, ולא בבאכם, עד שיש רוב כל שבט, כדאמרינן בעלמא בכל דיני הצבור לפסח ופר העלם דבר של צבור"
ובעקבותיו חבל ראשונים: רשב"א, ריטב"א, ר"ן, מאירי. ושיטת הרמב"ם כבר נזכרה לעיל.
ובלשון ברורה ברשב"א גיטין לו,א:
"דמשעה שגלו שבט ראובן וגד בטלו היובלות, דלא היו כל יושביה עליה, ועוד שהיו מעורבבין שבט יהודה בבנימין ושבט בנימין ביהודה, והתורה אמרה לכל יושביה שיהו יושביה יושבין כתקנן איש על מקומו, והיינו דאמרינן בערכין בסופו: מנו יובלין לקדש שמטין, דאלמא (=יוצא מזה) בבית שני לא היה היובל נוהג ושמטין נמי לא נהגו אלא מדרבנן".
(וראה ניסוח תמציתי בספר שבת הארץ לראי"ה פרק ד הלכה כה)
והא לך דברי ר"ח קנייבסקי בספרו דרך אמונה על הרמב"ם הנ"ל אות מו:
"ובזמן הזה לא שייך כלל חזרת שבטים על אדמתן שאין אנו בקיאין ביחוסי שבטים ואם אם היינו יודעים כיון דלעתיד לבוא תתחלק חלוקה חדשה בטלה חלוקה ראשונה ואי אפשר לנהוג יובל בזמן הזה".
סיכום החלק ההלכתי:
הואיל ולכל היותר שמיטה בזה"ז דרבנן הרי שבדרבנן האפשרות לסמוך על היתר מכירה מבוססת.
כמו כן, נמצאנו למדים שיובל תלוי גם בחלוקה לשבטים לשיטת רבים מהראשונים.
4) עתה נדון בשקלול הלכתי וצדדים ערכיים:
תמה אני עליך, ואפשר שמחמת שמיהרת לא דקת.
ח"ו להקל במצוות שבין אדם למקום ולא עלתה על דעתי מעולם, ותמהני עליך שכך פרשתני!
יש לשים לב להבדל ברור. כאן מדובר במקום שנוהגים שמיטה לכל היותר מדרבנן, וסומכים על היתר ברור, מחמת המציאות הלוחצת. אלא שיש מי שרוצה לבוא ולהחמיר!
וכלשונו של הראי"ה קוק (איגרת תקנ"ה): שהגדיר את הנידון דידן:
"פלוגתא של הוראה, במידי דרבנן, שנמצאים סוברים שאפילו מדרבנן אינו נוהג, ושיש בו ספקות כל כך רבים".
והאם לזה יש לקרוא להקל במצוות שבין אדם למקום?!
מעתה, השאלה העומדת היא: האם במקרה דידן יש ענין להחמיר ומה מחיר החומרא, אך ודאי שאין לכנות זאת כקולא במצוה שבין אדם למקום!
בוודאי שהרוצה להחמיר על עצמו (לפי דרגתו ובתנאי שהוא ישר בעיני אלוקים ואדם - והיינו מעשיו לרצון גם לפני הבריות) ולנהוג מנהג חסידות בביתו תע"ב.
מאידך, להפוך את החומרא ל"קמפיין ציבורי" (- וכדרך שציינת לעיל ל'אוצר בית דין' כפתרון הציבורי המועדף), כנגד זה אני יוצא.
הוא שאמרתי שיש לתהות מה פתאום נזכרו כאן כולם. מעניין - לא מצאנו 'קמפיין' מסוג זה בחברה החרדית כנגד היתר מכירת חמץ שהוא רעוע הרבה יותר ובדבר שהוא איסור תורה ממש! אולי כי רבים מהמחמירים אינם חקלאים, או לא יורדים להבנת הבעיה במקרה הטוב. מעניין שגם בקום הישוב היהודי בארץ לרוב היה מיתאם בין מצדדי הישוב לבין מתנגדיו למח' על ההיתר... (- במקרה הפחות טוב גם כיום, מדובר בשיקוליים לא עניינים, או קטנות אופקים ציבורית).
אף בקרב הד"ל, למצער, חלקם מרגשות נחיתות, או מחיפוש 'קדושת הארץ' אצה להם הדרך להחמיר גם כאן.
עתה, לצדדים המציאותיים:
אכן, כלשונך "הצדיקים הטהורים...מוסיפים טוב" - אך הרי השאלה היא מהי הוספת הטוב ולמי טוב?
חוששני לחקלאים או לתקלות חברתיות חמורות כפי שציינתי, ועל כגון זה אומר כעין דברי הרמב"ם בענין דחיית מילה א,יח:
"אין מלין אלא ולד שאין בו שום חולי, שסכנת נפשות דוחה את הכל, ואפשר למול לאחר זמן ואי אפשר להחזיר נפש אחת מישראל לעולם".
הוי אומר, יש להזהר מלהחמיר לצד אחד, ולהקל בעניני נפשות, ושבירת מטה לחמם של חקלאים וחשש שמא יעזבו מלעבד את הארץ, ולהיפך הרי זו חומרא דאתי לידי קולא במקום אחר.
יש לתת את הדעת שיצירת לחץ חברתי להחמרה ציבורית, לענ"ד בכגון זה, תיצור מדרון החמרה חלקלק עד כדי פגיעה כלכלית ומחלוקת חברתית נוספת. (לכן סייג שסייגת לענין יבוש לענ"ד - אינו רלוונטי במקרה זה)
סהדי במרומים שלשם שמים כוונתי - ומוסיף טוב אני ומחמיר בחשש להחזקת מטה לחמם של חקלאי ארצנו. מוסיף טוב אני בזהירותי מ'צדקות' מופרזת שאינה ערה לבעיות חברתיות.
5) המשאב הרוחני הציבורי מוגבל ולחץ רוחני חברתי מתועל לנקודות. דרכו של ציבור שאינו יכול לפזר כוחותיו הרוחניים לכוונים רבים.
לפיכך, השאלה העולה היא -
להיכן אנו ממקדים את כוחותינו הרוחניים, מתוך הכרה שעלינו לבחור את המוקדים המשמעותיים והכבדים בחיים הציבוריים, והוא שכתבתי שלדעתי יש לנו בעיות מקדימות בוערות.
6) לסיום:
אביא מדברי הראי"ה בתשובתו לרדב"ז - איגרות ח"ב, איגרת תקנ"ה - בפולמוסו על היתר מכירה - בתוספת ביאור קלה משלי:
"והנה הוא חוזר ומקשה, שהרי בעון שמיטה גלו ישראל. כבר אמרתי כמה פעמים...שאני רואה שדרך שיש בה הטיה כלפי חסד דוקא היא תביא את קדושת השמיטה לארץ ישראל...ובכלל בשביל הוראת קולא של אותם שא"א להם לחיות באופן אחר, בפרטים של דרבנן..חלילה להקב"ה שיגרש בשביל כך את ישראל מא"י..."
הרי שהשאלה היא מה המגמה, וכל שהחתירה היא לשמירת מצוותיה של תורה ושמירת הציבור לא על כגון זה, ח"ו גולים.
"יאמין לי אדוני שכל אלה הגדולות והנשגבות שנאמרו בקדושת שביעית בזמן הזה, לא נאמרו דווקא על ידי הקיום של פרטי המעשים, שהרי בזמן שלא היו ישראל בארץ ישראל ולא נתקיימה מצוות שביעית כלל, גם כן חלה קדושה זו. העיקר תלוי הוא בהתפשטות הקדושה, על פי מדרגות הזמנים...להוציא מן הכח אל הפועל אורו של משיח, שיתקדש שם ה' יברך שמו...וכולם יעשו אגודה אחת לעשות רצונו בלבב שלם, ועל שם מה שישראל מכינים עצמם באמונה בציפיית ישועה לאורו של משיח...שאז ישובו השמיטין והיובלים כדינם...
על כן כל מי שעושה פעולה להרחיב את גבול ישראל, כדי שיהיה מצידו גורם לקרב את קיבוץ ישראל לארץ ישראל, וזה גורם מהירות בגאולה, כי קיבוץ גליות...קודם לביאת המשיח...הוא מתקן באמת...ולהיפוך מי שגום ח"ו, לדחוק את רגלי ישראל, ולמעט את קיבוצם לארץ ישראל, הוא מאחר מצידו את הגאולה..."
אין כוונת הרב לשלול החזקה בפרטי מעשים ח"ו, אלא כוונתו להדגיש כי הגאולה מותנית בקיבוץ גליות, שיבת ישראל להחזיק בארצו בתורה וריחוק מחלוקות. ההתממשות הריאלית של חיי ישראל בארצו הם הם דחיית הגלות וקירוב הגאולה.
לכן:
השאלה העקרונית אותה יש להציב מהי הדרך היותר טובה (בנידון דידן ההקלה או ההחמרה בדין דרבנן) למימוש האפשרות של חיים ריאליים של כלל ישראל והחזקתם בפועל בארצם.
כבר הארכתי מאוד, ועל כל השאר מילתי אמורה, דומני שנקודות הדיון ביננו די ממוצות, ועל כגון זה אומר כדרכי 'ואת והב בסופה'.
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 23:02 |
|
| |
כדרך חלק מצעירי הד"לים נסעתי לפני יותר מעשר שנים לטיול במרכז אמריקה.
אחד המראות המעניינים היה השווקים שבהם איכרים מוכרים את תוצרתם.
אפשר לראות שם איכר מוכר עשר יחידות מנגו או עשרים יחידות אבוקדו או צרור
פלפלים. זה הכל. סך כל הפדיון שלו יכול להיות $2, ועם סכום פעוט זה הוא
צריך להתקיים במשך כמה ימים. לא מוגזם להניח שאבותינו בתקופת התנ"ך והמשנה
חיו כך, מהיד אל הפה. עבור אנשים אלה היתה השמיטה גזירה קשה.
•
החקלאי מאבד חלק גדול מההכנסה השנתית שלו, נניח 1/10. זה המון עבור אנשים שגם בימים רגילים לא יכלו לחסוך.
•
ארץ ישראל שחונה. לפי ההגדרות של היום יש שנת בצורת אחת לארבע שנים. כבר
ראינו שהיו שנות בצורת רצופות. אם יש בצורת לפני השמיטה או בשנת השמיטה
עצמה צפוי מחסור חמור במזון לחקלאים וגם למעטים שאינם חקלאים.
• טכניקות השימור בתקופה העתיקה היו פחות יעילות.
לכן (ברוח דברי כמתעסק) אני מעלה את האפשרות שכמו איסור ריבית יש לראות את
השמיטה כמושג אידיאלי, נושא לדיון הלכתי ולא חלק ממציאות ממשית.
תוקן על ידי אבהו ב- 24/05/2007 23:02:59
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 09:28 |
|
| |
כמתעסק:
בכל המקורות בתורה, בתלמוד, בדברי הרמב"ם וברוב הראשונים, שביתה ממלאכה
בשנה השביעית היא חובה גמורה. דאורייתא או דרבנן - אבל חובה. חובה
לכולם - גם לחסידים וגם לפשוטי העם; חובה גם בימי בית שני, כשלא היתה חלוקה
לשבטים, והקשיים הכלכליים בשמירת השמיטה היו גדולים לפחות כמו היום.
ואילו בדבריך, אותה חובה גמורה הופכת לחומרה ולמידת חסידות בעלמא!
זה נראה לי שיבוש הרבה יותר גדול ומשמעותי מאותו שיבוש גירסה נקודתי שמצאת
בדפוסים, מאחר שמדובר כאן במקורות רבים שמכולם עולה אותה מסקנה.
היתר שהתחדש בימינו, ונועד מלכתחילה להיות היתר זמני, לשעת הדחק בלבד, לא
יכול לשנות את שורת הדין; לא ייתכן, שמי שאינו משתמש בהיתר זה יחשב
ל"מחמיר" או ל"מתחסד עם קונו"; והרי הוא בסך-הכל נוהג כפי שנהגו כל ישראל
הכשרים בזמן התלמוד! אמנם בימינו מי שמשתמש בהיתר גם הוא יהודי כשר, אך
עדיין אין זו שורת הדין (אפשר להגיד להיפך - מי שמשתמש בהיתר נוהג ב"מידת
חסידות" הפוכה - "קונו מתחסד איתו").
גם הרבנים שתמכו בהיתר, במיוחד הרב קוק, הדגישו שמדובר בהיתר זמני ושיש
לבדוק בכל שמיטה אם להשתמש בו או לא, ולא העלו בדעתם שההיתר יהפוך ל"ברירת
מחדל" לדורות.
כמו כן, הרב קוק הדגיש את חשיבות קיומם של חקלאים "גיבורי כוח", ששומרים
שמיטה ללא היתרים, וקרא לציבור לעזור להם ולחזק אותם בכל דרך אפשרית (ע"י
תרומה לקרנות הסיוע); ואתה עושה (אולי מתוך כוונה טובה) בדיוק ההיפך -
מרפה את ידיהם, טוען שיש להם שכר רק כ"אינו מצווה ועושה", רומז שהם פועלים
מתוך לחץ חברתי ולא מתוך אמונה בחשיבות המצוה, ואף רומז שההחמרה שלהם
מביאה לשנאת חינם ולפגמים חברתיים שונים. מי שיקרא את דבריך, יאבד כל רצון
לתמוך באותם חקלאים, כך שאתה גם גורם להם נזק כספי.
עוד הוצאת לעז על המחמירים ורמזת שהם פועלים מתוך שיקולים לא ענייניים "אולי כי רבים מהמחמירים אינם חקלאים, או לא יורדים להבנת הבעיה במקרה הטוב".
מובן שרבים מהמחמירים אינם חקלאים; גם רבים מהמקלים אינם חקלאים. רוב
החרדים, הציונים הלאומיים, החילוניים וכל שאר היהודים אינם חקלאים. אבל
החזון אי"ש, שהיה מראשי הפועלים למען שמירת שמיטה בדורנו, הכיר היטב את
המציאות החקלאית; רבים מתלמידיו היו חקלאים והקימו ישובים חקלאיים לתפארת.
ובכל זאת הוא הוביל קמפיינים נרחבים לחיזוק שמירת השמיטה בארץ.
אבהו: דבריך מוכיחים בדיוק ההיפך ממסקנתך: מכיוון שבזמן התורה והתלמוד,
כפי שכתבת, הקשיים בשמירת השמיטה היו גדולים הרבה יותר מאשר בימינו,
ובכל-זאת התורה ציוותה לשמור שמיטה, וחכמי התלמוד הבינו מצוה זו כפשוטה
ואף קיימו אותה כפשוטה (כפי שמראים המקורות ההסטוריים שהבאתי למעלה), מכאן
קל וחומר לימינו. ויש לתמוה על כך שדווקא בימינו, כשקיום המצוה קל ופשוט
הרבה יותר מאשר בעבר, נזכרו להמציא היתר שמרוקן את המצוה מכל תוכן מעשי.
על כיוצא בזה אמרו חז"ל "איפכא מסתברא"!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2007 14:48 |
|
| |
אראל
ראשית ייש"כ וברוך תהיה על שאתה נחלץ חושים לשמירת מצות השמיטה.
מתוך שיש מי שמזכיר את חביבותה של המצוה היא נשמרת ונזכרת בתוך עם ישראל גם בשעה שמסיבות שהזמן גרמן יש להם להקל ולעשות לה זכר.
אחר שהודית שאין כאן דין דאורייתא,
אם למצות את נקודות הדיון ביננו הן מתחלקות דומני לארבע, ואנסה לסדרן:
1) כיצד שוקלים מצוה?
יש כמה דרכים:
א) תוקף פורמלי - דאורייתא, דרבנן, מנהג וכדו'.
ממישור זה א"א להתעלם הואיל ונודעות לו משמעויות רבות, כגון בספקות וכדו'.
בנידון דידן בחרת לטשטש מישור זו בכינוי 'חובה'.
דעת לנבון נקל שבין 'חובות' יש מדרג, ועלינו לשמור עליו, שכן בהתנגשות בין סדרי עדיפויות ההכרעה לוקחת בחשבון את דרגת החובה!
מכאן הדגשתי החוזרת ונשית שזו חובה דרבנן משום שזו מטה כף לאפשרות לדון לקולא!
ב) מטען ערכי - יש מצוות שנודעת להם משמעות רבה, מכוונים שונים - הדוגמה הבולטת הוא היחס השונה אפילו בין ג' עברות החמורות.
רמב"ם ד,ט:
"...שאע"פ שיש עונות חמורין משפיכות דמים - אין בהן השחתת ישובו של עולם כשפיכות דמים.
אפילו עבודה זרה ואין צריך לומר עריות או חלול שבת אינן כשפיכות דמים, שאלו העונות הן מעבירות שבין אדם להקב"ה, אבל שפיכות דמים מעבירות שבין אדם לבין חברו.
וכל מי שיש בידו עון זה הרי הוא רשע גמור, ואין כל המצות שעשה כל ימיו שקולין כנגד עון זה ולא יצילו אותו מן הדין..."
כלומר, עתים שלענין אחד תהיה עבירה או מצוה חשובה / חמורה, אך לענין אחר תהיה אחרת.
כיצד נוצר משקל ערכי הוא נושא עמוק, וראוי לו אשכול אחר, ולא באתי אלא לעורר.
אבל גם בנידון דידן עלינו להתיישב הרבה להבנת המטען הערכי, ולאיזה צד הוא גובר (- וכפי שכבר רמזתי בהודעה לעיל מדברי הראי"ה)
ג) משמעויות חברתיות ציבוריות - נושא זה קשור לסעיף ב. אולם ברור, שגם נסיבות חיים ושינויים חברתיים גורמים לעליה במשקלה של מצוה.
נק' המח' בנידון דידן:
אתה מעניק משקל מרכזי למטען הערכי של המצוה, וממעט במשקל הפורמלי.
אני שוקל כל הזמן גם את התוקף הפורמלי.
אתה רואה במטען הערכי יסוד עקרוני כסיבה מרכזית לגלות, ואילו אני איני מוצא שזאת הסיבה עליה ח"ו עלולים לגלות, ובוודאי לא נוכח מצבנו, וק"ו אם סומכים על דרכי ההיתר המצויות.
2) האם יש במקרה שלנו קונפליקט ערכי, ומה ערכם של השיקולים האחרים?
לדעתי המשקל המכריע את הדיון הוא החשש מתוצאות שעלולות להגרם מאי ההסימכות על היתר מכירה.
דומני שאתה אינך חושש כל כך לכך.
מבחינה זו יש ביננו מחלוקת בהערכת המציאות!
אכן:
איני יודע מדוע אתה מייחס כל כך הרבה לשמיטה, ולא להפסדם של ישראל?
איני מבין מדוע אתה מניח בצורה פשוטה שתהליך של החמרה וערעור היתר המכירה לא יביא לאי הסמכות עליו כלל ( - עד כדי סחירה בסחורה מהרשות הפלסטינית וכפי שהיה בשמיטה הקודמת) וסופו שהפתרונות האחרים יביאו לפשיטת רגל של חלק מהחקלאים?
מחלוקת זו גורמת להעמדה שונה של הבעיה -
אצלך זו פשוט קולא על 'שורת הדין' = דרבנן, ואילו אצלי זו החמרה בדרבנן על חשבון הפסד וחיי נפש!
מכך נובע שאצלי הבעיה מצטיירת כהתנגשות בין שיקולים ערכיים שונים כגון חשש הפסד ממון לישראל עד כדי חיי נפש, ואילו אצלך נותר רק מימד אחד שמירת השמיטה (-וודאי שלפי שיטתך ראוי להקפיד עד כמה שאפשר).
(לענ"ד אתה שוקל את הבעיה בעיניים של היחיד הבודד ולא במסגרת השיקול הציבורי)
3) קריאת המחלוקות הקודמות והמח' בהווה -
כאן, יש ביננו מח' כפולה.
א) אתה מפרש את המחלוקות הקודמות במנותק מהפולמוסים החברתיים בין הישוב הישן למצדדי הישוב החדש, ואילו לטעמי אמירות רבות כמו גם ציפיות או קביעות קשורות לרטוריקה של הפולמוס, כמו גם לבעיות רחבות יותר של מחלוקות הלכתיות, (לדוגמה: שבמקרים רבים ידם של המצדדים לקולא על התחתונה ולכן הם נאלצים לאפולוגטיקה רבה,) לכן בקריאתי את פסקם אני מבודד את השיקולים העקרוניים מהרטוריקה.
טוב שהדגשת במיוחד הרב קוק - כמה נצטער צדיק זה מיד המתנגדים לו, ואילו איישר חילי וזמני הייתי מנתח לפניך את פסקו חלק חלק כדי להראות את מלאכת המחשבת שבו ומה בין רטוריקה לבין דיון הלכתי.
(דומני שבשנתון המשפט העברי כ' יש מי שהחל בכך, ועוד היה נטויה)
כך לדוגמה כדי שלא להיראות מקלים מידי הם נאלצים לנקוט ברטוריקה המעניקה לפסק מימד זמני עד מאוד.
(אגב: להזכירך גם תקנת הלל בענין פרוזבול צרכיה היתה להיות זמנית! אופס... מדוע לא ראיתי את יראי ה' נחלצים לביטולה?...
ועל מכירת חמץ כבר דיברנו...)
ב) הבנת המחלוקת היום.
גם היום כפי שציינתי לענ"ד ואבמ"ח חלק מהמח' איננה ענינית, אלא קשורה באג'נדה פוליטית. ח"ו לומר שאצל כולם, אבל עוצמות הקמפיין קשורות גם בכך.
4) מחלוקת אסטרטגית וטקטית -
"ואתה עושה (אולי מתוך כוונה טובה) בדיוק ההיפך - מרפה את ידיהם, טוען שיש להם שכר רק כ"אינו מצווה ועושה", רומז שהם פועלים מתוך לחץ חברתי ולא מתוך אמונה בחשיבות המצוה, ואף רומז שההחמרה שלהם מביאה לשנאת חינם ולפגמים חברתיים שונים"
כאן יש שאלה נכבדה - אכן, במקרה זה עומדת דילמא גדולה האם ראוי לצאת בקול ברור לצד המקלים!
הואיל וכל כך הרבה קוראים לכוון החומרא, לענ"ד ראוי שישמע מי שידגיש גם את הצד השני.
אילו הייתי שומע קול ברור האומר -
מי שרוצה לסמוך על היתר המכירה יכול, ומי שרוצה לחשוש ולסמוך על דרכים אחרות יכול - אולי הייתי משנה טעמי, או לכל הפחות שותק.
אך שלילה גורפת להיתר מכירה והצגת הסומכים עליו כמקלים על שורת הדין במקום שההיתר מרווח, היא הגורמת לצאת בקול ברור לצד שכנגד!
לפיכך טוב לי שאחשב עם החוששים להפסד ממון ישראל....
לסיום:
אתה שוב ושוב חוזר על השאלה מדוע אני משקיע אנרגיות להצגת העמדה המצדדת לקולא?
וכאן הבן שואל, וכי במקום שיש חשש לאיבוד פרנסה לעמך בית ישראל מותר להחריש?
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 00:48 |
|
| |
סיווגת היטב את נקודות המחלוקת, אולם בחלק מהנקודות המחלוקת בינינו קטנה יותר ממה שכתבת, ובחלק להיפך:
1. כיצד שוקלים מצוה?
לדעתי יש להבחין בין מצוה שמלכתחילה נוצרה כמצוה דרבנן, לבין מצוה
שהתואר "דרבנן" נוסף לה רק בתקופה מאוחרת (וגם הוא שנוי במחלוקת). במקרה
השני אני אכן מייחס פחות משקל לתוקף הפורמלי של המצוה, ויותר חשיבות
לעובדה שהיא נחשבה לחובה אצל כל בני ישראל הכשרים, בתקופה שהיתה דומה מאד
לתקופה שלנו ואף קשה יותר.
2. האם יש במקרה שלנו קונפליקט ערכי, ומה ערכם של השיקולים האחרים?
"איני יודע מדוע אתה מייחס כל כך הרבה לשמיטה, ולא להפסדם של ישראל?" יש לדייק - באיזה הפסד בדיוק מדובר?
א. בתחילה דיברת על ההפסד לצרכנים - אם ינהגו לפי הצעתי, ישמרו
ירקות מהשנה השישית ויתרמו לקרנות סיוע לחקלאים בשנה השביעית. לזה אני
באמת לא חושש, כי "הפסד" מסוג זה ישנו בכל מצוה ומצוה; ועל מנת כן ניתנה
לנו התורה (אני גם מתנגד לכינוי "הפסד" במקרה זה; זה לא הפסד אלא ניצול של
הכסף לקיום מצוה).
ב. כעת אתה מדבר על ההפסד לחקלאים - שעלולים לאבד את כל פרנסתם; זה
אכן הפסד מרובה שראוי לחשוש לו, ומשום כך אני מתמקד בפתרונות שעשויים
להגדיל את הכנסות החקלאים - קניית יבול שישית בכמות גדולה, ותרומה לקרנות
הסיוע לחקלאים. אולם, אתה טוען שגם פתרונות אלו עלולים לגרום לחקלאים לאבד
את פרנסתם, כי הם ייצרו אוירה של החמרה, שתגרום לאנשים לקנות מערבים בשנה
השביעית; לזה אני לא חושש, כי מדובר בתוצאה עקיפה מאד; על כיוצא בזה נאמר "כי ישרים דרכי ה', וצדיקים ילכו בם, ופושעים יכשלו בם", כלומר, יש לנהוג בדרך הישרה, גם אם כתוצאה מכך אנשים יסיקו מסקנות שגויות.
במשק הישראלי יש רק כ-1% חקלאים העוסקים בגידולי קרקע; אם כל יהודי ישקיע
רק אחוז אחד מהכנסתו בקניית יבול שישית או בתרומה לקרנות הסיוע, יהיה אפשר
לפרנס את החקלאים ברווח בלי שום היתרים. אחוז אחד, גם בראיה
ציבורית, זה סכום שראוי להשקיע כדי לקיים מצוה כצורתה.
3. קריאת המחלוקות הקודמות והמחלוקת בהווה
כאן אני אכן חולק עליך לגמרי. קשה לי לייחס לגדולי ישראל מעשים של
רטוריקה, פוליטיקה, ושאר דרכי ערמה ומרמה; אבל אם בכל-זאת תשכנע אותי שרב
מסויים נהג במידת "אחד בפה ואחד בלב" בדיון הלכתי עם רבנים אחרים, אפסיק
לראות בו רב ולא אתייחס ברצינות לדבריו.
4. מחלוקת אסטרטגית וטקטית
כאן שוב יש להבחין בין גזירה שנוספה בתקופה מאוחרת, לבין היתר שהומצא בתקופה מאוחרת.
* במקרה הראשון אכן יש להדגיש שמדובר בגזירה בלבד, ושדין התורה הוא
קל יותר, כפי שכתב הרמב"ם בהלכות ממרים; ומי שאינו נוהג כך עובר על "לא
תוסיפו".
* אולם במקרה השני, לדעתי, חובת הגילוי חלה דווקא על המקלים - הם
אלה שצריכים להדגיש שדין התורה המקורי היה שונה, ושההיתר הוא זמני ולשעת
הדחק בלבד. ולדעתי ראוי יותר שיציגו את ההיתר רק למי שמכירים ויודעים שהוא
מתכוון לעבור על התורה גם בלי היתר.
נקודה נוספת שלא ציינת:
5. השקפה על התקופה שאנו חיים בה
אני רואה בתקופה של ימינו התחלה של גאולה (בלי קשר לסוגיית היחס למדינה).
השיפור העצום במצבו החומרי של עם ישראל בדורות האחרונים מעיד, לדעתי, על
התקרבות מהירה של ימי הגאולה, שבהם כל המצוות ינהגו בתוקפן המקורי. זה לא
פשוט להתחיל לשבות בשביעית - זה דורש הרבה ניסיונות ולימוד מטעויות, ולכן
יש להתחיל להתכונן כבר עכשיו.
מאותה סיבה יש להתכונן גם לשמיטת חובות וליובל, אולם שמיטת קרקעות קודמת בזמן.
[מאחר שהזכרת פעמיים את עניין החמץ - הנה קישור לכמה מבצעים שניסיתי לארגן
בנושא זה בעבר, ברמות שונות של הצלחה:
http://www.tora.us.fm/tokxot/xmc ואם תשאל 'מדוע החרדים .לא
הצטרפו?' אומר לך שזו שאלה טובה, ורצוי שתפנה אותה ישירות אליהם]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 01:05 |
|
| |
ויקרא כו 10 "ואכלתם ישן נושן" - "הפירות יהיו משתמרין וטובים להתיישן, שיהא ישן הנושן של שלוש שנים יפה לאכול משל אשתקד" (רש"י)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 15:07 |
|
| |
אראל
כלפי סעיף 4 כתבת:
"אולם, אתה טוען שגם פתרונות אלו עלולים לגרום לחקלאים לאבד את פרנסתם, כי הם ייצרו אוירה של החמרה, שתגרום לאנשים לקנות מערבים בשנה השביעית; לזה אני לא חושש, כי מדובר בתוצאה עקיפה מאד; על כיוצא בזה נאמר "כי ישרים דרכי ה', וצדיקים ילכו בם, ופושעים יכשלו בם", כלומר, יש לנהוג בדרך הישרה, גם אם כתוצאה מכך אנשים יסיקו מסקנות שגויות".
א) חששי לצערי הרב מבוסס היטב על נסיון המשיטה הקודמת!
ב) כאשר מחמת קריאתך, בקל אנשים יבואו לשגות / להחמיר שלא כהלכה - ומחמת כך אתה חב לאחרים, האחריות עליך, והרי זה כעין "אין גוזרין גזרה,,,אם אין הציבור יכול לעמוד" - אי יכולת הציבור לעמוד היא גם במקום שיש אצל הגוזר - חשש למדרון חלקלק! (ברור שכאן איןו מדובר בגזרה, אלא כוונתי לרעיון שעל בעל ההלכה לשקול תוצאות שליליות שעלולות להיגם ממעשיו!). ואף זאת לדאבון לב אני אומר נוכח הנסיון של השמיטה הקודמת.
לענ"ד: שיקול המדרון החלקלק הוא מהותי לכל הוראה ציבורית.
4) הרי ברור שבהיתר מכירה - כשמו כן הוא והוא המעיד עליו - מדובר בהיתר, ואפילו לשיטת אלו הסוברים שכל שמירת השמיטה היא רק מתוקף החזקה בנוהג (-נוהג ולא מנהג). וק"ו למאן דאמר ששמיטה מדרבנן.
ואף ברור ופשוט שההחזקה בדין דרבנן, אף במקום שיש היתר, הרי היא עמידה על הדין דרבנן.
מבחינה זו אני מקבל את טענתך שהלשון שנקטתי "חומרא" - אינה מדוייקת, ויש לי לתקנה: כחומרא -
כלומר, במקום שיש היתר להקל ומסיבות מוצדקות ולענ"ד מכריעות- הבוחר שלא לסמוך על ההיתר הרי הוא כמחמיר, שהרי זו החמרה אישית שחבה לאחרים!
בנוסף:
כל מטרת ההיתר היא ליצור מצב שרבים ינהג בו ע"מ לחוש לנזק החקלאים, ולכן ודאי וודאי שיש לקרוא אליו בלשון ציבורית וברורה, שאל"כ כל מגמתו תיכשל!
ואף כלפי אלו שאינם סומכים צריך להדגיש שהוא מרווח, כדי שלא בגלל כך תיווצר פלגנות שאלו אינם אוכלים אצל אלו (- והרי אף כגון זה ראינו בעניני כשרות).
לפיכך כאמור -
אם היה נשמע קול ברור המתיר לסמוך עליו, וגם היה אומר שמי שרוצה יש לו לנהוג באופנים אחרים.
והנוהגים כך וכך נוהגים כראוי ולשם שמים -
או אז יתכן שהייתי משנה דעתי, ע"פ בדיקה מציאותית הדק היטב מה קורה עם החקלאים ושאינם מפסידים!
לבסוף:
לגבי תפישתך בנק' 5, ראה הודעותי הקודמות, יש דברים קודמים בסדרי העדיפות הציבוריים.
הערות סיום:
א) לגבי יובל - כבר ציינתי שלא ינהג עד שלא ייחוסו לשבטים והוא כהלכתא למשיחא.
ב) לגבי הפסד הצרכנים - נראה שלא הובנתי נכון - טענתי הייתה שאופן השמירה בעיקרו מכוון לסוג חיים נורמליים, ולכן הצגתו כפיתרון אולטמטיבי אינו מקובלת עלי, ואף הוא כפיתרון ציבורי עלול לפגוע בחקלאים.
אם מישהו מחפש פיתרון הרי אוצר בי"ד = אוצר הארץ - מבחינה ציבורית נכון יותר.
|
|
| נשלח ב-6/6/2007 10:25 |
|
| |
"חששי לצערי הרב מבוסס היטב על נסיון השמיטה הקודמת!" - גם
החששות שלי מבוססים על ניסיון השמיטה הקודמת. הנזק הגדול ביותר, עד כמה
שידוע לי, נגרם לחקלאים שהצטרפו ל"אוצר בית דין", כולל אוצר הארץ:
* מצד אחד הם קיבלו על עצמם מגבלות מסויימות שגרמו לירידה ביבול
ולפגיעה באיכות הפירות, וכך הפסידו את הלקוחות שסומכים על היתר מכירה (גם
בשמיטה הנוכחית, ככל שיהיו יותר אנשים שסומכים על היתר מכירה, הרווחים של
חקלאי "אוצר הארץ" יירדו).
* מצד שני הם השתמשו בהיתרים ובהערמות, וכך הפסידו את הלקוחות החרדים המחמירים יותר;
כך שהם יצאו קרחים מכאן ומכאן.
לכן אני לא תומך באוצר בית דין, גם לא ב"אוצר הארץ", אלא בפתרון אחר -
שימור יבול שישית. פתרון זה לא מטיל כל מגבלה על החקלאים: הם מוכרים יותר
יבול בשנה השישית ומגדילים את רווחיהם; אם הם לא מצליחים לחסוך מספיק עבור
השנה השביעית, ורואים שאין להם כל אפשרות להתקיים בשנה השביעית, הם יכולים
לחזור לפתרון של שעת הדחק ולהשתמש בהיתר המכירה, כך שהם לא מסכנים שום דבר.
גם מבחינה שיווקית, הפתרון של יבול שישית הוא טוב יותר, כי הוא מתאים לכל הציבורים, גם המהדרים והמחמירים ביותר.
לסיכום: אתה שם את כל הפתרונות שאינם "היתר מכירה" באותו סל, ומאחר שאחד
מהם לא הצליח - אתה פוסל את כולם; ואני טוען שיש להבחין בין פתרונות
שונים, ואם "אוצר בית דין" לא הצליח, אין להסיק מכאן על פתרונות אחרים שהם
שונים באופן מהותי.
ולגבי המדרון - אני לא חושש ל"מדרון חלקלק" בעליה...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2007 11:51 |
|
| |
נקודה שלא הדגשתי מספיק: אתה דואג לפרנסתם של החקלאים שמשתמשים ב"היתר
מכירה" ולכן אתה קורא לציבור לסמוך על היתר מכירה; אולם, הסכנה העיקרית
היא דווקא לחקלאים של אוצר בית דין, כגון אוצר הארץ; לחקלאים אלה, הקריאה
שלך דווקא גורמת נזק. מדוע אינך חושש לנזק שייגרם לחקלאים אלה?
|
|
|
|
|