|
|
| נשלח ב-7/6/2007 19:19 |
|
| |
עדכון:
לטעמי יש לסמוך על היתר מכירה.
אכן אם אוצר בי"ד גורם להפסד, ודאי שאין לסמוך על שיטה זו.
אמנם:
לאחר שביררתי בענין אוצר הארץ, כמה הבהרות:
א) כלקח מהשמיטה הקודמת הם נערכים עתה מראש ע"י המנויים וסגירה עם מוסדות מראש, והבטחת החקלאים - הם עובדים גם עם אנשי כלכלה!
ב) נק' המוצא שלהם שימוש ביבול שאינו מחוייב בשביעית ובכלל זה יבול שישית ומשומר, אך השלמת חוסרים הן ע"י אוצר בי"ד או היתר מכירה.
ג) בשום אופן קניה מנכרים...
כפי שהבנתי מהם - הם יכולים לספק את רוב היבול מבחר של כ - חמישים סוגים.
אמנם מפסח הנושא יהיה יותר קשה, ולכן השימוש בהיתר מכירה יהיה נרחב יותר.
כנראה שמחיר הסחורה יהיה גבוה יותר בין לחמש -עשר אחוז
נק' נוספת הם חותרים לכך שחנויות שיספקו סחורה שלהם יספקו רק סחורה שלהם.
דא עקא, כאן הבן שואל:
האם זו היתה כוונת המצוה- "ואכלו אביוני עמך" = העלאת מחירים?!
הם אינם יוצאים נגד היתר מכירה, ואף במידה מסויימת ישתמשו בו.
כפי שהבנתי, יש יצוא סחורה גדול לחו"ל של חקלאים, ויצוא זה משיקולים שונים מעדיף היתר מכירה. אוצר הארץ מופנה בעיקרו כלפי סחורה בארץ.
מכלל הדברים (וכן הדברים לענין יצוא) למדתי עד כמה קשה כיום לבנות על שוק חקלאי ללא היתר מכירה. כך גם חלק ניכר מהמשק החלקאי אינו רוצה להיכנס למבנה ההתחיבות של אוצר הארץ, אלא ללכת בדרך הקלה מבחינת החקלאי של היתר מכירה.
כך ששלילת ההיתר יש בה לפגוע בפועל בחקלאות!
נוכח דברים שונים ששמעתי, דומני שבירור מעמיק יותר - שאותו לא ערכתי, מורה שללא היתר מכירה קשה מאוד לספק את צורכי החקלאות מבחינה כלכלית.
בנוסף:
הבנתי שיש מהגורמים החרדים שנסמכים על יבול נכרים. כך גם המדינה מסבסדת חלק מהחלקאות ובכללה נכרית - דבר המוזיל את מחיר, ומאידך מגבילה יבוא מחו"ל.
ולכן גם השיקול המסחרי והרצון לשמור על מחיר זול גורם לנוע לכוון יבול נכרי
אגב עוד הוסבר לי כי בשנים הקודמות אמנם בכל מקרה לא מעט סחורה גם במשך השנה הגיעה מיבול נכרים, וזו היתה אחת הטענות שא"כ מדוע שלא לקנות גם בשמיטה, אך כבר כמה שנים שאין הדבר כן ורוב הסחורה במשק איננה מיבול נכרים.
אמנם בעקבות קניות של המגזר הדתי בשנות השמיטה נמדדת עליה עצומה (אם אני זוכר נכון הנתון הוא למעלה משלושים אחוז!) בגידול אצל נכרים.
נמצא:
על משמרתי אעמודה -
א) יש להסתמך על היתר מכירה.
יתר על כן - כרגע לפי מצב החקלאות בארץ, גם ברור שהדבר נצרך.
ב) אם ה"מחיר" של ההחמרה הוא יבול נכרי - הרי זה חסיד שוטה!
ג) הכוון של אוצר הארץ, הרוצה לנהוג בו כפרט ע"מ שבשמיטה זו נראה את תוצאותיו - אפשר, ואעפ"כ הייתי מציע לו שיקנה גם בהיתר מכירה, ע"מ ללמד לרבים שההיתר מרווח!
ד) ההיסמכות על יבול משימור - מילתי אמורה כבר, ועוד אוסיף שלפי מה שהבנתי א"א לבנות עליו כפיתרון קולקטיבי.
בסיכום:
א) הפתרונות האחרים מיתר מכירה - אין בהם לענ"ד מעליותא מיוחדת.
ב) במישור האידאי איני מוצא, לעת עתה, וכפי שכבר הארכתי סיבה מספקת לחתירה לישום מצות השמיטה ע"י הפסקת עבודת הקרקעות.
הרהור נוסף - בתמצית:
אחר עיון נוסף במקרא -
דומני שבראש ערכי השמיטה, עומד הרעיון שבעל הקרקע יוודע שאין הקרקע קנויה לו עד כדי שימוש בכחה לאגור כח ועד כדי שנחשלי החברה ישתעבדו, שהם נותנים חלבם ודמם לעבודת הקרקע שלו.
כך היה טיבה של החברה החקלאית הקדומה שבעלי הקרקע היו בעלי הכח הפיננסי, ורבים נעבדו לקרקעותם.
לאמור - עיקר ענין השמיטה - מתיישם ביסוד השבתון.
ולפי זה אולי ישום ערכיה לחברה מודרנית הוא הבטחת שבתון לכל עובד שימומן בחלקו מנכסי המעביד, כדרך שבשמיטה נהנים כולם מיבולו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2007 08:29 |
|
| |
אני חולק בתוקף על דבריך לגבי הצורך לחזק את היתר המכירה או חוסר הצורך
להשבית את הקרקעות; אבל כדי לא לחזור על דברים שכבר דננו בהם, אסתפק בכמה
הערות שיש בהן חידוש:
* ממה שאני הבנתי, "אוצר הארץ" מתכוונים להשתמש בהיתר מכירה רק לגבי
שדות בערבה הדרומית, שלפי חלק מהדעות בכלל לא שייכים לארץ ישראל, והמכירה
היא רק תוספת חומרה; כך נהגו גם בגוש קטיף ז"ל. לי אישית נראה שיש כאן
פסיחה על שתי הסעיפים - אם זו לא ארץ ישראל, אז היא גזולה בידינו ויש
להחזיר אותה לבעליה המקוריים, ואם זו ארץ ישראל, אז אסור למכור אותה ואסור
לעבד אותה בשביעית. וה' הטוב יכפר בעד.
* היתר מכירה אכן נצרך במיוחד לחקלאים שמייצאים לחו"ל, אולם, לחקלאים אלו לא משנה אם הצרכנים הישראליים
יסמכו על היתר מכירה או לא. ולכן, גם לשיטתך, נראה לי שעדיף לקרוא לצרכנים
הישראליים לסייע לחקלאים השובתים בשביעית, ובמקביל, לאפשר לחקלאים
המעוניינים בכך להשתמש בהיתר מכירה.
* מה ששאלת "האם זו היתה כוונת המצוה- "ואכלו אביוני עמך" = העלאת מחירים?!
" - אף אני תמהתי על כך, וזו עוד אחת מהסיבות שאינני תומך באוצר
בית דין. אמנם, עד שמקשים על אוצר בית דין אפשר להקשות על התורה עצמה: אם
המטרה היא לעזור לעניים, מדוע ציוותה התורה שלא נעבד את האדמה? היה ראוי
לצוות שנמשיך לעבד את האדמה כרגיל, ונפקיר את היבול לעניים! ואם תאמר "אין
זה הוגן לחייב את העשירים לעבוד שנה שלמה בשביל אחרים" - אם כך, היה ראוי
לצוות שנפקיר את הקרקע, ונאפשר לעניים לעבד אותה בכוחות עצמם וליהנות
מהיבול! אולם, מכיוון שלא מצאנו היתר מסוג זה בתורה או בדברי חז"ל, יש
להסיק שהעזרה לעניים אינה המטרה העיקרית של מצוות השמיטה.
* לגבי שבתון לכל עובד - זה רעיון יפה, אולם מצוות השמיטה בתורה (בפרט בפרשת בהר) מדגישה גם את החשיבות של שביתת הארץ ולא רק האדם. האדם שובת כל שבעה ימים, והארץ שובתת כל שבע שנים. על-פי התורה, גם לארץ יש אישיות, גם אותה אסור לנצל בלי גבול!
דווקא בימינו, כשהמודעות לסכנות הסביבתיות המאיימות על כדור הארץ עולה, נראה לי שיש חשיבות רבה למסר הזה.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 08/06/2007 9:06:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2007 14:16 |
|
| |
לארץ אין אישיות, שאל"כ היה אסור לגעת בה!
גם לבע"ח אין אשיות ולכן מותר לשחטם!
רק לאדם יש אישיות, והוא נבדל מכל יתר הבריאה.
יחוס אשיות לחפצים דוממים, היא תחילת הדרך להוזלת ערך אשיות האדם.
שמירה על הטבע הוא מהלכות בל תשחית, ומשם יש לשאוב ערך זה.
ויש מקורות נוספים, אך אין לארץ לכוכבים או לכל דבר אחר אשיות.
(ולענ"ד יחוס אשיות לחפצים זו גם תחילת הדרך לטעויות מסוג ע"ז)
לגבי המח' על עיקר תוכן מצות שמיטה, כבר עסקנו בתחילת האשכול,יעויין שם.
יש להבחין בין הפקרה, לבין הפקעת בעלות והעברתה לאחר.
נתינת הרשות לאחרים לעבוד בקרקעו של אחר, היא כבר הפקעת בעלות וקרובה לגזל, אלו נכסי אדם אחר ואין בשום אופן לתיתם לאחר.
התורה מייחסת חשיבות רבה לנחלת אדם כידוע.
שלא לדבר שהדבר עלול להביא גם להזקת הרכוש דנכסי דלא ניידי, ואח"כ לתביעות הדדיות, ופתח למכשולים רבים.
ולכן הדרך של הפקרת הארץ לענין שעיקרה לענין אכילת פירות, היא דרך אמצעית.
דוק בדברי - לא הבנת אותי נכון.
לא טענתי שהעזרה לעניים היא עיקר מצות שמיטה.
טענתי שעיקר השמיטה עניינה הוראה לאדם שאין בעלותו מותירה לו להנות ממנה עד כדי שיעבוד אחרים לכך.
דעת לנבון נקל, הכח הכלכלי של בעלי הקרקעות גרם לאריסים רבים, שימוש בעבדים, וכדו'.
מבחינה זו דומני שבעלי הקרקעות נהנו ממה שמכונה היום עובדי - אולי עבדי - קבלן רבים. אלא שהם היו גם המשתמשים וגם הבעלים של העובדים.
לפיכך:
עיקר תוכן המצוה מופנה לאדם ולחברה להטמיע בה את מגבלת הכח של הבעלות!
מבחינה השמיטה היא על הרצף של שבת ויובל.
ואף היובל אלא המשך ישיר מפותח של רעיון השמיטה!
נמצא שיש ביננו מח' עקרונית נוספת:
לדברי: עיקר השמיטה כלפי הגבלת כח הבעלות של האדם.
לדברייך: עיקר השמיטה מתן מנוחה לקרקע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 00:11 |
|
| |
"ממה שאני הבנתי, "אוצר הארץ" מתכוונים להשתמש בהיתר מכירה רק לגבי שדות בערבה הדרומית, שלפי חלק מהדעות בכלל לא שייכים לארץ ישראל, והמכירה היא רק תוספת חומרה; כך נהגו גם בגוש קטיף ז"ל. לי אישית נראה שיש כאן פסיחה על שתי הסעיפים - אם זו לא ארץ ישראל, אז היא גזולה בידינו ויש להחזיר אותה לבעליה המקוריים, ואם זו ארץ ישראל, אז אסור למכור אותה ואסור לעבד אותה בשביעית. וה' הטוב יכפר בעד".
לענ"ד טענתך אינה מתחילה. ישנו הבדל בין קדושת א"י ובין זכותנו בה, וזו סוגיה נרחבת. עיין לדוגמא בברייתא הבאה:
"... הרבה כרכים כבשו עולי מצרים ולא כבשום עולי בבל, מפני שקדושה ראשונה קדשה לשעתה ולא קדשה לעתיד לבא, והניחום כדי שיסמכו עליהן עניים בשביעית" (חגיגה ג:)
ערי ישראל שנכבשו כיבוש רבים ע"י עולי בבל ונתקדשו בקדושה שנייה - קדושות גם בימינו.
הערים שלא נכבשו בעליית עולי בבל ונכבשו בימינו - תלוי בדבר בשאלה האם מדובר בכיבוש רבים או בכיבוש יחיד, ובעוד שאלות רבות נוספות. בכל מקרה, זו אינה המצאה של ימינו להתירן בשביעית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 12:31 |
|
| |
כמתעסק: הייתי מעדיף להתמקד בנושא השביעית, אך מכיוון שהאשמת אותי בדברים
המביאים לעבודה זרה, אני נאלץ להגיב כדי שלא תהיה שתיקה כהודאה:
* יש ראיות רבות בתורה ובדברי חז"ל לכך שלחיות יש אישיות. ההיתר
לשחוט חיות הוא, אמנם, היתר מרווח (בניגוד להיתר המכירה), אך זה עדיין
היתר בדיעבד, ואין להפוך אותו לאידיאל לכתחילה.
* גם הפרזה בערך האדם עלולה להביא לעבודה זרה בסגנון "לי יאורי ואני עשיתיני".
* לגבי אישיותה של הארץ אפרט יותר כי הדבר נוגע ישירות לנושא השמיטה:
- הפועל "שבת" נזכר בקשר לה' - "כי בו שבת מכל מלאכתו"; בקשר לאדם - "ששת ימים תעשה מעשיך וביום השביעי תשבת"; וגם ביחס לארץ - "ושבתה הארץ שבת לה'";
- כך גם לגבי השורש "רצה" - "רצית ה' ארצך", "וכאב את בן ירצה", "אז תרצה הארץ את שבתותיה".
- כך גם לגבי זכירת הברית - "וזכרתי את בריתי יעקב, ואף את בריתי יצחק, ואף את בריתי אברהם אזכר, והארץ אזכר".
כל ההקבלות הללו מוכיחות בבירור את ערכה של הארץ כאישיות בפני עצמה, שיש לה זכות וחובה לשבות בשנה השביעית.
אך כדי שלא להיכנס לדיונים מטפיזיים, אשנה מעט את הניסוח שלי - הארץ היא ישות משפטית, והיא צריכה לשבות בשביעית; הפסוקים הקשורים לשמיטה מאד ברורים בנושא זה.
* עבודה זרה היא עבודה שאינה עבודת ה', עבודה שמסתמכת על ערכים
חיצוניים ומתעלמת מהערכים העולים מתוך התורה. ולכן, כל עוד עוסקים בבירור
רצון ה' המופיע בתורה, אין מקום להאשמות בסגנון "תחילת הדרך לעבודה זרה".
כאן המקום לחלוק על מה שכתבת למעלה "אם ה"מחיר" של ההחמרה הוא יבול נכרי - הרי זה חסיד שוטה!":
גם כשנכרים מעבדים את הארץ, הארץ אינה שובתת. אמנם, הנכרים אינם חייבים
במצוות, ואנו איננו חייבים להכריח אותם להשבית את הארץ, אולם, כאשר ציבור
שלם קונה דווקא יבול מערביי ארץ ישראל בשנה השביעית, הרי שהציבור הזה הוא
הגורם העיקרי לכך שארץ ישראל אינה שובתת, בניגוד לכוונת התורה. לכן,
לעניות דעתי, אין הוא חסיד כלל.
הדרך הטובה ביותר לשמור שמיטה, לפי כל הדעות של הפוסקים ששמם גלוי, היא להשתמש ביבול שישית, וכך לאפשר לארץ לנוח בשביעית.
"לא טענתי שהעזרה לעניים היא עיקר מצות שמיטה" - אבל תמהת איך העובדה שמחירי הפירות גבוהים יותר מסתדרת עם הפסוק "ואכלו אביוני עמך", ועל כך עניתי ש"ואכלו אביוני עמך" אינה המטרה העיקרית של מצות השמיטה. גם המשך הפסוק "ויתרם תאכל חית השדה" אינו בא ללמד שמטרת השמיטה היא לדאוג לרווחתם של בעלי החיים. נראה שהפסוקית "ואכלו אביוני עמך ויתרם תאכל חית השדה" מתארת, לא את מטרת השמיטה, אלא את היקף
השמיטה - יש להפקיר את השדות עד כדי כך, שגם האביונים שאין להם כלום, וגם
החיות, יוכלו להיכנס ולאכול (להוציא מדעת הסוברים שמותר לגבות דמי כניסה
לכיסוי ההוצאות).
מדבריך בהודעה האחרונה נראה שגם אתה מקבל פרשנות זו לפסוק.
לגבי הגבלת הבעלות, המחלוקת בינינו היא קטנה יותר: אף אני מסכים שהגבלת הבעלות היא מטרה מהותית של מצוות השמיטה (כדברי ספר החינוך "לקנות מידת הוותרנות"), אולם:
א. לשיטתך, הגבלת הבעלות היא המטרה היחידה; ואני טוען: אילו זו היתה המטרה היחידה, היה אפשר להסתפק במצוה להפקיר את היבול, ולא היה צורך לאסור על עיבוד הקרקע;
ב. לשיטתך, הדגש הוא על הגבלת הבעלות בין אדם לאדם
(לכן הצעת להנהיג שנת שבתון לכל עובד, כמימוש מודרני של ערך זה), ואני
טוען: הגבלת הבעלות של אדם על אדם היא המהות של דיני עבד עברי, היוצא
לחופשי לאחר שש שנים, ואילו זה היה הערך היחיד, לא היה צורך במצוות
השמיטה;
משתי הסיבות הנ"ל, אני סובר שמצוות השמיטה באה להגביל את הבעלות של האדם על הארץ, ואולי על הטבע בכלל.
לשיטתך, המסר של מצות השמיטה מצומצם בתוך תחומי החברה האנושית, בהתאם לתפיסה האנתרופוצנטרית "רק לאדם יש אישיות";
לשיטתי, מצות השמיטה מגבילה גם את החברה האנושית עצמה, ויש בה מסר לאנושות
"העולם לא שייך לכם!"; האדם יכול לנהל את העולם ולמשול בו, אבל העולם שייך
לה', לא לאנושות.
ולכן, פעם בשבע שנים, אנו מצווים לשחרר את הארץ מהשיעבוד לאדם, ולתת לה לשבות.
זה מסר חשוב מאד גם בימינו (והוא הרבה יותר רחב מהמסר של "לא תשחית",
שעיקרו חשבון של עדיפויות והכרת
הטוב:http://www.tora.us.fm/tnk1/tora/dvrim/dm-20-1920.html ).
---
בתחילת קיץ תרס"ט, ערב שביעית תר"ע, פירסם הרב קוק קול קורא "שבת לד'!", קריאה לגולה
לתמוך בשובתים. מתוך הקול הקורא אנו שומעים "כי אף בדור הזה, המוקף מצרות
ותלאות, עוד לא אלמן ישראל וישנן קאלאניעס שלמות אשר קיבלו עליהם לשמור את
שנת השביעית הזאת כדת של תורה בלי שום הפקעה".
האם הרב קוק באמת התכוון לעזור לשומרי השביעית? או שגם זו, לדעתך, רטוריקה שמטרתה לצבור נקודות במאבק הפוליטי עם החרדים?
---
לסיום קישור לדבריו המאירים של הרבי מליובאביטש זצ"ל
http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=965071&whichpage=51#R_11
בו הוא משיב לטענות נגד מבצע התפילין. רוב התשובות מתאימות לכל מבצע הקשור לשמירת מצוות, כולל מצוות השמיטה.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 10/06/2007 12:41:07
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 12:36 |
|
| |
אליהו שטרן: אכן בתלמוד מסופר שהעולים מבבל נמנעו מלכבוש שטחים מסויימים
(נדמה לי שאחד מהם הוא איזור בית שאן) כדי שיסמכו עליהם עניים בשביעית,
אבל הם לא פסחו על שתי הסעיפים - הם לא כבשו את השטחים הללו, לא יישבו
אותם, ולא טענו לבעלות עליהם, מה שאין כן לגבי רצועת עזה והערבה הדרומית.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 23:26 |
|
| |
שמיטה
אראל
1) כאמור איננו נכנסים לדיונים מטהפיזיים, עכ"פ אכן ללא ספק ניסוח כגון דברייך "הארץ היא ישות משפטית, והיא צריכה לשבות בשביעית" - עדיף, ומילתי בעניין כבר אמורה.
2) כל הלשונות לגבי שביתת הארץ אינם אלא דרך לשון המקרא ללמד על שביתת האדם.
תן דעתך: מהתורה לא נאסרו כל מלאכות הארץ - מה שלפי דברייך היה צריך להיות!!! אלא נאסרו בלאו (ולהרבה שיטות גם בעשה) רק ארבע מלאכות הקשורות להצמחת הפרי!
ומכאן ראיה לדברי שהעיקר הוא הגבלת הבעלות המתבטאת בעיקר בהנאה מהפרי.
הואיל והתורה אסרה מדאורייתא ארבעה מלאכות בלאו, לכך הקדימה להסביר מה המגמה הכללית החיובית, (ומכך למדו לחכמים להרחיב מדרבנן שלא ימנע רק מאלו ודרך מלאכות אחרות יבטל את המגמה העקרונית)
בנוסף, לשון זו נוסחה על הארץ כדי להבחין בין תוכן השביתה בשבת שעניינה הפסקת האדם ממלאכתו שלו, לבין חובת השביתה בשמיטה שאין סוף עניינה עצם ההפסקה ממלאכה אלא עניינה הפסקה ממלאכות שיגרמו ממלאכת הארץ = כלומר מלאכות שנוגעות להצמחת היבול, ולכן ניסחה תורה שתשבות הארץ. הפסוקים אחרים שהבאת חלקם אינם אלא דימוי ומטפורה.
3) ח"ו איני מאשימך בדבר טענתי רק ששימוש בלשון אישיות כלפי חפץ, לענ"ד הוא עלול להטעות וזו כוונתי מדרון לע"ז, שכן ע"ז זוקקת הנחה של יחוס כח עצמי לחפץ בו מאמינים.
4) איננו חלוקים לגבי "החסידים השוטים", המינוח הזה הוא אירוניה חריפה על החסיד, שחושב שהוא מתחסד. גם לדעתי אין הוא חסיד כלל. ולדעתי אף גרוע מכך. אם מעשיו גורמים לחזק ידי הקמים עלינו לכלותינו.
5) לגבי "ואכלו וכו' ", הבנת נכון אני מקבל את דברייך.
6) לגבי המח' על הגבלת הבעלות, ניסחת את המחלוקת ביננו. בתיקון קל – איני גורס שהאדם במרכז, אלא הקב"ה. אמנם חיובי השמיטה עוסק ביחסי איש אל רעהו.
אעיר שאין לי מניעה להבין שאגב אורחא יש לאדם ללמוד שינהג במתינות בניצול אוצרות הארץ, אלא שלטעמי אכן אין זה הטעם שעל ידו לפרש את המערכת ההלכתית, כדרך שאתה מניח אותו כעיקרון הפרשני שלה.
א) מי שעובד בשדהו כבשלו, אין בכך הגבלת בעלות. וראה גם לעיל סעיף 2.
"ואני טוען: הגבלת הבעלות של אדם על אדם היא המהות של דיני עבד עברי, היוצא לחופשי לאחר שש שנים, ואילו זה היה הערך היחיד, לא היה צורך במצוות השמיטה"
כאן לענ"ד אתה טועה, יעידו עובדי חברות כח האדם שהם אינם עבדים אך רבים מהם כעבדים. האריסות לעתים גרועה מהעבדות!
יש ואדם לא יהיה פורמלית עבד, אך כפועל יהיה משועבד לאדונו, והואיל והוא צריך כסף והאדון יכול ללחוץ אותו הרי הוא כעבד.
אולם כשהאדון רואה את השכיר נכנס לשדהו נהנה מיבולו, הרי זו הוראה להגבלת השיעבוד, ולשימוש בנכסים ככח כלכלי דורסני.
"המסר לאנושות "העולם לא שייך לכם!" - אני מסכים, אך אותו לומדים ממקורות אחרים רבים נוספים.
הערה:
לא אמרתי שהראי"ה חשב שאם יש מי שרוצה לשמור שביעית - בוודאי כחקלאי! - שלא ישמור. (בנוסף, קטעים רבים, לענ"ד, בתשובות הראי"ה, וגם בענין השמיטה, יש להם גם היבטים הקשורים לנסיון למזער את הפולמוס עם הישוב הישן. כך דרכה של פולמוס הלכתי שיש לקראו במכלול היבטיו גם החברתיים הפולמוסיים / מיעוט מחלוקת וחתירה לשלום וכו' - ואף זו תורה!!
ואת והב בסופה
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2007 09:24 |
|
| |
הסברת את נקודות המחלוקת בינינו בצורה טובה ואין לי הרבה מה להוסיף, רק כמה מקורות שגיליתי בימים האחרונים:
ירמיהו יז4: "
ושמטתה ובך מנחלתך אשר נתתי לך, והעבדתיך את איביך בארץ אשר לא ידעת, כי אש קדחתם באפי, עד עולם תוקד ".
רש"י פירש: "
ושמטתה - על כרחך תשמט ארצך את אשר לא
שבתה בשבתותיכם שאמרתי לכם ושבתה הארץ.
ובך - אנקם
מחמת
נחלתך אשר נתתי
לך , שלא עשית רצוני להשמיטה ". נבואה זו של ירמיהו נאמרה, כידוע, כשעשרת השבטים כבר לא ישבו במקומם.
קראתי שוב את דברי הרב קוק זצ"ל לגבי היתר מכירה. הוא מתנה את ההיתר בכך
שהעובדים בשדה יהיו גויים, לפחות במלאכות שאסורת מהתורה (זריעה וקצירה).
זה תנאי מהותי בהיתר המכירה גם בימינו. לכן, מי שקונה ירקות מהיתר מכירה כשר, גם הוא מפרנס גויים!
מי שאינו רוצה לפרנס גויים כלל, צריך להקפיד לקנות מחקלאים שמקפידים על
עבודה עברית (יש כאלה, במיוחד ביו"ש), והזמן הטוב ביותר לעשות זאת הוא
עכשיו, ממש עכשיו, ערב השנה השביעית, כך שהם יוכלו להתארגן כראוי ולשבות
בשביעית (אחד הטעמים הנוספים שמצאו רבותינו במצוות השמיטה הוא, שהיא אמורה
לתת לחקלאים שנה של חופש מהעבודה בשדה, כך שיוכלו להשקיע את זמנם בענייני
הרוח).
שימור יבול שישית לא דורש השקעה בתשתיות מסובכות ויקרות או הצטרפות לארגון
כלשהו - כל אחד יכול לעשות זאת בבית - ראו לדוגמה מתכון מצולם לייבוש
עגבניות בתנור אפיה ביתי.
אז קדימה - צאו לשווקים: השווקים מלאים פירות וירקות המבטאים את ברכת ה' - "וצויתי את ברכתי לכם בשנה הששית". ככל שתקנו יותר, כך לחקלאים יהיה קל יותר לשבות בשביעית.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 26/06/2007 9:24:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2007 09:41 |
|
| |
mcahn: "אוצר הארץ" - דיון
מכון התורה והארץ מנסה ליזום מערכת של שיווק ירקות לשנת השמיטה התשס"ח (כאן).
היתר המכירה, שעל פיו התירה הרבנות הראשית בכל השמיטות שעברו, יוצר בעיות לא מעטות. אם מצד ההיתר עצמו (הערמה, שמפקיעה לחלוטין את קדושת השביעית), אם מצד המכירה שבו (לא תחנם ועוד). לכן נקט המכון בשיטה הירארכית, שבה המכון יעדיף, בחציה הראשון של השמיטה, יבולים משנת ששית. אחריהם יילקחו ירקות הקדושים בקדושת שביעית, כך שתהיה הזדמנות לאוכלם (לפי הרמב"ן זו מ"ע דאורייתא) ולשמור על קדושת שביעית. בדרך זו לא רק 'יברחו' מהבעיות שיוצרת השמיטה, אלא גם יתייחסו אליה כמשהו חיובי, ויאכלו את פירות השמיטה בקדושה. שאר הפירות יילקחו בסדר הבא :
1. יבולים הגדלים על מצעים מנותקים, כאלה שאין בהם שום קדושת שביעית.
2. פירות מהערבה (לשיטות שאינה א"י. ומ"מ תיעשה היתר מכירה לחומרא, לשיטות שהיא כן א"י).
3. ירקות שבין כך ובין כך נקנו מנוכרים.
4. כאשר ייגמרו היבולים הנ"ל, מה שצפוי לקראת חציה השני של השמיטה, יהיו שתי אופציות בפני הלקוחות :
4.1. צריכת היתר מכירה, על סך יתרונותיו (יבול א"י, חיזוק האחיזה החקלאית, דאגה לכלל הציבור וכו') וחסרונותיו (ההיתר, המכירה, הפקעת המצווה וכו')
4.2 קניית ירקות מיבוא נוכרים
ראשית אני תמה שעדיין לא נפתח אשכול בנושא, ואולי טועה אני ואז אטמע בו.
שנית, לכאורה נוצר מצב שבו למראית עין הכל טוב, כלומר יש גם אפשרות לבחור בין היתר המכירה לבין יבוא נוכרים, אין עוד ניפוף בדגלים ("רק היתר מכירה" מחד, תוך התעלמות מבעיותיו, ותוך הגמשת הרף של שומרי השמיטה ברמה גבוהה לטובת כלל הציבור, באופן שלא ניתן לראשונים לשמור על רמה גבוהה יותר). אין גם קנייה מהרשו"פ ומירדן. לכאורה אין סיבה הנראית לעין שהציבור החרדי והציבור הדתי לאומי לא יתאחדו במקרה זה תחת קנייה כזו.
ובכל זאת, זה לא קורה. האם רק קלשונו של שטן הפוליטיקה מרקד בינינו, או שיש בעיות אחרות עם צורת הארגון הנ"ל?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2007 14:41 |
|
| |
תודה על הקישור.
אני תמה על שבכל עלוני השבת הדתיים-לאומיים לא מצאתי אפילו מילה אחת על היוזמות החרדיות הקשורות לשמיטה - לא על "קרן השביעית" ולא על "שומרי השביעית". גם אם הם חושבים ש"אוצר הארץ" הוא הדרך המושלמת, היה ראוי שלפחות יתייחסו ליוזמות האחרות, ויתנו לציבור לבחור.
(כמובן, גם התקשורת החרדית צריכה להתייחס ליוזמה הדתית-לאומית של "אוצר הארץ". מכיוון שאינני עוקב אחרי התקשורת החרדית, אינני יודע אם הם אכן מתייחסים).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 17:10 |
|
| |
קיבלתי בדואל מעמותת "משולחן לשולחן":
---
שלום לכולם,
שנת השמיטה מתקרבת. אנו זקוקים
לעזרתכם בשבועיים הקרובים לבוא ולקטוף בקיבוץ קבוצת שילר בשדות שבבעלותו של עו"ד
סנדי קולב. מר סנדי קולב הוא עורך דין מניו יורק שבבעלותו 500 דונם אותם הקדיש
לצדקה (קטיף לנזקקים). 180,000 ק"ג של בצל חייבים להיקטף בהקדם על מנת שיספיקו
לשתול בשטחים אלו לפני שנת השמיטה. אם לא נפעל מהר לא יהיה מה לקטוף בשנת השמיטה
דבר היקשה עלינו לסייע לנזקקים. כול זוג ידיים חיוני אנא בואו ונסו לגייס כמה
שיותר אנשים למטרה זו.(ניתן לבוא עם ילדים). התאריכים הם- מה-19 -31 לאוגוסט
בין השעות 10:00-14:00 בימי חול,ימי שישי (24,31 לאוגוסט) מהשעה 09:00-12:00.
אנו מאוד מעריכים את עזרתכם.
הוראות ההגעה לקבוצת שילר (מכיוון ירושלים/
רמלה): סע בכביש ירושלים-תל אביב עד ליציאה 'רמלה' בכביש 40. לאחר צומת בילו
פנו ימינה לכביש 4123 /"קבוצת שילר" (הקיבוץ). בהמשך לכביש יש עיקול ימינה, סעו
בכביש כ-200 מ'. (שער מס' 3) שם פנו שמאלה (יש שילוט- קירור ואריזה קבוצת שילר).
לשאלות יש לפנות למרק 052-5345265 וערן-052-3302105
הוראות ההגעה לקבוצת
שילר (מכיוון גדרה): סע בכביש 40. לפני צומת בילו פנו שמאלה לכביש 4123 /"קבוצת
שילר" (הקיבוץ) בהמשך לכביש יש עיקול ימינה, סעו בכביש כ-200 מ'. (שער מס' 3) שם
פנו שמאלה (יש שילוט- קירור ואריזה קבוצת שילר). לשאלות יש לפנות למרק 052-5345265
וערן-052-3302105
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2007 23:20 |
|
| |
א
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2007 23:30 |
|
| |
מצוות שמיטה היא בראש ובראשונה מצווה חברתית
"ואכלו אביוני עמך" כל ההצעות לקיום המצווה היום
למעט מכירת הקרקע לערבים יעלו את מחירי הפרות והירקות
בעשרות אחוזים האם לזה התכוונה התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2007 12:26 |
|
| |
שריר
כדי להבין את כוונת התורה וישומה המעשי של כוונה זו, יש לנסות לחזור לתקופה החקלאית ולעמוד על אופי החיים בשנת השמיטה. ובכן, ירקות ותבואה חד שנתית לא צמחו כמעט בשנת השביעית, הראיה היא שאלת 'וכי תאמרו מה נאכל בשנה השביעית'. תשובת התורה היא 'ואכלתם מן התבואה ישן' כלומר יבול שישית. זה לא מטיב עם העניים. ואכלו אביוני עמך מתייחס אם כן רק לפירות האילן שבשנת השביעית הפרדסים מופקרים ועומדים לרשות הכל.
גם היום, הפתרונות הבורחים מהיתר המכירה לכיוון חו"ל ונכרים הם בעיקר עבור הירקות. פירות האילן הצומחים מאליהם בפרדסי ישראל נאכלים על ידי הציבור, או בזול יותר או באותו מחיר. שם נושא המכירה הוא רק כדי להתיר עבודת קרקע, מה שאין לו דבר עם רווחת העניים.
------- מאיר
|
|
|
|
|