בית פורומים אוהבי תורה

שאלה בקשר תספורת לגבר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/10/2006 14:12 לינק ישיר 

לדוגמא - הרמב"ם בהלכות נזירות כאן:

http://www.chabad.org/library/archive/LibraryArchive.asp?AID=7086

יא. נזיר שגלח שערה אחת לוקה בין בתער בין בזוג והוא שקצצה מעיקרה כעין תער וכן אם תלשה בידו לוקה אחד המגלח ואחד המתגלח שנאמר תער לא יעבור על ראשו ואם הניח ממנו כדי לכוף ראשה לעיקרה אינו לוקה שאין זה כעין תער:

הרעיון הוא על כל פנים שהשערות עניינם הוא צימצום, ושרק במקום שהחיות והאור הוא בריבוי צריכים להיות שערות (כמו בנזיר, שנאמר בו "קדוש יהיה גדל פרע שער ראשו"), ומצד שני במקום שהחיות והאור הוא במיעוט, השערות הם חסרון.
באופן עניני השערות אינן נחשבות לחלק מהגוף כי החיות שבהם מצומצמת מאד.

עוד קצת דברים בנושא:

1)  דיני הכנסת שבת ובו ה' סעיפים:   א מצוה לרחוץ כל גופו לכתחלה בערב שבת בחמין מפני כבוד השבת ואם אי אפשר לו ירחץ פניו ידיו ורגליו בחמין ומכל מקום אין רחיצה זו חובה גמורה אלא המקיימה מקבל עליה שכר ושאינו מקיימה אינו נענש עליה ומצוה לחוף הראש ולגלח הצפרנים בכל ערב שבת ואם היו שערות ראשו גדולות מצוה לגלחן שלא יכנס לשבת כשהוא מנוול ומצוה מן המובחר לגלח בערב שבת ממש ולא קודם לכן כדי שיהא ניכר שעושה לכבוד השבת ואם אין לו פנאי בערב שבת מחמת טורח צרכי שבת יגלח ביום ה' שכל מה שאפשר לקרב הגילוח ליום השבת יש לו לקרב כדי שיהא ניכר שעושה בשביל כבודו ונוהגין בקצת מקומות שלא להסתפר בראש חודש אפילו חל בערב שבת מפני חשש סכנה כי כן הזהיר ר"י החסיד:

2)בנושא הזקן:   ומבלי להעתיק כאן מ"ש בפנימיות התורה ובזהר הקדוש ובכמה ספרים אשר שערות הזקן הוא ענין די"ג תקוני דיקנא ואיך שהם ממשיכים הצלחה בלימוד התורה ובקיום המצות, הנה הכל מודים שהזקן הוא חלק מצלם אלקים, ונטילת הזקן, אפילו לדעת אלו המתירים אם זהו באופנים מסויימים, הרי עכ"פ אין עליו צלם אלקים. ונמצא אברך אשר זכה שהשגחה העליונה הביאה אותו לארץ אשר עיני ה"א בה מראשית שנה עד אחרית שנה, וברצותו להוסיף על לימוד הנגלה דתורה ג"כ פנימיות התורה שענין התורה בכלל היא חכמתו ורצונו של הקב"ה ופנימיות התורה הם רזי תורה, שבימים מקדם לא נתגלו אלא ליחידי סגולה, אלא שמפני טעמים שונים, הנה בדורותינו אלה נתגלו ונתפרסמו לכמה וכמה מבני ישראל, אבל בכל זה צריך שלא לשכח על האמת, שזהו פנימיות רצונו וחכמתו ית' ובמה נחשב נגד זה אלו המלעיגים על האברכים ההולכים מגודלי זקן מפני שרוצים להדר במצות ולהיות צלם אלקים על פניהם. ועוד יותר שחלק גדול מהם נחשבים לתלמידיו של כ"ק אדמו"ר הצמח צדק, הפוסק אשר זה לאו מן התורה (וכמבואר בהשו"ת שלו חלק יו"ד סי' צ"ג בארוכה), ולמותר להאריך בהחומר ע"פ גמרא לעשות באתרי' דרב היפך פסק הדין של רב, והשי"ת יצליחו ללכת בדרך הישרה, ובמסילה העולה בית א-ל ושישיג את זה בלי נסיונות יתירים.

3) מלך ישראל מסתפר כל יום.

4) במשנה.  מסכת נידה פרק ו :

משנה יב שתי שערות האמורות בפרה, ובנגעים, והאמורות בכל מקום - כדי לכוף ראשן לעקרן; דברי רבי ישמעאל. רבי אלעזר אומר: כדי לקרוץ בצפרן. רבי עקיבא אומר: כדי שיהו נטלות בזוג.

והגמרא על המשנה הזו קצרה והיא :   אמר רב חסדא אמר מר עוקבא הלכה כדברי כולן להחמיר:
5)גמרא מסכת נזיר דף ל"ט עמוד ב :  נזיר שגילחוהו לסטים ושיירו בו כדי לכוף ראשו לעיקרו אינו סותר

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/10/2006 14:17 לינק ישיר 

ומי שרוצה לעיין [ אני טרם עשיתי זאת בעצמי] בשו"ת הצמח צדק ביורה דעה סימן צ"ג, יכול לעשות זאת כאן:

סימן צג א אם יש לאסור גילוח הזקן במספרים כעין תער ואף שלא כעין תער וכמ"ש בשם האריז"ל הובא באה"ט ובל"י (ובתשו' דברי יוסף שהקהל דק"ק רצו להכריח האשכנזים הבאים לשם שלא יגלחו כלל פיאות הזקן):  גרסינן בגמ' פ"ח דנזיר (דף נ"ח ע"ב) א"ר מיקל אדם כל גופו בתער (ואין בו משום לא ילבש גבר שמלת אשה רש"י. וצריך לחלק בין דבר זה להא דאיתא פרק המצניע (דצ"ד ע"ב) במלקט לבנות מתוך שחורות שאסור משום לא ילבש גבר שמלת אשה וכמ"ש בטוש"ע סס"י קפ"ב די"ל שאני הכא דאינו ניכר בפרהסיא כי הגוף לבוש בבגד ועוד דהשער מצער אותו. משא"כ במלקט לבנות מתוך שחורות לא שייך כ"ז. וע' בב"י סי' קפ"ב ד"ה ואם ליקט מ"ש בשם הראב"ד והא לא מינכרא מלתא כו' אני אומר דמשכח' לה דמינכרא כו' ולעיל מיניה בד"ה לא תלבש אשה אבל דברים הנסתרים מן העין כו' אשה שגלחה את ראשה כאיש היה לוקה מפני שהוא דבר הניכר לעין אבל איש שהעביר בית השחי ובית הערוה כיון שהוא דבר שאינו נראה כלל מודה ראב"י שאינו אסור מה"ת כו' עכ"ל ואף שהחילוק הזה חילק הב"י ליישב דעת הרמב"ם משא"כ לשא"פ דס"ל כת"ק דראב"י אפילו במידי דמינכרא ליכא לאו מדאורייתא כ"א מדברי סופרים. מ"מ לענין איסור דרבנן גופא יש לחלק לר"ת וסיעתו בין העברת שער בית השחי ובית הערוה דשרי לדידיה אף כעין תער ובין מלקט לבנות מתוך שחורות דאסור. ע"כ צ"ל משום דמלקט לבנות מתוך שחורות זהו מבחוץ והוי מלתא דמינכרא משא"כ בשער בית השחי דהוא דבר המכוסה דלרב שרי מה"ט במספרים אף כעין תער כיון שאינו נראה כלל:  קיצור. (החלוק בין הא דשרי בשער בית השחי ובית הערוה במספרים כעין תער. ובין איסור מלקט לבנות מתוך שחורות היינו משום הוי מלתא דמינכרא כי מלקט מראשו או מזקנו. משא"כ שער בית השחי ובית הערוה אינו ניכר. מיהו התוס' ביבמות (דף מ"ח ע"א) חלקו בענין אחר משום דאינו עושה משום יפוי והוצרכו לזה משום דבמלקט לבנות אסור אף אם לא מינכר כגון שנשאר עוד הרבה שערות לבנות. ומ"מ לפמ"ש הב"י החילוק כיון שהוא במקום הניכר שפיר נכון ג"כ החילוק שכתבתי):  ושוב ראיתי שהתוס' ביבמות פ' החולץ (דמ"ח סע"א) כתבו לחלק בענין אחר. וז"ל ואין דומה לתקוני אשה שאין זה משום יפוי אלא משום צער כו' וכ"כ הרא"ש פרק מצות חליצה סי' ח'. והלא אינו דומה לשמלת אשה דאינו עושה כדי ליפות אלא להציל מן הצער כו' עכ"ל. ונראה דהוצרכו לזה משום דבמלקט שערות לבנות מתוך שחורות אסור אפילו ג"כ לא מינכרא כלל כמ"ש הראב"ד הובא ב"י ד"ה ואם לוקט) מיתיבי המעביר (שער שבבית השחי תחת אצילי ידיו) בית השחי ובית הערוה ה"ז היה לוקה (משום לא ילבש גבר כדדרשינן בסמוך. תוס') הא בתער הא במספרים. והא רב נמי בתער קאמר. כעין תער (שגזז במספרים סמוך לבשר כעין תער). וכתב בשט"מ אהא דאמר רב מיקל אדם כל גופו בתער אפילו בית השחי ובית הערוה. ולא מיירי באיש זקן למאי דס"ד השתא דבתער ממש קאמר. תוספות חצוניות. ומשני כעין תער במספרים סמוך לבשר אף כעין תער שרי רב אבל לא תער ממש. ונראה דאף במלקט ורהיטני אסור דבמספרים דוקא נקט תלמודא ה"ר עזריאל ז"ל עכ"ל השט"מ. לפ"ז עולה הפסק דהמעביר שער בית השחי ובית הערוה בתער היה לוקה מדאורייתא משום לא ילבש גבר. ואעפ"כ מותר להעביר שם השער במספרים אף כעין תער. ומיהו במלקט ורהיטני אסור. והנה מ"ש השט"מ ולא מיירי באיש זקן למאי דס"ד השתא דבתער ממש קאמר. ור"ל אבל לפי המסקנא דבמספרים כעין תער קאמר קאי אפילו באיש זקן. ואפשר כונתו דכל גופו כולל אפילו פאת זקנו. נלע"ד שזה אינו דבכלל גופו אינו כלל הראש והזקן כיון דאיכא בהו לאו מיוחד בפ"ע משא"כ בשער כל גופו. וגם בלא"ה בפי' גופו אין הראש בכלל. ע' פב"ת דסוטה (דמ"ה ע"ב) נמצא ראשו במקום אחד וגופו במקום אחר. ועוד ראיה ברורה מדאיתא שם (דף נ"ט ע"א) אמר רב נחמן בנזיר מותר ופי' התוס' להעביר בית השחי ובית הערוה דקסבר אחר שנזיר מעביר כל שער ראשו לא חשוב נוי ותקון לגבי אותו האיש להעביר בית השחי ובית הערוה עכ"ל. נשמע דעד כאן לא מיירי במעביר שער ראשו כלל רק שער גופו לבד. א"כ לא מיירי ג"כ במעביר שער זקנו כלל. וע' תוספות פ' החולץ (דמ"ח סע"א) כל גופו מראשו ועד רגליו הא סתם כל גופו אינו במשמע ראשו וזקנו כלל. ועוד דגם הנזיר כשמגלח אינו מגלח פאת ראשו ופאת זקנו ח"ו רק שער ראש נזרו לבד. ועוד איני מבין מה תיקן השט"מ דאף דאינו זקן הרי יש לו פאות הראש ואיך אפשר שיגלח פאות הראש כמו שא"א גלוח פאות הזקן. ואדרבה להתוס' ורא"ש ועוד פוסקים לוקה בפאות הראש אף במספרים כעין תער. ועכ"פ בתער לוקה לד"ה. וע"כ צ"ל דמיירי במגלח שער גופו לבד ולא פאות הראש. א"כ מיירי ג"כ באינו מגלח פאות הזקן. והיינו דרב מיירי רק בגופו ולא בראש וזקן. ועוד דהנה הש"ך סי' קפ"ב סק"ד עמש"ש בש"ע סימן ג' מי שמגלח כל שער שבו מראשו ועד רגליו י"א שמותר לו לגלח גם של בית השחי ובית הערוה. וע"ז כתב הש"ך וז"ל מראשו כו' לאו דוקא דהא נת' בסימן שלפני זה דאסור להקיף ראשו וזקנו אלא ר"ל מראש גופו עד סוף גופו עכ"ל. א"כ כש"כ בהא דרב דלא נזכר ראשו כלל כ"א כל גופו דודאי אין ראשו בכלל. ובאמת שדברי הש"ך לא נהלם לי. דמקור הדין דהשו"ע סעיף ג' מבואר בתוס' דיבמות (דמ"ח סע"א) ובהרא"ש פרק מצות חליצה סס"י ח'. ושם בתוס' משמע בהדיא דאיירי במגלח גם שער ראשו מדכתבו ולא משמע דאיירי במצורע דפשיטא הוא אלא במגלח לרפואה עכ"ל. ומדבעי למימר דאיירי במצורע מובן דהיינו משום דמצורע הוא דמגלח כל שער שבו ואפילו פאת ראשו וזקנו לכאורה יש לומר התוס' כ"כ בשם הגאונים דס"ל בשחי ובית הערוה אסור במספרים לגמרי כמ"ש הרשב"א בתשו' סי' ק"ו ובפאות הראש וזקן ס"ל דשרי במספרים ע"כ מיירי במגלח כל שערו ממש ובמספרים ואזי שרי גם שער בית השחי ובה"ע וכ"מ ד' הסמ"ג שהביא הב"י. ולא כהב"י שהקשה עליו דאפילו בתער שרי דזה א"א שיהיה בכל שערו. אך באמת א"א לומר כן וכ"ד כל האחרונים דהגאונים לא מיירי במגלח פאות ראשו וזקנו ח"ו. ועוד דהא בפאות ראשו ס"ל להתוס' עצמן ריש מסכת שבועות דגם במספרים חייב וכ"כ בפסקי תוס' שם וכ"פ הרא"ש פ"ג דמכות סי' ג'. וכ"כ הטור בשמו סי' קפ"א. וא"כ איך הביאו דין דתשו' הגאונים אם יפרשו דמיירי במגלח גם פאות ראשו זה אי אפשר. אלא הפי' שמגלח כל שער ראשו לבד הפאות. וכן כל שער זקנו לבד פאות הזקן בכה"ג נמי נקרא מראשו ועד רגלו. וכן פי' בק"נ פ' מצות חליצה ס"ק ל"א דהיינו דומיא דאמר רב נחמן פרק שני נזירים (דנ"ט ע"א) בנזיר מותר כיון דמגלח שער ראשו ג"כ אף שמניח פאות הראש וכל הזקן והגם דאמרינן ולית הלכתא כותיה הכא שרי משום דמגלח ג"כ לרפואה. או י"ל משום דנזיר אינו מגלח זקנו כלל והכא מיירי במגלח ג"כ זקנו רק שמניח פאות הזקן בכה"ג ס"ל דשרי. ובזה מתורץ מה שהקשו היש"ש ביבמות פמ"ח סי' י"ז והב"ח ושכנה"ג דא"כ מאי פריך הגמ' על רב דהא רב אמר מיקל אדם כל גופו ובכה"ג שרו הגאונים דליתא דרב לא מיירי רק בכל גופו והגאונים מיירי במיקל מראשו ועד רגלו לבד פאות הראש ופאות הזקן. ועכ"פ מכ"ז נלמוד דפי' כל גופו היינו רק גופו ולא מיירי מראשו כלל:  קיצור. לרב המעביר שער בית השחי ובית הערוה בתער לוקה מדאורייתא. משום לא ילבש גבר. ואעפ"כ במספרים אף כעין תער דהיינו סמוך לבשר מותר. והנה לכאורה אפשר לדקדק מדברי השט"מ דגם בזקן שרי בכה"ג ומפרש מ"ש רב מיקל אדם כל גופו גם הזקן. אבל באמת זה אינו דבכלל גופו אינו ראשו בכלל כן מוכרח בגמ' (דנ"ט ע"א). ג"כ מוכרח ממ"ש התוס' ביבמות (דמ"ח סע"א) בשם הגאונים. ובמ"ש הגאונים מראשו ועד רגלו היינו לבד פאות הראש ופאות הזקן:

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/10/2006 00:07 לינק ישיר 

קצת סדר בדברים:

א] צריך להדגיש שיש שתי נושאים בפיאות. א. כמות השערות. ב. אורך כל שערה.

ב] טעם מצות פיאות מבואר ברמב"ם בהלכות עבודה זרה, שהכמרים היו עושים כך, והמצוה היא להבדל מהם, וכעין איסור ללכת בחוקי הגוים.

תושבעפ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 11:24 לינק ישיר 

תושבעפ, ראית מה כתבתי [בהודעתי האחרונה שבדף הקודם] על מה שכתב הרמב"ם על הכמרים? 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/10/2006 15:34 לינק ישיר 

חבר'ה
קטונתי מלהבין את השפה שאתם כותבים בה חח
באמת שקשה לי מאוד להבין את הקטעים שאתם מביאים ולפעמים גם את הכתב שלכם

אזרחי אני מאוד מעריך את ההשקעה שלך והרצון לעזור
אבל לא הבנתי שום דבר חח
אשמח אם תסביר לי את העניין בשפה פשוטה יותר
[ תודה גם לך תושבעפ ! ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 15:50 לינק ישיר 

אכן לא הכל נכתב אלייך. יש כאן גם חומר למתקדמים.

על כל פנים נתתי לך  [כמו שביקשת] שם את מקור ההלכה לכך שאורך השערה צריך להיות באופן שבו ניתן לכוף שערה לעיקרה.

הנה שוב,

הרמב"ם -  . נזיר שגלח שערה אחת לוקה בין בתער בין בזוג והוא שקצצה מעיקרה כעין תער וכן אם תלשה בידו לוקה אחד המגלח ואחד המתגלח שנאמר תער לא יעבור על ראשו ואם הניח ממנו כדי לכוף ראשה לעיקרה אינו לוקה שאין זה כעין תער:

והמשנה שקדמה לרמב"ם -  במשנה.  מסכת נידה פרק ו :

משנה יב
שתי שערות האמורות בפרה, ובנגעים, והאמורות בכל מקום - כדי לכוף ראשן לעקרן; דברי רבי ישמעאל. רבי אלעזר אומר: כדי לקרוץ בצפרן. רבי עקיבא אומר: כדי שיהו נטלות בזוג.

וגם ניסיתי להכניס אותך קצת לפנימיות העניינים כשכתבתי את זה:

הרעיון הוא על כל פנים שהשערות עניינם הוא צימצום, ושרק במקום שהחיות והאור הוא בריבוי צריכים להיות שערות (כמו בנזיר, שנאמר בו "קדוש יהיה גדל פרע שער ראשו"), ומצד שני במקום שהחיות והאור הוא במיעוט, השערות הם חסרון.

מה שלא מובן באלו הדברים אשמח מאד להתעכב עליו  יחד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/10/2006 16:21 לינק ישיר 

כל הכבוד על הידע הזה , אשרייך

אני לא הבנתי פה :
הרמב"ם -  . נזיר שגלח שערה אחת לוקה בין בתער בין בזוג והוא שקצצה מעיקרה כעין תער וכן אם תלשה בידו לוקה אחד המגלח ואחד המתגלח שנאמר תער לא יעבור על ראשו ואם הניח ממנו כדי לכוף ראשה לעיקרה אינו לוקה שאין זה כעין תער

אשמח אם תתרגם לי לשפה פשוטה את מה שרשום פה
ובכלל אם יש פה התיחסות לאורך השערה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2006 09:02 לינק ישיר 

יש כאן התייחסות לאורך השערה, אבל - לאט לאט:

אתה יודע מה זה נזיר?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/10/2006 15:43 לינק ישיר 

אני חושב שאני יודע . . .

- אדם שנמנע מהנאות החיים ומתנזר מכל דבר חוץ מעבודת הבורא ?
[אני מכיר את המושג נזירים רק מהנצרות . . ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2006 13:38 לינק ישיר 

אני במקומך הייתי מתחיל לקרוא קצת כאן בויקיפדיה.

כשפחות או יותר תהיה בעניין תחזור לאשכול זה.

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%96%D7%99%D7%A8_%28%D7%99%D7%94%D7%93%D7%95%D7%AA%29

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/10/2006 12:06 לינק ישיר 

קראתי את זה אחי
אבל עדיין אני לא מבין איך נזירים מתקשרים לנושא הזה שהרי אנחנו לא כאלה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2006 12:20 לינק ישיר 

רגע, נגיע למה שנוגע לנו בעזרת ה'.

על כל פנים, תרשה לי לשאול אותך שאלה בבקשה בינתיים,

האם לנזיר מותר לגלח את ראשו?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/10/2006 16:35 לינק ישיר 

ממה שהבנתי אסור לו לגלח שום חלק בגוף . .
אבל בסיום תקופת הנזירות הוא יכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2006 17:04 לינק ישיר 

1two3 כתב:
כל הכבוד על הידע הזה , אשרייך

אני לא הבנתי פה :
הרמב"ם -  . נזיר שגלח שערה אחת לוקה בין בתער בין בזוג והוא שקצצה מעיקרה כעין תער וכן אם תלשה בידו לוקה אחד המגלח ואחד המתגלח שנאמר תער לא יעבור על ראשו ואם הניח ממנו כדי לכוף ראשה לעיקרה אינו לוקה שאין זה כעין תער

אשמח אם תתרגם לי לשפה פשוטה את מה שרשום פה
ובכלל אם יש פה התיחסות לאורך השערה

אוקי. העתקתי את הודעתך הנ"ל שאותה אנו מבברים כעת, בכדי שנישאר בעניינים.

מה פירוש  לוקה אתה יודע?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/10/2006 17:07 לינק ישיר 

אני חושב שלוקה זה כביכול שוגה / טועה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > אוהבי תורה > שאלה בקשר תספורת לגבר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.