בית פורומים עצור כאן חושבים

סמים, מה רע?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/10/2006 12:28 לינק ישיר 

דפ
אתה אולי צודק, בתור בחור צעיר. גם אני חשבתי כמוך. עד שהתחלתי לראת את האנשים ליד התחנה המרכזית בתל אביב. את הצעירים בהולנד, כן כן בהולנד, על יד הדומו באמסטרדם. בפיקדילי בלונדון
בגנים הציבורים בצוריך בשויצריה היפה. בכיכר הטיים בניו יורק.     איך הם נראים. וכן בערים רבים רבים בעולם וגם בארצנו הקטנה.
להתחיל עם מריחונה זה אין כמו שהבחורים בישיבה מתחילים לעשן.
ראשיתה גאווה וסופה תאווה. כך זה מתחיל גם עם החשיש, בתחילה זה מאד נעים. חושבים ברור יותר, צלול יותר, אתה כאילו מרחף, החיים זורמים יותר בקלות ובנעימות.
עד שיש משברון קטן צריכים להגדיל את המינון, המשבר לא עובר מכיוון שהוא חיצוני. אזי מגדילים את המנה עוד קצת  בצורה זמנית כמובן. וההמשך בגנים הציבוריים  עם כל  האחרים .
כך זה עובד, זה התהליך הטבעי. ולכן החברה מתנגדת לזה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 13:40 לינק ישיר 

גוונא (וכולם)

העלית נושא מעניין. נראה לי שיותר ממה שהוא חשוב לעצמו, הוא יכול לשמש כדי להאיר כמה נושאי יסוד בתחום המוסר והחברה.

אם אנסה למיין את השאלות שטעונות תשובה, כמדומה שנקבל את הרשימה הבאה (בוודאי שיש מקום להוסיף עליה).

שאלות של עובדה

0. מה הם סמים קלים ומה הם סמים קשים?
1. האם סמים מזיקים?
2. האם סמים גורמים לאדם לאבד שליטה על עצמו ועל חייו?
3. האם יש תועלת בסמים?

שאלות של ערך

3. האם מותר לאדם לנהוג בחייו הפרטיים כאוות נפשו? בלי שגורם חיצוני, כגון בשם החברה, יתערב בזה?
4. האם יש קו שבו מוצדקת התערבות?

שאלות של מתודולוגיה

5. האם יש גישות שונות לנושאים אלו?
6. האם גישות אלו מעוגנות בתפיסות ערכיות שונות?
7. האם ניתן לנהל דיאלוג בין נציגי השיטות? כוונתי לדיאלוג שבו הצדדים מבינים זה את זה ומקבלים תועלת עיונית, אם לא משנים ממש את דעתם, בתחומים אלו.

בתחום א', יש לפנינו את עדותו של דאפל כי יש מגזר מסויים בחברה, שלא ברור היקפו, שנהנה ואף מפיק תועלת מסויימת מן השימוש בסמים "קלים".
לעומת זאת, יש כאלו שמצביעים על כך כי שימוש בסמים, במגזרים אחרים, דוחף את המשתמשים למסלול שהופך אותם לחסרי יכולת שליטה עצמית ולמזיקים לעצמם ולאחרים.
(כשהגעתי לכאן גיליתי ששאלה שמספרתי ב0 היא חיונית, ולכן הוספתי אותה לעיל).

אני מציע, כדי להמשיך בדיון, יש להבהיר אם אנו מסכימים על העובדות. ואם לא, אזי לפנינו מספר מצבי עובדה אפשריים, ויש לדון איך אנו שופטים אותם, איש לפי ערכיו.

בתחום השני, העמדה הליברלית מתירה לאדם לנהוג בעצמו כרצונו כל עוד אין הוא פוגע בזולתו. יש שטחים אפורים בעמדה הליברלית, או לפחות כך זה נראה בעיני. יש מקום לשאלות רבות מסוג זה: שימוש בסמים קלים וקשים, פעילות מינית חריגה (האם מותר להשתמש במונח הזה?) התאבדות.

כמובן, יש עוד עמדות לבד מן העמדה הליברלית. אני מקווה שמותר להזכיר זאת, גם אם נטייתי האישית מזדהה עם הגישה הליברלית (באופן כללי. יש נושאים שבהם מתעוררים קשיים ואף סתירות עם ערכים אחרים שיש לי. או סתירות ממבט ראשון. אבל זה נושא פרטי שלי, או למצער נושא שטעון בירור באשכול אחר...).

האם יש גבולות לליברליות? האם יש מקום שבו נתערב בהחלטות של אחרים? לפי המשל הסוקרטי המפורסם, האם נחזיר סכין שאול לאדם שרוצה לקחת אותו כדי לדקור אדם אחר שהוא כועס עליו ולהרגו? ואולי אם יש לו סכין, נוציא אותו בכוח מידיו? ומה יהיה אם הוא חפץ להתאבד?

אם ניתן להסכים כי לפי העמדה הליברלית יש למנוע את האדם, גם בכפיה, מפעילויות שמזיקות לו, ואם יתברר כי סמים אכן מזיקים, יש מקום לכפיה חוקית וכפיה חברתית נגד שימוש בסמים.

אני מתכון לדלג על התחום המתודולוגי. לפחות בינתים. על כל פנים, מזה שאני כותב כאן, זו הבעת תקווה שדיאלוג אפשרי.

הצעת פשרה, שיש לחשוב על השלכותיה:

א. אם נסכים עם דאפל כי יש אנשים שלהם הסמים הקלים אינם מזיקים, ואולי הם מועילים. ואין זכות לחברה להתערב בהחלטות היחיד. ואם יסכים דאפל כי יש מגזרים שעבורם שימוש בסם הוא גרוע (נערים שאינם זוכים להצלחה בחייהם ולכן הסמים גורמים להם לפרוש מן העולם ולהתמכר וכיו"ב), אולי מן הראוי הוא להגדיר בחוק מי הקבוצות שראויות להשתמש בסם ורק להן יהיה היתר כזה. לחילופין, השימוש יהיה מותר אבל יהיו קבוצות שהדבר ייאסר עליהן.

למה הדבר דומה? לשימוש ברכב. שימוש ברכב מחייב הוצאת רשיון. מי שירצה להשתמש בסם יצטרך לעבור לימוד תיאורטי, נניח על השפעות הסם, וגם בחינה מעשית, שימוש בסם תחת פיקוח שיבחן את יכולתו להתמודד עם הסם. אם הוא יעבור את המבחן, יוכל להשתמש בסמים שאושרו בחוק.

נראה לי שזו הצעה מקורית שלי....

הצעתי זו מתבססת על הנתונים שסיפק דאפל, לפיהם שימוש בסמים קלים אינו מסוכן ואדרבה הוא מועיל. אם נתונים אלו שגויים (אני מקווה שמותר להשתמש כאן במילה "אם"), ממילא אין טעם בהצעתי.

למעשה, הרעיון של הצבת דרישות למבחני כניסה וקבלת אישורים יכול להיות טוב מאד, והבעיה היא היישום המעשי שלו. גם היום רבים נוסעים בלי רשיון נהיגה, או בשלילה.

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 13:40 לינק ישיר 

ירוחמשם,
כן כן, מתחילים עם עלי חסה תמימים ובילתי מזיקים עד שיש משברון קטן, ואז עוברים לדגנים למיניהם ומשם היישר אל בריכת השוקולד הקרובה ולהררי פחמימות מפחידים שאחריתם מי ישורנו,
מתחילים סך הכל בהנאות כמו טיולים שירים-משברון קטן-והופ לבית הקזינו הקרוב לביתך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 13:52 לינק ישיר 

מיימוני,
(שאלות של עובדה-) הכל עניין של מינון,

(שאלות של ערך-) האם רצוי שאדם פרטי ינהג בחייו הפרטיים כאוות נפשו או שלא, כל זה אינו עניין לחוק אלא לרגשותיו של האדם, [ואכן, (ואני מתחנן לא להתייחס לסוגריים אלה), אינני מבין את העניין הזה שמונעים מאנשים להתאבד],

(שאלות של מתודולגיה-) גישה שונה נוכל למצוא באירופה שם החוקים בנושא זה שונים לגמרי, אינני בקי בפרטים,

(-הצעת פשרה-) מבריק !!! הצעה נפלאה לדעתי, ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 14:02 לינק ישיר 

גוונא.
דיברת כמו שמן מקצועי. אבל עוד לא ראיתי או שמעתי על אשה שמוכרת את גופה בשביל מנת שוקולד. או עוגת קצפת.
עוד לא היה אדם שרצח מישהו בשביל סטייק אנטריקוט. ואפילו לא הכה את אמו או רצח את סבתו בגלל קניית מנת אוכל.
אני גם לא מכיר כפרים מוסדות ומחלקות בבתי חולים שכל עיסוקם בגמילה מאכילה משמינה.
זה לא מוזר בעיינך שזה בכלל לא דומה

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 14:09 לינק ישיר 

מצטער אבל אנסים שגם רצחו יש בהמוניהם, אז יאללה, בוא נסרס את העולם,
 וחוץ מזה שני דברים,
1. מי אמר שהרוצחים הם לוקחי הסמים הקלים?
2. העיקרון אחיד, לא נמנעים ממשהו רק מהסיבה שאחרים נכשלים בו,

תוקן על ידי - גוונא - 17/10/2006 14:13:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 14:34 לינק ישיר 

ירוחם,

זו לא הפעם הראשונה, שהשפה המסורבלת שלי גורמת לאי הבנה.
אחזור על ההודעה שלי מקודם, בצורה מבוארת. אסמן בכחול את הטקסט המקורי, באדום - את האופן שבו הבנת את הדברים ובירוק – את הכוונה שלא נוסחה כהלכה.

רוב האנשים מתחומי המקצוע והתחביבים שלי, צורכים מריחואנה וחשיש בתדירות שבין יומית לחודשית.
שני חבר'ה שעושים איתי שליחויות, לוקחים מריחואנה.
בכל חברת הייטק שבה עבדתי ב-13 השנים האחרונות, משתמשי הסמים הקלים (בתדירות מאד מגוונת) הוו רוב בקרב העובדים. מריחואנה הייתה על השולחן בכל מפגש חברתי והיא נחשבה נורמטיבית גם בקרב מי שלא צרך אותה. בכל מערכת עיתון או פורטל, רוב האנשים משתמשים או השתמשו בסמים קלים. היו תקופות בחיי שבהן היה רק אדם אחד בחוג החברתי שלי, שלא השתמש  בסמים (מתוך חוסר ענין ולא מתוקף גינוי של הבילוי הזה).

חלק לא מבוטל מהם התנסו פעמים רבות בסמי הזיה והפסיקו בדרך כלל בגלל אילוצים של חיי משפחה.
וגם יש מישהו שליקק בול של LSD אבל אישתו גילתה והוא נבהל והבטיח שזה לא יקרה שוב.
אני מכיר עשרות אנשים שהתנסו ב LSD , אקסטזי ולהבדיל, קוקאין, בתדירות שבין אחת לכמה שבועות לבין פעם-פעמיים בשנה. הקמת המשפחה והולדת הילדים גרמו לכך שבילויי סוף השבוע הצטמצמו ואיתם נעלמה משבצת הזמן שיוחדה לחוויה הזו.

כולם אנשים עובדים, יצרניים, משתכרים היטב ויצירתיים.
כבר חצי שנה שהם משתמשים ואחד קיבל אפילו קידום להיות מנהל משמרת בפאב!
במשך עשרים השנים האחרונות הכרתי לפחות מאות אנשים שהשתמשו בסמים. ראיתי אותם מסיימים אוניברסיטה, עובדים בפיתוח תוכנה (כולל כמה רכיבים שלבטח נמצאים על המחשב שלך), פותחים חברות, מגיעים לפרופסורה בגיל 30+ ולתפקידים כמו סמנכ"ל חברת בידור בינלאומית. רובם הקימו משפחות והורידו את המינון, אבל בפורומים מסויימים, הם עדיין שמחים לג'וינט מזדמן.

מדובר בשכבה גדולה של אנשים נורמטיביים, בטווח גילאים רחב מאד, שכמותם קל לפגוש בכל עיר מודרנית בארץ ובחו"ל.
חבר אחד בן 17 והשני עוד מעט 17 וחצי!
לאורך השנים פגשתי אנשים כאלה מגילאי עשרה ועד לשישים, על פני ארבע יבשות. המבוגרת שבהם, על סף פרישה לפנסיה מהאו"ם, עדיין מעשנת מריחואנה מדי פעם. למען הסר ספק, אני לא טוען שסמים הם סימן היכר של אצולת הממון והאינטלקט. הכרתי הרבה משתמשים שהיו  "סתם" אנשים נחמדים במפעלים, שווקים, סירות דיג ועוד. הכרתי אפילו עבריינים שהשתמשו בסמים, אבל טרם זכיתי להכיר אפילו אדם אחד שאיבד שליטה על חייו בגלל התחביב הזה.

עד כאן לגבי פירוש הודעתי הקודמת ואני שוב מתנצל על הניסוח המעורפל מקודם.

אשר לקביעה שלך:
"זה מתחיל גם עם החשיש, בתחילה זה מאד נעים. חושבים ברור יותר, צלול יותר, אתה כאילו מרחף, החיים זורמים יותר בקלות ובנעימות. עד שיש משברון קטן צריכים להגדיל את המינון, המשבר לא עובר מכיוון שהוא חיצוני. אזי מגדילים את המנה עוד קצת  בצורה זמנית כמובן. וההמשך בגנים הציבוריים  עם כל  האחרים"
דומני שמעטים בין מעשני החשיש יסכימו איתך לגבי מחשבה ברורה וצלולה, וגם הריחוף אינו מובן מאליו. נכון שמדובר בפעילות נעימה, אבל זה נכון באותה מידה לאוכל, לסרטים, לסקי, למין, להימורים, לקריאת ספרים, למשחקי מחשב ואפילו, להבדיל, אמירת תהילים ולנטילת ידיים. אדם בעל אישיות התמכרותית, עלול להתמכר למשהו בנסיבות מסויימות והתוצאות עלולות להיות טרגיות מבחינתו ומבחינת משפחתו. אתה מצביע על המכורים שמסתובבים בגנים, כשבאותה מידה אתה יכול למקד את הזרקור על אכלנים כפיתיים שמרותקים לבתיהם, מכורים לטלויזיה, מהמרים שאיבדו את כל רכושם, נהגים שהתרסקו על הכביש, ספורטאים שנפצעו, מעשנים שחלו בסרטן, צרכני אלכוהול שמתו משחמת הכבד, חוזרים בתשובה שנתקעו בישיבה, ניתקו קשר עם המשפחה ואיבדו את פרנסתם וכיו"ב. כמעט לכל פעילות אנושית, יש שוליים של נפגעים מחמת הגזמה או התמכרות. הטענה שסמים קלים הם קטגוריה מיוחדת, פשוט אינה מבוססת; היא ממש מגוחכת, לנוכח העובדה שבשכבות שלמות של החברה שלנו, כפי שתיארתי לעיל, אין בכלל שאלה לגבי נוכחותם של סמים בחיי היום יום. כשאתה מדבר על "התהליך הטבעי", אני נזכר באנטישמים שלא ראו יהודי מימיהם (או, להבדיל, בהתבטאויות של כמה מהמשתתפים בדיון הזכור לטוב על מצעד הגאווה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 14:45 לינק ישיר 

DFL
אל תשכח להביא חומר למפגש בשנה הבאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 14:49 לינק ישיר 

בעלבעמיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2006 22:57 לינק ישיר 

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%9E%D7%99%D7%9D
ויקפדיה "סמים",

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2006 15:15 לינק ישיר 

DFL,

1. לפני ארבעים שנה הופץ בציבור עלון אינפורמטי "אובייקטיבי" שהביא מידע "מדעי", על פיו אין שום נזק רפואי בעישון סיגריות אלא תועלת ממשית.

2. האם יתכן שאתה באמת היית הכותב והעורך?

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2006 19:54 לינק ישיר 

DFL,
היות ואני מכיר חלקים מהאוכלוסיות עליהן אתה מדבר, אני יכול להעיד גם הפעם, שאתה טועה, על רבים מהם (בעיקר אלה ה"כבדים" יותר) אתה יכול לראות השפעות תודעתיות של הסמים, אז נכון שרובם רחוקים מאוד מלהיות נרקומנים סטיראוטיפיים כמו שניסו לטעון פה, אבל לצייר את זה כאילו מדובר בחלב עם קורנפלקס, שלא משפיע כלום על הבן אדם, זה פשוט לא נכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2006 20:36 לינק ישיר 

.

הבה ניקח את השאלה הצידה לרגע:

האם להשתכר זה פגום מבחינה מוסרית או מבחינה אחרת? האם שתיית אלכוהול לשכרה היא בסדר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2006 22:30 לינק ישיר 

רמ_במזל ואישציפור, מידת הקשר בין התגובות שלכם לבין ההודעות שלי, מעלה חשש שניסיתם לענות כשאתם תחת השפעת חומרים פסיכואקטיביים (יעני, מסטולים).

האם כתבתי שסמים קלים אינם גורמים לשום נזק? אולי בהזיות שלכם, אבל לא בדיון הנוכחי.
ירוחם שטח כאן משנה סדורה על חייהם של המשתמשים בסמים קלים, הנזק שהם גורמים לחברה וההידרדרות הבלתי נמנעת שלהם. המשנה הזו נסתרת באופן מוחלט על ידי נסיון החיים שלי ושל עוד רבים אחרים. אלה גבולות המידע שמסרתי כאן. ייתכן שחשיש גורם נזק בלתי הפיך לזיכרון ולריכוז, אולי מריחואנה משפיעה לרעה על ספירת הזרע, לא מן הנמנע שיום אחד אפילו יגלו קשר בין THC לבין ציפורן חודרנית, אבל כל אלה אינם קשורים לויכוח שניהלתי עם ירוחם. כשאני מכחיש את מסלול ההידרדרות "הבלתי נמנע" של צרכני סמים קלים, לא מוטלת עלי חובה להוכיח שהחומרים האלה הם שילוב של מעיין הנעורים, שיקוי התאווה ואבן החכמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2006 05:14 לינק ישיר 

אלכוהול, נצרך באופן חוקי והוא סם מזיק יותר מאלו המכונים סמים קלים דהיינו חשיש ומריחואנה. למי שישאל אותי על מחקרים והוכחות, יש לי נסיון אישי בשנייהם לא ברמת ההתמכרות. אני יודע מעבר לכל ספק כשאני שיכור אני מאבד את חוש הכיוון, את חוש הזמן ועוד חושים שונים ומשונים ויותר מכך, אין לי יכולת לעבד אינפורמציה ולו הקלה ביותר. כשאני מסטול אני מאבד הרבה הרבה פחות חושים ויכולת עיבוד האינפורמציה שלי לא נפגעת. לא הייתי נוהג איתי כשאני שיכור (אל דאגה אני לא נוהג ולו אחרי צריכה קלה של אלכוהול) אך לא הייתי חושש לנהוג איתי שאני מסטול (למרות שגם את זה אני לא עושה).
באוסטרליה שלנו בה השימוש באלכוהול הוא גבוהה בקרב החברה הכללית והיהודית יש המדברים בגנות השימוש בו כחלק מהחיים הדתיים. ברית מילה בשמונה בבוקר, כוסית וויסקי. בר-מצווה, כוסית ווסקי ובירה גם לזקן וגם לנער. כל ארוע בבית הכנסת טבול באלכוהול. בפורים אפילו הרבנים שותים לעיניהם של ילדים רכים הרואים את רבם לוגם בהנאה. צריך לשמוח, מיד יצוץ ההוא עם הבקבוק יחלק כוסות ויצעק לחיים. כמובן שבפסח יש ארבע כוסיות חובה ועוד כמה בהתנדבות הרבה לפני גיל 18 שהוא הגיל החוקי לצריכת אלכוהול.  בקיצור בכל ארוע יהודי השיכר מוגש מטובל בלחץ חברתי בלווי המשפט הידוע "יין ישמח לבב אנוש".
בחברה האוסטרלית אלכוהול הוא בעיה קשה איתה ממשלה התחילה להתמודד לפני כמה שנים וכפי שאני רואה את האוסטרלים תוך כמה שנים תהיה ירידה משמעותית בנזקים כתוצאה משימוש באלכוהול. לעומת זאת בקהילה היהודית כאילו לא שמעו על הבעיה ולעיתים נראה כאילו  מעודדים צעירים לשתות כחלק מדרך החיים היהודית.

אישית זה הרבה יותר מדאיג אותי מסמים קלים. הייתי שמח לו בני בן ה - 14 היה מעשן ג'וינט ונמנע לחלוטין מבירה. לשמחתי הוא לא נוגע לא בזה ולא בזה אבל ברור לי שזה רק עניין של זמן כי אלכוהול הוא חלק מהחיים של הצעירים בחברה בה הוא גדל. הבן של השכנים שלנו לומד בישיבה ומעשן חשיש על בסיס קבוע וחולם על להיות עורך דין. חבריו לוגמי האלכוהול כבר לא בדיוק לומדים למרות שישבנם של חלקם עדיין מחמם את הכסאות במיטב בתי הספר היהודיים.

לחיים!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סמים, מה רע?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.