הספר המתואר בכתבה טוען שיש תועלת בשימוש בסמים (קלים?) כדי להרחיב את גבולות התודעה וכדי לחוות חויות. והוא משער כי גם בימים קדומים השתמשו בזה, אולי הנביאים.
זאת מלבד מה שלפי המסופר בלינק המחבר רואה בשימוש בסמים גם למטרות אחרות דבר מותר וראוי.
אני מבקש להתייחס לטענה הראשונה, על הסמים כהסבר לחוויות שבדת. ואני מעתיק מה שכתבתי לראשונה בפורום אחר (שאמנם בו אין מקום לשאלות כאלו. נראה שהפורום שלנו עצור הוא עדיין ייחודי... סמיילי).
עיוותים של המסורת אינם המצאה חדשה. וגם הטענה שהנביאים נזקקו לסמים כדי לחוות את ההתגלות שלהם אינה חדשה יחסית. נתקלתי בה בעבר.
אם יש בסיס כלשהו לגישה כזו (לא לטענה, אבל לגישה) הריהו מפני שיש דתות, להבדיל, שבהן נציגי הדת, השאמאנים, משתמשים בסמים באופן מבוקר ושיטתי. ראו למשל בספרו של נחום מגד על השאמאניזם בדרום אמריקה.
אבל לבוא ולטעון שהדרך היחידה לחויה של התגלות היא דרך פריצה פסיכולוגית-פיזיולוגית של סם? זה עוני אינטלקטואלי של מי שאינו מכיר את מה שהאדם מסוגל להשיג בתוך נפשו רק באמצעים פסיכולוגיים ולא פיזיולוגיים חיצוניים. ויש לכך עדויות רבות מן הכתב בדתות נוספות.
ככלל, הנסיון להסביר את החויות המיסטיות והדתיות כתוצאה של שימוש בסם הוא נסיון מעניין, גם אם מוטעה. וכפי שציינתי לעיל, יש דתות שבהן התופעה קיימת.
יתכן שראוי היה לפתוח אשכול על החויה של הסם לעומת החויה של המיסטיקה ועל המשותף לשתיהן. הנושא נחקר בעבר והוא לדעתי מרתק וחשוב (אם כי לא לגבי היהדות דווקא). אם ירחיב הזמן פעם...
גוונא,
דעתי היא כי שאלתך צריכה להישאל מההיבט ה'סוציולוגי' כלומר, מה הסיבה לכך שבאמת אצל מרבית האוכלוסיה, חלוקה ההתייחסות לסמים מאשר ההתייחסות להשמנת יתר וליחסי מין?
שאלתך, מהי ההנמקה לעמדה זו, לוקחת בחשבון את ה'אפשרות' כאילו עמדה זו היא אינה נכונה, במחקר ה'סוציולגי' אנו מניחים 'עובדות' ולא עמדות. ואתה הצגת כאן עובדה שראוי ליתן עליה את הדעת: 'מה בין סמים ליחסי מין בתודעת החברה המודרנית בישראל'?
סתירה של נכונות עמדה זו, היא לא מתמודדת עם עיקרה של העמדה, שמצביעה על 'עובדה חברתית'!
רק לאחר הבירור ה'סוציולוגי' תוכל לשאול, האם אתה מקבל על עצמך את העמדה הזו, אך ראשית יש להבהיר מהי העמדה הזו משקפת, ולהכיר בקיומה כ'עובדה'!
[צר לי על הקוראים, שנאלצו לקרוא שני תגובות זהות, בשני אשכולות באותו היום, לדעתי יש צורך עז, להתחיל לחשוב 'מלמטה למעלה' ולא 'מלמעלה למטה']