|
|
| נשלח ב-21/1/2007 18:48 |
|
| |
על חולשת הגדרות מילוליות גרידא לקביעת מסגרת דיון חברתית
ספרן,
לבקשתך מאשכול "ערכים לחרדים" הנני עונה לך לשאלתך ששאלתני באשכול זה. ומתנצל על האיחור בתגובתי - אולם חשבתי שכבר החילונו לדון בעניין בע"פ (הלוא העברנו שעות בדיון האם יכולה להיות למייסדי עצכ"ח שיטה סדורה לידיעת האמת או לא, ועל יהדות רציונלית וחווייתית), ולא חשבתי שהדבר מתאים כ"כ למסגרת זו.
אך מפני כבוד הרב נענה.
נזכיר נא נשכחות. אני כתבתי:
"שאלה זו חשובה מעבר לפורום בפעילותנו: איזו מסגרת אנו רוצים לשמר? אילו גבולות וסייגים אנו שמים? מה יהיה הבסיס המשותף לכולם?
ההגדרה 'תורה מן השמים' וכו כו מעורפלת למדי. אנו חייבים להיות זהירים לא לפול למדרון החלקלק של אובדן היישות הדתית שלנו והמרתה בבלילה של דתיות ליברלית - בזה לא נתקן כלום, אלא נוציא עצמינו מן הכלל."
אתה כתבת:
"נא ביאורך .
כלומר: מה לא מקובל עליך בעיקר השמיני של הרמב"ם , כפשוטו , בנוסח המלא שבפרק חלק?"
לדעתי כל מושג המבודד מהקשרו התרבותי הכללי ניתן לכל מניפולציה לפי צורך השעה, והוצאה מפרופורציה לפי שאיפת הלב.
כלומר, המושג מקבל את משמעותו האמיתית רק בהתיחסות לשכניו (מושגים אחרים, חוויית חיים, הפונקציה שלו בחיים הממשיים וכו') - הם המגבילים אותו למקומו האמיתי.
"תורה מן השמים" היא דוגמא מובהקת למושג שאיבד את תוכנו מרוב "מתיחות" שנעשו לו.
הלוא ידעת כי השאלה "מה רע בעיקר השמיני של הרמב"ם?" מובילה כמובן לדיון הבא: באיזו תורה מן השמים מדובר? זו של השל? של רוזנצווייג? של ד"ר ברויער? או של הרד"צ הופמן?
אם אתה מצפה שהבסיס המשותף לדיון חרדי יהיה פתוח לגישותיהם של שלושת הראשונים - דומני שהדבר מועד לכשלון. הסיבה לכך אינה נעוצה בחולשת הטענות של אחד הצדדים כפרשנות, כי אם בחויית חיים בסיסית הנוגדת את הגישות המרחיבות את מושגי האמונה ומצמצמות את האמונה עצמה.
ע"י הרכבות של הגדרות טקסטואליות ריקות ניתן לבנות כמעט כל דבר מכל דבר. יהדות חרדית מכתבי שייקספיר וחתונות חד-מיניות מברייתא בכלים.
העם היהודי הממשי - חוויית החיים היהודית עצמה היא זו שקובעת את ממשותה של האמונה וההלכה, והיא (ולא טקסטים של הרמב"ם) בסופו של דבר תגדיר לנו מה היא "תורה מן השמים" לדידנו.
הדרש ידרש ואין מציאות סוציולוגית-היסטורית יוצאת ידי פשוטה!
כך נראים נאמני התורה נכון לשנת תשס"ז לפ"ק: שארית ישראל, עם שרידי חרב, גטאות אפלים והתבוללות -
מה ה' שואל מעמך? ליצר עבורם תיאולוגיה חדשה או בלבול תיאולוגי או לעסוק בבניין חיים, צדקה ומשפט?
[יש שיאמרו מה אכפת לנו אם אי אפשר לבסס על זה דיון "חרדי", אין כאן "חוויית חיים בסיסית" אלא חשכות ובערות - ואנו נלך ב"דרך האמת".
אין לי ויכוח איתם - אני אמשיך להלך בתוך עיקר מחנה ישראל הנאמן, ולא אמנע מהם לחפש דרכים אלטרנטיביות למחנה העיקרי. אני אפילו מוכן לפרגן להם ולהגן עליהם בטיעונים תיאולוגים לכשיותקפו מהמחנה שלי - כל זמן שהם נאמנים להלכה. עכ"ז אין זו עיקר הדרך, אלא יחד עם כלל ישראל ובעיותיו היום יומיות.
אני חוזר: כל הדברים אמורים ביחס לפורום ומטרותיו הנעלות. כמובן שאיני אומר "קבלו דעתי" לכל העוסקים בספקולציות, תאוריות, הגדרות ופלפולים לא קונקרטיים. גם לא לעצמי בשעה שאני עוסק בהנ"ל...]
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 21/01/2007 19:07:46
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 21/01/2007 19:09:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 19:15 |
|
| |
תודה . אכן סיכום נאות של שיחתנו . ומשנחקק , ניתן לשוב ולמשמש בו ולמצוא בו טעם .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 22:18 |
|
| |
ההבדל בין פורום זה לעצכ"ח הוא רק בתחום הדיונים אבל לא באופי. פורום זה בא לשאול שאלות ולענות תשובות שונות אולי ממה שמקובל, וכך גם בעצכ"ח. ואכן הרבה חברים משתתפים בשני הפורומים.
ישנו אימרה מפורסמת, מי שכופר בנגלה בנסתר כופר בנסתר בנגלה. לדידי אימרה זו נכונה. כשאדם שואל שאלות אי אפשר לעצור אותו ולהגיד עד כאן יש לך לשאול ולא יותר. מי ששואל על מקור ספר הזוהר עלול גם לשאול על מקור החומש. יש לקוות שהוא לא יכפור בשניהם, אבל אין שום דבר בעולם שיכול למנוע אותו מלשאול את השאלות.
וכנ"ל לגבי פורום זה. מי ששואל אם גדולי התורה מחליטים לנכון בימינו עלול גם לשאול אם הנוב"י החליט נכון. רק שהשאלה הראשונה הוא מעניין הפורום והשאלה השנייה שייכת לעצכ"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 00:36 |
|
| |
יש בדיחה שאומרת שההבדל בין קונסרבטיבי לרפורמי זה חצי שנה
נראה לי שזה גם ההבדל בין אגודה אחת לעצכ"ח
(לפחות למי שלא ייזהר)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 00:41 |
|
| |
צ'אוטנג,
אני מקווה שלא אמרת ברצינות את ההלצה הנ"ל,
מה שנכון נכון ומה שלא נכון לא נכון, איזו מין אמירה זו ש"עלול לשאול גם על החומש"?!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 02:05 |
|
| |
יש אנשים בוטים וקיצוניים שאין להם מעצור, אין להם שכבות ואין להם מחסומים. לרוב בני אדם הרי יש להם הגבלות, ולא כל מה שחושב יאמר, ולא כל מה שיכול לחשוב, חושב, יש בתוכו מעגלים מעגלים, יש אשר נפשית יוצרים מרחקים בחשיבתו, הוא מוכן לחקור עד כאן ותו לא, (אכן הוא מפקפק על הר' אלישיב ולא על הנו"ב) הוא מוכן לפקפק חברתית ולא מוכן לפקפק השקפתית, שכן אדם בריא יש לו מנגנון בריא של ברייקסים, לענ"ד זה משקף את הנפש הנורמלית. ומאידך הקיצונים אין אצלם אפור, אין אצל איזור חיץ, הכל מפולש וחד גוני. וד"ל.
|
| נשלח ב-9/3/2007 07:12 |
|
| |
אתנחתא
זו אבחנה מאד מעניינת, ולמדתי ממנה הרבה.
הרי יש להבדיל בין רצוי למצוי. בין האופן שבו ראוי לנהוג לבין האופן שבו אנשים נוהגים בפועל. וזה יכול להיות ברמת המעשה, הדיבור והמחשבה.
האם כוונתך לומר שראוי לו לאדם שלא ישאל כל מה שהוא מוצא שיש בו שאלה, לא רק אחרים בקול רם אלא גם את עצמו?
האם אדם צריך להטיל מיגבלות על חשיבתו?
איני אומר שהמתח הזה אינו קיים גם במקורות שלנו. אפילו הרמב"ם, גדול הפילוסופים שלנו, ב"משנה תורה" מציג דגם של איסור על מחשבות מסויימות, של ידיעות שבהן צריך להגיד "זה מה שיש" ולא להעז לחקור.
אבל בפועל, כמדומה שזה אחרת. אם אדם נטרד בשאלה, בין על הבנת המסורת, בין על נכונות המסורת, וכי עליו להשתיק את עצמו? האם זה בריא יותר, או מחוייב על פי הלכה?
אם הבנתי אותך נכון, אתה טוען שאדם ששייך לרוב, ואני מבין שזו מעלה, לא ישאל. ורק אדם "בוטה וקיצוני" יהיה מוכן לשאול. מכאן משמע שזה חסרון. האמנם הבנתי נכון? ומפני מה?
אפרש שוב את שאלתי, כי הדברים מוקשים מאד בעיני. אתה מייחס את ההימנעות משאלות ל"נפש נורמלית". האם זו מעלה להיות בעל "נפש נורמלית" שכזו?
אני אפילו מעז לומר: האם ההבדל בין בעל הנפש הנורמלית מהסוג שאתה מתאר לבין האדם הבודק והחוקר הוא במידת הגסות והבוטות, או להפך, במידת השטחיות של הראשון וההעמקה של השני?
איני בא לומר שעל כל שאלה יש תשובה, או תשובה טובה וקלה. אחד מרבותי בדבר זה הוא ר' נחמן מברסלב שמציע דגם שונה, לא אופטימי כמו בימי הראשונים, של ידיעה תיאולוגית. על התיאולוגיה, לדבריו, יהיו תמיד קושיות בלתי פתירות, או שלכל היותר מסבכות אותנו במעגל קסמים שאין ממנו יציאה. כך שלפי שיטתו מצוה על האדם להימנע משאלות.
אבל יש לשים לב כי זה מחייב מודעות מעמיקה לתהליך הבדיקה, וזה רחוק מן העמדה הפשטנית שבדרך כלל מייחסים לו - ויש לה תשתית בדבריו במקומות אחרים - כי אדם צריך להיות אך ורק תמים.
אם אומר בלשון אחרת, המיוחסת לרבי מקאצק, "צריך אדם חכמה (או פיקחות) רבה כדי להיות תמים".
האם יש לנו כאן שתי גישות לעולם החקירה והחשיבה, שלי ושלך, של החפץ חיים מול הרבי מקוצק?
(שאלה זו אינה נוגעת לטיבם של פורומים, שיש להם דינמיקה משלהם. אם כי היא יכולה להישאל בנוגע לטיבן של התוכניות התיאורטיות של מקימי הפורומים).
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 10:45 |
|
| |
גוונא:
אני בפירוש הייתי רציני. אני חושב ששתי השאלות הן לגיטימיות. דהיינו מותר (וראוי) לשאול מה מקורו של הזוהר ומה מקורו של החומש. אני גם חושב שמי ששואל שאלה אחת מטבעו גם לשאול את השאלה השנייה. אני גם מקוה שהתשובה שלו על התשובה השנייה תהיה בתחום המקובל.
אתנחתא:
אני לא יודע איך אתה מגדיר נורמלי ולא נורמלי, וכמו שכתב מיימוני, אני גם לא יודע אם זה מעולה להיות נורמלי. (מה בדיוק זה מעולה אני גם לא יודע.) אני לא רואה שום סיבה עקרונית למה אסור לשאול שום שאלה באשר הוא, מעבר לארבעה דברים שאסור לבריות להסתכל בהן.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 11:41 |
|
| |
בעזהי"ת
מיימוני היקר.
איני יודע איך הנושא הזה פלש ל'אגודה אחת' -שאין מטרתה לברר אמונות ודעות, אך היות שכבר פתחתם בו, והיות שמ'עצור כאן כופרים' אני כרגיל מדיר רגלים, אכתוב כאן בתגובה.
א. רבי נחמן מברסלב אינו פוסל את השאלה, ואתה בעצמך תסכים עם זאת, ולכן תמהני על אשר כתבת. רבי נחמן מבקש להגדיר את אשר יכול האדם לדעתו, ואת אשר אין יכול האדם לדעתו, ומתוך הגדרת 'גאוגרפיה' זו, להביא לידי הבנה כוללנית יותר של יכולות שכלו של אדם.
שהרי אם יש תחום שאין תפיסה בו, ויש תחום שיש תפיסה בו, הרי שלמרות שמצווה להעמיק חקור באשר יש תפיסה בו, עצם ההסכמה הענוותנית למוגבלות בני התמותה, נותנת את אותותיה גם על אשר לכאורא כן אפשר לתפוס אותו.
אפשר ללמוד כאן ממעשה בחכם ותם.
צא וראה בהנהגות החכם, שעיקר הביקורת עליו אינה בחכמתו ובקלות הבנתו. היא בהפכפכות הסכיזופרנית שכשרונותיו אלו מביאים. רגע אחד הוא מסרב להיות משרתם של הסוחרים שמסחרם מורשא אל מקומות מרוחקים, וברגע השני לאחר שכאבו ידיו ממלאכת הכפיים של משרת מסחר בתחומי ורשא, פתאום הוא שוכח את החלטתו הקודמת ועכשיו אץ רץ אחרי ארצות המרחקים.
דרוש לאדם איזון, בין היכולת להביט מעבר לאופק, ובין היכולת להאזין לאשר נמצא סביבו. ולכן גאון חסר איזון, נמצא בעמדת נחיתות אפילו מול המגושם יחסית -שחי באיזון גדול.
ב. מתוך כך, אפשר לומר את הדבר העיקרי שלא הייתי רוצה לראות ב"אגודה אחת", והוא חוסר האיזון העצכחי. חיפוש אמת מוחלטת ב"עלמא דשקרא", אינו אלא שקר עצמי, ואפילו אם יעוטר בהדרת קודש ונשגבות פילוסופית.
אישית, לא ארצה לקחת חלק בחבר-אנשים שירצו לשנות באופן מוחלט ומושלם את החברה החרדית. מילא שחבל על הזמן שלהם, אבל הזמן שלי יקר בעיני מכדי כלותו על אוטופיות, ובמיוחד כשדרך העולם היא שאותו חזון מושלם אליו ישאפו -לראות בדמותו את החברה החרדית, לוקה בפגמים גדולים לא פחות מאשר התבנית הנוכחית.
לכאורא הג'ירוסקופ מקבע למקום. אבל רק לכאורא. המסעות הגדולים ביותר יוצאים דווקא מהאיזון הגדול.
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 13:13 |
|
| |
אלישיר
איקון ירוק מאד (פרט לכינוי עצור כאן כופרים, שצורם לי גם אם מטרתו הומור. משתמשים בו שלא בצדק, ומונעים מקוראים את הטוב, לדעתי).
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 13:24 |
|
| |
להבהיר:
לא דנתי כאן מחינה אובייקטיבית, האם מותר לשאול ואיפה הגבול, והאם יש להגביל מדין תורה או משאר דברים, דנתי רק על האמירה של צאוטינג, שהוא קבע קביעה פסיכלוגית שעל פיה יש החלקה בלתי נמנעת משאלה מסויימת לשאלה אחרת. דהיינו שכל מי ששואל על הזהר בהכרח יש עליו לשאול על המקרא, שכל מי שפקפק ברב אלישיב או בר"ח קנייבסקי בהכרח יגלוש לפקפק בנו"ב ומשם בבית יוסף ומשם על הראש ועל הרמב"ם ומשם על מחברי התלמוד... או כל מי שמפריע לו בעיית חברתיות לקיות בהכרח מכרסם בו הספיקות בענייני השקפה.
אני טוען שאין הכרח בדבר, רוב בני אדם הם מורכבים ויש להם תחומים שהספיקות מתעוררים בהם ויש תחומים אחרים שמקבלים מאליו. רוב בני אדם הם יצורים מורכבים ובלתי צפויים בעליל, ובעיני זה סימן של בריאות ובגרות נפשית. ואכמ"ל. אין זה אומר שאין כאלו שמקשים על הכל והקרקע שהם עומדים עליה אינה מוצקת אלא חיים מתוך רעידת אדמה תמידית, אך אין רוב בני אדם.
|
| נשלח ב-10/3/2007 22:52 |
|
| |
אתנחתא
תודה על ההבהרה.
אסכם מה שהבנתי. באת לענות על ההזהרה שמי שמעז למתוח ביקורת סוציולוגית יגיע לביקורת בתחום האמונות והדעות, ומי שיקשה על הרב אלישיב יקשה על הנו"ב, ומי יודע, אולי גם על קודמיו.
וענית שאדם מגביל את עצמו באופן טבעי, ונתת לזה הסבר פסיכולוגי.
ולכן אין חשש גם אם מנהלים פורום פתוח, לפחות כל עוד אלו שכן בוחנים כל דבר בעקשנות ישמרו את פיהם, לשונם ומקלדותיהם.
בכל זה אני מסכים איתך. מה גם שלא היה שום נסיון לחלק ציון מה טוב ומה רע, אלא רק לתאר עובדות.
וכשלעצמי, נוח לי מאד שהפורום המארח שלנו עוסק רק בביקורת סוציולוגיות ואולי גם על קצת תופעות שקשורות למנהג, חומרה והלכה, ולא מעבר לזה. (אני מודה: האינטרס שלי הוא בגלל שאיני רוצה פורום מתחרה לעצור חושבים, וכמדומה שמנהלי הפורום שותפים לאותו אינטרס, אם כי אולי מסיבות אחרות).
|
|
|