בית פורומים עצור כאן חושבים

גם גדולי הליטאים היו "משיחסטים" עובדה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/11/2006 18:38 לינק ישיר 
גם גדולי הליטאים היו "משיחסטים" עובדה.

ביום שני ט"ו במר חשון יחול יום הזיכרון לבעל החזון איש אברהם ישעי' קרליץ זצ"ל.
ליומא דהילולא מביא אהרן פרלוב במדור אמרות צדיקים בעתון המודיע את הסיפור הבא:
אילו היו אומרים לי שמשיח חי ונמצא בדור הזה היתי חושב מיד על מרן בעל החזון איש כך אמר
פעם רבינו הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל.
וזאת מתוך הספר בדרך עץ החיים הרב ידעאל מלצר ירושלים תשמ"ו.
שבוע טוב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2006 16:49 לינק ישיר 

עיקרו של דבר שרציתי לחדד הוא שלא היה מופרך היתכנות של  זהוי משיח כמצוי בנינו בשו"ד
ובודאי שהדור רואה בו רם בענקים שראוי להיות משיח זו גם היתה גישת חב"ד בימי חיו של הרבי מלוביטש זצ"ל
עד שקילקלו הידועים באמירות שאין הדעת והמסורת סובלתם. ברם הצד השווה שבימי חייהם היו שראו בהם ראוים להיות משיח.
בשורות טובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 12:26 לינק ישיר 

אמשלום, הרעיון שלי היה קצת פחות מורכב משלך, אני חשבתי יותר בכיוון שתלמידים תמיד יחשבו שרבם ראוי להיות המשיח. (אם כי אהבתי את הרעיון של "משיח בדמותנו")
גם אני רואה את הקטע שהבאתי כסוג של ביקורתיות צינית אבל גם כיחסים ראויים בין תלמידים לרבם.  (מקביל ל"מי שמאמין שוטה ומי שלא אפיקורס")

הייתי גם מעיר על הכותרת שלמשיחיות יש מאפיינים מסויימים ולא כל שאיפה למשיח היא משיחיות.
אולי רצוי לפתוח אשכול בנושא "מאפייני תנועות משיחיות" או "ההבדל בין ציפיה למשיח למשיחיות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 12:58 לינק ישיר 

אלי,

אני - אולי בגלל הציניות - נוטה לייחס את ה"דבֵי" כאן לעידון סגנוני, כדי שלא לומר בפירוש שאותו חכם אמר זאת בעצמו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 21:03 לינק ישיר 

אפדאון

אני מצטט מהרש"י שהביא לנו צור חלמיש:

לישנא אחרינא: כגון רבינו הקדוש, כלומר, אם יש דוגמתו בחיים היינו רבינו הקדוש,

אם!!

לא ודאי שיש...

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 21:58 לינק ישיר 

לשיטתך מיימוני בהבנת הדברים אין הבדל בין לישנא אחרינא ללישנא קמא ברש"י...

דומני שההסבר הפשוט הוא ל"ק "כגון" מישהו בדוגמת רבנו הקדוש. ולל"א היינו רבנו הקדוש (שחי אז)בדווקא או דניאל איש חמודות בדווקא (היינו או שמשיח הוא מהמתים, והוא דניאל (שיבוא) או כלשון רש"י "כבר היה דניאל" היינו שמשיח היה דניאל וכבר נלב"ע ודומה למ"ש הלל שמשיח היה חזקיה "וכבר אכלוהו" - וכסיום הגמרא שם "שרא לי' מרי'").

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 23:30 לינק ישיר 

חלמיש צור
נכונה הגמרא או שהמשיח מת או שהוא חולה ובעל יסורים. ומשניהם לא תבא הגאולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2006 20:00 לינק ישיר 

ההבדל די ברור. אם מישהו היה אמור לרא"ז שמשיח קיים והוא היה חייב להאמין לאותו בן אדם, אז הוא היה אומר שזה החזו"א. הוא לא הלך הכריז שהחזו"א הוא בחזקת משיח וגם לא עלה בדעתו לעשות זה.

זה שרא"ז סבר שהחזו"א ראוי להיות משיח אינו דומה לאלו שמכריזים על רבם שהוא משיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2006 20:21 לינק ישיר 

"אילו היו אומרים לי שמשיח חי"

לעומת אדם מת שלא יכול להיות משיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2006 21:48 לינק ישיר 

חלמיש צודק,
בכולל חזו"א בבני ברק, צועקים אחרי התפילה כל יום 'יחי החזו"א'
ושלט גדול מעל הארון קודש מכריז י'חי המלך'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2006 21:56 לינק ישיר 

[quote="chouteng"]ההבדל די ברור. אם מישהו היה אמור לרא"ז שמשיח קיים והוא היה חייב להאמין לאותו בןאדם, אז הוא היה אומר שזה החזו"א. הוא לא הלך הכריז שהחזו"א הוא בחזקת משיח וגם לא עלה בדעתו לעשות זה.

זה שרא"ז סבר שהחזו"א ראוי להיות משיח אינו דומה לאלו שמכריזים על רבם שהוא משיח.

יש הווא אמינא שמשיח לא קיים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2006 23:36 לינק ישיר 

חלמיש

בניגוד למשיבים כאן, אני סבור שאם הסיפור נכון, אזי היתה זו לשון גוזמה. לומר שהחזו"א היה "גדול שבדור". אבל משיח? היאך? וכי היה מבית דוד? וזה רק טיעון נגדי בודד מבין רבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2006 00:10 לינק ישיר 

סנהדרין צ"ח ב

מה שמו דבי רבי שילא אמרי שילה שמו שנאמר (בראשית מט) עד כי יבא שילה דבי רבי ינאי אמרי ינון שמו שנאמר (תהילים עב) יהי שמו לעולם לפני שמש ינון שמו דבי רבי חנינה אמר חנינה שמו שנאמר (ירמיהו טז) אשר לא אתן לכם חנינה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2006 00:32 לינק ישיר 

אפדאון

אני מבין ששאלת אם יש דור שמשיח לא נמצא בו.

ואני מבין שאת מקבלת כדבר פשוט שבכל דור צריך להיות משיח. ואם נקבל את הסברה הרווחת, הרי זה כדי שברגע שהקב"ה יגיד לו, מייד הוא בא.

יש גם מעשה כזה בגמרא.

אבל אני תוהה אם זו אמונה נכונה, או מחייבת.

ויש כמה סיבות לא להניח שזה חייב להיות כך. אני מציין כמה לפי העולה על דעתי.

א. איך מעשית זה יתכן? נניח שראובן הוא המשיח המיועד. הוא מזדקן, והוא מת. מתי יוולד שמעון, המשיח המיועד הבא? אם נאמר שברגע שראובן מת, אזי יש לנו כמה שנים טובות עד ששמעון יוכל לתפקד כמשיח. ואם נאמר שגלוי לפני הקב"ה כי בשנים אלו לא יבוא משיח, ונסכים לשלם את המחיר התאולוגי הזה (וזה לא נראה לי מחיר יקר כפי שאבאר לקמן), אזי אפשר לומר תמיד שהמשיח יהיה מוכן כאשר ה' יראה שהגיעה השעה...

או שנאמר ששמעון נולד כמה שנים לפני מותו של ראובן כדי שברגע שראובן ימות הוא כבר יהיה בר מצוה, או בוגר יותר?

ב. מה המקור לכך שמשיח צריך להיות קיים כאדם חי כדי להיות מוכן לבוא בכל רגע? אם נאמר שיש אגדה כזו אצל חז"ל, האם מסיקים מסקנה מאגדה? הרי שערי פירוש לא ננעלו. ועוד, האם באגדה ההיא באמת מפורש שבכל דור זה כך? (איני זוכר בעניותי).

ג. יש כמה מקורות שעוסקים במשיח בגמרא, אבל הם לא חד משמעיים. כפי שכתבתי לעיל, בסעיף הקודם, יש לבדוק מה ה"פשט" הנכון בהם. ובוודאי שהדברים נתונים במחלוקת.

ד. כמדומה שלפי הרמב"ם בוודאי שאין שום הכרח שמשיח יהיה קיים בכל דור. אדרבה, מסתבר שהמשיח יוולד ויהיה ראוי בדור שבו הוא אמור להגיע.

ה. ידוע ומפורסם שחבד החזיקו את הרבי האחרון כראוי למשיח. אבל הוא נולד ברגע כלשהו (גם אם יש מחלוקת לגבי מותו... סמיילי עצוב ומשתדל להתחשב). מי היה לפניו? ומתי מי שלפניו פינה לו את הדרך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2006 00:58 לינק ישיר 

מיימוני, מהנוסח העורג "אילו היו אומרים לי שמשיח חי ונמצא בדורנו" ברור שיש כאן לשון פיוטית שבאה לבטא את גדלות החזו"א בעיני האומר ע"י עריכת השוואה לדמות הממוקמת הכי גבוה במיתולוגיה היהודית המשקפת שלמות. 

חלמיש, לא מובן לי מדוע "ראו גם הליטאים היו משוגעים" מצדיק כאן פתיחת דיון?

תוקן על ידי טיפוס ב- 05/11/2006 1:17:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2006 06:49 לינק ישיר 

[אלי -

אני לא יודעת אם לזה התכוונת, אבל אני רואה דמיון בין המקור שהבאת לדיון הזה - המשיח שנדמיין לעצמנו, תמיד יהיה דומה לנו, "אחד משלנו". אמנם החכמים במקור הנ"ל, לקחו את ההבנה הדתית-סוציולוגית הזו צעד אחד קדימה (ואני נוטה לייחס זאת להומור, ולביקורתיות צינית, אבל אולי אני רואה מהרהורי ליבי), ובכ"ז הם "עלו" על נקודה חשובה, בעיני.]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גם גדולי הליטאים היו "משיחסטים" עובדה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext