בית פורומים עצור כאן חושבים

גם גדולי הליטאים היו "משיחסטים" עובדה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/11/2006 16:49 לינק ישיר 

עיקרו של דבר שרציתי לחדד הוא שלא היה מופרך היתכנות של  זהוי משיח כמצוי בנינו בשו"ד
ובודאי שהדור רואה בו רם בענקים שראוי להיות משיח זו גם היתה גישת חב"ד בימי חיו של הרבי מלוביטש זצ"ל
עד שקילקלו הידועים באמירות שאין הדעת והמסורת סובלתם. ברם הצד השווה שבימי חייהם היו שראו בהם ראוים להיות משיח.
בשורות טובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 02:33 לינק ישיר 

ב"ה

מיימוני,

תודה שהשתדלת לענות לשאלתי.

אשיב לך על דבריך כמה שידיעתי משגת-

לגבי סעיפים א' ו- ה' שבשאלתך, שרעיונם חד הוא- אין זה מן המופרך ואפילו מתקבל על הדעת שיהיה אדם הראוי להיות משיח וכאשר יפטר מן העולם ימצא אדם אחר הראוי לכך.

משיח, מעבר לקריטריונים ההלכתיים, הוא הגדרת תפקיד.

יכולים להיות כמה אנשים בעלי קריטריונים המתאימים לתפקיד ובכל זאת רק אחד יבחר. רק אחד יוגדר בתפקידו כמשיח.

דוגמא לדבר ניתן לראות בזמן הנביאים אשר במהלך חייהם התנבאו או הוקדשו לנבואה. כלומר הקדשתם לתפקיד לא היתה מרגע היווצרותם (למעט מי שמעיד עליו הכתוב שכך) אלא מרגע בחירתו של הקב"ה בהם.

מדוע לא ייתכן לומר בפשטות שבכל דור יש אחד הראוי להיות משיח. ברגע שמת זה, בוחר הקב"ה באחר. אינני רואה בעיה מעשית בדבר.

טענה זו מעלה אומנם את השאלה מהו "דור" ומתי מתחלף "דור" אך זהו נושא לדיון נוסף. אולי באמת יש לדון על כך. אולי דנו על כך בעבר... אינני יודעת, אני חדשה למדי.

לגבי השערתך שאין משיח חייב להיות בכל דור ודור הבאתי שני פירושים שמצאתי הסוברים אחרת- (אחפש עוד. אם אמצא אביא)

ברטנורא בפרושו למגילת רות: "בכל דור ודור נולד אחד מזרע יהודה שהוא ראוי להיות משיח לישראל".

פרי צדיק לרבי צדוק הכהן מלובלין פרשת דברים, אות י"ג: "בכל דור יש נפש אחד שראוי היות משיח אם יהיה הדור זכאי".

לא ברור לי מה בדבריו של הרמב"ם הביאך לחשוב שאין חייב להיות משיח בכל דור ואיך זה מסתדר עם ה"אני מאמין" ש"אחכה לו בכל יום שיבוא"?

ושאלה אחרונה- האם יש דור שבו משיח בודאי לא יבוא? או שבכל דור טמון פוטנציאל הגאולה, השאלה אם כשר הדור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 12:26 לינק ישיר 

אמשלום, הרעיון שלי היה קצת פחות מורכב משלך, אני חשבתי יותר בכיוון שתלמידים תמיד יחשבו שרבם ראוי להיות המשיח. (אם כי אהבתי את הרעיון של "משיח בדמותנו")
גם אני רואה את הקטע שהבאתי כסוג של ביקורתיות צינית אבל גם כיחסים ראויים בין תלמידים לרבם.  (מקביל ל"מי שמאמין שוטה ומי שלא אפיקורס")

הייתי גם מעיר על הכותרת שלמשיחיות יש מאפיינים מסויימים ולא כל שאיפה למשיח היא משיחיות.
אולי רצוי לפתוח אשכול בנושא "מאפייני תנועות משיחיות" או "ההבדל בין ציפיה למשיח למשיחיות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 12:58 לינק ישיר 

אלי,

אני - אולי בגלל הציניות - נוטה לייחס את ה"דבֵי" כאן לעידון סגנוני, כדי שלא לומר בפירוש שאותו חכם אמר זאת בעצמו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 16:38 לינק ישיר 

אין משיח לישראל היהודים אוכלים אותו חי כל דור ודור

תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צח עמוד ב אמר רב גידל אמר רב: עתידין ישראל דאכלי שני משיח. אמר רב יוסף: פשיטא! ואלא מאן אכיל להו? חילק ובילק אכלי להו? - לאפוקי מדרבי הילל דאמר:אין משיח לישראל  , שכבר אכלוהו בימי חזקיה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 18:39 לינק ישיר 

תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צח עמוד ב

אמר רב נחמן: אי מן חייא הוא - כגון אנא, שנאמר +ירמיהו ל'+ והיה אדירו ממנו ומשלו מקרבו יצא. אמר רב: אי מן חייא הוא - כגון רבינו הקדוש, אי מן מתיא הוא - כגון דניאל איש חמודות.

רש"י מסכת סנהדרין דף צח עמוד ב

אי מן חייא הוא כגון רבינו הקדוש - אם משיח מאותן שחיים עכשיו ודאי היינו רבינו הקדוש, דסובל תחלואים וחסיד גמור הוה, כדאמרינן בבבא מציעא (פה, א), ואם היה מאותן שמתו כבר - היה דניאל איש חמודות שנדון ביסורין בגוב אריות וחסיד גמור היה, והאי כגון לאו דווקא, לישנא אחרינא: כגון רבינו הקדוש, כלומר, אם יש דוגמתו בחיים היינו רבינו הקדוש, ואם דוגמא הוא למתים, היינו כגון דניאל איש חמודות.

תוקן על ידי חלמישצור ב- 06/11/2006 18:44:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 21:03 לינק ישיר 

אפדאון

אני מצטט מהרש"י שהביא לנו צור חלמיש:

לישנא אחרינא: כגון רבינו הקדוש, כלומר, אם יש דוגמתו בחיים היינו רבינו הקדוש,

אם!!

לא ודאי שיש...

שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 21:58 לינק ישיר 

לשיטתך מיימוני בהבנת הדברים אין הבדל בין לישנא אחרינא ללישנא קמא ברש"י...

דומני שההסבר הפשוט הוא ל"ק "כגון" מישהו בדוגמת רבנו הקדוש. ולל"א היינו רבנו הקדוש (שחי אז)בדווקא או דניאל איש חמודות בדווקא (היינו או שמשיח הוא מהמתים, והוא דניאל (שיבוא) או כלשון רש"י "כבר היה דניאל" היינו שמשיח היה דניאל וכבר נלב"ע ודומה למ"ש הלל שמשיח היה חזקיה "וכבר אכלוהו" - וכסיום הגמרא שם "שרא לי' מרי'").

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2006 23:30 לינק ישיר 

חלמיש צור
נכונה הגמרא או שהמשיח מת או שהוא חולה ובעל יסורים. ומשניהם לא תבא הגאולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2006 12:54 לינק ישיר 

לפני שאוצף בכינויי אפיקורס באישי

ספר העיקרים מאמר ראשון פרק א וכן ביאת המשיח, שהרמב"ם ז"ל מנאו אחד מעקרי תורת משה, לפי דבריו יהיה הכופר בו גם כן מכלל הכופרים בעקר מעקרי תורת משה היוצאים מכלל הדת שאין להם חלק לעולם הבא, וכן מנאו הוא ז"ל בספר המדע בפרק ג' מהלכות תשובה בכלל הכופרים, וזה דבר מתמיה מאד, שהרי מצינו בגמרת סנהדרין בפרק חלק, רבי הלל  , שהוא אחד מחכמי ישראל הנזכרים בתלמוד, אומר שאין להם משיח לישראל שכבר אכלוהו בימי חזקיה מלך יהודה, ולפי דברי הרמב"ם יהיה אותו חכם מכלל הכופרים וממי שאין להם חלק לעולם הבא, ויש לשאול אם כן למה הזכירו אותו בגמרא אחר שהיה יוצא מכלל ישראל ולא היה מאמין בעקרי דתם. ואם תאמר שהביאו דבריו להשיב עליהם, אם כן לא היה להם להזכירו בשם רבי ולומר שמועה מפיו בשום מקום.

וכן ביאת המשיח, שהרמב"ם ז"ל מנאו אחד מעקרי תורת משה, לפי דבריו יהיה הכופר בו גם כן מכלל הכופרים בעקר מעקרי תורת משה היוצאים מכלל הדת שאין להם חלק לעולם הבא, וכן מנאו הוא ז"ל בספר המדע בפרק ג' מהלכות תשובה בכלל הכופרים, וזה דבר מתמיה מאד, שהרי מצינו בגמרת סנהדרין בפרק חלק, רבי הלל , שהוא אחד מחכמי ישראל הנזכרים בתלמוד, אומר שאין להם משיח לישראל שכבר אכלוהו בימי חזקיה מלך יהודה, ולפי דברי הרמב"ם יהיה אותו חכם מכלל הכופרים וממי שאין להם חלק לעולם הבא, ויש לשאול אם כן למה הזכירו אותו בגמרא אחר שהיה יוצא מכלל ישראל ולא היה מאמין בעקרי דתם. ואם תאמר שהביאו דבריו להשיב עליהם, אם כן לא היה להם להזכירו בשם רבי ולומר שמועה מפיו בשום מקום.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2006 09:23 לינק ישיר 

ככה, נולד לתפקיד? בלי פריימריז?

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גם גדולי הליטאים היו "משיחסטים" עובדה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.