|
|
| נשלח ב-5/11/2006 21:24 |
|
| |
האם אנחנו אלימים יותר מבעבר?
השאלה שלי היא פשוטה מאד. משום כך יתכן שהיא יכולה לזמן דיון נרחב.
תירגום: אנחנו - החרדים. אלימות - ברמות שונות של אלימות כפי שיתבאר.
נתונים:
הציבור החרדי מעודן יותר ומאופק יותר והחינוך שלו אמור להיות מושקע יותר משאר סוגי ציבור בישראל.
החינוך שלנו מלמד את האדם להתרחק מה שיותר מאלימות. אם בורחים מהלבנת פנים, כל שכן שיברחו משפיכת דם ממש.
אבל -
אני עוקב אחרי הכותרות האחרונות בח"ח. זה לא מקור אינפורמציה אמין. הוא חד צדדי, הוא מדגיש אירועים צדדיים. אבל הוא בסך הכל מראה צד של הציבור שלנו שאי אפשר להכיר בבית הכנסת או בכולל, ואי אפשר לשמוע עליו אלא למי שאוסף רכילויות.
הנה כמה "איטמים":
א. שופכים אקונומיקה על חרדיות במאה שערים. (האמנם? מה ההיקף? - איני יודע. כך טוענים בח"ח).
ב. במאבק נגד אגד בבית שמש ואולי בעוד מקומות, (על רקע כספי או ערכי?) חוסמים דרך לאוטובוסים ומכוניות ומביאים נזק ממוני.
ג. במאבק נגד מצעד הגאווה (מאבק?) שורפים פחים, חוסמים כבישים. ועוד. גם בירושלים, גם בבני ברק.
מי עושה זאת? מיעוט שולים? קנאים? איני יודע.
אבל אני שואל את עצמי האם מה שעושים היום היה קיים לפני עשר שנים, עשרים שנה? דור?
האם בימי הרב שך התנהגות כזו היתה מקבלת לגיטימציה?
גם פעם עשו מעשים רעים נגד התורה וההלכה. ומעולם לא היתה תחושה בציבור שאנו נוטלים את החוק לידים, שאנו כופים את דרך התורה על הזולת. מה נאמר? שזו מצוה של תוכחה. לא נראה לי שיש מצוה לכפות במקום שהצד השני רק יתנגד וישנא את הכפיה.
אני שואל לא רק על האלימות אלא גם על העזות. עזות זו מנלן? מן הקדושה? חוששני שלא.
והיכן הגדולים שלנו? האם הם שותקים/לא יודעים/מסכימים?
בח"ח פירסמו כרזות של רבנים מפורסמים בירושלים שתומכים במאבק נגד אגד בבית שמש. הם לא קראו לאלימות, זה ברור. אבל אם זה מגיע לאלימות, האם לא צריך להדגיש יותר את האיסור שבדבר, בהנחה שהם מקבלים שיש איסור בדבר?
משום מה אני מקבל תחושה שהציבור שלנו קרוב להחצנת רגשות שליליים יותר מבעבר. שההתנהגות המוסרית, במובן של דרך ארץ והתחשבות וגם ויתור, הולכת ונעלמת. זה נכון גם לגבי בחורים בישיבות - לא כולם אבל יש. זה נכון לגבי אנשים שאני נתקל, ממש נתקל, בהם ברחוב, בתור בבנק או בקופת חולים.
לפעמים נדמה שמעולם לא היינו כה ערום ועריה מתחת לחליפה.
אני משער שעדיין מדובר בהיקף זעיר. באחוזים בודדים או שברי אחוזים. אבל נדמה שהטון השתנה. ושאיזו שהיא גסות ואלימות הפכו לחלק יותר של שגרת הדיבור וההתנהגות.
ואולי זו רק השפעה אישית עלי של שהות בח"ח במשך כמה שנים?
אשמח לשמוע שאני טועה וזה רק חסרון אישי בי, ואז כמובן אין צורך באשכול שלם לשם המטרה הזו. ובכל זאת, דומה בעיני שאני למרבה הצער איני טועה.
ומה אתם אומרים?
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2006 21:29 |
|
| |
כנראה שכן
אגב, זו לא מגמה כלל עולמית?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 11:05 |
|
| |
חיים
טוב שהבנת אותי. עכשו תסביר לי את עצמי...
האם כוונתך לומר שהכל - כל האלימות - היא רק בגלל שהרבנים אינם נוטלים סמכות? או שכוונתך לענות רק על השאלה "היכן הרבנים"?
אני איני יודע מה התשובה הנכונה. אבל נראה לי שתשובתך שאתה מייחס לי לוקה בחסר. היא מסבירה חלק, לא הכל.
כלומר, לא רק הרבנים השותקים אשמים.
אבל זה מעלה את הנושא של שתיקת הרבנים.
יש כמובן רבנים ורבנים. אבל יש גם רבנים כמו הרב שטרנבוך, שנחן בתעוזה הלכתית (אם גם הוא מחמיר גדול), הרב זילברשטיין, ועוד.
אלו רבנים שמודעים לאחריות הקהילתית שלהם בתור רבנים.
מדוע הם לא יוצאים במחאה?
ומדוע הרבנים שחתומים על המודעות אינם מגיבים על האלימות? האם הם לא שמעו עליה בגלל שזה לא היה במודיע או ביתד? או שבאמת לא היתה אלימות כזו והכל השמצות של התקשורת החילונית?
נדמה לי שיש כבר אשכול תחת הכותרת "חוסר האונים הרבני". אבל בכל זאת זה לדעתי נושא נפרד.
*** נראה שאפשר לחלק את הציבור לשלושה חלקים:
א. הרוב הדומם. כשמו.
ב. המיעוט המשתולל. בשם הדת.
ג. המנהיגים. הרבנים. העסקנים. הפוליטיקאים. הדרשנים. מחברי מאמרי ההשקפה בעיתונות.
נראה לי שהאלימות מצויה בשני החלקים הראשונים. אצל המיעוט המשתולל כאשר עינינו הרואות. אבל הם חצו סף מסויים. הם פלשו לאיזורים לא להם. הם פועלים בשם דעות חריגות.
הרוב הדומם שותק. אבל גם ברוב הדומם ניכרים סימנים של תרבות אלימה. כפי שבאתי לתאר.
ואילו המנהיגים, הם אינם פותחים פה. לפחות לא עד כמה שידוע לי.
*** מה אנחנו יכולים לעשות?
א. לפרסם מחאה ציבורית כאן, ואולי גם בחדרי חרדים. הפורום ח"ח הוא בעל משקל ציבורי רב בעיני התקשורת. אולי משם יצמח מושג אחר. לפחות עבור החילונים שחושבים שחרדי זה אלים.
ב. לפרסם תגובות בעיתונות. העיתון "קהילה" קשור בטבורו לפורומים כאן. כמעט רשמית. אפשר לפרסם בו מחאה. אחריו, יש לקוות, יגיע משפחה. ובסוף גם יתד והמודיע ייזכרו למחות נגד "מיעוט קיצוני בשולי המחנה שאינו שומע בקול הרבנים". אפילו גינוי כזה עושה משהו.
ג. להעמיד דור של מנהיגים, רבנים ועסקנים, שינהיגו ולא ילכו אחרי העדר.
*** שמואל הנביא היה סובב והולך בכל ישראל לבדוק את הטעון בדיקה ולתקן את מה שצריך לתקן. הגמרא מותחת ביקורת על זקנים שלא נהגו כמוהו.
ואצלנו?
במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 11:44 |
|
| |
המצב קשה, סופני אפילו.
דווקא לכן יש סיכוי להתעוררות עכשיו.
גם לנו יש הרבה מה לדפוק על חטא, בטרם נדפוק על חזיהם של אחרים. ואכמ"ל.
באופן אישי, אני נוטה לראיה אפוקפליטית, ככח שיהיה רע יותר, כך יהיה טוב יותר. כך גם בנד"ד, דומני שלא תהיה ברירה בשלב זה לשתוק ולהניח לרעים לעשות מעשיהם. הם עברו כל גבול.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 12:52 |
|
| |
מקובלני שיהודי דתי אינו מסוגל לעמוד בפני אופוזיציה מימין. זה נכון גם לגדולי הרבנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 12:53 |
|
| |
בעל"ב
הרגע רציתי לכתוב את זה!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 12:56 |
|
| |
מיימוני
לא באתי להסביר אותך ולא טענתי שהבנתי אותך.
אני השתמשתי עם שאלתך (שבאה לשאול), להסביר את הנעשה. לא ניתן לשאול על כל רב אלמוני (ביחס להשפעתו) למה הוא לא מגיב, כי השפעתם בדרך כלל לוקה בחסר. השפעת הרבנים לא תלויה בהם עצמם, אלא בצפייה של הציבור מהם. אם מצפים מרב שיתמוך באלימות (לא חסרים רבנים שתומכים באלימות פ-י-ז-י-ת), הרבנים האחרים ישתקו למען ירווח להם.
את הציבור לא מעניין דעת הרבנים, אלא יש להם ציפייה לדעות מסויימות מהרבנים ומי שיעז להשמיע דעה שונה אחת דינו להיות "אלמוני". לכן אין לי כל ציפייה מרבנים. במקום להביא דוגמה את ר' יצחק זילברשטיין ניתן להביא כמשל את ר' שמואל אוירבך.
בוולז'ין רבו בצורה לא יפה, אבל בסוף הנציב והבית הלוי עשו שידוך ביניהם. לאחר הפסק של ר' יצחק אלחנן, הבית הלוי עזב את וולז'ין. זו התנהגות שאינה מעודדת אלימות.
האם הרב שך לא עודד אלימות בפונביז'? האם הבחורים שהיו אלימים בפרשיית ר' דוד נזרקו מהישיבה? האם בחצרות החסידיים האלימים של הצד החזק, נזרקים מהמוסדות?
האלימות לא מתחילה אצל הרבנים, אבל בפועל הם משמשים כחותם כשרות של האלימות. לך לכל "מחבל", יספר בצורה מפורטת על תמיכת הרב שך ב"כוח".
ולסיום, במקום ששמואל הצטיין נכשלו בניו. א"כ מה לך אצל דורינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2006 14:10 |
|
| |
אולי כיום קיימת אפשרות שלא היתה בשנות החמשים.
אז הצבור היה במגננה, אלימות היא נשקו של חזק.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|
|
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.
|