בית פורומים עצור כאן חושבים

מעשי מלאך חזיון או מציאות-הרמב"ם והרמב"ן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2006 22:04 לינק ישיר 

סליחה, מאיר, לא שמתי לב שלא אתה כתבת את התגובות למעלה. דבריי אכן הופנו לירוחם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 11:30 לינק ישיר 

הפרעתוני.
ידידי היקר  תראה איך אלוקים מנהיג את עולמו- מידה כנגד מידה.
מאיר פתח את האשכול עם רעיון יפה ונכון. הבא לענות על אחד הויכוחים בין הראשונים. דיוק יפה ורעיון יפה. ונאה הוא לדורשו.
והנה באת אתה וכתבת את דבריך בנידון<הפרשנות הפילוסופית פשטה, לטעמי, את הרגל כבר מזמן. מישהו באמת חושב שהתורה היא ספר פילוסופיה בסגנון מורה הנבוכים? >
ובכל האשכול בהמשך, אתה לא מפסיק להשתמש בפרשנות פילוסופית ואקרובטיקה מחשבתית להסביר את רעיונותיך, או את צדקת דבריך. הגדלת לעשות בהסבר , למה קין לא נענש ממש: כי הוא היה שוגג ולא התרו בו לפי הדין. אקרובטיקה המתאימה לבחורי ישיבה, משיטה מסוימת. הסברך הם לגיטימיות ,אבל כאמת הן צריכות להתאים לטקסט של הכתוב. ולא לאינוסה.
.  לא ברורה לי האנלוגיה של חור ודאי שלא מהכתוב.
רק אוסיף לעניין הפלת הולד של הגר--אבל אני כבר אמרתי לך שכנראה אתה לא לומד היטב  את פרשת השבוע עם רש"י אם היתה מעין היטב
היתה מגלה שהרעיון של ההפלה אינו שלי רק של רש"י

רש"י בראשית פרק טז

אנכי נתתי שפחתי וגו' ביני וביניך - כל ביני ובינך שבמקרא חסר, וזה מלא, קרי ביה וביניך שהכניסה עין הרע בעיבורה של הגר והפילה עוברה, הוא שהמלאך אומר להגר הנך הרה, והלא כבר הרתה והוא מבשר לה שתהר, אלא מלמד שהפילה הריון הראשון:

רק לשם חידוד אקרובטי בנוסח שלך עם קיין. נזכרתי בזה שנשאלתי על כך בלומדי  את הסוגיאבישיבה.      מאייר ואחרים מוזמנים.
חז"ל אומרים כי אדם קידש את חוה אשתו כדת וכדין.
איך כדת ודין הרי צריך בשביל זה שני עדים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 12:58 לינק ישיר 

ירוחם, למה רש"י אומר עין הרע ולא בעיטות בבטן?

אני על כל פנים, לא באתי אלא לפשוטו של מקרא. ושם קין נענש, בהחלט. רק לא בעונש מוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 13:08 לינק ישיר 

[ה"מידה כנגד מידה" של ירוחם הזכירה לי את פרשנותו של הרמב"ן (?), המסבירה שני עונשי "מידה כנגד מידה" בסיפורים שנדונו כאן -
א. התנהגותו של אברהם עם שרה במצרים, היא הגורמת לעבדות מצרים, וביתר שאת ליחס פרעה לילדים - אברהם רצה להציל עצמו במחיר חיי שרה, ופרעה מצוה להרוג את הבנים ולהחיות את הבנות.
ב. התנהגותה של שרה אל הגר ("ותענה") גורמת לעינוי שבעבדות מצרים.
השוואה בין צמדי הסיפורים מגלה תובנות מעניינות, ואם לא הרמב"ן כתב כך (איני זוכרת ואין בידי ספרים כרגע), היה ראוי שייכתב בידי מישהו אחר.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 13:40 לינק ישיר 

אמשלום

אכן הרמב"ן, בסעיף ב הוא תולה לא את עינוי מצרים אלא את עינוי ישראל בידי ישמעאל. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 13:51 לינק ישיר 

מאיר,

תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 14:41 לינק ישיר 

אםשלום
להלן הרמב"ן הרלונטי

רמב"ן בראשית פרק יב

רמז אליו כי בניו ירדו מצרים מפני הרעב לגור שם בארץ, והמצרים ירעו להם ויקחו מהם הנשים כאשר אמר (שמות א כב) וכל הבת תחיון, והקב"ה ינקום נקמתם בנגעים גדולים עד שיוציאם בכסף וזהב וצאן ובקר מקנה כבד מאד, והחזיקו בהם לשלחם מן הארץ. לא נפל דבר מכל מאורע האב שלא יהיה בבנים. והענין הזה פרשוהו בבראשית רבה (מ ו) רבי פנחס בשם רבי אושעיא אמר, אמר הקב"ה לאברהם צא וכבוש את הדרך לפני בניך, ואתה מוצא כל מה שכתוב באברהם כתוב בבניו, באברהם כתוב ויהי רעב בארץ, בישראל כתיב (להלן מה ו) כי זה שנתים הרעב בקרב הארץ:

ודע כי אברהם אבינו חטא חטא גדול בשגגה שהביא אשתו הצדקת במכשול עון מפני פחדו פן יהרגוהו, והיה לו לבטוח בשם שיציל אותו ואת אשתו ואת כל אשר לו, כי יש באלהים כח לעזור ולהציל. גם יציאתו מן הארץ, שנצטווה עליה בתחילה, מפני הרעב, עון אשר חטא, כי האלהים ברעב יפדנו ממות. ועל המעשה הזה נגזר על זרעו הגלות בארץ מצרים ביד פרעה. במקום המשפט שמה הרשע והחטא:

הפרעתוני

אין צורך לבעוט בבטן של אישה שתפיל, מספיק להתענות בה

תוקן על ידי ירוחםשם ב- 16/11/2006 15:30:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 16:41 לינק ישיר 

ירוחם,

תודה גם לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 16:47 לינק ישיר 

ירוחם, עין הרע זה עין הרע. בלי קשר לעינוי פיזי. אבל כל זה כמובן דרש גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 16:51 לינק ישיר 

הפרעתוני
מי שלא מאמין באמונות טפלות זה מביא לו מזל רע.
רש"י כדרכו לא מבקר את האבות והאמהות ומוצא תמיד את הפרשנות לזכות. וזה בסדר בעייני. אבל הויכוח ביננו היה אם היתה הפלה או לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2008 14:35 לינק ישיר 

קלף פתח אשכול:

מלאכים? מה זה בעצם הדבר הזה?

לאור פרשת השבוע מבקש חהחעות לדיון את הנושא של המלאכים
האם יש כאן מי שיכול לסרוק את דברי הרמבם  והרמבן בנושא?

ymy33655 לינקק לאשכול זה, וגם ל:

http://kodesh.snunit.k12.il/comment/t0118_1.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2008 15:37 לינק ישיר 

לפרעתוני מוזרה בעיני עד מאוד. גישתך, בבואך לקרוא את התורה, האיך אפשר לומר אנו קוראים את התורה בסגנון זה או אחר? אדרבה, אנחנו כיהודים שמאמינים שהתורה עמוקה עד בלי די היא, חייבים לנסות למצוא את האפשרות הכי נכונה להבין את התורה. ולשם כך עלינו לנסות את כל האפשרויות לקריאה ולהבנה עד שנגיע לאמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2008 23:41 לינק ישיר 

מאיר

איקון ירוק על פרשנותך בתחילת האשכול. אני מרגיש מאד קרוב אליה, כי גם אני קראתי כך את הפרשה.

ואני מבקש לציין שאין זאת מפני שאני מקבל אוטומטית את פרשנות הרמב"ם כי כל נבואה היא בהכרח בחלום. כלומר, אני סבור שהרמב"ם החיל כאן את עקרונותיו הפילוסופיים, ששוללים נסים במובן של שינוי בטבע הקבוע עד כמה שאפשר. אולם במקרה שלנו, ההסבר של הרמב"ם קרוב לפשט. כל הופעת המלאכים עד לכך שאברהם קם שוב בבוקר מסתברת כמראה של חלום.

השאלה אם זה פירוש פנים טקסטואלי או חוץ טקסטואלי כבר תהיה תלויה במה שנאפיין כ"חוץ" או כ"פנים". יש דברים שיכולים להשתייך לכאן או לכאן, והם תלויים בהנחותינו לגבי הטקסט, כפי שכבר כתבו כאן כולם.

הפסיכולוג

ברוך הבא אל הפורום!

כמדומה שיש לך הנחה שהתורה נכתבה וניתנה בצורה כזו שהיא מיועדת לקריאה חוזרת. מדוע לא נניח שהיא מדברת קודם כל למי שלא נחן בהבנה פילוסופית או מעמיקה ובוגרת? וכי רק הגאונים צריכים להבין מה כתוב בתורה?

לחילופין, אפשר להניח, וכך נראה גם לי (וכך נקט הרמב"ם) שהתורה פונה לקוראים ולשומעים (נראה לי שהתורה נועדה לשמיעה יותר מאשר לקריאה, וכך מסתבר בדור שבו העתקת ספר היתה נדירה, אך רבים יכלו להאזין לסיפור הדברים בזמנים קבועים, כגון בבית הכנסת או בתחליף שהיה לו בעבר) ברמות שונות. ועבור כל אחד מהם יש לה מסר. השומע התמים מבין בפשטות את המסרים של השגחה, ערכים, ועוד. השומע והקורא החכם מבין שחלק ממסרים אלו נכתבו בכוונה תחילה בצורה מסויימת, ומפרש אותם לפי הבנתו שלו את העולם, העשויה להשתנות מזו התמימה.

אם ניתן לקבל את ההנחה שלי לגבי רובד כפול, ניתן אזי לשאול אם הפרשנות של מאיר-ימי נועדה לשומע התמים או רק לקורא המעמיק. יתכן שכבר השומע התמים היה מסוגל להבין שמדובר בתופעה חלומית אצל אברהם, ולכן לא נאמר הדבר במפורש. דבר ברור מעצמו אינו צריך להאמר.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2008 00:55 לינק ישיר 

תודה, תודה ברוך הנמצא חן חן על אותה במה לשמיעת דברי חוכמה ללא הגבולות הידועות של "שומרי המחשבות הליטאיות"! ובהתיחס לדבריך, אומנם מסתבר שהתורה נכתבה על מנת להשמע. ור גדליה זצ"ל היה אומר שהדבר הראשון שעומד בפנינו כשאנו באים להבין פסוק בתורה הוא האם הוא ממתנגן לנו ואיך הוא נשמע. אבל בכל מקרה התורה היא אמת אחת אולי לא תמיד כולם מבינים אך עדיף לחשוב על התורה בתור דבר עמוק, לאו דוקא שרק החכמים מבינים, ודאי שלא, כולנו יכולים להבין אך עלינו לעמול קשה, כי התורה אינה סתם ספר סיפורים או ערכי מוסר קלילים שכל אחד יכול להבין כפי מחשבותיו אלא דבר עמוק שכל אחד יכול להגיע אליו אך עם דעה שזה דבר עמוק וחשוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2008 10:59 לינק ישיר 

לפסיכולוג

,"לפרעתוני מוזרה בעיני עד מאוד. גישתך, בבואך לקרוא את התורה, האיך אפשר לומר אנו קוראים את התורה בסגנון זה או אחר? אדרבה, אנחנו כיהודים שמאמינים שהתורה עמוקה עד בלי די היא, חייבים לנסות למצוא את האפשרות הכי נכונה להבין את התורה. ולשם כך עלינו לנסות את כל האפשרויות לקריאה ולהבנה עד שנגיע לאמת"

כך כתבת.

הפרעתוני ניסה להסביר את הברור מאליו,שאל התורה אין לגשת כאל ספר של עמוס עוז,ולנתח אותו לפי הרגשתינו ולפי קריאתינו.
בספרות יש מושג"הקריאה שלי."כלומר,כאשר היצירה של הסופר יצאה לאור - אין רשות לסופר או למשורר לומר לקוראים:אבל אני התכוונתי למשהו אחר!!.זה לא משנה מה הסופר התכוון,כל קורא יכל להחליט איך הוא מעדיף לקרוא (להבין ולנתח)את הסיפור.( על גישה זו קמו מערערים ,ובצדק.ואכמל)

לא כן הדבר בקשר לתורה.הפרעתוני הסביר זאת בצורה תמציתית וקצרה:

"אני סבור שכלל בסיסי בהרמנויטיקה הוא ניתוח טקסט לפי הנחות היסוד שלו, ולא שלנו."

.

אמנם הוא החיל את הכלל הזה לגבי כל טקסט,גם טקסט ספרותי,(וזו גם דעתי אם כי ,כפי שאמרתי קודם לגבי טקסט ספרותי,יש חולקים)

התורה היא ספר הוראה.
כל מילה שבה קדושה.מין שכתב ספר תורה הספר הוא פסול.

"ולשם כך עלינו לנסות את כל האפשרויות לקריאה ולהבנה עד שנגיע לאמת"
כך אתה כתבת.

מהי האמת לפי גישתך? גם מבקרי המקרא החילוניים שאינם מאמינים בתורה מן השמים,הרי גם להם יש אמת.גם לגויים הקוראים את התורה יש אמת משלהם. הנוצרים למשל שקוראים בספר ישעיהו מסיקים ממנו,בפרשנותם העקומה, שיש שם הוכחה שישו הוא המשיח.
בעולם(מלשון העלם)לא תוכל בדרך אקראית להגיע לאמת.
הדרך היא,(כמו שהסביר הפרעתוני את המובן מאליו,): לנתח את הטקסט לפי הנחות היסוד שלו.אפשר כמובן לקרוא את כולם סתם בשביל העניין,(הרי כולם חכמים,כולם נבונים),אבל לא בשביל לחפש את האמת.(ואישית אין לי מושג מה מחפשים חילוניים מחללי שבת בתורה. יש ספרים הרבה יותר יפים ומעניינים לנתח אותם).

אגב,אתמול שמעתי הרצאה של רות קרטון בלום על עקדת יצחק .
היא הביאה יצירות ספרותיות העוסקות בנושא העקדה.
כל המאזינים,כולל החרדים והדתיים האזינו בקשב.
אבל ידעו שאלה יצירות ספרותיות ותו לא.
כך גם כל הפרשנויות של כאלה שאינם גדולי ישראל.עניין תמצא שם(לפעמים).
אמת לא תמצא שם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מעשי מלאך חזיון או מציאות-הרמב"ם והרמב"ן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.