בית פורומים אגודה אחת

אל תשליכנו לעת זקנה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2006 15:23 לינק ישיר 
אל תשליכנו לעת זקנה

לאחרונה נטפלתי בקרוב משפחה זקן וחולה, במוחי עלו הרהורים מספר.

הרושם העולה מהפעולות ודרך הטיפול לעיתים הוא, כי בני המשפחה הלא מבינים שאביהם הגיע לסוף דרכו בחיים, מכאן אין יציאה ליותר מכיוון אחד, אך הם נלחמים את מלחמת החיים בכל עוז.
במצבים בהם אנשים מן הישוב שאינם שומרי מצוות יניחו לחולה לסיים את חייו ואך ידאגו לצמצם את יסוריו כל עוד הוא חי, אצלנו יאבקו על חייו והצלתם כאילו מדובר במי שעתיד לחזור למשרתו בתפקוד מלא.

משאלת הלב של בני המשפחה היא שהוא יסיים במה שפחות סבל, אך הם עצמם לוחמים בכך בכל עוז ואינם מאפשרים למערכת הטבעית לקרוס.
נראה כאילו מתנגש כאן הרצון וההגיון האנושי עם מצות הצלת נפשות, כאילו מבקשים ללחום ולהפסיד כדי שלא נהיה אשמים במותו של יקירנו.
אנו עשינו את שלנו, רחום! אתה עשה את שלך.

האם זה אכן חיוב?
האם זה מצב תקין?

יש להבין כי שאלה זו חדשה היא, הרפואה המודרנית הציבה אתגר לפתחו של בן האדם, היא הפרידה את שרידות מכונת הגוף מתפקודו, אדם יכול לחיות עשר שנים כמת חי, האם אנו מצווים בכך?

נכון! יפה שעה אחת של תשובה ומעשים טובים בעולם הזה מכל חיי העולם הבא, אך האם זה מחייב לייצר מצבים של אדם שאולי אולי מסוגל לאיזה הרהור תשובה, ודאי לא ליותר מזה?

לא את האדם הזה ה' ברא, לא עבורו נבראו שמיים וארץ, לא למענו ניתנה תורה, ואולי כן?

בכל מקרה, לא זה השיקול, כמובן שהשאלה היא הלכתית, אך התשובה ההלכתית די ברורה, מעיון בפוסקים עולה כי אין כל חיוב להאריך חיי סבל, ודאי לא של הזולת.
דומני כי ההנחה וההרגשה הברורה כל כך שיש לעשות הכל נובעת מאיזו תחושה שכאילו לחשוב בכלל על סיוע, ולו פסיבי, לסיום החיים מהוה פגיעה בקדושת החיים.

מאיר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2006 15:31 לינק ישיר 

איני יודע מה לענות אבל ייש"כ על האומץ להעלות אתהנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2006 18:37 לינק ישיר 

הגמרות הבאות אינן מבטאות רק הלכה כי אם השקפה.

"סליקא אמתיה דרבי לאיגרא אמרה עליוני' מבקשין את רבי והתחתוני' מבקשין את רבי יהי רצון שיכופו תחתונים את העליונים כיון דחזאי כמה זימני דעייל לבית הכסא וחלץ תפילין ומנח להו וקמצטער אמרה יהי רצון שיכופו עליונים את התחתונים ולא הוו שתקי רבנן מלמיבעי רחמי שקלה כוזא שדייא מאיגרא [לארעא] אישתיקו מרחמי ונח נפשיה דרבי."
כתובות ק"ד.

וגדולה מזו בב"מ פ"ד, אפי' על אבדן דעת:
"הוה קא אזיל וקרע מאניה וקא בכי ואמר היכא את בר לקישא היכא את בר לקישא והוה קא צוח עד דשף דעתיה [מיניה] בעו רבנן רחמי עליה ונח נפשיה."

ובערוך השולחן כ' מפורש שאפשר לבקש רחמים על חולה שימות. תוקן על ידי - לבהעיברי - 15/11/2006 18:37:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2006 19:19 לינק ישיר 

נושא  חשוב וטוב  שעלה  לדיון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 09:50 לינק ישיר 

הואיל ועלה, עלה.
האם אריכות ימים היא תמיד ברכה? האם כל אחד יכוןל למלא את מיו בתוכן ומשמעות?

אני חושש שמי שההלכה בסוגיא תוכרע בסוף ע"י חברות הביטוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 13:49 לינק ישיר 

לב עברי

תפילה היא עדיין בגדר השארת המלאכה לשמים והשארת מצפון נקי.
אני שואל האם עלינו ללחום את מלחמת החיים בכל עוז ביד אחת ולייחל לנצחון האראלים בו זמנית. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 14:39 לינק ישיר 

אני נוטה לומר שכל זמן שהנשמה בגוף מדובר בהוויה חיובית, שיש לה השלכה על כל תכלית הבריאה באופן כזה שלא יהיה לאחר ההסתלקות.

ולא רק בגלל שכולם עושים אצלו ביקור חולים ומצוות אחרות אלא גם מצד האדם הספציפי עצמו.

וגם לא רק בגלל שאני חושב שהוא מקיים מצוות מסויימות גם בהיותו שוכב , אלא אף בעצם הדבר שיש כאן נשמה בעולם הזה, וללא הגוף וההתאמצויות של המשפחה, לא תהיה כאן נשמתו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/11/2006 15:33 לינק ישיר 

הרפואה וערכי החיים מאת פרופסור ישעיהו ליבוביץ ז"ל

http://tpeople.co.il/leibowitz/leibarticles.asp?id=11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 21:19 לינק ישיר 

מה תגידו על אנשים צעירים חולים מאוד, פגועי גוף ו/או נפש?
נראה שיש עניין בחייהם אע"פ שיהיה מי שיחשוב ש"לא את האדם הזה ה' ברא,לא עבורו נוצרו שמיים וארץ"
אם ממשיכים את הלך החשיבה הלאה בלי ברקסים,אפשר בקלות למצוא חניה בספרטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2006 21:31 לינק ישיר 

שאלת המדרון החלקלק.

יפה ונכון אך לא הכרעה.

להבהיר, אין כל דיון על פעולה אקטיבית של הפסקת החיים, אפילו לא נדון על הפסקת פעולה מלאכותית, אך מה נאמר על המנעות פסיבית לגמרי, כמו לא להזמין טיפול נמרץ לחסר הכרה מזה חדשים שהתחיל לחרחר.   מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2006 19:07 לינק ישיר 

מאיר,
מה ההבדל בין פעולה אקטיבית לפסיבית???
ממ"נ אם אין יותר ערך לחייו של החולה אז גם פעולה אקטיבית לגיטימית ואם יש ערך לחייו אז אסורה גם פעולה פסיבית,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2006 19:42 לינק ישיר 

בהרבה נושאים יסודיים  קיים פער עצום בין העמדה ההלכתית הצרופה לבין השקפת העולם ודרך החיים החרדית.

נושא זה הוא אחד מהם.

אף אני נתקל בזאת בתקופה זאת כאשר קרוב מדרגה ראשונה מתמודד בנושא זה, עם חמיו המתקרב לגיל מאה, משותק ודמנטי, מחובר לחמצן ולזונדה , והמשפחה עושה מאמצים מטורפים להאריך את חייו מלאי הסבל.

אני העזתי להעיר להם ברוח דברי פותח האשכול, והסתכלו עלי כעל מי שאינו מן הישוב.

לדעתי הדבר נקלט לא מתוך תורה ויר"ש, אלא מתוך מאמרים של עיתונות מגוייסת , ומתוך שיחות נשים שיראתם וצידקותם קודמות לידעותיהם והבנתם.

אבל , כמו שכתבתי , נושא זה אינו ייחודי, ורבים כמותו, לדוגמה: ה"איסור" על תכנון כלשהוא של המשפחה, ופרנסת המשפחה ע"י יגיע כפיו של האב.

ובאותו עניין יש טעם להביא את דברי הר"ן בנדרים:
כל שאינו מבקר את החולה אין מבקש עליו רחמים לא שיחיה ולא שימות - נראה בעיני דה"ק פעמים שצריך לבקש רחמים על החולה שימות כגון שמצטער החולה בחליו הרבה ואי אפשר לו שיחיה כדאמרינן בפרק הנושא   דכיון דחזאי אמתיה דרבי דעל כמה זימנין לבית הכסא ואנח תפילין וקא מצטער אמרה יהי רצון שיכופו העליונים את התחתונים כלומר דלימות רבי ומש"ה קאמר דהמבקר חולה מועילו בתפלתו אפי' לחיות מפני שהיא תפלה יותר מועלת ומי שאינו מבקרו אין צריך לומר שאינו מועילו לחיות אלא אפי' היכא דאיכא ליה הנאה במיתה אפי' אותה זוטרתי אינו מהנהו.
(ר"ן  נדרים דף מ ע"א)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2006 20:07 לינק ישיר 

גוונא

אני שמח לפגשך (גם) באכסניה זו.

ההבדל הוא שאני נוטה לקבל את הגישה (ולו משום שאין לי הגדרה אחרת) שרצח הוא עצם הפגיעה בתופעה הנקראת חיים גם אם אין לפנינו יותר מאשר אורגניזם חי הקרוי אדם.
חיוב הצלה לעומת זאת הוא חסד, לא נראה לי שכל הוספת דקות נשימה היא חסד. 

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2006 21:27 לינק ישיר 

למה לדעתך רצח הוא עצם הפגיעה בתופעה הנקראת "חיים"? הגדרה מוזרה, נראה לי פשוט מסברא שכל עוד יש ערך לחיים אז אסור להפסיק אותם אבל אם הם חסרי ערך לחלוטין אז מה הרעיון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2006 21:48 לינק ישיר 

כפי שכתבתי בסוגריים, משום של נראה לי שניתן לתת הגדרה אחרת, מעשה הפסקת חיים הוא שלילי משום הפטרונות שהוא נוטל על תופעת החיים, לא שייך להתיר זאת.
הצלה אינה אלא השבת אבידה, אם איש אינו דורש את האבידה אין צורך להחזירה.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2006 00:36 לינק ישיר 

מה הבעיה בנטילת הפטרונות על החיים הללו שלא שווים אגורה שחוקה?
האם כשתמצא חלקת אדמה מופקרת לא תסכים לזרוע אותה כי זו "נטילת פטרונות"?
[או שתגדיר כגרב"ב בברכ"ש שבהפקר זה לא של אף אחד בגלל שהקרקע "לא יודעת" למי ליפול, ולכן באופן מהותי הקרקע כן משוייכת לבני אדם אלא שיש בעיה טכנית שאין לה בירור למי מהם ליפול...],

מעבר לכל זה האם זה לא זכין? הרי גם האדם עצמו רוצה להפסיק לסבול, אז אני בעצם מבצע את רצונו שלו!
טוב זה בעצם לא כל כך טענה כי הרי גם לו עצמו אין זכות לעשות בייו מה שהוא רוצה,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > אל תשליכנו לעת זקנה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext