אשפה ברחוב: היזק ברה"ר, או ע"מ כן הנחיל יהושע את א"י?
הבעיה הגלויה והמפורסמת ביותר במחננו היא הזנחת השטח הציבורי. אף שתלמודינו לא חסר דינים הנוגעים לנוי העיר ומזיק רשות הרבים ודברים המוטלים על הציבור בתקנת הכלל. לא אתמקד בציטוטים. דיני ממונות, ע"פ דרכו של הגרש"ש, מבטאים ערכים אנושיים. ובאבדן הערכים אין טעם בציטוט הדינים ה"יבשים".
בנידון זה, הערך אינו רק אי ההיזק לזולת, אף כי הזנחה קיצונית אכן מצערת ומזיקה לבריות, כאן יש גם ערך חיובי לשאוף לרשות רבים מטופחת ומתוקנת.
כדי לתקן את הבעיה משורשה יש לעורר שנית רגש שדוכא בצוק העיתים - היחס למרחב האורבני - "ציון מכלל יופי..."
תוקן על ידי - לבהעיברי - 20/11/2006 23:31:32
נשלח ב-21/11/2006 10:04
וכבר אמר אותו ראש ישיבה חרדי שאצל החרדים רשות הרבים היא עדיין של הגוי.
לב העברי
זה מענין כן. אבל זה כמו מזג האויר כולם מדברים עליו וזה מעניו את כולם. אבל אף אחד לא עושה כלום לתקן את זה.
נשלח ב-19/12/2006 20:51
זה בחוקותיהם.
מישהו בעיירה התעניין באיכות הביבה ובגינון? זה התחיל עם המשכילים שכתבו על העזובה ברשות הרבים והמשיך עם הציונים.
נשלח ב-19/12/2006 21:36
דומני שלשני המגיבים היחידים באשכול יש סריג על ראשם ...
נשלח ב-19/12/2006 22:08
בשטיטל בבתי המדרש היו לועגים לעמי הארץ. החליטו עמי הארץ להקים מנין שרק עמי הארץ יהיו בה. הדבר התנהל יפה עד שהגיע פ" זכור. לא ידעו איזה פרשה לקרא. היה שם אחד ואמר כי בפ" זכור קוראים את "ואשה כי תזריע וילדה זכר,. שמעו בקולו . אבל לאחר התפילה נגש אליו הגבאי ואמר לו. היום התברר לנו כי תלמיד חכם אתה, ולא עם הארץ אתה מסולק מבית הכנסת
לב העברי לסרוגים אין מקום פה?
נשלח ב-19/12/2006 22:50
ירוחם,
ח"ו... ח"ו...
אלא שהמשל שלך אינו דומה לנידון.
זה המשל הנכון:
לאחר הצלחת מניין עמי הארץ, רבתה עזובת התורה בשטייטל. בבית המדרש הישן נותרו רק שני צדיקים גרומים לשאת ולתת בהלכה בפינה מאובקת חשוכה - וכל שאר התושבים היו לבורים.
ראה זאת אחד מטובי העיר והחליט לצאת בקמפעיין גדול לקידום הלימוד.
ציווה לנקות ולהאיר את בית המדרש שיכנע את גבירי העיירה לשחרר את שכיריהם ל"יום שכולו תורה", תלה מודעות בכל סמטא ועל על עץ.
ומי בא ביום המיוחל? אותם שני אברכים גרומים - כמנהגם בכל יום.
לא מפריע לי מי מגיב, מפריע לי מי לא מגיב.
נשלח ב-19/12/2006 22:53
סליחה על השאלה הצדדית: ירוחם הוא סרוג? מבית מדרש תולדות אהרן הוא בא? הלא כן?
נשלח ב-20/12/2006 09:57
ותולדות אהרן אינם סרוגים?
נשלח ב-20/12/2006 10:17
בעל
אתנחתא.
נכון אני יודע מאין אני בא ואני גם יודע לאן אני הולך
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 20/12/2006 10:28:18
נשלח ב-20/12/2006 20:24
אני חושב שאנשים שזמנם פנוי והחיים והפרנסה שלהם בניקל ורווח, יש להם יותר זמן וסבלנות להטריד את עצמם ולחשוב על בעיות שכאלה.
הציבור החרדי טרוד בצרות קיומיות יותר מאשר מאבק על נקיון השכונות.
אותי מכעיס תמיד לראות ארגוני ירוקים וארגוני בעלי חיים שמתוקצבים בהון עתק, הן על ידי גורמים פרטיים שזו זכותם.. והן על ידי הרשויות וזה החלק המעצבן.
אנשים במדינה שלנו חיים מתחת לקו העוני, אנשים בשדרות עפים עליהם קאסמים ואין כסף למיגון, אנשים חולים במחלות קשות ואין כסף לתרופות, אבל הם ימצאו את הכסף בשביל המותרות האלה.
לא שיש לי טענות כלפיך לבהעברי, גם ליבי קרוב מאד לנושא זה, ואני חושב שמודעות לנקיון וסביבה נקיההוא דבר חשוב גם מההיבט ההלכתי והערכי, אבל בכל זאת תמיד אני מרגיש שהנושא הזה שייך לאניני הדעת שלא ניסו כף רגלם, וגם לא מסוגלים להבין שיש כאלה שזה הדבר האחרון ביותר בסדר יומם.
אז אם את רוטן, תתלונן על רמת החיים בחברה החרדית שהיא לא מהגבוהות.
נשלח ב-21/12/2006 11:37
תשרת.
אם בעיינך לגור בסביבה נקייה ויפה זה מותרות? האם נקיון הבית זה לא מותרות? האם נקיון הגוף אינה מותרות? האם נקיון הבגדים וחזותם החיצונית אינה מותרות? אכן נודע הדבר.
האנשים שבוחרים בחיי עוני מתוך אידיאל מסולף, זקוקים לרחמים, ולא להבנה.
נשלח ב-21/12/2006 12:19
ב"ה
תשרת,
"והיה מחנך קדוש" נאמר במקור על כך שאת הלכלוך יש להשאיר מחוץ לאזור המגורים של ישראל "ויתד תהיה לך על אוזנך.. וכיסית את צאתך" (כתבתי מהזיכרון... סליחה אם יש טעות) זה המקור לכך שהתורה מחייבת ניקיון ובמקום שיש ניקיון יש קדושה.
לא באה התלונה על כך שאין בציבור החרדי תנועת "ירוקים". באה התלונה על כך שבתי המגורים החרדיים, על כל פנים בסביבתם החיצונית, דומים לשכונות עוני, וההזנחה בהם היא פושעת.
נראה לי שהחינוך לתורה ולמצוות צריך ללכת בד בבד עם החינוך לדרך ארץ. שמירה על רכוש ציבורי הוא דרך ארץ. ניקיון המקום לדבר שבקדושה הוא דרך ארץ. המנעות מהנחת מכשולים ברשות הרבים הוא דרך ארץ. תרבות של אכילה ובעיקר הניקיון אחריה הוא דרך ארץ.
אין צורך להקים תנועות ירוקות. לכך באמת אין עיתותנו בידינו. אבל חינוך, שבו אנו כה מתיימרים להיות הטובים ביותר, צריך להיות.
אסיים את דברי במעשה קטן שהייתי עדה לו. זוג שהתקרב ליהדות על ידינו החליט לקבוע את מגוריו בשכונה חרדית על מנת להתחזק ולשמור על חינוך ילדיהם. הם הסתובבו יום שלם בירושלים בשכונות החרדיות במטרה למצוא דירה הולמת. בסופו של יום הם שבו לעירנו בלא כלום. הסיבה היתה אחת- האשה לא מוכנה לגור בשכונה שיש כל כך הרבה זבל מתחת לכל בנין וחדרי המדריגות נראים כפי שהם נראים.
חבל.
נשלח ב-21/12/2006 16:55
תשרת
ראה, מה דעתך?
ילקוט שמעוני תורה פרשת משפטים רמז שמא :ת"ר לא יסקל אדם מרשותו לרשות הרבים, מעשה באדם אחד שהיה מסקל מרשותו לרשות הרבים מצאו חסיד אחד אמר ליה ריקה מפני מה אתה מסקל מרשות שאינו שלך לרשות שלך, לגלג עליו, לימים נצרך אותו האיש ומכר את שדהו והיה מהלך באותו רשות הרבים ונכשל באותן אבנים אמר יפה אמר לי אותו חסיד מפני מה אתה מסקל מרשות שאינו שלך לרשות שלך,