בית פורומים עצור כאן חושבים

בעל 'ציץ אליעזר' זצ"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/11/2006 11:16 לינק ישיר 

גם למושגים הממלכתיים יש להתיחס בביקורתיות סבירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 14:11 לינק ישיר 

בעל

אתה התכוונת לחוסר הסבירות בביקורת של רבינו מיכי?
אם כך, עיין במורה נבוכים חלק ב פרק כט שהעיר לאותם שקוראים בספר ישעיהו על נפילת השמים ומצפים לכך כאילו לשון זו היתה נאמרת במהדורות חדשות,
לכל נביא, ובכלל זה לנביא מיכי, יש את הסגנון שלו, בסגנונו של נביאנו הביקורת היא סבירה לגמרי. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 17:31 לינק ישיר 

ר מיכי

עירובין דף נג: פעם אחת הייתי מהלך בדרך, והיתה דרך עוברת בשדה והייתי מהלך בה. אמרה לי תינוקת אחת: רבי, לא שדה היא זו? אמרתי לה: לא, דרך כבושה היא. אמרה לי:ליסטים  כמותך כבשוה 

יש בעם ישראל יצר הרסני כלפי מנהיגיו  בעיקר הרוחנים. לקרא מה שאתה כתבת על כל מוסד הרבנות ובעיקר על מקימו. מעציב ומדכא
(למען גילוי נאות שנות לימודי בישיבות השחורות משחור, מונעות ממני עד היום ללמוד ולהנות מכתבי הרב קוק, הבוז והשנאה שהשרישו בי מלמדי- אולי רק על ספת הפסיכיאטר  אשתחרר ממנה אם בכלל)
אבל להתיחס אל המפעל של רבנות ראשית כדבריך, מעיד על  היצר ההרסני לכל מה שממלכתי . לא היה לעם ישראל מנהיג וגדול ממשה רבנו. אבל המרורים שהאכילו אותו צאן קדושים מסופר בעיקר במדרשים- ויקנאו למשה במחנה- 
לא היה מלך גדול לעם ישראל מדוד המלך, אבל איך הוא כותב בתהילים בין היתר רבו משערות ראשי שונאי
לא היה לעם ישראל מנהיגים גדולים ממשה אהרון מרים וחור, ולא היה בכל ההיסטוריה של עם ישראל דור מושחת ורע מהדור בהנהגתם.
הרב אלישיב לא היה מצליח בתרגילו הרע, אלמלא אנשים כמוך לא היו  אומרים את מה שאתה אמרת. בתקופת הבית השני וגם בראשון הכהנים הגדולים לא היו גדולי הדור ונבחרו לכהונתם תמורת שלמונים אאו כח הזרוע. אב חכמי התקופה לעיתים קיצוניות בלבד דברו בגנותם
הם היו חכמים, הם ידעו שלהרוס זה מאד קל

רש"י דברים פרק כו

(ג) אשר יהיה בימים ההם - אין לך אלא כהן שבימיך, כמו שהוא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 17:46 לינק ישיר 

אולי אם היו מקשיבים בזמנו לזקן הכופר מישורון, היה נמנע מהם ניפץ החלום הזה (כמו עוד כמה ניפוצי חלומות אחרים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 17:53 לינק ישיר 

נו, והוא צדק בכל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 18:21 לינק ישיר 

ממללא.
שום דבר לא התנפץ לאף אחד שרואה את הדברים בפרספקטיבה רחבה וארוכת טוח יותר. נדמה לי שהמפץ הגדול יהיה  בחוגים החרדים. את הפתילים הדולקים כבר רואים בכל פינה. הבעיה ידידי שכל המנפצים רוצים להמשיך לחלום. הם לא יודעים איך להתמודד עם מציאות של מדינה ואורח חיים נורמלי. איך אמר אותו כופר מישורון
אני מאמין בביאת המשיח שיבא, תמיד בעתיד ותמיד שיבא. אבל אם הוא יבא אני לא מאמין בו- כי אני הרי צריך להאמין בביאתו בלבד.
כל אלו המפקפקים בקיומו של המדינה, ובקיום מוסדותיה. משולים בעייני לילדים קטנים ומפונקים, שהם צריכים הכל עכשיו, שלום עכשיו,
רבנות מורמת מעם עכשיו, מדינה מסודרת עכשיו, הכל עכשיו ומיד, אם לא אנחנו לא משחקים. הם לא מבינים, כי מדינה זה תהליך, שלוקח לפעמים מאות שנים. ובעיקר מדינה של יהודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 19:36 לינק ישיר 

מאיר,

אתה מודה שההגדרה העכשוית היא כדברי
לא, אני חולק עליך גם בזה - גם היום יוגדרו הנ"ל כחרדים. אני חושב שלא קנאי פונוביז' ולא נכסני ערוץ 7 הם המתאימים להגדיר. לגבי חסיד בעלזא אולי גם הרב ש"ך לא היה 100% חרדי, בשל העניבה המערבית שלו. לגבי שמחה רז הגרש"ז יכול להיות קומונר בבני עקיבא. 
יניק דלא חכים ולא טיפש הוא אדם שנמצא במרחק ד' אמות ממדקדקי הפרטים של פורומים פנימיים, מפסלנים בני ברקים ומכל בעלי אינטרס.
הוא רואה ברחוב איש עם ציציות שלא לוחץ לאשה את היד, ואומרים: "עזוב אותו, זה חרדי."
מבחן ה"יניק" נותן לנו לתפוס קצת פרופורציות במקום שאנחנו (מה לעשות) קצת מסובכים עם עצמינו. 

שנית צא ולמד מה הנ"ל חשבו על עצמם.

ממללא,

אתה לא יכול להתעלם ממרכיבים סוציולוגיים, אידאולוגיים וחינוכיים שמאפיינים כיום את החברה החרדית בעיני עצמה ובעיני מי שמחוצה לה ושלאורם אין שום אפשרות להפוך את הרב סולוביצ'יק או הראי"ה לחרדים.
לרב קוק יש את כל המאפיינים הסוציולוגיים והחינוכיים של היהדות החרדית, אין בו שום דמיון באישיותו, דרכי הלימוד, השקפותיו והמנטליות שלו ל"בני עקיבא". נסיון לשיוך אחר הוא אנכרוניזם. 
כל זה לא סותר לעובדה שהוא משמש כהשראה לציונות הדתית.

אגב, זה לא נבע מהעדר אלטרנטיבה, היו בזמנו אין ספור רבנים בסגנון ה"נאור" לפי אפנת התקופה. היופי של הראי"ה שהוא לא היה בובה נאורה אלא חרדי אותנטי עם השקפות דינמיות.
(את אורחות חיי הגרי"ד אני לא כ"כ מכיר, ויתכן שאני טועה לגביו)

אני הייתי מעריך יותר מי שמקבל את הראי"ה והרב סולוביצי'ק כמות שהם מבלי לנסות ולנכס אותם למחנהו 
איני מנסה לנכס אותם. שים לב שלגבי ה"ציץ אליעזר" אני הוא זה שהפנתי את האשכול למאמר ש*מאירקה99* הביא אח"כ - המעיד על ציונות בלתי מסוייגת.
אלא שעוררתי שיש בקבלת המובן הרחב של חרדיות נקודה חשובה , ואם ירשה הזמן אתיחס אליה שנית בהמשך.

ספרן,

הפיכת התורה לציר מרכזי בחיים עדיין אינה הופכת לחרדי , כל שלא מקדש את השמרנות [ "חדש אסור מן התורה" של החת"ס או "פך השמן הטהור" של הרב שך ]
צא ולמד מה בין "החדש אסור" הפרגמטי של החת"ס ל"פך השמן" הטהרני של הרב ש"ך, וזה כל הרעיון שאני מנסה לומר כאן.
ה"ציץ אליעזר" במאמר המובא מצטט את דברי החת"ס לגבי מלאכה בא"י, דברים שאינם ניתנים להאמר בפונוביז'.
כלומר, החת"ס קבע את מסגרת העבודה של היהדות החרדית בצוק העיתים, אבל כל המכיר את כתביו יודע עד כמה מסגרת זו פתוחה ועמוקה יותר מזו המוצעת ע"י "נציגי החרדיות" בעלי הזרוע של זמננו.
אגב, אם הזדהות עם החת"ס היא מדד החרדיות, אז בשו"ת ציץ אליעזר מופיעים לא פעם דברי שבח מופלגים על החת"ס וקביעת מעמדו בראש כל בני ישראל.

בעל בעמיו - אין לי כרגע תשובה לשאלותיך.

מיכי,

ניתן כמובן ללהטט סמנטית ולומר שכל מי התורה חשובה לו הוא חרדי

נכון, אני מלהטט סמנטית - אבל בתנאים מסויימים:
א. שיש מקום להטות את המושג לכאן ולכאן - ואני מכריע להטותו לכיון מסויים.
ב. שלולא הלהטוט המושג יאבד את אחת המשמעויות שלו ולא יהיה מושג אחר שיחליף אותו.
ג. כשקדם לזה להטוט נגדי (ע"י אנשי "פך השמן")  ואני משיב את המשמעות הישנה, בבחינת המלהטט מן המלהטט פטור.

מצא לי מאפיין חיובי אחד שהוא מאפיין חרדי בדווקא
כבר כתבתי את הנלע"ד: המאפיין החיובי הוא תפיסת עולם שהתורה היא תכלית ושופט עליון (בלי קשר לויכוח שלנו על תורה עם ד"א - כי לדעתי יש להבחין בין תורה כתכלית לת"ת כתכלית, ואכ"מ), ולא נספח או חבר לערכים אחרים. עבור התורה (או האמונה) משלמים את המחירים הכבדים ביותר. זה הקוד החברתי.
חברה שבה הפרט שלא נוהג כך הוא חוטא (אפילו אם הוא חוטא נסבל) היא חברה חרדית, בלי קשר לסוג הכיפה.
מטבע הדברים חברה שכזו מחצינה יותראת דתיותה (ציציות וכו')
דבר זה מאפיין את החרדיות והחרד"לות, ולא את תפיסת העולם של חינוך הממ"ד ו"בני עקיבא" בעידן שקדם לתנועת ה"תורניות" - שהיא למעשה הפנמה של ערכים חרדיים חיוביים שלא היו שם קודם.
מהיכן הגר"א שפירא הביא את ערכיו?? יש מאין? נישט דא קיין סוציולוגיע?

עתה אשוב לעיקר דברי:
יש סדרה של רבנים - כהראי"ה, ה"שרידי אש", הגרש"ז, ה"ציץ אליעזר" ויבל"א הגרז"ן, גרש"פ, הרל"מ ומו"ר שליט"א (החפץ בעילום שמו). שאין להם תיוק באחת המגירות. 
לכן יש בידינו כמה אפשריות:
1. לפתוח תיקיה חדשה.
2. לנכסם לציונות הדתית.
3. להוציא מן הבוידעם את מושג החרדי הישן. ולנגח על ידם את אלו שהשתלטו בזרוע על החרדיות. מה שנקרא "לשנות מבפנים".

אני בוחר ב-3.
תוקן על ידי - לבהעיברי - 23/11/2006 19:54:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 19:57 לינק ישיר 

לב העברי

אתה באמת לא מבחין בין מציאות לאוטופיה?

קרא נא את הודעתך וראה נא אם אתה לא מדבר על אותה מציאות שאנו טוענים לך ואך דורש/שואף לשנות אותה.

אעזור לך בשני ציטוטים מתוך הודעתך:

"החת"ס קבע את מסגרת העבודה של היהדות החרדית בצוק העיתים, אבל כל המכיר את כתביו יודע עד כמה מסגרת זו פתוחה ועמוקה יותר מזו המוצעת ע"י "נציגי החרדיות" בעלי הזרוע של זמננו."

"יש סדרה של רבנים - כהראי"ה, ה"שרידי אש", הגרש"ז, ה"ציץ אליעזר" ויבל"א הגרז"ן, גרש"פ, הרל"מ ומו"ר שליט"א (החפץ בעילום שמו). שאין להם תיוק באחת המגירות" מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 19:58 לינק ישיר 

לב,
אין לי בעיה עם זה. רק שזהו עדיין להטוט סמנטי. כשמבקרים חרדיות לא מבקרים את זה. אז התגוננות בפני הביקורת לא יכולה להיות שינוי המושג וזהו. אתה פשוט אומר שאתה מסכים לכל, אלא שמבחינתך המעגל הרלוונטי אינו מה שקרוי 'חרדי' אלא מה שקרוי 'עובד ה' אמיתי'. גם בעיניי.

ממללא,
האמת שחשבתי על הזקן מישורון בעת שכתבתי, שאכן הרחיק ראות בעניין זה (גם). ועדיין, ככל שזכרוני הדל מגיע, גם הוא בתחילת דרכו חשב אחרת. הוא רק התפכח מוקדם יותר, ועזר גם לי לעשות זאת (דומני שעוד לפני השלבים החרדיים והניאו-חרדיים שלי, מאשליית הרבנות הראשית התפכחתי לראשונה).
רק היום שמעתי ראיון מזעזע ברדיו עם פלוני, הרב שיינין (כנראה הרב של אשדוד), על נישואי שני צעירים אתיופים. איך נטפלו אליו באכזריות (ואולי בצדק, אני לא מכיר את הרקע, אבל כנראה שגם הם לא). כל חיי עלי חלד לא שמעתי ראיון כה גס חצוף ובוטה. והכל בגלל שהוא מתנהג כמו רב (לפחות זה מה שהוא ניסה לטעון, בעוד שהם לעגו לו בשידור חי ובלי בושה, ובלי לתת לו לפתוח את הפה) ולא כמו פקיד ממשלתי. זה מחיר האיוולת של רבנות ראשית שמנסה לכפות על כלל הציבור נורמות שהן זרות לו, ומשתמשת בחוק לשם כך. פשוט בזיון התורה, וללא כל תועלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 20:20 לינק ישיר 

מאיר

אני חושב שהגדרות הן דבר דינמי. לא כל האנשים חושבים אותו דבר על אותו המושג. ה"יניק" שלי למשל, מתייק את הגרש"פ והרל"מ רק בתיקיה אחת: "חרדי כבד". אלא שאנו נמצאים בעיצומו של תהליך סילוף שהחל בעשורים האחרונים - וזו  זכותי להטות את ההגדרות לכיוון הרצוי יותר (אוטופיה כלשונך) ולא לכיוון המזיק (שמנקודת מבטך הנזק כבר הושלם - לכן אתה קורא לזה "מציאות").

מיכי

א. כבר הודתי ולא בושתי בלהטוט - ובארתי את ההיתר, עי"ש.

ב. "עובד ה' באמת" הוא מושג אישי. ה' יראה ללבב - יתכן שגם רבאות רפורמיות טהורות לבב הן, ומזומנות לעוה"ב. זה לא נוגע לנו.
"חרדי" הוא מושג חברתי ואולי אף פוליטי, הכולל את העובד ושאינו עובד באמת, ובלבד שהקוד החברתי העליון הוא התורה, ולא שהתורה נתפסת באופן מוצהר כ"אלמנט הדתי של החיים".
את זה אנו מפספסים אם אנו מוחקים את המושג "חרדי" (חיובי) מהלקסיקון.

אם שנינו רוצים אותו דבר, ואתה מכיר בחשיבות של מושג חברתי כזה נותר לנו רק לדון מה יהיה כתוב על הדגל העומד בראש המעגל החברתי-פוליטי הנ"ל:
1. סיסמה ישנה
2. סיסמה חדשה

בזה אני מודה שיש שיקולים לכאן ולכאן ואני פתוח להצעות.
כיום, בלית ברירה, אין למחוק את1.

תוקן על ידי - לבהעיברי - 23/11/2006 20:26:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 20:49 לינק ישיר 

לבהעברי, השקפתו של הרב קוק הייתה הרבה יותר רדיקלית מההשקפה החרדית הממוצעת, ואני מסופק אם בעצכח הוא היה משתלב. הוא העיד על עצמו שנשמתו קרועה בין העולמות או שהאמת היהודית היא יחסית ביחס לאמת המוחלטת ושאר אמירות שאפילו ממשיכיו נאלצו לצנזר, כך שאני לא מוצא לא שום מקום בתוך החרדיות. אפילו את ספרי הראשונים של מוסד הרב קוק, שאין להם כל קשר לרב קוק או משנתו, הצליחו להחדיר לישיבות רק אחרי שמחקו את הסמל מהחזית. וק"ו הרב סולוביצ'יק שהוציא דוקטורט באוניברסיטת ברלין, התחתן עם אשה מבית לא כל-כך דתי וכיהן כרב תיכון מעורב. לא בכדי את החידושים שלו הוציאו בעילום שם (חידושי המסבי"ר - עיין בהקדמת המו"ל) וחמור מכך בהטמעתם ב'קובצים מבית בריסק' מבלי להביא דברים בשם אמרם. הדבר היחיד שאפשר לומר הוא שלגבי שניהם היו גדולי תורה חרדיים שהעריכו את גדלותם התורנית, למרות שפסלו כליל את השקפתם ואורחותיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 23:45 לינק ישיר 

ממללא:

לאחרונה ניהלתי ויכוח עם חניך בריסק בקשר לריד"ס. אמרתי שריד"ס אמר כמעט את התורה הכי יפה בדור הזה. הוא אמר לי להד"ם. אמרתי תסתכל בספרים שלו ותראה. ענה לי, אתה טועה. כל התורה שבספרים שלו, זה מדברי זקנו הגר"ח ומעשה שהיה כך היה. אחרי שנפטר הגר"ח הלכו כל כתביו לבנו הר' משה שהוריש אותם לבנו הריד"ס. הריד"ס הניח אותם בכספת בצ'ייס מנהטן בנק, וכל פעם שהוא היה מכין שיעור היה הולך לבנק ומעניין בכתבי זקנו ואח"כ חוזר על הדברים. ולפ"ז יש לתרץ עוד קושיא. הרי ידוע שיש הרבה כתבים מהגר"ח מכת"י ממש ולא יצא מזה כמעט כלום חוץ מהחידושים על ב"מ. אלא שהאמת שכל חידושי הגר"ח יצאו לאור אלא שנדפסו על שמו של הריד"ס.

וברוך היודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2006 00:01 לינק ישיר 

שוטנג,
אני ממש משתאה מול הלה"ר שאתה מניף כאן בלי להניד עפעף על שר וגדול בישראל. יש דברים שהגרי"ד מביא במפורש בשם סבו, ומסתמא השאר אינו מסבו. ואם אתה מאשים אותו בכך, עליך לדעת בוודאות שכל (!) דבריו אינם אלא העתקה מכתבי הגר"ח. אני לא יודע כיצד אפשר לדעת דבר כזה בלי לראות את הכתבים הטמונים בכספת?
אז על בסיס מה אתה קובע את הקביעה המגוחכת הזו? לפני כל שיעור הוא היה הולך לבנק צ'ייס מנהטן? כבר יותר קל להכין שיעור, או להחזיק עותק בבית.
ובכלל, למה הגר"ח לא הוריש משהו גם לרב מבריסק (=הגרי"ז)? הרי עבר על מקרא מפורש: "אל ישנה אדם את בנו בין הבנים". אולי גם הגרי"ז לפני שהלך לומר שיעור עיין בכתבים שירש מאביו בכספת של בנק אנגלו-פלסטין?

כעת אני חושב שאולי רצית להדגים לנו את מה שנאמר על החרדיות באשכול הסמוך. אז בהחלט הצלחת. אתה מוזמן בזאת למערכת 'יתד' לקבל טור קבוע שיסקור את חידושי המסבי"ר ואת מקורותיהם בבנק צ'ייס מנהטן.

וואו, אתה ממש מצליח להתעלות על עצמך, ובהחלט מעמיד את כולם כאן בניסיון קשה למדיי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2006 00:05 לינק ישיר 

לולא הייתי יודע שאתה קיים במציאות הייתי חושב שאתה דמות וירטואלית שנשלחה אלינו לנסות אותנו או להגיש לנו כדורים כדי שנוכל לחבוט חזרה. הרעיון על הרב סולובייצ'יק מדהים ביופיו - נהג המונית שלו ציין בפניך כי בדרך מבוסטון לניו יורק הוא עבר בבנק במנהטן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2006 00:07 לינק ישיר 

שוטנג
אז הגר"ח כתב גם את "קול דודי דופק"?

מיכי

עודי ממתין להצעה חלופית (בי כנישתא אחריתי) תוקן על ידי - לבהעיברי - 24/11/2006 0:08:41

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בעל 'ציץ אליעזר' זצ"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.