| נשלח ב-26/11/2006 13:19 |
|
| |
מה היא בעצם המטרה של סיפורי התורה?
רש"י בבפתיחת פרושו על התורה שואל את השאלה מדוע נכתב ונתקדש ספר בראשית. כי הרי התורה הנה ספר מצוות ובתור שכזה, רק מה שנוגע למצוות צריך להכתב בה? תשובתו המפורסמת- מתן זכותנו החוקית על א"י- בסדר קיבלתי
על השאלה ומה עם ההמשך סיפורי האבות והבנים, למה הם נכתבו? עונה הרמב"ן מעשה אבות סימן לבנים. פרוש משפט זה יאפשרית בשתים א.שעלינו ללמוד ממעשי אבותנו ב. מה שקרה לאבותנו בהכרח יקרה לנו. בלומדנו את פרשיות של השבועות של ספר בראשית. מתעוררת אצלי השאלה- לפי אפשרות א. מה בדיוק אנו יכולים ללמוד ו-או צרכים ללמוד, אפילו האם מותר לנו ללמוד ממעשי אבותנו?. ממה שמסופר בפרשת תולדות שקראנו השבת מתעוררות השאלות בעצמה רבה.
יחסי האבה שהיתה אצל יצחק ורבקה כלפי ילדיהם. יצחק אהב את עשיו כי ציד בפיו, ממתי אוהבים ילד כי ר"ל אם לא היה ציד הוא לא היה אוהב אותו, האם רק בגלל ציד אוהבים ילד. ורבקה אוהבת את יעקב, מכלל הן אתה שומע לאו.
יצחק אומר על אשתו אחותי היא אצל אבימלך. הרי מה שהיה אולי נכון אצל אביו לא נכון אצלו. מה עוד הרי בטוח שהסיפור על אבימלך ושרה היה מן המפורסמות וודאי בבית אברהם בו הוא גדל. והרי הפסוק בעצמו מעיד אצל אבימלך ושרה, שהוא לא קרב אליה וכל סכנה לא נשקפה לו ולאשתו בגורם בפלשת. אז בגלל מה הם אמרו אחותי היא לתת ואפשרות לגילו עריות זמינה?
יעקב קונה את הבכורה לא בדרכים כשרות אליבא דכל דין וחוק.
יעקב מרמה את אביו משקר לו ביודעין וגונב מאחיו את הברכות
שאלתי לדיון מה בדיוק כל כך יפה וחינוכי בהתנהגויות אלו שאנו צריכים ללמוד ולשנן, ויהיו לנו סימן להתנהגו עתידית
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 13:22 |
|
| |
ומי אמר שלומדים רק מדברים חיוביים?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 13:44 |
|
| |
ירוחם,
הפה שאסר הוא הפה שהתיר, אתה לא יכול לקבל את דברי הרמב"ן לשיעורים,
לדעת הרמב"ן, אני מניח, גניבת הברכות הייתה הוגנת ולכן אדרבה, יש כאן לימוד גדול בהלכות גזל שנצטרך לעבוד קשה כדי להבין אותו...
ומצד שני אם אתה מתייחס אל הגניבה שלא כרמב"ן, כלומר שהיא הייתה לא מוסרית, אם כן אל תקבל את דבריו בכך שסיפורי התורה הינם בעלי מסר חינוכי,
אם כי אתה תמיד יכול לומר שלדעתך אי אפשר לעוות את פשט הפסוקים ומאידך לדעתך נראה לך שהתורה היא מכשיר חינוכי...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 15:57 |
|
| |
גו"ג
הדבר נכון ואומר את זה הרד"ק. אבל התורה צריכה להגיד לנו את זה
ולא שכל הפרשנים בעלי הכוונות הטובות יפרשו את הדברים בצורה שאינה עומדת בביקורת התבונה אפילו לא הטהורה. אגב אולי תגיד לי אתה אילו סיפורים אצל אבותנו הם כן לחיכוי.? זו דרך חינוכית? להעברת מסרים לעם ישראל ולעולם, מסרים מוסרים?
גוונא.
אני רק שאלתי איזה חינוך אפשר לקבל מסיפורי התורה? אם היא חינוכית או לא זו גם שאלה?.
איני מבין במה אני מקבל או סותר את דברי הרמב"ן. הבאתי את דבריו להסביר את כוונת התורה בסיפורים לפי דעתו.
מה הקשר לזה לפרשנותו על הברכות (שאגב איך שהוא מסביר את זה מאד מאד קשה ומסוכן להתחנך על פיו) ומה עם יתר הדברים?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:17 |
|
| |
ירוחם,
חלק מהסיפורים הם לחיקוי (נניח: אברהם מתווכח עם הקב"ה על סדום; מכניס אורחים; מחלץ את לוט ואינו לוקח את השלל). חלקם הם נסיונות שהקב"ה העמיד בהם את אבותינו כדי ללמד את אבותינו דבר מה - ועלינו לראות מה יש ללמוד מהם (עקדת יצחק, לדעתי). לחלקם אין לי הסבר, כשם שאין לי הסבר למה נחוץ "ואחות לוטן תמנע". אלמלא ניתנה תורה חתוכה לא היתה רשות לרגל לעמוד. הקב"ה נתן את התורה עם מקום רב לפרש, לדון וללמוד - ואשרינו שכך עשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:21 |
|
| |
ירוחם,
שאלת בשביל מה אמר "אחותי היא" ולתת אפשרות לגילוי עריות, הרי רואים שאבימלך לא קרב אליה. כיוונת לדעת גדולים, ואכן זו בדיוק שאלתו של אבימלך את יצחק. אלא שאכן יש תשובה בפי יצחק "רק אין יראת אלהים במקום הזה והרגוני על דבר אשתי". אז אתה, ממרחק אלפי שנים, יכול להבטיח ליצחק שזה לא יקרה. מסתבר שיצחק, שהיה שם, חשש מאוד. אנו רואים שזה היה נפוץ בממלכות האלה (גם מצרים וגם גרר), ומפני נוהג נפוץ יש לנקוט בצעדים. ולכאורה פשוט שספק פיקוח נפש דוחה ספק גילוי עריות. [זה מזכיר לי את הפרשנים שלא מבינים מה הלחץ של יעקב מעשיו שהולך לקראתו וארבע מאות איש עמו. מן הכורסה הנוחה, אכן ניתן לתמוה על יעקב. אבל כשאתה שם, זוכר את האיבה והמשטמה ומקבל את הדיווחים - הלחץ בהחלט הגיוני ומסתבר.]
"יעקב קונה את הבכורה לא בדרכים כשרות אליבא דכל דין וחוק". דווקא לפי חז"ל "תליוה וזבין זביניה זביני". ועשיו כאן מצטייר כמי שבוזה את הבכורה, ובעבור נזיד עדשים מוכן למכור אותה. הרי יעקב ודאי לא היה עושה זאת בסיטואציה דומה. זה מראה שהבכורה לא הייתה חשובה לעשיו (כפי שאומר הכתוב במפורש), והוא נזכר בה רק כאשר הוא רואה שיש לכך משמעות נכבדה בברכות.
"יעקב מרמה את אביו משקר לו ביודעין וגונב מאחיו את הברכות" - נו, הרי זו דילמה מוסרית כבדת משקל. אוהבים לשאול, מה היית עושה לו אשתך הייתה חולה מאוד, והתרופה היחידה הייתה אצל הרוקח שלא היה מוכן לתת לך כי אין לך כסף - האם היית פורץ לבית המרקחת וגונב אותה?
במקרה כזה, כשכל העתיד על כף המאזניים, ליעקב ולרבקה ברור שיצחק אוהב את עשיו שלא בצדק, האם אסור לרמות את אביו? הרי ראינו שיצחק מקבל את הדין וחותם "גם ברוך יהיה". ואף על פי כן התורה רומזת לכך שהעקיבה הזו של יעקב גרמה עוול מסוים, ועל העוול הזה הוא משלם - אצל לבן, וגם ב"צעקה הגדולה ומרה" של מרדכי, כפי שלימדונו חז"ל.
על כל פנים, סיפורי התורה לא באו לענ"ד רק כדי ללמדנו אורחות חיים חיוביים. ייתכן שבאו לשלול אורחות חיים מסוימים (ודאי לדעת רמב"ן 'חטאה אמנו בעינוי הזה' ועוד), ובאופן כללי באו לספר על דרך היווצרותנו כעם, ועל הסיבות השורשיות לסכסוכים וליחסים עם העמים השכנים היום (=בעת מתן תורה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 17:26 |
|
| |
הפרעתוני.
מה קורה לך ידידי אתה מפריע בשעת קריאת התורה ולא שמעת טוב כנראה. את האין יראת אלוקים אומר אברהם ולא יצחק. אבימלך של אברהם לא קרב אליה כל הלילה. ואפילו שהיא היתה מותרת לו, לפי המידע שהוא קיבל. ואבימלך של יצחק אפילו לא לקח אותה לביתו. ומזהיר את כל התושבים מלעשות מעשי נבלה.
לקביעתך כי יעקב קנה לפי דין תורה. וגם טורח להביא את וזבין זביניה זביני". כהכרזה אולטימטיבית שהממכר היה כדין. אז בא ידיד היקר ואשאלך
איפה גר יעקב אבינו בהיותו בן חמש עשרה בקנית הבכורה- בבית אביו- כמובן
והנזיד שהוא בישל של מי היו החומרים בדיוק? -של אביו כמובן- לא של יעקב
וברשותו של מי היה יעקב, וכל מה שהיה לו בשעת המכירה- של אביו
אז אולי תסביר לי איך הוא קנה בדבר שאינו שלו? האם הקנין קנין?
הפורץ לבית מרקחת לגנוב תרופות לאשתו החולה. הוא פורץ וגנב לכל דבר.
האנלוגיות האלו מתאימות לסיפור או הנרי ולא לתורה- ספר חוקים
הסכמתו של של יצחק לברכות בדיעבד אינו מצדיק את המעשה של אי אמירת האמת( כדברי ראב"ע) מלכתחילה.
גו"ג חלק מהסיפורים הם לחיקוי אני מסכים אבל רק חלק, יש יותר לא, מכן.
רק לשם חידוד: חילוצו של לוט הוא נגד ההלכה. אברהם הכניס את עצמו לסכנת נפשות לחילוץ זה. כשההלכה אומרת שאסור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 18:59 |
|
| |
גם וגם,
הסבר למה נחוץ "ואחות לוטן תמנע".
http://press.tau.ac.il/perplexed/chapters/chap_3_50.htm
תיאור שבטי בני שֹעיר והיוחסין האישיים שלהם הם בגלל מצוָה אחת. כי הוא יתעלה ציווה לעקור מן השורש את זרע עמלק10 דווקא. ואין עמלק אלא בן אליפז מתמנע11 אחות לוטן12. את יתר בני עֵשָׁו לא ציווה להרוג. עֵשָׁו התחתן בבני שֹעיר, כמו שהבהיר הכתוב13, הוליד מהם ומלך עליהם. צאצאיו התערבו בצאצאיהם. ארץ שֹעיר כולה ואותם שבטים הפכו להיות מיוחסים אל השבט הגובר, שהם בני עֵשָו, ובמיוחד אל צאצאי עמלק, מפני שהיו הגיבורים שבהם. לכן, לולא התבררו יוחסין אלה ופירוּטם, היו כולם נהרגים בשגגה. הכתוב הבהיר אפוא את שבטיהם ואמר שאלה אשר אותם אתם רואים היום בשֹעיר ובמלכות עמלק אינם כולם בני עמלק, אלא הם בני פלוני ובני פלוני ולא יוחסו לעמלק אלא מפני שֶאִמָּם14 מהם. כל זה צדק מן האל, כדי שלא ייהרג שבט אחד בקֶרֶב שבט אחר. כי הַגְּזֵרָה לא היתה אלא על זרע עמלק במיוחד. וכבר הבהרנו את החוכמה שבזאת15
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:01 |
|
| |
ירוחם,
בור כרה ויחפרהו... אחרי שהערתי לך במקום אחר על חילוף בין שני סיפורים דומים בתורה, טעיתי גם אני באותה הטעות.
אמנם, גם במקרה דנן הייתה שאלה ותשובה, אך לא בנוסח של "רק אין יראת אלהים" אלא במילים "כי אמרתי פן אמות עליה". והם הם הדברים.
לגבי דבריך האחרים, כלל איני מבין אותם. זה שיעקב גר בסמיכות לאביו (דבר מקובל בחברות שבטיות רבות, הגרות בחמולות), לא הופך אותו ל"סמוך על שולחן אביו". להיפך, יצחק הוא זה הסמוך על שולחן בניו ("וצודה לי ציד"). יעקב הוא אדם בוגר (מאוד), ונזידו הוא הנזיד שלו. אפילו בן טיפש עשרה המקבל דמי כיס מהוריו, הרי הם שלו ולא של הוריו, מאחר שנתנו לו במתנה. לא כל שכן יעקב, המזיד את נזידו בכוחות עצמו ומממונו (הרי הוא "יושב אוהל ומקנה" - עיין רשב"ם - ומגדל צאן). בכורה ניתנת בהחלט לאפיון כקניין ממוני, בדיוק כמו כתובה, ועל כן ניתן לקנות ולמכור אותה; והיה זה מקובל בעולם העתיק (החידוש הוא שאפילו האב יכול להעביר את הבכורה, ואת זאת שללה התורה לאחר מכן).
"הפורץ לבית מרקחת לגנוב תרופות לאשתו החולה. הוא פורץ וגנב לכל דבר" - אשריך שנותן אתה לאשתו שלזה לגסוס על שום עקרונות נעלים אלו. נראה לי שהלכתית זה נוגע לשאלה של "מציל עצמו בממון חברו", דין שאינו פשוט כלל (איפה הרב מיכי כשצריכים אותו?). על כל פנים יש כאן עניין של רמאות מחד גיסא (כלפי אדם שככל הנראה מרמים אותו, ועל כל פנים יש להטיל ספק בשיקול דעתו) לבין עניין ברכות לכל העתיד מאידך גיסא. וכל זה צ"ע.
על כל פנים אי אמירת אמת נדחית פעמים רבות (מפני השלום, שלא לעשות בושות, וכיו"ב). זו פחות הבעיה וקיימת יותר הבעיה של גניבת לב.
ולגבי דבריך האחרונים: האם אסור ללוחם לסכן נפשו במלחמה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:07 |
|
| |
ירוחם,
מה פירוש כשההלכה אומרת שזה אסור? ראה ברמב"ם בפירוש המשנה
"שים לבך על העיקר הגדול ...והוא אומרם 'מסיני נאסר' ..שכל מה שאנחנו מרחיקים אותו, ועושים היום, אין אנו עושים זאת אלא מפני ציווי ה' לנו על ידי משה רבנו עליו השלום, לא מפני שה' ציווה בכך לנביאים שקדמוהו, כגון זה שאין אנו אוכלים אבר מן החי אינו מפני שהקב"ה אסרו לנוח, אלא לפי שהתורה אסרה עלינו במה שצוותה בסיני שיתקיים איסור אבר מן החי, וכמו כן אין אנו מלין מפני שאברהם מל עצמו ושאר בני ביתו, אלא מפני שהקב"ה צווה אותנו על ידי משה...
וראה בלינק שהפנתי למעלה
). וכן תוארה אותה מלחמת תשעת המלכים9 כדי להודיענו את הנס שהוא נצחון אברהם עם מספר מזער שאין עִמם מלך על ארבעה מלכים גדולים. כן (תיאור זה) מודיענו על קנאתו לקרובו, מכיוון שהחזיק באמונתו, ושחשׂף עצמו לסכנות המלחמה עד שהציל אותו. כן הוא מודיענו על הסתפקותו במועט ושׂביעות נפשו, היותו מזלזל בעשׂיית רווחים, שופע אצילות נפש. והוא דברו: אם מחוט ועד שֹרוך נעל [ואם אקח מכל אשר לך, ולא תֹאמַר אני העשרתי את אברם. בִּלְעָדַי! רק אשר אכלו הנערים וחלק האנשים אשר הלכו אִתי, עָנֵר אשכֹל וממרא, הם יקחו חלקם] (בראשית י"ד, 23-24).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 21:54 |
|
| |
הפרעתוני
הפרעתוני
דמי הכיס שיעקב קיבל מאביו(שהיה סמוך על שולחן בנו הצד ציד) משעשע
המציל את אשתו בפריצה לבית המרקחת נוגע מאד ללב. אבל הדין אינו רחמן.
אנו לא דנים בשקר מפני דרכי שלום אלא באי אמירת אמת להשגת מטרה וכן על עבירה של לפני עיור לא תתן מכשול בשתי המשמעוית שלו , וכן בגניבת דעת.
חיפשת את הרב מיכי. באחד האשכולות לפני מספר שבועות הוא כתב על האיסור הזה
ריב
הרמב"ם כידוע היה גם הוגה דעות ובעיקר מחוקק. פרושו למשנה לא תמיד היה זהה לפסיקתו ביד החזקה. אני ממליץ לך לבדוק את פסיקתו ההלכתית.
לפי מה שאנחנו למדנו אברהם קיים את כל התורה כולל את הש"ע. לכן המובאה שהבאת אינה רלונטית כלפי האבות לפי חז"ל
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 23:03 |
|
| |
ירוחם,
דברי הרמב"ם ביד החזקה במו"נ ובפירוש המשנה רוח אחת בהם - זה אתה שסותר את עצמך, מצד אחד אתה טוען שחילוצו של לוט הוא נגד ההלכה. אברהם הכניס את עצמו לסכנת נפשות לחילוץ זה. כשההלכה אומרת שאסור. ומצד שני אתה טוען שלפי מה שאנחנו למדנו אברהם קיים את כל התורה כולל את הש"ע
לא חלקתי על כך שההלכה אוסרת על אדם להכניס את עצמו לסכנת נפשות , ולא מובן איך אתה רואה סתירה בין האיסור ההילכתי, לבין המקור לכך שתוקפן של מצוות מותנה בנתינתן מסיני, ולא משום שניתנו לאבות -
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 09:05 |
|
| |
עיין בשו"ת תורה לשמה בדבר האופנים הנרחבים-לכאורה שבהם הותר לשקר.
|
|
|
|
|