|
|
| נשלח ב-20/2/2004 14:55 |
|
| |
אישאמת,
ליבוביץ' לשיטתו ראה בסיפור מעמד הר סיני משל להכרת האדם בחובתו לעבוד את א-להיו, ולא דיווח 'עיתונאי'. לטענתו, זוהי גם עמדת הרמב"ם במורה, והדברים צריכים עיון (ע' בהרחבה בח"א, וכן בח"ב פרק ל"ג).
לדבריו, הכרעת האדם לקיים מצווה אינה תלויה ב'אמינות הדיווח העיתונאי' אלא בהתגברות האדם על יצרו. כך, דור מקבלי התורה, שראו עין בעין את מעמד הר סיני חטאו בחטא העבודה הזרה. מאידך, דורות רבים שלא נגלתה להם שכינה, מסרו נפשם על קדושת ה'. גם בימינו, יהודים רבים מאמינים במעמד הר סיני 'כפשוטו' וכן באמונות שכר ועונש, עוה"ב, גלגול נשמות וכיו"ב כפשוטן ממש - ועדיין אינם רואים עצמם מחוייבים להלכה. מאידך,יש לא מעט יהודים שעמדתם לא רחוקה מליבוביץ' והם מקםידים על הקלה כעל החמורה.
להאמין במעמד הר סיני, פירושו, אליבא דליבוביץ', להכיר בחובת האדם לעבוד את ה'. לחובה זו, ליבוביץ' טוען כי אין כל הנמקה רציונאלית, ככל הכרעה ערכית אחרת.
בשביל אדם כליבוביץ', שמכריע ערכית לעבוד את ה', מעמד הר סיני הוא משל שמבטא אמת פנימית שאין כל לשון יכולה לבטא. זהו אולי 'שקר' במובן של חוסר יכולת אנושית לבטא אמת כה עמוקה. כלומר, השפה הדתית מבטאת הכרה דתית ואינה דיווח אינפורמטיבי כלשהו.
בשולי הדברים, אני חושב שגם בלי להסכים על ליבוביץ', רבים וגדולים בישראל דרשו את התורה באופן הרבה יותר עמוק מרמת ה'דיווח העיתונאי'. חרף זאת, בימינו, רוב השיח על ציר ה'חזרה בתשובה - יציאה בשאלה' הוא סביב הציר של האינפורמציה, ולא המהות. וחבל.
שבת שלום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2004 14:55 |
|
| |
אריק,
בוא ותתקן אתה את מה שהפרופ' עיוות.
תבנה מערכת של סיבות רציונליות ומנומקות מדוע יש הכרח לקיים מצוות, באופן שאף יהודי לא יוכל לערער על החובה הזאת.
אם אתה סבור שדבר כזה אפשרי, בצע אותו.
אם לא, אין לך אלא את שיטתו של ליבוביץ שקיום מצוות היא הכרעה רצונית-אישית.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2004 15:21 |
|
| |
ר"ד
לשיטת לייבוביץ' הסבר כיצד ניתן לכפות תורה ומצוות על הזולת אם זו רק הכרעה אישית רצונית?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2004 23:34 |
|
| |
אריק, ליבוביץ אינו מתיימר להציג שיטה שמחייבת או כופה קיום מצוות באופן רציונלי.
דבריך: "מסבות שאינן ברורות הוא החליט לשמור מצוות כמעשה קוף בעלמא" אולי נכונים, אבל הם נכונים לגבי כל שומרי המצוות, כי כולנו הרי במידה כזו או אחרת "קופים" בעניין הזה.
לשיטתו של ליבוביץ אין הבדל מהותי בין אדם ששומר מצות מתוך ציפייה לקבלת שכר, כוונה לתקן את העולם, אהבה למסגרת החברתית הדתית וכו'. כל הסיבות הללו הן אישיות והן משתנות מאדם לאדם, והאדם אינו יכול ואינו צריך לתת עליהן דין וחשבון.
גם לליבוביץ היו מן הסתם את הסיבות שלו להיותו שומר מצוות, אעפ"י שהוא לא פירט אותן. לכן הוא לא היה יותר "קוף" מכל שומר תו"מ אחר.
שים לב: ליבוביץ אינו שולל קיום סיבות אישיות לשמירת תו"מ, הוא שולל רק את האפשרות לקיום סיבות משותפות לכלל היהדות לשמירת תו"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 01:12 |
|
| |
רוח, לייבוביץ גרס שיש לקיים את המצוות מפני שזו הדיסיפלינה של חיי יהודי. מפני שזה מה שיהודים עושים. מבחינה זו לא היתה לגיטימציה, לענ"ד, לכל מניע לקיום מצוות (כלומר אם מקיימים אותן בציפיה לשכר, או מתוך מניעים חברתיים, וכיוצ"ב). צריכה היתה להיות בכך משום קבלת עול שמים, במובן הצר, אם תרצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 02:13 |
|
| |
חבצלת,
היות ההלכה הדיסיפלינה של היהודי היא עובדה [או יותר נכון, הייתה עובדה] אבל היותה עובדה אינה מהווה סיבה לביצוע.
לדוגמא, זוהי עובדה ששירות בצה"ל הוא תנאי הכרחי להמשך קיומה של מדינת ישראל.
אבל האם העובדה הזאת מהווה גורם עבור כל מי שמעוניין בהמשך קיומה של המדינה להשקיע ככל יכולתו בשירות צבאי? ברור שלא.
המניעים שמניעים את האדם לפעול כפי שהוא פועל אינם רלוונטיים משום שבלתי אפשרי עבורינו להתחקות אחריהם.
אבל סוף כל סוף כולנו בני אדם [כן, אפילו ליבוביץ] ואנחנו מנמקים עבור עצמנו את פעולותנו. אין לי ספק שגם ליבוביץ שמר מצוות ממניעים אישיים שלו ולא רק משום שזוהי הדיסיפלינה של היהודים.
ליבוביץ אינו יכול [ולפי מיטב ידיעתי, הוא גם איננו מנסה] לשלול את המצאות המניעים הללו. הוא כן יכול אבל לשלול את הפיכת המניעים הללו לשיטה מחייבת עבור כלל היהדות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 02:24 |
|
| |
רוח, אני מדלגת בקלילות על הטענה ששירות בצה"ל הוא תנאי הכרחי לקיומה של מדינת ישראל, זה וודאי נושא ששנוי במחלוקת.
אך לעצם העניין, הדיסיפלינה, היא שבעיני לייבוביץ' היתה הסיבה לקיום המצוות. זוהי הסיבה לביצוע. כך. כן.
(ברור שאפשר שמניעיו עצמו, בתת ההכרה שלו, היו שונים. זה בינו לבין האנליסט שלו. אך הסיבה שנתן, ואין סיבה להטיל בה ספק מן הבחינה האינטלקטואלית, ואף האמונית, היתה של דיסיפילינה.)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 02:40 |
|
| |
חבצלת,
אינני יודע היכן מצאת שליבוביץ אמר שהסיבה לקיום מצוות היא היותה דיספילינה. זה גם לא נשמע לי הגיוני, כי אינני רואה איך עובדת היות משהו דיספלינה יכולה להיות סיבה לביצוע.
לפי ליבוביץ הרצון אינו ניתן להנמקה. לכן לשיטתו לא תיתכן סיבה כלל שתחייב קיום מצוות.
אולי את מתכוונת, שכשאדם מקיים מצווה הדרך הראוייה ביותר לקיים אותה לשיטתו של ליבוביץ היא כשהאדם אומר לעצמו: "הריני מבצע מצווה זו משום שהיא חלק מהדיספלינה של העם היהודי".
אם זה משמח אותך לבצע מצוות בדרך הזו עליך להתמיד בכך, אבל אני בספק אם ליבוביץ עצמו העביר שורות מעין אלה במוחו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 08:41 |
|
| |
ר"ד וחבצלת
אבל עדיין לא עניתם לי.
ברור שהדת היהודית מחיבת כפיה, לצערנו או לשמחתנו היום אנו מנועים מכפיה זו. אנו מחויבים לחנך את בנינו לתורה ולהוריד ולא להעלות עובדי ע"ז ולשנוא מי שאינו מאמין ביג עיקרים, כמבואר בסוף ההקדמה לפרק חלק:
'וכשנתקלקל לאדם יסוד מאלה היסודות הרי יצא מן הכלל וכפר בעיקר ונקרא צדוקי ואפיקורוס וקוצץ בנטיעות ומצוה לשונאו ועליו נאמר (תהלים קלט) הלא משנאך ה' אשנא. '
ומי שאינו רוצה להניח תפילין כופין אותו עד שיאמר רוצה אני.
איך זה מסתדר עם יהדות שכולה בנויה על החלטה סובייקטיבית?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 10:28 |
|
| |
אריק,
קביעתו של ליבוביץ' שהיהדות מבוססת על הכרעה סובייקטיבית היא תיאור מציאות ולא עקרון אידאולוגי.
האם היעדר כפייה כיום הוא אכן טכני בלבד? האם לדעתך לו היה זה אפשרי, היינו מורידים ולא מעלים אפיקורסים?
לענ"ד יותר מדוייק לומר שבעיני המגזר החרדי והדתי, חסד עשתה עמנו ההשגחה העליונה שמנעה מאיתנו אפשרות 'טכנית' לבצע כפייה שכזו, ובנוסף, להצדיק אותה אידאולוגית (בטיעון שכפייה לא מועילה, כביכול).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 12:53 |
|
| |
אריק,
כשליבוביץ טען שההכרעה להענות לדרישה לקיים את ההלכה היא אישית-רצונית, הוא התייחס ליהדות כפי שהיא מוצגת בפנינו היום [היינו, ללא עונש מלקות למי שעובר על דברי חכמים].
אם תרביץ לבן אדם מספיק חזק הוא יסכים להרבה דברים, לא רק לשמירת מצוות. ברור לכן שהכנעות לאמצעי ענישה אינה יכולה ללמד אותנו אם ההכרעה לקיים מצוות היא אישית וללא שורשים רציונליים המשותפים לכלל היהודים או לא.
אני כלל אינני בטוח שליבוביץ היה מסתייג מכפייה בכח של משטר ההלכה במדינת הלכה אם הייתה מוקמת כזו, כשם שכל אדם אינו מסתייג מכפייה בכח של שלטון החוק במדינה מתוקנת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 13:17 |
|
| |
אריק
נדמה לי שליבוביץ עצמו ענה על השאלה שלך בנוגע לכפייה . זה שפוסלים כפייה דתית הוא גם הכרעה ערכית סובייקטיבית . אין שום סבה אובייקטיבית שלא לכפות . וממילא זה הגיוני לחלוטין(לשיטתו) שאדם יכריע הכרעה סובייקטיבית לטובת הדת וגם יכריע הכרעה סובייקטיבית להכריח אחרים (בתנאים מסויימים) לקבל את ההכרעה הסובייקטיבית הזאת .
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 14:30 |
|
| |
מציץ,
אני באמת לא מבין, ממתי החלטה שלי יכולה לחייב אותך, אא"כ יש גורם משותף בינינו שמאפשר לי לעשות זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 16:17 |
|
| |
ממללא ,
לא חושב ששאלת המעלין ולא מורידין וכופין על המצוות , היא שאלה פילוסופית תאורטית (כמו כל שאלה הלכתית אחרת.) ולכן זה שהיום לא שייך לקיימה , לא אומר שאין מצבים אחרים (כמבואר למשל בדברי החזון אי"ש המאד מפורסמים בנושא הזה.) בהם זה כן שייך .
השאלה העקרונית היא , האם אנחנו רואים בחברה שהשלטון מונחה בה עפ"י התורה והמצוות (ואני משאיר כרגע את שאלת הפרשנות על התורה המתאימה לשלטון כזה בזמן הזה , פתוחה . ) דבר שראוי לשאוף לכינונו , או שאנו מעדיפים את משפטי המלכות של האומות . (בתי משפט שמקורם בריטי/טורקי , דמוקרטיה שמקורה מהוה בליל של תפיסות מערביות , בתוספת ניואנסים רוסים בולשביקים וכד'.)
האם אתה סבור שבזמן הזה , שאיפת היהדות היא אך ורק לכונן את חיי האדם הפרטי שבחר בכך , ואין לה שום ענין (ולו לתקופה עתידית מסוימת.) לכונן חברה שתבטא ערכים מסוימים ?
רו"ד וחבצלת ,
שאלה הלכתית ,
האם חסיד ליבוביץ' צריך לאמר קודם שיקים מצוה ,
"לשם יחוד הדיסיפלינה של עם ישראל" ???
סתם הרהור משעשע (לטעמי.) שעלה
מדבריכם ...
יום נעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2004 17:17 |
|
| |
אישציפ,
לצורך כך תיאלץ לפתוח שרשור שיעסוק בהגותו של ממללא.
באשר לליבוביץ' עצמו, מקובל להבחין בין שתי תקופות:
בצעירותו, ימי קום המדינה, היה מהמצדדים הגדולים במדינת הלכה. חיצי ביקורתו הפונו נגד פוסקי ההלכה והציבור הדתי שהעדיף להתעסק בקיום השטעטעל שלו ולא בהטווית דרך למדינה ע"פ התורה.
בשלב מאוחר יותר, אימץ כמוטו את הפרדת הדת מהמדינה.
למהלך אפשר להציע שני הסברים:
א. היהדות ההלכתית לא עשתה דבר בנידון והמשיכה לראות את עצמה כיהדות של שבת וכשרות, תוך הותרת כל הציבוריות להלכתא למשיחא (מה שדומה לפיתרון הבעייתיות בהקרבת קורבנות ע"י תיאוריית המקדש השלישי מן השמים).
ב. אכזבתו מהממסד הפוליטי המושחת בישראל וטענתו שמוטב שהדת תעמוד מולו ולא תיטמא בו (ויש לעיין בכך).
בכל מקרה אם נחזור אלי, בודאי שאני מצדד כמוך במדינת הלכה. ואולם, ברור לי שהיא לא תקום. קימתה תלויה בפוסקי הלכה שיעזו להפוך עקרונות נוכריים כלמשל איסור נשיאת שני נשים לחלק מעולם ההלכה, וכן שינויים והשפעות חיצוניות רבות אחרות לתוך עולם ההלכה. האם אתה מכיר פוסקים שיקחו על עצמם את הסיכון?
כל עוד תישאר ההלכה 'כמות שהיא', היא לא תצא מגבולות השטעטעל, לדאבוני.
 |
|
|
|
|
|