בית פורומים עצור כאן חושבים

חומרת ר' זירא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/2/2007 09:29 לינק ישיר 

אייל היקר/ה,

חששני שאת/ה ממהר/ת בפרשנות מאד לא מדוייקת.

הגרפים במאמר לא מתארים "הסתברות להריון" כדבריך, אלא הסתברות להיות בתוך החלון הפריוני (fertile window) חלון שמעצם הגדרתו שם נמשך שישה ימים. ולכן גם כאשר החלון הפריוני מתחיל ביום השביעי, הוא מסתיים ביום ה 13.
ולכן, אם הטבילה (אפילו אחרי חומרת דרבי זירא ושאר חומרות) מתקיימת ביום השנים עשר - אזי היא נמצא בתוך החלון הפריוני ואין מניעה, וליתר דיוק מבחינה רפואית אפילו הסיכויים רבים יותר, להכנס להריון ביום הטבילה.

אנה התייעץ/י עם איש מקצוע ותוכח/י שהגרף הזה דווקא מראה כי הסיכוי לביוץ לפני הטבילה הוא באמת קטן מאד, ולא כפי שהבנתי, אולי בטעות, מדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:39 לינק ישיר 

.

עלתה כאן טענה על המיליונים שנרצחו בשל חומרת רבי זירא. יש כמה וכמה שאלות בתוך הדיון, אני רוצה להתייחס כרגע רק לדיון הסטטיסטי, לשאר אולי נגיע כשירווח (הזמן העושק וגו').

==============================

1. העקומה האסתטית והיפה המוצגת במאמר, עברה "שיפוץ" מתמטי כדי להראות כך, והדבר אף מצויין במאמר. מגודל המדגם שנעשה, לא היה ניתן להגיע לקו מוחלק כפי שמוצג.

2. כדי להתמודד עם הבעיה שהנשים שהתעברו מוקדם "יוצאות" מהמחקר מוקדם יותר מאלו שהתעברו מאוחר יותר, בוצע תיקנון של התוצאות. באופן מלאכותי, הוסיפו את הנתונים המדומים של אותן נשים. למעשה, מתוך הרצון להמנע מהטיה אחת, יצרו הטיה אחרת, אולי אפילו בעייתית יותר. כך, למשל, אשה שהרתה מייד נחשבת במאמר למי שהמחזור שלה מדוייק כמו שעון אטומי - משום ש"מכפילים" את הנתונים המקוריים לאורך כל תקופת הסקר. הפתרון האמור בעייתי מעוד כמה בחינות, אך חוששני שכניסה למונחים סטטיסטיים מקצועיים לא תועיל לנו כאן.

3. אין כאן כלל התייחסות לכך שלפי הידוע על המקובל במדינה בה נערך המחקר, רוב הסיכויים כי מועד המחזור של הנשים במחקר, בטרם החל המחקר, לא נקבע על ידי אמא טבע אלא על ידי האשה, באמצעות נטילת גלולות למניעת הריון. כאן, מראש, מתעלם מי שהביא אלינו את המחקר מהעובדה כי מדובר ב"אוכלוסיה מופרעת" - אוכלוסיה שהנתונים שלה מראש לא טבעיים אלא הופרעו על ידי התערבות מלאכותית מראש. כלומר, היכולת להסיק מהמדגם האמור לגבי אוכלוסיה שאינה נוטלת גלולות למניעת הריון (נשים המתחילות את חיי האישות שלהן תוך כוונה להרות ) באופן סדיר לאורך זמן, מוגבלת עד מאד.

3. כפי שכבר ציין ד"ר הלפרין לעיל, הנתונים שהובאו אינם תומכים כלל וכלל במסקנות שהוסקו מהן על ידי מביא המאמר. מאחר ו"חלון הפריון", כפי שהוא מוגדר במאמר, אורכו 6 ימים, הרי שבכל יום המצויין בגרף, מתחילה תקופה של 6 ימי החלון. מכאן, לא צריך להיות פרופסור אומן כדי להבין, כי אם לפי הנתונים במאמר, 17% מהנשים החלו את חלון הפריון שלהן לאחר
היום השביעי, הרי שחלון זה ימשך 6 ימים - ויכלול גם את היום ה-13 . מכאן, חוששני כי נפלה טעות בפירוש הדברים שהובאו לעיל.

לכך יש להוסיף עוד עובדה ממנה התעלם מביא המאמר:
חלק הארי של הנשים שמועד הביוץ שלהן מוקדם מאופיינות באי-סדירות של המחזור. כלומר, אם ניקח את ההתפלגות המתוארת במאמר, יש חפיפה בזהות הנשים הנמצאות בשני ה"זנבות" של ההתפלגות המתוארת. אותן נשים שחוו ביוץ מוקדם מאד, חוו גם ביוץ מאוחר יחסית. מכאן, שמי שטען כי לאשה מסויימת נגרמה "עקרות הלכתית" בחודש מסויים, הרי שבהתאם לתוצאות מאמר זה, העקרות ההלכתית היתה בחודש מסויים, אך בחודש שלאחריו, לא.

אם מישהו רוצה לצאת חוצץ כנגד חומרת רבי זירא בשל עקרות הלכתית שחלה בחודש שבט, אך לא היתה קיימת בחודש טבת, או בחודש אדר, דומני כי עליו לצאת כנגד תופעות אחרות לפניכן. כידוע, יותר ילדים לא באים לעולם בשל "חוסר חשק" של הוריהם, תופעה היכולה להגרם מסיבות רבות, החל משעות עבודה מרובות הגורמות לעייפות, וכלה באי-שימוש בדאודורנט. אני מציע להתחיל קמפיין כנגד גורמים מפריעים אלו, שגרמו לרציחתם של מיליוני יהודים, בדיוק באותו האופן בו עשתה זאת חומרת רבי זירא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:40 לינק ישיר 

[לאחר שכתבתי ראיתי את דברי ד"ר הלפרין, המייתרים את דברי לחלוטין]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:51 לינק ישיר 

מואדיב,

דבריך רחוקים מלהיות מיותרים. נאים הדברים למי שאמרם גם אם בנקודה אחת הרווחנו שני עדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:56 לינק ישיר 

נראה לי שלא משנה לכם בכלל המציאות.
לא משנה כל כך איזה עקומה הייתה מוצגת הייתם משוכנעים שאף אחד לא נפגע מזה אף פעם.

הסיכוי להיות בחלון פוריות והסיכוי להכנס להריון הם מושגים כעמט שקולים והם הנושא של הדיון הזה. הוצאת הנשים מחלון הפוריות שלהן בגלל הגזירה. אם זרקת נשים מתוך החלון הזה אז פגעת בפוריות שלהן.

לגבי הטיעון כי כל אמצעי מניעה הוא רצח הרי זו דמגוגיה ותו לא כפי שכבר חזרתי ואמרתי: הבעייה היא לא באי הולדה אלא בכפייה של עקרות על אחרים.

הבעייה היא אמיתית כפי שמראה המאמר וכפי שטען הרופא שפתח את הנושר וכפי שמוכיחה הבקיאות הרבה של הבלניות ושל הרבנים ושל הרופאים בנושא. אם היא הייתה זניחה אז אף אחד לא היה שומע על זה. במקרה גם הורי סבלו מזה מספר שנים עד שהותר להם להקדים את הטבילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 10:14 לינק ישיר 

.

אייל,

דומני שכתבתי במפורש כי את דעתי לגבי תקפות חומרת רבי זירא טרם הבעתי. עוד דומני כי לטעון שהעובדה שהנתונים אינם מראים את מה שנטען שהם מראים נובעת מדעתי הקדומה, טעונה הוכחה. ד"ר הלפרין טען כי הנתונים אינם מראים את שנאמר, משום שמדובר בחלון של 6 ימים. אם יש טעות בדבריו, נראה לי כי עדיף שתעמיד את כולנו על טעותו, במקום לזעוק כי הוא לוקה בדעה קדומה - בירור האמת לא יתקדם במאומה בשל כך.

כדי לפרוק חלק מהמועקה, אני מחליט לנקוט בטקטיקה ה-13, זו שלא צוינה על ידי צ'אפק, אך חביבה עלי ביותר.

כתבת כי "הסיכוי להיות בחלון פוריות והסיכוי להכנס להריון הם מושגים כמעט שקולים"

ותמהתי, להיכן נעלם הבעל, ואגב כך, נזכרתי במעשה.

===========================

מעשה שהיה בעיירתנו, ק"ק קטנה בדרום מזרח פודלסיה, הנמצאת בפולין של היום, בליטא של אתמול, ברוסיה של שלשום, ותמיד - תמיד, בסיפורי הדודים הזקנים.

ומעשה שהיה, כך היה.

יום אחד שם לב ר´ קרעכץ שבתו, האי בתולתא שפירתא, לא עלינו - איך נגיד את זה בלי להסמיק - מעוברת.

בוקה ומבולקה היתה בבית, והאב, ר´ קרעכץ, לא ידע את נפשו מתדהמה, בושה, זעם וכלימה. שלח וקרא לרב רבי שלמה ווייזמן מקראצמעך, שיבוא וייעץ לו.

הגיע הרב בבהילות לביתו של ר´ קרעכץ, לגם ספל תה מהביל עם קוביית צוקער שהחזיק בין שיניו, והקשיב קשב רב לטרונייתו-תלונתו של ר´ קרעכץ.

"קרא לנערה ונשאלה את פיה" אמר הרב במתינות.

נכנסה בתו של ר´ קרעכץ. לא היה ספק, או שהיא בלעה דלעת גדולה במיוחד, או שהיא, איך נאמר, "במצב".

"בתי", אמר לה במתינות הרב מקראצמעך, "ספרי לי בבקשה מה קרה".

"כבוד הרב", אמרה הנערה כשמבטה מושפל לכיוון נעליה, "לא בי האשם כי אם בך!"

"הא כיצד", שאל הרב כשמבוכתו גלויה לעין. והרי עוד רגע, אם יצא דבר השיחה הזו מהחדר החוצה, עוד יעמידוהו כמועמד לנשיאות.

"זוכר אתה את המים הקדושים עליהם בירכת, ומסרת לאחותי הגדולה המקשה להרות, סגולה להריון קל?" אמרה הנערה. "קמתי בלילה ואני צמאה, ומבלי משים, שתיתי את כוס המים שיתה סגולה לאחותי לסייע לה להתעבר!"

ליטף הרב מקראצמעך את זקנו ואמר:

"יודעת את, הסגולה בדוקה היא, אך אין בה די. דרוש גם גבר כדי להתעבר"

"נו", הפטירה הנערה, "וכי חסרים גברים בעיירה?"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 11:59 לינק ישיר 

צ'אפק לסופ"ש: 12 שיטות של פולמוס עיתונאי
(באדיבותו המופלאה של מואדיב)

תרגום: איגור, מפורום ספרים.

http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-860-202-10888001,00.html

ההערות הקצרות האלה אינן מיועדות למתפלמסים, אלא לקוראים, כדי לאפשר להם להבין לפחות משהו בשיטות של עימותים מילוליים. אני מדבר על שיטות, אך לא על כללים, כי בפולמוס עיתונאי, בניגוד לכל סוגי העימותים האחרים – דו-קרב, קטטה, קרב, משחק, טורניר ובכלל כל התחרויות של כוח גברי, - אין שום כללים, לפחות אצלנו. בהיאבקות הקלאסית, למשל, אסור ליריבים לקלל במהלך תחרות. באיגרוף אסור לדפוק אגרוף באוויר, ואחרי זה להודיע שעשית ליריב נוק-אאוט. במלחמה לא נהוג שהחיילים משני הצדדים מעלילים זה על זה– העיתונאים בעורף עושים זאת במקומם.

אבל כל אלה, ואפילו יותר מזה, מקובלים לגמרי בעימותים מילוליים,וקשה למצוא משהו שמי שמבין בוויכוחים תקשורתיים היה מגדיר כמהלך פסול, קרב מלוכלך, משחק לא הוגן, תרמית או תכסיס לא ראוי. לכן, אין שום אפשרות למנות ולתאר את כל שיטות הפולמוס. שתיים עשרה השיטות שאפרט, - אלה רק השיטות הכי נפוצות שמופיעות בכל עימות עיתונאי, ולו צנוע ביותר. מי שמעוניין, יכול להוסיף תריסר שיטות נוספות.

1. Despicere (להתנשא), או השיטה הראשונה.
מהות השיטה: משתתף הדיון צריך להבהיר ליריב את העליונות האינטלקטואלית והמוסרית שלו, או במלים אחרות, להבהיר שהיריב – אדם מוגבל, מפגר, גרפומן, פטפטן, אפס מאופס, כלומניק מנופח, אפיגון, רמאי אנאלפביתי, נעל, עשב שוטה, מנוול ובכלל טיפוס שאינו ראוי לדבר אתו. קביעה כזאת אפריורי נותנת לך בהמשך זכות לדבר באותה נימה מתנשאת, מטיפה ובטוחה שאותה אי אפשר להפריד מהמונח "דיון". להתפלמס, לגנות מישהו, לא להסכים ועם זאת לכבד את היריב – כל זה לא מוכר במסורת הלאומית.

2. השיטה השניה, או Termini (מונחים). השיטה הזאת באה לידי ביטוי בשימוש במונחים פולמוסיים מיוחדים. אם, למשל, תכתוב שמר פלוני טועה במשהו לפי דעתך, אז מר פלוני ישיב ש"תקפת אותו באופן בוגדני". אם אתה סבור שלמרבה הצער חסר לו הגיון, יריבך יכתוב שאתה "מתבכיין" בגלל זה, או "מזיל דמעות". באופן דומה, אומרים "משתולל" במקום "מוחה", "מעליל" במקום "מציין", "מטיל רפש" במקום "מבקר", וכן הלאה. אפילו אם אתה אדם שקט ובלתי מזיק ביותר, כמו טלה, בעזרת ביטויים כאלה יציגו אותך כטיפוס עצבני, גחמני, חסר אחריות ואפילו קצת משוגע. אגב, זה מסביר מדוע היריב המכובד שלך מתנפל עליך בלהט כזה: הוא פשוט מתגונן מפני התקיפות הבוגדניות שלך, הגידופים והנאצות.

3. השיטה השלישית מוכרת בשם Caput canis (כאן: לייחס מגרעות). עיקרה ביכולת להשתמש אך ורק בביטויים שבהכרח יוצרים דעה שלילית על היריב המוכה. אם אתה זהיר, אפשר לומר שאתה פחדן; אתה שנון – יגידו שאתה מתיימר להיות שנון; אתה נוטה למסקנות פשוטות ומוחשיות – אפשר להודיע שאתה ישיר וטריוויאלי; יש לך נטיה לטיעונים מופשטים – כדאי להציג אותך בתור מתפלסף ומתחכם, וכן הלאה. אצל פולמוסן מיומן פשוט אין תכונות, דעות ומצבים שלהם לא ניתן להדביק תווית שמיד חושפת את הריקנות, הטיפשות והעליבות של היריב הנרדף.

4. Non habet (כאן: לקבוע היעדרות), או השיטה הרביעית. אם אתה רציני ומלומד, קל לגבור עליך באמצעות השיטה השלישית, לטעון שאתה קשה הבנה, מוסרן פטפטני, תאורטיקן מופשט או משהו כזה. אבל אפשר לחסל אותך גם באמצעות שיטת Non habet. אפשר לומר שחסרה לך שנינות דקה, תמימות רגשית ודמיון אינטואיטיבי. ואם יתברר שאתה דווקא אדם תמים עם אינטואיציה דקה, אפשר להכריע אותך בטענה שחסרים לך עקרונות מוצקים, עומק מחשבה ובכלל אין לך אחריות מוסרית. אם אתה נבון, אז אתה בכלל לא ראוי, כי אין לך רגשות עמוקים, אם יש לך רגשות כאלה – אז אתה סתם סמרטוט, כי חסרים לך עקרונות רציונליים נעלים. אין כל חשיבות לתכונות האמיתיות שלך, צריך למצוא משהו שאין לך, ועל סמך זה להטביע אותך.

5. השיטה החמישית נקראת Negare (כאן: לשלול נוכחות). עיקרה בשלילה פשוטה של כל מה ששייך לך, של כל מה שאופייני לך. אם אתה, למשל, איש מדע, אפשר להתעלם מהעובדה הזאת ולומר שאתה קשקשן שטחי, טיפוס ריקני וחובבן. אם במשך עשור טענת בעיקשות שאתה מאמין (נניח) בשדים או באדיסון, אז בשנה ה-11 ניתן לטעון עליך בפולמוס שמעולם לא התעלית לאמונה חיובית בקיומם של שדים או של תומאס אלווה אדיסון. זה יעבוד, כי הקורא התמים לא יודע עליך כלום, ומי שיודע יחוש שמחה לאיד מתוך ידיעה שמכחישים תכונות שברור כי שייכות לך.

6. Imago (כאן: החלפה) – השיטה השישית. היא באה לידי ביטוי בכך שדוחפים לקורא איזה דחליל מזעזע, ואין לו שום קשר ליריב האמיתי. לאחר מכן היריב המדומה הזה נקרע לגזרים. למשל, מפריכים רעיונות שמעולם לא עלו בדעתו של היריב ומובן שמעולם לא השמיע אותם; מראים לו שהוא טמבל וטועה בגדול, תוך הצגת תיזות שהן באמת מטופשות ושגויות, אך לא שייכות לו

7. Pugna (הכאה) – שיטה שדומה לקודמתה. היא מבוססת על כך שנותנים ליריב או לתפיסה שהוא משמיע שם שקרי, ואחרי זה כל הדיון מתנהל נגד המונח השרירותי הזה. השיטה הזאת הכי שכיחה בפולמוסים שקרויים עקרוניים. מאשימים את היריב באיזה "איזם" שלא מתקבל על הדעת, ואחרי זה מפרקים את "האיזם" הזה.

8. Ulysses – השיטה השמינית. העיקר בשיטה הזאת - להתחמק ולא לדבר לעניין. בזכות השיטה הזאת הפולמוס הופך ערני באופן שמטיב עם מי שמשתמש בה, החולשות מוסוות וכל הדיון נמשך בלי סוף. זה נקרא גם "להתיש את היריב".

9. Testimonia (עדויות). השיטה הזאת מבוססת על כך שלפעמים כדאי להיתלות באילנות גבוהים (לא משנה במי). למשל, לטעון – "עוד פנטגרואל אמר" או "כפי שהוכיח טרייצ'קה". עם קצת ידע כללי בכל מצב אפשר למצוא ציטוט שיכריע את היריב.

10. Quousque (עד מתי...) – השיטה דומה לקודמתה, וההבדל היחיד הוא בכך שאין אזכור ישיר של אורים ותומים. פשוט אומרים: "זה הופרך כבר מזמן", או "זה שייך לעבר", או "כל ילד יודע", וכן הלאה. אין צורך להביא טיעונים חדשים נגד מה שהופרך בשיטה הזאת. הקורא מאמין, והיריב נאלץ להגן על מה ש"הופרך מזמן" – משימה כפויית טובה.

11. Impossibile (כאן: לא לאפשר). לא לאפשר ליריב להיות צודק בכלום. ברגע שאתה מודה שיש לו לפחות גרגיר של שכל ישר והבנת האמת – הפסדת את כל הפולמוס. אם אי אפשר להפריך משפט מסוים, תמיד ניתן לומר: "מר פלוני מנסה לספר לי..." או "מר פלוני משתמש באמיתות שחוקות שמוכרות מזמן, כמו "התגלית" שלו..." או "הפלא ופלא! תרנגולת עיוורת מצאה גרגיר וכעת היא צועקת ש...". בקיצור, תמיד אפשר למצוא משהו, לא?

12. Jubilare (לנצח). זו אחת השיטות החשובות ביותר, ומהותה בכך שצריך תמיד לעזוב את שדה הקרב עם הבעה של מנצח. אי אפשר לנצח פולמוסן מנוסה. מי שמפסיד הוא תמיד יריבו שאותו הצליחו "לשכנע", ו"גמרו איתו". זה ההבדל בין פולמוס לכל תחרות ספורטיבית. מתאבק מודה ביושר שהוא הפסיד; אבל נדמה לי שלא היה פולמוס שנגמר במלים "תרשה לי ללחוץ את ידך, שכנעת אותי". יש שיטות רבות אחרות, אבל תרשו לי לא לתאר אותן; ניתן לחוקרי הספרות ללקט אותן בעיתונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/2/2007 13:30 לינק ישיר 

אני חושב שהפולמוס הזה הפך להיות רק לשם הויכוח ולא עיניני.
האם למישהו יש דעות ומחשבות בנושא המרכזי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/2/2007 13:58 לינק ישיר 

.

אשמח לקרוא את דעתך לגבי משמעות הנתונים שהבאת. או שמא הבאתם היתה רק לצורך פולמוס שמטרתו ויכוח?

האם יש בסיס לקביעה כי העם היהודי איבד מיליונים? אשמח לקרוא גם תשובות על שאר השאלות שהעליתי לפניכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 18:23 לינק ישיר 

בקשר למיליונים, רצוי לזכור שבהרבה מקרים יש מיגבלות חיצוניות על גודל האוכלוסיה.

בכל מין בעלי חיים יכולה להיות עלייה בגודל האוכלוסיה עד שנתקלים בסוג של מחסום עליון ששם האוכלוסיה מתייצבת לגודל מסוים.

זה יכול להיות המיגבלות על מזון, על פרנסה, על מקום מחיה.

אני משוכנע שגם אם הפוריות היתה מעט יותר, התוצאות בגודל העם היהודי לא היו כפי שמישהו יכול לנחס מתוך הנוסחאות של קצב הגידול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2007 07:50 לינק ישיר 

כתבה אמ"ש
"במקרה והטבעי אינו מסתדר עם ההלכה, אך אינו מנוגד לטבע ה"נורמלי" (כמו במקרה של ביוץ הקרוב אל זמן הווסת, שהוא שכיח ואינו נתפס בעולם ה"טבע" כבעייתי בפני עצמו...), האם ראוי להלכה "לסדר" את הטבע ולהתאימו למסגרת ההלכתית באמצעים מלאכותיים (ולא סתם עזרים טכנולוגיים, אלא עזרים חודרניים המשפיעים על גוף האדם ממש)? שאלותי עקרוניות ונראות לי מעניינות מן הבחינה האינטלקטואלית ".
השאלה אכן חשובה. הובאו באשכול שתי דעות בעניין חומרת ר' זירא לעומת פר"ו, לפני היות ההורמונים:
א. הגרש"ז אליבא דכל האחרונים- אין היתר לחומרת ר' זירא. לדעה זו מובן מאליו  הפתרון ע"י הורמונים. וכמו אשה ממזרת שרוצה להרות מתרומת זרע. בהנחה שזה מותר לא נגיד לה לא בגלל שההלכה צריכה להיות "שלמה" בלי להיעזר בטכנולוגיה.
ב. הובא בשם ס' "גלי מסכתא" ובשם הרב גוסטמן להקל בחומרת ר"ז. לפי זה מה הדין היום? יש כאן מצב שערך הלכתי אחד נדחה ע"י ערך אחר, ואז מופיע טכנולוגיה שמאפשרת לקיים את שניהם. אפשר לצייר מקרה דומה: מי שחציו עבד חציו בן חורין, אומרת הגמ' בגיטין וב"ב שמשחררים אותו כי לישא בת חורין אינו יכול, לישא שפחה אינו יכול. וכך "לשבת יצרה" דוחה את איסור "לעולם בהם תעבודו"- איסור לשחרר עבד כנעני. האם נאמר שהדין השתנה היום כי הוא יכול לקיים "שבת יצרה"   ע"י תרומת זרע?! (בהנחה שאין בזה שז"ל) אפשר לומר שלא כי כוונת הקב"ה הייתה להגדיר את איסור "לעולם בהם תעבודו" לפי המציאות שהייתה בזמן מתן תורה, והיינו שיותר האיסור במקרה של חציו עבד, וכן כוונת ישראל כשקיבלו את חומרת ר' זירא לא היתה באופן שמבטלת זוג לגמרי מפו"ר. לדעתי זה לא נכון: אם נולדה טכנולוגיה חדשה, גם זה רצון ה', ועכשיו הוא רוצה שננהג באופן ההלכתי האופטימלי במציאות החדשה שנוצרה. צריך לציין שדברי מעוגנים בגישת ר"ע שגדולים מעשי אדם ממעשה הקב"ה והם גופא רצון ה'. אבל מי שרואה בטכנולוגיה יוהרא ומעין חטא סביר שיפסק ההפך בעניין זה ויאמר שלא התכוון הקב"ה שנשתמש בה.
בהתחלה חשבתי שזה דומה לי"ח טרפות וכינה בשבת ועוד הלכות שאיננו מתחשבים בגילויי המדע. אמנם אין זה נכון: שם המשמעות המילוית של המונח "טרפה" בזמן התורה וחז"ל הייתה אותן הטרפות הידועות, וכן המשמעות המילולית של "חי" לא כללה כינה, בימינו משמעות המונח התרחבה אך אין זה משנה את ההלכה. לעומת זאת בדוגמאות של חצי עבד וחומרת ר"ז שום מונח לא השתנה רק נוצרה טכנולוגיה חדשה.

לגבי נושא הסכנה שבהורמונים, ובהנחה שזו אכן סכנה משמעותית: צודק הרב מיכי שמדמה זאת לנסיעה בכביש. מה נאמר לאדם שמסרב לסוע לצורך מצוות כבוד הורים או מצוות תפילה במניין בטענה שיש בזה ספק פיקו"נ? הטענה נשמעת הגיונית. אומרים אפילו שכשהתחילו בארץ המכוניות הרב קוק רצה לאסור נסיעה אם לא לצורך פיקו"נ. דא עקא, סכנה אינה מוגדרת במונחים אובייקטיביים ומוחלטים אלא לפי דעת בנ"א באותו נושא . מותר לאדם להכנס  לסכנה אם זו סכנה שדרך הסוחרים לקבל על עצמם לצורך מסחרם (חכמי הפורום, אנא מקור). לכן גם אם אותו אדם עקבי ולא משתמש בתחבורה כלל, נראה לי שלצורך מצווה נאמר לו שבטלה דעתו אצל כל אדם, וכיום בנ"א אינם רואים בכך סכנה. מה באמת ההצדקה הפילוסופית לגישה כזו להגדרת סכנה? אני עוד לא סגור על זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2007 08:01 לינק ישיר 

[זילבר,

אין בידי לקרוא בעיון או לענות בעיון, ואני מתנצלת. רק הערה לגבי הסכנה -
"בנ"א אינם רואים בכך סכנה" - אני לא בטוחה שזה תפקידם של בני האדם (באופן כללי...) לקבוע מה מסוכן ומה לא (למשל, עד לפני שנים מועטות, רוב בני האדם לא חשבו שעישון סיגריות מסוכן). קביעת הסכנה צריכה להיעשות ע"י מומחים לעניין (ואם הם מתווכחים ביניהם, דומני שזכותו של אדם להחליט עם מי הוא מסכים). בהקשר ההלכתי אני מסכימה עם כבוד הרב ד"ר מיכאל אברהם במאמרו "מומחיותו של פוסק ההלכה", שהפוסקים אמורים לשמוע את דעת המומחים באשר לסכנה ולהכריע את עמדתם ההלכתית (לא כל סכנה יכולה להיגדר בכללי פק"נ הלכתיים וכו').]

תוקן על ידי אמשלום ב- 07/06/2007 8:01:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2007 10:47 לינק ישיר 

וואו. מי זה הגאון הזה שזכה להסכמה רבתי כזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2012 10:14 לינק ישיר 
שו"ת של נשמת: תשובתה של תרצה קלמן (*)

.

(*) תודה לעו"ד ח.ב.ג. ששלחה אלי את התשובה המובאת כאן.

==============
http://www.yoatzot.org/questionH.php?id=2386&topic=96

==============

על הכשלים בספרו של ד''ר רוזנק ''להחזיר טהרה ליושנה''

שאלה:

ערב טוב ושבוע טוב, אני קוראת את הספר של ד"ר דניאל רוזנק: 'להחזיר טהרה ליושנה'. הגעתי לספר לא סתם. אני נשואה כמעט 8 שנים, יש לי בן יחיד שיהיה בריא בן 3.5, מנסים כל הזמן להרות. הבדיקות תקינות ובעלי (בצדק) מתנגד בכל תוקף לטיפולים כיוון שההריון הקודם הושג בסופו של דבר ללא טיפולים. עם זאת עליי לציין ולומר שכן לקחתי בעבר הורמונים, הזרעות וכו'.... שגם גרמו לי בזמנו לתופעות לוואי... אם כן, אחזור לספרו של ד"ר דניאל רוזנק בו הוא מביא טענות⁄ספקות לגבי ספירת שבעה נקיים. אודה למי שקרא את הספר ויוכל לענות לי בנושא. אינני רוצה לקחת את "החוק" לידיים ולהחליט בעצמי על הטבילה. חשוב לציין, אני אישה דתייה ומאמינה באמונה שלמה בבורא עולם.

תשובה:

שלום לך,

יש להפריד בין שני רבדים: ההתמודדות הנכונה עם המצב האישי שלך, וספרו של הד"ר רוזנק.

לגבי המצב האישי שלך נשמח לנסות לסייע ככל האפשר בכלים הלכתיים ואחרים להבין את מוקד הקושי שלך להרות ומה ניתן לעשות כדי לאפשר לך להרות בקלות האפשרית. כדי לעשות זאת נצטרך לקבל ממך פרטים נוספים וליצור איתך קשר מתמשך יותר שיאפשר ללוות אותך בנושא. תוכלי לכתוב שוב למערכת "שאלי את היועצת" ולפרט יותר לגבי מצבך הפיזיולוגי והקשיים שנתקלת בהם, ואם תרצי תוכלי גם לציין היכן את בארץ כדי שנוכל לסייע לך לאתר דמות שתוכל ללוות אותך מאותו האזור.

לגבי ספרו של ד"ר רוזנק "להחזיר טהרה ליושנה":

יש לומר בפה מלא כי ספרו של ד"ר רוזנק מסוכן לכל מי ששמירת הלכה חשובה לה. הליכה בעקבות פרשנותו והדרכותיו לא רק שמביאה באופן מידי להפסקת שמירת ההלכה כפי שנהגה בעם ישראל במשך למעלה מאלף וחמש מאות שנה, אלא גם תגרום במקרים רבים להיכשלות בדין דאוריתא. אף שהדברים שלהלן ארוכים, הם מהווים רק נגיעה קלה בכמה מהכשלים המרכזיים בספרו של ד"ר רוזנק, ואין בהם התייחסות לכל הנקודות שעולות בספר או לכל הבעיות שבו:

1. הספר כולו בנוי על הנחת מוצא לפיה ישנה זהות מוחלטת בין המושג המקראי "נידה" לבין ההגדרה הרפואית של ד"ר רוזנק לדמם הוסת. מבחינתו של ד"ר רוזנק זוהי עובדה שאין צורך להוכיחה והוא אפילו לא טורח להסביר זאת בשום מקום בספר, אף שהוא מתבסס על הנחה זו בדיונים רבים לאורך ספרו. אולם, מבחינה הלכתית זוהי קביעה מוטעית, והיא סותרת מקורות הלכתיים רבים העוסקים בטהרת המשפחה. כבר בגמרא הובאה קביעתו של האמורא רב שנפסקה להלכה, במקור שאפילו מצוטט בספרו של ד"ר רוזנק, מבלי להתייחס להיבט זה של הדברים: "מעיין אחד הוא, התורה טימאתו והתורה טיהרתו" (מסכת נידה דף ל"ה ע"ב, בעניין דמי טוהר) שמשמעה שאין לחפש את ההבדל בדינם של הדמים השונים בהבדלים ביולוגיים ביניהם אלא בקטגוריות הלכתיות.
טומאה וטהרה אינם רק מושגים ביולוגיים, אף שיש להם קשר לביולוגיה. דוגמה מובהקת לנושא זה הוא התחום של דיני כתמים: הדימום נבחן על פי שורת פרמטרים הלכתיים שאינם קשורים לשאלות ביולוגיות אלא רק לקטגוריות של טומאה וטהרה כדוגמת המשטח עליו נראה הכתם.

הנחת מוצא מוטעית זו היא הבסיס לכל המגדל שבונה ד"ר רוזנק לאורך ספרו והיא היסוד לכך שהוא מניח, בניגוד לעמדתם של כל חכמי ישראל והמוני בני ובנות ישראל מאז תקופת האמוראים לפחות, שהוא יודע בדיוק כיצד לקיים את הדין דאוריתא. הבסיס לאפשרות לשמור את הדין דאוריתא, בלי סייגים שיהוו מרווח ביטחון היא יכולת לקבוע במדוייק איזה מההפרשות שאישה רואה הוא דם נידה ואיזה לא. זהו ידע שכבר בתקופת האמוראים הלך ונעלם עד שנעלם לחלוטין, ולא ידוע לנו על אפשרות לחדש אותו כעת.

המצב כיום אינו שאנחנו מוסיפים לנשים נידות שבעה נקיים הנוגעים לדין זבה כפי שמציג ד"ר רוזנק את הדברים בספרו, אלא שבדרך כלל אין לנו כיום את הכלים לדעת בודאות האם אנחנו נידות או זבות, ולכן בכל מקרה ומקרה אנחנו נוהגות באופן שמוציא אותנו ידי חובת הדין דאוריתא בשני המצבים - כיון שאין לנו אפשרות לדעת בבירור באיזה מהם אנחנו נמצאות.

חשוב להבין שבניגוד למקרה שבו הדין זהה בכל המצבים, וטעות ביחס לאופי הדימום אינה משמעותית, במקרה של שמירת הדין דאוריתא לא קיים שום מרווח שמאפשר לטעות מבלי להסתבך בדיני דאוריתא: כיוון ששמירה על דיני נידה וזבה דאוריתא מחייבת חישובים תמידיים שהבסיס שלהם הוא הרגע המדוייק בו נעשית האישה "נידה", כל טעות לגבי קביעת הזמן הזה הופכת קריטית. הקדמה של הרגע הזה, במצב שבו הדם שהאישה רואה אינו הופך אותה לנידה דאוריתא (וישנם מצבים רבים העונים להגדרה זו), יביא לטעות בכל החישובים מאותו רגע והלאה. כך למשל אישה שתחליט שהפכה "נידה" לפני השקיעה, בעוד למעשה רק הדם שראתה אחרי השקיעה היה דם אוסר מדאוריתא, תחשוב שסיימה את תקופת הנידות יום מוקדם יותר משבאמת הסתיימה ותטבול בעודה נידה דאוריתא. מאידך, אישה שתחשוב שהפכה נידה מאוחר יותר מהרגע שבו באמת הפכה נידה על פי ההגדרות דאוריתא עשויה לא רק להחמיר על עצמה ולטבול יום מאוחר מדי, אלא גם לחשב באופן לא נכון את הימים הראוים לזיבה, ולא להבין שהיא חייבת לספור שבעה נקיים על פי הדין דאוריתא, בגלל הטעות שנראית כאילו גרמה לה להחמיר. טעות כזו יכולה להביא לכך שכל החישובים שלה מאותו רגע והלאה, למשך תקופה ארוכה מאד, לא יתאמו את הסטטוס שלה מבחינת הדין של התורה.
לא רק שכבר בתקופת התנאים רוב הנשים לא ידעו להבחין בין סוגי הדמים והאבחנה ביניהם דרשה תקשורת מתמידה עם רב שיקבע את דינם של המראות השונים, החל מתקופת האמוראים גם חז"ל הודו שאינם יודעים להבחין בין הדמים השונים. כיוון ש, כפי שכבר הזכרנו, ההנחה שיש זהות בין המושג הרפואי "דמם וסתי" לבין המושג המקראי "נידה" היא הנחה מוטעית מבחינה הלכתית, אין בידינו כלים שיאפשרו לנו לבצע הבחנות הכרחיות אלו.

2. הכשל המרכזי השני בספר "להחזיר טהרה ליושנה" הוא, לדעתי, באופן שבו תופס ד"ר רוזנק את עולם ההלכה והתפתחותו.

מצער לומר, אולם אע"פ שכל החכמים שמצטט ד"ר רוזנק בספרו הם משלומי אמוני ישראל, הלוגיקה ההלכתית שהוא מציג זהה ללוגיקה ההלכתית של התנועה הקונסרבטיבית (המכנה את עצמה בארץ התנועה המסורתית) כפי שתנועה זו מצהירה עליה: הסקת מסקנות הלכתיות מעשיות מטקסטים ראשוניים תוך התעלמות מהתהליכים ההלכתיים שהתרחשו במשך כל הדורות, התמקדות יתרה בהסברים היסטוריים לתהלכים הלכתיים תוך חוסר קבלת מרות של פוסקים מדורות קודמים בכל מקום שנראה שהתנאים ההיסטוריים השתנו וכן הלאה. אין זו דרכה של ההלכה היהודית לאורך כל הדורות. פסיקת ההלכה מתקופת הראשונים ועד לימינו אנו נעשתה בתוך מערכת של כללים שד"ר רוזנק מתעלם מקיומם.

בניגוד לתמונה שמצייר ד"ר רוזנק בספר, ההתפתחות הדרמטית שעברה, עוברת, וודאי עוד תעבור ההלכה (וזהו אכן מקור שמה), אינה מתרחשת אלא בתוך גבולות וכללים, שבתוכם היא מתפתחת.
בניגוד לאופן שבו מציג ד"ר רוזנק את ההלכה בספרו, ההלכה אינה בהכרח נלמדת ישירות מהפסוקים, והסברים רעיוניים לפסוקים של תלמידי החכמים בימינו אינם מקור ישיר לפסיקת הלכה בניגוד למסורת התורה שבעל פה. גם העובדה שפוסק הלכה כזה או אחר הביע דעה מסויימת בשלב כלשהו במהלך ההיסטוריה, אין משמעה שניתן באופן אוטומטי לנהוג כדבריה, או שניתן להתעלם מדברי כל שאר הפוסקים ומדבריהם.
ד"ר רוזנק מביא בספרו מקורות רבים, והפניות רבות בהערות השוליים. אולם, כמעט ולא ניתן למצוא בין מקורות אלה מקורות הלכתיים ישירים, והוא אינו דן ומתמודד עם עיקר הכתיבה ההלכתית העשירה בנושא.

בנוסף, מבוסס חלק לא מבוטל מהדיון בספר על הטעמים ההיסטוריים שד"ר רוזנק העלה בדעתו בעקבות לימוד הנושא כאילו הם הבסיס להאחדת הדינים, תוך שהוא מצמצם את המקום שתופסים דבריהם המפורשים של חז"ל המיחסים את האחדת הדינים לחוסר היכולת להבחין בין המצבים השונים, אליהם התייחסנו לעיל, ואפילו כשהוא מתייחס לנושא, הוא עושה זאת תוך טשטוש הבעיה הממשית בהבחנה בין הדמים.
ההתייחסות לגורמים ההיסטוריים החיצוניים כמוקד התהליך ההלכתי, במקום התהליכים הפרשניים ותהליכי העברת המסורת, מסיטה את הדיון מדיון הלכתי טקסטואלי לדיון היסטורי. ההתייחסות של ד"ר רוזנק לטעמים ההיסטוריים שהוא עצמו העלה למהלכים ההלכתיים כאל עיקר מהותם (למרות שבהקדמתו לחלק זה של הדיון הוא מעיד שאין להשערותיו בסיס מעבר לרעיונות שעלו בו), מביאה אותו להסיק שכיוון שרשימת הגורמים שהעלה היא רשימה שלגביה חלו שינויים מפליגים בתנאים ההיסטוריים, יש לשנות את הדין.
זהו כמובן הגיון מעגלי, שאין בו הוכחה למאומה.

3. אחד הנושאים שד"ר רוזנק מרחיב לגביהם בספרו הוא הנושא המכונה "עקרות הלכתית", אליו רמזת גם את בשאלתך. יש לומר בפה מלא: זהו נושא מורכב הדורש בכל מקרה ומקרה לגופו טיפול עדין שיאפשר להבין את מוקד הבעיה ולמצוא לה את הפיתרון המתאים ביותר, באופן הנעים ביותר לאישה ולזוג. אין להכחיש שבמצבים שאכן שמירה על הלכות טהרת המשפחה היא הדבר שמונע מבני הזוג להרות נדרשת התייחסות הלכתית יצירתית שתאפשר לבני הזוג להרות מבלי לוותר על שמירת ההלכה. רבנים רבים וכן יועצות הלכה מלווים נשים וזוגות הסבורים שיש להם בעיה של עקרות הלכתית בנסיון לאתר את נקודת הקושי המדוייקת של הזוג המדובר ולמצוא את הפיתרון ההלכתי והרפואי המתאים.
עם זאת, מחקרים שנעשו בעת האחרונה שחלקם עומד להתפרסם בחודשים הקרובים, מעלים שקיים פער משמעותי בין מספר הנשים הסבורות שיש להן בעיה של עקרות הלכתית לבין מספר הנשים שיש להן בעיה כזו באמת. מסתבר שאנשי ונשות הלכה המלווים מקרים כאלו, מצביעים על כך שאחוז לא מבוטל מהנשים טובלות למעשה לאחר הזמן שבו מותר היה להן לטבול מבחינה הלכתית. נשים רבות אינן בקיאות בפרטי ההלכה ואוסרות את עצמן לחינם במקרים שמבחינה הלכתית הן אינן נאסרות, ובכך מעכבות את מועד הטבילה מבלי לדעת שניתן היה לטבול מוקדם יותר. קיים קשר ישיר בין נושא זה לבין הנושא אליו התייחסנו בראש הדברים: נשים רבות אינן מכירות את הקטגוריות ההלכתיות וסבורות שכל הפרשה אוסרת אותן, אף על פי שאין זה המצב ההלכתי. אין בדברים אלו האשמה כנגד הנשים חס וחלילה. כל אחת מהנשים שנוהגות באופן זה עושה כמיטב יכולתה לשמור על ההלכה כראוי. אולם חשוב לדעת שלפני פניה לטיפול רפואי, חשוב לוודא ששמירת ההלכה נעשית על פי הדין והטבילה אינה נדחית בשל חוסר הבנה של ההלכה. כך למשל נשים רבות (כאלה שמתקשות להרות אך גם רבות אחרות) אינן יודעות שחלק מההפרשות הרחמיות הן בגוונים שאינם מוגדרים מבחינה הלכתית כאוסרים (ניתן לקרוא על נושא זה כאן), ואינן סופרות שבעה נקיים כל עוד הן רואות הפרשות כלשהן. רבות אחרות אינן בקיאות בדיני כתמים שכבר הזכרנו לעיל, ואוסרות את עצמן לחינם במקרים שאינן אסורות מבחינה הלכתית. בירור מעמיק של המצב ההלכתי יכול לצמצם את מספר הנשים שטובלות לאחר הביוץ ובאופן כללי יכול לסייע לנשים להיטהר ביתר קלות.
ללא ספק, קיים אחוז מסויים מהנשים שאינן מצליחות להרות בשל שמירת ההלכה. בכל מקרה כזה יש למצוא, בליווי אנשי הלכה, את הפיתרון המתאים ביותר לאותו הזוג בהתאם למצב הפיזיולוגי ולצרכיו ורצונותיו. הפתרונות האפשריים חלקם פתרונות הלכתיים מסוגים שונים וחלקם אכן נשענים על שימוש נקודתי בהורמונים שבמקרים רבים מביאים לידי הריון במהירות רבה לאחר שימוש מצומצם וממוקד.
(יש לציין כי ד"ר דינה צימרמן שהיא רופאה וגם יועצת הלכה כותבת בימים אלו התייחסות לבעייתיות בטענותיו של ד"ר רוזנק מההיבט הרפואי. נשמח לשלוח אלייך את דבריה כשתסיים את כתיבתם)

חשוב להבהיר, כי בניגוד לדבריו הבוטים של ד"ר רוזנק בספרו לפיהם הרצון למצוא פתרונות פרטיים ואישיים בפסיקת הלכה התפורה למידתם של בני הזוג מקורה באינטרסים צרים של הרבנים, ההפך הוא הנכון. בניגוד למערכות החוק האנושיות שבהן ישנם יוצאים מן הכלל הנפגעים מן החוק מעצם היותו שרירותי במידת מה, עולם ההלכה, בהיותו מערכת חוקים טוטאלית שבסיסה דבר ה', נעשה נסיון להתאים את החוק לכל מצב ומקרה. כיוון שכך ישנם מנגנונים תוך הלכתיים שונים המאפשרים יצירתיות הלכתית, במגבלות נתונות, שמטרתה ליצור התאמה טובה ככל האפשר בין מקרה ספציפי להלכה המתאימה.
פסיקות אישיות אין משמען שהדין הפשוט והמפורסם אינו נכון, או שהוא נועד לשמר את כוחם של הרבנים, אלא להפך: במקביל לדין הסטנדרטי, שאותו מלמדים והוא החוק הכללי, ישנם מנגנונים תוך הלכתיים שמאפשרים לסטות מחוק כללי זה במקרים נקודתיים, למרות שהדין הסטנדרטי עודו תקף. הפסיקה האישית אינה מתאימה כדין כללי ברוב המקרים, אלא מהווה יוצא מן הכלל המעיד על הכלל.
כיוון שכך, התנאים הספציפיים בכל אחד מהמקרים יוצאי הדופן ישפיעו על הפסיקה המתאימה לאותו מקרה. זוהי אכן פסיקה אישית במלוא מובן המילה ולכן פירסום שלה, המוציא אותה מהקשרה ואינו מתייחס לכלל הפרמטרים המציאותיים וההלכתיים שבהם היא מתאימה, הופך אותה לבעייתית מאד.
במקום להבין את ייחודה של ההלכה המאפשרת פתרונות "תפורים על פי מידה" לאנשים ששורת הדין אינה מתאימה למצבם, ולברך על היכולת לסייע לאנשים בכלים יחודיים, בוחר ד"ר רוזנק להשתלח ברבנים ומאשים אותם בהאשמות קשות וחריפות.

זוגות שונים שבירור יעלה שאכן יש להם בעיה מסוג "עקרות הלכתית" יקבלו פתרונות הלכתיים שונים שיתאימו באופן ספציפי לבעיה במקרה שלהם. לא מתפרסמות הדרכות הלכתיות לזוגות כאלה באופן פומבי שכן טיפול אישי בכל מקרה יכול לאפשר פתרונות מדוייקים יותר בהתאם לסיטואציה.

4. אחד הדברים המדאיגים בספרו של ד"ר רוזנק הוא שהוא נותן "הוראות שימוש" להולכים בשיטתו, שאפילו על פי ההסבר שלו לדין דאוריתא (שכאמור מבחינה הלכתית אין לו בסיס) יכשילו את מי שילך בעקבותיהם בדין דאוריתא. הדוגמה המובהקת לכך היא בדיקת הפסק טהרה שמקורה, בניגוד למה שכותב ד"ר רוזנק באופן כמעט מפורש, הוא בדין נידה דאוריתא ולא בדינה של הזבה. כפי שעולה מהמשנה (מסכת נידה פרק י' משנה ב') הדנה בנידה דאוריתא, ביצוע בדיקת הפסק טהרה הוא תנאי הכרחי לטהרת הנידה. ביצוע בדיקה זו אינו מוזכר בשום מקום בהוראותיו של ד"ר רוזנק. יתרה מזאת, מדבריו של ד"ר רוזנק לאורך הספר עולה הרושם כאילו ביצוע בדיקות קשור אך ורק לדינה של הזבה הגדולה. רושם זה מוטעה לחלוטין מבחינה הלכתית והיסטורית. זוהי רק דוגמה לסכנה שבפעולה בעקבות הוראותיו של ד"ר רוזנק אפילו לשיטתו.

5. כפי שודאי הבחנת במהלך הקריאה בספר, ד"ר רוזנק בחר לכתוב אותו בניסוח רגשי ולא בניסוח ענייני. הספר נכתב בכתיבה רגשית עמוסת סופרלטיבים (כבר מההקדשה שבעמוד הראשון המכנה מי שיבחר להפסיק לשמור את ההלכה כ"אמיצים" וההתייחסות אליהם אחר כך כ"בעלי הרוח החופשית"). הכתיבה באופן זה, החריג גם בז'אנר הספרות היהודית הפופולארית, מקשה על בחינה עניינית של הדברים הנאמרים והופכת את הקריאה הביקורתית בספר לקשה יותר מבספרים העוסקים בנושאים עיוניים בדרך כלל. חשוב לתת את הדעת לנקודה זו בעת שבאים להעריך את תוכן הדברים שבספר.
מבחינה זו חשוב גם לשים לב למקום הנרחב המוקדש בספר לציטוט של טוקבקים, על כל המורכבות שבז'אנר כתיבה זה. נוסף לכך, ד"ר רוזנק בוחר את הציטוטים ששיבץ בספר בקפידה.
לשיא מגיע העניין בנספח מספר 4, שבו מצטט ד"ר רוזנק מספר הודעות מפורומים בפורטל כיפה, ללא כל ציון מקור או אסמכתא לדברים. מציאת הדברים בפורום שבפורטל כיפה באמצעות מנוע חיפוש, מעלה כי בניגוד לרושם שנוצר בספר, כאילו ההודעות הן כולן חלק מדיון בין הגולשים לבין רב שהתארח בפורום, מספר הודעות בוטות כנגד רבנים וכנגד ההלכה מקורן בשירשור אחר לחלוטין, שאותו הרב כלל לא היה שותף לו. יתרה מכך: איתור השירשור המקורי מעלה שמדובר בשירשור ארוך שפתחו הגולשים בפורום בעקבות אחד ממאמריו המוקדמים של ד"ר רוזנק בנושא, שרובו ככולו הכיל ביקורת נוקבת כנגד דבריו. ד"ר רוזנק שלף מתוך אותו השירשור שלוש הודעות התואמות את שיטתו, הוציא אותן מהקשרן (כמובן מבלי לצטט את התגובות הרבות של הגולשים שדעתם אינה כדעתו), והביא אותם בקונטקסט ממנו השתמע שהן חלק מדיון עם רב פוסק, מבלי לציין כל מקור לדברים.
זוהי מניפולציה מטרידה, שאינה עומדת בכללים בסיסיים של אתיקה וכללי ציטוט. בחירתו של ד"ר רוזנק לעשות מעשה בוטה כל כך מחייבת זהירות יתרה בהתייחסות למקורות שהוא מצטט.

אין ספק, שיש בבסיס דבריו של ד"ר רוזנק מספר נקודות שחשוב שיעלו למודעות של כל העוסקים בתחום: חשוב מאד להגביר את הרגישות לתחושתיהן של הנשים, חשוב לשקול בכובד ראש את ההשלכות הפיזיולוגיות של שימוש באמצעים רפואיים במהלך נסיונות להרות, וחשוב שתהיה תקשורת כנה וישירה בין אנשי הלכה לבין הציבור. נקודות אלו כמובן חשובות לנו, יועצות ההלכה, כמו לאנשי הלכה רבים נוספים, ועומדות לנגד עינינו בכל התמודדות הלכתית.
עם זאת, אין בכך לבטל את חשיבותה של שמירת ההלכה, או לאפשר ביטול של ההלכה כפי שנהגה בעם ישראל מאז ימי התלמוד בהינף יד. בכל מקרה של בעיה נקודתית נכון לפנות לקבלת הדרכה אישית שתאפשר למצוא את הפתרונות הטובים ביותר לסיטואציה מבלי לפגוע בערכים החשובים לפונה. אין בידינו היום כלים שיאפשרו לנו לשמור את הדין דאוריתא מבלי לנהוג בכל מראה אוסר כאילו הוא עשוי להיות דם נידה או זבה מבלי שנוכל להבחין ביניהם.

נשמח לעמוד לרשותך בכל עת.

כל טוב!

תרצה קלמן - יועצת הלכה.

שאלה זו נענתה דרך מערכת שאלה זו נענתה דרך מערכת "שאלי את היועצת". בכדי לשמור על פרטיות הפונות, שונו או הוסרו לפני הפרסום פרטים אישיים ומזהים.

האתר אינו יכול להחליף את הקשר האישי עם רב, יועצת הלכה, או רופא: יש יתרונות רבים לקשר אישי עם סמכות הלכתית, שתקשורת מקוונת אינה יכולה לספק. כמובן שאיננו מתיימרים להוות תחליף להתייעצות אישית עם רופא או כל גורם רפואי אחר.

התשובות המפורסמות באתר ניתנו על סמך הפרטים שצויינו בשאלה. אין להקיש ממקרה אחד לשני, כיוון שאפילו שינוי קל בפרטי השאלה יכול ליצור שוני בפסק ההלכה או בטיפול הרפואי.

אתר הלכה ובריאות האישה הוא שירות לציבור המתבסס על תרומות של אנשים כמוך. אם ברצונך להיות שותפה לפרוייקט תוכלי לתרום כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2012 11:11 לינק ישיר 

קראתי את התשובה (היא נשלחה גם אליי), ואכן דברים כדרבנות. רק סעיף 2 מפריע לי, שכן לדעתי בסעיף 2 המצב אינו כמו שהיא מתארת. יש בהחלט מקום לשינויים בעקבות שינוי נסיבות, והשיקול הזה כן נמצא על המפה ההלכתית. אפילו להיסטוריציזם יש תקדימים (אם כי מעטים) בתוך הספרות ההלכתית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חומרת ר' זירא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.