קולטים? ביילין מספר על הרב עובדיה יוסף בהצופה...
נישואי תערובת ויוסי ביילין
19/12/2006 |
|
אני כותב את המאמר הזה דווקא ב"הצופה". זה בפירוש לא מאמר לבטאון מרצ, זו גם לא חוכמה: מרצ יסכימו מיד לגיור קל ומהיר. אבל בתוך קהל וראי "הצופה" אולי מצוי זה שידע להמשיך את דרך ההלכה המקרבת את השבים
|
|
|
|
|
בימים האחרונים ניהלתי כמה שיחות עם יוסי ביילין. השיחות החלו ביוזמתי כאשר הבנתי שיוסי ביילין ומר"צ מתכוונים להעלות הצעת חוק שתתיר לרשום יהודי בתעודת זהות גם אם הוא בן לאב יהודי בלבד, ואמו גויה.
יוסי ביילין העלה טענות מודרניות וסיפר על די.אנ.איי. הטענות האלה לא שיכנעו את השומרים על כללי היהדות, והצעת החוק נפלה. רק ארבעת חברי הכנסת של מרצ הצביעו בעד.
כמה ימים לפני שהצעת החוק הזו עלתה בכנסת צלצלתי ללשכתו של ביילין וביקשתי לדבר איתו. לזכותו צריך לומר שהוא החזיר טלפון תוך כמה שעות, מיד כשהתפנה.
אמרתי לו: "גם אני, כמוך, כואב את הדחייה של העולים אשר אימם לא יהודיה. גם אני כמוך חושב שהם צריכים להירשם כיהודים, אבל עזוב די.אנ.איי. יש דרך פשוטה והלכתית לעשות את זה. סבא שלי, הרב עוזיאל כתב הרבה מאוד על הבעייה הזו, והפסיקות שלו, הן: מי שאימו לא יהודיה ואביו יהודי הוא זרע ישראל. אמנם איננו יהודי, אבל גם איננו גוי רגיל. את הילדים האלה, וגם את הנשים יש לגייר בתהליך קל, לא לדרוש מהם לקיים מצוות, לא להכביד עליהם בשאלה אם הם מתגיירים לשם טובת הנאה, לא לחכות". הצעתי ליוסי ביילין שאשלח לו כמה מן הפסיקות של הרב עוזיאל בעניין זה, וגם מאמר שכתבתי פעם בשם "הגיור והאהבה." ביילין ביקש שאשלח זאת דחוף לפקס בביתו, בערב עוד דנו בכך ארוכות. נכון, לא לי ולא ליוסי ביילין היה קל לרוץ בשפה המיוחדת והעשירה של סבא שלי, אולי גם קשה להבין הכל בזמן קצר כל כך, נכון גם שמוזר יהיה אם יוסי ביילין ינהל מאבק הילכתי, אבל הצעתי ליוסי ביילין: "זו הדרך שכדאי ללכת בה. יש פסיקה ברורה ומחייבת של רב ראשי. ככה מגיירים בני נישואי תערובת במדינת ישראל. אולי אם תלך עם זה לרבנים הם יאמצו שוב את הגישה ההלכתית הזו. אולי אפילו הרב עובדיה יוסף, שסבא שלי הכתיר אותו לרבנות, יפעל בגישה הזו."
"אולי כן ואולי לא" אמר לי יוסי ביילין, תמים פחות ממני במערכות הפוליטיות. אני חושב שזיהיתי מעט ייאוש בקולו נוכח חזון הגיור הקל שסיפרתי עליו, גישה מקרבת שבעזרתה תיפטר מצוקת בני נישואי התערובת שעלו לארץ מברית המועצות.
אני כותב את המאמר הזה דווקא ב"הצופה". זה בפירוש לא מאמר לבטאון מרצ, זו גם לא חוכמה: מרצ יסכימו מיד לגיור קל ומהיר. אבל בתוך קהל קוראי "הצופה" אולי מצוי זה שידע להמשיך את דרך ההלכה המקרבת את השבים. עלי לומר עוד שאינני האדם המתאים לצטט כתבי דת, ופסקי הלכה. אין לי סמכות, וחסר לי ידע. אבל שנים ארוכות אני קורא שוב ושוב בקטעים מכתבי סבי הדנים בגיור. לאט לאט פיצחתי את כל ראשי התיבות, התרגלתי לשפה. אני חושב שאני מבין כבר מספיק כדי לומר שאם ינהלו את גיור המשפחות המעורבות בשיטתו של הרב עוזיאל, הרי היהדות, הציונות, המדינה והערכים האנושיים יצאו נשכרים. לסיום אצטט פשוט כמה קטעים מתוך פסק שהוא בעצם לב הבעייה שישראל ניצבת בפניה היום:
הכותרת היא: "גירות לנשי ובני ישראלים שאינם שומרי דת, הרוצים לגייר נשותיהם הנוכריות עם בניהם"
השאלה שעלתה לפניו, בשנת תש"י, 1950, היא כזו: "בא אדם מלוד, ואמר שיש לו אשה נכריה, שנשא בצרפת בערכאות שלהם לפני כשש שנים. וגם יש לו ממנה בן ובת. הבן בן ד' שנים, והבת בת שמונה ימים. וכעת רוח אחרת איתו, להכניס האשה וילדיה תחת כנפי השכינה. וגם האשה ברצונה הטוב מסכימה להיות לעם אחד ודת אחת עם בעלה. והם גם רוצים לסדר חופה וקידושין כדת".
הרב עוזיאל לא מקל ראש בחטא שבנישואין אלה, ומציין אותו, אבל, וזה האבל הגדול שיכול פשוט להציל כרגע את הקרע האכזרי שקיים בעם ישראל: "אולם בכל זאת העלתי להתיר מטעם אחר, על יסוד תשובת הרמב"ם, בנטען על השפחה וגו'. דפסק להתיר לישאנה מפני תקנת השבים".
המלים האלה "תקנת השבים" מתאימות לזמננו אפילו יותר, נוכח מליון העולים שהיו כלואים בברית המועצות ושבו לארצם ולעמם. שוב ושוב, בהרבה פסקי דין, חוזר הרב עוזיאל על היתר לגיור קל מפני תקנת השבים, וגם מפני "מוטב שיאכל רוטב ולא שומן עצמו".
אינני האדם המתאים לצטט כתבי דת, ופסקי הלכה. אין לי סמכות, וחסר לי ידע. אבל שנים ארוכות אני קורא שוב ושוב בקטעים מכתבי סבי הדנים בגיור. לאט לאט פיצחתי את כל ראשי התיבות, התרגלתי לשפה. אני חושב שאני מבין כבר מספיק כדי לומר שאם ינהלו את גיור המשפחות המעורבות בשיטתו של הרב עוזיאל, הרי היהדות, הציונות, המדינה והערכים האנושיים יצאו נשכרים
|
 |
|
|