בית פורומים אגודה אחת

יחסי חרדים - חילוניים, כיצד?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/1/2007 01:42 לינק ישיר 

בעזהי"ת

שלום לכל החברים.
   א. לפני מספר שבתות קראתי עלון פרשת שבוע דתי לאומי, שהנושא שבו עסק הדגים ביקורת קשה שלי כלפי ההתנהלות הדת"לית. דובר שם על שנת ה'תשע"ז, כשיהיה ראש ממשלה עם כיפה, וכשספר התקציב יכתב בשיקול והתייעצות עם המלצות גדולי התורה, וכו' וכו'. דיון איך תהא דמות מדינה חילונית, עם כיפה על הראש.
   כמה היה תמוה בעיני. לא מצאתי בית מקדש בדיון ההוא. לא מלך ולא משיח. לא ימי הנחמה והגאולה. שומכלום. פשוט -כהגדרה לעיל, דגם מדינה חילוני-דמוקרטי, כשהפעם יש לו כיפה על הראש, ואולי גם פיאות בצד הלחיים.

ליהודי הנאמן, יש אמירה ברורה ונוקבת כלפי העולם האנושי מסביבו. הוא מתחבר אל האמירה הזו שחרית מנחה וערבית. הוא מתעורר איתה בבוקר ונרדם איתה בלילה. "ותחזינה עינינו בשובך לציון ברחמים". "אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח".
   אף כאן, כשאנו באים לבחון את היחס שלנו כחרדים אל החברה הישראלית סביב, חובה לצאת מתוך האמונה שלנו כיהודים שומרי תורה ומצוות. חובה עלינו לזכור את ההשלכה המעשית של אותם פסוקי-תפילה שציטטתי הרגע. את המשמעות של התקיימותם על שאר החברה הישראלית, ועל העולם כולו.

ב. המושג קירוב לבבות, למרות שנשמע יותר פוליטקלי-קורקט מאשר "החזרה בתשובה", עדיין מגלם בתוכו קווי איפיון שלא רצויים ומועילים בכל מקום ולא לכל אדם, אלא גולשים להתנהגות של קלעפטע.
   לאדם יש בחירה חופשית בזה העולם. אי אפשר לקחת זאת ממנו. אפילו אם עוד רגע הוא מפיל את עצמו מעבר לצוק, מרוב מעשים הרעים והשגויים, עדיין הוא זה שצריך לבחור לרצות לצאת מהפלונטר. נסיונות לקחת ממנו את הבחירה החופשית הזו, לשטוף לו את המוח ללא הפוגה, להופכו למושא שכנועים תמידי, לא רק שלא מועילים, אלא מעוררים תגובת נגד חריפה.

המושג הקרוב יותר ללבבי, הוא "הפצת יהדות".
   היות ש"אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח" וכו', והיות שכולם מסביב אחי הישראלים שכולנו ערבים זה לזה, בוודאי שאם יש ביכולתי לפרסם את שמו של ה' יתברך בקהל רב, עלי לעשות זאת.

לכאורא, מה ההבדל בין "קירוב הלבבות" שקטלתי אותו בביקורת, ובין "הפצת היהדות" הכל כך נשגבת? פשוט! גם כשאתה הולך עם ציצית, זקן וכיפה, וקל וחומר כשפניך מאירות מתורה שלמדת, והליכותיך מעודנות ממידות שקנית, אתה מפיץ יהדות בצורה חזקה ורצינית מאוד, עוד לפני שהוצאת בכלל מילה מפה. גם כשאתה פותח בשיחה עם אחיך החילוני בנושאי חכמת היהדות, בלי בכלל לדבר איתו על חזרה בתשובה, אלא פשוט על חוכמתם האנושית של חז"ל, אתה מפיץ יהדות. גם כשאתה פותח דוכן תפילין, ויושב ללא מילה, ורק נותן לכל עובר ושב לראות תפילין מונחות על השולחן -אתה מפיץ יהדות בצורה חזקה מאוד.

ג. העולם החילוני משול לפעמים לאותה אמרת חז"ל על תינוק שרחצוהו וסכוהו והלבישוהו בגדים נאים, ותלו כיס בצווארו, והושיבוהו על פתח של זונות. הוא מסוכן ליהודי שומר התורה והמצוות (DOBIT. לחוזר בתשובה הרבה יותר קל עם הפיתויים של העולם החילוני. הוא כבר מכיר אותם. אין לו סקרנות או תמימות כלפיהם). אין מה לציבור החרדי לחפש סתם כך בעולם החילוני.
   אם כוח צבאי מעוניין לתת לחייליו זמן חופשי, לישון ולאכול ולהחליף כוחות, אסור אסור שיעשו זאת בשטח האויב. בשטח האויב או שאתה בנוהל קרב, או שאתה לא שם. היצר הרע אויב לאיש היהודי, וכבר אמרו בזוהר הקדוש שעיקר יצרא בישא על העריות.
   רק מתוך אמונה שיש לנו, כל אחד בנפרד וכציבור, שליחות לעשותה -למהר ולקרב את בא המשיח, ורק מתוך היכרות עם אופי האנשים בעולם החילוני, ואופי התרבות שהם חשופים אליה, אפשר לדבר על יצירת דפוס פעולה והתנהלות כלפי אחינו הישראלים החילונים.

(כמובן, דוגמא מאלפת לכך, היא חסידות חב"ד.
   היא גם דוגמא שאין זה כל כך מסובך.
   והיא אולי הביקורת הנוקבת ביותר, על יושבי הספסלים האחוריים בשטיבלאך, שתוך כדי תיפוף על כרסם ושיחת מקווה נייעס באמצע קריאת התורה, מרגישים שכל העולם לא נברא אלא בשבילם).    

ד. הא, בן ציון כהנא!?
   ראה שאפשר לצמצם את האמירה שלנו כלפי אחינו היהודים החילונים למשפט אחד, מוכר מאוד: "אני מאמין באמונה שלמה בביאת המשיח. ואף על פי שיתמהמה אם כל זה אחכה לו בכל יום שיבוא". 
   זוהי כל התורה כולה, ואידך פירושא הוא.

שבת שלום.

לא בחיל ולא בכח כי אם ברוחי אמר ה' צבאות  

תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 26/01/2007 1:51:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2007 08:34 לינק ישיר 

לומד מכל אדם,

דווקא קיבלו אותי, אני קבלתי על העוול שעושים לאחרים, לי יש "גב" אשכנזי ליטאי חזק
אנשים גדולים רוחנית וידועים בציבור במאמינים בי ובדרכי, לצערי- כי בלי פרוטקציה 
אין מצב לקעבור וועדת קבלה אם אתה לא בשטאנץ, 
אבל עזבנו בגלל שהמקום חולה ומרגישים את זה, מספיק לבדר בפורום שלהם ולראות את הרמה, ה' ירחם וזה נקרא מקום של תורה, מעניין מה זה לא. , אבל זה לא נושא השרשור. 

אלישיר, 

לא הבנתי מה זה קשור אם אתה חרדי מבית או לא ליחסיך עם החילונים, לא אמרתי להסתובב בשנקין ביום ו' או ללכת לקולנוע עם אשתך (ראיתי את זה כבר קורה) - אלא לא לפחד או להגדיר אותם כרשעים גווים וכו'... יצא לי לראות את הסרט אושפיזין עם כמה חרדיות מבית- 
הם היו בטוחים שכל החילונים מתנהגים כמו החילונים בסרט, כאילו כל האיכות התנקזה בברכפלד ודומיה וכל הבררה בתל אביב.....  (ועל כך יש לקבול בפני שולי רנד)
אני חייבת לציין נושא מסוים,
אם אתה לא מעריך מישהו אתה לא יכול להחזיר אותו בתשובה,
הייתי פעם בכנס של לב לאחים, אחת הנשים אמרה לרב : אני לא בדיוק מתחברת לחילוניות שאני מקרבת,
הוא אמר לה : את לא צריכה ברור לי שהיא לא הייתי חברה שלך אם היא הייתה שכנתך ולא היית מסתדרת איתה ,אבל את צריכה להעמיד פנים שאת חברה שלה כדי לקרב אותה.
אני התקוממתי: אמרתי לו " מה זאת אומרת אח"כ הן מגיעות לגור איתכם וחיות בריחוק וכאב גדול" אז הוא התכשיט אמר לי "את כועסת?" "כן" אמרתי " "מה אכפת לי העיקר שאת כאן" ענה לי הכוכב.
 בקיצור התפיסה של החברה החרדית את החילונים לא נותנת ברירה אחרת אלא התנשאות- וכשאדם מרגיש שמתנשאים עליו הוא שונא, ושהוא שונא הוא יוצא נגד כמו שינוי ומרץ וכל חבר מרעיהם.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2007 11:19 לינק ישיר 

"לא אמרתי... ללכת לקולנוע עם אשתך (ראיתי את זה כבר קורה)",

למה לא ללכת לקולנוע עם אישתך? (רק לסרט טוב כמובן),

תוקן על ידי גוונא ב- 26/01/2007 11:20:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2013 00:47 לינק ישיר 

אתחיל מעניין החילונים.
לטעמי החילונים כלל וכלל אינם מכירים אותנו,יתרה מכך ,הציבור שלנו אינו מכיר אותם. אני מצר על כך. איך הגענו למצב כה חמור,בו עם ישראל נמצא בפילוג כה עמוק,כאן בארץ אבותינו.
הציבור שלנו עסוק יום וליל בקיום מצוות השם, איך שכחנו את מצוותינו הגדולה ביותר, ואהבת לרעך כמוך.
גם לי במשפחה ישנם מספר אנשים שחזרו בשאלה, וביתם נמנה בעיר תל אביב ליד בני ברק.
היום,הם שאלו אותי על החרדק שהלך לבקר את אחיו בירושלים ,או סיפור כלשהו. לא ממש ידעתי על מה הם מדברים,אבל הסיפור הוא איום ולא ארחיב בו מפאת כבוד למכובדי הפורום. 
פתאום נפל לי האסימון התקשורת החילונית הביאה את הסיפור,שיתכן נכון ויתכן שלא, אך מקרין על ציבורינו בורות , בריונות ,וחוסר כבוד לבני האדם. דברים שכמובן מיוחסים לאנשים ספציפיים בציבור שלנו, אך אין למנות אותם עם כולם.
ציבור יקר,הבא נתעורר לפני שיהיה מאוחר מידי,לפני שהציבור יתבדל מעם ישראל. אין זה משנה שהחילונים אינם נוהגים בדרכינו אנו, יש לנסות ולשקם את היחסים בכל מחיר,ולהפסיק להיות אלו שכל שיחה עם חילוני הופכת לשיחת החזרה בתשובה מרתיעה. איש באמונתו יחיה,זו אינה דעת הרוב , אך זוהי דעת החילונים,ציבור נרחב בעם ישראל.
שכל אחד יפעל במחוזותיו לשיפור היחסים לפתח חטאת רובץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2013 00:48 לינק ישיר 
דעתי

אתחיל מעניין החילונים.
לטעמי החילונים כלל וכלל אינם מכירים אותנו,יתרה מכך ,הציבור שלנו אינו מכיר אותם. אני מצר על כך. איך הגענו למצב כה חמור,בו עם ישראל נמצא בפילוג כה עמוק,כאן בארץ אבותינו.
הציבור שלנו עסוק יום וליל בקיום מצוות השם, איך שכחנו את מצוותינו הגדולה ביותר, ואהבת לרעך כמוך.
גם לי במשפחה ישנם מספר אנשים שחזרו בשאלה, וביתם נמנה בעיר תל אביב ליד בני ברק.
היום,הם שאלו אותי על החרדק שהלך לבקר את אחיו בירושלים ,או סיפור כלשהו. לא ממש ידעתי על מה הם מדברים,אבל הסיפור הוא איום ולא ארחיב בו מפאת כבוד למכובדי הפורום. 
פתאום נפל לי האסימון התקשורת החילונית הביאה את הסיפור,שיתכן נכון ויתכן שלא, אך מקרין על ציבורינו בורות , בריונות ,וחוסר כבוד לבני האדם. דברים שכמובן מיוחסים לאנשים ספציפיים בציבור שלנו, אך אין למנות אותם עם כולם.
ציבור יקר,הבא נתעורר לפני שיהיה מאוחר מידי,לפני שהציבור יתבדל מעם ישראל. אין זה משנה שהחילונים אינם נוהגים בדרכינו אנו, יש לנסות ולשקם את היחסים בכל מחיר,ולהפסיק להיות אלו שכל שיחה עם חילוני הופכת לשיחת החזרה בתשובה מרתיעה. איש באמונתו יחיה,זו אינה דעת הרוב , אך זוהי דעת החילונים,ציבור נרחב בעם ישראל.
שכל אחד יפעל במחוזותיו לשיפור היחסים לפתח חטאת רובץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 20:54 לינק ישיר 

לדעתי הנקודה המרכזית היא מה שאמר הבוחן.
החרדים עקרונית רוצים הידברות. אבל הם לא יכולים ובצדק לראות אותם כלגיטימיים כחילונים כלל.
אז מה עושים? טוב, פה יש הרבה מה לדבר אבל הכל מורכב מראש, וזה כבר ידוע במחוזותינו שמורכבות היא כיום לא כ"כ לגיטימית בפרהסיא החרדית.

תוקן על ידי בעיקרשומע ב- 06/08/2013 21:00:20

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > יחסי חרדים - חילוניים, כיצד?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.